2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 21.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 21.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien pulcēsies Latvijas melioratori? Kāds pasākums notiks Jāņa Akurātera muzejā? Un Vai ūdeņos šovasar novērotas zilāļģes?

 

Šodien Latvijas universitātē notiks Starptautiska konference „Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā komunisma sabrukums: Eiropas kopīgās atmiņas un politiskās iedvesmas avots”. Konference veltīta Baltijas ceļa 25.gadadienai un tajā tiks aplūkots totalitārā komunisma sabrukums gan tā vēsturiskajā, gan mūsdienu ģeopolitiskajā perspektīvā. Konferences darbs tiks organizēts paneļdiskusiju un priekšlasījumu veidā.

Savukārt Viļņā šodien Eiropas Parlamenta deputāts Artis Pabriks piedalīsies diskusijā "Cīņa par brīvību - Ukrainas gadījums". Tajā uzstāsies arī Eiropas Savienības delegācijas vadītājs Krievijā Vigauds Ušackis, kā arī vairāki akadēmiķi un mediju pārstāvji no Ukrainas, Lietuvas, Polijas, Latvijas un Igaunijas. Diskusija notiks konferences "Ko darīt ar brīvību? Jaunās Eiropas veidošana un 21..gadsimta nākotnes vīzijas" ietvaros, kas veltīta vairāku nozīmīgu notikumu 25. gadadienai -Baltijas ceļam, pirmajām brīvajām vēlēšanām Polijā un Berlīnes mūra nojaukšanai.

Šodien un rīt Jaunmoku pilī norisināsies starptautiska melioratoru konference, kuras galvenais diskusiju temats būs meža zemes uzlabošana, apkārtējās vides aizsardzība un augsnes nosusināšanas plāni līdz 2020.gadam. Konferencē piedalīsies dalībnieki no piecām valstīm: trim Baltijas valstīm, Somijas un Baltkrievijas. Šodien Latvijas pārstāvji iepazīstinās konferences dalībniekus ar meliorācijas plāniem līdz 2020.gadam, kā arī pieredzi meža zemes ielabošanā un vides ietekmi uz meliorācijas objektu renovāciju un rekonstrukciju.

Turpinām ziņas

Šodien notiks Ceļu satiksmes drošības padomes kārtējā sēde, kuras laikā uzklausīs Valsts policijas aktuālo informāciju ceļu satiksmes drošībā, kā arī tiks sniegts ziņojums par iepriekš lemtajiem pasākumiem ceļu satiksmes drošības uzlabošanas jomā. Ceļu satiksmes drošības direkcijas pārstāvji sēdes dalībniekiem sniegs informāciju par plānotajiem pasākumiem, kuri sekmētu jauno autovadītāju apmācības procesa uzlabošanu, kā arī informēs par autovadītāju apmācības procesa organizēšanu citās Eiropas Savienības valstīs. Padomes sēdi vadīs satiksmes ministrs Anrijs Matīss.

Šodien pulksten septiņos vakarā pasaules pirmatskaņojumu piedzīvos Andreja Selicka veidota muzikāla kompozīcija PULKVEDIS JUKUMS VĀCIETIS. DZIESMA. Pirmatskaņojums notiks Jāņa Akuratera muzejā Rīgas – Eiropas Kultūras galvaspilsētas 2014 programmas notikuma – mēnesi garās akcijas „Café Spleen jeb Augusts 1914” ietvaros. Andreja Selicka kamermūzikas kompozīcija „Pulkvedis Jukums Vācietis. Dziesma” iecerēta kā karavīru muzikāla saruna, dziedājumi zemnīcā, izjūtot nāves tuvuma iespējamību. Selicka muzikālā kompozīcija veltīta vienam no izcilākajiem latviešu karavadoņiem Pirmā pasaules kara laikā, neparastai un traģiskai personībai – pulkvedim Jukumam Vācietim.

Un vēl

 

Šogad masveida zilaļģu klātbūtne Latvijas ūdenstilpēs, kas tiek izmantotas peldēšanai, nav novērota. Veselības inspekcija informē, ka arī sazinoties ar sadarbības partneriem Latgalē, kuri veic peldvietu uzraudzību par pašvaldību līdzekļiem, inspekcija noskaidrojusi, ka zilaļģu problēma nav aktuāla. Inspekcija informē, ka Daugavpilī tiek pārbaudīti 11 ezeri un ūdenskrātuves, Rēzeknes novadā - 30 ezeri un upes, bet Viļānu novadā - divas peldvietas. Tāpat šogad arīJēkabpils apkārtnē iedzīvotāji nav informējuši inspekciju par iespējamu zilaļģu klātbūtni.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurām pārtikas precēm Krievija atcēlusi ievešanas aizliegumu? Kad Pļaviņās stāsies spēkā samazināti tarifi par apkuri? Un kad Jēbpilī koncertēs izcilais vijolnieks Raimonds Ozols?

Valsts kontrole prokuratūrā pārsūdzējusi Valsts policijas lēmumu par kriminālprocesa nesākšanu saistībā ar pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" dāsno ziedojumu nodibinājumam "Basketbola klubs "TTT-Rīga". Revīzijā konstatēts, ka SIA "Rīgas satiksme" pērn klubam veikusi trīs maksājumus kopsummā par 106 tūkstoši 700 eiro. Valsts kontrole norāda, ka "Rīgas satiksme" 2012.pārskata gadu noslēgusi ar aptuveni septiņu miljonu eiro lieliem zaudējumiem. Saskaņā ar likumu kapitālsabiedrība finanšu līdzekļus vai mantu drīkst ziedot, vienlaikus pastāvot vairākiem nosacījumiem, tajā skaitā, ja attiecīgā kapitālsabiedrība iepriekšējā pārskata gadā ir strādājusi ar peļņu.

Lai rastu iespēju Latvijas lauksaimniekiem un pārtikas ražotājiem meklēt jaunus noieta tirgus, eksportējot produkciju nevis uz Krieviju, bet Uzbekistānu, nākamnedēļ notiks Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra organizēta ražotāju tikšanās ar Uzbekistānas uzņēmēju delegāciju. Tajā būs 27 lauksaimniecības uzņēmumu vadītāji, kuriem ir ļoti liela interese par mūsu pienu, sieru, zivīm, gaļu un citiem produktiem, īpaši kontekstā ar Krievijas noteikto embargo. Tiks veidota kontaktbirža, lai iespējami operatīvi rastu iespēju vismaz lielākajai līdzšinējā Krievijas eksporta daļai pārorientēties uz Uzbekistānas tirgu.

Krievija no lauksaimniecības preču importa aizlieguma saraksta izslēgusi vairākus produktus, liecina Krievijas valdības rīkojums. Importa aizliegums vairs netiks attiecināts uz bezlaktozes pienu, bezlaktozes piena produktiem, sēklas kartupeļiem, sēklas sīpoliem, sēklas saldo kukurūzu, kā arī sēklas zirņiem. Tāpat importa aizliegums vairs netiks attiecināts uz sporta uzturu, bioloģiski aktīvajām pārtikas piedevām, kā arī vitamīnu un minerālvielu kompleksiem. Tāpat Krievijā varēs ievest arī Atlantijas laša un foreles mazuļus.

Turpinām ziņas

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padome sēdē vakar nolēma apstiprināt uzņēmuma "Pļaviņu komunālie pakalpojumi" siltumenerģijas gala tarifu projektu, kas paredz to sarukumu par 5,4% Pļaviņu pilsētā un Vietalvas ciemā. Komisijā norādīja, ka uzņēmums jaunu siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifu projektu sagatavoja, jo pēc siltumtrašu rekonstrukcijas Pļaviņu pilsētā ir samazinājušies siltumenerģijas zudumi un izmaksas, kas ietekmē siltumapgādes gala tarifu, kā arī Vietalvā siltumenerģijas lietotājiem tika uzstādīti siltumenerģijas skaitītāji. No oktobra apkures tarifs Pļaviņu pilsētā un Vietalvas ciemā būs 50,2 eiro par megavatstundu.

Latvijas valsts autoceļu pārvaldītājs "Latvijas Valsts ceļi" uzdevis būvkompānijai "Binders" veikt garantijas remontdarbus uz autoceļa Tīnūži–Koknese viadukta pagriezienā uz Lēdmani un Madlienu. Kompānijas speciālisti attiecīgajā vietā veikuši apsekošanu pēc tam, kad no autobraucējiem saņemta informācija par bojājumiem. Speciālisti konstatēja, ka iespējamie bojājumu cēloņi asfalta segumā uz viadukta ir saistīti ar tā brauktuves betona un hidroizolācijas izbūves kvalitāti. Betonā migrējošais mitrums ir koncentrējies atsevišķās vietās zem hidroizolācijas, un dažās karstajās dienās ir notikusi tā strauja iztvaikošana.

Un vēl

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā vijole Raimonds Ozols 31.augustā Dzintaru koncertzālē iepazīstinās ar savu jauno mūzikas albumu "Vīzijas" un sniegs pirmo jubilejas koncertu pirms gaidāmās tūres rudenī pa visu Latviju. Albumā ierakstītas melodijas no pasaules kino un teātru izrāžu zelta repertuāra, aranžētas solo vijolei ar ritma grupu, tajā skaitā Raimonda Paula mūzika no filmas "Ilgais ceļš kāpās", Enju Morikones mūzika no filmas "Reiz Amerikā", Pola Moriata "Pēdējais Parīzes tango" un citas melodijas. Raimonds Ozols Jēkabpilī koncertēs 24.oktobrī.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko Rīgas mēram pieprasa radošo profesiju pārstāvji? Kur notiks Baso pēdu maratons? Un Kāda ir ūdens temperatūra upēs un ezeros?

Šodien aprit 23 gadi, kopš Latvija Republikas Augstākā Padome pieņēma konstitucionālo likumu "Par Latvijas Republikas valstisko statusu" un līdz ar to beidzās 1990.gada 4.maijā pieņemtajā deklarācijā "Par Latvijas Republikas neatkarības atjaunošanu" noteiktais pārejas periods valstiskās neatkarības atjaunošanā. Līdz ar to 1991.gada 21.augustā Augstākā Padome noteica, ka Latvija ir neatkarīga, demokrātiska republika, kurā valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai un kuras valstisko statusu nosaka Latvijas Republikas 1922.gada 15.februāra satversme. Par spēku zaudējušu tika atzīts 1990.gada 4.maija deklarācijas 5.punkts, kas noteica pārejas periodu Latvijas Republikas valsts varas atjaunošanai "de facto".

 

 

Virkne radošo profesiju pārstāvju vakar Rīgas mēram Nilam Ušakovam nosūtījuši protesta vēstuli, iebilstot pret Rīgas vizuālās zīmes "izkropļošanu un banalizēšanu". Tiek iebilsts pret Rīgas robežzīmes nokrāsošanu ar zilu krāsu un garumzīmes aizstāšanu ar "uz pusēm pārdalītas sirds simbolu". Vēstulē teikts, ka šāda "atpazīstamība" un "simbols" ir neatbilstošs un apkaunojoši primitīvs ne vien Eiropas kultūras galvaspilsētas statusam, bet arī Rīgas pilsētas pašcieņai. Tiek pieprasīts atjaunot mākslinieka Valda Celma radīto oriģinālo, dizainiski izcilo Rīgas vizuālo zīmi un kompensēt viņam nodarīto kaitējumu. Vēstuli parakstījuši 57 domubiedri, tajā skaitā arī rakstniece Inese Zandere, bijušais ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, kinooperators Valdis Celmiņš un citi.

 

 

Tiesībsarga birojs izsūtījis vēstuli skolām, aicinot tās aktīvāk informēt skolēnu vecākus par izmaiņām likumā, kas nosaka valsts apmaksātos mācību līdzekļus. Vēstulē ir skaidrojums par tiesībsarga ierosinātajiem grozījumiem Izglītības likumā, kas stājušies spēkā pērn 7.augustā, un tie regulē mācību līdzekļu finansēšanu. Tajā arī uzsvērta nepieciešamība skolām informēt vecākus par likuma izmaiņām, piemēram, izvietojot šo informāciju to mājas lapās. Tiesībsargs Juris Jansons skaidroja, ka šobrīd skolas maksimāli cenšas nodrošināt likumā paredzētos un valsts apmaksātos mācību līdzekļus. Tajā pašā laikā viņš norādīja, ka ir atsevišķi negatīvi piemēri, kad skolas mudina vecākus piedalīties mācību grāmatu iegādē. Viņš izsaka cerību, ka līdz 1.septembrim šī prettiesiskā prakse tiks novērsta.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Vakar Daugavpils novada Lauceses pagastā iedarbināja iegādāto dzīvnieku izcelsmes blakusproduktu sadedzināšanas iekārtu, kurā tiek dedzinātas Āfrikas cūku mēra dēļ likvidētās mājas cūkas un mežacūkas. Pirmajā piegājienā iekārtā tika sadedzināti pirmie divi konteineri mājas cūku un mežacūku līķu. Pēc dzīvnieku līķu iekraušanas rūpīgi tika veikti visi nepieciešamie iesaistītās tehnikas dezinfekcijas darbi. Dedzināšanas iekārta stundas laikā sadedzina vienu tonnu likvidēto dzīvnieku.

 

 

Augusta beigās, 30.augustā, otro reizi Latvijā notiks Baltijas Baso pēdu ultramaratons. Sacensības noritēs 53, 34 un 11 kilometru distancēs gar Baltijas jūras krastu posmā no Mazirbes līdz Rojai.

Tajās aicināti piedalīties arī tie skrējēji, kas vēl nav gatavi sacensību distanci veikt basām pēdām, piedaloties skrējienā sev ērtos apavos. Tomēr skrējēji, kas distanci veiks basām pēdām, tiks vērtēti atsevišķā kategorijā. Pašlaik sacensībām ir pieteikušies 104 dalībnieki. Pieteikties skrējienam ir iespējams vēl līdz 29.augustam. Plašāka informācija par sacensībām, kā arī sacensību nolikums un pieteikuma forma atrodami mājaslapā www.bbultramarathon.com.

 

 

Un vēl

 

Ūdens temperatūra vairumā upju un ezeru pazeminājusies līdz +16..+19 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Siltākais ūdens saglabājas ezeros, kur ūdens temperatūra svārstās ap +20 grādiem, kā arī Daugavā nun Lielupē, kur ūdens tempoeratūra ir ap. +19 grādiem. Dažu mazāku upju ūdeņi atdzisuši līdz +13..+15 grādiem.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādus viedokļus Jēkabpils domes deputāti izteica pirms lēmuma pieņemšanas par maksas pakalpojumiem Jēkabpils pašvaldības izglītības iestādēs? Ko valsts kontrole atklāt pašvaldību revīzijās? Un Kā var palīdzet ugunsgrēkā cietušai daudzbērnu ģimenei?

 

 

Jēkabpils domes sēdē šodien deputāti atbalstīja lēmumu veikt grozījumus maksas pakalpojumiem Jēkabpils pašvaldības iestādēs. Lēmums paredz izmaiņas, kas skars audzēkņus, kuru deklarētā dzīvesvieta ir citā pašvaldībā un ar attiecīgo pašvaldību nav noslēgts savstarpējo norēķinu līgums par interešu un profesionālās ievirzes programmu. Šobrīd savstarpējo norēķinu līgumi ir noslēgti ar Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils un Viesītes novadiem. No apkārtējiem novadiem savstarpējo norēķinu līgums par interešu un profesionālās ievirzes programmu nav noslēgts ar Salas novadu. Pirms lēmuma pienemšanas izvērtās diskusijas. Pret lēmumu iebilda deputāte Kristīne Ozola. Piedāvājam ieklausīties deputātu diskusijā pirms ši lēmuma pieņemšanas.

 

...0857

02:11-07:35

Jēkabpils pilsētā darbojas profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādes – Jēkabpils Mākslas skola, Jēkabpils Sporta skola, Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skola, Jēkabpils bērnu un jauniešu centrs, kurās tiek uzņemti gan bērni, kuru dzīvesvieta deklarēta Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, gan arī bērni, kuru dzīvesvieta deklarēta citās pašvaldībās.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Valsts kontrole aptuveni pēc diviem mēnešiem plāno publiskot «šokējošus pašvaldību finanšu revīziju rezultātus», šodien Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» pavēstīja valsts kontroliere Elita Krūmiņa. Valsts kontrole ir pabeigusi finanšu revīzijas sešās pašvaldībās un tuvāko divu mēnešu laikā publiskos to rezultātus. Viņa atklāja, ka šo revīziju rezultāti ir šokējoši. Jautāta, vai pārkāpumi lielākoties izdarīti nezināšanas dēļ vai ar nolūku, viņa atzina, ka situācijas ir dažādas. Vērtējot līdz šim veikto revīziju rezultātus, Krūmiņa nevarēja nosaukt nevienu pašvaldību, kas varētu būt kā labais piemērs, tomēr viņa pauda cerību, ka turpmākajās revīzijās kāda varētu atklāties.

 

 

Latvijas pārtikas un lauksaimniecības produkcijas ražotājiem Krievijas vietā vajadzētu pārorientēties nevis uz Rietumeiropas tirgiem, bet gan uz Austrumu reģionu, jo Eiropā Latvijas produkcija nav konkurētspējīga, šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja Eiropas Parlamenta deputāte Iveta Grigule . Tāpat politiķe norādīja, ka, neraugoties uz darbu citās komitejās, viņa ir gatava lobēt Latvijas lauksaimnieku intereses arī netieši.

 

Un vēl

 

Tiek lūgta palīdzība ugunsgrēkā cietušai daudzbērnu ģimenei Murmastienē. 17. augusta vakarā Zepu mājās izcēlās ugunsgrēks. Iznīcināta piecu bērnu ģimenes iedzīve. ''Latvijas Aizsargi'' organizācijas priekšnieks Ivars Bisnieks aicina ziedot Jēkabpilī, Slimnīcas ielā 2. Ar viņu iespējams sazvanīties pa telefonu 29655883. Nepieciešama jebkāda palīdzība. Apģērbi, apavi, sadzīves lietas.

 

 

 

 

 

 

 

Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

11. augusta naktī Latvijā bija vērojama Perseīdu plūsma, šo notikumu Jēkabpils novadā atzīmēja ar nakts dārza svētkiem, kurus organizēja biedrība “Ūdenszīmes”. Biedrības vadītāja Ieva Jātniece teic, ka Zvaigžņotie dārza svētki izdevās romantiski. Dāmas bija godam ievērojušas „dreskodu” – garās kleitas ar ziedu motīviem un platmales – tik tiešām, bijis uz ko paskatīties, un Kaldabruņas skolas pagalms, kas citkārt likās pietiekami jauks un sakopts, šajā naktī veidojis gaužām pieticīgu fonu šim krāšņumam. Kā izrādījās, šis tiešām bija pēdējais šīsvasaras siltais vakars – romantisks līdz sāpēm un neticības izjūtai. Acīmredzot, pēc tādām noskaņām daudzi ilgojās, jo dārza svētkos paviesoties bija ieradušās kundzes gan no Dunavas, gan Aknīstes, gan Ābeļu un Vīpes pagastiem.

 

 

 

12. augustā Ancenē, Asares pamatskolā, notika kārtējā konkursa «Vedējs» noslēguma pasākums. Šogad tam bija pieteikti sešpadsmit pretendenti, bet galveno titulu ieguva Jēkabpils novada projektu speciāliste Gunta Dimitrijeva. Konkursa noslēguma pa­sākumu vadīja lauku partnerības «Sēlija» valdes priekšsēdētāja Skaidrīte Med­vecka un Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektors un pagājušā gada vedēja titula ieguvējs Jānis Subatiņš, kurš ir asarietis un vēlējās, lai šādi tiktu godināta viņa dzīves­vieta.  Vedēju godināšanu abi pasākuma vadītāji veica pārmaiņus.    Konkursam «Vedējs 2014» šogad bija pieteikti: Aivis Kokins, Astra Liopa, Dagnija Zobena, Daiga Ģeidāne, Daina Kalve, Daina Mažeika, Daina Timofejeva, Gatis Timofejevs, Gunta Dimitrijeva, Inese Grauze, Inese Vilcāne, Irēna Butkus, Ivars Kalniņš, Līga Griškena, Olga Voitiška un Ruta Ja­kov­ļeva.

No 13. augusta līdz 15. augustam Dignājas pagasta sabiedriskajā centrā norisinājās aktīvās atpūtas un radošo aktivitāšu dienas bērniem un jauniešiem. Šo trīs dienu mērķis bija rosināt bērnus un jauniešus izteikt savu viedokli, pamatot to, radoši darboties, bet pats galvenais labi pavadīt laiku. Katrai dienai tika atvēlēta īpaša aktivitāte,  bet visa pamatā bija māksla būt kopā, tādēļ arī katras dienas rīts sākās ar kopīgu spēli, kurā ar kamola palīdzību cits citam nodevām vēlējumu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada Ābeļu pamatskolas teritorijā norisinājušās jāšanas sporta treniņsacensības, kas bijušajā Jēkabpils rajonā ir pirmās pēc ilgiem gadiem notikušās sacensības šajā sporta jomā. Lai gan Jēkabpils apkārtnē zirgaudzētāju netrūkst, jāšanas sports šajā apkārtnē nav attīstīts, tādēļ vietējā zirgkope un zirgaudzēšanas biedrības “Ūsiņš” valdes priekšsēdētāja Ieva Jase nolēma nesēdēt malā un sarīkot pirmās sacīkstes, tādējādi iekustinot zirgkopjus un jātniekus. Jēkabpilī ir seši staļļi, tādēļ pieprasījums pēc sacensībām bija. Sacīkstes ir pārbaudījums gan jātniekam, gan zirgam. Lai gan no malas viss izskatās vienkārši, patiesībā pat mazākā šķēršļa pārvarēšana ir pacietīga un ilgstoša darba rezultāts. Lai viss noritētu, kā nākas, sacensības vērtēja Latvijas Zirgaudzētāju asociācija un Jāšanas sporta federācija.

No šodienas sākusies kora BALSIS koncertsērija "DAUGAVAS BALSIS". Četru dienu laikā – līdz svētdienai, ar plostu dodoties pa Daugavu no Jersikas (Ploņu) salas līdz Jēkabpilij/Krustpilij, koris BALSIS kopumā sniegsim 10 koncertus - Gospori, Jersikas sala, Dignāja, Līvāni, Rudzāti, Jaunsilava, Trepe, Ābeļi, Jēkabpils un Krustpils. Koris dziedās Luterāņu, Katoļu, Pareizticīgo dievnamos, pirmo reizi uz salas Daugavas viducī, dzelzceļa stacijā, uz plosta un skolā. Bezmaksas koncertos klausītājiem piedāvās trīs dažādas programmas, katru pielāgojot konkrētajai vietai un tās atmosfērai. Vairāk par koncertsēriju var lasit balsis.lv.

Un vēl

Zasas vidusskolai nepieciešams krievu valodas skolotājs – 1 slodze.Interesenti aicināti zvanīt skolai pa tālruni - 65231061 vai 27008981(direktore), CV un motivācijas vēstuli nosūtīt uz e-pastu zasasvsk@inbox.lv

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik robežpārkāpēju aizturēts pagājušajā diennaktī? Ko par dārzeņu tirdzniecību saka Polijas amatpersonas? Un Kāpēc Igaunijā turpmāk ierobežos degslānekļa dedzināšanu?

Pagājušās diennakts laikā robežsargi Latvijā robežām konstatējuši 21 robežpārkāpēju. Kārsavas dzelzceļa robežkontroles punktā robežsargi konstatēja, ka Latvijā ieceļojošiem diviem Krievijas pilsoņiem nav derīgas ieceļošanas vīzas vai uzturēšanās atļaujas. Noformēti ieceļošanas atteikumi pie robežas. Zilupes dzelzceļa robežkontroles punktā robežsargi konstatēja, ka Latvijā ieceļojošam Ukrainas pilsonim nav derīgas ieceļošanas vīzas vai uzturēšanās atļaujas. Arī šajā gadījumā noformēts ieceļošanas atteikums pie robežas. Veicot imigrācijas kontroles pasākumus valsts iekšienē, ieceļošanas vai uzturēšanās noteikumu pārkāpumi konstatēti sešām personām. Savukārt transportlīdzekļu ekspluatācijas jomā konstatēti pārkāpumi 16 personām.

Lai gan Ministru prezidente Laimdota Straujuma sīkāk nekomentē, kāds ir bijis valdības lēmums saistībā ar bankas «Citadele» pārdošanu, viņa šorīt intervijā LTV raidījumam «Rīta Panorāma» atzina, ka potenciālajam investoram līdz augusta beigām jāizstrādā piedāvājums un jau septembra vidū varētu tikt pieņemts lēmums par bankas pārdošanu. Straujuma bija izvairīga uz jautājumiem par bankas pārdošanu, bet apliecināja, ka ir atrasts viens investors, kuram līdz 25.augustam jāsagatavo piedāvājums, un piebilda, ka ir izteikts lūgums dokumentu sagatavošanai pagarināt termiņu par desmit dienām.

Turpinām ziņas

Latvijas dārzeņu audzētājus māc bažas, ka nauda, ko solījusi sniegt premjerministre Laimdota Straujuma, tiks nevis audzētājiem, bet eksportētājiem. To, ka no ievāktās ražas var pārdot tikai niecīgu daļu uz savas ādas īpaši izjūt zemnieku saimniecība Kliģēni. Kamēr saimniecībā kastes pildās ar tomātiem - uz veikaliem tikpat kā nekas neaiziet. Tirgū priekšroka tiek dota daudz lētākajiem Polijas un Nīderlandes tomātiem. Zemnieku saimniecībā Kliģēni viss notiek tāpat kā iepriekšējos gadus, taču no noliktavas līdz veikaliem aiziet salīdzinoši mazs daudzums tomātu. Audzētāji nosaka, ka katru vasaru, ienākot mazdārziņu ražām, sezonas dārzeņu pārprodukcija ir normāla, taču nu jau šis skaitlis ir daudz lielāks.

Polijas augļi un dārzeņi Latvijā netiks piegādāti lielākā apjomā kā līdz šim, intervijā LNT raidījumam 900 sekundes pauda Polijas vēstnieks Latvijā Ježijs Mareks Novakovskis. Polijas ekonomikas ministrija veikusi pasākumus, lai palielinātu lauksaimniecības produktu eksportu uz tādām valstīm kā Indija, Azerbaidžāna, Mongolija, Vjetnama un citām Āzijas valstīm, arī Balkāniem. Tāpat vēstnieks uzsvēra, ka Polija politiskā līmenī neregulēs dārzeņu un augļu eksportu uz Latviju, jo "mēs visi esam Eiropas Savienībā, kur ir vienādi noteikumi visiem, nav nekādu robežu.

Lauksaimniekiem nepieciešams piešķirt miljardiem rubļu subsīdijas, lai ar Krievijas produktiem aizvietotu to pārtiku, kuras ievešana uz gadu ir aizliegta. To trešdien atzina Krievijas lauksaimniecības ministrs Nikolajs Fjodorovs. Īstermiņa atbalstam līdz šī gada beigām nepieciešami vairāki desmiti miljardi rubļu jeb vairāki simti miljoni eiro. Ievērojami lielāka summa nepieciešama vidēja termiņa pasākumiem. Lai nodrošinātu Krievijas iedzīvotājus ar vietējiem lauksaimniecības ražojumiem, tuvāko gadu laikā atbalsta apjomam jāsasniedz simtiem miljardiem rubļu jeb vairākiem miljardiem eiro – atzina Fjodorovs.

Un vēl

Igaunijai savs dabas resurss – degslāneklis – jāizmanto lietderīgāk, nevis jādedzina, lai saražotu elektroenerģiju – tā norādījusi Igaunijas vides ministre. Šis ir radikālākais no priekšlikumiem, ar kuriem Keita Pentusa-Rosimannusa nākusi klajā pēc tam, kad aizvadītajā nedēļā Igaunijas valdība vides ministrei uzdeva izstrādāt stratēģiju, kā valstij līdz 2050.gadam samazināt kopējo oglekļa dioksīda apjomu par 50%. Tas nozīmētu no pašreizējā līmeņa 20 miljoniem tonnu gadā sasniegt robežu 10 miljoni tonnu gadā. Valdībā noteikts, ka stratēģija ambiciozā mērķa sasniegšanai jāpabeidz līdz 2016.gada nogalei, kad to jāapstiprina parlamentā.

Atstājiet komentāru