2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 18.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko lauksaimnieki šodien pārrunās ar nozares ministru un valdības vadītāju? Kas šodien notiks pie sagruvušās Maximas Zolitūdē? Un Kādu laiku šonedēl sola sinoptiķi?

 

Šodien Latvijā ieradīsies ASV Transporta virspavēlniecības komandieris ģenerālis Pauls Selva, lai tiktos ar pārstāvjiem no Latvijas Aizsardzības ministrijas, Ārlietu ministrijas un Satiksmes ministrijas. Vizītes laikā ģenerālis Selva apmeklēs  Starptautisko lidostu „Rīga”, Rīgas universālo terminālu un piedalīsies ziedu nolikšanas ceremonijā pie pulkveža Oskara Kalpaka pieminekļa. ASV augstu novērtē ciešo sadarbību ar Latviju transportējot militārās kravas caur Ziemeļu apgādes tīklu uz Afganistānu, kur ASV un Latvijas karavīri vairākus gadus plecu pie pleca ir dienējuši Starptautiskā drošības atbalsta spēku misijās Afganistānā.

Šodien zemkopības ministrs Jānis Dūklavs tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un lauksaimnieku nevalstisko organizāciju pārstāvjiem, lai pārrunātu aktuālos jautājumus par Āfrikas cūku mēra uzliesmojumu un Krievijas noteikto pārtikas un lauksaimniecības produkcijas embargo, kā arī iespējamo atbalstu lauksaimniekiem. Tikšanās norisināsies Ministru kabineta ēkā.

Šodien Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvji tiekoties ar lauksaimniecības ministru Jāni Dūklavu un ministru prezidenti Laimdotu Straujumu pārrunās valsts atbalsta nozīmi Latvijas lauksaimniecībā. Līdz šim valsts atbalsts lauksaimniecībai bija izmaksāts vairākās programmās: nacionālās subsīdijas, atbalsts ciltsdarbam lopkopībā un papildus valsts tiešie maksājumi. Šobrīd pastāv risks, ka turpmāk subsīdijas un pārejas posma valsts atbalsts netiks piešķirts tādā apjomā, kā to pieļauj Eiropas Komisijas nostādnes līdz 2020.gadam.

Turpinām ziņas

SIA Maxima Latvija šodien, sāks pērnā gada novembrī sagruvušās lielveikala ēkas virszemes daļas demontāžas darbus. Tie ilgs aptuveni divas nedēļas. Zolitūdes traģēdijas vietas tuvākās apkaimes iedzīvotāji tiek aicināti aizvērt logus darbu laikā, lai izvairītos no iespējamas putekļu iekļūšanas dzīvokļos. Lai neradītu neērtības tuvējo māju iedzīvotājiem darbu veikšana teritorijā plānota darba dienās no pulksten astoņiem rītā līdz sešiem vakarā.

Šodien Latvijas dzelzceļš visus aicina uz spēka dienu Rīgā, Dailes teātra dārzā. Spēka brokastīs izziņos šā gada septembrī gaidāmās, līdz šim vērienīgākās Vislatvijas sacensības – Spēka dienu, kuras laikā ikvienam Latvijas iedzīvotājam būs iespēja pārbaudīt savus spēkus visvienkāršākajā un demokrātiskākajā tautas sporta disciplīnā – pievelkoties pie stieņa. Pasākumu vadīs TV seja un sporta treneris Kaspars Ozoliņš, spēka brokastis pagatavos un pasniegs veselīgas ēšanas kustības Aikāgaršo šefpavārs Normunds Baranovskis. Tajās piedalīsies gan žurnālisti, gan Latvijā pazistami sportisti un aktieri.

Un vēl

Turpmākajās dienās Latviju plosīs vēja brāzmas, "Global Forecast System" prognoze. Spēcīgo vēju izraisīs ciklons, kas ilgstoši atradīsies Skandināvijā. Latvijā stiprākais vējš gaidāms nedēļas pirmajā pusē, īpaši otrdien un trešdien, kad dienvidu, dienvidrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 14-18 metru sekundē, bet vietām piekrastē - pat 22 metrus sekundē. Valsts lielākajā daļā pamatīgākās vēja brāzmas būs dienas gaišajā laikā, naktīs vējš pierims. Gaidāma zaru un atsevišķu koku lūšana, lielākos postījumus vējš radīs ābeļdārzos. Lietus mākoņi galvenokārt skars valsts rietumu un centrālo daļu, sausākais un saulainākais laiks būs Latgalē. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +9..+13 grādiem. Maksimālā temperatūra dienas laikā gaidāma no +18 līdz +22..+23 grādiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai ekonomikas rādītāji sarūk? Kādas ielas vēl šovasar remontēs Līvānos? Un Kur tiks uzstādīts murds sikspārņu ķeršanai?

 

Gan valsts augstākās amatpersonas, gan nevalstiskā sektora eksperti sākuši runāt par to, ka iekšzemes kopprodukta izaugsme šogad būs ievērojami zemāka nekā tika lēsts iepriekš. Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes sagatavoto ātro iekšzemes kopprodukta novērtējumu, šī gada otrajā ceturksnī, salīdzinot ar tādu pašu laika posmu pērn, izaugsmes rādītājs audzis vien par 2,5%. Komentējot minēto novērtējumu, finanšu ministrs Andris Vilks norādījis, ka šāda izaugsme ir mazāka par prognozēto un zemāka nekā fiksēta pirmajā ceturksnī. Banku analītiķi norāda, ka ekonomikas izaugsmes tempu samazināšanos, lai arī tikai daļēji, var skaidrot ar eksporta samazināšanos uz importa pieauguma fona.

 

Eiropas Savienības dalībvalstu ārlietu ministri aicinājuši Krieviju atturēties no jebkādām vienpusējām militārām darbībām Ukrainā, brīdinot, ka neatkarīgi no atrunām par humāniem apsvērumiem tās tiks uzskatītas par atklātu starptautisko tiesību pārkāpumu. Eiropas Savienība aicinājusi Maskavu "nekavējoties pārtraukt jebkāda veida robežincidentus, īpaši ieroču, militāro padomnieku un bruņoto personu plūsmu uz konflikta reģionu, kā arī atvilkt savus spēkus no robežas". Jebkāda humānā palīdzība "sniedzama pa atbilstošiem kanāliem ar Ukrainas varasiestāžu piekrišanu," teikts paziņojumā, kas izplatīts pēc ārlietu ministru ārkārtas sanāksmes.

 

Eiropas regulatoru sadarbības aģentūra ir pieņēmusi lēmumu par izmaksu sadalījumu starp projekta dalībvalstīm par alternatīvā gāzes vada izbūvi caur Poliju un Lietuvu, kas paredz, ka Latvijai šis projekts izmaksās 29,4 miljonus eiro. Projekta īstenošana tiek plānota līdz 2019.-2020.gadam. Šāda alternatīva gāzes vada izbūve izbeigs enerģijas salas statusu Baltijas valstīm un savienos mūs ar Centrāleiropas un Austrumeiropas gāzes tirgiem.

 

Turpinām ziņas

 

Līvānu novada dome no Valsts kases ņems 295 tūkstošu eiro aizņēmumu, lai līdz gada beigām asfaltētu vairākas ielas. Dome norāda, ka līdz gada beigām Līvānu novada pašvaldība asfaltēs vairākas ielas vienā no Līvānu pilsētas privātmāju rajoniem, ko iedzīvotāji gaidīja jau daudzus gadus un kur asfalta līdz šim nebija. Līdz gada beigām asfalts tiks ieklāts Jāņa ielā, Rudzutaka ielā, Turku ielā un Siladieviņa ielā. Šajās ielās, kā arī Rožupes ielā, kas asfaltēta iepriekš, tiks izbūvētas arī bruģētas nobrauktuves uz privātīpašumiem, kā arī izbūvēta vaļēja tipa lietus ūdens novadīšanas sistēma.

 

Aknīstes novada pašvaldība aicina pieteikties izpilddirektora amatam. Kandidātam jāpārzina pašvaldības darbību regulējošie normatīvie akti; jābūt veiksmīgai praktiskā darba pieredzei vadošā amatā; organizatoriskajām un komunikācijas prasmēm, vēlama augstākā izglītība, kā arī B kategorijas autovadītāja apliecība un labas iemaņas darbā ar datoru. No amata kandidāta tiek prasīts arī rīcības plāns turpmākai darbībai. CV un motivācijas vēstuli pašvaldība lūdz iesniegt līdz 25.augustam. Jau ziņots, ka 6. augusta ārkārtas sēdē Aknīstes novada pašvaldība atbrīvoja no darba domes izpilddirektori Ligitu Vārnu. Aiziet no darba bija viņas iniciatīva.

Un vēl

 

Latvijas Universitātes Bioloģijas institūta Ornitoloģisko pētījumu centrā Papē atklās murdu, kas būvēts migrējošo sikspārņu ķeršanai un ļaus tos noķert lielā skaitā, lai rastu atbildes uz jautājumiem gan par šo zīdītāju fizioloģiju. Migrējošo sikspārņu ķeršanai paredzēto murdu atklās Latvijas un Vācijas biologi rītdien. Biologi aplēsuši, ka jaunajā murdā, kas sasniedz 15 metru augstumu, vienā naktī būs iespējams noķert līdz pat tūkstoš sikspārņu. Ņemot vērā, ka ziņojumi tiek saņemti par vidēji tikai vienu no 250 gredzenotajiem sikspārņiem, pētnieki ir ieinteresēti apgredzenot pēc iespējas vairāk lidoņu, un Pape tam esot ideāli piemērota.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās kalusieties: Vai Polijas prezidenta Leha Kačiņska lidmašinas avārija bija plānots uzbrukums? Kāpēc dārzeņu audzētāji iznīcina dārzeņus? Un Kādas ir vispopulārākās datorparoles?

 

Septembrī gaidāmā ASV prezidenta Baraka Obamas vizīte Tallinā liecina par to, cik patiesībā Latvija un Baltija ir apdraudēta. To intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta panorāma» apstiprināja Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle. Savukārt runājot par Vācijas kancleres Angelas Merkeles gaidāmo vizīti Rīgā, Zīle sacīja, ka sarunu temati būs saistīti ar Krievijas agresīvo politiku Ukrainā. Zīle arī pauda cerību, ka izdosies spert soli uz priekšu jautājumā par pastāvīgu NATO bāzes izveidi Baltijā.

 

Četrus gadus pēc Smoļenskas aviokatastrofas, kurā bojā gāja Polijas prezidents Lehs Kačiņskis un Polijas politiskā elite, ar sensacionālu informāciju klajā nākusi Polijas prese, vēsta Ukrainas ziņu aģentūra «Unian». Žurnālisti ar faktiem pierāda, ka Smoļenskas aviokatastrofa bija plānota slepkavība. Četrus gadus pēc oficiālās izmeklēšanas beigām žurnālisti nākuši klajā ar sensāciju - Polijas prezidenta lidmašīna neavarēja, bet gan nolaidās purvainā apvidū Smoļenskas apkaimē. Tikai pēc tam, jau esot uz zemes, tā tika uzspridzināta. Pierādījums tam esot satelītuzņēmumi, kurus Polijas iekšējās drošības dienestam nodevis ASV izlūkdienests. Turklāt šie neesot vienīgie pierādījumi, kas norāda, ka notikusi falsifikācija. Tāpēc Polija atsākusi notikušā izmeklēšanu.

 

Labklājības ministrija šogad izsniegusi atļaujas 103 bērnu adopcijai uz ārvalstīm, bet 70 bērni adoptēti tepat Latvijā, liecina ministrijas apkopotā informācija. Pērn no janvāra līdz jūlija beigām uz ārzemēm tika adoptēti 62 bērni, bet Latvijā - 70, kas nozīmē, ka adoptēto skaits šogad ir pieaudzis par 41 bērnu. Šobrīd reģistrā ir ziņas par tūkstots 385 bērniem, kuriem vēl jāmeklē adoptētāji. Šobrīd adopcijai ir pieteicies 101 adoptētājs no Latvijas un 55 no ārvalstīm.

 

Turpinām ziņas

 

Krievijas embargo Eiropas Savienības precēm sāpīgi skar saimniecības Latvijā - dārzeņu audzētāji Zemgalē sākuši iznīcināt pašu izaudzēto, savukārt zemnieki tirgū spiesti dārzeņus un augļus pārdot zem pašizmaksas, vakar vēstīja LNT ziņas. Saimniecības Pūrē, Dobelē un Jelgavā iznīcina izaudzēto, jo vietējo tirgu pārpludinājuši dārzeņi no Polijas par daudz zemākām cenām, jo to eksports uz Krieviju ir liegts. Zemnieki Zemgalē šajā cenu karā padodas un situācija kļūst draudīga, jo dotajā brīdī tiek mesti ārā ziedkāposti, kabači un citi sezonas dārzeņi. Precīzu zaudējumu apjomu dārzkopji pagaidām atturas nosaukt, jo vēl ir sezonas vidus. Taču daudzviet zemnieki par peļņu šosezon nedomā.

 

Savukārt lietus dēļ vietām kartupeļu laukos varētu attīstīties kartupeļu lakstu puve. Kartupeļu audzētāju un pārstrādātāju savienības valdes priekšsēdētāja Aiga Kraukle norāda, ka lietus, kā arī salīdzinoši silto laika apstākļu dēļ kartupeļu laukos tuvākajās dienās varētu aktivizēties kartupeļu lakstu puve. Vienlaikus viņa teica, ka pašreizējie laika apstākļi var veicināt arī dažādu kāpuru attīstību, tāpat vietām varētu būt novērojama kartupeļu lapu sausplankumainība.

 

Un vēl

 

Veicot uzņēmumu sistēmu ielaušanās testos iegūtu paroļu datu uzlaušanas kampaņu, kiberdrošības kompānija "TrustWave" noskaidrojusi, ka šogad pati izplatītākā parole ir "Password1". Izmantojot moderno videokaršu sniegtās datu apstrādes iespējas, "TrustWave" ekspertiem 31 dienas laikā izdevās uzlauzt 92% no 626 tukstoši 718 parolēm. Visbiežāk izmantotā zīmju kombinācija, kas izmantota sistēmu pasargāšanai bijusi "Password1", kas izmantota 2 tūkstoši 981 gadījumā. Otrajā vietā ierindojas "Hello123" , bet trešajā - "password". Pētījumā secināts, ka lietotāji izveidot viegli atminamas paroles. Šķietami sarežģītu paroli kas sastāv no 7-8 vairākiem simboliem, cipariem un lielo un mazo burtu kombinācijām jaudīgs galda dators spējot uzminēt apmēram trīs dienās dienās, kamēr garu vārdu kombināciju, piemēram, "HakeriNezinaManuParoli" uzminēt tam prasītu vairāk nekā desmit gadus.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši zina, kā izsargāties no Ebolas vīrusa? Kur mazie tirgotāji Jēkabpilī varēs saņemt Latvijas produkciju atbalstošus reklāmmateriālus? Un Vai gaidāms jauns vulkāna izvirdums Islandē?

 

Kamēr Ebolas vīruss plosās Rietumāfrikas valstīs, saslimšanas gadījumi fiksēti arī Kanādā, un Eiropā. Spānijā reģistrēts jau pirmais upuris – Romas katoļu priesteris Migels Paharess. Nāvējošā vīrusa straujā izplatība pasaulē arī Latvijas iedzīvotājos raisījusi pamatotas bailes. Tāpēc sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai viņi baidās no saslimšanas ar Ebolas vīrusu un, ko, viņuprāt, varētu darīt, lai nesaslimtu ar šo infekciju?

 

Viedokļus izteica Māris, Andrejs, Ieva, Zane un Linda.

 

VIEDOKĻI

 

Ebolas vīruss ir smaga saslimšana, visbiežāk ar letālām beigām. Tā nekontrolējamā izplatība Rietumāfrikas valstīs novedusi pie vairākiem tūkstošiem upuru. Ziņas par Ebolas pirmo upuri Eiropā satricinājušas arī Latviju – vai tik tiešām jābaidās, ka vīruss sasniegs arī mūsu valsti? Mediķi mierina, ka Eiropu vīruss nesasniegs, bet tikmēr Spānijā jau pirmais upuris. Neraugoties uz to Eiropas Savienības veselības komisārs Tonio Borgs izteicis paziņojumu, ka Ebolas vīrusa izplatības risks Eiropā ir ārkārtīgi zems. Speciālisti norāda, ka ši infekcija Latvijai nedraud, bet tas nav arī neiespējams. Slimību profilakses un kontroles centra speciālisti aktīvi seko līdzi situācijai, un ir gatavi organizēt nepieciešamos pasākumus, ja infekcija valstī tiks ievazāta. Ebolas vīruss izplatās tikai tiešā saskarsmē ar slimnieka ķermeņa škidrumiem. Slimība ir smaga, jo 90% gadījumu no Ebolas vīrusa iestājas nāve.

 

Turpinām ziņas

 

 

Lai uzsāktu Latvijas produkcijas izvēli atbalstošas kampaņas īstenošanu, tādejādi mazinot Krievijas noteiktā embargo negatīvās sekas mūsu valsts tautsaimniecībā, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera pulcē partnerus - gan tirgotājus un ražotājus, gan finanšu institūcijas. Šobrīd norit kampaņas vizuālās identitātes izstrāde, lai jau vistuvākajā laikā tirgotājus varētu nodrošināt ar kampaņas elementu – plakātu, veikalu plauktu reklāmjoslu, uzlīmju, mājas lapu banneru u.c. – elektroniskajām sagatavēm. Domāts arī par mazajiem tirgotājiem, kuri šo priekšmetu komplektus varēs saņemt Tirdzniecības kameras reģionālajās nodaļās, tajā skaitā arī Jēkabpilī.

 

 

Tieslietu ministrija sagatavojusi jaunās politikas iniciatīvas 2015.gadam. Starp tām ir arī pieprasīts finansējums tiesu darbinieku atlīdzības palielināšanai 8% apmērā jeb vair;ak nekā 1 miljons eiro. Savukārt starpnozaru tiesnešu un prokuroru atlīdzības palielināšanai 8% apmērā pieprasīts finansējums kopumā ir gandrīz 3arpusi miljoni eiro, tajā skaitā apgabaltiesas un rajona jeb pilsētas tiesās tie ir vairāk nekā 2 miljoni eiro. Augstākajā tiesā - 184 tūkstoši 871 eiro, Satversmes tiesā – vairāk nekā 31 tūkstotis eiro, bet prokuratūrā tie ir līdzekļi 1,2 miljonu eiro apmērā.

 

 

Un vēl

 

Naktī uz sestdienu, 16. augustu, sākusies zemestrīču aktivitāte zem Bardarbungas vulkāna Islandē, vēsta Islandes meteoroloģijas dienests. Seismiskā aktivitāte draud ar vulkāna izvirdumu, taču tas vēl ir jāapstiprina zinātniekiem. Nav izslēgts, ka notikumu ķēde izraisīs vulkāna izvirdumu ārpus ledāja vai zem tā. Tādā gadījumā var rasties apdraudējums lidmašīnām, kas lidotu virs vulkāna rajona. Pēdējais Bardarbungas vulkāna izvirdums bija 1797. gadā, savukārt 1910. gadā izvirdums notika netālu esošajā Heimeirina vulkānā. Pēdējo septiņu gadu laikā Bardarbungas seismiskā aktivitāte ir pakāpeniski pieaugusi.

 

Pļaviņu novada ziņas

Novada pirmsskolas izglītības iestādēs vasarā notika telpu remontdarbi. Apjomīgākie veikti iestādes „Zīļuks” telpās. Tur atjaunoja grīdu un sienu segumu, mainīja durvis, montēja elektroinstalāciju un uzstādīja apgaismes ķermeņus. „Bērziņš” iestādē veikta sanitāro mezglu renovācija ēkas pirmajā un otrajā stāvā. Iestādē „Rūķītis” veica kosmētisko remontu, nomainīja grīdas segumu.

 

14. augustā Aiviekstes pagasta slēpošanas un biatlona bāzē “Jankas” norisinājās Latvijas kausa izcīņa vasaras biatlonā D grupas sportistiem. Piedalījās 43 sporta skolu audzēkņi no Latvijas biatlona centriem: Aizkraukles; Daugavpils; Madonas; Cēsīm un Talsiem. Šīs sacensības ir vienīgās, kurās šauj ar pneimatiskām šautenēm. Tās biatlona sacensībās drīkst lietot sportisti līdz 12 gadu vecumam.

 

Jaunieši iniciatīvu centrs "Ideja" informē, ka 14. septembrī laika posmā no 9:00 līdz 14:00 visi novada iedzīvotāji aicināti, uz centra ielu vingrotāju laukumu ''Spēka dienu'' ietvaros. Divi tiesneši atzīmēs iedzīvotāju pievilkšanās sacensību rezultātus. Visi pasākuma dalībnieki saņems balvas, un spēcīgākie Latvijā nokļūs superfinālā. To rīko Latvijas ielu vingrošanas sporta biedrība. Sīkāk par "Spēka dienu" - www.spekadiena.lv.

 

Turpinām ziņas

 

No 19. augusta otrdienās un ceturtdienās no pulksten 1000 līdz 1300 Pļaviņu dienas centrā, Rīgas ielā 19 ĢIMENES AR BĒRNIEM VARĒS SAŅEMT HUMĀNĀS PALĪDZĪBAS APĢĒRBU, nodot apmaiņai lietošanai derīgu apģērbu, apavus, skolas piederumus. Tālruņi uzziņām: 65133864 un 26132846.

 

Biedrība "KOPSOLIS" piedalīsies "Aizkraukles rajona partnerības" izsludinātajā atklātajā projektu konkursā Lauku attīstības programmām, izstrādājot savu projektu "Veidosim Gostiņu kultūrvēsturisko parku!" Tas veidots pamatojoties uz Gostiņu vēstures izpēti sadarbībā ar Pļaviņu novadpētniecības muzeju un izmantojot muzeja rīcībā esošos materiālus. Idejas pamatā ir Gostiņu vēsturiskie nosaukumi dažādos laika periodos. Skatītāja ceļš sākas ar pilsētas plānu, kurš papildināts ar vēsturiskajām fotogrāfijām. Plāns novietots teritorijas mazākajā daļā tuvu autobusa pieturai un ieinteresēs skatītāju apskatīt visu parku. Parka lielākās daļas apskate plānota ar sešām atceres vietām, kuras veltītas savam Gostiņu nosaukumam un vēstures posmam.

 

Un vēl

 

12. augustā „Bursh” alus ražotnē, Aiviekstes pagastā norisinājās domes organizēta tikšanās ar uzņēmējiem. Tur kopā ar domes pārstāvjiem tika apspriesta sadarbības veidošana. Par aktuālāko izvirzīta nepieciešamība izveidot Pļaviņu uzņēmēju biedrību. Šāda organizācija ļautu efektīvāk rast savstarpēju komunikāciju. Pasākuma laikā uzņēmējiem tika prezentēta Pļaviņu mājas lapas uzņēmējdarbības sadaļas projekts, kurš sevī ietvers informāciju par novada uzņēmējiem. Tie, kuri kontaktinformācijas trūkuma dēļ netika informēti par tikšanos aicināti rakstīt uz bizness@plavinas.lv uzņēmējdarbības attīstības speciālistam Kasparam Kokinam.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas šodien radīja sastrēgumu Vecpilsētas laukumā? Cik lielam skaitam cilvēku ir pieejami veselības pakalpojumi Latvijā? Un Kāpēc populārā kompānija “Mars” atsauc no veikaliem daļu savas produkcijas?

 

 

Šodien Jēkabpils pilsētas centrā, pie gājēju pārejas blakus grāmatnīcai ''Aisma'' notika divu auto sadursme. Divas mašīnas saskrējās, taču bojājumi bija nelieli. Tomēr, nespējoties vienoties abu automašīnu šoferiem, izveidojās satiksmes rindas Vecpilsētas laukumā. Tās stiepās līdz pat aplim pie katoļu baznīcas. Sastrēgums bija vērojams līdz autovadītāji spēja vienoties.

 

 

Jelgavas novada Elejas pagastā naktī uz pirmdienu kāds 1975.gadā dzimis vīrietis, būdams alkohola reibumā, mēģinājis dot kukuli policijas darbiniekiem. Lai netiktu noformēts administratīvais pārkāpuma protokols par automašīnas vadīšanu alkohola reibumā, viņš mēģinājis iedot policistiem 60 eiro. Pēc piedāvājuma izteikšanas, vīrietis aizturēts. Policija informē, ka šogad Zemgalē aizturēti jau 59 autovadītāji par kukuļdošanu. Tajā skaitā Jēkabpilī – 9.

Turpinām ziņas

 

Izvērtējot uzņēmuma "Pasažieru vilciens" finansiālo situāciju, kura nav spīdoša, kļuvis skaidrs, ka jaunus vilcienus vienā iepirkumā iegādāties nevar, un tie no 2016.gada jāiegādājas pakāpeniski - piemēram, pa vienam, diviem sastāviem, šodien informēja satiksmes ministrs Anrijs Matīss. Jau ziņots, ka 8.jūlijā tika iecelta jauna valde - par "Pasažieru vilciena" jauno valdes priekšsēdētāju tika iecelts Andris Lubāns, valdes locekļi - Māris Bremze un Mikus Pērse. "Pasažieru vilciens" jaunā valde 23.jūlijā pieņēma lēmumu pārtraukt vilcienu nomas iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilst uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām.

Rīt laidīs apgrozībā "Baltijas ceļa" 25. gadskārtai veltītu 5 eiro sudraba kolekcijas monētu. Monētas grafisko dizainu veidojis Visvaldis Asaris, kam šis ir pirmais darbs monētu mākslā, un ģipša modeli - Ligita Franckeviča; tā kalta Nīderlandesd kaltuvē. Uz monētas redzama pīne ar tajā ievītām lentēm triju Baltijas valstu karogu krāsās, kā arī koka stumbrs ar saknē. Monētas sižets veltīts pasaules mērogā unikālai akcijai 1989. gada 23. augustā, kad aptuveni 2 miljoni baltiešu sadevās rokās 600 km garā ķēdē, kas uz 15 minūtēm savienoja Tallinu, Rīgu un Viļņu. Monētas cena Latvijas Bankas kasēs - 41,07 eiro.

Tikai 17% iedzīvotāju veselības aprūpes pakalpojumi Latvijā šķiet samērā pieejami, un viņi spēj vai spētu apmaksāt visus sev nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus bez apdrošināšanas polises vai cita papildu finansiāla atbalsta. Sabiedrības «ERGO» veiktā aptaujā 31% atzīst, ka regulāri par savu veselību var parūpēties, pateicoties veselības apdrošināšanai, bet 16% ir nācies vai nāktos naudu ar veselību saistītiem izdevumiem aizņemties. Savukārt 36% aptaujāto atzīst, ka viņiem no dažām medicīnas procedūrām būtu jāatsakās, ja tiem nebūtu apdrošināšanas polises vai pieejams cits papildu finansiāls atbalsts.

 

Un vēl

 

Ēdiena ražošanas gigants «Mars» nācis klajā ar oficiālu brīdinājumu, kas attiecas uz šīs kompānijas ražotajiem dzērieniem. Tajos atrasta baktērija, kas izraisa caureju, raksta ārvalstu mediji.« Mars» nācās atsaukt vairākus tūkstošus pudeļu ar «Mars Milk», «Milky Way Milk», «Skittles Drink», «Starburst Strawberry Drink» un «Galaxy Smooth Drink». Šajos dzērienos, kuru derīguma termiņi ir atzīmēti līdz šī gada 19.decembrim un 2015.gada 11.aprīlim, tika atklāta baktērija, kura izraisa vēdergraizes, kā arī vemšanu un caureju. «Mars» pārstāvis aicina atbrīvoties no šiem dzērieniem. Pagaidām šis aicinājums attiecas uz Franciju, Vāciju un Nīderlandi. 

 

Atstājiet komentāru