2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 15.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 15.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas šodien jānem vērā Jēkabpils Kino plača apmeklētājiem? Ko sagaidot galvaspilsetas svētkus šodien piedāvās Rīgas Centrāltirgus? Un Kāds unikāls brauciens no Latvijas uz Ķīnu šodien sāksies Salacgrīvā?

 

Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien dosies reģionālajā vizītē, kuras laikā piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā. Ministru prezidente Laimdota Straujuma pauž, ka Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki ir brīdis, kad ikviens klātesošais varēs pievērsties garīgo vērtību stiprināšanai un būt mierā un saskaņā ar sevi, apkārtējiem un pasauli, kurā dzīvojam un kuru kopīgi veidojam, kā arī atcerēties par nezūdošu ticību labajam.

Svētku ietvaros Ministru prezidente Laimdota Straujuma kopā ar pārējām augstajām amatpersonām piedalīsies dievkalpojumā, kā arī svētceļnieku un bīskapu procesijā.

Šodien ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalīsies ārkārtas Ārlietu padomes sanāksmē Briselē. Sanāksme sasaukta sakarā ar drošības un humanitārās situācijas pasliktināšanos Irākā, un ministri pārrunās turpmāko Eiropas Savienības iesaisti Irākas krīzes jautājumā. Tāpat ministri pārrunās pēdējā laika notikumus Ukrainas austrumos un Eiropas Savienības turpmāko rīcību saistībā ar situāciju Ukrainā. Plānots, ka ministri diskutēs arī par pēdējā laika aktualitātēm Lībijā un Tuvo Austrumu miera procesā..

Jēkabpils Kino Placis savu otro sezonu noslēgs ar latviešu jaunākā kino izlasi. Šodien un rīt brīvdabas kino demonstrēs Rūdolfa Miķelsona, Kristas Burānes, Dāvja Sīmaņa un Māra Martinsona mākslas un dokumentālās filmas. Šodien tiks izrādita Dāvja Sīmaņa „Escaping Riga” un rīt Māra Martinsona „OKI – okeāna vidū”, abi seansi lietus dēļr pārcelti uz Jēkabpils Tautas nama kamerzāli un notiks plkst. 19.00!

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Šodien, saistībā ar galvaspilsētas svētkiem, Nēģu laukumā Rīgas Centrāltirgus aicina ikvienu rīdzinieku un pilsētas viesi izbaudīt īstu Viduslaiku tirgus atmosfēru, Rīgas svētku laikā atgādinot par senajām pilsētas tirdzniecības tradīcijām. No malu malām būs sabraukuši tirgotāji, skanēs Viduslaiku mūzika, tiks vārīta zivju zupa, kaltas Rīgas Vērdiņa monētas un darbosies dažādas radošās darbnīcas.

 

 

Šodien sāksies moto ceļojums līdz šim vēl nebijušā maršrutā "Salacgrīva-Honkonga-Salacgrīva". Šis būs pirmais zināmais brauciens ar motociklu no Latvijas uz Ķīnu, šķērsojot to no ziemeļiem līdz pat Honkongai. Latvijā brauciens sāksies Salacgrīvā un turpināsies caur Krieviju, Kazahstānu, Mongoliju un Ķīnu. Kopējais ceļojuma laiks ir plānots 45 dienas, kopā nobraucot aptuveni 18 tūkstoši kilometru vienā virzienā. Ceļojumu unikālu padara viens no tā galvenajiem mērķiem – nogādāt Salacgrīvas keramikas ziloni līdz Xian pilsētai Ķīnas ziemeļrietumos pie tur esošās terakotas māla armijas, sauktas arī par astoto pasaules brīnumu. Latvijā tapušais zilonis veidots no māla, ir terakotas krāsā un apdedzināts Salacgrīvas Naborigama ceplī.

Un vēl

Atvadīšanās no bojā gājušajiem Liepājas teātra aktieriem notiks šodien un rīt. Atvadīšanās no Ineses Jurjānes notiks šodien Liepājas teātrī. Pēc tam aktrise tiks vesta uz Piņķu kapiem. Savukārt atvadīšanās no Ulda Stelmakera notiks rīt Liepājas Centrālkapos. Jau ziņots, ka Jurjāne un Stelmakers noslīka jūrā svētdien Nīcas pagastā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar ko atšķiras Krievijas tirgum ražotā pārtika no mūsu valstī tirgotās? Kuri deputātu amata kandidāti 12.Saeimas vēlēšanās varētu būt sadarbojušies ar LPSR Valsts drošības komiteju? Un Kad mūsu valsts prezidents tiksies ar ASV prezidentu?

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šodien piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā. Viņa svinību galvenajā dievkalpojumā piedalīsies pēc Romas katoļu baznīcas Rēzeknes - Aglonas diecēzes bīskapa Jāņa Buļa ielūguma. Ikgadu Aglonā uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem dodas vairāki tūkstoši svētceļotāju no Latvijas un citām valstīm, lai godinātu katoļu baznīcas tradīcijas. Svētku kulminācija ir 14.un 15.augustā.

Baltijas lielākais alkoholisko dzērienu ražotājs "Latvijas balzams'', sadarbojoties ar Rīgas Tehniskās universitātes zinātniekiem, radījis caur dzintaru filtrētu degvīnu. Kompānija uzskata, ka ir pirmā pasaulē, kas šādu filtrēšanas metodi izgudrojusi. Degvīna filtrācijas procesā izmantotais Baltijas dzintars iepriekš tiek attīrīts, izmantojot Latvijas zinātnieces, inženierzinātņu doktores Ingas Ļašenko patentēto dzintara attīrīšanas metodi.

 

 

Latvijas veikalos pamazām sāk parādīties Latvijas pārtikas ražotāju produkcija, kas sankciju dēļ netika eksportēta uz Krieviju. Veikalos nopērkami piena produkti no "Tukuma piens" un "Rīgas piensaimnieks". Šie produkti tiek tirgoti miksētā veidā ar vietējam tirgum paredzēto produkciju. Eksportam paredzētie produkti atšķiras ar to, ka saskaņā ar Krievijas likumdošanas prasībām tajos norādīts gan realizācijas, gan ražošanas datums. Savukārt Latvijas likumdošana nosaka, ka produktu marķējumā obligāti jānorāda tikai realizācijas datums.

 

 

Turpinām ziņas

Totalitārisma seku dokumentēšanas centram ir ziņas, kas liecina, ka četri deputātu amata kandidāti 12.Saeimas vēlēšanās varētu būt sadarbojušies ar LPSR Valsts drošības komiteju kā šī dienesta aģenti. Šie kandidāti ir Jānis Ieviņš un Arvīds Ulme no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, Valērijs Orlovs no Latvijas Krievu savienības saraksta un Romualds Maculevičs no partijas "No sirds Latvijai" saraksta. Plānots, ka šī informācija tiks publicēta "Latvijas Vēstnesī". Tāpat šīs ziņas tiks ietvertas informācijas bukletos, kas būs pieejami balsošanas iecirkņos. Minētajiem cilvēkiem ir tiesības kandidēt vēlēšanās, jo saskaņā ar likumu tiesības kandidēt ir liegtas tikai tām personām, kuras ir bijušas LPSR valsts drošības dienestu štata darbinieki un kuru sadarbība ir pierādīta tiesā.

Dalībnieki no Latvijas pārdevuši savas populārā sociālā tīkla "Ask.fm" daļas starptautiskam digitālo mediju uzņēmumam IAC, ziņo britu raidkorporācija BBC. Darījuma summa netiek izpausta. IAC solīja "ieguldīt miljonus" pretrunīgi vērtētā sociālā tīkla attīstībā un drošības pasākumu pastiprināšanā. "Ask.fm" dibinātāji uzņēmumu pametīs. "Ask.fm" īpašnieki līdz šim bija Oskars Liepiņš, Marks Terebins, Iļja Terebins, Valērijs Vešņakovs, Klāvs Sinka un investīciju aģentūra "RubyLight Technology Limited", kam pieder arī tādas pazīstamas lapas kā "One.lt" un "Odnoklassniki.ru". Pērn SIA "Ask.fm" apgrozījums bija vairāk nekā 9 miljoni eiro.

Un vēl

Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziuņš varētu tikties ar Amerikas Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu viņa vizītes laikā Igaunijā. Tikšanās datums vēl gan tiekot konkretizēts, bet „ir skaidrs, ka šī augstākā līmeņa tikšanās notiks, lai saskaņotu jautājumus, kas saistīti ar NATO samitu". Visa nestabilitāte pasaulē liecina, ka NATO koordinācija un jaunās stratēģijas ir jāievieš un jāsaskaņo visi praktiskie vingrinājumi, lai pārbaudītu NATO reaģēšanas spēju. Tāpat tiks pārrunāta katras valsts un Eiropas Savienības kopīgā iesaiste.Tikšanās varētu notikt 3.septembrī, kad kObama Igaunijā ieradīšoties pa ceļam uz NATO samitu Velsā, kas no 4.septembra līdz 5.septembrim notiks Ņūportā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai pašvaldibu lietu ministrs demisionēs? Kādas piecās militāras mācībās iesaistīsies Latvijas karavīri? Un Kādu laiku sinoptiķi sola brīvdienām?

Satversmes aizsardzības birojs pašvaldību lietu ministram Romānam Naudiņam nolēmis nepiešķirt pielaidi valsts noslēpumam. Saeima Naudiņu ministra amatā apstiprināja 27.martā un tagad viņam būs jāizvērtē kā rīkoties. Likumā par valsts noslēpumu minēti septiņi argumenti, kāpēc pieeja konfidenciāliem, slepeniem un sevišķi slepeniem valsts noslēpuma objektiem personai tiek liegta. Kuras normas dēļ Naudiņam liegta pieeja, pagaidām netiek izpausts. Jau ziņots, ka pielaidi valsts noslēpumam nepieškīra arī tieslietu ministrei Baibai Brokai un viņa demisionēja. Līdz ar to Naudiņš ir kļuvis par otro nacionālās apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK ministru, kuram SAB atteicies piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam.

Šodien noslēdzas Eiropas Komisijas ekspertu vizīte Āfrikas cūku mēra skartajos novados. Eksperti Latvijā ieradās otrdien, lai kopā ar Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvjiem apmeklētu Āfrikas cūku mēra skartos novadus. Vizītes noslēgumā tiks sniegtas rekomendācijas tālākajiem slimības apkarošanas pasākumiem. Jau ziņots, ka Āfrikas cūku mēris Latvijā līdz šim konstatēts meža un mājas cūkām piecos novados - Dagdas, Krāslavas, Valkas, Madonas un Ludzas novadā. Savukārt ārkārtas situācijas zonā iekļauta arī Jēkabpils un tuvākie novadi – Krustpils, Jēkabpils, Viesites, Aknīstes un Salas.

Rūpējoties par to, lai vasaras periodā pašmāju zemniekiem un lauksaimniecības produkcijas tirgotājiem nerastos nevienlīdzīga konkurence, un tiktu novērsti likumpārkāpumi tirdzniecībā, Valsts ienēmumu dienests pievērš pastiprinātu uzmanību situācijai Latvijas tirgos. Jūnijā un jūlijā dienests Latvijas tirgos konfiscējis kopumā vairāk nekā pusotru tonnu dārzeņu, augļu zaļumu un ogu. Lai noskaidrotu vai tirgotāju norādītā informācija par augļu un dārzeņu izcelsmes valsti ir patiesa, kā arī, lai konstatētu vai tirgotāji veic reģistrētu saimniecisko darbību, uzrāda ieņēmumus un nomaksā nodokļus, ieņēmumu dienests šī gada  jūnijā un jūlijā Latvijas tirgos veica 105 kontroles pasākumus, un kopumā 98 gadījumos jeb 93% no visām veiktajām pārbaudēm konstatēja dažādus tirdzniecības pārkāpumus.

 

 

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Tallinas starptautiskajā lidostā ārkārtas nosēšanos veikusi aviokompānijas «Estonian Air» lidmašīna, kurai pēc pacelšanās tika konstatēts būtisks defekts.Vakar vakarā ap pulksten sešiem pasažieru lidmašīna «CRJ» izlidoja reisā Tallina-Amsterdama, taču jau pēc pacelšanās tika fiksēts defekts vienai no lidmašīnas šasijām. Lidmašīna pēc pacelšanās riņķoja virs Tallinas, lai samazinātu degvielas daudzumu un varētu veikt ārkārtas nosēšanos. Pēc pulksten astoņiem vakarā lidmašīna ar 91 cilvēku tajā veiksmīgi veica ārkārtas nosēšanos. Cietušo notikušajā nav.

 

 

 

Rudenī Latvija plāno iesaistīties dažāda mēroga militārajās mācībās, no kurām vismaz piecas norisināsies Latvijas teritorijā. Šonedēļ mācībās "Winds of Change" Nacionālo spēku karavīri kopā ar ASV Mičiganas Nacionālās gvardes karavīriem trenēsies kritiskās infrastruktūras aizsardzībā ārkārtas situācijā. Savukārt nākamajā nedēļā Latvijā un Vācijā sāksies mācības "Saber Junction 14", kurās viena fāze notiks Latvijā, bet otra - Vācijā. Vēl tiek plānotas mācības "Steadfast Pyramid" un "Steadfast Pinnacle", kā arī vietējās mācības, kurās tiks trenētas zemessardzes paaugstinātas gatavības rotas, kas Latvijas reģionos atstrādās dažādus scenārijus.

 

 

 

Un vēl

 

Tuvākajās dienās laikapstākļi Latvijā būtiski nemainīsies, nākamās nedēļas sākumā pastiprināsies vējš, prognozē "Global Forecast System". Sestdien un svētdien starp mākoņiem uzspīdēs saule, daudzviet gaidāms īslaicīgs lietus, vietām arī pērkona negaiss. Gaisa temperatūra naktīs pazemināsies līdz +9..+14 grādiem. Dienas laikā gaiss iesils līdz +19..+23 grādiem. Nākamās nedēļas sākumā saistībā ar lielu ciklonu, kas atradīsies Skandināvijā, gaidāma vēja pastiprināšanās. Atbilstoši pašreizējai prognozei vējainākā diena Latvijā būs otrdiena, 19.augusts. Arī nākamnedēļ katru dienu valstī gaidāms īslaicīgs lietus, vietām ducinās pērkons. Sagaidāms, ka laikapstākļi nemainīsies arī augusta pēdējā nedēļā.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā vakar Aglonā noritēja Tautas Krusta ceļš? Tieša reportāža. Vai Āfrikas cūku mēra infekcija var apdraudēt cilvēkus? Un Kā lauksaimniekiem sokas ar labības kulšanu?

 

 

Vakar Aglonā Tautas krusta celš pulcējis aptuveni 50 tūkstošus svētceļnieku. Tajā piedalījās arī Radio1 žurnāliste Liene Grišina. Ar viņu sazinājāmies telefonsarunā, lai uzzinātu kā noritēja viens no Aglonas svētku kulminācijas pasākumiem.

 

Saruna

 

Šodien Aglonas svētki noslēgsies. Arī šogad, kā ikgadu uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem, devās vairāki tūkstoši svētceļotāju no Latvijas un citām valstīm, lai godinātu katoļu baznīcas tradīcijas. 

 

 

Turpinām ziņas

 

 

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus būt modriem un neatsaukties telefona zvaniem ar piedāvājumu veikt dzeramā ūdens pārbaudi. Inspekcijā ir saņemta informācija no iedzīvotājiem par telefona zvaniem no cilvēkiem, kuri uzdodas par inspektoriem un piedāvā veikt bezmaksas dzeramā ūdens pārbaudi dzīvesvietā. Inspekcija skaidro, ka tās speciālisti dzeramā ūdens pārbaudes veic tikai gadījumos, ja iedzīvotājs pats ir vērsies ar lūgumu to darīt. Savukārt valsts finansētās dzeramā ūdens pārbaudes tiek veiktas pašvaldības apsaimniekotajās ēkās, kas pārsvarā ir publiskās ēkas, turklāt paraugu ņemšana savlaicīgi tiek saskaņota ar ēku apsaimniekotājiem.

Laikus neapturot Āfrikas cūku mēra izplatību, tas var mainīties un kļūt bīstams arī cilvēkiem - šādu brīdinājumu paudusi vadošā Latvijas virusoloģe Vaira Īrisa Kalniņa. Speciāliste uzsver - sabiedrība pārāk bezatbildīgi izturas pret drošības pasākumiem, kas jāievēro, lai slimību apturētu, paļaujoties - pašu veselībai tā nav bīstama. Virusoloģe skaidro, ka gadījumu, kad vīruss maina nēsētāju netrūkst un tam par iemeslu var kalpot dažādu apstākļu sakritība. Viņa norāda, ka nav garantijas, ka šī vīrusa populācija jau neeksistē, jo ir atklāti un aprakstīti vairāki šī vīrusa veidi. Līdz ar to Āfrikas cūku mēra vīrusa populācijā var eksistēt varianti, kas spējīgi pārvarēt sugu barjeru un kļūt bīstami cilvēkiem.

 

 

Un vēl

 

 

Patlaban Latvijā novākta mazāk nekā puse graudaugu sējumu un daudzviet ražas novākšanu kavē lietus. Latvijā kopumā ir novākti apmēram 35% graudaugu ražas, tajā skaitā līdz galam nav novākti ne vasarāji, nedz ziemāji. Kopumā situācija Latvijā ir ļoti atšķirīga, piemēram, Latgales reģionā daži saimnieki vakardien jau svinēja apkūlības. Tur trīs nedēļas bija ļoti sausi un labvēlīgi laika apstākļi, līdz ar to ir novākti gan ziemāji, gan vasarāji. Tikai dažās vietās ir sākta ziemāju sēja, daudzviet šos darbus nevar sākt, jo augsne ir izkaltusi. Kurzemē ir nokulti apmēram 20%-30%. Tāpat ir arī Zemgalē. Jau ziņots, ka saskaņā ar prognozēm šogad ir gaidāmas vidēji labas ziemāju - kviešu, rudzu un rapšu - ražas.

 

 

Salas novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Salas novada vēlēšanu komisija izsludinājusi vēlēšanu iecirkņu komisijas locekļu kandidātu pieteikšanos 12.Saeimas vēlēšanām , kas notiks 2014.gada 4. oktobrī. Salas novadā darbosies trīs vēlēsanu iecirkņi – Salas kultūras namā, Biržu tautas namā un Sēlpils kultūras namā. Iecirkņa komisijas locekļa kandidāta pieteikumus jāiesniedz Salas novada vēlēšanu komisijai novada domē līdz 20.augustam.

 

 

Salas novada pirmsskolas izglītības iestāde „Ābelīte” uzņem bērnus, sākot no pusotra gada vecuma. Audzēkņu reģistrēšana visās vecuma grupās un grupu komplektēšana turpinās līdz 29.augustam.
Salas vidusskola uzņem skolēnus no 1. līdz 12.Klasei un piedāvā iespēju darboties Eiropas klubā un piedalīties projektos. Transporta izdevumus sedz Salas novada pašvaldība un par optimālām sekmēm  9.-12. klasē var saņemt stipendiju, kā arī ir iespēja iegūt autovadītāja apliecību.



Biržu internātpamatskola uzņem audzēkņus ar izziņu par atbilstību maznodrošinātas vai trūcīgas ģimenes statusam sekojošās izglītības programmās: pirmsskolas, pamatizglītības, speciālās pamatizglītības programma izglītojamajiem ar mācīšanās traucējumiem un speciālās pamatizglītības programma izglītojamajiem ar valodas traucējumiem.
Biržu pamatskola uzņem skolēnus no 1. līdz 9.klasei un audzēkņus trīs pirmsskolas izglītības grupās: 2 un 3 gadi, 4 gadi, 5 un 6 gadi. Dokumentus iespējams iesniegt, līdzi ņemot skolēna dzimšanas apliecību.

 

Un vēl

 

 

Akciju sabiedrības "Latvijas Gāze" Jēkabpils iecirknis informē, ka no 18. līdz 25.augustam tiks veikti vidējā spiediena gāzesvada neatliekamie remontdarbi - gāzesvada noslēgierīces nomaiņa, izmantojot apvedlīniju, lai arī turpmāk nodrošinātu nepārtrauktu dabasgāzes padevi lietotājiem, posmā „Jēkabpils – Sala”. Remontdarbu veikšanas laikā pastāv risks, ka var tikt samazināts dabasgāzes padeves apjoms lietotājiem, kā arī iespējams pilnīgs dabasgāzes padeves pārtraukums lietotājiem.

Radio1 ziņas puilksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz narkotiku atsavina Krustpils pagastā? Kad sāks nojaukt Zolitūdes maxima drupas? Un Kas šodien pieprasīja ārlietu ministra demisiju?

Krustpils pagastā kārtības sargi atsavinājuši 200 gramus metamfetamīna un aizturējuši divas personas. Vīrietis un sieviete, kuri pārvietojās ar automašīnu "Mazda 626" tika aizturēti ceturtdien Krustpils pagastā. Automašīnā tika atrasti vairāki iepakojumi ar metamfetamīna saturošu vielu. Personas aizturētas un ievietotas īslaicīgā aizturēšanas vietā, ir jau agrāk nonākušas policijas redzeslokā un ir narkotisko vielu lietotāji. Izmeklēšanas laikā tiks pārbaudīts vai aizturētie nav saistīti citu noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā. Uzsākts kriminālprocess.

Zemgales apgabaltiesa nav grozījusi Jēkabpils rajona tiesas spriedumu, ar kuru ar 12 gadu un sešu mēnešu cietumsodu notiesāts vīrietis par divu mazgadīgu meiteņu seksuālu izmantošanu. Lieta tika skatīta slēgtā sēdē. Marta sākumā Jēkabpils rajona tiesa piesprieda divu mazgadīgu meiteņu seksuālā izmantošanā apsūdzētajam vīrietim 12 gadu un sešu mēnešu cietumsodu un atzina apsūdzēto par vainīgu dzimumtieksmes apmierināšanā ar mazgadīgo un netiklu darbību izdarīšanā ar mazgadīgo. Par šādiem noziegumiem var piespriest mūža ieslodzījumu vai brīvības atņemšanu līdz 20 gadiem.

Higiēnas un sanitāro prasību neatbilstības dēļ mazumtirgotājs SIA «cenuklubs.lv» lūdz pircējus atdot atpakaļ iepriekš nopirkto rotaļlietu - «Burbuļu pistoli», liecina Patērētāju tiesību aizsardzības centra paziņojums. Lai atgrieztu preci, ja tā ir iegādāta pēc 2014.gada 29.maija, tā jānodod atpakaļ tuvākajā «cenuklubs.lv» informācijas centrā līdz šī gada 7.septembrim, uzrādot pirkuma čeku. Apmaiņā pret preci pircējiem tiks atmaksāta pirkuma čekā norādītā preces vērtība.

Turpinām ziņas

Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku galvenā Svētā mise Aglonā šodien pēcpusdienā pulcējusi aptuveni 135 tūkstošus apmeklētāju. Bazilikas informācijas centra pārstāve Rūta Giluče pastāstīja, ka Aglonā valda labi laikapstākļi un cilvēku ir sapulcējušies lielā skaitā. Latvija, tās vēsture un arī tās valstiskums, ir cieši saistīta ar Jaunavu Mariju, savā runā Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā šodien sacīja apustuliskais nuncijs Baltijas valstīs, arhibīskaps Pedro Lopess Kintana. Viņš norādija, ka nedrīkst aizmirst, ka senās Livonijas, kas sevī apvienoja Latvijas un Igaunijas teritoriju, oficiālais nosaukums ir Terra Marina jeb Marijas zeme. Nākamgad tiks svinēta 800.gadadiena, kopš pāvests Inocents III to pasludināja par Marijas zemi un uzņēma tautu tiešā Svētā Krēsla aizgādībā.

SIA Maxima Latvija pirmdien, 18.augustā, sāks pērnā gada novembrī sagruvušās lielveikala ēkas virszemes daļas demontāžas darbus. Tie ilgs aptuveni divas nedēļas. Zolitūdes traģēdijas vietas tuvākās apkaimes iedzīvotāji tiek aicināti aizvērt logus darbu laikā, lai izvairītos no iespējamas putekļu iekļūšanas dzīvokļos. Lai neradītu neērtības tuvējo māju iedzīvotājiem darbu veikšana teritorijā plānota darba dienās no pulksten astoņiem rītā līdz sešiem vakarā.

Un vēl

Šodien ap pusdienlaiku Latvijas Krievu savienības pārstāvja Jakova Plinera rīkotajā protesta akcijā pie Ārlietu ministrijas aptuveni 50 cilvēku pieprasīja ministra Edgara Rinkēviča atkāpšanos no amata. Protestētāji izrādīja nepatiku ar Latvijas ieņemto ārpolitikas kursu, kas kaitējot Latvijas un Krievijas attiecībām, tajā skaitā arī ekonomikas nozarē. Atnestie plakāti vēstīja, ka cilvēki iestājas par savstarpēji labvēlīgu sadarbību ar Krieviju. Tāpat viņi pauž pārliecību, ka politiku ietekmē ekonomika, nevis otrādi. Runasvīri klātesošos biedēja ar badu un nabadzību, kas var rasties pret Krieviju realizēto sankciju rezultātā. Tāpat tika pabiedēta valdība, kas "varētu tikt aizslaucīta, ja tauta sacelsies".

Atstājiet komentāru