2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 13.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 13.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādus jautājumus bijušie valdības vadītāji šodien apspriedīs ar Laimdotu Straujumu? Kādu iespēju vēl tikai šodien var izmantot audžuģimenes? Un Kur Latvijā tiks uzstādīta mobilā krematorija ar Āfrikas cūku mēri kritušo dzīvnieku dedzināšanai?
 
Šodien pieci Latvijas republikas ekspremjeri piedāvās savu redzējumu un rīcības stratēģiju, ekonomiskās krīzes ietekmes mazināšanai saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām. Stratēģisko pasākumu kopumu izstrādājuši premjeru kluba biedri. Ar Laimdotu Straujumu tiksies Valdis Birkavs, Ivars Godmanis, Aigars Kalvītis, Vilis Krištopāns un Māris Gailis. Tikšanās laikā ar ministru prezidenti Laimdotu Straujumu, ekspremjeri piedāvās valdībai izvērtēt katru rīcības modeli no izstrādātās rīcības stratēģijas, jo tikai nekavējošs un komplekss ekonomisko pasākumu loks spēs mazināt potenciālo krīzi, saglabāt ekonomikas izaugsmi, darbavietas un stabilu valsts budžetu.
 
Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis darba vizītē Somijā apmeklēs Karēlijas brigādi, kur tiksies ar Somijas aizsardzības ministru Karlu Haglundu. Abi ministri pārrunās reģionālās drošības jautājumus, sadarbību Eiropas savienības un NATO ietvaros, kā arī Latvijas un Somijas divpusējo sadarbību aizsardzības jomā. Vējonis iepazīsies ar Somijas bruņoto spēku apmācības principiem, kā arī Karēlijas brigādes rīcībā esošo ekipējumu un apgādes sistēmu.
 
Šodien plānota Mūsas tilta slogošana. Tilta slogošana notiks atbilstoši SIA „Inženierbūve" izstrādātajai darbu programmai, kas ir saskaņā ar noteiktajām prasībām. Tilta pārbaudei pēc sākotnējiem pieņēmumiem paredzēts izmantot septiņas piecasu automašīnas, katras automašīnas masa būs 40 tonnas. Ja slogošana būs veiksmīga, tiks pieņemts lēmums par to, kad tiltu atklāt satiksmei. Mūsas tilta rekonstrukcijas darbi norisinās Eiropas Savienības Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstītā projektā "Tranzītielu sakārtošana Bauskā". Tilta rekonstrukcija uzsākta pagājušā gada jūnijā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien vakarā kultūras vasarnīcā Esplanāde 2014 turpinās pasākumu cikls Latvijas filmu vakari , ko organizē Nacionālais kino centrs. Šoreiz skatītājiem tiks piedāvātas Vladimira Ļeščova animācijas filmas. Pirms seansa - tikšanās ar režisoru. Pasākumu vadīs kinokritiķe Zane Balčus. Režisora Vladimira Ļeščova animācijas filmas rādītas un augstu novērtētas ne tikai Latvijā – festivālā Lielais Kristaps , bet arī nozīmīgos starptautiskos festivālos – Anesī, Hirosimā, Otavā, Losandželosā un citur. 2012. gadā filma Villa Antropoff tika nominēta pat prestižajai Eiropas Kinoakadēmijas balvai.
 
Šodien noslēdzas Labklājības ministrijas rīkotā ikgadējā akcija audžuģimeņu atbalstam Uzticības tālrunis audžuģimenēm. Vēl tikai šodien no astoņiem ritā līdz vienpadsmitiem vakarā ikviens audžuvecāks ar saviem jautājumiem aicināts vērsties pie Uzticības tālruņa 11611 konsultantiem, lai saņemtu profesionālu psiholoģisku palīdzību un atbalstu saistībā ar iespējām problēmām attiecībās ar bērniem.
 
Un vēl
 
Āfrikas cūku mēra vīrusa izplatības dēļ Daugavpils novadā sākta mobilā krematorija uzstādīšana cūku dzimtas dzīvnieku blakusproduktu iznīcināšanai. Mobilā krematorija pagājušajā nedēļā Latvijā ieradās no Lielbritānijas, vakar inženieri sākuši tās uzstādīšanu un šonedēļ plānots apmācīt darbiniekus darbībai ar to. Krematorija ir pietiekami jaudīga - sadedzina tonnu stundā. Uz mobilo krematoriju tiks nogādāti cūku dzimtas dzīvnieku blakusprodukti no Āfrikas cūku mēra vīrusa inficētajām Latvijas teritorijām. Līdz šim Latvijā Āfrikas cūku mēra vīruss konstatēts 55 meža cūkām piecos novados - Dagdas, Krāslavas, Valkas, Madonas un Ludzas novados.
 
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi novadi un pilsētas iekļauti Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas teritorijas paplašināšanā? Ko Nils Ušakovs vēlas izlūgties Maskavai? Un Cik laulāto pāru atjaunojuši savu solījumu Aglonas svētku laikā?
 
Saistībā ar Āfrikas cūku mēra izplatīšanos Latvijā Ministru kabinets vakar apstiprināja grozījumus piecos Ministru kabineta noteikumos. Tie nosaka Āfrikas cūku mēra ārkārtējās situācijas teritorijas paplašināšanu, to nosakot papildus 21 novadā - Vārkavas, Līvānu, Viļānu, Cēsu, Amatas, Vecpiebalgas, Jaunpiebalgas, Gulbenes, Cesvaines, Ērgļu, Madonas, Lubānas, Kokneses, Pļaviņu, Krustpils, Varakļānu, Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes un Ilūkstes novadā, piecu novadu atsevišķos pagastos - Ogres novada Ķeipenes, Taurupes, Mazozolu, Madlienas, Meņģeles un Krapes pagastā; Jaunjelgavas novada Seces, Staburaga un Sunākstes pagastā; Daugavpils, Preiļu un Riebiņu novadā - arī tajos pagastos, kuri iepriekš nebija pasludināti par mēra ārkārtējās situācijas teritoriju, kā arī četrās pilsētās - Jēkabpilī, Daugavpilī, Valmierā, un Rēzeknē. Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā „Latvijas Vēstnesis" . Plašak lasiet portālā Radio1.lv.
 
Valdība vakar lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, kā arī eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Valdības lēmums paredz, ka īpaši atvieglojumi būtu piešķirami tiem uzņēmumiem, kuru eksporta darījumu īpatsvars uz Krieviju ir lielāks par 10% no kopējās realizācijas apjoma. Tas pats kritērijs attiecas uz šo uzņēmumu piegādātājiem. Tāpat valdība pieņēmusi lēmumu, ka Ekonomikas ministrija divu nedēļu laikā rod risinājumu, lai cietušajiem uzņēmumiem palīdzētu ar kredītu garantijām. Valdība arī lēma, ka ekonomikas minitrija no saviem līdzekļiem eksporta tirgu apgūšanai pārdalīs piecus miljonus eiro.
 
Turpinām ziņas
 
Kopējais finansējums mērķdotācijās pašvaldībām 2014.gadam ir 324,7 miljoni eiro. Pašvaldības saņems mērķdotācijas pamata un vispārējās vidējās izglītības iestāžu, pašvaldību speciālās izglītības iestāžu, pašvaldību profesionālās izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Tāpat piešķirta mērķdotācija interešu izglītības programmu un sporta skolu, kā arī speciālo skolu pedagogu daļējai darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām.
 
Rīgas mērs Nils Ušakovs nākamnedēļ plāno doties uz Maskavu, lai lūgtos neizmest no tirdzniecības centriem Rīgas stendus.Viņš apgalvo, ka citas iespējas neesot, jo gadījumā, ja šo stendu izmešana tiks pieļauta, atgriešanās tirdzniecības centros Maskavā vairs nebūšot iespējama. Ušakovs arī uzsvēra, ka viņa skatījumā Eiropas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju nedos nekādu pozitīvu rezultātu. Viņš norādīja, ka vienīgais veids, kā mēģināt atrisināt krīzi Ukrainā ir darbs diplomātiskajos kanālos, bet ir "jādzīvo uz citas planētas", lai uzskatītu, ka ierobežojot noteiktām Krievijas amatpersonām iespēju ceļot pa Eiropu, iespējams kaut ko atrisināt.

Jau ziņots, ka, reaģējot uz Eiropas valstu un ASV īstenotajām ekonomiskajām sankcijām, Krievija paziņoja par pārtikas produktu embargo no attiecīgajām valstīm, tajā skaitā Latvijas.
 
 
Un vēl
 
Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos vakar, aptuveni simts pāri piedalījušies laulības solījumu atjaunošanā. Kopumā dienas Svēto misi apmeklējuši aptuveni tūkstoš cilvēku. Savukārt pirmdien, svētku pirmajā dienā, notikumos piedalījušies aptuveni 1,8 tūkstoši cilvēku. Otrdienas pēcpusdienā Aglonā bija ieradušās jau septiņas svētceļnieku grupas. Bazilikas pārstāve Rūta Giluče pastāstīja, ka pagaidām Aglonā valda labi laikapstākļi un svētki notiek bez aizķeršanās.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda bijusi pagājusī diennakts ioperatīvajiem dienestiem? Kādas jaunas pirmizrādes šajā sezonā sola Daugavpils teātris? Un Kādu laiku turpmāk prognozē sinoptiķi?
 
Pagājušās diennakts laikā robežsargi uz ārējām robežām un valsts iekšienē konstatēja 57 likumpārkāpumus. Daugavpils pārvaldes Silenes robežkontroles punktā robežsargi konstatējuši, ka Latvijā ieceļojošiem 18 Gruzijas un vienam Moldovas pilsonim nav derīgas ieceļošanas vīzas vai uzturēšanās atļaujas ieceļošanai Šengenas valstu teritorijā. Lidostā „Rīga" liegta izceļošana Latvijas nepilngadīgajai pilsonei, jo jauniete nevarēja uzrādīt vismaz viena vecāka notariāli apstiprinātu piekrišanu bērna patstāvīgai izceļošanai no valsts.
 
Kādu 58 gadus vecu sievieti Zemgalē divu dienu laikā sadzēlušas piecas lapsene. Rezultātā sievietei laika gaitā attīstījusies smaga alerģiskā reakcija, un viņa nogādāta slimnīcā. Savukārt Rīgā lapsene otrdien iedzēlusi kādam 59 gadus vecam vīrietim, izraisot dzīvībai bīstamu reakciju. Arī viņš nogādāts slimnīcā. Kopumā otrdien mediķu palīdzība bijusi nepieciešama septiņiem cilvēkiem, kurus sadzēlušas lapsenes vai bites.
 
Rīgas centrā trešdienas naktī gāzes eksplozijā apdegumus guvis 25 gadus vecs vīrietis. Lāčplēša ielā 36 sešstāvu dzīvojamās mājas 4.stāvā plkst.3.55 notikusi gāzes eksplozija un izcēlies ugunsgrēks 1,5 kvadrātmetru platībā. Cietušais vīrietis guvis apdegumus. No ēkas evakuēti divi cilvēki. Iespējamais eksplozijas iemesls ir ļaunprātīgs gāzes savienojuma bojājums.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijā no 14. līdz 18.augustam norisināsies starptautiska literārā konference "Tiņjanova lasījumi". Rakstnieka un literatūras zinātnieka Jurija Tiņjanova vārdā nosauktā konference Latvijā notiks jau 17.gadu. Tā sāksies 14.augustā Rēzeknes kultūras namā, bet noslēgsies 18.augustā Rīgā, Latvijas Universitātes Mazajā aulā. Konferencē literatūras kontekstā tiks runāts par politisko ētiku un vēsturi padomju sabiedrībā, Puškina domām par "Faustu" un citām tēmām.
 
Daugavpils teātris jaunajā sezonā līdz janvārim ieplānojis sešas pirmizrādes. Teātris 28.sezonu sāks septembra vidū. Tuvākās pirmizrādes būs oktobrī, kad mēneša sākumā festivāla "Telpa - Daugavpils 2014" laikā tapušās performances - Ivana Buņina stāstus - vienotā izrādē piedāvās režisors Georgijs Surkovs. Sadarbībā ar maestro Raimondu Paulu Daugavpils teātris gatavo muzikālu izrādi latviski - "Īsa pamācība mīlēšanā". Rūdolfa Blaumaņa feļetonam Oļega Šapošņikova režijā pirmizrāde paredzēta 23.oktobrī. Tajā kā viesmākslinieki piedalīsies aktieri Jānis Kirmuška, Laura Atelsone un Ineta Radčenko. Savukārt novembrī un decembrī pie jauniestudējumiem strādās režisori Viktors Jansons un Juris Jonelis, bet mazās formas izrādi uz eksperimentālās skatuves gatavos režisore no Polijas Lucina Sosnovska, ar kuru sadarbība ir izveidojusies pagājušā gada festivālā "Telpa - Daugavpils". Līdz gada beigām tiks sagatavoti arī mūzikli bērniem gan krievu, gan latviešu valodā.
 
Un vēl
 
Tuvākajās divās nedēļas katru dienu kaut vietām Latvijā līs, dažkārt līs valsts lielākajā daļā, prognozē "Global Forecast System". Galvenokārt gaidāms īslaicīgs lietus, tai skaitā pērkona lietusgāzes. Valsts lielākajā daļā biežāk līs pēcpusdienas stundās, saules sasildītajam gaisam ceļoties augšup un veidojot gubu lietus mākoņus. Reizēm Latviju šķērsos plašas nokrišņu zonas. Ceturtdien, 14.augustā, Latviju no dienvidiem sasniegs neliels ciklons, kas sev līdzi nesīs stipru lietu. Visticamāk, stiprākie nokrišņi būs ceturtdienas rītā Latgalē, tomēr ciklona virzība var atšķirties no šobrīd prognozētā. Dažās naktīs, pierimstot vējam, izklīstot mākoņiem un pazeminoties gaisa temperatūrai, veidosies migla.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi novadi un pilsētas iekļauti ārkārtas situācijas zonā saistībā ar Āfrikas cūku mēri? Ko jēkabpilieši zina par pīlādžiem? Un Kāda vērienīga laupīšana notikusi Čīlē?
 
Saeima šodien ārkārtas sēdē paplašināja Āfrikas cūku mēra ārkārtas situācijas zonu. Līdz šā gada 1.oktobrim saistībā ar nepieciešamību apkarot Āfrikas cūku mēri ārkārtas situācija izsludināta 51 novadā, 9 pagastos un četrās pilsētās. Ārkārtas zonā iekļauta arī Jēkabpils pilsēta, kā arī Aknīstes, Viesītes, Salas, Jēkabpils, Krustpils, Vārkavas, Preiļu, Kokneses un Pļaviņu novados. Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus ekonomiskos zaudējumus. Vīruss nav bīstams cilvēkiem. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.
 
Zemgales reģionā Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes policijas darbinieki atkal aizturējuši autovadītāju, kurš mēģinājis piekukuļot policijas darbiniekus, informē Valsts policijas pārstāve Ieva Sietniece. Vakar Ozolnieku novada Cenu pagastā tika apturēta automašīna «Volkswagen Passat,» kurā tika pārvadātas 20 tūkstoši 600 cigaretes bez Latvijas akcīzes markām, papildus vēl tika atsavināts 7,5 litri spirts. Autovadītājs, lai netiktu saukts pie atbildības likuma kārtībā, mēģināja piekukuļot policistus, dodot 300 eiro. Autovadītājs tika aizturēts un ievietots īslaicīgā aizturēšanas vietā. Pret 39 gadus veco vīrieti sākti divi kriminālprocesi par nelegālo akcizēto preču glabāšanu un pārvietošanu, kā arī par kukuļdošanu.
 
Jau kopš maija sākuma lielie, baltie burti «RĪGA», vairs nav tādi, kādi tie bija iepriekšējos 34 gadus kopš uzstādīšanas pilsētas robežpunktos. Vieni par zili balto sirsniņu, kas nomainījusi Ī burta garumzīmi sajūsminās un fotografējas dažādās pozās, citi iejaukšanos mākslas darbā asi kritizē. Eksperimentālā kārtā veiktās izmaiņas varot būt uz palikšanu, ja rīdziniekiem patikšot, sola Rīgas Domes satiksmes departaments. Baltā krāsa sirdī aizstājot garumzīmi, bet zilā atbilst Rīgas pilsētas karoga krāsai. Izmaiņas 34 gadus nemainīgajā uzrakstā tika saskaņotas būvvaldē. Tur no vēl piecām dažādam versijām akceptēta zili baltā. Mākslas darba autoram Valdim Celmam gan viedoklis netika jautāts, un tas nav zili baltajai sirsniņai glaimojošs.
 
Turpinām ziņas
 
Šogad vērojama ļoti bagātīga pīlādžu raža. Pīlādži ir latvijā mīlēts koks un to mēdza stādit pie mājām. Ir vairāki ticējumi par pīlādžiem, kā arī no šīm ogām var pagatavot dažādus ēdienus. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādus yticējumus viņi zina par pīlādžiem un ko, viņuprāt, var pagatavot no šim ogām?
Viedokļus izteica Dzidra, Dana, Zeltīte, Inita, Laura un Valda.
AUDIO
Pīlādzis, kas tiek dēvēts arī par pīlēģi, puceni, saldoksni, sērmūsli, sērmūksli, cārmyušku, nenoliedzami ir viens no ievērojamākajiem kokaugiem – gan dekorativitātes, gan izsenis piedēvētu mistisku spēju dēļ. Mājas sargs, mošķu padzinējs, zibens spēriena novērsējs – tāds pīlādzis ir mitoloģijā. Senāk pīlādzi stādīja mājas pagalmā, tā zarus kāra pie ieejas namā un izmantoja dažādos rituālos, pielietoja laika vērošanā, prognozēšanā, lauksaimniecības darbu plānošanā. Cieņā pīlādzis ir arī mūsdienās, jo bieži tam tiek atvēlēta vieta mājas tuvumā. No pīlādžogām gatavo ievārījumus, želejas, sulu, ogas kaltē tējai.
 
Un vēl
 
Čīlē notikusi vērienīgākā laupīšana valsts vēsturē. Astoņiem bruņotiem laupītājiem izdevies iegūt vairāk nekā 7,5 miljonus dolāru no bankas automobiļa, kurš pārvadājis naudu. Laupītāji lidostā ieradušies trijos transportlīdzekļos un apturējuši sargus, kuri pavadījuši automobili ar 7,5 miljoniem dolāru. Sākotnējā informācija, kādu izdevies iegūt izmeklēšanai, norāda, ka nozagtā summa ir četri miljardi peso jeb 7,57 miljoni dolāru. Automobilis ar naudu bija lidostā, jo naudu bija paredzēts nogādāt uz Čīles ziemeļdaļā esošajām bankām, raksta vietējā prese.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Valsts policijas darbinieki nedēļas laikā uzgājuši divas pašbrūvētas dziras izgatavošanas rūpnīcas Rēzeknē un Kārsavā. Veicot administratīvās lietvedības izmeklēšanu, kas uzsākta saistībā ar iespējamo alkohola ražošanas vietu kādā Rēzeknes dzīvoklī, policijas darbinieki veikuši minētās vietas apskati, un tajā atklājuši jaudīgu alkohola ražošanas cehu. Kopumā izņemti tūkstots 400 litri brāgas, 50 litri gatavās produkcijas - kandžas, gandrīz 800 kilogrami cukura, tecināšanas aparāts un citas alkohola izgatavošanai nepieciešamas ierīces. Saistībā ar šo faktu uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 221.2panta 1.daļas par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu vai glabāšanu. Policija turpina izmeklēšanu un pārbauda vairākas personas saistībā ar šo lietu.
 
Savukārt Ludzas iecirkņa policijas darbinieki, veicot izmeklēšanu kriminālprocesā, kas uzsākts saistībā ar nelikumīgā alkohola izgatavošanu, pārbaudījuši kādu privātīpašumu Kārsavā, kurā konstatējuši jaudīgu kandžas rūpnīcu. Sankcionētas kratīšanas rezultātā minētajā vietā izņemti 190 litri kandžas, gandrīz 1 000 litri brāgas, 200 kilogrami cukura, ap 30 kilogramiem rauga, kā arī alkohola izgatavošanas ierīce. Saistībā ar šo policija pārbauda 1976.gadā dzimušu saimnieku. Gatavā produkcija tālāk tika realizēta tuvākas apkārtnes tā saucamajās "točkās".
 
Vietējo pārtiku publiskajā pārtikas produktu iepirkumā ir gatavas izvēlēties 91% Latvijas pašvaldību. Savukārt 72% pašvaldību galvenais princips uzvarētāja noteikšanai publiskajā pārtikas produktu iepirkumā ir zemākā cena, savukārt 28% - saimnieciskais izdevīgums. Dati arī liecina, ka tikai 37% no aptaujātajām pašvaldībām izmanto tā dēvētos "Zaļā iepirkuma" nosacījumus, jo lielai daļai pašvaldību iepirkumu speciālistu par to nav izpratnes - pastāv uzskats, ka tā ir bioloģiska produkcija, kas sadārdzina izmaksas. Tāpēc Lauksaimniecības konsultāciju centra speciālisti šajos jautājumos izglīto pašvaldibu pārstāvjus.
 
Turpinām ziņas
 
Piektdien, 15.augustā plkst. 7.00 Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku rīta Svēto Misi Aglonas bazilikā pie Dievmātes altāra latgaliski dziedās Līvānu Romas katoļu draudzes koris "con Amore", vadītāja Rita Semeiko. Dievkalpojumu vadīs Līvānu draudzes priesteris Juris Zarāns.
 
Sestdien, 16.augustā pulksten sešos vakarā tiks svinēta Jersikas pamatskolas 80 gadu jubileja un notiks absolventu salidojums. Reģistrācija un iepazīšanās ar skolu sākot no pulksten četriem pēcpusdienā. Uz tikšanos aicināti skolas bijušos darbinieki un absolventi! Dalības maksa – ziedojums.
 
23.augustā Koknesē, Ozolkalnu šautuvē Priedītēs norisināsies atklātās sacensības "KOKNESES KAUSS 2014", kuras organizē mednieku klubs "Ķepainis". Sacensībās drīkst piedalīties ikviena fiziska persona, kura samaksājusi sacensību dalības maksu, apguvusi nepieciešamās iemaņas pareizi rīkoties ar ieroci. Ar sacensību nolikumu var iepazīsties Kokneses novada mājas lapā.
 
Un vēl
 
21.augusta agrā rītā, ceļā dosies jauniešu koris BALSIS, lai turpinātu 2011. gadā aizsākto koncertsēriju "DAUGAVAS BALSIS". Četru dienu laikā ar plostu dodoties pa Daugavu no Jersikas Ploņu salas līdz Jēkabpilij/Krustpilij, kopā tiks sniegti 10 koncerti. Tajā skaitā arī Jersikas salā, Dignājā, Līvānos, Trepē, Ābeļos, Jēkabpilī un Krustpilī.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc iedzīvotājiem jāizvēlas vietējie produkti? Par cik Latvijā sievietes saņem mazāku algu nekā vīrieši? Un Ko kaimiņš nodarījis kādai sievietei Neretā?
 
Iedzīvotājiem vajadzētu pēc iespējas vairāk izvēlēties Latvijā ražoto produkciju, šodien atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Viņasprāt, tas patlaban ir svarīgi arī saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām, ieviešot pārtikas produktu embargo no Eiropas Savienības valstīm. Izvēloties produktus, arī valsts un pašvaldību iestādēm iepirkumos priekšroka būtu jādod vietējiem ražojumiem. "Reģionālie produkti - tā ir kvalitāte," uzsvēra premjerministre.
 
Krievijas mazumtirgotāji valdībai sākuši žēloties par piegādātāju cenu paaugstināšanu, un varasiestādes jau brīdinājušas par cenu kontroli un vēršanos pret "spekulantiem" un importa aizlieguma pārkāpējiem. Kā liecina ekonomistu dati, visvairāk no cenu paaugstinājuma cietīs mazturīgie un vidusslānis, kas pārtikai tērē 40% no saviem ienākumiem, kamēr pārtikušie iedzīvotāji pārtikai tērē mazāk par 20% no ģimenes budžeta. Cenas Krievijā augušas jau pirms sankciju ieviešanas, un dārgāka palikusi ne tikai Eiropas produkcija, bet arī Baltkrievijas imports un pašas Krievijas ražojumi.
 
Parakstos Minamatas konvenciju par dzīvsudrabu, Latvija apņemsies samazināt dzīvsudraba izstrādājumu lietošanu sadzīvē. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija ir sagatavojusi Minamatas konvencijas līguma versiju latviešu valodā, kas tiks virzīta izskatīšanai un apstiprināšanai valdībā. Konvencijas mērķis ir aizsargāt cilvēku veselību un apkārtējo vidi pret dzīvsudraba un dzīvsudraba savienojumu antropogēnajām emisijām un noplūdēm. Biežākie produkti ir dzīvsudraba termometri, dzīvsudraba lampas, amalgamas zobārstniecībā.
 
Turpinām ziņas
 
Sieviešu atalgojums Latvijā vidēji ir par 17% zemāks nekā vīriešiem, šodien notikušajā kampaņas "Līdzvērtīgas iespējas" atklāšanā sacīja Sabiedrības integrācijas fonda sekretariāta direktore Aija Bauere. Zemāku atalgojumu sievietes saņem, pat ieņemot līdzvērtīgus amatus un pildot līdzīgus pienākumus. Sieviešu skaita īpatsvars Latvijā ir viens no lielākajiem Eiropā, tomēr Latvija ieņem 15.vietu Eiropas Savienības valstu vidū dzimumu līdztiesības indeksā.
 
Latvijas lauksaimniecības universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultātes Matemātikas katedra aicina uz semināru - diskusiju «Iedzīvotāju matemātikas prasmju sekmēšana», kas notiks 20.augustā. Vairāku pētījumu rezultāti parāda, ka mūsdienās matemātika skolās un universitātēs neveido stabilu pamatu tālākajai karjerai. Turklāt matemātika, ko māca skolās/ augstskolās, un matemātika, kas nepieciešama un var tikt pielietota dažādās dzīves situācijās, savā starpā nav saistītas. Tāpēc Izglītības inovāciju pārneses centrs sadarbībā ar Matemātikas katedru s aicina darba devējus, Zemgales reģiona un NVO pārstāvjus, skolotājus, pasniedzējus un vecākus uz semināru-diskusiju, lai kopīgi rastu atbildes uz jautājumiem, kā mācīt matemātiku, lai tie, kas to mācās, prastu arī rēķināt.
 
Un vēl
 
Neretas novadā policijā vērsusies sieviete, kurai rokā esot iekodis kaimiņš. Viņa paskaidroja, ka Neretas novada Mazzalves pagastā policijā vērsusies 1985.gadā dzimusi sieviete, kurai rokā iekodis kaimiņš, nodarot fiziskas sāpes. Sievieti vīrietis esot pagrūdis, savukārt viņa to satvērusi, vīrietis, iespējams, lai atbrīvotos no tvēriena, iekodis viņai rokā. Sietniece piebilda, ka vizuāli gan izteiktas brūces neesot redzamas. Policija, lai noskaidrotu notikušā apstākļus, sākusi pārbaudi.

Atstājiet komentāru