2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 12.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 12.augustā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādā konferencē šodien piedalīsies Jēkabp[ils pašvaldības pārstāvji? Kādu vienošanos šodien parakstīs Zemkopības ministrs? Un Kur šodien var noskatīties latviešu jaunāko spēlfilmu?

Šodien Latvijā tiek atzīmēta Starptautiskā jauniešu diena. Šogad tās tematika ir garīgās veselības un labklājības nozīme jauniešu dzīvē. Izglītības un zinātnes ministrijas speciālisti uzsver, ka katras sabiedrības pilnvērtīgas attīstības pamatā ir cilvēki. Vēl jo vairāk tieši jauni cilvēki, kuri būs nākamie skolotāji, uzņēmēji, ārsti un citu jomu profesionāļi. Arī Latvijā šodien tiks vērsta uzmanība jauniešu dienas tematikai.

Saeimas Sarkanajā zālē Izglītības un zinātnes ministrija šodien rīko starptautiskajai jauniešu dienai veltītu konferenci “Jaunietis 2015-2020”. Konferencē “Jaunietis Latvijā 2015-2020” organizētajā paneļdiskusijā piedalīsies ministrijas, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas, Latvijas Jaunatnes padomes, Latvijas Pašvaldību savienības un NVO pārstāvji. Tajā tiks diskutēts par Jaunatnes politikas pamatnostādņu projektā definētajām būtiskākajām tēmām - jauniešu līdzdalību, piederības apziņas stiprināšanu un sadarbības starp uzņēmumiem un pašvaldību veicināšanu. No Jēkabpils konferenci apmeklēs pašvaldības jaunatnes lietu speciāliste Lāsma Skļarska, sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietniece Laura Afanasjeva un Bērnu un jauniešu centra direktors Oskars Elksnis.

Brīvpusdienas no 1.septembra paredzēts piešķirt arī trešās klases skolēniem, par to šodien lems Ministru kabinets. Tāpat plānots palielināt valsts budžeta līdzekļu apmēru viena izglītojamā ēdināšanai dienā. Līdzšinējo 1,14 eiro vietā viena skolēna ēdināšanai piešķirs 1,42 eiro. Laika posmam no 1.septembra līdz 31.janvārim nepieciešami vairāk nekā 8,1 miljons eiro. Savukārt periodam no 1.februāra līdz 31.maijam – vairāk nekā 6,8 miljoni eiro. Līdz šim no valsts budžeta līdzekļiem piešķirtās brīvpusdienas pienācās tikai 1. un 2.klases izglītojamajiem.

Turpinām ziņas

Šodien Zemkopības ministrijas speciālisti Zālēdāju projektā piedalīsies fermu dienu seminārā „Dažādu asinību Latvijas brūnās un Holšteinas melnraibās šķirņu teļu augšanas un attīstības rādītāju salīdzinājums”. Semināra dalībnieki iepazīsies ar demonstrējuma ierīkošanu un to rezultātiem, salīdzinās rādītājus un rezultātu iegūšanas veidus, kā arī apskatīs demonstrējuma grupu dzīvniekus saimniecībā „Līgotnes”. Seminārs notiks Latvijas Lauksaimniecības universitātes Mācību pētījumu saimniecībā „Vecauce”.

Savukārt zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un Latvijas Pašvaldību savienība šodien parakstīs protokolu par turpmāko sadarbību lauksaimniecības, mežsaimniecības, zivsaimniecības un lauku teritoriju attīstībā.

Baltijas valstis līdz septembrim plāno panākt vienošanos par Eiropas standarta platuma dzelzceļa līnijas "Rail Baltica II" projekta kopuzņēmuma izveidi. Šodien valdības sēdē iekļauts jautājums par uzņēmuma "Eiropas dzelzceļa līnijas" dibināšanu. Tam plānots būt Latvijas puses akcionāram "Rail Baltica" kopuzņēmumā. Jau ziņots, ka projekta galvenais mērķis ir atjaunot Baltijas valstu tiešu saikni ar Eiropas dzelzceļu tīklu un veicināt reģionālo integrāciju, no Helsinkiem savienojot Tallinu, Rīgu, Kauņu, Varšavu un Berlīni un šo maršrutu potenciāli pagarinot līdz Venēcijai.

Un vēl

Šodien pulksten 11tos Rīgas Kino muzejā notiks jau otrais pasākums ciklā “Drīzumā”. Tajā iepazīstinās ar Andra Gaujas pirmo spēlfilmu “Izlaiduma gads”, kas pie Latvijas skatītājiem nonāks oktobra sākumā. Savu pasaules pirmizrādi filma piedzīvos nozīmīgā starptautiskā festivālā – jau šomēnes. Filmā galveno lomu atveido Inga Alsiņa-Lasmane, un tajā līdzās profesionāliem aktieriem piedalās daudzi jaunieši bez iepriekšējas pieredzes kino. Filma ir stāsts par jaunu skolotāju, kas, cenzdamās nodibināt draudzību ar savu audzināmo klasi, iekļūst sarežģītu personisku attiecību mezglā. Par filmu stāstīs tās veidotāji.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda palīdzība nepieciešama piensaimniekiem? Cik spēcīgas vēja brāzmas vakar novērotas Latvijā? Un Kāpēc Doņeckā no cietuma izbēguši 106 ieslodzītie?

Saistībā ar Krievijas noteikto importa aizliegumu sākusi veidoties piena pārprodukcija, strauji krīt piena iepirkuma cena, kā arī pēdējās dienās tiek lauzti iepirkuma līgumi Lietuvā, līdz ar to atbalsts no valdības būtu jāsaņem ne tikai konkrētiem pārstrādes uzņēmumiem, bet arī problēmā iesaistītajiem piensaimniekiem, uzskata nozares eksperti. Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes piena grupas vadītāja Sandra Stricka sacīja, ka pārstrādātājiem steigšus jāmeklē jauni noieta tirgi, jo Latvijas tirgus piensaimnieku saražotajai produkcijai kļuvis par mazu, savukārt Lietuvas piena iepircēji tūlīt pēc Krievijas embargo izsludināšanas strauji reaģējuši un sākuši lauzt līgumus par piena iepirkumiem.

Vakar Aglonā uz Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkiem ieradās pirmie svētceļnieki - tie ir trīs individuālie svētceļotāji no Tallinas un kustības "Caritas" grupa, kurā ir kustības pārstāvji no visas Latvijas, kā arī "Caritas" pārstāve no Minhenes, Vācijas. Kopumā Aglonas bazilika saņēmusi 30 svētceļnieku grupu pieteikumus. Vairums grupu Aglonā ieradīsies šodien, dažas – rītdien. Taču vislielākais cilvēku daudzums svētkos gaidāms ceturtdienas, 14.augusta, vakarā uz Krusta ceļu. Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētki ir gada lielākie katoļu svētki.

Valsts ieņēmumu dienests vasaras mēnešos rīkoto organizēto masu pasākumu vietās 12 Latvijas pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī veicis kopskaitā  40 kontroles pasākumus. Veicot desmit pārbaudes izklaides pasākumu un masu pasākumu vietās tika kontrolēts, vai, saņemot samaksu par dalību izklaides pasākumā, apmeklētājiem tiek izsniegtas ieņēmumu dienestā reģistrētas biļetes. Šajās pārbaudēs konstatēti pārkāpumi piecos gadījumos. Tāpat veicot pārbaudes organizēto masu pasākumu vietās īpaša uzmanība tika pievērsta  pārtikas un nepārtikas preču mazumtirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas pakalpojumu sniegšanas vietām, sniegtajiem apsardzes un citiem pakalpojumiem. Dienests veicot 30 pārbaudes. 28 no tām konstatēja pārkāpumus.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēra vīruss ir apstiprinājies vēl vairākām meža cūkām Latvijā. Pārtikas un veterinārais dienests ir saņēmis laboratorisko analīžu rezultātus, kas apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu divām nomedītajām meža cūkām Ludzas novada Cirmas pagastā un vienai atrastai meža cūkai Ērģemes pagastā, Valkas novadā. Tāpat nedēļas nogalē apstiprinājās vīrusa klātbūtne atrastajām beigtajām meža cūkām Madonas novada Ļaudonas pagastā. Vakar sanemta in formācija, ka Polijā 13 kilometru attālumā no robežas ar Baltkrieviju, mājas cūkai apstiprināta Āfrikas cūku mēra vīrusa klātbūtne, tāpsat arī vairāk nekā pēc pusgada pārtraukuma vīruss konstatēts arī meža cūkai Lietuvā, Ignalinas reģionā. Līdz šim Latvijā Āfrikas cūku mēra vīruss konstatēts 51 meža cūkai četros novados - Dagdas, Krāslavas, Valkas un Madonas novados.

Vakar pievakarē, negaisa mākoņiem ar lielāko spēku plosoties Latvijas vidienē, reģistrēta īslaicīga vēja pastiprināšanās brāzmās līdz pat 27 metriem sekundē, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Tik spēcigas vēja brāzmas reģistrētas Jelgavas apkaimē. Savukārt Rīgas centrā vēja ātrums brāzmās sasniedza 21 m/s. Vējš lauzis kokus, arī Rīgā ir vairāki vēja gāzti koki, liecina aculiecinieku ziņojumi. Dažviet novērota arī pamatīga krusa, vietām Tukuma apkaimē tā uz brīdi noklāja baltu zemi, lielāko krusas graudu diametrs pārsniedza vienu centimetru. Negaiss radījis arī postījumos elektrolīnijām.

Jau ziņots, ka pirmdienas pēcpusdienā Latviju no rietumiem sāka šķērsot aukstā atmosfēras fronte. Tās ietekmē arī pirmdienas vakarā un naktī uz otrdienu valsts lielākajā daļā lija lietus, daudzviet stipras pērkona lietusgāzes, vietām krusa un spēcīgas vēja brāzmas.

Un vēl

Doņeckā, Ukrainas austrumos, svētdienas vakarā šāviņiem trāpot stingrā režīma cietumā, viens ieslodzītais nogalināts, bet vairāk nekā 100 no ieslodzījuma vietas izbēguši, vakar vēstīja vietējās varas iestādes. Mīnmetēju šāviņi trāpījuši Doņeckas rietumu rajona cietuma ieslodzīto korpusam, administrācijas telpām un elektrības apakšstacijai. Apšaudes rezultātā notikusi ieslodzīto masveida bēgšana no cietuma. No cietuma izbēguši 106 ieslodzītie.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds traģisks negadījums vakar noticis Līvānos? Cik mediķu strādās Aglonas svētkos? Un Kāds rekords laika apstākļu ziņā reģistrēts augusta sākumā?

Līvānos Daugavā vakar noslīcis cilvēks. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka noslīkušais ir kāds 38 gadus vecs vīrietis. Kopumā pagājušajā diennaktī ugunsdzēsibas un glābšanas dienests reaģējis uz 107 izsaukumiem, no kuriem 80 bija saistīti ar dažādiem glābšanas darbiem.

Reģistrētā bezdarba līmenis valstī jūlijā samazinājies par 0,3 procentpunktiem, sarūkot līdz 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotā informācija. Ja jūlija sākumā uzskaitē bija 85 t;ukstoši 296 bezdarbnieki, tad jūlija beigās – 83 tūkstoši 163, tādējādi mēneša laikā bezdarbnieku skaits samazinājies par 2 tūkstoši 133 personām. Pastāvīgā darbā jūlijā iekārtojušies kopumā 4 tūkstoši 322 bezdarbnieki.

Zemākais bezdarba līmenis jūlija beigās reģistrēts Rīgas reģionā, kur tas bija 5,4%, bet augstākais joprojām Latgalē - 18,1%. Savukārt Zemgalē bezdarba līmenis samazinājies līdz 8,2%. Jēkabpilī bezdarba līmenis ir 8,9% no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita.

Šā gada 2.ceturksnī Latvijas iekšzemes kopprodukta apjoms pēc sezonāli neizlīdzinātajiem datiem, salīdzinot ar 2013.gada 2.ceturksni, ir palielinājies par 2,5%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes ātrais novērtējums.Iekšzemes kopproduktu ietekmēja apjomu kāpums mazumtirdzniecībā par 4%. Par 16% palielinājusies būvniecības nozare. Pakalpojumu nozarēs, izņemot tirdzniecību, un apstrādes rūpniecībā saglabājies 2013.gada 2.ceturkšņa līmenis, bet kopumā rūpniecība samazinājusies par 1%.

Turpinām ziņas

Nosakot embargo pārtikas importam, Krievija savā ziņā izpildvaras līmenī apstiprinājusi ierobežojumus, kurus ārvalstu pārtikas produktiem regulāri nosaka ierēdņi kaimiņvalsts veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienestā. 2013.gadā Krievija importēja pārtikas produktus 32 miljardu eiro vērtībā, kas veido aptuveni trešdaļu no kopējā patēriņa. Kā Krievija aizpildīs robu, ko radījusi atteikšanās no daudziem lielākajiem piegādātājiem, pagaidām nav zināms. Gan krievu patērētāji, gan ierēdņi vērtē, ka Kremlis devis lielisku iespēju attīstīties vietējiem pārtikas ražotājiem. Par to liecina arī 8.augustā novērotais straujais akciju vērtības kāpums, ko piedzīvojuši Krievijas zivju pārstrādes uzņēmumi.

Vairāk nekā 100 Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķu un pirmās palīdzības sniedzēji nodrošinās medicīnisko palīdzību Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājiem Aglonā. Medicīnisko palīdzību sniegs neatliekamās medicīnas ārsti, ārsta palīgi, ārsti - reanimatologi, kā arī Latvijas Sarkanā Krusta pirmās palīdzības sniedzēji. Mediķu posteņi tiks izvietoti visā Aglonas bazilikas teritorijā.

Un vēl

Augusta pirmās desmit dienas ar vidējo gaisa temperatūru +22 grādi jeb 4,9 grādi virs normas bija karstākā augusta pirmā dekāde Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Perioda svelmainākās dienas bija 3., 4. un 5.augusts, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra paaugstinājās 7-9, atsevišķās vietās pat 11 grādu virs normas. Laikā no 2. līdz 8.augustam katru dienu gaiss Latvijā sakarsa virs +30 grādiem, turklāt 3. un 4.augustā Kurzemes rietumu daļā termometra stabiņš pakāpās virs +35 grādiem. Arī naktis šai laikā nesniedza lielu veldzi – četras no tām varēja saukt par tropiskām, jo minimālā gaisa temperatūra vietām Latvijā nenoslīdēja zemāk par +20 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Jēkabpilī ir viegli atrast darbu? Cik upuru jau prasījis Ebolas vīruss? Un Kāds ir amerikāņu aktiera Robija Viljamsa nāves cēlonis?

Valsts lielākajās pilsētās bezdarba līmenis jūlija beigās bija šāds: Rīgā - 5,1%, Jūrmalā - 6 %, Valmierā - 6,3%, Jelgavā - 6,7%, Ventspilī - 7,1%, Daugavpilī - 9,3%, Jēkabpilī - 8,9%, Liepājā - 13 % un Rēzeknē – 14,9%. Jēkabpilī ir trešais augstākais bezdarba līmenis Latvijas lielo pilsetu vidū. Sarunās ar jēkabpiliešiem skaidrojām =- Kādās jomās Jēkabpilī var atrast darbu? Viedokļus izteica Līga, Linda, Kaspars, Lilita, Sintija un Jurijs.

AUDIO

Jau ziņots, ka reģistrētā bezdarba līmenis valstī jūlijā samazinājies par 0,3 procentpunktiem, sarūkot līdz 8,6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita.

Turpinām ziņas

Jūnijā Latvija eksportējusi preces 778,4 milj. eiro apmērā, bet importējusi – par 986,6 milj. eiro. Proti, šī gada jūnijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 3,8% un importa – par 0,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati. Neskatoties uz to, ka jūnijā salīdzinājumā ar maiju ārējās tirdzniecības apgrozījums samazinājās, pārtikas rūpniecības ražojumu eksports pieauga par 6,7 milj. eiro jeb 10,5%. Lielākais pieaugums bija vērojams eksportā uz Krieviju – par 6,9 milj. eiro jeb 31,1% un uz Īriju par 0,6 milj. eiro jeb 4,8 reizes.

No Ebolas vīrusa Rietumāfrikā miruši jau vairāk nekā tūkstots cilvēku, vakar vakarā paziņoja Pasaules Veselības organizācija. No ceturtdienas līdz sestdienai no slimības miruši 52 cilvēki Gvinejā, Sjerraleonē, Libērijā un Nigērijā un līdz ar to mirušo skaits pieaudzis līdz 1013 no 1848 saslimušajiem. Pasaules veselības organizācija sasaukusi ekspertu komisiju, lai izvērtētu, vai nosūtīt medikamentus, kas vēl ir eksperimentālā stadijā un ierobežotā daudzumā. Organizācija ekspertu ziņojumu un savu nostāju publiski pieejamu padarīs šis dienas gaitā. Pret Ebolas vīrusu nav zāļu, un ar to var saslimt, esot saskarē ar inficēto cilvēku asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem.

Un vēl

Amerikāņu aktieris Robins Viljamss vakar atrasts miris savās mājās Kalifornijā un policijai ir aizdomas, ka viņš izdarījis pašnāvību. Marinas apgabala šerifa departaments paziņoja, ka 63 gadus vecais oskarotais komiķis īsi pirms pusdienlaika atrasts miris savās mājās Tibērtonā Kalifornijas ziemeļos. Aktiera publiciste paziņoja, ka filmas "Good Will Hunting" zvaigzne pirms nāves cīnījusies ar depresiju. Viljamss bija viens no Amerikas iemīļotākajiem savas paaudzes komiķiem un viņam slava atnāca atnāca ar televīzijas komēdiju "Mork & Mindy". 1997.gadā viņš par otrā plāna lomu "Good Will Hunting" ieguva "Oskaru".

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 18.00

Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku laikā Aglonā "Sadales tīkls" strādās pastiprinātā režīmā, piesaistot papildu operatīvo personālu. "Sadales tīkls" norāda, ka operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri pastiprināti uzraudzīs situāciju elektroapgādes tīklā, lai nodrošinātu drošu elektroenerģijas piegādi un nepieciešamības gadījumā operatīvu elektropiegādes atjaunošanu. Tāpat "Sadales tīkla" personāls seko līdzi meteoroloģiskām prognozēm, lai reaģētu, ja tas būs nepieciešams un aicina arī savlaicīgi ziņot, ja tiek pamanīti elektroietaišu defekti vai bīstama situācija.

Daugavpilī 22.augustā notiks Daugavpils Universitātes jaunā mācību korpusa svinīgā atklāšana uz kuru aicināti Latvijas un ārzemju augstāko izglītības iestāžu rektori, Latvijas zinātņu akadēmijas, Ministru kabineta pārstāvji, Saeimas deputāti, vēstnieki un pašvaldību vadītāji. Universitātes Dzīvības zinātņu un tehnoloģiju korpuss uzcelts ERAF projektā. Universitāte norāda, ka jaunais korpuss kļūs par šodienas nostādnēm atbilstošu zināšanu un jaunu tehnoloģiju apguves un izpētes vietu. Projekta kopējais finansējums ir 23,78 miljoni eiro.

Austrumlatgales profesionālo vidusskolu pārveidos par Rēzeknes tehnikumu, to šodien apstiprināja Ministru kabinets. Profesionālās izglītības kompetences centra statuss tiks piešķirts no 1.septembra. Šobrīd profesionālajā vidusskolā mācās tūkstots 105 audzēkņi, tajā strādā 126 pedagogi. Skolā iespējams apgūt 22 profesionālās vidējās izglītības programmas, tajā skaitā mašīnzinību, būvniecības, viesnīcu un restorānu pakalpojumu, datorzinātņu nozarē.

Turpinām ziņas

Bites un lapsenes diennakts laikā sadzēlušas 21 cilvēku. Mediķi informē, ka Kurzemē kāds piecus gadus vecs zēns ar kāju iekāpis lapseņu pūznī. Viņu sadzēlušas vairākas lapsenes, rados tūskas. Zēns nogādāts slimnīcā. Tāpat Kurzemē kādai 16 gadus vecai meitenei mutē iedzēlusi bite, izraisot elpošanas traucējumus. Arī viņa nogādāta slimnīcā. Savukārt Rīgā bites dzēliens radījis veselības problēmas kādai 73 gadus vecai sievietei. Bite viņai iedzēlusi kaklā, tādējādi radot tūsku. Kopumā pagājušajā diennaktī ātrās palīdzības dienests saņēmis tūkstots 274 izsaukumus.

Ir aizritējusi bērnu nometne Krustpils novada Vīpes pagastā. Tās nosaukums atvasināts no biedrības “Dzirnakmens” vārda. Novada Sociālā dienesta organizēto bērnu nometni atbalstīja gan biedrība, gan pagasta pārvalde, atvēlot bērniem autobusu ekskursijai. Bērni devās uz Aglonas skaistākajām vietām un tas bija nometnes noslēguma pasākums. Ekskursijas laikā bērni vairākas stundas baudīja arī Cirīša ezera ūdens rotaļas. Patiesu interesi par senākiem laikiem viņiem radīja ciemošanās Jāņa Zarāna senlietu kolekcijā Atašienē, kur bija iespēja pašiem izmēģināt dažādus senatnīgus un neierastus braucamrīkus. Nometnē bija iespēja iepazīt arī Vīpes apkārtni, piedaloties piedzīvojumu trasē.

Un vēl

Vakar pievakarē un naktī uz otrdienu Latvijas centrālajā daļā ļoti spēcīgi lija, kopējais nokrišņu daudzums Ainažos un Salacgrīvā bija attiecīgi 51 un 52 milimetri jeb aptuveni 65 procenti no mēneša normas. Rīgas centrā nokrišņu daudzums sasniedza 40, Daugavgrīvā - 33 milimetrus. Arī Kalnciemā un Ogres apkaimē nolija 40-42 milimetri lietus. Diennakts nokrišņu daudzums Siguldā bija 36, Bauskā un Skrīveros - 31, Dobelē un Priekuļos - 25 milimetri. Savukārt Latgalē un lielā daļā Kurzemes lija maz vai nemaz, arī Alūksnē pēdējā diennaktī nav bijis ievērojamu nokrišņu. Pagājušās diennakts lietavas ir vienas no spēcīgākajām šajā vasarā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz jauniešu emigrē no Latvijas? Vai Baltkrievija atbalsta Krievijas sankcijas? Un Vai latvijas iedzīvotāji piedalās kaujās Ukrainā?

Pērn Latvija bijusi vienīgā Baltijas valsts, kurā pieaudzis dzimušo skaits, liecina Centrālās statistikas pārvaldes veiktais aprēķins. Latvijā dzimušo skaits 2013.gadā, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, pieaudzis par 699 bērniem, bet Lietuvā un Igaunijā samazinājās attiecīgi par 574 un 525 bērniem. Turklāt Igaunijā dzimušo skaits samazinājies trešo gadu pēc kārtas. Kopumā pērn Latvijā dzimuši 20 tūkstoši 596 bērni, Lietuvā - 29 tūkstoši 885, bet Igaunijā – 13 tūkstoši 531 bērns.

Emigrējušo jauniešu skaits Latvijā ir teju divreiz augstāks nekā vidēji Eiropā, šodien notikušajā Starptautiskajai jauniešu dienai veltītajā konferencē "Jaunietis Latvijā 2015-2020" sacīja Izglītības un zinātnes ministrijas Politikas iniciatīvu un attīstības departamenta direktores vietniece jaunatnes jomā Sanda Brūna. Viņa norādīja, ka Latvijā vidēji 17% jauniešu emigrē uz ārzemēm darba meklējumos. Vidējais rādītājs Eiropā ir gandrīz divas reizes zemāks, sasniedzot 10%. Speciāliste norāda, ka būtu nepieciešams veicināt jauniešu iesaisti valsts procesos, ieinteresējot viņus nevalstisko organizāciju darbībā, kā arī iespējās radīt pašiem savu uzņēmumu.

Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla būvniecībai Latviešu strēlnieku laukumā valdība šodien piešķīrusi 7,4 miljonus eiro. Būvniecības pirmā kārtas - Latvijas Okupācijas muzeja ēkas rekonstrukcija un tā piebūves - celtniecība jāpabeidz līdz 2016.gada 1.oktobrim. Savukārt kompleksa otrās kārtas - Padomju okupācijas upuru piemiņas memoriāla Latviešu strēlnieku laukumā - būvniecība jāpabeidz līdz 2017.gada 1.jūlijam.

Turpinām ziņas

Šajā sezonā graudaugu raža Krievijā pārsniegs 102 miljonus tonnu, kas būs otra lielākā graudu raža valsts vēsturē tūlīt aiz 2008.gada rekordražas - 108 miljoniem tonnu, šonedēļ Maskavā pavēstīja analītiskās kompānijas "ProAgro" ģenerāldirektors Vladimirs Petričenko. Analītiķa optimisms balstās uz sējumu platību palielināšanu šajā sezonā, neierasti straujajiem ražas novākšanas tempiem un augsto graudaugu ražību.

Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko atteicies atbalstīt Krievijas importa aizliegumu pret valstīm, kuras ieviesa sankcijas pret Krieviju. Tranzīts ar importa produktiem uz Krieviju nevarēs notikt caur Baltkrieviju, norādīja Lukašenko, piebilstot, ka to viņš apsolījis Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam. Taču Lukašenko aicina, ja preci nepieņem Krievijā, vajag piedāvāt to pārdot Baltkrievijas teritorijā vai arī nosūtīt uz pārstrādi, šāda rīcība neesot pretrunā ar vienošanos ar Putinu.

Un vēl

Kaujās Ukrainas austrumos dzīvību zaudējuši arī Latvijas pilsoņi, vēsta Krievijas mediji, atsaucoties uz pašpasludinātās Doņeckas tautas republikas sniegto informāciju. Republikas pārstāve vakar Krievijas propagandas medijiem pavēstīja, ka kaujā 35 kilometru attālumā no Doņeckas dzīvību zaudējuši 500 Ukrainas karavīri, tajā skaitā arī algotņi – Latvijas pilsoņi. Latvijas Ārlietu ministrijas rīcībā gan neesot ziņu par Ukrainas austrumos bojāgājušiem Latvijas pilsoņiem.

Komentāri (0-2/2)

  • Skolnieciņš RU
    12.06.2021 18:39
    С 9. августа 2020. года на территории Белоруссии не угасают протесты против фальсифицированных выборов президента. Народ не устраивает правление диктатора и узурпатора Александра Лукашенко. Александр Лукашенко стал президентом Республики Беларусь в 1994. году. 26. ноября 1996. года Александр Лукашенко единолично монополизировал власть на территории всей Белоруссии. С тех самых пор парламент утратил свою власть, и народ потерял контроль над своим родным государством. Александр Лукашенко создал клептократию, в центре, который находятся ему приближённые люди. (источник из официального YouTube канала Ильи Яшина: youtu.be/QMwruf6QOmA Зачем Путин унижается и спасает Лукашенко?). Во время своего долгого правления Александр Лукашенко активно проводил политику русификации жителей своей страны, таким образом Александр Лукашенко деградировал культуру белорусов. Последствия русификации будут ощутимы даже после падения его режима. Во времена вправления этого диктатора Республика Беларусь стала вассальном государством (колонией) Российской Федерации, по сути, это очень серозное преступление против белорусского народа. У этого предательства нет оправдания. Пришло время белорусам стать независимыми. Народ Белоруссии заслужил свободу. К сожалению, кровавый диктатор Александр Лукашенко не хочет уступать власть. Остаётся только молится Латвийским Богам, чтобы белорусский народ смог вернуть свою свободу и независимость. Помолимся древнему языческому Богу Пэрконсу, чтобы Пэрконс одарил белорусов храбростью и силой духа! Помолимся древней языческой Богине Лайме, чтобы Лайма одарила белорусов счастливой судьбой и удачей! Помолимся древней языческой Богине Маре, чтобы Мара одарила белорусский народ долгой жизнью! Да благословят Латвийские Боги жителей Белоруссии! Свободу белорусам!!!
    С уважением к демократии, Сколниециньш (Skolnieciņš) из святорощи
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Да прибудет с нами мудрость Латвийских Богов!!!
    P.S. О событиях в Белоруссии можно ознакомиться на официальном YouTube канале белорусской оппозиции NEXTA: youtu.be/JEbKtZRAGGI (Лукашенко. Золотое дно) и youtu.be/nneIt3EyClI (ЗОЛОТОЕ ДНО 2: В ТЕНИ ДИКТАТОРА). А также советую всем посмотреть мультсериал “Заповедник”: dw.com/ru/lukashenko-objavljaet-terror-popravki-iz-skazki-pesnja-kitoboev-zapovednik-vypusk-172/av-57728347 (Лукашенко объявляет террор. Поправки из сказки. Песня китобоев – “Заповедник", выпуск 172) и dw.com/ru/shou-lukashenko-bajden-i-putin-gotovjatsja-k-vstreche-zapovednik-vypusk-173-060621/av-57795308 (Шоу Лукашенко. Байден и Путин готовятся к встрече. Лимерики о самом важном –“Заповедник", выпуск 173).
    #Путин #Лукашенко #самолет #nexta # Белоруссия #РеспубликаБеларусь #белорусы #протесты #свобода #демократия #АлександрЛукашенко #диктатор #узурпатор #тоталитаризм #опозиция # ИльяЯшин #Skolnieciņš #Заповедник #DeutscheWelle #ЛатвийскиеБоги #Пэрконс #Лайма #Мара #Мара-ВелюМатэ #Мара-ЗэмэсМате #БлагодатьЛатвийскихБогов #язычники
  • Skolnieciņš RU
    12.06.2021 18:39
    Демократия пала. Демократия мертва. К величайшей скорби и презрению, в Республике Беларусь процветает капиталистическая диктатура, которую возглавляет диктатор и узурпатор Александр Лукашенко. В 2020. году проходили выборы президента Белоруссии (источник: dw.com/ru/vybory-prezidenta-belarusi-2020/t-53814030 Выборы президента Беларуси 2020 года). Предварительные выборы проходили с 4. до 8. августа, а сами выборы состоялись 9. августа. Эти выборы были сфабрикованы. На этих выборах победила Светлана Тихановская, но правейший режим подделал результаты выборов. Связи с произволом властей начались массовые протесты. Народ был недоволен. С тех пор правящий антидемократический режим стал жестоко подавлять всякие протесты, и Беларусь вступила на тропу тоталитаризма. Хвала Богам, судьба белорусов не безразлична остальному миру, жители соседних государств поддерживают белорусский народ. Жители Белоруссии находятся на перекрестке судьбы между демократией и тоталитаризмом. Будем молиться всем известным Богам, чтобы народ Белоруссии смог бы вернуть назад свое родное государство. Да благословят Латвийские Боги жителей Белоруссии! Свободу белорусам!!!
    С уважением к демократии, Сколниециньш (Skolnieciņš) из святорощи
    ©Skolnieciņš 1999-bezgalība :-)
    Skolnieciņš® ™Skolnieciņš
    Да прибудет с нами мудрость Латвийских Богов!!!
    P.S. О событиях в Белоруссии можно ознакомиться на официальном YouTube канале российской оппозиции Навальный LIVE: youtu.be/AVkr7X_Qnp0 (Навальный о Беларуси накануне схватки) и youtu.be/Oa6DgVAP1k4 (Навальный о последних событиях в Беларуси). А также советую всем посмотреть мультсериал “Заповедник”: youtu.be/uWKt03Rs7qo (Лукашенко объявляет террор. Поправки из сказки. Песня китобоев – “Заповедник", выпуск 172) и youtu.be/kv1ZG4BtiVM (Шоу Лукашенко. Байден и Путин готовятся к встрече. Лимерики о самом важном –“Заповедник", выпуск 173).
    #РоссияБудущего #беларусьновости #романпротасевич #лукашенко #протасевич #nexta # Белоруссия #РеспубликаБеларусь #белорусы #протесты #свобода #демократия #АлександрЛукашенко #диктатор #узурпатор #тоталитаризм #опозиция #АлексейНавальный #Skolnieciņš #Заповедник #DeutscheWelle #ЛатвийскиеБоги #Пэрконс #Лайма #Мара #Мара-ВелюМатэ #Мара-ЗэмэсМате #БлагодатьЛатвийскихБогов #язычники

Atstājiet komentāru