2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.augustā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.augustā

 

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1ziņās klausieties: Kādu jaunu 2 eiro monētu šodien prezentēs? Kāpēc šodien un rīt posmā Koknese-Krustpils nekursēs vilcieni? Un Kādēl šodien gaidāma šīs vasaras pēdējā karstā diena?

 

Šodien kultūras vasarnīcā „Esplanāde 2014” notiks Latvijas pirmās īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monētas, kas veltīta Rīgai kā 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai, prezentācija. Īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monēta „Rīga – Eiropas kultūras galvaspilsēta 2014” būs likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda – ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus. Latvijas Bankas kasēs Rīgā, Daugavpilī un Liepājā tā būs pieejama no rītdienas.

 

Labklājības ministrijas speciālisti šodien un rīt piedalīsies konkursa Eiropas gada pašvaldība 2014 vērtēšanas komisijas darbā Nīcas novadā un Ventspilī. Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti no šodienas rīkos ikgadējo akciju audžuģimeņu atbalstam Uzticības tālrunis audžuģimenēm. Akcijas norises laikā līdz trešdienai ikviens audžuvecāks ar saviem jautājumiem aicināts vērsties pie Uzticības tālruņa 11611 konsultantiem, lai saņemtu profesionālu psiholoģisku palīdzību un atbalstu saistībā ar iespējām problēmām attiecībās ar bērniem.

Biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā"šodien aicina uz preses konferenci par Centrālās vēlēsanu komisijas akceptēto parakstu vākšanu likuma grozījumu atcelšanu. Šie grozījumi paredz, ka no nākamā gada 1. janvāra stāsies spēkā Saeimas ieviesti būtiski ierobežojumi pilsoņu tiesībām, nosakot, ka Saeimā likumprojektus ierosināt drīkstēs tikai ar 155 tūkstoši notariāli apstiprinātiem, tātad vēlētāju apmaksātiem, parakstiem, kas biedrības un Latvijas Prezidenta izpratnē ir pretrunā ar Satversmi. Preses konferencē biedrība informēs, kādā veidā plāno savākt 30 tūkstošus parakstu likumprojekta rosināšanai Saeimā un atklās kas ir biedrības finansētāji.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Priekuļos sāksies jau ceturtais Ekoskolu vasaras forums. Nedēļas garumā vairāk nekā 100 skolotājiem un jauniešiem no visas Latvijas, arī Jēkabpils apkārtnes, būs iespēja gūt jaunas zināšanas par videi draudzīgu dzīvošanu un izmēģināt jaunu prasmju apgūšanu dažādās darbnīcās, pievēršot uzmanību tādai tematikai kā atbildīgs dzīvesveids ikdienā.

 

Akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens” informē, ka šodien, rit, parīt un arī 14.augustā tiks būtiski mainīti Aizkraukles, Madonas, Krustpils, Daugavpils un Zilupes virzienu vilcienu kustības saraksti. Izmaiņas vilcienu kustībā noteiktas saistībā ar otrā sliežu ceļa izbūvi posmā Koknese-Pļaviņas. Šodien un rit iecirknī Koknese-Krustpils tiks pārtraukta visu vilcienu satiksme, un šo vilcienu vietā pasažieru pārvadājumus starp Skrīveru, Aizkraukles, Kokneses un Krustpils stacijām, kā arī no Skrīveriem uz Madonu nodrošinās īpaši norīkoti autobusi. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

Un vēl

 

Sinoptiķi informē, ka šodien būs pēdējā tveicīgā diena šajā karstuma vilnī un, iespējams, arī visā gadā. Šodien, spīdot saulei un pūšot dienvidu vējam, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +26..+31 grādam. Iespējams, valsts austrumos vēl arī otrdien uzkavēsies siltums līdz +27 grādiem. Turpmākajās dienās nav gaidāma par +20..+25 grādiem augstāka gaisa temperatūra. Naktis vēl nekļūs aukstas - gaisa temperatūra pārsvarā saglabāsies virs +10 grādiem, pretvēja piekrastē nenoslīdot zemāk par +18 grādiem. Galvenokārt pūtīs dienvidrietumu vējš, un brīžiem līs.

 

Ziņas pulksten 9.-00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai poļu ābolus iepirks ASV? Kāpēc ir svarīgi apgūt prasmes pirmās palīdzības sniegšanā? Un Kur šodien Jēkabpilī strādās mamogrāfs?

Japānas ziemeļus vakar satricināja vidēji spēcīga zemestrīce, bet rietumdaļai pāri brāžas spēcīgs taifūns, liekot no apdraudētajiem reģioniem evakuēt pusmiljonu iedzīvotāju. Pie Japānas ziemeļu piekrastes svētdien reģistrēta 6,1 magnitūtas zemestrīce, taču nav ziņu par kādiem postījumiem. Japānas Meteoroloģiskais dienests arī norāda, ka nav gaidāms cunami vilnis. Tikmēr valsts rietumdaļai svētdien brāžas pāri taifūns "Halong", meteorologiem brīdinot par spēcīgām lietusgāzēm, kas var izraisīt zemes nogruvumus un pārpludināt upes. No plūdu apdraudētajiem reģioniem Japānas rietumos evakuēts aptuveni pusmiljons iedzīvotāju.

Polija aicinājusi ASV steidzami atvērt savu tirgu poļu āboliem, kuru importu, reaģējot uz Rietumu sankcijām, aizliegusi Krievija. Polijas vēstnieks Vašingtonā Rišards Šnefs pavēstīja, ka ticies ar ASV lauksaimniecības ministrijas pārstāvi, lai pārrunātu pasākumus, kas nepieciešami tirgus atvēršanai. Līdz šim ASV stingri ierobežojusi svaigu augļu un dārzeņu importu no Eiropas Savienības, tomēr ir izņēmumi, un Polijai ļauts eksportēt uz Savienotajām Valstīm piparus un brokoļus, bet Itālijai – ābolus un bumbierus.

Ukrainas spēku aplenkumā Doņeckā nonākušais teroristu līderis Igors Girkins jeb Strelkovs pieprasījis no saviem saimniekiem Krievijā militāru atbalstu, pretējā gadījumā draudot bēgt no Ukrainas, vēsta Ukrainas Drošības dienests. Ziņojumā saviem saimniekiem Krievijā Girkins arī sūdzas par masveida kazaku dezertēšanu. Ukrainas izlūkdienestiem arī ir informācija, ka Krievijas Federālā Drošības dienesta īpašo uzdevumu vienībām dots rīkojums likvidēt grupējumu "Luhanskas tautas republika” un "Doņeckas tautas republika" līderus.

Turpinām ziņas

Pirmās palīdzības sniegšana līdz mediķu ierašanās brīdim var glābt kādam dzīvību - tas ir vienīgais, kas var palīdzēt, līdz ierodas mediķi, uzsver Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta speciāliste Inga Vītola. Viņa norāda, ka nereti līdzcilvēki atturas veikt pirmās palīdzības pasākumus, baidoties nodarīt cietušajam vēl vairāk pāri. Tomēr palīdzību ir būtiski sniegt, turklāt, izsaucot mediķus pa tālruni 113, nepieciešamības gadījumā saruna ar dispečeru netiek pārtraukta un viņš sniedz padomus, kā pareizi rīkoties. Mediķi rosina apgūt pirmās palīdzības prasmes.

Valsts augu aizsardzības dienests aicina lauksaimniekus apsekot kaitēkļus labības laukos un nepieciešamības gadijumā rikoties. Speciālisti norāda, ka rudzu un tritikāles sējumos pirms ražas novākšanas jānovērtē melno graudu klātbūtne. Iespējams, jaunie sējumi būs jāpasargā no spradžiem un gliemežiem. Kāpostus turpinās bojāt cekulkodes kāpuri, pieaugs kāpostu pūcītes un balteņu kāpuru izplatība. Uz burkānu lakstiem attīstīsies lapu brūnplankumainība un sausplankumainība. Kaitēkļi apdraud arī augļu dārzus.

Un vēl

Sievietes tiek aicinātas veikt krūšu izmeklējumus tuvāk savai dzīvesvietai mobilajā mamogrāfā, kas Jēkabpilī ieradīsies šodien, kā arī 28. un 29. augustā pie Jēkabpils slimnīcas. Uz mamogrāfa pārbaudi var ierasties tikai pēc iepriekšēja pieraksta. Sievietēm, kuras ir saņēmušas uzaicinājuma vēstuli no Nacionālā veselības dienesta, tā ir derīga 2 gadus kopš iesūtīšanas datuma. Ar ģimenes vai ārstējoša ārsta norīkojumu - izmeklējums maksā 2.85 eiro. Pieraksts notiek pa telefoniem 67 14 28 40 un 27 86 66 55.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 - 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šogad konstatētas īpaso recepšu veidlapu zādzības? Kāds pasākums keramiķiem un keramikas mākslas cienītājiem šodien sākas Rotko centrā? Un Kādus panākumus Kanādā guvis jēkabpilietis Reinis Netišs?

Eiropas Komisija brīdinājusi Latviju par augsto gaisa piesārņojumu Rīgā, putekļu koncentrācija šajās dienās normu pārsniegusi teju 20 reizes, vēsta TV3 Ziņas. Karstais un sutīgais laiks Rīgā veicinājis putekļu koncentrācijas paaugstināšanos, un konstatēts, ka putekļu daudzums sasniedzis pat 950 mikrogramus uz kubikmetru, kas 19 reizes pārsniedz normu. Pieļaujamā putekļu koncentrācija ir 50 mikrogrami uz kubikmetru, tomēr Rīgas centrā šis rādītājs nereti četrkārt pārsniedz normu. Gada laikā pieļaujami 35 normas pārsniegumi, un šis limits galvaspilsētai izmelts jau aprīļa sākumā.

Veselības inspekcija šomēnes saņēmusi informāciju par Liepājā nozagtām īpašo recepšu veidlapām, un pastāv iespēja, ka tās varētu izmantot ļaunprātīgi. Šogad šis ir trešais gadījums, kad no ārstniecības iestādes vai personas tiek saņemts iesniegums par īpašo recepšu veidlapu zādzību, bet vēl viens ziņojums saņemts par šo recepšu nozaudēšanu. Recepšu zādzības gadījumi reģistrēti arī Jēkabpilī un Rīgā, kur notikušas zādzības. Savukārt recepšu nozaudēšana notikusi Daugavpilī. Uz īpašo recepšu veidlapām izraksta narkotiskās un psihotropās zāles, kā arī medikamentus, kurus Zāļu valsts aģentūra atzinusi par narkotiskiem sāpes remdējošiem līdzekļiem.

 

Politiskās neieinteresētības dēļ lobēšanas atklātības trūkums saglabājas kā lielākā problēma, kas būtiski ietekmē visus valsts iedzīvotājus, kam jāievēro, iespējams, lobistu ietekmē pieņemti normatīvie akti, uzskata Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. KNAB valdībā iesniedzis informatīvo ziņojumu par korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādņu 2009.-2013.gadam un programmas īstenošanu. Ziņojumā KNAB norāda, ka būtiskākais nesasniegtais mērķis ir vienlīdzības un atklātības nodrošināšana lobēšanas procesā, kur nav pieņemts pilnīgi nekāds regulējums, kas attiektos uz politisko lēmumu pieņemšanu.

Turpinām ziņas

 

 

Biedrība “Daugavpils Māla Mākslas Centrs” un Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs rīko Starptautiskā keramikas mākslas simpozija, kas norisināsies Daugavpilī no šodienas līdz 25. augustam. Keramikas simpozijs Rotko centrā notiek otru reizi, un plānots, ka šogad tajā piedalīsies 16 mākslinieki no 10 valstīm. Simpozija laikā norisināsies arī Eksperimentālo apdedzināšanas tehnoloģiju festivāls, kurā mākslinieki dalīsies ar savu pieredzi dažādu keramikas tehniku izmantošanā gan teorētiskās lekcijās, gan praksē un meistarklasēs.

 

Zviedrijas Jūras krasta apsardze ziņojusi, ka Baltijas jūrā Gotlandes tuvumā pamanīts kuprvalis, vēsta Zviedrijas Radio. Aculiecinieki aptuveni 10 metrus garo vali ievērojuši sestdienas rītā. Krasta apsardzes kuģis „Triton” dienas laikā sekojis valim drošā attālumā, lai to neaizbiedētu. Vaļi Baltijas jūrā iepeld reti. Lai pārliecinātos, vai tas iespējams, kuģa apkalpe sazinājusies ar ekspertiem Gēteborgā.

 

Un vēl

 

 

Latvijas rallijkrosa talants Reinis Nitišs piektdien Kanādā izcīnīja ceturto vietu pasaules čempionāta prestižākās klases "SuperCar" Kanādas posmā, kaut cīņas gaitā četras reizes pārdūra riepas. Nitišam sezonas septītais posms sākās sarežģīti, jo pirmajos divos no četriem kvalifikācijas braucieniem tika pārsistas riepas, kas sabojāja viņa braucienus un nobīdīja uz pēdējām vietām kvalifikācijas kopvērtējumā. Labs trešais brauciens ieveda viņu labāko divpadsmitniekā, kas nepieciešams, lai kvalificētos finālam, taču plīsušu riepu likstas turpinājās arī ceturtajā braucienā, kad tika pārsista gan priekšējā, gan aizmugurējā riepa. Nākamais pasaules rallijkrosa čempionāta posms norisināsies septembra sākumā Francijā.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai jēkabpilieši atbalsta PVN samazināšanu pārtikai? Kāpēc Latvijā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele? Un Ko darīt ar bagātīgo pīlādžu ražu?

 

 

 

Ņemot vērā kritisko situāciju Eiropas Savienībā saistībā ar Krievijas noteikto embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no ES, ASV un citām rietumvalstīm, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padome prasa samazināt pievienotās vērtības nodokli pārtikai. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai viņi atbalsta šādu ideju? Viedokļus izteica Inese, Lidija, Daina, Lidija, Margita un Līvija.

 

 

AUDIO

 

Lauksaimnieki norāda, ka PVN likmes samazināšana ne tikai uzlabos vietējo iedzīvotāju pirktspēju un kopējo tautsaimniecības situāciju, bet arī palielinās mūsu uzņēmēju konkurētspēju vietējā tirgū uz importēto produktu fona, kas veikalu plauktos nonāk jau ar samazinātu PVN. Lielākā daļa Eiropas Savienības valstis nākušas pretī saviem pārtikas ražotājiem un trūcīgākiem iedzīvotājiem samazinot PVN. Latvija līdz šim rīkojusiesās tā it kā mūsu pārtikas ražotāji un iedzīvotāji būtu paši turīgākie Eiropā un nav samazinājusi PVN pārtikai.

 

Turpinām ziņas

 

Nākamajā pirmdienā, 18.augustā, vizītē Latvijā ieradīsies Vācijas kanclere Angela Merkele. Viņa Rīgā tiksies ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un Valsts prezidentu Andri Bērziņu. Vizīti Merkele sāks ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, pēc tam sekos tikšanās ar Straujumu un vēlāk - ar Valsts prezidentu. Vakarā Merkele piedalīsies diskusijā par Latvijas un Vācijas ekonomisko sadarbību, kas notiks Latvijas Nacionālajā bibliotēkā.

 

Iepriekš Latvijas Televīzija, atsaucoties uz tās rīcībā esošo informāciju, vēstīja, ka Merkele Latvijā apspriedīs drošības jautājumus Austrumukrainas konflikta kontekstā. Kā ziņots, pēdējās dienas kaujas starp prokrieviskajiem kaujiniekiem un Ukrainas armiju notiek Doņeckas un Luhanskas apgabalos un pilsētās. Ukrainas armija pakāpeniski atspiež kaujiniekus uz Krievijas robežas pusi.

 

Divi cilvēki, kuri vakar noslīka jūrā Nīcas pagastā, ir Liepājas teātra aktieri Uldis Stelmakers un Inese Jurjāne. Stelmakers arī bijis Liepājas kapsētu pārvaldes vadītājs. Glābējiem ziņots, ka Nicas pagastā vakar vakarā uz jūru devās peldēties 13 gadus veca meitene ar diviem pieaugušajiem. Ņemot vērā, ka personas neatgriezās, tika saukti glābēji. 13 gadus vecā meitene no ūdens izkļuvuši pati, taču sieviete, kura bijusi meitenes māte, atrasta noslīkusi aptuveni 80 metrus no krasta. Vīrieti glābējiem neizdevās atrast.  Ņemot vērā, ka pie šādas ūdens temperatūras un atrašanās laika ūdeni bez personīgā glābšanas aprīkojuma nav iespējams izdzīvot, šorīt meklēšanas un glābšanas operācija tika pārtraukta. Kopumā pagājušajā diennaktī noslīkuši četri cilvēki.

 

Un vēl

 

Šogad ir vērojama bagātīga pīlādžu raža un to ogas sāka sārtoties jau jūlija beigās, lai gan vislabāk pīlādžus ievākt septembrī. Latviešiem tas jau izsenis bijis maģisks koks, ko stāda tuvu mājai, lai atvairītu ļaunos garus un pasargātu no sliktas auras. Taču pīlādzis ir arī ļoti vērtīgs dabas ārstniecības augs, kas var stiprināt veselību ziemā, palīdzot ne tikai pret klepu un saaukstēšanos, bet arī iedarbojoties kā labs organisma attīrītājs. Pīlādžos ir ļoti daudz pektīnvielu, kas attīra organismu no sārņiem, smagajiem metāliem. Tas ļoti labi samazina asinsspiedienu, labi dziedē, tajā ir ļoti daudz A un C vitamīna. No pīlādžogām var gatavot ievārījumu un sulu, tos var arī kaltēt tējai.

 

Pļaviņu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Sakarā ar meža cūku saslimšanas gadījuma konstatēšanu Madonas novada Ļaudonas pagastā Valsts Galvenais Pārtikas un Veterinārais inspektors 7. augustā izdevis rīkojumu, kurš nosaka karantīnas teritoriju Pļaviņu novada Aiviekstes pagastā. Pašvaldība aicina visus novada iedzīvotājus: zemniekus – cūku īpašniekus un turētājus, graudaugu novācējus, medniekus, ogotājus un sēņotājus stingri ievērot noteiktos Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas pasākumus, sadarboties ar veterinārā dienesta uzraudzības inspektoriem un nepieļaut slimības izplatību novadā. Tāpat arī iedzīvotājiem, ja atrod nobeigušos meža cūku, jāinformē Pārtikas veterinārais dienests pa „karsto telefonu” – 20260400 un jāievēro noteiktos piesardzības un higiēnas pasākumus! Plašāka informācija pašvaldības mājas lapā.

 

Ādažos notika pašvaldības darbinieku veselības un sporta diena. Piedalījās 22 pašvaldību dalībnieku komandas. Sacensības notika 10 sporta veidos, piecos komandu, piecos individuālajos veidos. No komandu veidiem pļaviņiešiem labāk veicās strītbolā un virves vilkšanā. Labi startēja skrējēji Kaspars Kokins 2,4 km distancē izcīnīja 2. vietu, Olita Znotiņa 1,2 km distancē izcīnīja 4. vietu. Arī šautriņu metēji startēja atzīstami - Ainārs Arnītis izcīnīja 6. vietu, bet Jolanta Pīķe 4. vietu. Labi cīnījās arī svaru bumbu cēlāji - Aleksandrs Andronovs un Sanita Bērziņa, priekšsacīkstēs basketbola soda metienos labi startēja Kaspars Kokins, iemetot 8 no 10 metieniem. Vislabāk veicās domes priekšsēdētājas vietniekam Aigaram Luksam, kurš pārliecinoši uzvarēja priekšsēdētāju veiklības sacensības ar hokeja spēles elementiem. Kopvērtējumā aiz Ādažu novada un Ķekavas novada Pļaviņu pašvaldība izcīnīja 3. vietu. Pļaviņu dome izsaka pateicību visiem 12 komandas dalībniekiem, kuri kaldināja šo panākumu.

Turpinām ziņas

Pļaviņās, Raiņa, Daugavas un Rīgas ielā, turpina ielu apgaismojuma rekonstrukcijas darbus. Vecos stabus un lampas tur nomaina ar jaunām, informē laikraksts “Staburags”. Darbus sāka Raiņa ielas posmā no bērnudārza “Bērziņš” līdz Pļavu ielai, šobrīd tie notiek arī citviet. Pļaviņu novada domes izpilddirektors Aivars Bardovskis stāsta, ka, līdzīgi kā citos projektos, arī šajā vietā “Sadales tīkls” veic elektrotīkla rekonstrukciju, demontējot uzņēmumam piederošos koka stabus. To vietā pašvaldība ierīko jaunus metāla stabus ielu apgaismošanai ar energoefektīviem gaismas paneļiem. Remontdarbu dēļ, jo atslēgta gaisvadu līnija, pagaidām nebūs ielu apgaismojuma Raiņa, Kaļķu, Pasta, Pļavu un Dzelzceļa ielā. Pārbūvi paredzēts pabeigt septembrī.

Aiviekstes pagasta bibliotēkas ēkai pabeigta fasādes siltināšana. Šobrīd pārbūves darbi turpinās, jo remontē iekštelpas. Ēkai nosiltināta visa fasāde un jumts, kam nomainīts arī segums. Bibliotēkai ir arī jaunas durvis un logi. Turpmāk vecā malkas apkures katla vietā ēkas apsildi nodrošinās ar granulu katlu. No ārpuses bibliotēka ieguvusi košu izskatu.

Pēc Pļaviņu novada ģimnāzijas direktores Ritas Poles ierosinājuma Pļaviņu novada pašvaldības deputāti nolēma, ka pie skolas galvenās ieejas Daugavas ielā 101 jāizveido ceļa apzīmējums — pārtraukta dzeltenā līnija uz brauktuves malas vai apmales, kas šajā vietā  ierobežos automašīnu novietošanu ilgstošai stāvēšanai. Tas nepieciešams, lai nebūtu apgrūtināta iekļūšana skolā.

Saistībā ar otrā sliežu ceļa izbūvi dzelzceļa iecirknī Rīga—Krustpils pēc uzņēmuma “Transceltnieks” lūguma līdz 5. septembrim transporta kustībai ir slēgta dzelzceļa pārbrauktuve Pļaviņu novada Alotenē. Autovadītājiem jāizmanto apbraucamie ceļi.

Un vēl

Pļaviņu novada ģimnāzija piedāvā darbu direktores vietniekam saimniecības darbā.
Prasības kandidātiem: vidējā, profesionālā vidējā vai profesionālā augstākā izglītība; pieredze darbu plānošanā, organizēšanā un vadīšanā; pārzināt iepirkumu procedūras; pārzināt aktuālos regulējošos normatīvos aktus saimnieciskajā darbībā, ugunsdrošībā, darba aizsardzībā un atbilstoši tiem organizēt to izpildi; prasme strādāt ar datorprogrammām; prasme strādāt komandā un pašvērtējuma prasme. Kandidātiem CV un motivācijas vēstuli, jāiesūta līdz 15. augustam, nosūtīt elektroniski uz e-pastu: rita.pole@png.edu.lv, norādot amata nosaukumu, vai iesniegt Pļaviņu novada ģimnāzijā 109. kabinetā.

 

Pļaviņu novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Penģerots.

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādu vērienīgu pētījumu sākusi Latvijas universitāte? Kā strādās policija Aglonas svētkos? Un Kādu laiku šonakt prognozē sinoptiķi?

Latvijas Televīzijas un "Kokneses fonda" sestajā ziedojumu akcijā "Top Latvijas Likteņdārzs!" pa ziedojuma tālruni savākti vēl 34 tūkstoši 388 eiro. Kā ziņo akcijas organizētāji, kopumā šogad akcijā saziedoti 81 tūkstotis 148 eiro. Šajā summā iekļauti ienākumi no labdarības pasākuma "Gaismas pilī", pašvaldību sniegtais līdzfinansējums, ziedojumi un dāvinājumi "Kokneses fonda" norēķinu kontā un uz vietas Likteņdārzā. Ikviens tiek aicināts zvanīt pa ziedojumu tālruni 9000 6381, tādējādi ziedojot 1,42 eiro patlaban Likteņdārza apmeklētāju autostāvvietas izveidei.

Šogad nedaudz samazinājusies saslimstība ar ērču pārnestajām infekcijas slimībām, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Ar ērču encefalītu šā gada septiņos mēnešos saslimuši 56 cilvēki, kas ir par 20 gadījumiem mazāk nekā gadu iepriekš. Savukārt ar Laimas slimību sasirguši 150 cilvēki, kas ir par astoņiem gadījumiem mazāk. Turklāt saslimstība ar minētajām slimībām pakāpeniski samazinās jau otro gadu - 2012.gadā tika reģistrēti 167 ērču encefalīta un 247 Laimas slimības gadījumi. Vēl viena ērču pārnesta infekcijas slimība ir ērlihioze, ar kurupēdējo divu gadu laikā saslimuši 11 cilvēki.

Latvijas Universitātes Filozofijas un socioloģijas institūta pētnieki sadarbībā ar Ekonomikas un vadības fakultātes pētniekiem sāk īstenot vērienīgāko ārpus Latvijas dzīvojošo latviešu un Latvijas valstspiederīgo aptauju. Mērķis ir iegūt daudzpusīgu informāciju gan par pēdējās desmitgadēs izbraukušajiem Latvijas iedzīvotājiem, gan par latviešu diasporu kopumā.  Aptaujā aicināts piedalīties ikviens latvietis vai Latvijas valstspiederīgais, kurš strādā, studē vai vienkārši dzīvo ārpus Latvijas.

Aptaujas anketa ir pieejama interneta vietnē www.migracija.lv.

Turpinām ziņas

Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes darbinieki Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos strādās pastiprinātā režīmā pēc īpaši izstrādāta darba plāna. Ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, policija izplatījusi priekšnoteikumus drošai laika pavadīšanai. Kārtības sargi lūdz neatstāt bez uzraudzības somas un citas personīgas mantas, savukārt vērtīgas mantas turēt drošā vietā pēc iespējas tuvāk ķermenim, lai ļaundarim nebūtu iespējas izvilkt tās no kabatas vai somas.

Pagājušās diennakts laikā slimnīcā nonākuši 18 kukaiņu - iršu un lapseņu - sakosti cilvēki, kuriem sākusies alerģiska reakcija. Diviem no viņiem alerģijas forma radījusi draudus dzīvībai. Kāds 55 gadus vecs vīrietis Kurzemē, strādājot dārzā, uzdūries zaru kaudzē lapseņu pūznim un tās viņu sadzēlušas degunā, kā arī auss un pakauša rajonā. No lapsenes dzēliena cietis arī kāds cits 55 gadus vecs vīrietis, kuram kukainis ielidojis mutē un iedzēlis rīklē. Savukārt kādai 14 gadus vecai meitenei iedzēlis irsis, izraisot spēcīgu alerģisku reakciju. Kopumā aizvadītajā diennaktī ātrā palīdzība saņēmusi tūkstots 272 izsaukumus.

Un vēl

Šodien pēcpusdienā Latviju no rietumiem sākusi šķērsot aukstā atmosfēras fronte, tās ietekmē tuvākajās stundās un naktī uz otrdienu valsts lielākajā daļā gaidāms lietus, daudzviet stipras pērkona lietusgāzes, vietām arī krusa un spēcīgas vēja brāzmas. Nokrišņu daudzums dažviet var sasniegt 40 milimetru, vēja brāzmas - 20 metru sekundē, krusas graudu diametrs - pāris centimetru. Rīt starp mākoņiem uzspīdēs saule, valsts austrumos gaidāms pārsvarā apmācies laiks. Daudzviet līs, gaisa temperatūra naktī pazemināsies līdz +14..+19 grādiem, dienā gaiss iesils līdz +20..+24 grādiem.

Atstājiet komentāru