2024.gada 15. maijs

Airita, Arita, Sofija, Taiga

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 7. oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 7. oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpilī notiks bezmaksas seminārs par lietvedības un arhīva kārtošanu fondu projektos. Jēkabpils tautas namā izrāde pēc stāsta ''Teza no mūsu pagalma'' motīviem. Finanšu ministrs ASV ar investīciju bankām pārrunās Latvijas ekonomikas izaugsmi.
Šodien plkst. 10.00 Jēkabpilī, Krustpils novada domes konferenču zālē Zemgales plānošanas reģiona ES Struktūrfondu informācijas centrs organizē bezmaksas semināru par lietvedības un arhīva kārtošanu fondu projektos. Seminārā aicināti piedalīties pašvaldību speciālisti, izglītības iestāžu un nevalstisko organizāciju pārstāvji, esošie un topošie uzņēmēji, kā arī ikviens interesents.
 
Bet plkst. 19.00 Jēkabpils tautas nama kamerzālē jau otro reizi viesosies Ukrainas Nopelniem bagātais mākslinieks Vitālijs Bondarevs. Šoreiz ar monoizrādi pēc Aleksandra Kaņevska traģikomiskā stāsta „Teza no mūsu pagalma" motīviem. Каņevskis ir prozaiķis, dramaturgs un scenārists, viņa lugas vairākkārt iestudētas un izrādītas uz Krievijas un Ukrainas teātru skatuvēm.
 
No šodienas līdz 12.oktobrim finanšu ministrs Andris Vilks un Finanšu ministrijas vadība piedalīsies Pasaules Bankas grupas un Starptautiskā Valūtas fonda ikgadējā pilnvarnieku sanāksmē, kas šogad norisinās Vašingtonā, ASV. Ārpus oficiālajām sanāksmēm Latvijas delegācijai ir plānotas arī nozīmīgas divpusējas tikšanās. Tajās tiks apspriesti jautājumi par Krievijas-Ukrainas konflikta ietekmi uz Latvijas ekonomiku, kā arī Latvijas un Eiropas ekonomiskās izaugsmes iespējas.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijas Bankas ekonomisti un eksperti apmeklēs Latvijas augstskolas Rīgā un reģionos, lai lasītu lekcijas par aktuālām tēmām jomā, informē Latvijas Banka. Šodien plānota pirmā lekcija biznesa augstskolā "Turība", kur Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes ekonomists Egils Kaužēns stāstīs par monetāro politiku eirozonā. Latvijas Bankas lektori viesosies Latvijas Lauksaimniecības universitātē, Rēzeknes Augstskolā, Daugavpils Universitātē, biznesa augstskolā "Turība" un citur.
 
Šodien konferencē Eiropas Savienības mājā Rīgā meklēs risinājumus jaunatnes politikas attīstībai un ilgtspējas plānošanai, informē Latvijas Jaunatnes padomes pārstāve. Konferencē būs iespēja iepazīties ar aktuālo informāciju par jauniešu politisko līdzdalību un starpinstitucionālo sadarbību. Pasākuma dalībniekiem grupu darba laikā būs jādiskutē un jāsniedz priekšlikumi par jaunatnes politikas attīstību.
 
Un vēl
 
Labklājības ministrijas valsts sekretāre un Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien dodas uz Milānu, lai piedalītos Eiropas Savienības un Itālijas Darba un sociālo lietu ministrijas organizētā nodarbinātības samitā. Tā tematika ir par jauniešu nodarbinātību. Samita laikā pārrunās ar jauniešu bezdarba samazināšanu saistītos jautājumus. Tajā skaitā apmācību un prakses nodrošināšanas iespējas, skolu un universitāšu beigušo jauniešu iekļaušanos darba tirgū un citām tēmām.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Vārkavas novadā stādīs publiskos dārzus. Policija aiztur jaunieti, kurš ziņo par ievietotu spridzekli Antūžu skolā. Šefpavāri rādīs kā pagatavot gardus ēdienus no glābējpakās iekļautajiem produktiem.
 
Šodien un rīt Vārkavas novadā notiks divu saimes jeb publisko dārzu stādīšanas talkas. Šodien talka notiks pie Vārkavas pamatskolas. Rīt - pie Vārkavas vidusskolas. Pasākuma gaitā dārzos tiks stādītas sarkanās lazdas, krūmmellenes, bezērķšķu cidonijas un ēdamie pīlādži. Dārzu stādīšanu organizē biedrība "Kulturys studeja "Speiga"". Pērn pēc biedrības iniciatīvas jau tika ierīkoti divi saimes dārzi Daugavpils novadā. Šogad tiek turpināta šo dārzu papildināšana ar jauniem stādiem.
 
Vakardien Jēkabpils policija ap pulksten vieniem dienā saņēma telefonisku informāciju, ka Krustpils novadā Antūžu speciālā internātskolas direktora kabinetā ievietots spridzeklis. Valsts policija informē, ka skolā tika veikta evakuācija. Policijas kinologs ar dienesta suni pārmeklēja skolas telpas. Sprādzienbīstami priekšmeti netika atrasti. Stundas laikā tika noskaidrots zvanītājs, kas izrādījās skolas 7. klases audzēknis. Viņš savu vainu atzīst. Zēns nebija paredzējis, ka viņa joks radīs tādas sekas. Agrāk jaunietis policijas redzeslokā nav nonācis.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst.11 SIA "Gemoss" semināru telpā šefpavāri un māmiņas no trūcīgām ģimenēm gatavos ēdienus no pārtikas bankas "Paēdušai Latvijai" glābējpakās iekļautajiem produktiem. Tie būs īpaši domāti ģimenēm ar bērniem līdz desmit gadu vecumam. Pakas saņem ģimenes ar bērniem ar ienākumiem zem 252 eiro uz vienu ģimenes locekli, kurām nav piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās ģimenes statuss.
 
Savukāer Gaismas pilī invalīdu un viņu draugu apvienības "Apeirons" un biedrības "Babyroom" pārstāvji prezentēs 22 000 Latvijas vides objektu pieejamības apsekojuma rezultātus, informēja organizāciju pārstāve. Pirmie rezultāti liecina, ka cilvēkiem ar invaliditāti un vecākiem ar bērniem ratiņos pilnīgi vai daļēji pieejams vien katrs divdesmitais no minētajiem objektiem. Starp pieejamākajām vietām ir sabiedriskās ēkas, izglītības, kultūras, medicīnas iestādes, tirdzniecības vietas, atpūtas un izklaides vietas. Tās apkopotas vides pieejamības mobilajā aplikācijā "Mapeirons".
 
Un vēl
 
Oktobrī turpinās „Jēkabpils sporta centrs" balvu izcīņu cikls šahā. Otrajā turnīrā, kurš notika 4. Oktobrī, ir dalītā 1. un 2. vieta – Nikolajam Krilovam un Gunāram Pušmucānam ar 5,5 punktiem no 7 iespējamiem. Pavisam piedalījās 14 dalībnieki. Nākamais turnīrs norisināsies 1. novembrī plkst. 10.00 „Jēkabpils sporta centrs" administratīvajā ēkā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pļaviņās prezentēts elektromobilis. Jēkabpils novada jauniešiem iespēja piedalīties ideju konkursā ''Jaunatnes inovācijas 2014''. Pašreizējie koalīcijas partneri diskutē par jaunās valdības izveidi.
 
5. oktobrī pie Jauniešu iniciatīvu centra „Ideja" Pļaviņās notika jaunā, videi draudzīgā elektromobiļa prezentācijas pasākums. Tā laikā interesentiem bija iespējams apskatīt un arī izmēģināt jauno, moderno transporta līdzekli. Tas piemērots mazu un biežu distanču veikšanai. Tāpēc auto nodots lietošanā tiem pašvaldības darbiniekiem, kuri ikdienā apseko pilsētas objektus.
 
Jēkabpils novada pašvaldība piedāvā novada jauniešiem sniegt savu redzējumu, skatījumu uz dzīvi laukos un rast iespējas to pilnveidot, piedaloties projektu ideju konkursā „Jaunatnes inovācija 2014". Tajā var piedalīties jauniešiem vecumā no 15 – 25 gadiem, kuri dzīvo vai ir dzīvojuši Jēkabpils novadā. Dalībniekam uz vienas līdz divām A4 formāta lapām jāizklāsta sava ideja projektam realizācijai jaunatnes jomā. Sīkāk par konkursu Jēkabpils novada mājas lapā.
 
Aizvadītajā naktī dzīvojamās mājas ugunsgrēkā Rēzeknes novadā bojā gājis vīrietis, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Liesmas 30 kvadrātmetru platībā bija pārņēmušas vienstāva dzīvojamo ēku. Degošajā mājā tika atrastas 57 gadus veca vīrieša mirstīgās atliekas. Iespējamais ugunsgrēka izcelšanās iemesls varētu būt neuzmanīga apiešanās ar uguni. Aizvadītajā diennaktī, VUGD kopumā saņēmis 36 izsaukumus - dzēsts 21 ugunsgrēks un veikti astoņi glābšanas darbi.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst. 10.30 pašreizējie koalīcijas partneri "Vienotība", Zaļo un zemnieku savienība un nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK tikās trīspusējās konsultācijās par jaunās valdības izveidi. Arī jauno koalīciju veidos pašreizējie partneri, tomēr iespējamas diskusijas par Latvijas Reģionu apvienības iesaistīšanu valdības darbā. Valsts prezidents Andris Bērziņš šonedēļ devis laiku partijām savstarpējām konsultācijām. Jautājumu par valdības veidošanu ar politiskajām partijām pārrunās nākamnedēļ.
 
Kopš gada sākuma Latvijā par 13 tūkstošiem cilvēku samazinājies bezdarbnieku skaits, sasniedzot 8,2%. Tomēr aizvien saglabājas milzīgas atšķirības dažādos reģionos, informē Nodarbinātības valsts aģentūras direktores vietniece Sandra Šimkus. Rīgā bezdarbs varētu būt zem 6%, savukārt citos atsevišķos reģionos tas ir divas vai vairākas reizes lielāks. Pašlaik reģistrēti 80 tūkstoši bezdarbnieku, savukārt gada sākumā tie bija 93 tūkstoši. Lielākas problēmas ar nodarbinātību ir cilvēkiem ar zemu izglītības līmeni, pieredzi mazkvalificētās nozarēs.
 
Un vēl
 
4. oktobrī Krimuldas novadā orientieristi tikās 42. orientēšanās sacensībās "Siguldas Rudens", kas reizē bija arī viens no Latvijas kausa posmiem. Plkst.12. tika dots kopējais starts, uz kura stājās vairāk nekā 300 orientieristi no visas Latvijas. No komandas „Sēlijas mežs" pārliecinoši startēja Ingus Znotiņš savā vecuma grupā izcīnot 1. vietu. Tāpat savās vecuma grupās Jānis Kalniņš finišēja kā piektais labākais, bet olimpisko sešinieku noslēdza Aivars Druvenieks.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Jaunā Preiļu mēra amatam min trīs kandidātus. Prezidents sola ietekmēt ministru izvēli un atbalsta Straujumu un Melbārdi.
Mainīts Jēkabpils tūrisma informācijas centra darba laiks.

Aptaujājot vietējos iedzīvotājus, jautājām vai, viņuprāt, ko būtu mainījusi lielāka balsstiesīgo aktivitāte 12. Saeimas vēlēšanās un ko viņi par to domā? Atbildes sniedza Aiga, Ļuba, Aivars, Izidors un Ina.
 
12. Saeimas vēlēšanās bija zemākā vēlētāju aktivitāte neatkarīgās Latvijas vēsturē. Nobalsojuši 57,15% no visiem balsstiesīgajiem vēlētājiem, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

Turpinām ziņas

Kā iespējamos jaunā Preiļu mēra amata kandidātus Saeimā ievēlētais pašreizējais Preiļu novada domes pilsētas domes priekšsēdētājs Aldis Adamovičs min deputātus Juri Ertu, Juri Kovaļevski un Marutu Plivdu. Taču neizslēdza iespēju, ka šim amatam varētu tikt virzīta arī kāda cita kandidatūra. Šo pašvaldības deputāti plāno pārrunāt jau šonedēļ, taču kas vairāk varētu kļūt zināms nākamnedēļ. Adamovičs pēc ievēlēšanas Saeimā plāno atstāt Preiļu mēra amatu un turpināt darbu kā Saeimas deputāts.
 
Valsts prezidents Andris Bērziņš valdības veidošanas procesā sola aktīvi ietekmēt ministru izvēli. No pašreizējā ministru sastāva jaunajā valdībā būtu gatavs atbalstīt Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu un kultūras ministri Daci Melbārdi. Bērziņš jaunās valdības ministru kandidātus vērtēs pēc iepriekšējās darbības rezultātiem un spējas pildīt savus pienākumus.
 
Un vēl
 
Noslēdzoties aktīvajai tūrisma sezonai, Jēkabpils tūrisma informācijas centram tiek mainīts darba laiks, informē Jēkabpils pašvaldība. Rudens un ziemas sezonā no 1.oktobra līdz 30.aprīlim centrs strādās darba dienās no plkst. 8:30 – 17:00. Jēkabpils tūrisma centrā pieejama informācija par tūrisma un atpūtas iespējām Jēkabpils pilsētā, tās apkārtnē un Latvijā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Koalīcija atbalsta Straujumas kandidatūru premjera amatam. Latvijā turpina izplatīties bakteriālā iedega. Āfrikas cūku mēris konstatēts mežacūkām Vidzemē un Latgalē.
 
Pašreizējie koalīcijas partneri atbalsta Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas kandidatūru jaunās valdības vadīšanai. Tāpat diskusijas turpināsies par iespēju paplašināt koalīciju. Tāpat plānots, ka "Vienotības" partija uzņemsies atbildību arī par Finanšu ministriju un Ārlietu ministriju. Kamēr ZZS pārziņā būs Zemkopības ministrija, Labklājības ministrija, Aizsardzības ministrija, ko varētu vadīt pašreizējie ministri.
 
Olaines novadā VAS "Latvijas Dzelzceļš" piederošajā dzelzceļa nodalījuma joslā, kā arī privātā īpašumā Jūrmalā konstatēts bīstamās augu slimības bakteriālās iedegas uzliesmojums, liecina Valsts augu aizsardzības dienesta paziņojums. Pieņemts lēmums par inficēto koku iznīcināšanu. Bakteriālā iedega šogad visai strauji izplatījusies dažādās Latvijas teritorijās. Pirmoreiz šovasar to atklāja 28.jūlijā Jelgavas novadā. Augusta beigās bakteriālā iedega atklāta vairākās Latvijas vietās un vienreiz septembrī.
 
Laikā no 25.septembra līdz 6.oktobrim saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti joprojām apstiprina Āfrikas cūku mēra vīrusu gan atrastajām, jau beigtajām, gan nomedītajām mežacūkām, informēja Pārtikas un veterinārā dienesta pārstāvis. ĀCM apstiprinājies deviņām atrastajām beigtajām mežacūkām Ziemeļvidzemē un divām Latgalē. Tāpat vienai nomedītajai mežacūkai Dagdas novadā. Mājas cūkām mēris pēdējo reizi konstatēts 19.septembrī.
 
Turpinām ziņas
 
Vestminsteras bibliotēkā Londonā šovakar plkst.18.30 tiks atklāta Latvijas bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde "5x5", informē Latvijas Mākslas akadēmijas pārstāvis. Izstādē būs aplūkojamas piecu meistaru radītās bērnu grāmatu ilustrācijas. Katru mākslinieku ekspozīcijā pārstāvēs pieci viņa darbi.
 
Par godu starptautiskās lidostas "Rīga" 40.jubilejai šodien plkst.19.30 lidosta rīko pasākumu, kurā tiks atklāta foto izstāde un īpaša gaismas projekcija uz termināla fasādes, informē biznesa portālu "Nozare.lv". Pasākums sāksies izlidošanas terminālī C, un tajā piedalīsies valdes priekšsēdētājs Aldis Mūrnieks, kā arī lidostas sadarbības partneri un gaismas projekcijas autori no radošās apvienības "I DID IT".
 
Un vēl
 
Plkst. 19.00 Jēkabpils tautas nama kamerzālē jau otro reizi viesosies Ukrainas Nopelniem bagātais mākslinieks Vitālijs Bondarevs. Šoreiz ar monoizrādi pēc Aleksandra Kaņevska traģikomiskā stāsta „Teza no mūsu pagalma" motīviem. Каņevskis ir prozaiķis, dramaturgs un scenārists, viņa lugas vairākkārt iestudētas un izrādītas uz Krievijas un Ukrainas teātru skatuvēm

Atstājiet komentāru