2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 28.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 28.jūlijā

Ziņas 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko atvaļinājuma laikā darīs valsts prezidents? Kāpēc Krivijā no šodienas aizliegts ievest Ukrainas piena produktus? Un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?

 

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš no šodienas līdz 29.augustam dosies atvaļinājumā. Neskatoties uz atvaļinājumu, prezidents 15.augustā piedalīsies Vissvētākās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas svētkos Aglonā, bet 16.augustā apmeklēs 16.Latvijas politiski represēto personu salidojumā Ikšķilē, kā arī svinīgos pasākumos par godu Baltijas ceļa 25.gadadienai 23.augustā.

 

Pasaules hepatīta dienā, šodien, biedrība "Apvienība HIV.LV" akcijā vērsīs uzmanību nepieciešamībai palielināt kompensējamo medikamentu pieejamību. Akcija sāksies ar piketu pie Finanšu ministrijas, kas pārtaps gājienā uz Saeimas ēku, kur notiks otrs pikets. Tās dalībnieki vēlas norādīt Finanšu ministrijai un Saeimai uz steidzamu nepieciešamību būtiski palielināt kompensējamo medikamentu pieejamību.

Pieminot 25.gadskārtu kopš Berlīnes mūra krišanas un Aukstā kara beigām, Barselonas pilsētas domes Kultūras institūts gatavojas iekārtot izstādi par Latviju kā vienu no valstīm, kas šo procesu rezultātā atguva neatkarību. Izstādē aptvers laika posmu no 1918.gada, kad Latvija pasludināja neatkarību, līdz 2004.gadam, kad Latvija iestājās Eiropas Savienībā. Šodien Latvijas Okupācijas muzejā Rīgā notiks gaidāmās izstādes koncepta prezentācija, pēc kuras būs iespēja Barselonas pārstāvjiem uzdot jautājumus.

 

Turpinām ziņas

 

 

Krievijas federālais veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests "Rosseļhoznadzor" pieņēmis lēmumu no šodienas aizliegt Ukrainas piena produktu importu valstī. Aģentūra "Interfax" norāda, ka aizliegums noteikts, jo Ukrainas piena produktos konstatētas tetraciklīna grupas antibiotikas. Par gaidāmo piena produktu importa aizliegumu Krievijas puse jau esot informējusi Ukrainu. Krievija ir vairākkārt bloķējusi pārtikas produktu ievešanu no Ukrainas un citām valstīm, šādu rīcību pamatojot ar bažām par patērētāju drošību. Tomēr šī Krievijas rīcība izraisījusi apsūdzības, ka Krievija tirdzniecību izmanto kā ieroci citu valstu politiskai ietekmēšanai.

 

 

No šodienas līdz 1.augustam Latvijā viesosies zinātnieku grupa no Čehijas Zinātņu akadēmijas, kura sadarbībā ar Vides risinājumu institūta pētniekiem Burtnieka ezerā veiks zivju sastāva pētījumus. Burtnieka ezera ekosistēmas izpēte tika sākta 2013.gadā. Pirmais pētniecības gads veiksmīgi noslēdzās, un gūtie rezultāti tika prezentēti konferencē "Zinātniskos datos balstīta ezeru apsaimniekošana - Burtnieka ezera piemērs" 2013.gada decembrī. Zinātnieki un speciālisti bija vienisprātis - lai dati būtu objektīvi, izpētes darbs jāturpina.

Un vēl

 

Šonedeļ karstums Latvijā turpināsies un nedēļas sākumā gaiss iesils līdz plus 30 plus 33 grādiem, taču bieži ir gaidāmi nokrišņi un pērkona negaisi. Šonedēļ Latvijai no rietumiem lēnām tuvosies zema spiediena ieplaka, atnesot mitrāku gaisa masu, tādēļ gaidāmas pērkona lietusgāzes. Nedēļas otrajā pusē mākoņu daudzums palielināsies un īslaicīgs lietus gaidāms jau lielākajā teritorijas daļā. Nedēļas beigās ieplūdīs nedaudz vēsākas gaisa masas, tāpēc gaisa temperatūra dienas laikā būs plus 21, plus 26 grādi.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc iet bojā putni pie Radžu ūdenskrātuves? Vai Jaunais vilnis plāno iet prom no Jūrmalas? Un Kad pie bērnudārza Zvaniņš izbūvēs automašīnu stāvlaukumu?

Piektdien Jēkabpils novada Zasas pagasta sporta laukumā un parka teritorijā notika Jautro un sportisko atraktivitāšu diena, kuras laikā traģiski gāja bojā, noslīkstot, sacensību dalībnieks, 20 gadīgs jaunietis.  

 

Jēkabpils novada sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis, izsakot līdzjūtību bojā gājušā jaunieša tuviniekiem, pastāstīja, ka pagaidām par notikušo ir zināma neoficiāla informācija no aculiecinieku stāstītā, īsto negadījuma iemeslu noskaidros ekspertīze. Kaspars Sēlis stāsta, ka "Sporta diena Zasā tuvojās beigām, un bija atlikušas pēdējās disciplīnas. Viena no tām - Stipro skrējiens. Dalībniekiem bija jāpārpeld aptuveni 50 metru plata upe vietā, kur ierīkota peldvieta, un tālāk jāturpina skriet pa iezīmēto trasi. 20 gadīgais jaunietis jau bija ticis pāri upes vidum, līdz pēkšņi sāka slīkt. Blakus peldošais vīrietis uzreiz metās palīgā, taču neizdevās jaunieti noturēt virs ūdens. Aptuveni 10 cilvēki viņu meklēja pazušanas vietā, līdz pēc dažām minūtēm izdevās atrast un ieguldīt laivā. Palīgā atsteidzās arī mediķi, diemžēl jaunieša dzīvību glābt neizdevās. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

 

Jēkabpils dome aicina iedzīvotājus peldēties tikai Radžu ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē, kur saskaņā ar 8.jūlijā saņemtajām Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļas analīzēm, ūdens kvalitāte pēc mikrobioloģiskajiem un ķīmiskajiem rādītājiem atbilst likumdošanā noteiktajām normām. Radio1 jau ziņoja, ka pie Radžu ūdenskrātuves ziemeļaustrumu daļastika novērota pastiprināta lielo ķīru un mazo upes ķīru bojāeja. Reaģējot uz saņemto informāciju, miruša putna ķermenis tika nodots diagnostikas centram ekspertīzes veikšanai. BIOR laboratorija parazitāro slimību ierosinātājus un putnu gripas vīrusu nekonstatēja. Savukārt bakterioloģiskajā izmeklēšanā iekšējo orgānu paraugos ir konstatēta salmonelozes baktērija. Pēc veikto putna analīžu rezultātu saņemšanas ir paņemti papildus ūdens paraugi divās peldvietās – pretī Aldaunas un Zemgales ielām, lai veiktu ūdens bakterioloģisko analīzi uz salmonellas baktērijām.

 

 

Turpinām ziņas

 

Saņemtie laboratorisko analīžu rezultāti apstiprinājuši Āfrikas cūku mēra vīrusu vienai mājas cūkai Ērģemes pagastā Valkas novadā. Pārtikas veterinārais dienesta inspektori Ērģemes pusē sestdien ir saskārušies ar nepatīkamu gadījumu, kad ir tikušas noņemtas zīmes par karantīnas ierobežojuma teritoriju, kuras tika izvietotas ceturtdienas vakarā. Dienests atgādina, ka tāda rīcība nav pieļaujama, ir bezatbildīga un krietni apgrūtina dienesta darbu. Par konkrēto gadījumu ir informēta Valkas novada Kārtības policija, un šodien tiks iesniegts ziņojums Valsts policijas reģionālajai pārvaldei.

 

Jauno izpildītāju konkursa "Jaunais vilnis" rīkotājs Krievijas komponists Igors Krutojs šoruden izlems, vai konkurss arī nākotnē notiks Jūrmalā. "Es no šejienes aiziet negribu," vakar konkursa noslēguma preses konferencē sacīja Krutojs, vienlaikus norādot, ka attieksme pret konkursu ar katru gadu Latvijā pasliktinoties. Konkursa rīkotāji "cīnoties par tiesībām iztērēt savu naudu šeit", bet viņiem jāuzklausa pārmetumi, ka rīkošanā iztērētā nauda ir "netīra", ne visi aicinātie mākslinieki var atbraukt uz konkursu. Izvēlē par labu Jūrmalai arī nepalīdzot tas, ka netiek piedāvātas, piemēram, atlaides. Krutojs uzsvēra, ka ir daudz priekšlikumi no citām pilsētām rīkot konkursu pie sevis, kas tiks izvērtēti, lemjot par konkursa nākotnes norises vietu.

 

Un vēl

 

Šīs nedēļas nogalē, 1.augustā sāks automašīnu novietošanas laukuma izveidi un gājēju ietves izbūvi pie pirmsskolas izglītības iestādes „Zvaniņš” Meža ielā, posmā no Jaunās ielās līdz Dignājas ielai. Būvdarbus plānots pabeigt augusta beigās. Darbus veiks SIA „Jēkabpils pakalpojumi”.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Pārtikas un veterinārais dienests slēdzis lopu kautuves Latgalē? Vai Latvijas iedzīvotāji ir iesaistīti Ukrainas konfliktā? Un Kādas vārdadienas šonedel ir vispopulārākās?

Glābējiem pagājušās brīvdienas bijušas ļoti, ļoti saspringtas. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Inga Vetere norāda, ka cilvēki ir gluži vai sajukuši, jo izsaukums sekojis pēc izsaukuma un kopumā no ūdenstilpnēm izcelti pieci noslīkuši cilvēki. Savukārt jūlijā ir noslīkuši jau 32 cilvēki. Nelaimju pamatā esot alkohols, pārgalvība un spēku neaprēķināšana. Piemēram, šorīt glābēji sākuši meklēt kādu vīrieti, kurš šonakt mēģinājis pārpeldēt Juglas kanālu. Brīvdienās cietuši arī glābēji, kuri karstajā laikā guvuši karstuma dūrienu. Sestdien dzēsti 30 ugunsgrēki, bet svētdien - 40 ugunsgrēki, no kuriem pieci bijuši meža ugunsgrēki.

 

Pārtikas un veterinārais dienests ir slēdzis divas lopu kautuves, kas nokauto dzīvnieku atliekas izgāzušas mežā, tādējādi sekmējot veterināro slimību izplatību. Slēgtas ir Valkas uzņēmuma "Servilat" un Ērģemes zemnieku saimniecības "Kalnpierbes" kautuves. Pārtikas un veterinārais dienests šādas izgāztuves atzinis par vienu no iespējamiem cēloņiem Āfrikas cūku mēra uzliesmojumam Valkas novada Ērģemes pagastā. Nokauto dzīvnieku atliekas Valkas novada kautuves mežā gāzušas ilgstoši. Dienests kopā ar Valsts policiju un Valsts vides dienestu ir uzsācis izmeklēšanu.

 

Ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers nav mainījis Satversmes aizsardzības biroja lēmumu par atteikumu tieslietu ministrei Baibai Brokai piešķirt augstākās pakāpes pielaidi valsts noslēpumam. Lēmumu par demisionēšanu vai palikšanu amatā Broka pieņemšot tuvākajā laikā. Pielaides trūkums neliedz Brokai ieņemt tieslietu ministra amatu, taču viņa nevar piedalīties atsevišķu jautājumu izskatīšanā valdībā. Šogad rudenī notiekošajās Saeimas vēlēšanās viņa nestartēs.

 

Turpinām ziņas

 

Vācijas Federālais Izlūkdienests saskatījis pazīmes, ka Krievijas augstākajā vadībā par ietekmi uz Putinu notiek cīņa starp stingrā kursa piekritējiem un biznesa eliti. Tāpēc Vācijas vicekanclers Zigmārs Gabriels ierosinājis izstrādāt sankcijas, kas būtu vērstas pret Krievijas oligarhiem, iesaldējot viņu rēķinus Eiropas galvaspilsētās un atsaucot izsniegtās ieceļošanas vīzas. Šāda rīcība būs efektīva, jo "Krievijas politika turas uz oligarhu pleciem", norādīja Gabriels. Viņš arī piebilda, ka šādas sankcijas būtu ieviešamas jau tuvāko nedēļu laikā.

 

Drošības policijas rīcībā ir informācija par iespējamu Latvijas iedzīvotāju iesaistīšanos konfliktā Ukrainā. Šī informācija, kas ir iegūta no dažādiem avotiem, tiek pārbaudīta un vērtēta no pretizlūkošanas, konstitucionālās iekārtas aizsardzības un krimināltiesiskā aspekta. Ņemot vērā Ukrainas konflikta ietekmi uz drošības situāciju Eiropā, DPDrošības policija savas kompetences ietvaros pievērš pastiprinātu uzmanību dažādiem ar šo konfliktu saistītiem aspektiem, kas var tieši vai netieši ietekmēt arī Latvijas nacionālās drošības intereses.

 

Un vēl

Šonedēļ populārākais vārds sievietēm ir Ruta, bet vīriešiem – Normunds. Vārdadienu šonedēļ svinēs 5 tūkstoši 637 Normundi un 4 tūkstoši 298 Rutas. Neskaitot Rīgu un tās apkaimi, visvairāk Normundu dzīvo Ogres apkārtnē, kur mitinās 255 šī vārda īpašnieki. Arī visvairāk Rutu ārpus Rīgas dzīvo bijušā Ogres rajona teritorijā – 177. Savukārt visretāk Latvijā sastopamie šīs nedēļas gaviļnieki ir Cildas un Cecīlijas. Attiecīgi Latvijā dzīvo 27 un 28 šī vārda īpašnieces.

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko bērni apguva Dabas vērotāju nometnē Jaunsēlpilī? Kad transporta plūsmai abās joslās tiks atvērts tilts pār Daugavu? Un Kāds laiks gaidāms augustā?

 

Vakar Salas novada Jaunsēlpilī noslēdzās Dabas vērotāju vasaras nometne, ko organizēja Vides un tūrisma attīstības klusbs “Sēlija”. Nometnē piedalījās 29 bērni no visiem novadiem, kas patlaban izveidojušies bijuša Jēkabpils rajona teritorijā. Plašāk par nometni stāsta tās vadītāja Rasma Draška.

AUDIO

Nometnē bērni ik dienas iet dabā vēro un iepazist putnus, augus un kukaiņus. Nometnes dalībniece Zanda stāsta par putniem, ko izdevies novērot.

AUDIO

Kā eksperts nometnē darbojas ornitologs Aivars Pērkons. Viņš bērniem stāsta par dažādiem Latvijas putniem un māca tos atpazīt. Sarunā ar Radio1 ornitologs ieskicē pašreizējās putnu dzives norises dabā.

AUDIO

Nometni finansēja Latvijas vides aizsardzības fonds, pieškirot projektam 5 tūkstoši 82 eiro, kā arī finansiāli atbalstīja Jēkabpils pilsetas, Jēkabpils un Krustpils novadu pasvaldības, dažāda veida atbalstu snieguši arī vairāki uzņēmēji.

 

Turpinām ziņas

Sākot ar divdesmit devīto jūliju Jēkabpils satiksmei tiks atvērtas abas satiksmes joslas tiltam pār Daugavu. No divdesmit astotā jūlija spēkā stāsies satiksmes izmaiņas Brīvības un Vienības ielas krustojumā, tāpat Rīgas ielā pie pagrieziena uz Kurzemes ielu notiks būvdarbi. Sīkāku satiksmes marštrutu shēmas un izmaiņas iespējams aplūkot ziņu portālā radio1.lv

 

Vakar, divdesmit septītajā jūlijā, Jēkabpils stadionā no pulksten vienpadsmitiem noritēja bērnu un jauniešu invalīdu biedrības ''Cerību sala'' ceturtās sporta spēles. Pasākumā varēja iesaistīties deviņpadsmit disciplīnās kā, piemēram, ķerras un ratu stumšanā, bumbas mešanā. Sīkāk par pasākuma norisi lasiet radio1.lv ziņu portālā.

 

Un vēl

Laika zīmju vērotājs no Viļakas Vilis Bukšs augusta pirmajā pusē prognozē sausu, saulainu un siltu laiku. Bukšs savā blogā vēsta, ka, sekojot norādēm dabā, kas bija redzamas maijā, varot prognozēt, ka līdz Vasaras Mārai jeb 15.augustam gaidāms pārsvarā silts, saulains un sauss laiks. Dienās gaisa temperatūra lielākoties būšot ap plus 20, plus 23 grādiem, arī naktis būs salīdzinoši siltas. Mēneša sākumā gaidāmas arī dažas karstas dienas un pērkona negaiss. Laika apstākļi nedaudz mainīšoties mēneša otrajā pusē - dienas būšot mēreni siltas, bet naktis jau vēsākas. Gaidāms, ka nokrišņu daudzums palielināsies, taču tas ražas vākšanu būtiski neietekmēšot.

 

Tikmēr šodien daudzviet Latvijā gaiss ir iesilis līdz plus 32, plus 33 grādiem. Speciālisti iesaka šādā laikā atvēsināties karstā nevis aukstā dušā. Lai gan varētu šķist, ka nekas tā neveldzē kā vēsa duša, izrādās, lai ilgstošāk gūtu atvēsinošu efektu, jāiet siltā dušā. Aukstuma ietekmē asinsvadi sašaurinās, līdz ar to organismā saglabājot siltumu, savukārt karstumā asinsvadi paplašinās, tādējādi pastiprinot siltuma izdali ārējā vidē. Šī iemesla dēļ pēc karstas dušas atvēsinošais efekts būs ilgstošāks.

 

Pļaviņu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Rīt, 29.jūlijā no plkst. 10 līdz vieniem dienā Valsts asinsdonoru centrs rīko izbraukumu Pļaviņu skolas ēkā, Pļaviņās, Daugavas ielā 50. Centrs vasaras sezonā aicina iedzīvotājus būt atsaucīgiem un rast iespēju ziedot asinis, lai varētu uzturēt stabilu asins krājumu un ar nepieciešamajiem asins komponentiem apgādāt pacientus ārstniecības iestādēs. Veidot asins uzkrājumus ilgstošam laikam nav iespējams, jo asins komponentiem ir ierobežots derīguma termiņš: eritrocītiem tas ir 35 dienas, bet trombocītiem tikai 7 dienas, tieši tāpēc ir nepieciešama patstāvīga asins donoru atsaucība un palīdzība!Centrs atgādina, ka par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 – 65 gadiem. Ķermeņa svaram ir jābūt virs 50 kg. Asins nodošana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba vai emocionāla pārdzīvojuma.

Pēc SIA „Dzelzceļa būve” lūguma transporta kustībai slēgta dzelzceļa pārbrauktuve Pļaviņās, Vidzemes ielā līdz 2.augustam, sakarā ar būvdarbu termiņa pagarinājumu objektā pārbrauktuve km 115+94 „Otrā sliežu ceļa būvniecība dzelzceļa iecirknī Rīga – Krustpils”. Pārbrauktuves izbūves termiņš pagarināts sakarā ar nepieciešamību koriģēt ceļu augstuma starpības par 20centimetriem.

Sestdien, 2. augustā pulksten sešos vakarā Vietalvas pagasta estrādē Vesetas līcis Viktora Zemgala koncerts „Tikai Tev!”. Savukārt pulksten desmitos vakarā Vietalvas pagasta estrādē Vesetas līcī notiks ZAĻUMBALLE, muzicēs grupa „Deficīts”. Ieeja koncertā un ballē - 3 eiro.

Sporta aktualitātes

Velobraucēji aicināti 2. augustā uz 6. Pļaviņu velo maratonu! Piedāvājam 4 dažāda garuma distances: 15km; 30km; 50km; 87km un Bērnu sacensības. Izvēlieties sev piemērotāko un piesakieties mājaslapā - www.plavinumaratons.lv.

Otrdien, 29. jūlijā plkst. 20:00 Pļaviņu novada ģimnāzijas stadionā Pilsētas čempionāta II riņķa spēle futbolā VARIEŠI pret P.UG.

Trešdien, 30. jūlijā plkst. 20:00 Pļaviņu novada ģimnāzijas stadionā Pilsētas čempionāta II riņķa spēle futbolā GOSTIŅI pret VETERĀNI

Ceturtdien, 31. jūlijā plkst. 20:00 Pļaviņu novada ģimnāzijas stadionā Pilsētas čempionāta II riņķa spēle futbolā Pļaviņas DM-2 pret Pļaviņas DM-1

Sestdien, 2. augustā plkst. 16:00 Stadionā „Gostiņi”, Lielā iela 61a, Pļaviņas Latvijas futbola čempionāta 1. līgas spēle, kur FK „Pļaviņas DM” tiekas ar Auda Rīga.

Un vēl

Kapu svētki ir nozīmīgs notikums Pļaviņu novadā, jo tieši no Vietalvas vēsturiski aizsākusies kapusvētku kustība. Sestdien, 2. augustā pulksten divos dienā Kapusvētki notiks Vietalvas pagasta kapos. Šajā dienā pāris stundas agrāk - pulksten 12tos Kapusvētki notiks arī Vietalvas brāļu kapos jeb tā saucamajā Vietalvas memoriālā.

Pļaviņu novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Peņģerots

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc no amata atkāpjas Tieslietu ministre? Kur Latvijā konstatēta bīstamā augļu koku infekcija bakteriālā iedega? Un Kādus karstuma rekordus prognbozē sinoptiķi?

 

Tieslietu ministre Baiba Broka nolēmusi atkāpties no amata un iesniegt Ministru prezidentei Laimdotai Straujumai demisijas rakstu. Politiķe savu lēmumu argumentēja ar atbildīgu pieeju ministres amatam, turklāt tuvākajos mēnešos valdībai jāpieņem vairāki svarīgi lēmumi saistībā ar "Citadeles bankas" pārdošanu, "Latvijas Gāzes" dažādiem jautājumiem, un tam ir nepieciešama pielaide valsts noslēpumam. Broka uzsvēra, ka šādā situācijā jārīkojas atbildīgi, lai ministrs valdības sēdēs varētu piedalīties visu jautājumu apspriešanā.

 

Līdz ar Valsts policijas lēmumu šodien, 28.jūlijā, nodot drupas Priedaines ielas 20 īpašnieku valdījumā, uzņēmums SIA "Maxima Latvija" saņēmis ģenerālpilnvaru veikt tālākos teritorijas sakopšanas darbus SIA "Tineo" vārdā. "Maxima Latvija" ir sākusi sarunas ar teritorijas līdzīpašnieku SIA "Homburg Zolitūde" par kopīgiem traģēdijas vietas sakārtošanas darbiem. Plānots, ka teritorijas sakopšanas darbi varētu tikt pabeigti aptuveni divu mēnešu laikā.

 

Atzīmējot Baltijas ceļa 25.gadadienu, visā Latvijā šovasar un rudenī notiks dažādi kultūras, izklaides un sporta pasākumi un tie ir pieejami interaktīvā kalendārā, kas atrodams gan Ministru kabineta mājaslapā, gan vairāku citu iesaistīto ministriju, iestāžu un organizāciju mājaslapās. Kopumā ir paredzēti vairāk nekā 50 pasākumi, kas norisināsies no augusta sākuma līdz pat decembrim. Pasākumiem ir trīs virzieni - pirmais ir fiksēt Baltijas ceļa dalībnieku un organizatoru atmiņas, otrais - atgādināt tiem, kas vēl nebija piedzimuši par to, kas notika Baltijas ceļa laikā. Treškārt, ar dažādu pasākumu palīdzību maksimāli iesaistīt sabiedrību akcijas atceres pasākumos.

Turpinām ziņas

Visā Latvijā šonedēļ, nedaudz vēlāk kā ierasts, sākas jaunās ražas kulšanas darbi, savukārt pirmie iekūlumi liecinot, ka ziemāju kvantitāte un kvalitāte ir laba, tikmēr karstuma dēļ sākušās problēmas ar vasarājiem. Kā ziņots, šoziem ļoti cieta ziemāju sējumi visā Latvijā, īpaši Zemgales pusē, kur nelabvēlīgie apstākļi ziemā izpostīja līdz pat 90% sējumu, ko nācās pārsēt ar vasarājiem, līdz ar to šogad tiek gaidītas vidējas ražas.

 

Divos no augļkokiem ņemtos paraugos Jelgavas novada Vilces pagastā konstatēta bīstamā augļu koku slimība bakteriālā iedega. Šogad slimība atklāta pirmo reizi. Bakteriālā iedega atkārtoti konstatēta paraugos, kas ņemti no ābeles un bumbieres Jelgavas novada Vilces pagasta komercdārzā, kur jau 2013.gada augustā konstatēta bīstamā augļkoku slimība. Šogad kopumā dienests veicis jau 759 pārbaudes bakteriālo iedegu atklāšanai. Latvijā bakteriālā iedega pirmo reizi konstatēta 2007.gada jūlijā, kad 26 šīs slimības perēkļus atklāja Zemgales, Rīgas, Latgales un Dienvidkurzemes reģionos.

Un vēl

Pēc nedēļas - nākamajā pirmdienā un otrdienā - Latvijā gaiss sakarsīs līdz plus 34 grādiem, un var pat būt vēl karstāks, pietuvojoties absolūtajam maksimālās gaisa temperatūras rekordam Latvijā, kas fiksēts 1943.gadā Daugavpilī, 4.augustā, kad gaiss sakarsa līdz plus 36,4 grādiem. Atsevišķi maksimālās gaisa temperatūras rekordi šajās dienās var tikt pārspēti, bet pagaidām gan sinoptiķi neapgalvo, ka varētu tikt pārspēts arī absolūtais gaisa temperatūras rekords.

Atstājiet komentāru