2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 23.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 23.jūlijā

 

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kur šovakar skanēs Starptautisko konkursu laureāta Alekseja Lundina vijoļkoncerts? Kādu jubileju šodien svin latvijas metropolīts Aleksandrs? Un Cik liela ugunsbīstamība ir mežos?

 

 

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā uz vijoļmūzikas vakaru aicina Krievijas Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, Krievijas Valsts kamerorķestra „Maskavas Virtuozi” 1.vijole, Starptautisko konkursu laureāts Aleksejs Lundins. Kopā ar izcilo mākslinieku koncertēs arī viņa meita Marija Lundina un  dzīvesbiedre, Krievijas Valsts kamerorķestra māksliniece, Starptautisko konkursu laureāte Tatjana Fedosejeva. Programmā Kreislera, Paganini, Bēthovena un citu klasiķu skaņdarbi.

 

 

No šodienas līdz sestdienai katru vakaru Kino Placī būs skatāma piedzīvojumu filma „Skaistule un briesmonis”. Tirgotāja meita drosmīgā Bella dodas uz briesmoņa pili, lai glābtu sava tēva dzīvību. Ieradusies pilī, viņa nokļūst burvju pasaulē, pilnā ar noslēpumiem, galvu reibinošiem piedzīvojumiem un savādām skumjām. Viņa atklāj, ka briesmonis, kurš biedē visus apkārtnes iedzīvotājus, patiesībā ir ļoti nelaimīgs un labsirdīgs. Bellas simpātijas pret briesmīgo radījumu kļūst vēl stiprākas. Pateicoties savai straujajai sirdij un drosmei, viņa uzveic visas grūtības un briesmas, lai atbrīvotu briesmoni no ļaunā lāsta. Taču lāsts var pazust tikai tad, ja skaistule iemīlēsies briesmonī.

 

 

Josifa Kobzona koncerts "Baltic Beach Hotel" šodienā, iespējams, tiks atcelts. Jau ziņots, ka ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs liedzis Latvijā ieceļot trīs plaši pazīstamiem Krievijas dziedātājiem - Oļegam Gazmanovam, Josifam Kobzonam un Allai Perfilovai, kura pazīstama ar skatuves vārdu Valērija. Kobzons Latvijas "melnajā sarakstā" nonācis jau otro reizi. Dziedātāju Kobzonu savā teritorijā atteikušās ielaist arī ASV, Kanāda, Austrālija un vairākas Eiropas valstis.

Turpinām ziņas

 

 

Šodien Rīgas Kristus Piedzimšanas katedrālē notiks svētku dievkalpojums par godu Visaugstisvētītā Rīgas un visas Latvijas Metropolīta Aleksandra bīskapa kalpošanas 25 gadu jubilejai. Svētku dievkalpojumu apmeklēs Latvijas tradicionālo kristīgo konfesiju vadītāji un pārstāvji, Latvijas Valsts prezidents, valsts varas un diplomātiskā korpusa pārstāvji. Metropolīta Aleksandra kalpošana sākās pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Viena no Metropolīta Aleksandra prioritātēm ir labu starpkonfesionālo attiecību uzturēšana. Viņa nozīmīgākais darbs ir Latvijas Pareizticīgās baznīcas vienotības saglabāšana un baznīcas statusa nostiprināšana valstī.

 

 

 

Šodien notiks pirmā Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes sēde, kuru vadīs Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Pirmās sēdes laikā paredzēts pārrunāt aktuālos jautājumus sekmīgai un stratēģiskai pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovācijas politikas īstenošanai valstī. Tikšanās laikā pārrunās arī organizēto diskusiju rezultātus viedas specializācijas stratēģijas saturam un ieviešanai, rīcības plānu inovāciju publiskās infrastruktūras izveidei. Sēdē piedalīsies Latvijas Pašvaldību savienības, Latvijas Darba devēju konfederācijas, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras, augstskolu pārstāvji un zinātnieki.

 

Un vēl

 

Saistībā ar karsto un sauso laiku šonedēļ Latvijas mežos ir ļoti augsta ugunsbīstamība. Latvijas rietumu daļā mežu degamības rādītājs ir sasniedzis 4.klasi, kas atbilst ļoti augstai ugunsbīstamībai. Šāda situācija saglabāsies arī laika perioda no šodienas līdz sestdienai. Jau ziņots, ka šonedēļ gaidāms karsts un sauss laiks. Gaisa temperatūra vietām sasniegs plus 30 grādu atzīmi.

 

 

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc vakar Jēkabpilī, Rīgas ielā kādā dzīvoklī izcēlās ugunsgrēks? Par cik pēc Zolitūdes traģēdijas ir samazinājušies maxima ieņēmumi? Un Kādus aizdomīgus epastus saņēmuši komercbanku lietotāji?

 

 

Vakar pēcpusdienā ugunsgrēks izcēlās kādā dzīvoklī ēkā Jēkabpilī, Rīgas ielā 132. Sarunā ar Radio1 Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils brigādes komandieris Dzintars Cvilikovskis pastāstīja, ka deguši dēļi 10 kvadrātmetru platībā. Tie tika žāvēti uz krāsns un to kurinot kokmateriālos ielēkusi dzirkstele un tie aizdegušies. Cvilikovskis norādīja, ka šajā gadījumā ir pārkāpti uzgunsdrošības noteikumi Radio1 noskaidroja, ka ugunsgrēks izcēlās Jēkabpilī pazīstamā tradicionālās Ķīnas medicīnas speciālista un akupunktūras ārsta Aleksandra Petļuras dzīvoklī. Ugunsgrēka vietā strādāja divas ugunsdzēsēju vienības.

 

 

Jēkabpils slimnīcā pagājušajā nedēļā nogādāti trīs ieslodzītie no Jēkabpils cietuma, kas bija norijuši karotes. Sarunā ar Radio1 Jēkabpils reģionālās slimnīcas direktors Ivars Zvīdris sacīja, ka visi trīs vīrieši pārbaudīti ar sonoskopiju un secināts, ka karotes vēderā neapdraud viņu veselību un dzīvību, ka tās ar laiku no organisma izvadīsies dabiskā ceļā. Pēc mediķu apskates ieslodzītie nogādāti atpakaļ Jēkabpils cietumā. Mediķu rīcībā nav informācijas, kāpēc vīrieši šādi rīkojuši.

 

 

Turpinām ziņas

 

Valdība šodien akceptēja Aizsardzības ministrijas vēlmi izlūkošanas un pretgaisa aizsardzības spēju attīstībai atvēlēt 158 miljonus eiro. Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pavēstīja, ka šī summa ir paredzēta turpmākajiem astoņiem gadiem. Valdība akceptējusi ārlietu ministrijas priekšlikumus izlūkošanas un pretgaisa spēju attīstībai, kas paredz gaisa telpas novērošanas sensoru un radaru iegādi un uzstādīšanu, individuālo pretgaisa aizsardzības sistēmu un ieroču iegādi, kā arī modernizāciju. Ar modernām sistēmām tiks aprīkoti patruļkuģi, kā arī attīstītas taktiskās izlūkošanas spējas.

 

 

"3+ Ģimenes karte" ļaus saņemt atlaides privātos un pašvaldību uzņēmumos tām ģimenēm, kurās aug trīs un vairāk bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Šī karte kalpos arī kā apliecinošs dokuments tam, ka ģimenē aug trīs un vairāk bērnu. Patlaban Latvijā ir aptuveni 15 tūkstoši daudzbērnu ģimeņu. Daudzbērnu ģimenes atbalstāmo sabiedrības grupu vidū iekļaujamas, lai mazinātu sociālo nevienlīdzību un nabadzības risku, kā arī lai veicinātu dzimstības rādītājus, stimulējot kuplāku ģimeņu veidošanos. Lai pieteiktos "3+ Ģimenes kartei", interneta vietnē "www.godagimene.lv" jāaizpilda kartes pieteikuma elektroniskā veidlapa, precīzi norādot prasīto informāciju par sevi un bērniem. Lai izvairītos no krāpšanas, ievadītie dati tiks pārbaudīti.

 

 

 

Mazumtirdzniecības uzņēmuma SIA Maxima Latvija šī gada pirmās puses apgrozījums atpaliek no pirmā pusgada apgrozījuma pērn par vienu procentu, apstiprina uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris. Tiesa, cik daudz tas ir naudas izteiksmē, Beseris neatklāj. Taču viņš skaidro, ka šāds uzņēmuma sniegums varētu būt skaidrojams ar to, ka šogad lielveikals nav aktīvi paplašinājusi savu darbību, turklāt līdz ar nomas attiecību izbeigšanu ir slēgts viens Maxima X veikals Rīgā.

 

Un vēl

 

Vairāku banku klienti saņēmuši aizdomīgus e-pastus, kuros viņus aicina reģistrēt savu bankas kontu maksājumu sistēmā "Opal Transfer", pārskaitot naudu, brīdina Latvijas Komercbanku asociācija. Un aicina nereaģēt uz šādiem aizdomīgiem e-pastiem. Izsūtītajā e-pasta vēstulē rakstīts, ka ir nosūtīts naudas pārskaitījums "Opal Transfer" sistēmā, minēta sūtītāja valsts, summa un pārskaitījuma identifikācijas numurs. Lai saņemtu pārskaitījumu, e-pasta saņēmējs aicināts reģistrēt savu bankas kontu "Opel Transfer" sistēmā, ko var izdarīt, pārskaitot vienu eiro uz "Opal Transfer" kontu.

Komercbanku asociācija norāda, ka ""Opal Transfer" nekad nesūta ziņas pārvedumu saņēmējiem, kā arī nekad neprasa maksu par reģistrāciju.

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kurā vietā starp pasaules valstīm ir ierindojusies Latvijas pensiju sistēma? Cik kaķu un suņu gaida savus saimniekus Jēkabpils dzīvnieku patversmē? Un Cik iesilis ir ūdens Latvijas upēs, ezeros un Baltijas jūrā?

 

 

Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pārliecināts ka Veselības minitrs tiks atrasts. Intervijā Latvijas televīzijai Bērziņš norādīja, ka viņam plānota saruna par šo tēmu ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu. Bērziņš pauda gatavību palīdzēt sameklēt veselības ministra amata kandidātus. Viņam esot zināmi cilvēki, kas varētu šo amatu pildīt. Tādēļ viņam šķiet, ka tuvākajā laikā veselības ministra amata kandidāts tiks atrasts. Jau ziņots, ka līdz šim divi uzrunātie kandidāti atteikušies un nav piekrituši stāties šajā amatā.

 

 

Starptautiskās finanšu pakalpojumu kompānijas «Allianz» publiskotajā Pensiju Ilgtspējas Indeksā Latvijas pensiju sistēma atzīta par devīto ilgtspējīgāko 50 pasaules attīstītāko valstu vidū un saņēmusi visaugstāko vērtējumu starp Austrumeiropas reģiona valstīm.  Par visilgtspējīgāko pasaulē atzīta Austrālijas pensiju sistēma, otrajā vietā ierindota Zviedrijas, bet trešajā – Jaunzēlandes pensiju sistēma. Igaunijas pensiju sistēma ierindota 11. vietā, bet Lietuvas – 18. vietā. Starp desmit visaugstāk novērtētajām pensiju sistēmām no ilgtspējas viedokļa nosauktas arī vairākas citas Ziemeļeiropas reģiona valstis – Norvēģija ierindota 4. vietā, bet Dānija – 6. vietā. Nīderlandes pensiju sistēma atzīta par piekto ilgtspējīgāko, Šveices – par septīto, ASV pensiju sistēma – par astoto labāko, Latvijas – par devīto, bet ilgtspējīgāko pensiju sistēmu desmitnieku noslēdz Kanāda.

 

 

 

Pēdējā laikā ļoti daudz ukraiņu pieprasa uzturēšanās atļaujas Latvijā, šodien LNT raidījumā "900 sekundes" teica Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieka vietniece Maira Roze. Viņa uzskata, ka tas ir tiešā veidā saistīts ar krīzi Ukrainā un tur notiekošo karadarbību. Uzturēšanās atļaujas tiek pieprasītas, pamatojoties uz laulībām un radnieciskajām saitēm.

 

 

Turpinām ziņas

 

 

No 8. līdz 10.augustam Viesītē norisināsies latviešu fotogrāfijas pamatlicēja Mārtiņa Buclera piemiņai veltīts fotoplenērs "Pa Buclera pēdām". Plenēra šī gada programmā paredzēts iepazīt Viesīti un tās iedzīvotājus, tiks piedāvātas arī lekcijas par tipoloģiju fotogrāfijā un rīkots konkurss starp grupām - "fotokaujas" -, kura dalībniekiem būs jāatlasa labākie plenēra laikā tapušie darbi. Žūrija izvērtēs un nosauks finālistus, savukārt uzvarētāju noteiks Viesītes iedzīvotāji. Fotoplenēru "Pa Buclera pēdām" organizē apvienība "Kvadrāts" un biedrība "Pilsētas fotoklubs". Pieteikšanās pasākumam notiks līdz 3.augustam.

Meklē mājas - tā var raksturot situāciju, kas skar pamestos dzīvniekus, kuri nonāk Jēkabpils dzīvnieku patversmē un pie dzīvnieku draugiem. Šobrīd Jēkabpils dzīvnieku patversmē savu saimnieku gaida 16 suņi un 40 kaķi.. Jēkabpils dzīvnieku patversme saņem gan pašvaldības, gan ziedotāju atbalstu, taču vietu skaits, lai gan pēdējā laikā daudz ticis palielināts, pie šādas tendences ir nepietiekošs. Tāpēc Jēkabpils dzīvnieku patversmē laipni gaidīsim ik vienu, kurš vēlas uzņemties rūpes par kādu mājdzīvnieku. Tālrunis uzziņām 28342253.

Un vēl

Karstā laika ietekmē ūdens Latvijas upēs vietām ir iesilis līdz pat plus 24 grādiem. Vidzemes upēs ūdens temperatūra ir plus 17, plus 22 grādu robežās, Latgales upēs ūdens ir plus 20, plus 23 grādus silts. Zemgales upēs ūdens temperatūra svārstās no plus 21 līdz plus 24 grādiem, bet Kurzemes upēs - no plus 19 līdz plus 22 grādiem. Latvijas ezeros ūdens temperatūra ir ap plus 21, plus 23 grādiem. Arī jūras piekrastē ūdens temperatūra ir salīdzinoši augsta. Siltāks ūdens ir līča piekrastē, kur ir ap plus 20 grādiem. Par pāris grādiem ir vēsāks Kurzemē, Baltijas jūras piekrastē - ap plus 18 grādiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 - 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Āfrikas cūku mēra izplatība ir ietekmējusi jēkabpiliešu ēšanas paradumus? Kam jāuņemas atbildiba par traģēdiju speciālo uzdevumu vienībā? Un cik karstu laiku prognoze sestdien Jēkabpilī?

Saistībā ar Āfrikas cūku mēri noteikta ārkārtas situācija Latgalē un Vidzemē Igaunijas pierobežā. Jēkabpils veikalos plašā izvēlē ir gan Daugavpils, gan Rēzeknes gaļas ražotāju produkcija. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām vai Āfrikas cūku mēra izplatība ir ietekmējusi viņu ēšanas paradumus? Viedokļus izteica Veronika, Anita, Ivars, Lūcija un Ivars.

AUDIO

Turpinām ziņas

Dienesta izmeklēšanā secināts, ka saistībā ar maijā notikušo traģēdiju Speciālo uzdevumu vienībā pārkāpumus izdarījušas piecas amatpersonas. Dienesta izmeklēšanas atzinumā secināts, ka vienībā nav ievērota virkne normatīvo aktu un taktisko un tehnisko procedūru, kas saistīti ar RHIB tipa laivas vadīšanas nodarbībām. Izmeklēšanā secināts, ka normatīvo aktu un procedūru pārkāpumu izdarījušas vairākas atbildīgās amatpersonas - vienības komandieris, štāba priekšnieks, plānošanas daļas priekšnieks, personāla nodaļas speciālists un kuteru atbalsta nodaļas komandieris -, tāpēc izmeklēšanā izteikts priekšlikums par izdarītajiem pārkāpumiem pēc iepazīstināšanas ar izmeklēšanas atzinumu tās saukt pie disciplinārās atbildības. Pavēle par amatpersonu disciplinārsodīšanu tiks parakstīta šodien.

No 2015.gada tiks ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums. Saskaņā ar Eiropas Savienības regulu no 2015.gada tiks ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums, kas būs cieši sasaistīts ar vienoto platības maksājumu. Saimniecībām obligāti būs jāizpilda zaļināšanas prakses, lai saņemtu platības maksājumus un zaļināšanas maksājumu. Ja tas netiks darīts, zaļināšanas maksājums tiks samazināts vai netiks izmaksāts. Precīzu un detalizētu skaidrojumu par zaļināšanas nosacījumiem Lauku atbalsta dienests augusta sākumā publicēs mājaslapā "www.lad.gov.lv".

Un vēl

Nedēļas nogalē vietām Latvijā gaiss var sakarst līdz plus 31, plus 32 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozes. Jau piektdien pēcpusdienā gaisa temperatūra daudzviet būs plus 27, plus 29 grādi. Karstākais laiks gaidāms Latvijas austrumu rajonos - Daugavpilī, Rēzeknē, Zīlānos, kā arī Zemgalē - Bauskā, Dobelē, kā arī vietām Kurzemē. Sestdien kļūs vēl karstāks. No rīta gaisa temperatūra būs ap plus 22 grādiem, taču pēcpusdienā Latgalē jau gaidāms stiprs karstums - plus 30, plus 31 grāds. Karstākais laiks tiek prognozēts Daugavpilī, kur varētu būt plus 31 grāds, turklāt svelmi pastiprinās saulainais laiks. Plus 30 grādi tiek prognozēti arī Jēkabpilī, kā arī Rūjienā un Bauskā.

Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00

Vakar Pļaviņās policija ar iedzīvotāju palīdzību aizturējusi laupītāju, kurš mēģinājis aplaupīt sirmgalvi. Ap pulksten 11tiem dienā policija saņēmusi informāciju, ka Pļaviņās, Daugavas ielā, netālu no Pļaviņu kultūras nama iedzīvotāji nozieguma izdarīšanas brīdī aizturējuši laupītāju. 1960.gadā dzimušais laupītājs bija uzbrucis 1930.gadā dzimušai sievietei, nogāzis viņu zemē un mēģinājis atņemt rokas somiņu ar tajā esošo naudas maku. Sieviete pretojusies un saukusi pēc palīdzības. Netālu strādāja divi vīrieši, kuri devušies sirmajai kundzei palīgā, aizturējuši laupītāju un izsaukuši policiju.

Dokumentu viltošanā apsūdzētais 1987.gadā dzimušais policijas darbinieks Pāvels Baiko atstrādājis viņam piespriesto sodu - 40 stundas piespiedu darbā -, veicot pilsētas apzaļumošanas un labiekārtošanas darbus. Jau ziņots, ka 5.jūnijā Augstākās tiesas Krimināllietu departaments rakstveida procesā izskatīja krimināllietu, kurā par dokumentu viltošanu apsūdzēts Baiko, un atstāja negrozītu apelācijas instances spriedumu, kurā apsūdzētajam kā sods noteiktas 40 stundas piespiedu darbos.

Lai novērstu Āfrikas cūku mēra vīrusa tālāku izplatību Latvijā, Pārtikas un veterinārais dienests aicina cūku novietņu īpašniekus, uzņēmumus un medniekus veikt noteiktos biodrošības pasākumus, kuru vidū vieni no svarīgākajiem ir dezinfekcijas pasākumi. Jo īpaši tas attiecas uz cūkaudzētājiem un medniekiem karantīnas aizsardzības un uzraudzības teritorijās, kā arī noteiktajā karantīnas inficētajā un riska teritorijā. Patlaban pārbaužu laikā PVD pārliecinās, ka ne visas saimniecības to ievēro, tāpēc krīzes zonā jau no pirmajām dienām sniedz īslaicīgu atbalstu dzīvnieku īpašniekiem un turētājiem, sevišķi mazajām cūku saimniecībām un medniekiem.

Turpinām ziņas

Ogres novada pašvaldība turpinās darbu pie plūdu aizsargdambja projekta. Lai gan valdības sēdē neatbalstīja līdzekļu piešķiršanu 917 tūkstoši 594 eiro apmērā no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, tas nenozīmē, ka pašvaldība pārtrauks plūdu aizsargdambja projekta realizāciju. Projekta turpināšanai pašvaldība plāno ņemt kredītu. Piektdien, 25.jūlijā, notiks novada domes ārkārtas sēde, kurā izskatīs šo jautājumu. Plūdu aizsargdambis ir ļoti nozīmīgs pilsētas iedzīvotājiem - cilvēki nedrīkst nemitīgi tikt pakļauti plūdu riskam. Ogre ir iekļauta paaugstināta plūdu riska teritorijā, un pašvaldība cer, ka plūdu riska mazināšanas projektiem perspektīvā varēs piesaistīt Eiropas Savienības fondu investīcijas.

Lai gan jau vairākas dienas Latvijā ir augsta gaisa temperatūra, kā arī ūdeņos tā paaugstinās, Veselības inspekcija vēl nav saņēmusi ziņas par veselībai kaitīgo zilaļģu parādīšanos ūdenstilpēs. Veselības inspekcija ūdens paraugu ņemšanas laikā zilaļģes peldūdeņos novēro vizuāli un novērtē, vai tās nav savairojušās. Arī iedzīvotāji parasti ziņo par zilaļģu parādīšanos ūdeņos. Zilaļģes savairojas saulaina laika un lēna vēja apstākļos, un ūdenī tās izskatās kā mazi zaļi vai dzeltenīgi punktiņi. Ūdenim zilaļģu dēļ var būt arī nepatīkams aromāts. Ar zilaļģēm piesārņotā ūdenī nedrīkst peldēties, kā arī tam nedrīkst laist klāt bērnus un dzīvniekus. Ūdeni, kurā savairojušās zilaļģes, nedrīkst arī lietot uzturā, jo pat novārot toksīni no ūdens nepazūd.

Un vēl

Nākamnedēļ, 2.augustā, Viļānos, Lakstīgalu salā, notiks 14.Tautas muzikantu svētki, kuros šogad pulcēsies muzikanti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Pasākuma gaitā skanēs senas un jaunas melodijas gan vecmeistaru, gan mūsdienu kapelu un folkloras kopu izpildījumā. Tautas muzikanti apmainīsies melodijām un dažādu instrumentu spēlēšanas manierēm, bet tautas muzikanti-vecmeistari no vectēva, tēva vai krusttēva apgūtās muzicēšanas prasmes un zināšanas par tautas muzicēšanas tradīcijām nodos jaunākās paaudzes muzikantiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šodien Jēkabpilī ieradīsies Krievijas vēstnieks latvijā Aleksandrs Vešņakovs? Kāds būs eiro kurss pret litu Lietuvā pēc eiro ieviešanas? Un Kāds šogad būs Baltijas ceļu pasākumu sauklis?

Šodien uz Jēkabpils tautas namā notiekošo Krievijas Valsts kamerorķestra „Maskavas Virtuozi” 1.vijoles, Starptautisko konkursu laureāta Alekseja Lundina koncertu ieradīsies  Krievijas Federācijas Ārkārtējā un pilnvarotā vēstnieka Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Jau ziņots, ka šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils Tautas namā uz vijoļmūzikas vakaru aicina Krievijas Nopelniem bagātais skatuves mākslinieks, Krievijas Valsts kamerorķestra „Maskavas Virtuozi" 1.vijole, Starptautisko konkursu laureāts Aleksejs Lundins. Kopā ar izcilo mākslinieku koncertēs arī viņa meita Marija Lundina (vijole) un dzīvesbiedre, Krievijas Valsts kamerorķestra māksliniece, Starptautisko konkursu laureāte Tatjana Fedosejeva (klavieres). Programmā Kreislera, Paganini, Bēthovena un citu klasiķu skaņdarbi.

Jēkabpilī, Blaumaņa un Pļaviņu ielas krustojumā, iespējams, iereibis vieglās automašīnas "Mitsubishi Galant" vadītājs izraisījis ceļu satiksmes negadījumu, kurā cietis pats un divi automašīnas pasažieri. Policija informē, ka negadījums noticis ap plkst.22.50. 1982.gadā dzimušais autovadītājs nav ticis galā ar spēkrata vadību un uzbraucis šķērslim - betona nožogojumam. Negadījuma rezultātā cietuši un nogādāti slimnīcā gan pats automašīnas vadītājs, gan arī divi pasažieri - 1985. un 1983.gadā dzimuši vīrieši. Pēc notikušā autovadītājs atteicās no pārbaudes par alkohola esamību organismā. Saistībā ar notikušo noformēts administratīvo pārkāpumu protokols.

21.jūlijā Zemessardzes 54. Inženiertehniskā bataljona Nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas rota saņēma izsaukumu uz Līvānu novada Jersikas pagastu, kur makšķernieki Daugavā bija atraduši jūras enkura mīnu. Rotas speciālisti jūras enkura mīnu nogādāja drošā vietā un veica tehnisko izpēti, kā arī sagatavošanās darbus bīstamo sastāvdaļu neitralizēšanai, šajos darbos iesaistot septiņus nesprāgušās munīcijas neitralizēšanas speciālistus

 

Turpinām ziņas

 

 

Eiropas Savienības Vispārējo lietu padome devusi pēdējo apstiprinājumu Lietuvas uzņemšanai eirozonā no nākamā gada sākuma. Padomes lēmumā norādīts, ka Lietuva izpildījusi visus Māstrihtas kritērijus un konverģences prasības eiro ieviešanai, tādēļ tai tiek atļauts no 2015.gada 1.janvāra īstenot 2004.gada līgumā par iestāšanos Eiropas Savienībā paredzētās saistības ieviest Eiropas vienoto valūtu. Vienlaikus Padome arī noteikusi galīgo un negrozāmo lita un eiro apmaiņas kursu – 3,4 liti pret vienu eiro. Pēc šāda kursa Lietuvas lits bijis piesaistīts pie eiro jau vairāk nekā 12 gadus.

Akciju sabiedrības "Pasažieru vilciens" jaunā valde šodien pieņēmusi lēmumu pārtraukt vilcienu iepirkuma procedūru, jo tās turpināšana neatbilst uzņēmuma interesēm un finansiālajām iespējām. Valde plāno līdz augusta beigām sagatavot ceļa karti, kā nonākt līdz veiksmīgai ritošā sastāva nomaiņai paredzētajā termiņā - līdz 2016.gadam, teikts uzņēmuma paziņojumā medijiem. "Pasažieru vilciens" jaunā valde divu nedēļu laikā kopš savas darbības sākuma ir pārskatījusi un apstiprinājusi uzņēmuma iepriekšējā finanšu gada pārskatu. Iesniegšanai akcionāram sagatavoti arī 2014.gada budžeta grozījumi, kuros atrasta iespēja optimizēt resursus un samazināt zaudējumus par vismaz pieciem miljoniem eiro.

 

Un vēl

 

 

Latvijas iedzīvotāji balsojumā par Baltijas ceļa 25.gadadienas pasākumu vienoto saukli kā labāko atzinuši "Baltijas ceļš - brīvības ceļš!". Konkursā tika saņemts teju pussimts priekšlikumu vienotajam sauklim no 21 autora, taču par uzvarētāju atzīts Egila Krutova sauklis, kas balsojumā ieguva 50 balsis. Savukārt sauklis "Caurvijot tautas un likteņus" kopumā saņēma 21 balsi, bet sauklis "Brīvība ir kopīga" - 30 balsis. Balvu Krutovam 28.jūlijā pasniegs Ministru prezidente Laimdota Straujuma un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Šogad aprit 25 gadi, kopš Lietuvas, Latvijas un Igaunijas iedzīvotāji sadevās rokās, vienojot vairāk nekā miljonu cilvēku ķēdē, kas visā pasaulē kļuvusi par simbolu centieniem pēc brīvības un neatkarības.

 

Atstājiet komentāru