2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.jūlijā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 10.jūlijā

Radio1 ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1ziņās klausieties: Kādi pilsetas svētkiem veltīti pasakumi notiks šodien? Kāpēc šodien notiek akcija “Pasveicini karavīru”? Un Kāds pasākums iekļauts Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas pasākumu ciklā?

 

Šodien sāksies pilsetas svētkiem veltītie sporta pasakumi. Jēkabpils sporta centrs ikvienu aicina uz mežaparka sporta taku, kur no pulksten sešiem vakarā būs iespēja veidot veselības kilometrus savai pilsetai – kopīgi skrienot, braucot ar riteni un nūjojot, katra individuālo rezultātub sasummēs un tas kopā veidos veselības kilometrus. Mežaparkā šovakar būs iespēja kopā ar Jēkabpils sporta klubiem izmēģināt dažādus sporta veidus, individuālās nodarbes sporta klubu treneru vadībā, vērot dažādu sporta veidu paraugdemonstrējumus un sporta spēles, kā arī iesaistīties viktorīnās.

 

Šovakar Kino Placis Jēkabpils tautas nama pagalmā aicina uz Dārza svētkiem audīt vasaras vakaru Jēkabpils jauniešu izpildītas mūzikas pavadībā, skatoties filmu festivāla 2ANNAS sagatavotu īsfilmu programmu un svinot meistardarbnīcas „KINO NO A līdz Z” dalībnieku veidotās dokumentālās filmas par Jēkabpili pirmizrādi. No plkst. 21.30 Kino Placī muzicēs jauniešu instrumentālais ansamblis „Order”. Plkst.22.00 demonstrēs Rīgas Starptautiskais filmu festivāla 2ANNAS īpaši atlasītu īsfilmu programmu „PROJEKTORS 2014”. Kino Plača Dārza svētki noslēgsies ar meistardarbnīcas „KINO NO A līdz Z” dalībnieku veidotās dokumentālās filmas par Jēkabpili pirmizrādi.

 

Jēkabpils domes izpilddirektors Guntars Gogulis izdevis rīkojumu par zvejošanas un laivošanas ierobežojumu Daugavā, saistībā ar Uguns skulptūru mistērijas “Pieci elementi” norisi.

 

11.jūlijā, Jēkabpils pilsētas svētkos, Daugavas akvatorijā notiks Uguns skulptūru mistērija “Pieci elementi”. Lai nodrošinātu drošu pasākuma norisi uz ūdens, ljau otro dienu un līdz sestdienai 12.jūlijam pulksten diviem dienā ir aizliegts laivot un zvejot Daugavā - posmā no tilta pār Daugavu līdz skatītāju tribīnēm, kas atrodas iepretim Vecpilsētas laukumam.

 

Turpinām ziņas

 

Aizsardzības nozares pārstāvji piekto gadu aicina ikvienu valsts iedzīvotāju 10.jūlijā piedalīties armijas dibināšanas gadadienai veltītajā akcijā "Pasveicini karavīru!", kuras mērķis ir ar sirsnīgu sveicienu iepriecināt sev pazīstamos karavīrus, zemessargus un jaunsargus. Prieku var sagādāt labi vārdi no paša rīta, padarot jaukāku turpmāko dienu, vai, piemēram, prieku nesoša īsziņa, telefona zvans vai sociālo tīklu profilā ievietots sveiciens. Arī sen neredzēta cilvēka apciemojums vai jebkurš cits pārsteigums var būt daļa no iesaistes akcijā. Šodien aprit 95.gadskārta, kopš 1919.gada 10.jūlijā, apvienojot Atsevišķo brigādi ar Ziemeļlatvijas brigādi, tika izveidota Latvijas armija, par tās komandieri ieceļot ģenerāli Dāvi Sīmansonu.

 

Vēl tikai šodien saeimas deputāti var iesniegt priekšlikumus grozījumiem Maksātnespējas likumā. Jau ziņots, ka jūlija sākumā deputāti izslēdza no darba kārtības grozījumus Maksātnespējas likumā, kas paredz privātpersonu maksātnespējas procesa reformu, tajā skaitā būtiski samazinot parādu saistību dzēšanas termiņu un ieviešot tā saukto nolikto atslēgu principu mantai. Saeimas komisijas atbalstītie grozījumi paredz - ja parādnieks dzēsīs 50% no kopējām saistībām, kuras paliek pēc bankrota procedūras pabeigšanas, privātpersonas parādu saistību dzēšanas plāna termiņš samazināsies līdz pusgadam līdzšinējā viena gada vietā. Plānots, ka likuma grozījumi stāsies spēkā nākamgad.

 

Un vēl

Ikgadējā "Rīgas puķu balle" Botāniskajā dārzā norisināsies no no šodienas līdz svētdienai. Svētku viesus priecēs ziedu, mākslas un eksotisko dzīvnieku izstādes, koncerti un radošas nodarbes, kā arī būs iespēja iegādāties stādus un gūt jaunas idejas savam dārzam. Svētku viesi būs pirmie, kas varēs novērtēt nupat atjaunotajās Botāniskā dārza teritorijas - dīķus, celiņus un stādījumus dārza centrā - kas tapušas ar Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalstu. "Puķu balle 2014" ir viens no Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas notikumiem.

 

Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Ko bāriņtiesa iecels par abus vecākus zaudējušo bāreņu aizbildņiem? Kas iecelta Jēkabpils domes sabiedrisko attiecību nodalas vadītājas vietnieces amatā? Un Kā mediķi iesaka rīkoties karstā laikā?

 

Bērniem, kuri traģēdijā Krustpilī zaudējuši abus vecākus un kļuvuši par bāreņiem, šodien ar bāriņtiesas lēmumu plānots iecelt aizbildni, savukārt Rīgas Sociālais dienests ir gatavs nekavējoties izvērtēt iespējas sniegt palīdzību ģimenei. Rīgas bāriņtiesas priekšsēdētājs Aivars Krasnogolovs uzsver, ka bāriņtiesas pirmais uzdevums ir darīt visu, lai nodrošinātu likumīgu pārstāvi šiem bērniem. Par trīs bērnu aizbildni pieteicies radinieks, un bāriņtiesa patlaban izvērtē viņa motivāciju un spēju par bērniem rūpēties. Lēmums par šī radinieka iecelšanu par aizbildni tiks izlemts šodien. Krasnogolovs piebilda, ka ģimene, kurā notikusi traģēdija, līdz šim nekad nav nonākusi bāriņtiesas redzeslokā.

 

 

Valsts policijas Jēkabpils iecirknis kopš jūlija sākuma meklē bezvēsts pazudušu 16 gadus vecu meiteni, kuras atrašanā lūdz arī sabiedrības līdzdalību. Policija lūdz sabiedrības palīdzību atrast bezvēsts pazudušo Ingu Ūbeli, dzimušu 1997.gadā, kura 25.jūnijā ap pulksten diviem dienā izgāja no savas dzīvesvietas Jēkabpilī, Madonas ielā, un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma. Meitene ir aptuveni 1,60 metrus gara, vidējas miesas būves, gaiši brūnas krāsas matiem, kas sniedzas nedaudz pāri pleciem, viņai ir zaļganas krāsas acis. Pusaudze bija ģērbusies melnā jakā ar rāvējslēdzēju un kapuci, tumši zilās džinsa biksēs, baltos sporta apavos ar zaļām svītrām. Līdzi paņemta bāreņa apliecība uz Ūbeles vārda. Ja kādam ir zināma viņas atrašanās vieta vai jebkāda cita informācija saistībā ar pazudušo, lūgums zvanīt pa tālruņiem 65202609, 65202600, 02, 112 vai ierasties tuvākajā policijas iecirknī.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājas vietnieces amatā iekšējā konkursa kārtībā iecelta Laura Afanasjeva. Radio1 jau ziņoja, ka Jēkabpils dome maija pēdējā sedē apstiprināja lēmumu par jaunas štata vietas – Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja vietnieks – izveidi. Pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļā strādā seši cilvēki: nodaļas vadītāja Margita Liepiņa, sabiedrisko attiecību speciālistes Aiga Sleže un Laura Afanasjeva, jaunatnes lietu speciāliste Lāsma Skļarska, kā arī Jēkabpils Tūrisma informācijas centra darbinieces: tūrisma informācijas konsultante Daina Eglīte un tūrisma organizatore Zane Vārna. Šīs nodaļas darbinieku mēnešalgas ir no 592 līdz 963 eiro pirms nodokļu nomaksas.

 

Sakarā ar Jēkabpils pilsētas svētkiem un pamatojoties uz Latvijas valsts karoga likuma 7.panta 3.daļu, rīt, parit un aizparīt Jēkabpils pilsētā pie dzīvojamām un sabiedriskām ēkām ir jāpaceļ Latvijas valsts karogs.

 

Jēkabpils pilsētas svētku galvenajā dienā – sestdien – jēkabpiliešiem braukšana pilsētas autobusos būs bez maksas. Izdevums sedz Jēkabpils dome.

 

Un vēl

Sinoptiķi brīdina, ka arī šodien gandrīz visā Latvijā gaidāms stiprs karstums. Dienā Latvijas teritorijas lielākajā daļā gaisa temperatūra paaugstināsies līdz plus 27, plus 28 grādiem. Savukārt turpmākajās dienās svelme atkāpsies un no ziemeļaustrumiem Latvijā ienāks aukstāka gaisa frontes.

 

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķi atgādina, ka šādā laikā jāievēro piesardzība, lai izvairītos no karstuma dūriena. Apstākļos, kad karstums pārsniedz 25 līdz 30 grādus, vēlams pēc iespējas mazāk uzturēties tiešajā saulē dienas viskarstākajā laikā no pulksten vienpadsmitiem līdz trijiem dienā, izvēlēties atbilstošu apģērbu, uzņemt pietiekamā daudzumā šķidrumu, kā arī parūpēties par bērniem un sirmgalvjiem. Šādā laikā ieteicams arī izvairīties no ilgstošas un fiziskas piepūles saulē dienas karstākajā laikā, piemēram, darba uz lauka vai aktīvas un ilgstošas sportošanas.

Radio1 ziņas puilksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Latvijas lielo pilsētu apvienība vēlas kļūt par pilntiesīgu valdības partneri? Kāda bijusi pagājusī diennakts glābējiem un ugunsdzēsējiem? Un Kas pietrūkst latviešiem lauku tūrismā?

Latvijas Lielo pilsētu apvienība vēlas kļūt par pilntiesīgu valdības sociālo partneri, lai varētu piedalīties būtisku jautājumu izlemšanā. Apvienības jaunievēlētais prezidents Rēzeknes mērs Aleksandrs Bartaševičs atklāj, ka viens no mērķiem, kas būtu jāīsteno viņa vadīšanas laikā, ir panākt, ka lielās pilsētas kļūst par pilntiesīgu valdības sociālo partneri, kas garantētu dalību aktuālu lēmumu pieņemšanā un tā varētu paust savu viedokli. Patlaban pašvaldību viedokli kā valdības sociālais partneris pauž Latvijas Pašvaldību savienība, taču nereti lielo pilsētu viedoklis no pašvaldibu savienības paustā viedokļa atšķiras, jo savienība pārsvarā aizstāv mazo pašvaldību intereses. Līdz ar to ir gadījumi, ka vērā tiek ņemts vairākuma viedoklis - kā domā mazās pašvaldības un netiek sadzirdēts lielo pilsētu viedoklis.

Latvijā vajadzētu apturēt naudas pieplūdumu uz institūcijām, kas neprasmīgi vai izšķērdīgi rīkojas ar valsts budžeta līdzekļiem. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa novērojusi, ka valsts iestādes labprātāk vienkārši pieprasa papildus budžeta naudu, nevis meklē iespējas lietderīgāk izmantot esošo finansējumu. Lai situāciju mainītu, ir iecere, ka budžeta veidošanas laikā varētu tikt sniegta informācija par iestādēm, kas slikti strādā ar finansēm, un šādām iestādēm jaunus līdzekļus nedot.

 

Turpinām ziņas

Vakar Latgalē, gar stāvu krastu pļaujot zāli, vīrietis ar traktoru iekritis dīķī un gājis bojā. Negadījums noticis Daugavpils novada Biķernieku pagasta Biķerniekos. Tuvumā esošie cilvēki aptuveni 55 gadus veco traktoristu izvilkuši no ūdens pirms glābēju ierašanās, taču bijis jau par vēlu - viņa dzīvību vairs nav izdevies glābt. Savukārt traktors aizvien atrodas dīķī, un tiek meklēta tehnika, lai to varētu izcelt.

 

Vakar vakarā Ādažu novada Alderos, peldoties Mazajā Baltezerā, noslīcis apmēram 35 gadus vecs vīrietis. Līdz ar to šogad no Latvijas ūdenstilpēm izceltas jau 68 bojā gājušu cilvēku mirstīgās atliekas, kas ir aptuveni tikpat daudz, cik analoģiskā laika periodā pērn. No visiem šogad noslīkušajiem pieci bijuši nepilngadīgie. Glābēji norāda, ka karstajā laikā visbiežākais noslīkšanas iemesls ir strauja ieiešana aukstā ūdenī, kā arī peldēšanās alkohola reibumā un savu spēku pārvērtēšana un aicina peldētājus nepārvērtēt savus spēkus, bet gadījumā, ja persona ir pārkarsusi saulē, ūdenī doties lēnām. . Nelaimes gadījumā glābējus nekavējoties jāizsauc pa tālruni 112.

 

Vakar, kad lielākajā Latvijas daļā valdīja karstums, ugunsdzēsēji devās uz kādu dzīvokli Rīgā, kur bija aizdedzies elektriskais sildītājs un no tā dīvāns. Ugunsgrēks izcēlās kādas piecstāvu ēkas otrā stāva dzīvoklī. Ugunsgrēkā gan neviens cilvēks necieta. Glābēju palīdzība vakar 12 reizes tika lūgta, lai atvērtu durvis mājokļiem, kuros bija iesprostoti nelaimē nonākuši cilvēki. Vairāki no viņiem bija karstuma upuri. Tāpat arī glābēji arī piecas reizes palīdzējuši likstās nokļuvušiem dzīvniekiem. Piemēram, saņemts lūgums nocelt kokā uzkāpušu kaķi, izvilkt akā slīkstošu ezi, atsvabināt makšķerauklā sapinušos gulbi, kā arī iznest no mājas čūsku, kas izrādījās zalktis.

Un vēl

Lauku tūrismā latviešiem trūkst pieredzes viesmīlības jomā, tāpat nepieciešamas investīcijas infrastruktūrā, lai mājražotājs viesus varētu uzņemt pienācīgos apstākļos. Pēdējos gados ir pieaudzis nelielo ražotāju skaits, kuri savu saimniecību izrāda interesentiem. Tomēr ir nepieciešama attīstītāka infrastruktūra, lai šādas vietās būtu kur nolikt mašīnu, kur nopirkt šo produkciju vai paskatīties pašu ražotni caur stiklu, kā produkts tiek gatavots. Taču šādai infrastruktūrai nepieciešamas finanses, kas mazam uzņēmējam trūkst. Nozares eksperti norāda, ka šiem mērkiem līdzekļus varēs gūt jaunajā Eiropas Savienības struktūrfondu periodā, sākot no 2015.gada.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas pēc jēkabpiliešu domām ir zaļš dzīvesveids? Kāpēc bijušajam Aizkraukles policijas priekšniekam tiesa piemēro arestu? Un Cik daudz iedzīvotāju savu ģimenes materiālo stāvokli vērtē kā labu?

Salīdzinot iedzīvotāju atbildes uz jautājumiem par to, kādas ir būtiskākās aktivitātes, lai varētu apgalvot, ka cilvēks ievēro "zaļu", videi draudzīgu dzīvesveidu, un kas reāli tiek darīts ikdienā, vērojamas krasas atšķirības, liecina pētījuma rezultāti. Tā, piemēram, vairākums aptaujāto uzskata, ka ir būtiski šķirot atkritumus, bet ikdienā to dara vien 37% aptaujāto. 43% aptaujāto nozīmīga šķiet videi draudzīga kurināmā un enerģijas izejvielu izmantošana, taču izmanto to tikai 19% aptaujāto. Līdzīgas atšķirības vērojamas arī citos vērtējumos. Radio1 sarunā ar jēkabpiliešiem skaidroja, kas, viņuprāt ir zaļš dzivesveids.

Viedokļus izteica Raivis, Olga, Iveta, Lelde un Svetlana.

Audio

Pētījumā aptaujātie arī tika lūgti norādīt, vai uzņēmumiem savā darbībā vairāk būtu jāorientējas uz ekonomisko efektivitāti, tas ir, jāražo lētāk, jāgūst lielāka peļņa, jāmaksā darbiniekiem lielākas algas, vai jāizvēlas videi draudzīga ražošana. Lielākā daļa aptaujāto uzskata, ka uzņēmumiem savā darbībā prioritāti jāveicina ekonomiskā efektivitāte, nevis jānodrošina videi draudzīga ražošana. Pretējās domās bija vien 23% aptaujāto.

 

Turpinām ziņas

 

Tiesa nu jau bijušajam Aizkraukles iecirkņa priekšniekam Aigaram Zīmelim piemērojusi arestu un naudas sodu par atteikšanos no medicīniskās pārbaudes alkohola koncentrācijas noteikšanai. Tiesa Zīmelim piemērojusi tūkstots 200 eiro naudas sodu, arestu uz desmit diennaktīm un transportlīdzekļu vadīšanas tiesību atņemšanu uz četriem gadiem. Līdz ar tiesas lēmumu Zīmelis atvaļināts no dienesta policijā.

 

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien noraidīja pieteikumu par kontu apķīlājuma atcelšanu koncernam "Nordic Partners Limited", kurā ietilpst arī SIA "NP Foods" grupas uzņēmumi, tajā skaitā akciju sabiedriba "Laima". Lēmumu var pārsūdzēt desmit dienu laikā Rīgas apgabaltiesā. Turklāt apgabaltiesa augustā izskatīs pieteicēja sūdzību par to, ka prasības nodrošinājums apmierināts tikai daļēji. Kā iepriekš informēja "Laimas" sabiedrisko attiecību speciāliste Rita Voronkova, "pret nacionālā mēroga uzņēmumiem "Laima" un "Staburadze" reiderisma jeb uzņēmuma darbības paralizēšanas un pārņemšanas shēmu mēģinājuši realizēt jau iepriekš reiderisma uzbrukumos aizdomās turētais advokāts Mārcis Miķelsons un tiesu izpildītājs Jānis Lazdāns, kurš arī vairākkārt iesaistījies reiderismā".

 

Eiropas Komisija noteikusi Latvijai soda naudu 741 tūkstoti eiro apmērā par neatbilstīgi iztērētiem Kopējās lauksaimniecības politikas atbalsta līdzekļiem. Kā skaidro ministrijā, Latvija 2008.gadā un 2009.gadā neieviesa dažas noteiktās Eiropas komisijas prasības, kas saistās ar labas lauksaimniecības un vides apstākļu ievērošanu. Tas ticis darīts, lai lauksaimniekiem samazinātu administratīvo slogu Eiropas Savienības platību maksājumu saņemšanai. Eiropas Komisijas lēmumu par 741 tūkstoša eiro soda naudu Latvija apstrīdējusi, lūdzot pārskatīt piemēroto finanšu korekciju.

 

Un vēl

Savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli kā labu maijā vērtē tikai 9% iedzīvotāju, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Tas ir samazinājums salīdzinājumā ar aprīli, kad ģimenes materiālo stāvokli kā labu vērtēja 12% iedzīvotāju. To iedzīvotāju skaits, kuri savas ģimenes pašreizējo materiālo stāvokli vērtējuši kā sliktu, maijā bija 36%, bet aprīlī šādu iedzīvotāju skaits bija 34%. Arī savās prognozēs par ģimenes materiālā stāvokļa izmaiņām iedzīvotāji maijā bijuši nedaudz pesimistiskāki nekā aprīlī. Viedokli, ka pēc gada tas būs uzlabojies, pauda tikai 20%. Savukārt iespēju, ka ģimenes materiālā situācija gturpmāk tikai pasliktināsies, gan aprīlī, gan maijā pieļāvuši 14 procenti aptaujāto.

 

Jēkabpils novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Jēkabpils novadā jūlijā norisināsies Starptautisks Tautas tradīciju festivāls ar moto “ Daugaviņa – māmulīte”. Šoreiz Jēkabpils novadu ziņās iepazistināsim plašak ar ši festivāla pasākumiem.

 

Svētku ieskaņā 18.jūlijā. Rubenes brīvdabas estrādē notiksmūzikas festivāls „Mazā ziņģe 2014”- 20 gadu jubilejas pasākums. Koncerts sāksies pulksten astoņos vakarā un tajā piedalīsies aizvadīto gadu festivālu laureāti-grupas „ Ginc un es” , „Kiwi”, „Zasas muzikanti”, dueti –Kristīne &Alvis, Inga &Normunds, Juris Ostrovskis no grupas „ Patrioti LG” , Santa Kasparsone, Ēriks Gruzniņš un viesi - grupas „ A2”, „ ANY FACE” un „ Latgales dāmu pops”. Pasākumu vada - Ingars un Artūrs Puncuļi. Ugunsšovs. Pēc koncerta „Lielā Zaļumballe” Spēlē grupa:” Ginc un es”

 

19.jūlijā deviņ os vakarā Dignājas baznīcā notiks Zvanu ansambļa „ACCELERANDO” vakara koncerts.

 

Savukārt svētdien 20.jūlijā vienos dienā Kaldabruņā- Pļavas muzeja zālē dzejas un mūzikas piedzīvojums - „ZAĻĀS PASAULES GAISMĀ”. Piedalās: world music grupa „Ābols virs upes”, angļu filoloģijas un mitoloģijas speciālistes Liene Cukura un Lauma Lapa. Laumas Liepiņas kaligrāfijas darbu izstādes atklāšana..

 

24.jūlijā vienos dienā Kalna pagasta atpūtas parkā pie Doktorāta ēkas „Aktīvās atpūtas un veselības diena”. Pasākumā piedalās eksperti - Mārtiņa Rītiņa restorāna „Vincents” pavāri. Tautas mūzikas instrumentu demonstrēšana un latviešu tautas mūzika Lubānas lauku kapelas „ Meldiņš” izpildījumā.

 

25jūlijā sešos vakarā Zasas parkā - ''Jautro un sportisko aktivitāšu diena''. Pēc tam pulksten deviņos vakarā - Zasas kultūras namā Manguļu ģimenes koncerts ar netradicionālajiem mūzikas instrumentiem. Pēc koncerta - balle. Spēlē: jauniešu grupa “ANY FACE”

 

26.jūlijā agri no rita pulksten septiņos „ Dūjās” pie Bancānu ezera rīta koncerts „Rītausmas modināšana”. Būs iespēja baudīt kokļu grupas „Dzītari” mūzikas plūdumu kā neparastu perfomanci.

 

Šajā pašā dienā pulksten sešos vakarā Jēkabpils novada muzejā Zasā foto un amatnieku darbu izstādes „Sēlijas amatnieks un zemnieks” atklāšana. Muzicē folkloras kopa „Šatrija” no Lietuvas un Jēkabpils mākslas skolas audzekņu izstādes - „Skaista mana tēva sēta” – atklāšna.

 

Šajā pašā dienā amatniecības centrā „Rūme” festivāla pasākums „Skaista mana tēva sēta…”

kur jau no pulksten sešiem vakarā būs skatāma amatnieku izstāde, demonstrējumi, radošās darbnīcas, atrakcijas bērniem, foto salons. Būs iespēja uz vietas apdrukāt savu kreklu un vilkt mugurā.

 

Pulksten astoņos vakarā Svētku koncerts un „Jēkabpils novada pagastu sakoptības skates 2014” dalībnieku apbalvošana. Koncertā piedalās novada tautas deju kolektīvi: ”Solis”, ”Rasa”, „Laude”, folkloras kopa „ Kāre” un viesu kolektīvi – folkloras kopa „Gastauta” un „Šatrija” no Lietuvas, tautas deju kolektīvi ”Valgundietis” un „Saulgrieži” no Jelgavas novada. Tiks piedāvāta arī zupa no lielā katla ikvienam, kas atnāks uz svētku pasākumu. Darbosies bufete - ēdieni, dzērieni un citi gardumi no „Latgales golda”, kas ēdienus piekopj 10. gadsimta tradīcijas un Špeka veirs.

 

Noslēgumā - Svētku balle kopā ar grupu „ Ilūzija”

 

No 24.jūlija Jēkabpils novadā būs skatāmas izstādes: Leimaņu latvju zīmju parkā izstāde „Ziedu ceļš” un Dunavas skolā - tradīciju zālē foto izstāde „Daugavas viļņu pieskāriens”.

 

Festivālu līdzfinansē Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programma 2007. – 2013. projekta „Seno tradīciju iekļaušana mūsdienu dzīvē” ietvaros un Jēkabpils novada pašvaldība.

 

Jēkabpils novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis

 

Radio1 ziņas pulksten 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādas jaunas informatīvās zīmes uzstādītas Jēkabpilī? Cik lielā mērā sarucis Krievijas īpatsvars latvijas ārējā tirdzniecībā? Un Kāpēc iedzīvotāji aicināti sniegt ziņas par Tēvzemes balvu?

 

Jēkabpils pilsētas domes sēdē šodien nolemts ņemt aizņēmumu Ceļu un ielu remontdarbu investīcijas projektiem Jēkabpilī. Aizņēmumu ņems Valsts kasē 416 tūkstoši 610 eiro. Pamatsummas atmaksa tiks sākta pēc viena gada savukārt aizņēmuma atmaksa garantēta ar pašvaldības budžetu.

 

Šonedēļ pie autoceļa Jēkabpils – Nereta-Lietuvas robeža uzstādīta robežzīme. Tās vizuālā identitāte ir saglabāta atbilstoši esošajām robežzīmēm – uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne un Jēkabpils-Daugavpils. Robežzīme izgatavota SIA „MSM Design” pēc Jēkabpils pilsētas pašvaldības pasūtījuma, tās izmaksas – vairāk nekā 4 tūkstoši eiro.

 

Jēkabpilī, pie astoņiem vides objektiem šonedēļ uzstādītas informatīvas plāksnes, kurās norādīts objekta uzstādīšanas gads un autors. Informatīvās plāksnes uzstādītas pie vides objektiem „Maciņš”, „Lūsis”, „Pilsētas stāsts”, „Svari” Vecpilsētas laukumā, kā arī pie vides objektiem „Skatu tornis” Strūves parkā, „Mazais Vijolnieks” Pasta ielā, „Zirgs ar ratiem” Vēsturiskajā tirgus laukumā Brīvības ielā un „Baltās krāces” Viestura ielā.

 

Turpinām ziņa

 

Līdz ar autoceļu uzkaršanu karstajā laikā, lai izvairītos no ceļa seguma slīdēšanas, Latvijas Autoceļu uzturētājs uzsācis smilšu un šķembu izkaisīšanu uz ceļiem visā Latvijas teritorijā. Proti, pie ilgstoši augstas gaisa temperatūras uzkarst arī autoceļu segums un kļūst mīksts. Tādējādi atsevišķās vietās veidojas svīduma vietas un ceļš var slīdēt. Kaisīšana notiks arī autoceļā Pļaviņas (Gostiņi)-Madona-Gulbene no 44-86 km un Jēkabpils-Lietuvas robeža (Nereta) no 9-15 km. Autoceļu uzturētāji atgādina, ka autovadītājiem jābūt uzmanīgiem un jāizvēlas ceļa apstākļiem atbilstošs braukšanas stils un ātrums.

 

Maijā salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi preču eksporta vērtība faktiskajās cenās samazinājās par 3,6% un importa – par 5,0%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes operatīvie dati. Visvairāk Latvijas ārējā tirdzniecibā sarucis Krievijas īpatsvars. Maijā salīdzinājumā ar aprīli eksports uz Krieviju samazinājās par 14,0 milj. eiro jeb 16,5%. Vislielākais kritums bija pārtikas rūpniecības ražojumiem – par 3,3 milj. eiro jeb 13,1%. Rezultātā Krievijas īpatsvars Latvijas eksportā maijā samazinājās līdz 8,7%, bet importā – līdz 6,7%.

 

Un vēl

Valsts kanceleja sadarbībā ar Latvijas Nacionālo vēstures muzeju un Latvijas Nacionālo arhīvu sākusi meklēt vēsturiskās liecības par Tēvzemes balvu, kuru 1937.gadā iedibināja prezidents Kārlis Ulmanis un kura ir Latvijas valdības augstākā apbalvojuma - Ministru kabineta balvas - vēsturiskā priekštece. Tēvzemes balvu pasniedza līdz 1940.gadam, kad Latvija tika okupēta. Liecību meklēšanā par 1937.gadā dibināto Tēvzemes balvu - diplomu vai krūšu nozīmīti - tiek aicināts iesaistīties ikviens iedzīvotājs. Vērtīga būs jebkura liecība, arī fotogrāfijas, kur redzams, kā izskatījās Tēvzemes balva.

Atstājiet komentāru