2024.gada 17. maijs

Dailis, Herberts, Umberts

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 25. septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014. gada 25. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakarā norisināsies ekskursija Rīgas ielā. Atklās Lielvārdes militāro lidlauku. Reģionālajā vizītē Koknesi apmeklē Labklājības ministrs.
 
Rīt plkst. 18.00 Jēkabpilī, gida vadībā, iespējams aplūkot Rīgas ielā esošos vēsturiskos objektus, ziņo Jēkabpils Vēstures muzejs. Pasākums notiek pasaules tūrisma dienas ietvaros. To ik gadu atzīmē 27. septembrī, jo Latvijā un vairākās pasaules valstīs septembris ir pēdējais tūrisma sezonas mēnesis. Iepriekšējos gados interesenti ar muzeja speciālisti Daci Lukšēvicu apskatīja Krustpils pils vēsturisko apbūvi.
 
Šodien Lielvārdes atklās Gaisa spēku aviācijas bāzes lidlauku, informē Aizsardzības ministrija. Tas paredzēts dienas un nakts vizuālo lidojumu operācijām. Līdz ar to Lielvārdes lidlaukā varēs nolaisties helikopteri un mazas un vidējas klases lidmašīnas. Ceremonijā piedalīsies premjerministre Laimdota Straujuma aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis un Sabiedroto spēku ģenerālis sers Adrians Bredšovs. NATO finansējums Lielvārdes lidlauka infrastruktūrai sasniedz aptuveni 27 miljonus eiro, bet nacionālais 55 miljonus.
 
Labklājības ministrs Uldis Augulis šodien reģionālajā vizītē apmeklēs Koknesi. Kopā ar pašvaldības locekļiem viņi parunās aktuālo sociālajā jomā. Tajā skaitā sociālās rehabilitācijas attīstības iespējas cilvēkiem ar invaliditāti un nodarbinātības jautājumus. Vēlāk ministrs apmeklēs Kokneses internātpamatskolu "Bormaņi", ģimenes krīzes centru "Dzeguzīte''.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien plkst.9 Rēzeknē, radošo pakalpojumu centrā "Zeimuļs", notiks bezmaksas seminārs 10.-12.klases skolēniem, informē Rēzeknes pilsētas pašvaldība. Interesenti tiks iepazīstināti ar uzņēmējdarbību - konkurētspēju, atbalsta iespējām, biznesa inkubatoriem u.c. Semināru vadīs Rēzeknes Augstskolas Ekonomikas fakultātes profesore Iluta Arbidāne
 
Kokskaidu granulu ražotājs "LatGran" otrdien atvēris jaunu ražotni Gulbenes novada Daukstu pagastā. Ražotnes izveidē investēti 17 miljoni eiro, vēsta laikraksts "Dzirkstele". Atvērtā ražotne ir jau ceturtā "LatGran" kokapstrādnes ražotne Latvijā. Ražošanas apjomu ziņā tā ir lielāka par Jaunjelgavā izvietoto. Bet tikpat liela kā Jēkabpilī un Krāslavā. Plānotā ražošanas jauda ražotnē būs 150 000 tonnu koksnes granulu gadā, plānotais darbavietu skaits – 28. Pie ražotnes izbūvēts papildu dzelzceļa sliežu ceļš.
 
Un vēl
 
Šodien Pasaules Veselības organizācija Jūrmalai piešķirs Veselīgas pilsētas sertifikātu, informē biznesa portāls "Nozare.lv". PVO Veselīgas pilsētas statusu piešķir tām pilsētām, kuras iedzīvotāju veselību iekļāvušas pilsētas attīstības plānu prioritātēs, kā arī pastāvīgi rada un uzlabo fizisko un sociālo vidi iedzīvotāju veselības veicināšanai. Veselīgas pilsētas statuss tiek piešķirts uz vairākiem gadiem, šogad Jūrmala to saņems trešo reizi uz laika periodu no 2014. līdz 2018.gadam. Kopumā šāds statuss pilsētai ir jau desmito gadu, kā pirmā Latvijā Jūrmala to saņēmusi 2005.gadā.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kena parkā iestādīti 600 krokusu sīpoliņi. Viesītē sākta Mīlestības takas rekonstrukcija. Apstiprina preču zīmi Jelgavas novada ražotājiem.
 
Vakar Jēkabpilī, Kena parkā, tika iestādīti 600 krokusu sīpoliņi, informē Jēkabpils pilsētas pašvaldības ainavu tehniķe Mārīte Breimane. Krokusi Kena parkā tiek stādīti trešo gadu pēc kārtas. Pagājušā ziema šiem augiem bijusi diezgan barga.
 
Ar 19. jūliju Viesītē sākta Mīlestības takas rekonstrukcija, septembrī ziņo Viesītes novada pašvaldība. Darbu mērķis ir izveidot atpūtas vietu gar Mīlestības saliņu. To paredzēts labiekārtot uzstādot soliņus, atkritumu urnas, informatīvo stendu, labierīcības. Bet gājēju tiltiņš plānots kā viens no galvenajiem akcentiem objektā. Šobrīd tiek veikta cenu izpēte plānotajiem labiekārtošanas darbiem. Projektu paredzēts realizēt līdz 2015. gada 30. aprīlim.
 
Vakar Jelgavas novada domes sēdē apstiprināta Jelgavas novada preču zīme "Vietējais ražotājs - novada lepnums". Paredzēts, ka to varēs lietot Jelgavas novada uzņēmēji. Šādā veidā iespējams popularizēt savus produktus Latvijā un ārpus tās robežām. Tāpat preču zīmes mērķis ir atbalstīt Jelgavas novada ražojošos uzņēmumus. Ideja par zīmi apspriesta martā, tiekoties uzņēmējiem un pašvaldības pārstāvjiem. Zīmē attēlots Jelgavas novada logotips. To varēs lietot preču noformēšanā, suvenīros, reprezentācijas materiālos, kā arī pasākumu vizuālajā noformējumā.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien Saeima otrajā lasījumā izskatīs grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā. Tas paredz radiostacijām, kurām puse satura ir latviešu valodā, pilnībā pāriet uz valsts valodu. Savukārt tās raidstacijas, kurām programmām latviešu valodā paredzēts mazāk par 50%, drīkstēs izvēlēties, vai to veidot valsts valodā vai svešvalodā. Likumprojekts izstrādāts ar nolūku veicināt latviešu valodas izmantošanu radioapraidē, kā arī ierobežot slēpto retranslāciju. Radio stacijas, uz ko attiecas likums, ir pret jaunajiem grozījumiem.
 
Deputāt šodien vērtēs ieceri uzdot valdībai apturēt bankas "Citadele" pārdošanu. Šādu priekšlikumu rosina opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs". Apvienības deputāts Andrejs Elksniņš lūdz sākt kriminālprocesu un pārbaudīt bankas "Citadele" pārdošanas darījumu, kā arī saukt pie kriminālatbildības vainīgās personas. Tāpat Elksniņš arī vērsies Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, un KNAB veiks pārbaudi. Svētdien Doma laukumā opozīcija rīkos protesta akciju pret "Citadeles" pārdošanu
 
Un vēl
 
Saeima šodien pirmajā lasījumā lems par svētku dienas statusa piešķiršanu Vispārējo Dziesmu svētku noslēguma dienai. Svētki tiks pielīdzināti Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienai un Latvijas Republikas proklamēšanas dienai. Tādējādi, ja svētku noslēguma diena ir svētdienā, tad nākamo darba dienu noteiks par brīvdienu. Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas aprēķiniem papildu brīvdienas piešķiršanas ietekme uz Latvijas tautsaimniecību vērtējama kā neliela. Veiktie aprēķini liecina, ka ietekme uz kopējiem nodokļu ieņēmumiem būtu sešu miljonu eiro apmērā.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
1. Radio1 ziņās klausieties: Līvānu iedzīvotāji var pieteikt idejas sava novada attīstībai. Reģionu pašvaldībām jāceļ jaunas dzīvojamās mājas. Latvijas Valsts ceļi brīdina par satiksmes ierobežojumiem.
 
Līdz šodienai ikviens Līvānu novada iedzīvotājs, iedzīvotāju grupa, nevalstiska organizācija vai juridiska persona, kuru deklarētā vai juridiskā adrese ir novados, pašvaldībā var iesniegt projekta pieteikumu "Latvijas Mobilā Telefona" projektam "LMT Latvijai". Projekta mērķis ir īstenot reģionu iedzīvotājiem svarīgas un nozīmīgas ieceres, padarot sakoptāku vidi, dažādojot sabiedriskās dzīves aktivitātes un veicinot savas pilsētas izaugsmi. Konkursa uzvarētāji varēs saņemt no 500 līdz 2000 eiro finansējumu vai līdzfinansējumu.
 
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Romāns Naudiņš uzskata, ka reģionu pašvaldībām ir jābūt iespējai Valsts kasē aizņemties līdzekļus, lai celtu jaunas dzīvojamās mājas. Apbraukājot Latvijas pašvaldības, viņš secināja, ka pašvaldībās trūkst dzīvojamā fonda, ko piedāvāt iedzīvotājiem. Sevišķi tiem, kuri interesējas par iespēju atgriezties vai dzīvot konkrētā pašvaldībā. Ministrs atzina, ka ir nepieciešams veikt grozījumus normatīvajā regulējumā, kas ļautu pašvaldībām iegūt līdzekļus būvniecībai. Dzīvojamās ēkas pašvaldībās ir, bet tās neatbilst mūsdienu prasībām.
 
Latvijas Valsts ceļi informē, ka valsts ceļu tīklā turpinās aktīva remontdarbu sezona, tāpēc ir jārēķinās ar satiksmes ierobežojumiem un ilgāku ceļā pavadīto laiku. Latgalē ievērojami seguma rekonstrukcijas darbi turpinās uz autoceļa Jēkabpils-Rēzekne-Ludza-Krievijas robeža posmā no Viļāniem līdz pat Rēzeknei. Tur ir jārēķinās ar ceļā pavadītu lieku stundu. Zemgalē satiksme ir ierobežota aiz Jelgavas uz autoceļa Rīga-Jelgava-Lietuvas robeža gandrīz 30 km garā posmā līdz pat Lietuvas robežai. Tā šķērsošana prasīs 40 minūtes.
 
Turpinām ziņas
 
Vakar notika kārtējā Invalīdu lietu nacionālās padomes sēde, kurā nozares ministriju un nevalstisko organizāciju pārstāvji diskutēja par cilvēkiem ar invaliditāti aktuāliem jautājumiem. Tika sniegta informācija par izmaiņām invaliditātes noteikšanā, kas stāsies spēkā ar 2015.gada 1.janvāri. Sistēma balstīsies uz cilvēku darbspēju funkcionālo traucējumu un individuālo vajadzību novērtēšanu. Izmaiņas invaliditātes noteikšanā neattieksies uz cilvēkiem, kam invaliditāte jau ir piešķirta uz mūžu.
 
Atkal astoņi jaunieši no Latvijas bija piedalījušies Krievijas rīkotajā militāri politiskajā nometnē "Sojuz". Tajā fiziskās izturības un šaušanas mācības, informācijas kara apmācības un jaunā izlūka skola, ko vadījis Krievijas izlūkdienesta virsnieks. Šogad nometne augusta beigās notika Kirgizstānā. Aizsardzības ministrs komentē, ka tas apdraudējums jauniešiem un viņu nākotnei. Arī Drošības policija norāda uz riskiem, dodoties uz šādām nometnē. Taču to apmeklēšana nav pretlikumīga.
 
Un vēl
 
Portālā manabalss.lv savākti jau vairāk nekā 5000 parakstu par "Citadele" bankas pārdošanas apturēšanu. Portāla manabalss.lv pārstāvji sociālajos tīklos ziņoja, ka saskaras ar tehniskām problēmām serveru pārslodzes dēļ, jo iedzīvotāju atsaucība ir liela. Kā jau ziņots, šodien deputāti vērtēs ieceri uzdot valdībai apturēt bankas "Citadele" pārdošanu.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00.-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeima vērtēs likumprojektu par piemaksu noteikšanu barikāžu dalībnieku pensijai. Motociklists ietriecas bērnu ratiņos un iet bojā notikuma vietā. Jēkabpils mākslas skolas audzēkņi piedalās konkursā Baltkrievijā.
 
Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības Finanšu komitejas sēdes kārtībā tika izskatīti vairāki jautājumi Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieka Jāņa Rasčevska vadībā.
Uz domes sēdi vienbalsīgi nolemts virzīt lēmuma projektu par materiālo atbalstu Jēkabpils aizbildņiem.
Tāpat tiek domē turpina risināt jautājumus, kas saistās ar Salas peldbaseina slēgšanu un pārrunām ar Salas pašvaldības pārstāvjiem. Kā ziņoja Radio1.lv ziņu portāls, Jēkabpils pilsētas pašvaldība baseina ēku plānoja piedāvāt pārņemt Salas novadam. Turpmāk skaidroto lēmuma likumprojektu nolemts virzīt uz domi.
 
Turpinām ziņas

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu "Par 1991.gada barikāžu dalībnieka statusu". Tas paredzēs noteikt apmēram 70 eiro piemaksu barikāžu dalībnieku pensijai no 2016.gada. Projekta autori norāda, ka viņi būtu pielīdzināmi nacionālās pretošanās kustības dalībniekiem, ar tām pašām sociālām garantijām un pabalstu pie valsts vecuma pensijas. Pēc sākotnējiem aprēķiniem, šādas piemaksas kopumā gadā izmaksātu aptuveni astoņus miljonus eiro no Aizsardzības ministrijas budžeta.
 
Pagājušajā diennaktī kāds motociklists ietriecās bērnu ratiņos, smagi savainojot zīdaini un pats nelaimes vietā ejot bojā, ziņo Valsts policija. Traģiskais negadījums notika Rīgā, Stirnu ielā. Pagaidām nenoskaidrotos apstākļos motociklists uzbrauca uz ietves un pēc sadursmes ietriecās nožogojumā. Zīdainis nogādāts reanimācijā. Aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā reģistrēti 67 ceļu satiksmes negadījumi, kuros cietuši deviņi cilvēki un trīs cilvēki gājuši bojā.
 
Un vēl
 
Jēkabpils mākslas skolas audzēkņi un pedagogi no 8.-13.septembrim piedalījās Baltkrievijas pilsētas Borisovas VII reģionālajā plenērā-konkursā. Jēkabpili pārstāvēja mākslas skolas audzēknes Katrīna Bināte un Rēzija Neifelde un viņu skolotāji Eva Joča un direktors Ziedonis Bārbals. Plenēra laikā katrs dalībnieks uzgleznoja konkursam četrus darbus. Apbalvošana notika Borisovas mākslas skolā, un jēkabpilieties ieguva otrās pakāpes diplomus. Brauciena fotogrāfijas un iespaidus var atrast ziņu portālā radio1.lv.
 
Jēkabpils novada ziņas
 
20. septembrī Ābeļos pie Veselības takas notika ģimeņu sacensības „Veiklākā ģimene 2014". Tajās piedalījās 7 ģimenes gan no Ābeļiem, gan Jēkabpils. Kopumā programmā bija iekļautas 10 dažādas disciplīnas. Tās bija sadalītas četros posmos – ķegļu sišanā, šķīvīša mešanā mērķī, bumbiņas mešanā grozā, basketbola metienos, futbola sitienos un citās disciplīnās.
 
7. oktobrī pulksten 10 Jēkabpilī notiks bezmaksas seminārs par lietvedības un arhīva kārtošanu Eiropas Savienības fondu projektos. Tāpat seminārā stāstīs par ES struktūrfondu projektu realizācijas dokumentēšanu un dokumentu uzskaiti, projektu dokumentu nodošanu iestādes arhīva glabāšanā un citām tēmām. Semināru vadīs Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons. Dalību seminārā pieteikt līdz 6.oktobrim.
 
Šogad Zasas vidusskolā tiek ieviesta E-klase, ziņo Zasas vidusskolas direktore. 18.septembrī skolā ieradās E-klases projektu vadītājs Persijs Ģederts un vadīja apmācības skolotājiem. Šī skolvadības sistēma ir izveidota ar mērķi atvieglot skolotāu darbu, informēt vecākus par skolēna mācību gaitām un piedāvāt skolēniem ērtāk un ātrāk uzzināt atzīmes un citas svarīgas skolas lietas. Skolvadības sistēma E-KLASE ar projekta pakalpojumiem nodrošina 15 000 skolotājus un 150 000 ģimenes visā Latvijā.
 
Turpinām ziņas
 
19. septembrī Zasas vidusskola piedalās Sēlijas novada skolēnu sporta spēlēs Jaunjelgavā, pārstāvot Jēkabpils novadu. Kopvērtējumā labākie bija Ilūkstes skolēni, otrajā vietā palika Jaunjelgava, savukārt trešajā vietā – Jēkabpils pilsēta. Katru novadu sacensībās pārstāvēja 24 jaunie sportisti, kas startēja 4 vecuma grupās.Divas jaunākās klašugrupas sacentās stafetēs. 8.-9. klašu grupa sacentās biatlonā, savukārt vidusskolēni devās skrējienā apkārt Jaunjelgavai.
 
13. septembrī Dignājas pamatskolas sporta stadionā Jēkabpils novada un apkārtnes futbolisti cīnījās par Jēkabpils novada atklāto futbola kausu. Sacentās 9 komandas no Jēkabpils novada, Līvāniem, Krustpils un Valles. Finālspēlē tikās 2 komandas no Līvāniem – „Namejs" un „Jautrie pelmeņi". Ar rezultātu 2:0 finālā uzvarēja ''Jautrie pelmeņi'', iegūstot kausu otro gadu pēc kārtas. Par turnīra labākā spēlētāju tika atzīts Jānis Bulmeisters no uzvarētāju komandas.
 
Un vēl

30. septembrī plkst.16 Rubenes pagasta Bērzu kapsētā notiks atceres pasākums Latvijas armijas majora Alfrēda Porieša 105. dzimšanas dienas piemiņai. Pasākumu organizē Latvijas virsnieku apvienība.
Biedrības ''Ūdenszīmes'' rīkotie pasākumi septembrī:
Rīt plkst.10. Veselības dienas vingrošana kopā ar Jurgitu Gruberti. Pl. 12 00 – Dabas darbnīca kopā ar Solvitu Kukli. Sestdien pl. 10 Rudens talka. Tās programmā: Putnu barotavu izgatavošana un uzstādīšana, konkurss par skaistāko barotavu. Uzvarētājs saņems balvā Jāņa Spēka izgatavotu oriģināla dizaina pulksteni. Tāpat – lekcija par putnu barošanu ziemas sezonā un– Siena skulptūru sadedzināšana. Vakarā, plkst.20 sāksies PIDŽAMU BALLĪTE. Tās programmā: Kino vakars Pļavas muzeja zālē; interesantākā tērpa un našķa konkursi; galda spēles, viktorīnas, dejas un citas aktivitātes; miega peles midzenis saunā. Jierodas pidžamās un siltās zeķītēs vai čībās, līdzi ņemot našķus.

Radio1 ziņas pulksten 17.18.
Radio1 ziņās klausieties: Šovakar Jēkabpilī atklāj Ata Jakša gleznu izstādi. Pārtikas pakas trūcīgajiem nākamgad papildinās gatavie ēdieni un higiēnas preces. Saeima noraida ierosinājumu apturēt "Citadeles" pārdošanu.
 
Šovakar plkst.18.00 Tautas nama Baltajā zālē tiek atklāta mākslinieka Ata Jakša gleznu izstāde. Jaksis ir jurists un uzņēmējs, kurš glezniecību apguvis pašmācības ceļā. Viņš stāsta, ka darbojas abstrakti simboliskā reālisma žanrā. Savas dzīvesgājuma laikā Jaksis piedalījās Latvijā uzņemtās kinofilmās, 1990. gadā režisēja izrādi „Mēnesis uz laukiem". Izstādi varēs apskatīt līdz 31.oktobrim.
 
Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, paredzot, ka turpmākajos gados atbalsts vistrūcīgākajām personām kļūs daudzveidīgāks. Paredzēts, ka būs pieejamas arī gatavās maltītes un higiēnas preces, savukārt skolēniem paredzēts nodrošināt individuālus mācību piederumus. Pārtikas palīdzību ik gadu plānots sniegt 98 000 iedzīvotāju, bet pamata materiālo palīdzību - 49 000 bērnu. Labklājības ministrija prognozē, ka paku un preču izsniegšanu sāks 2015.gadā.
 
Vakar Zemgalē 48 gadus vecs vīrietis ar laivu iebraucis Lielupē un iekritis ūdenī, gūstot ķermeņa atdzišanu, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Citviet Zemgalē mediķi snieguši palīdzību 43 gadus vecam vīrietim, kurš mājās zāģējot krūmiem zarus, iezāģējis kājā. Kopumā aizvadītajā diennaktī mediķi devušies uz 1040 izsaukumiem.
 
Turpinām ziņas
 
Saeima šodien noraidīja ierosinājumu uzdot valdībai apturēt bankas "Citadele" pārdošanu. Šāda lēmuma projekta izskatīšanu parlamenta sēdē rosināja opozīcijā esošā apvienība "Saskaņas centrs". Tāpat lēmuma projekts paredzēja uzdot valdībai sniegt Saeimai izvērstu ziņojumu par bankas pārdošanu. Līdzīgu ierosinājumu Saeimas vairākums nolēma neiekļaut arī pagājušās nedēļas sēdes darba kārtībā.
 
Latvija būs pirmā Eiropas Savienības dalībvalsts, kuru jaunievēlētais Turcijas prezidents Redžeps Erdogans apmeklēs oficiālā vizītē, prezidentam Andrim Bērziņam tikšanās laikā ASV apliecināja Erdogans. Vizīte varētu notikt šogad, viņš minēja sarunā ar Bērziņu. Augustā notikušajās pirmajās tiešajās prezidenta vēlēšanās Erdogans uzvarēja, iegūstot 52% balsu.
 
Un vēl
 
Rīt, plkst.17.00 divu Brīvības ielas neapdzīvoto namu logos tiks izstādītas lielformāta gleznas. Tas notiek projekta „Atveram logus II" ietvaros. Logu ailēs kopumā tiks izvietoti 17 Jēkabpils mākslinieku, mākslas skolnieku un studentu radīti mākslas darbi, veidojot lielāko āra galeriju Latvijā. Tai dots nosaukums ''Pārvietošanās laikā''.

Atstājiet komentāru