2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 4. septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 4. septembrī

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Jēkabpili apmeklē Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Vietējie uzņēmēji šodien piedalās starptautiskajā izstādē ''Rīga Food 2014''. Preiļu Valsts ģimnāzijai mainīs nosaukumu.
Sākot no šodienas līdz 7. septembrim notiekošajā starptautiskajā izstādē Rīga Food 2014 savu produkciju prezentēs vietējie uzņēmēji. Pasākums Ķīpsalas izstāžu kompleksā ir galvenais notikums Baltijas valstu pārtikas nozarē. Pārtikas ražojumu izstādē būs pārstāvēts Aizkraukles, Jelgavas, Ozolnieku, Kokneses, Rundāles, Iecavas, Skrīveru, Viesītes un Vecumnieku novads, bet visplašāk – ar 14 dalībniekiem – Bauskas novads. Piedāvātās produkcijas paraugu klāstā būs kafeja ''Alīda'', nosvervēti gliemeži, mājas siers, saldējums, konfektes un citi ražojumi. Zemgale būs viens no visplašāk pārstāvētajiem Latvijas reģioniem, ar gandrīz 70 dalībniekiem. Tas salīdzinot ar iepriekšējo gadu ir divkāršojies.
 
Šodien Jēkabpilī reģionālajā vizītē ierodas Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis, informē Ekonomikas ministrija. Pulksten plkst. 14.00 ministrs tiksies ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču un pašvaldības pārstāvjiem. Kopīgi tiks pārrunātas Jēkabpils aktualitātes uzņēmējdarbības jomā. Vizītes noslēgumā plkst.15.00 Dombrovskis tiksies arī ar Jēkabpils novada uzņēmējiem.
 
Preiļu Valsts ģimnāzijai mainīs nosaukumu, ziņo Preiļu novada domes pārstāve Maija Paegle. Domes sēdē izskatīja iesniegumu par jauno nosaukumu - Jāņa Eglīša Preiļu Valsts ģimnāziju. Ģimnāzijas direktore, domes deputāte Ligita Pauniņa paskaidroja, ka idejas autori ir pedagogi. Pauniņa ierosināja ģimnāzijas nosaukuma mainīt pēc diviem gadiem – 2016. gadā, kad izglītības iestāde svinēs divdesmito dzimšanas dienu un notiks absolventu salidojums. Deputāti atbalstīja priekšlikumu. Jānis Eglītis izveidoja ģimnāziju, bija Preiļu novada domes priekšsēdētājs, vēlāk Latvijas Republikas Saeimas deputāts un Ventspils augstskolas rektors.
 
Turpinām ziņas
 
Valdība šodien ārkārtas sēdē plāno lemt, vai atbalstīs Eiropas Komisijas sagatavoto piedāvājumu saistībā ar iespējamām tālākām sankcijām pret Krieviju, otrdien pēc valdības sēdes sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Sestdien notikušajā Eiropadomē Eiropas Savienības valstu un valdību vadītāji uzdeva EK izstrādāt priekšlikumus tālākām sankcijām pret Krieviju, ņemot vērā nopietno situācijas eskalāciju Ukrainā. Tāpat tiks papildināts to fizisko un juridisko personu loks, kurām tiek piemēroti dažādi ierobežojumi saistībā ar viņu iesaisti situācijas destabilizēšanā Ukrainas Austrumos.
 
Pirmo reizi Baltijā no ceturtā līdz septītajam septembrim Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, notiks Eiropas profesionālās leļļu mākslas festivāls, ziņo aģentūra LETA. Festivāla izstādē būs apskatāmi 110 mākslinieku darbi no 15 valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, ASV, Čehijas, Slovākijas un citām valstīm. Darbu vidū būs profesionālu mākslinieku bērnu grāmatu ilustrācijas, skulptūras, kā arī lelles no porcelāna, plastikas, tekstila un citiem materiāliem. Apmeklētāji varēs apskatīt seno leļļu un «Teddy» lāču kolekciju, seno bērnu apavu kolekcijas un daudzas citas.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijas Banka laiž apgrozībā 5 eiro sudraba kolekcijas monētu, informē Latvijas Bankas preses dienests. Tā veltīta latviešu laicīgās literatūras dibinātājam Gothardam Frīdriham Stenderam 300 gadu jubilejā. Monētas grafisko dizainu veidojis Aigars Ozoliņš, bet ģipša modeli - Jānis Strupulis; tā kalta Nīderlandes kaltuvē. Monētas aversa sižets ņemts no Stendera "Augstas gudrības grāmatas no pasaules un dabas" grāmatas, kur mācītājs rāda zēnam, cik brīnumu pilna ir šī pasaule. Savukārt monētas reversā atspoguļota progresīvā ideja par pasaules uzbūvi - heliocentrisma koncepcija. Monētu šodien var iegādāties Latvijas Bankā un tradicionālajās monētu tirdzniecības vietās.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Aknīstes vidusskola dāvinājumā saņem latviešu tautas tērpus. Siguldā nopostīta nozīmīga skatu vieta. Šogad ''Diena bez auto'' aktivitātes plašāk izvērtīsies Valmierā, Kuldīgā un Ventspilī.

Vakar Aknīstes vidusskola saņēma sešus komplektus latviešu tautas tērpu no Austrālijas „Daugavas Vanagiem", ko vada Inta Skrīveris, ziņo Aknītes novada pašvaldība. "Daugavas Vanagi" ir labdarības latviešu aprūpes organizācija, kuras mērķis ir palīdzēt latviešiem un veicināt latviešu kultūru un kopienu. Tie nāk no tautas deju kopas „Sprigulītis". Viens no viņu sasniegumiem ir 10 lieluzvedumi ''Saules jostas'' ansamblī. Ar tiem tautas deju kolektīvs devās septiņās pasaules turnejās, tajā skaitā uz Latviju, Ziemeļameriku un citām valstīm.
 
Dabas aizsardzības speciālisti pirmdien konstatējuši, ka Kaķīškalna skatu vieta Siguldā ir izpostīta. Sēnītes formā veidotās būvētās konstrukcijas ir daļēji nodedzinātas un nogrūstas gravā. Zaudējumi, kas nodarīti, ir aptuveni 1280 eiro. Nojume kalpoja kā atpūtas vieta tūristiem, no kuras vienlaikus varēja vērot apkārtnes ainavu. Skatu vieta ir ļoti iecienīta un vēsturiski nozīmīga, jo ar to saistās būtiski notikumi Siguldas dzīvē.
 
Turpinām ziņas
 
No Ebolas vīrusa bojāgājušo skaits pārsniedzis 1900, vakardien paziņoja Pasaules Veselības organizācija. Tikmēr inficēto skaits Rietumāfrikā pārsniedzis 3500 un turpina pieaug, norādīja PVO ģenerāldirektore Margarēte Čana. Ebolas vīruss izplatās, nonākot saskarsmē ar inficēta cilvēka asinīm un citiem ķermeņa šķidrumiem. Mirstības rādītāji pēc inficēšanās ir ļoti augsti. PVO brīdināja, ka būs nepieciešami vairāki mēneši, lai epidēmiju pakļautu kontrolei. Inficēto skaits tikmēr var sasniegt 20 000.
 
Salīdzinot ar citiem Eiropas Savienības valstu iedzīvotājiem, zviedri ir visvairāk noskaņoti uzsākt konfliktu ar Krieviju, lai palīdzētu Ukrainai, vēsta zviedru medijs. Šādas ziņas iegūtas starptautiskā aptaujā. 73% Zviedrijas iedzīvotāju norādīja, ka Zviedrijai ir jāsniedz Ukrainai politisks un ekonomisks atbalsts, pat ja draud izveidoties konfliktsituācija ar Krieviju. Vidēji ES šis rādītājs ir 58%.
 
Un vēl
 
Latvijas Zaļā kustība «Diena bez auto» aktivitātes šogad izvērsīs Valmierā, Kuldīgā un Ventspilī. Septembra sākumā pilsētās tiks izsludināts fotokonkurss, kura mērķis ir apzināt un popularizēt tās vietas, kas ir draudzīgas velosipēdistiem. No 16. līdz 22.septembrim visā Eiropā un arī Latvijā norisināsies Mobilitātes nedēļa, kas jau tradicionāli noslēgsies ar akciju «Diena bez auto». Mobilitātes nedēļā šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta pilsētu infrastruktūrai. Kampaņas mērķis ir mudināt Eiropas pilsētu pašvaldības ieviest un atbalstīt ilgtspējīgus satiksmes risinājumus un aicināt pilsētniekus personīgā automobiļa vietā izmantot videi draudzīgākas alternatīvas.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Vircavas vidusskola kļūst par Mammadaba vēstniecības skolu. 20 km soļošanā par Eiropas čempionu kļūst preilietis Normunds Ivzāns. Šodien sporta namā BK "Jēkabpils" aizvadīs pirmo pārbaudes spēli.
 
Šogad Vircavas vidusskola izraudzīta par Mammadaba vēstniecības skolu, pārstāvot Zemgales reģionu. Katru gadu tiek izraudzītas 8 Mammadaba vēstniecību skolas 8 Latvijas reģionos.

Šādu godu skolas ir nopelnījušas, aizvadītajā mācību gadā aktīvi pierādot savas zināšanas, prasmes un mīlestību pret mežu un apkārtējo vidi: stādot kociņus, sakopjot dabu, izliekot putnu būrīšus u.c. Karogs plīvos mācību gada garumā. Skolu bibliotēkas papildinās ar grāmatām par mežu un vides jautājumiem no ''Latvijas valsts mežiem'' un mežzinātnes institūta ''Silava''.
 
Biedrība ''Kukuži'' Latgalē turpina dokumentālās filmas ''Maršruts 6486'' veidošanu. Šāds nosaukums bija sabiedriskajam maršrutam pa Viļānu un Rēzeknes novadu. Prezentācija paredzēta šī gada beigās. Finansiāli projektu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība. Kino ir par to kā maršrutā notiek cilvēku kustība. Kā viņi dzīvo, ko dara tā lielākā pieturās – Viļānos, Nagļos. Gaigalavā un Dricānos, kādi ir sapņi un realitāte lauku teritorijā.
 
Šodien Velsā, Lielbritānijā, sākas divu dienu NATO samits. Tajā dominēs jautājumi par krīzi Ukrainā, islāmistu ekstrēmistu radītajiem draudiem Tuvo Austrumu reģionam un NATO spēku izvešanu no Afganistānas. Samitā piedalīsies ASV prezidents Baraks Obama, Francijas prezidents Fransuā Olands un vēl aptuveni 60 valstu līderi un ministri.
 
Turpinām ziņas

Preilietis Normunds Ivzāns kļuva par Eiropas čempionu starp veterāniem 20 km soļošanā un izcīnīja zelta medaļu, ziņo Preiļu pašvaldība. XIX Eiropas veterānu čempionāts aizvadīts 31. augustā Turcijas pilsētā Izmirā. Sudraba medaļas Ivzānam čempionātā soļošanā 5000 m distancē un 20 km soļojumā komandu vērtējumā (kopā ar Madaru Breidi un Modri Liepiņu). 32 Latvijas sportistiem čempionātā ir bagātīgs medaļu birums. Kopumā izcīnītas 22 medaļas - septiņas zelta, septiņas bronzas un astoņas sudraba.

Šodien plkst. 18.30 Jēkabpils sporta namā BK "Jēkabpils" aizvadīs pirmo pārbaudes spēli. "Lūšu" komandas pretinieki debijas mačā būs kaimiņi no Lietuvas – Utenas "Juventus". Lietuvas Pretinieku komanda līdz šim ir sevi pierādījuši Lietuvas Basketbola līgā, kā arī Baltijas Basketbola līgā. Vietējā līgā pagājušajā sezonā komanda iekļuva ceturtdaļfinālā. Baltijas Basketbola līgā kopvērtējuma reitingā "Juventus" ieņēma 13. vietu, kamēr BK "Jēkabpils" – devīto no kopumā 21 komandas.
 
Un vēl
 
30. augustā Preiļu novada svētku ietvaros tika godināti konkursa „Sakoptākais īpašums Preiļu novadā" laureāti un dalībnieki. Grupā „Ģimenes mājas pilsētu un ciematu teritorijā" 1. vieta tika piešķirta Elstu ģimenes īpašumam Preiļos. Raiņa. Grupā „Viensētas pagastu teritorijās" par uzvarētājiem atzina Albīnas Pauniņas īpašumu „Griezes" Saunas pagasta Puncuļos. Grupā „Iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības" par laureāti tika nominēta Irenas Koledas vīna darītava, īpašums „Olnīca" Pelēču pagastā. Grupā „Valsts un pašvaldības iestādes" šogad uzvarēja Saunas pamatskola. Šogad konkursam bija pieteikti 14 novada īpašumi gan pilsētā, gan pagastos.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas atklāts jauns strītbola laukums. Rītdien Jēkabpilī izmaiņas autobusu maršrutos. Šodien Latvijas izlase ugunsdzēsības sportā devās uz X Pasaules čempionātu.
 
Šodien Jēkabpils domes sēdē visai plaši diskutēja par budžeta prioritātēm 2015. gadā. Par galvenajām izvirzītas divas lietas - sagatavošanās valsts, Eiropas Savienības un citu ārvalstu līdzfinansēto projektu īstenošanai un Jēkabpils pilsētas kolektīvu līdzdalības nodrošināšana XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos. Deputāts Kaspars Skruzmanis ierosināja pievērst uzmanību Kenaparka labiekārtošanai un slēpošanas kalnam. Skaidrot sagatavošanos ES projektiem lūdza deputāte Kristīne Ozola. Tomēr īpaši deputāti diskutēja par pilsētas kolektīvu nodrošināšanu. Respektīvi, vai tā ir uzskatāma par prioritāti. To skaidroja priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis un Salcevičs.
 
Tāpat domes sēdē tika gandrīz vienbalsīgi nolēma par Salas novada peldbaseina lividēšanu, atturoties diviem deputātiem Raivim Ragainim un Kasparam Skruzmanim.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šonedēļ, sāko jauno mācību gadu, šonedēļ svinīgā ceremonijā pie Jēkabpils Valsts ģimnāzijas tika atklāts jauns strītbola laukums, ziņo LMT pārstāve. Laukums tapis pateicoties „Latvijas Mobilā Telefona"(LMT) projektam „LMT Latvijai" piešķirtajam finansējumam. Projekta ietvaros izveidots strītbola laukums ar diviem statīviem, diviem groziem un jaunu asfaltētu laukuma pamatni. Jaunais strītbola laukums ir brīvi pieejams ikvienam jēkabpilietim.
 
5.septembrī, sakarā ar asfaltēšanas darbiem Zemgales un Brīvības ielu krustojumā, pilsētas 2.maršruts visas dienas garumā kursēs pa Jauno ielu līdz Neretas ielai, un pa Neretas ielu līdz tiltam, informē SIA „Jēkabpils autobusu parks". Viesītes ielā un Jaunajā ielā, posmā no Nameja ielas līdz Neretas ielai, pilsētas 1.un 7.maršruti kursēs kā agrāk, pa Jauno ielu visā tās garumā. Pagaidu pieturas uz Rūpniecības ielas tiek slēgtas.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijas izlase ugunsdzēsības sportā devās uz X Pasaules čempionātu ugunsdzēsības sportā, kas līdz 9.septembrim norisināsies Kazahstānas pilsētā Almati, informē Valsts Ugunsdzēsības dienests. Medaļas tiks izcīnītas četrās ugunsdzēsības sporta disciplīnās – 100m šķēršļu joslas pārvarēšana, uzkāpšana ar āķkāpnēm mācību torņa 4. stāvā u.c. Kopā ar Latvijas izlasi dosies VUGD priekšnieks Oskars Āboliņš. Viņamparedzētas tikšanās ar Kazahstānas ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadību. Vadība pārrunās sadarbības jautājumus.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
21. augustā izglītības pārvalžu darbinieki un izglītības iestāžu vadītāji piedalījās izglītības darbinieku konferencē Rīgā. Lai runātu par pēdējā laika aktualitātēm. Pagājušā mācību gadā ir izstrādāti divi jauni pedagogu darba finansēšanas modeļi. Sākot ar šo gadu darba samaksa par 21 stundu, ir 420 EUR, kas ir par aptuveni 20 euro vairāk nekā pērn.

Tāpat pieņemti Ministru kabineta noteikumi, kas turpmāk noteiks pedagogu profesionālās darbības novērtēšanas kārtību. Sākot ar šo mācību gadu visi pedagogi, kuri ir ieguvuši 3. pedagogu kvalitātes pakāpi saņems piemaksu aptuveni 31 EUR, par 4. kvalitātes pakāpi apmēram 79 EUR. Jēkabpils novadā pārsvarā ir 3. pakāpes pedagogi, bet 4. pakāpe ir tikai vienam. Šogad pedagogi savas algas zina jau ar 1. septembri. Šis ir pirmais gads, kad valsts mācību grāmatu iegādei uz 1 skolēnu ir piešķīrusi aptuveni 18 EUR. Valsts apmaksātas pusdienas saņems ne tikai 1. un 2. klases, bet arī 3. klases skolēni.
 
16. septembrī plkst. 13. 00 Raiņa dzimtajās mājās „Tadenava", Dunavas pagastā Dzejas dienas.Bērnu dzejolīšus lasīs Renārs Kaupers.
 
20.septembrī plkst. 14.00 Ābeļos laukumā pie šūpolēm pasākums ģimenēm ar bērniem ''Veiklākā ģimene 2014". Būs dažādas sportiskas aktivitātes, stafetes, u.c. jautras izdarības. Vēlāk Ābeļu amatierteātra izrāde - komēdija "Trīs ar pus atraitnes".
 
Turpinām ziņas
 
12. septembrī, piektdien, plkst. 12.00 Zasā, amatniecības centrā „Rūme" notiks bezmaksas seminārs par Latvijā ražotām dabīgās lineļļas pernicas krāsām, beicēm un vaskiem koksnes apdarei. Šos produktus var izmantot gan iekšdarbiem, gan āra darbos. Kā arī nelielu koka priekšmetu krāsošanai, beicēšanai un vaskošanai. Uz semināru aicināi amatnieki, kas darbojas ar koka izstrādājumiem. Seminārs ir bezmaksas, ar produktu demonstrējumiem, ar iespējām pašiem darboties, saņemt materiālus par lineļļas krāsām. Iepriekš pieteikties nav nepieciešams.
 
12. septembrī Dunavā notiks Jēkabpils pilsētas, Aknīstes, Jēkabpils, Krustpils, Neretas, Salas un Viesītes novadu 13. grāmatu svētki. Notiks grāmatu izstāde Dunavas skolas pagalmā. Svētku noslēgumā pircēji piedalīsies jaunāko grāmatu izlozē „Veiksmīgais pircējs" . Sabiedrisko resursu centra foajē varēs apskatīt Dunaviešu fotoizstādi „Daugavas viļņu pieskāriens". Grāmatu svētku ietvaros noritēs ekskursija „Uz saulaino bērnības zemi" Tadenavu, Raiņa muzeju kopā ar dzejnieku Vadimu Hotuļovu. Aicinām iepriekš pieteikties pie Tadenavas bibliotēkas vadītājas Ainas Timofejevas telefona numurs- 28685188.
 
Un vēl
 
Dignājas pagastā 13. septembrī Dignājas Futbola dienai 5 gadi. 23. septembrī sabiedriskajā centrā nodarbība "Dzimtas koka pētīšana un ciltskoka sastādīšana". Nodarbības vadītāja Ina Sēle.
 
Kalna pagasta kultūras namā 26. septembrī Jēkabpils novada senioru pēcpusdiena. Braucienam var pieteikties sava pagasta pārvaldē vai pie kultūras darbinieka līdz 22.septembrim.
 
Zasas pagastā 5. septembrī puksten 15.00 Dzejas izrāde.Izrādē piedalās Zasas kultūras nama bērnu dramatiskā kolektīva dalībnieki. No 2.-16. septembrim Slates bibliotēkā apskatāma foto izstāde ,,Jēkabpils novada pagastu sakoptības skate 2014.g.". No 17. septembra Dunavā sabiedrisko resursu centrā foto izstāde "Jēkabpils novada pagastu sakoptības skate 2014.gadā" No 11.-30. septembrim Rubenes kultūras namā foto izstāde "Sadraudzības pilsēta Parhima pie Eldes".
 
4. septembrī Svecīšu vakars Dignājas pagasta kapsētās. Pulksten 15 Slīerānu kapsētā, plkst.16.30 Dignājas kapsētā, plkst.18.00 Meņķa kapsētā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Notiek Ekonomikas ministra Vjačeslava Dombrovska vizīte. Jēkabpilī. Domes sēdē apstiprina mērķdotāciju sadali izglītības iestādēm. Cīņā ar latvāņiem vēlas iesaistīt Eiropas finansējumu.
 
Šodien plkst.14.00 Jēkabpilī reģionālajā vizītē ieradās Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis. Viņš tikās ar Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētāju Leonīdu Salcēviču un un pašvaldības pārstāvjiem, lai pārrunātu Jēkabpils uzņēmējdarbības virzienu. Tāpat bija ieradušies arī pārstāvji no Salas un Krustpils novadu pašvaldībām. Diskusijas gaitā ministrs izteica vairākus priekšlikumus par tajā skaitā runāja par profesionālo skolu attīstību. Pēc stundas sekoja diskusija ar Jēkabpils uzņēmējiem. Tajā uzņēmēji varēja uzdot ministram savus jautājumus.
 
Jēkabpils pilsētas domes sēdē pieņemti lēmumi par valsts mērķdotāciju sadali un piešķiršanu, ziņo Jēkabpils pašvaldība. Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksai 2014.gada četriem mēnešiem- septembrim, oktobrim, novembrim un decembrim. Tās saņems Jēkabpils Valsts ģimnāzijai, Jēkabpils 2.vidusskolai, 3.vidusskolai, Jēkabpils pamatskolai, vakara vidusskolai, pirmsskolas izglītības iestādēm „Zvaniņš'' un „Zvaigznīte".
 
Lai apzinātu situāciju un apspriestos par turpmākajām latvāņu apkarošanas iespējām valstī, šonedēļ uz tikšanos Zemkopības ministrijā bija aicināti desmit novadu pašvaldību pārstāvji. Tie pulcējās no Madonas, Cēsīm, Alūksnes, Siguldas, Kuldīgas, Neretas, Viļānu, Daugavpils, Dagdas un Ķekavas. Ministrijā atgādināja, ka latvāņu apkarošanu vienmēr apturējis finanšu trūkums. Tāpēc Latvija startēs Eiropas projektā. Plānots, ka latvāņu apkarošana notiks valsts mērogā.
 
Turpinām ar ziņām

Šodien Saeima otrajā lasījumā atbalsta aizliegumu pārdot enerģijas dzērienus jauniešiem līdz 18 gadiem. Sagatavots Enerģijas dzērienu aprites likumprojekts. Izveidots ar mērķi regulēt to izplatīšanu un reklamēšanu, tostarp, lai ierobežotu to tirgošanu jauniešiem un bērniem. Mazumtirgotājs varēs pieprasīt pircējam uzrādīt personu apliecinošu dokumentu. Tirdzniecības vietās tie pārdošanai būs jānovieto savrup no citiem pārtikas produktiem. Par likumprojektu Saeimai būs jālemj vēl trešajā lasījumā.
 
Lai atbalstītu vietējos ražotājus un veicinātu valsts sezonālo produktu patēriņu valsts un pašvaldību iestādēs, šodien Saeima steidzami pieņēma Publisko iepirkumu likuma grozījumus. Tie palielinās vietējo ražotāju preču īpatsvaru publiskajos iepirkumos. Valsts un pašvaldību iestādes jau patlaban iepirkumos var piemērot „zaļā iepirkuma" prasības un principus. Taču tas tiek izmantots 3,9 procentos gadījumu, uzsvēra likumprojekta autori.
 
Un vēl
 
Mediķiem vakar izdevies izglābt vīrieša dzīvību pēc 12 klīniskajām nāvēm, informē aģentūra LETA. Veiksmīgi darbojoties Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) un Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mediķiem un kardiologiem, tika izglābta 65 gadus veca vīrieša dzīvība. Viņam pa ceļam uz slimnīcu sirds apstājās 12 reizes. Nonākot slimnīcā, vīrietis jau bija atguvis samaņu. Mediķu brigāde vīrietim konstatēja miokarda infarktu. Pašlaik pacienta stāvoklis tiek raksturots kā stabils.

Atstājiet komentāru