2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 28. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 28. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā pieteikties Jēkabpils amatiermākslas kolektīviem? Kādas algas no 1. septembra saņems pedagogi? Un ko Valsts policija plāno iegādāties pūļa savaldīšanai?
 
Arī šodien sakarā ar asfaltēšanas darbiem 1., 5.un 8.maršruta autobusi no tilta un atpakaļ kursēs pa Neretas ielu un gar veikalu "Depo" izbrauks pie Bebru ielas pieturas. 2.maršruta autobuss gar veikalu MEGO un pa Ledus ielu. Šajā laika posmā būs slēgtas pieturas "Kļavu iela", "Auseklīša iela" un pietura "Autoosta" pie DUS "Viada". Tiks noteikta pagaidu pietura uz Ledus ielas. Ārpus pilsētas maršruti kursēs pa Ledus un Neretas ielām.
 
Jēkabpils amatiermākslas kolektīvi uzsāk jauno sezonu. Krustpils kultūras nama pašdarbnieku saime aicina jaunus, aktīvus un radošus dalībniekus. Tāpat pievienoties aicina Jēkabpils tautas nama kolektīvi. Gan Krustpils, gan Jēkabpils pusē iespējams pievienoties koriem un deju kolektīviem. Sīkāka informācija Jēkabpils tautas namā vai zvanot pa tālr.nr. 27034079. Tāpat informācija Krustpils Kultūras namā vai pa tālruni 26322675.
 
Ar šā gada 1.septembri pedagogiem tiks paaugstināta zemākā amata algas likme līdz 420 eiro. Visiem pedagogiem, kuri ir ieguvuši 3.,4.,5.kvalitātes pakāpi, tiks nodrošināta piemaksa par iegūto kvalitātes pakāpi. Pedagogi saņems arī piemaksu 40% apmērā par papildu pienākumu un atbalsta pasākumu veikšanu. Šogad no valsts budžeta algām piešķirti 1,7 miljoni eiro.
 
Turpinām ziņas
 
Tuvojoties jaunajam mācību gadam, Valsts policija strādās pastiprināti, ziņo Zemgales reģiona pārvalde. Tiks uzraudzīta ceļu satiksmes drošību, tāpat arī Zemgales reģiona pilsētas un novada sabiedrisko kārtību 1.septembra Zinību dienas pasākumos. Tiks pievērsta uzmanība nepilngadīgo pulcēšanās vietām.
 
Nākamgad Valsts policijai plānots par aptuveni 314 000 eiro iegādāties mazgabarīta ūdensmetēju pūļa savaldīšanai. Tāpat vajadzīgi četri speciālie transportlīdzekļi personāla pārvietošanai masu nekārtību apstākļos. Šis iepirkums izmaksātu aptuveni 440 000 eiro. Nepieciešamas 20 vieglās un apvidus automašīnas, ūdensmotocikli, lielas jaudas kuteri-jahtas un motorlaivas. Kopējā summa šīm vajadzībām ir aptuveni 1,6 miljoni eiro.
 
Un vēl
 
25. augustā Viesītes sporta skolas audzēkne Laine Donāne Pasaules jauniešu olimpiādē izcīnīja ceturto vietu. Jaunatnes olimpiādes vieglatlētu sacensības Njandžinā tuvojas nobeigumam – noskaidroti olimpiādes uzvarētāji 36 disciplīnās. Pirmdien finālsacensības aizvadīja arī šķēpa metēji.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Maskava brīdina par rīcību drošības apsvērumu labad? Kā Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīru noslēdza Latvijas vīriešu basketbola izlase? Un vai Latvijas Nacionālo bibliotēku godināt ieradīsies princeses?

Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē nodrošināšanai «BMW Group» un «Inchcape BM Auto» nākamgad piešķirs līdz 218 automašīnām. Šādā veidā prezidentūras budžetā ļaujot ietaupīt 1,5 miljonus eiro. Mašīnas būs nepieciešamas ministriem, Rīgas samita dalībniekiem un noderēs ikdienā. Prezidentūras laikā tiks aicināts arī izmantot sabiedrisko transportu.

Vakardien Krievijas pastāvīgā pārstāvniecība NATO apliecināja, ka Maskava «reaģēs» pašas drošības interešu vārdā. Ja NATO sāks regulāru karaspēka rotāciju alianses dalībvalstīs Eiropas austrumos. Somija un Zviedrija vakardien paziņoja, ka drīzumā paaugstinās sadarbības līmeni ar aliansi. Sagaidāms, ka abas valstis parakstīs sapratnes memorandus par uzņēmējvalsts atbalstu. Tas ļaus NATO Ātrās reaģēšanas spēkiem saņemt loģistikas atbalstu un veikt mācības to teritorijā.

Turpinām ziņas
 
Vakardien Latvijas vīriešu basketbola izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā mačā ar 82:70 apspēlēja Rumānijas valstsvienību. Tādejādi atlases sacensības tika noslēgtas bez zaudējumiem. Latvijas rindās rezultatīvākais bija Jānis Blūms ar 15 punktiem.
 
Krievija trešdien izdevusi rīkojumu Maskavā slēgt trīs «McDonald's» restorānus saistībā ar sanitāro prasību pārkāpumiem. Restorāni būs slēgti uz uz 90 dienām. Novērotāji uzskata, ka šis lēmums ir atbildes trieciens rietumvalstu noteiktajām sankcijām. Starp slēgtajiem restorāniem atrodas arī pirmā «McDonald's» ēstuve, kas tika atvērta Krievijā. Simbolizējot pakāpeniskās Rietumu kultūras pieņemšanas simbolu.
 
Un vēl
 
Uz Latvijas Nacionālās bibliotēkas jaunās ēkas inaugurāciju ieradīsies vairāk nekā 100 ārvalstu viesu, ziņo LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts. Tajā skaitā Starptautiskās bibliotēkas asociāciju un institūciju federācijas prezidente Sinnika Sipile, 17 nacionālo bibliotēku vadītāji, UNESCO eksperts, viceprezidents Renijs Borems. Tāpat viesu vidū būs Nīderlandes princese Petra Laurentīne un Orānijas princese Meibla van Amsberga.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi robežkontroles ierobežojumi gaidāmi saistībā ar ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti? Cik latvieši dzīvo Latvijā? Un kur uzstāsies Latvijas labākie tautu deju kolektīvi?
 
Latvijā turpinās jaunu viesnīcu atklāšana. Nākamgad Rīgā plānots atklāt četras viesnīcas, liecina biznesa portāla "Nozare.lv" apkopotā informācija. Viena būs starptautiskā tīkla "Kempinski Hotels" pieczvaigžņu viesnīca "Grand Hotel Kempinski RIGA". Otra - Francijas viesnīcu tīkla "Accor" pieczvaigžņu viesnīca Vecrīgā, - "Pullman Riga Centre". Savukārt 2016.gada sākumā Latvijā tiks izveidota pirmā zīmola "Hilton Garden Inn" viesnīca. Tā plānota kā deviņu stāvu tornis.
 
Sakarā ar ASV prezidenta Baraka Obamas vizīti no 31.augusta plkst.14 līdz 3.septembra vakaram Igaunija ievieš robežu kontroli. Tajā skaitā ierīko pagaidu robežkontroles punktus Latvijas un Igaunijas autoceļu savienojumos. Šajā laikā Latvijas – Igaunijas robežu ar automobili jebkuras diennakts laikā varēs šķērsot tikai uz noteiktiem ceļiem Ainažos, Veclaicenē, Valkā, Unguriņos, Apē, Ipiķos, Omuļos.Pārējās robežas šķērsošanas vietas būs slēgtas.
 
Vakar Aknīstes novadā "Opel Vectra Caravan" nobrauca no ceļa braucamās daļas un apgāzās. Negadījumā cieta auto pasažieri - zēns un sieviete, informē Valsts policija.
 
Turpinām ziņas
 
Latvijā ir aptuveni 1 200 000 (1 295 345) latvieši un aptuveni 580 000 krievi (582 998), liecina jaunākā informācija no Iedzīvotāju reģistra. Starp Latvijas iedzīvotājiem ir arī baltkrievi, ukraiņi, poļi un lietuvieši. No citām mazākumtautībām ir ebreji un čigāni. Starp Latvijas iedzīvotājiem ir arī ķīnieši, kubieši, divi laosieši, panamieši, tunisieši, vjetnamieši un sīrieši, kā arī citu tautību pārstāvji.
 
Šodien bijušais Gruzijas prezidents Mihails Saakašvili paziņoja, ka Krievija ir iebrukusi Ukrainā un patlaban notiek nepasludināts karš. Viņš aicināja pasaules sabiedrību saukt lietas īstajos vārdos un to atzīt. Šāds ziņojumu Saakašvili naktī uz ceturtdienu publicēja savā sociālajā tīklā «Facebook».
 
Un vēl
 
Rudens ieskaņā 6.septembrī Dzintaru koncertzālē notiks koncerts «Tautas deju pērles Jūrmalā». Tajā piedalīsies pieci izcilākie tautas deju kolektīvi - «Dancis», «Līgo», «Liesma», «Rotaļa» un «Teiksma». Koncerta mākslinieciskais vadītājs - Jānis Ērglis. Koncertā būs skatāmas iemīļotas vecmeistaru zelta fonda dejas - Imanta Magones «Spēlē, spēlmani!», Harija Sūnas «Pie Daugavas», «Audēju deja» un citas.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādu lietu šodien sāka izskatīt Rīgas apgalbaltiesa? Cik cilvēki vakardien apmaldījušies? Un kādi slaveni aktieri ieradušies uz festivālu ''Baltijas pērle''?
 
Šodien Finanšu komiteja izskatīja lēmuma projektu ''Par struktūrvienības likvidēšanu un grozījumiem Jēkabpils sporta centra nolikumā''. To nolēma virzīt tālāk. Taču saistībā ar sporta centru un grozījumu ''Par amatu sarakstiem'' 2. daļu izskanēja komentāri. Ierosinājumu izteica Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis. Tas izraisīja diskusiju, ko beigās noslēdza domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs.
Tāpat tika pārrunāts, kas pēc struktūrvienības likvidācijas notiks ar peldēšanas treneriem. Domes priekšsēdētājs diskusiju noslēdza ar ierosinājumu šos jautājumus precizēt līdz domes sēdei nākamnedēļ.
 
Turpinām ar ziņām
 
Rīgas apgabaltiesa šodien sāka izskatīt tā dēvēto Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietu. Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Uz apsūdzēto sola sēdies arī viņa dēls Anrijs Lembergs un Ventspils tranzītbiznesa menedžeris Ansis Sormulis. Visi trīs neatzīst viņiem celtās apsūdzības. Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, kurus prokuratūra tiesai nodeva 2008.gada otrajā pusē.
 
Trešdien Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests devās palīgā sešiem mežā cilvēkiem, kuri bija apmaldījušies mežā. Vērgales pagasta mežā, Pāvilostas novadā, glābēji, kā arī Valsts policijas darbinieki un mežsargs devās meklēt kādu 78 gadus vecu sievieti. Sievieti izdevās atrast pusotras stundas laikā. Savukārt Brocēnu novada Spundiņu kūdras purvā bija apmaldījušies trīs pieaugušie un divi bērni. Viņi no purva tika izglābti, runājot pa telefonu ar glābējiem ugunsdzēsējiem.
 
Un vēl
 
Vakar Rīgā ieradās Francijas teātra un kino aktieri Fanija Ardāna un Žerārs Depardjē. Kā arī viņu partneri literātes un režisores Margaritas Dirasas lugas "Otrā mūzika" iestudējumā. Tas paredzēts kā ieskaņas pasākums festivālam "Baltijas pērle". 29.augusta vakarā viņi uzstāsies Rīgas Kongresu namā.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Rīt Labklājības ministrs Uldis Augulis reģionālajā vizītē apmeklēs Aizkraukli un Skrīverus. Augulis pārrunās aktualitātes sociālajā jomā ar pašvaldību un Labklājības ministrijai padotībā esošajiem iestāžu darbiniekiem. Aizkraukles novada pašvaldībā, Nodarbinātības valsts aģentūrā un Sociālajā centrā. Skrīveros Augulis apmeklēs pašvaldību, sociālās aprūpes centru Ziedugravu un Skrīveru saldumus.
 
Grobiņas novada Medzes pagastā kādā piemājas dārzā Valsts augu aizsardzības dienests bumbierēm konstatējis bīstamo augu slimību - bakteriālo iedegu. Pieņemts lēmums par inficēto koku iznīcināšanu. Tāpat trīs kilometru rādiusā noteikta buferzona Kas nozīmē, ka bumbieru, ābeļu, pīlādžu, klinteņu ziedēšanas periodā un divas nedēļas pēc augu ziedēšanas beigām aizliegts pārvietot bišu stropus. Šogad slimība atklāta trešo reizi.
 
Rīt Valmieras pagasts svinēs savu 120. dzimšanas dienu. Svinības notiks Valmiermuižas pils parkā. Tās ar savu klātbūtni pagodinās arī vācu baronese Magdalēna Elizabete fon Hallarte. Viņa savulaik Latvijā dibināja hernhūtiešu jeb Brāļu draudžu kustību.
 
Turpinām ziņas
 
Par vīrieša slepkavību Dobeles novadā aizturētas četras personas. Divas no tām apcietinātas, informē Valsts policija. Mirušais vīrietis tika atrasts 21.augustā Dobeles novadā Auces upes krastā, Noziegums izdarīts 19.augustā. Izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka noziegums izdarīts konflikta laikā. Līķis aiznests upes krastā, apliets ar degšķidrumu un aizdedzināts.
 
Otrdien, Daugavpils pārvaldes robežsargi purvā atrada aptuveni 400 tūkstošus kontrabandas cigarešu, informē Valsts robežsardze. Apmēram 20 m no valsts robežas, robežsargi pamanīja trīs personas, kuras nesa melnā polietilēnā iesaiņotas kastes. Tika aizturēti trīs vīrieši. Noskaidrots, ka aizturētie ir Daugavpils pilsētas iedzīvotāji un Latvijas pilsoņi.
 
Un vēl
 
Šodien Latvijas Nacionālajā bibliotēkā norisinās Novadu diena, ziņo aģentūra LETA. Tajā katrs ''Gaismas pils'' stāvs ir atvēlēts kādam Latvijas novadam. Tos pārstāv 500 dalībnieki. Sēlijas novads atrodas 6. stāvā, bet Zemgale 5. stāvā. Tur atrodamas Dobeles novadpētniecības muzeja un Jelgavas zinātniskās bibliotēkas izstādes. Toties Vidzemei atvēlēts 2. stāvs, bet Latgalei 3.-ais.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai visas Jēkabpils skolas gatavas 1. septembrim? Kāpēc Ukrainas prezidents atcēlis vizīti Turcijā? Kādas pēc Latvijas iedzīvotāju domām ir vissteidzamāk risināmās problēmas skolās?
 
Šīs nedēļas sākumā notika Jēkabpils skolu, bērnudārzu un interešu izglītības iestāžu pieņemšana jaunajam mācību gadam. Noskaidrots, ka visas mācību iestādes ir gatavas 1.septembrī sākt mācību darbu. Fotoreportāžu no skolu pieņemšanas skates iespējams aplūkot ziņu portālā radio1.lv
 
Ukrainas prezidents Petrs Porošenko atcēlis vizīti Turcijā sakarā ar to, ka noticis Krievijas karaspēka iebrukums Ukrainā, liecina ieraksts prezidenta interneta vietnē. Porošenko steidzami sasauc Ukrainas Nacionālās drošības padomes sēdi. Ukrainas vēstnieks Eiropas Savienībā šodien aicināja Briseli sniegt Ukrainai "plaša mēroga" militāro palīdzību. Viņš mudināja ES līderus to izlemt sestdienas samitā. Trešdien Krievijas karaspēka regulārās armijas daļas sagrāba Novoazovskas pilsētu Azovas jūras piekrastē.
 
Kopš 2014.gada sākuma pirmo reizi kritusies Krievijas prezidenta Vladimira Putina popularitāte, liecina Levadas centra veiktās aptaujas rezultāti. Pēc ilgstoša popularitātes kāpuma atbalsts Putinam sasniedza rekordu – 87% no 1. līdz 4.augustam. Tomēr Aptaujā no 22. līdz 25.augustam konstatēts trīs procentu kritums. Šobrīd atbalsts Putinam ir 84%.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šo svētdien atjaunotajā spīdveja stadionā Biķerniekos norisināsies pirmās sacensības – Baltijas līgas motobola spēle starp Latvijas motobola kluba «Rīga» un Lietuvas «Bartuva» komandām. Pirms tam spēles skatītājus sagaida plaša izklaides programma visai ģimenei.
 
Latvijas iedzīvotāju ieskatā vissteidzamāk risināmās problēmas Latvijas skolās ir skolēnu nedisciplinētība, labu pedagogu trūkums un zemās skolotāju algas, atklāj jaunākā «DNB Latvijas barometra» aptauja. Disciplīnas trūkumu skolēnu vidū kā vissteidzamāk risināmo problēmu Latvijas skolās norādījuši puse aptaujāto. Bieži aptaujātie norādījuši arī uz labu skolotāju trūkumu un zemajām skolotāju algām. Pie steidzamāk risināmajām problēmām minēta arī nepietiekama mācību kvalitāte un slikts tehniskais nodrošinājums.
 
Un vēl
 
Leģendāro Nīderlandes futbola uzbrucēju Marko van Bastenu piemeklējušas sirds problēmas, un tāpēc viņam jāpamet "AZ Alkmaar" komandas galvenā trenera amats, vēsta ārvalstu mediji. "AZ Alkmaar" komandu turpinās vadīt van Basketna līdzšinējie asistenti, ziņo kluba oficiālā mājaslapa. Futbolists ir viens no savas paaudzes labākajiem vārtu guvējiem, kura karjeru 30 gadu vecumā pārtrauca nopietns potītes savainojums. Viņš savas karjera laikā guva 277 vārtus.

Atstājiet komentāru