2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 27. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 27. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko šodien apspriedīs Jēkabpils izglītības iestāžu darbinieku konferencē? Vai pirmklasnieku skaits šajā mācību gadā palielināsies? Un cik naudas valdība piešķirs nākamajiem Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem?
 
Šodien plkst.11.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils pilsētas pašvaldības Izglītības nodaļas organizēta Jēkabpils pilsētas izglītības iestāžu darbinieku konference. Tajā tradicionāli piedalās vairāk kā 100 dalībnieki nopilsētas izglītības iestādēm un viesi no nevalstiskajām organizācijām. Dalībnieki tiks informēti par paveikto iepriekšējā mācību gadā un aktualitātēm izglītības jomā nākotnē.
 
Sestdien, 23.augustā, Ventspils Piedzīvojumu parkā notika Latvijas Nūjošanas 5.festivāls Ventspilī. Uz starta stājās – gandrīz 400 nūjotāji. Dalībniekiem bija iespēja izvēlēties startēt 5,3km vai 10,6km distancēs. No Jēkabpils un Salas uz Ventspili devās Biedrības ''Holista'' aktīvisti. Lielākā daļa sportistu nūjoja 5,3 km distanci. 10,6 km distanci sieviešu konkurencē veica Olga Kuņankina. Katrs finišētājs par piedalīšanos saņēma piemiņas cepuri un nozīmīti.
 
Jaunajā mācību gadā mācības pirmajā klasē varētu sākt 22 775 pirmklasnieki, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas prognozes. Pirmklasnieki iespējams pieaugs par 2000 skolēniem. Tas nozīmē, ka palielinātos arī kopējais skolēnu skaits vispārizglītojošās dienas apmācības programmās. Kopumā pirmklasnieku skaits pēdējo trīs gadu laikā pieaudzis.
 
Turpinām ziņas
 
Valdība šodien atbalstīja vairāk nekā 100 000 eiro piešķiršanu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku rīkošanai un nodrošināšanai Aglonā. Salīdzinot ar šogadu, 2015.gadā papildus nepieciešami aptuveni 9000 eiro. Piemēram, daļa naudas vajadzīga Tieslietu ministrijai, lai nodrošinātu video translāciju. Tāpat tā nepieciešama Aglonas novada pašvaldībai, lai nodrošinātu svētku apmeklētāju drošību, kārtību un tīrību svētku laikā un pēc tiem.
 
Izglītības un zinātnes ministrija prognozē, ka kopējais studējošo skaits augstskolās un koledžās samazināsies. Tas šogad varētu būt aptuveni no 83 000 līdz 85 000 cilvēku. Pērn studējošo skaits sasniedza gandrīz 90 tūkstošus. Tāpat samazināsies arī maģistrantu un doktorantu skaits.
 
Un vēl
 
Tapusi dokumentālā filma «Pāri ceļiem un upei», kas stāsta par Rīgu. Tā veidota no septiņām dokumentālām īsfilmām. Katras autors atšķirīgi stāsta par Rīgu un tās cilvēkiem dažādās situācijās. Filma veidota Eiropas kultūras galvaspilsētas projekta «Force Majeure» ietvaros. Pie tās divu gadu garumā kopā strādāja Latvijas sociālantropologi, ievērojami Eiropas dokumentālā kino režisori un filmēšanas grupas no septiņām dažādām valstīm.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik miljons eiro piešķirs piensaimniecības nozares atbalstam? Par cik lielu summu apdrošināts Dainu skapis? Un ko par Krievijas un Ukrainas situāciju domā Latvijas mazākumtautības.

Valdība lēmusi par sešu miljonu piešķīrumu piensaimniecības nozarei. Lai gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs vairākkārt norādījis, ka šogad tā varētu saņemt 13,9 miljonus eiro. Atbalsts tiek piešķirts, lai mazinātu Krievijas noteiktā preču importa aizlieguma radītos zaudējumus piensaimniecībā. Tāpat ļautu saglabāt ražošanas apjomu. Atbalsts segs līdz 70% izmaksas, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem. Lauku atbalsta dienests atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu.

Āfrikas cūku mēris atklāts divās piemājas saimniecībās un vienai atrastajai meža cūkai Krāslavas un Dagdas novados, informēja Pārtikas un veterinārais dienests. Vienā no gadījumiem pie mājas saimniecībā tika turētas 17 mājas cūkas. Vīruss konstatēts vienai sivēnmātei. Vakardien tika veikti visi slimību ierobežojošie pasākumi.

Vakardien Rīgas dome nolēma piešķirt nosaukumus Dienvidu tiltam un Dzelzceļa tiltam. Pašreizējie tiltu nosaukumi līdz šim netika lietoti oficiāli. Rīgas domes Satiksmes departaments trīs mēnešu laikā izvietos tiltu nosaukumu zīmes. Pārējiem Rīgas tiltiem jau ir piešķirti oficiāli nosaukumi.

Turpinām ziņas
 
Dainu skapis apdrošināts par vienu miljonu eiro. Apdrošinātājs polisi dāvina Dainu skapja pārraudzītājam Latvijas Universitātes Literatūras, folkloras un mākslas institūtam.Polisē iekļauta apdrošināšana pret šādiem riskiem - ugunsnelaimēm, dūmu, vētras, krusas un plūdu iedarbību un citiem, kas kas varētu kaitēt Dainu skapim. Apdrošināšanas termiņš ir viens gads.
 
Vakar paziņoti Latvijas mazākumtautību aptaujas "Piederības sajūta Latvijai" rezultāti. Pētījuma ietvaros noskaidrota interese par notikumiem Ukrainā. 41% respondentu nav simpātijas ne Krievijas, ne Ukrainas pusē. Novērtējot savu attieksmi pret 2014.gada 1.marta Krievijas parlamenta augšpalātas atļauju Krievijas bruņoto spēku izmantošanai Ukrainas teritorijā, noraidošu attieksmi pauda vairākums, atbalstu – 29% mazākumtautību Latvijas iedzīvotāju.
 
Un vēl
 
Organizācijas "Irākas un Levantes Islāma valsts" teroristi par trešo gūstā esošo ASV pilsoni, humanitāro darbinieci, pieprasījuši 6,6 miljonus dolāru lielu izpirkuma maksu, ziņo amerikāņu mediji. Sieviete ir trešā no vismaz četriem zināmiem amerikāņiem, kurus nolaupījuši teroristi. Teroristi pieprasījuši arī atbrīvot zinātnieku Āfiju Sidiki, kurš 2010. gadā tika arestēts par slepkavības mēģinājumu, kā arī citus Amerikā ieslodzītos.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Pārtikas un veterinārajam dienestam nepieciešams papildus finansējumus? Ko norvēģu koncerns ''Orkla'' plāno darīt ar kompāniju ''NP Foods''? Un vai nelatvieši atzīst sevi par Latvijas patriotiem?
 
Turpinot izplatīties Āfrikas cūku mērim, Pārtikas un veterinārais dienests valdībai prasīs papildus 400 tūkstošus eiro, šodien intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" sacīja dienesta Māris Balodis. Dienestam pietiek finanšu resursu. Taču papildu finansējumu paredzēts izmantot inspektoru skaita palielināšanai.
 
Norvēģu koncerns «Orkla» plāno palielināt kompānijas «NP Foods» apgrozījumu par 6% ik gadu. Tāpat plānots par apmēram 30% paplašināt eksporta apmērus uz Rietumeiropu un Āzijas reģionu. Vairāk nekā divus miljonus eiro plānots sadalīt grupas uzņēmumiem. Lielākais akcents būs uz ''Laimu''.
 
Daugavpils novada Līksnas pagastā atklātā teritorijā atrasta 150 litru muca ar nezināmu baltu vielu, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests. Glābēji nezināmo vielu nodevuši Valsts vides dienestam. Otrdienas vakarā VUGD reaģējis arī uz izsaukumu Valkā, kur upē bija iztecējusi muca ar ūdens emulsijas krāsu.
 
Turpinām ziņas
 
64% nelatviešu uzskata sevi par Latvijas patriotiem, informē Valsts kancelejas pasūtītajā pētījumā. Gandrīz puse aptaujāto atzinuši, ka drīzāk jūtas kā patrioti un 22%, ka jūtas kā Latvijas patrioti. Tāpat atklājies, ka vecāka gadagājuma cilvēki patriotismu pret Latviju izjūt vairāk. Mazāks patriotisms ir vērojams Pierīgā un Latgalē.
 
Latvijas mazākumtautību iedzīvotāji, kuri nav Latvijas pilsoņi un nevēlas iegūt pilsonību, uzskata, ka var bez tās iztikt. Par to liecina pētījumu centra SKDS aptaujas rezultāti. Noskaidrojies, ka 31% Latvijas pilsonību nevēlas. Bet nedaudz mazāk aptaujāto atzinuši, ka pilsonības iegūšanu apgrūtina vecums. Tāpat neliela daļa atzinuši, ka tam traucē valodas zināšanas. Tomēr 36% nelatviešu uzskata, ka plāno iegūt Latvijas pilsonību, jo tā ir viņu dzimtene.
 
Un vēl
 
Nelaiķa amerikāņu aktiera Robina Viljamsa velosipēds labdarības izsolē pārdots par 20 000 ASV dolāru jeb aptuveni 15 000 eiro. Neilgi pirms nāves viņš ziedoja velosipēdu un cepuri ar savu autogrāfu labdarības organizācijai, kas palīdz studentiem no nabadzīgām ģimenēm. Ieņēmumi tiks izlietoti, lai diviem studentiem apmaksātu mācības gada garumā.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda būs šī gada graudaugu raža? Kāpēc lidostā ''Rīga'' aizturēti divi Latvijas pilsoņi? Un latviete izvēlēta ASV realitātes šovam.
 
Kā ziņots, šodien plkst.11.00 sākās Jēkabpils pašvaldības Izglītības nodaļas organizēta pilsētas izglītības iestāžu konference. Par jaunā mācība gada mērķiem un uzdevumiem, izglītības iestāžu apsekošanu un konferences norisi stāsta Izglītības nodaļas vadītāja Līga Kļaviņa.
 
Kā jau tika ziņots, kopumā Latvijā šogad mācības varētu uzsāk 22 775 pirmklasnieki. Salīdzinājumā ar pagājušo gadu pieaugums ir par 2000 skolēniem.
 
Turpinām ar ziņām
 
Šajā sezonā kopējā graudaugu raža sasniegs 1,916 miljonus tonnu. Tas ir 11% vairāk nekā vidējā kopraža pēdējos piecos gados, ziņo Zemkopības ministrija. Šogad graudaugi ir iesēti daudz vairāk nekā 2013. gadā. Prognozēts vidējās graudaugu ražības ziemājiem būs zemākas nekā pērn, kas skaidrojams ar netipiskajiem laikapstākļiem ziemā. Savukārt vasarājiem ražība prognozēta nedaudz augstāka nekā 2013.gadā.
 
Lidostā «Rīga» otrdien aizturēti divi Latvijas pilsoņi, kuri pārradušies no Lielbritānijas, informē Valsts robežsardze. Konstatēts, ka personas ir policijas meklēšanā. Abas personas tika apcietinātas un nodotas policijai. Aizvadītajā diennaktī uz ārējām robežām konstatēti 18 robežpārkāpēji, tajā skaitā ieceļošana Latvijā liegta 13 ārzemniekiem.
 
Un vēl
 
Latvijas golfere Krista Puisīte izvēlēta par dalībnieci ASV televīzijas kanāla NBC "Golf Channel" šovam "Big Break". Golfa realitātes šovā kopumā piedalīsies 12 spēlētāji. Viņi pretendēs uz nopietnām balvām. Kā piemēram, uzaicinājumu piedalīties PGA turēses vai LPGA tūres sacensībās. Šova darbība risināsies "Myrtle Beach" laukumos Dienvidkarolīnā.
 
Un vēl
 
Aglonas novada iedzīvotāju iniciatīvas grupa "Velomīļi" pulcēja velomīļus uz velodienu "Ar veļiku pa Aglyunu". Šogad pasākumā piedalījās 139 velomīļi. Piedalījās daži ārzemju viesi no Turcijas un Īrijas. Velodienā norisinājās veloparāde un maratons. Tautas klases distancē spēkiem mērojās 62 dalībnieki, bet meistarklasē – 50 dalībnieki. Tāpat vienlaicīgi tika noorganizēta arī velotiesību iegūšana un eksāmena likšana. Pasākums notiek septīto gadu.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai tiks sakopta apkārtne pie bērnudārza ''Kāpēcītis'' Jēkabpilī? Kādu kampaņu īsteno uzņēmums ''Lido''? Kādā prestižā pasaules filmu festivālā tiks izrādīta latviešu filma?
 
Radio1 saņēma Dārzu ielas 8 iedzīvotāju vēstuli, kurā izteikta sūdzība par izdangāto apkārtni bērnudārza "Kāpēcītis" remontdarbu laikā. Sazinoties ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības Pilsētsaimniecības departamenta direktoru Raitu Sirmoviču, noskaidrojās, ka būvniekiem šo laukumu būs uzdots sakārtot jau šoruden. Sīkāk par to - ziņu portālā radio1.lv.
 
27.augustā nodoti Jēkabpils pirmsskolas izglītības iestādes „Kāpēcītis" būvdarbi. Tos veica SIA „Jēkabpils PMK". Rekonstrukcijas darbi pirmsskolas izglītības iestādē tika uzsākti no šī gada aprīļa. Ar šo projektu tiek nodrošināta higiēnas prasību ievērošana, sakārtota ventilācija, elektrosistēma, apkures sistēma. Iegādāts nepieciešamais aprīkojums iestādes normālai funkcionēšanai, atjaunots sporta inventārs. Mūzikas nodarbības nodrošināšanai digitālās klavieres, mikrofoni, mūzikas centrs un cits aprīkojums.
 
Aizkrauklē kādā dzīvoklī atrasts 1964.gadā dzimušas sievietes līķis ar vardarbīgas nāves pazīmēm, informē Valsts policijas pārstāve Ieva Sietniece. Viņa norādīja, ka šobrīd tiek pārbaudīta vienas personas saistība ar notikušo. Nozīmēta ekspertīze un tiek noskaidroti lietas apstākļi. Toties Jēkabpils policijai ziņots, ka Viesītes novada Rites pagastā nozagts minitraktors un vieglās automašīnas piekabe.
 
Turpinām ar ziņām
 
Uzņēmums «Lido» īstenos kampaņu, kuras laikā sola klientiem pie maltītes bez maksas izsniegt Latvijas ābolus. Tās nodrošināšanai «Lido» iegādājies 35 tonnas ābolu. Šādā veidā uzņēmums vēlas atbalstīt vietējos zemniekus.
 
Ar Ebolas vīrusu inficējies otrais Pasaules Veselības organizācijas darbinieks. Šodien amatpersonas paziņoja, ka viņš tiek pārvests uz Vāciju un ievietots Hamburgas Ependorfas universitātes slimnīcā. Nav zināms kurā Rietumāfrikas valstī organizācijas darbinieks inficējies.
 
Un vēl
 
Šodien plkst. 19.00 pēc Kanādas laika pirmizrādi piedzīvos Andra Gaujas debijas mākslas filma "Izlaiduma gads". Filma tiks izrādīta vienā no prestižākajiem kinofestivāliem pasaulē – Monreālas Pasaules Filmu festivālā. Latvijas filma ir iekļauta debijas filmu konkursa skatē, kur no visas pasaules izraudzītas tikai 18 filmas. Savukārt Latvijas pirmizrādi Andra Gaujas filma piedzīvos 9.oktobrī.

Atstājiet komentāru