2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 8. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 8. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādā formātā filmas varēs baudīt Madonas kinoteātrī? Kāpēc Krimuldas novadā drīkstēs burties sabiedriskās vietās? Un kad atklās jauno 2 eiro monētu?
 
Veselības ministrija izvirzījusi mērķi palielināt Latvijas iedzīvotāju veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaitu un novērst priekšlaicīgu nāvi. Līdz 2020. gadam plānots par trīs gadiem palielināt veselīgi nodzīvoto mūža gadu skaitu. Tas šodien apstiprināts Valsts sekretāru sanāksmē. Latvijas iedzīvotāju galvenie nāves cēloņi galvenokārt ir sirds un asinsvadu slimības un ļaundabīgie audzēji. To ietekmē neveselīgs uzturs, nepietiekama fiziskā aktivitāte un kaitīgi ieradumi kā smēķēšana, alkohola un narkotisko vielu lietošana.
 
Rekonstrukciju piedzīvo Madonas kinoteātris "Vidzeme". Iegādātas mūsdienām atbilstošas kinoteātru filmu iekārtas. Drīz tajā kino varēs baudīt citā kvalitātē, tajā skaitā 3D formātā, informē Madonas novada pašvaldības pārstāve Edīte Miķelsone. Kinoteātris skatītājiem tiks atvērts augusta otrajā pusē vai septembra sākumā. Filmu seansu biežumu noteiks pieprasījums.
 
Krievijas prezidenta Vladimira Putina popularitāte valsts iedzīvotāju vidū ir sasniegusi rekordaugstu līmeni – 87 %. Tādus rezultātus uzrādīja neatkarīgās pētnieciskās organizācijas "Levadas centrs" veiktā aptauja. Tajā 66 % respondentu arī atzina, ka Krievija ar savu politiku "iet pareizajā virzienā". Premjerministru Dmitriju Medvedevu atzinīgi vērtēja 71 % aptaujāto.
 
Turpinām ziņas
 
Krimuldas novada dome nolēmusi turpmāk atļaut sabiedriskās vietās noteiktās dienās burties. Valsts sabiedriskās kārtības noteikumi paredz, ka buršanās sabiedriskajās vietās nav atļauta. Tāpēc šāds lēmums pieņemts, jo Krimuldas novada teritorijā atrodas apdzīvota vieta Ragana. Šogad pirmo reizi novadā tiek rīkots raganu tēmai veltīts pasākums "Reģu vakars Raganā".
 
Krievijas premjerministrs Dmitrijs Medvedevs vakardien draudēja slēgt Sibīrijas gaisa telpu tranzīta lidojumiem starp Eiropu un Āziju. Viņš paziņoja, ka Sibīrijas gaisa telpas slēgšana ir viens no pasākumiem, ko Krievija apsver atbildē uz Rietumu noteiktajām sankcijām.
 
Un vēl
 
Pirmdien, 11.augustā kultūras vasarnīcā "Esplanāde 2014" notiks Latvijas pirmās īpašā dizaina 2 eiro apgrozības monētu prezentācija. Tās veltītas 2014.gada Eiropas kultūras galvaspilsētai Rīgai. Monētas būs likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā un citās eiro zonas dalībvalstīs. Monētas nonāks apritē tāpat kā cita apgrozības nauda - ar banku starpniecību sasniedzot tirdzniecības un citus uzņēmumus un iedzīvotājus.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kurā Eiropas valstī saslimis pirmais Ebolas vīrusa upuris? Vai sieviešu rallijā tiks pārspēts Ginesa rekords? Un NATO pārtrauc sadarbību ar Krieviju.

Latvija simtprocentīgi var rēķināties ar ASV militāro atbalstu apdraudējuma gadījumā kā NATO dalībvalsts, atvadu vizītē pie Saeimas spīkeres Solvitas Āboltiņas sacīja ASV vēstnieks Latvijā Marks Pekala. Viņš norādīja, ka sadarbība starp ASV un Latvijas bruņotajiem spēkiem ir izcila. Tāpat vēstnieks atzinīgi novērtēja valsts apņemšanos palielināt aizsardzības budžetu.
 
Spānijā pirmais Ebolas vīrusa upuris. Priesteris Migels Padžares, palīdzot ar Ebolas vīrusu slimajiem pacientiem Libērijā, inficējies arī pats. Viņš nogādāts Madrides slimnīcā. Priestera stāvoklis ir stabils.
 
Vakardien Rīgā, Eiropas snūkera tūres posma kvalifikācijas pirmo kārtu nespēja pārvarēt Latvijas sportisti Māris Volajs, Tatjana Vasiļjeva, Rodions Judins un Jānis Bindže. Šajās sacensībās piedalījās astoņi pasaules čempioni, kuru vidū ir šī gada pasaules spēcīgākais sportists Marks Selbijs.
 
Turpinām ziņas
 
Vakardien, ar Itālijas un Francijas specializēto lidmašīnu palīdzību Zviedrijas ugunsdzēsējiem beidzot izdevies gūt virsroku pār meža ugunsgrēku. Tas valsts vidienē plosījās astoņas dienas. Sākās pagājušajā ceturtdienā pie Sālas, Vestmanlandes novadā. Cēloņus vēl nav izdevies noskaidrot.
 
23.augustā Jūrmalā notiks "Sieviešu rallijs Jūrmala 2014". Tajā plānots uzstādīt Ginesa pasaules rekordu - visvairāk dalībnieču sieviešu motoru sporta pasākumā. Patlaban sacensībām pieteikušās pavisam 200 ekipāžas ar 400 dalībniecēm. Pašlaik Ginesa rekords kategorijā "Visvairāk dalībnieču sieviešu motoru sporta pasākumā" pieder Indijai, kur pasākumā piedalījās 467 ekipāžas un kopumā 934 sievietes.
 
Un vēl
 
NATO pārtrauc sadarbību ar Krieviju, ceturtdien vizītes laikā Ukrainā paziņoja alianses ģenerālsekretārs Anderss Rasmusens. Viņš norādīja, ka NATO nosoda Krievijas rīcību, kas noveda pie Ukrainas teritoriālās vienotības pārkāpšanas un nelikumīgas Krimas aneksijas.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kad varēs iegūt informāciju par Āfrikas cūku mēri Krustpils novadā? Ko Laimdota Straujuma domā par Krievijas importa aizliegumu? Un kas paveicis lielāko datu zādzību?
 
Pirmdien, 11. augustā pulksten 18.00 Variešu kultūras namā aicināti iedzīvotāji, mednieki un citi interesenti uz tikšanos ar Pārtikas veterinārā dienesta pārstāvjiem. Tiks sniegta informācija par Āfrikas cūku mēra izplatīšanos, veicamajiem pasākumiem un kontroles mehānismiem. Kā tika ziņots, sakarā ar Āfrikas cūku mēra konstatēšanu Madonas novadā apstiprināta karantīnas teritorija Krustpils novada Variešu pagastā.
 
Avārijā Igaunijā bojā iet 70 gadus vecs Latvijas pilsonis un ievainoti četri cilvēki. Nelaimes gadījums notika vakardien Igaunijas dienvidos, Valgas apriņķī. Automobilī ar Latvijas numurzīmēm ietriecās mašīna ar Igaunijas numurzīmēm, kuras vadītājs bija alkohola reibumā.
 
Izveidots Latvijas pirmās līgas čempionāts hokejā. Tas darīts nespējot nokomplektēt komandas U-20 čempionātam. Jaunajā čempionātā spēlēs U-18 un U-20 vecuma spēlētāji, kā arī vecāki hokejisti, kuri nebūs iekļuvuši kādā no virslīgas čempionāta komandām. Savu piekrišanu dalībai šobrīd izteikušas sešas komandas - «Prizma»/«Pārdaugava», «Valmiera», «Tukums», «Liepāja», «Rīga 98» un «Daugavpils».
 
Turpinām ziņas
 
Nedēļas nogalē, no 8. līdz 10. augustam Ventspilī trešo reizi norisināsies starptautiskais „Ghetto Games festivāls". Tas apvienos 20 sporta veidus, apmēram 1500 dalībniekus no 20 valstīm. Norisināsies starptautiskas sacensības BMX frīstailā, ekstrēmajā skrituļslidošanā, ielu basketbolā un ielu dejās, Baltijas mērogā veikbordā, velo polo, skeitbordā un citos. Tāpat tiks noskaidrots Latvijas čempions armvrestlingā. Sezonas labākās komandas sacentīsies ielu florbolā, basketbolā un futbolā.
 
Krievijas noteiktais pārtikas importa aizliegumu būtiski Latvijas tautsaimniecību neietekmēs, intervijā LTV raidījumā "Rīta panorāma" sacīja premjere Laimdota Straujuma. No sankcijām cietīs atsevišķas nozares, kuras pārtikas produktus eksportē uz Krieviju. Straujuma arī norādīja, ka iedzīvotājiem vajag atbalstīt pašmāju ražotājus un pirkt vietējos pārtikas produktus.
 
Un vēl
 
Notikusi lielākā tīmekļa datu zādzība. Krievijas hakeru grupa ir nozagusi ASV un citu valstu uzņēmumiem aptuveni 1,2 miljardus paroļu, lietotāju kodu, e-pasta adrešu un citu tīmekļa dokumentu. Lietotāju vārdi un paroles ir nozagti aptuveni no 420 000 tīmekļa vietnēm. Tās pieder plaši pazīstamām firmām, dažādu nozaru pārstāvjiem un nelieliem uzņēmumiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāds vērienīgs sporta notikums norisināsies Rīgā? Kā beigusies četru mašīnu sadursme pie Vanšu tilta? Un kad notiks Dullās Paulīnes sēņošanas čempionāts?
 
Publiskajā telpā notiek plašas diskusijas par Latvijas pārtikas ražotāju situāciju saistībā ar Krievijas importa aizliegumu. Sarunā ar Radio1 klausītājiem jautājām vai viņi uzskata, ka latviešiem jāiegādājas Latvijā ražotas preces. Viedokļus izteica Rita, Mirdza, Ilze, Ļuba un Astrīda.

Kā jau tika ziņots Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien aicināja izvēlēties Latvijā ražotu produkciju.
 
Turpinām ar ziņām
 
Svētdien, 10.augustā, norisināsies "Rīgas triatlons", kas būs šīs sporta veida vērienīgākais gada notikums Latvijā. Sacensībās piedalīsies sportisti no 36 valstīm, kas sacentīsies Eiropas kausā. Jau Rīgā nedēļas sākumā bija ieradušies pirmie elites distances pārstāvji no ārzemēm, informēja Latvijas Triatlona federācija.
 
Rīgā, Ķīpsalā pie Vanšu tilta, četru automašīnu sadursmē cietuši četri cilvēki. Negadījuma brīdī policijas ekipāža atradās konkrētajā vietā, lai noformētu ceļu satiksmes negadījuma protokolu divu automašīnu sadursmei. Taču kāds autovadītājs nepamanīja stāvošās mašīnas. Negadījumā cietuši četri cilvēki, trīs no viņiem nogādāti slimnīcā. Starp cietušajiem ir ceļu policijas darbinieks.
 
Un vēl
 
Svētdien, 10. augustā, Talsu novada Spārē notiks jau 6. Dullās Paulīnes sēņošanas čempionāts. Aicināts ir ikviens, kam ir groziņš un nazis. Tā būs laba iespēja iepazīt plašos dzimtenes mežus un to daudzveidību. Plkst. 10.00 Spāres centrā dalībniekiem tiks dots starts sēņu lasīšanai. Pēc tam čempionāta dalībnieki saņems pateicības dāvanas.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
28.augusta Līvānu novada Izglītības darbinieku gadskārtējā konferencē 4 Līvānu novada pedagogi saņems apbalvojumu „Izcilības balva". Tā šogad tiks pasniegta pirmo reizi. Balva iedibināta pēc privātā mecenāta, Līvānu Goda pilsoņa Daumanta Pfafroda iniciatīvas. Tās mērķis ir paaugstināt izglītības kvalitāti un motivēt pedagogu darbu. Minētie pedagogi balvā saņems no 500 līdz 3000 euro.
 
Sestdien, 9.augustā plkst. 18.00 Ezeru mājās pie Silavu ezera folkloras kopas "Turki" 35 gadu jubilejas pasākums.
 
Draudzīgā Aicinājuma balvas reitingā šī gada lauku skolu grupā 1.vieta – Rudzātu vidusskolai, Jaunsilavas un Rožupes pamatskolas arī iekļāvušās labāko desmitniekā. Bet Jersikas pamatskola un Līvānu 1.vidusskola atrodas divdesmitniekā. ''Draudzīgajā aicinājumā'' skolas vērtē trijās nominācijās: republikānisko pilsētu skolas, pilsētu skolas un lauku skolas.
 
Turpinam ziņas
 
Sākot ar 2014.gada 1.septembri darbu uzsāks jauna pirmsskolas apmācības grupiņa Laimiņas sākumskolā. Tāda izveidota, jo brīvu vietu skaits Līvānu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķīši" un filiālē „Pastariņi" ir ierobežots. Līvānu pirmsskolas izglītības iestādē „Rūķīši" un „Pastariņi" kopumā izglītojas 317 pirmsskolas vecuma bērni, tajā skaitā 139 ir bērni ir vecumā no 5 līdz 6 gadiem, kas apgūst obligāto pirmsskolas izglītības programmu.
 
Sestdien, 16.augustā plkst. 18.00 Jersikas pamatskolas 80 gadu jubileja un absolventu salidojums. Reģistrācija un iepazīšanās ar skolu no plkst. 16.00. Aicināti bijušie skolas darbinieki un absolventi.
 
Un vēl
 
Sestdien, 16.augustā plkst. 10.00 Jersikas stadionā "Bucenieki" pludmales volejbola turnīrs "Jersikas kauss" 3.kārta.
 
Pirmdien, 11.augustā, plkst. 17.30 biedrības „Baltā māja" telpās, Līvānos, Nacionālā veselības dienesta un Veselības ministrijas organizētais informatīvais pasākums „Zināšanu pēcpusdiena topošajiem vecākiem Līvānos" . Dalība bez maksas. Sīkāk par pieteiksanos livani.lv mājas lapā.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kur sestdien paredzēta Jēkabpils apkārtnes Vizmu pulcēšanās? Cik automobiļi nozagti pusgada laikā? Un Krievijā bezvada tīkliem piekļūt varēs tikai pēc personas identifikāciju.
 
Sestdien Madonas novada Kalsnavas pagastā notiks 21.Vispasaules Vizmu salidojums. Šis pasākums ik gadu notiek citā vietā un tajā piedalās arī Vizmas no Jēkabpils apkārtnes. Pulcēšanās paredzēta plkst.17.30 pie Kalsnavas kultūras nama, kam sekos gājiens uz Kalsnavas pagasta pārvaldes ēku, kur norisināsies koncerts godinot Vizmas.
 
Apkopoti statistikas dati par automašīnu un to spoguļu zādzībām Latvijā. Tie norāda, ka uz zādzību kāpumu. Šogad pirmajā pusgadā nozagti 397 automobiļi, kas ir par 17% vairāk, salīdzinot ar pagājušo gadu. Vairāk tiek zagtas «Toyota» markas automašīnas. Nedaudz samazinājies BMW markas auto zādzību skaits. Savukārt kopējais spoguļu zādzību skaits pieaudzis par 120% šī gada pirmajos piecos mēnešos salīdzinājumā apzagti1723 auto.
 
Valsts policija uzsākusi 33 kriminālprocesus par jaunu psihoaktīvo vielu realizēšanu kopš šī gada devītā aprīļa, kad tika paredzēta kriminālatbildība. Kopumā aizturētas trīsdesit septiņas personas, kuras glabājušas, pārvadājušas vai iegādājušās vielas realizēšanas nolūkā vai nodarbojušās ar to realizēšanu. Agrākās jauno psihoaktīvo vielu tirdzniecības vietas savu darbību ir pārtraukušas, līdz ar to šo vielu izplatīšana pašlaik notiek līdzīgi kā pārējo narkotisko vielu tirdzniecība - slēptā veidā.
 
Turpinām ar ziņām
 
No 8. augusta līdz 10. augustam brīvdienu mājā «Susēja», Aknīstes pagastā, notiks alternatīvs kamermūzikas festivāls «Sansusī». Tajā trīs dienu laikā paredzēti 16 dažādi notikumi. Festivālā uzstāsies operas solisti Ieva Parša un Sergejs Jēgers, piedalīsies ģitārists Kaspars Zemītis, Lielās mūzikas balvas laureāti Ieva Ezeriete, Herta Hansena un Ēriks Kiršfelds un citi mūziķi.
 
Piekļuve bezvadu interneta tīkliem sabiedriskās vietās Krievijā būs iespējama tikai pēc lietotāja personības pārbaudes. Par to liecina Krievijas valdības interneta vietnē publicēts rīkojums. Cilvēka personības identifikācija būs jāveic Wi-Fi tīkla operatoram. Interneta lietotājam būs jāatklāj vārds, uzvārds un tēvavārds, ko var apliecināt ar personu apliecinošu dokumentu.
 
Un vēl
 
Vidējais patēriņa cenu līmenis 2014.gada jūlijā, salīdzinot ar pagājušā gada jūliju, palielinājās par 0,6%, informē Centrālās statistikas pārvalde. Precēm cenas samazinājās, bet pakalpojumiem pieauga par 3%. Cenu līmeni ietekmēja cenu kāpums ar mājokli, viesnīcu un restorānu saistītiem pakalpojumiem, alkoholiskajiem dzērieniem un tabakas izstrādājumiem, apģērbiem un apaviem, kā arī cenu kritumam pārtikai.

Atstājiet komentāru