2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 7. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 7. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas atbalsta konkursa ''Jaunais Vilnis'' pārcelšanu uz Kaļiņgradu? Kāda sistēma veicinās Latvijas reģionu atpazīstamību investoru vidū? Un kādas izmaiņas vēlas īstenot Labklājības ministrija?
 
Starptautisko jauno izpildītāju konkursu ''Jaunais Vilnis'' norisi Kaļiņgradas apgabalā atbalsta Krievijas kultūrs ministrs Vladimirs Medinskis. Festivāls varētu izskanēt jaunajā Svetlogorskas koncertzālē. Šo ideju atbalsta arī trīs Latvijas melnajā sarakstā iekļautie mākslinieki - Josifs Kobzons, Valērija un Oļegs Gazmanovs. Jūrmalas mērs Gatis Truksnis komentē, ka konkursa zaudējums nesīs milzīgus zaudējumus pilsētai, Rīgas lidostai un visai Latvijai.
 
Šodien Daugavas stadionā noslēgsies Latvijas Vieglatlētikas Savienības kausa izcīņas sezona. 100m sprintā vīriešiem piedalīsies Latvijas čempionāta sudraba un bronzas medaļnieki Jānis Mezītis un Sandis Sabājevs, kā arī Elvijs Misāns, kurš šobrīd ir LVS kausa kopvērtējuma līderis sprinta distancēs. Tajā pašā disciplīnā sievietēm cīnīsies Gunta Latiševa – Čudare, kas tikko kā atgriezusies no Pasaules junioru čempionāta ASV un Anna Paula Auziņa, kas Latvijas Čempionātā finišēja sudraba pozīcijās. Bet 800m disciplīnā startē gandrīz visi labākie Latvijas vidējo distanču skrējēji. Šogad LVS kausā aizvadīti četri posmi – Kuldīgā, Liepājā, Jelgavā un Iecavā.
 
Sākusi darboties jauna pašvaldību un reģionu informācijas sistēma RAIM. Tā domāta Latvijas reģionu atpazīstamības veicināšanai ārvalstu investoru vidū. Pavisam sistēmā pieejama informācija no 14 dažādiem avotiem, piemēram, Centrālās statistikas pārvaldes, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes un un Valsts zemes dienesta. Tā pieejama arī par Eiropas Savienības fondiem un pašvaldības budžetu, pārskatāma gan par reģioniem, gan pašvaldībām. Tāpat RAIM priekšrocība ir vairāku iestāžu mājas lapu informācijas pieejamība vienuviet.
 
Turpinām ziņas
 
Labklājības ministrija piedāvā veikt izmaiņas minimālās pensijas un ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamā minimuma apmēros. Kas nozīmē, ka pensijas varētu palielināt no 70 līdz 129 euro un iedzīvotāju ienākumu nodokli no 75 eiro līdz 129 eiro. Kā ziņots, ministrija noteica jaunu minimālā ienākuma līmeni, kas stāsies spēkā 2017. gadā.
 
Noslēgusies Rīgas Svētā Gara torņa atjaunošana. Pašlaik paveikti projektā plānotie iekšdarbi 350 kvadrātmetru platībā un pabeigti torņa fasādes krāsošanas darbi. Veikta elektrotīklu un vājstrāvas tīklu, ārējās apdares rekonstrukciju darbi, krāsojuma atjaunošana, mūra un grīdas dēļu restaurācijas darbi, parketa grīdas seguma izbūve. Pašlaik norit jumta laukuma bruģēšana un plānota iekšējās lietus kanalizācijas pārbūve. Kopējā torņa fasādes platība ir vairāk nekā 1000 kvadrātmetri.
 
Un vēl
 
Šodien Rīgā, Daugavas koncertzālē uzstāsies britu televīzijas talantu konkursa «X Factor» devītās sezonas uzvarētājs Džeimss Arturs. Viņš Latvijā viesosies savā pirmajā, paplašinātajā solo turnejā un Rīgā ieradīsies ar pavadošo grupu. Koncertu atklās latviešu multiinstrumentālista Riharda Fedotova projekts «Rick Feds Society». Pirms uzstāšanās varēs vērot deju studijas priekšnesumu.
 
Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Cikos šodien notiek Jēkabpils iedzīvotāju sanāksme par jaunajiem ūdens tarifiem? Kas mēģinās mainīt jauno likumu par tautas nobalsošanu? Un Valmierā aizturēti vandāļi, kas izdemolēja deviņas pieturas pilsētā.

Šodien, pulksten 12.00 Jēkabpils Tautas namā notiks sanāksme par ūdenssaimniecības tarifu projektu. Tajā aicināti piedalīties pilsētas iedzīvotāji. SIA "Jēkabpils ūdens" pilnvarotais pārstāvis iepazīstinās ar plānotā ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa projektu un tā ekonomisko pamatojumu. Ikviens varēs uzdot jautājumus, izteikt savus priekšlikumus un risinājumus par iecerētajiem tarifiem.
 
Sāksies Zilānu ielas būvdarbi, informē SIA ''Saldus ceļinieks''. Darbības zona būs no jaunā rotācijas apļa pie tilta līdz Kalnu un Ogres ielām. Apvedceļš braucot no Daugavpils puses ir J.Raiņa iela - Kurzemes iela, No Madonas puses tā ir Ventas iela - Kurzemes iela un virzoties no Rīgas līdzīgi. Plānots, ka darbi tiks paveikti līdz 30.septembrim. Shēma apskatāma radio1.lv mājas lapā.
 
Vakardien Krievijas prezidents Vladimirs Putins parakstīja rīkojumu par tirdzniecības un sadarbības ierobežošanu ar valstīm, kas ieviesušas ekonomiskās sankcijas pret Krieviju. Putina rīkojums paredz uz gadu "aizliegt vai ierobežot'' noteiktu lauksaimniecības produktu, izejmateriālu un ražojumu ievešanu. Oficiālie statistikas dati liecina, ka Krievija importē aptuveni trešo daļu no patērētās pārtikas. Lielākoties importu veido produkti no bijušajām komunistiskajām valstīm.
 
Turpinām ziņas
 
Vakardien Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis otrajā kārtā izstājās no Toronto "Masters" sērijas turnīra. Mačā Gulbis piekāpās francūzim Žiljēnam Beneto, kurš ATP rangā ir 47.vietā. Tā bija tenisistu trešā tikšanās laukumā. Gulbis francūzi nav uzvarējis ne reizi.
 
Vakar Centrālā vēlēšanu komisija parakstu vākšanai reģistrēja likumprojektu, kas paredz atcelt ierobežojumus likumā par tautas nobalsošanu, kas ierosina referendumu. Lēmums nozīmē, ka biedrība "Atvērtās pārvaldības partnerība Latvijā" var uzsākt vēlētāju parakstu vākšanu. Projekts paredz atcelt ieviestos ierobežojumus. Biedrība uzskata, ka tas ir ierobežojums tautas tiesībām. Viņiem jāsavāc aptuveni 150 000 paraksti, lai mainītu likumu.
 
Un vēl
 
Valmieras kriminālpolicijas darbinieki aizturējuši četrus vīriešus, pilsētas vietējos iedzīvotājus aizdomās par sabiedriskā transporta pieturu demolēšanu. Daļa no aizturētajiem jau iepriekš nonākuši policijas redzeslokā. Kā ziņots, pieturas tika izdemolētas piektdien, 25.jūlija vakarā, tika izsisti stikli deviņām sabiedriskā transporta pieturam. Policijā iesākts kriminālprocess par mantas tīšu bojāšanu. Aizturētie snieguši paskaidrojumus. Tiek turpināta pirmstiesas izmeklēšana.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā plānots mainīt Madonas estrādi? Kāds ir Saeimas budžeta iespējamais pieaugums? Un kurā vietā Starptautiskās Riteņbraukšanas savienības olimpiskajā rangā BMX riteņbraukšanā atrodas Latvijas sportisti?
 
Madonas pašvaldība izlēmusi novecojušās estrādes vietā būvēt ar jumtu nosegtu pasākumu vietu, vēsta domes sabiedrisko attiecību speciāliste Edīte Miķelsone. Iecerēts, ka Madonā jumta balsta konstrukcijas veidot no koka. Domāts par aizskatuves zonu ar grimētavu, ģērbtuvēm, labierīcībām un konferenču zāli. Estrādi plānots saglabāt esošajā mērogā, tajā būtu 500 sēdvietas. Latvijā vienīgā segtā estrāde ir Dzintaros.
 
Nākamgad Saeimas budžets varētu pieaugt par 3 miljoniem eiro. Tāpēc plānots atjaunot parlamenta darbinieku veselības apdrošināšanu. Galvenās Saeimas budžeta prioritātes būs Latvijas prezidentūra Eiropas Savienības Padomē, jaunās parlamenta ēkas remontdarbi un drošība. Bet prezidija apstiprinātais parlamenta budžeta pieprasījums no 2015.-2017.gadam paredz 1,63 miljonu samazinājumu Saeimas Kancelejas sākotnēji izveidotajā budžeta plānā 2015.gadam. Būtiskākie ietaupījumi ir atteikšanās no jaunu darbinieku štata vienību izveides, darbinieku papildu prēmēšanas, komandējumu izdevumu palielināšanas.
 
Aizvadītajā sestdienā un arī šajā otrdienā Ķemeru nacionālajā parkā norisinājās tradicionālā siena talka. Tās laikā sakoptas īpaši retas un aizsargājamas pļavas. Otrdien darbā iesaistījās cilvēki no Valsts sociālās aprūpes centra "Zemgale" filiāles "Kauguri", dabas zinību studenti no Francijas un Šveices. Aizvests siens no vairākām meža ieskautām pļavām Jūrmalā, Aklā ezera apkārtnē. Līdzīga siena talka notika arī otrajā augustā. Tajā piedalījās vairāk nekā 20 cilvēki.
 
Turpinām ziņas
 
Šodien ar kvalifikācijas sacensībām "Arēnā Rīga" sākas Eiropas snūkera tūres posms. Tajā piedalīsies gandrīz visi pasaules labākie sportisti. Pirmās kvalifikācijas cīņas sākās plkst.9.30, kurā Māris Volajs tikās ar velsieti Aleksu Taubmenu. Plkst.13.30 spēlēs Latvijas labākā dāmu spēlētāja Tatjana Vasiļjeva un Rodions Judins. Savukārt pustrijos pēcpusdienā pirmās spēli iesāks Jānis Bindže, tiekoties ar Velsas pārstāvi Kišanu Hirani. Vēlāk notiks arī kvalifikācijas otrā kārta. Savukārt pamatsacensības sāksies piektdien, bet tām automātiski kvalificējies navneviens Latvijas sportists. Sacensībās Rīgā piedalīsies pieci pasaules čempioni. To vidū būs šī gada pasaules spēcīgākais sportists Marks Selbijs.
 
Pēc aizvadītā pasaules čempionāta Latvija Starptautiskajā Riteņbraukšanas savienības olimpiskajā rangā ierindojas pirmajā vietā. Latviešu sportisti šobrīd nopelnījuši 1225 punktus, kamēr francūžiem ir par aptuveni septiņdesmit punktiem mazāk. Kā trešie ierindojušies amerikāņi. Maija beigās sācies olimpiskais cikls BMX riteņbraukšanā, kas ilgs divus gadus. Pēc tā noteikts valstu pārstāvju skaitu 2016. gada vasaras olimpiskajām spēlēm. Kopumā rangā iekļautas 43 valstis.
 
Un vēl
 
8. un 9. augustā tiks kurināts ceplis šogad rekonstruētajā Latgales keramikas vecmeistara Andreja Paulāna darbnīcā, Raiņa muzejā "Jasmuiža", par godu piecpadsmit gadu jubilejai. Lietišķās mākslas studija ''Rēzeknes apriņķa podnieki'' to piepildīs ar saviem māla traukiem. Klātesošajiem būs iespējams vērot to tapšanas procesu un izņemšanu no cepļa.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko darīt ar brūkošajām ēkām Jēkabpilī? Un kāpēc Daugavpils grimst atkritumos?
 
Šodien Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks tautsaimniecības jautājumos Aivars Kraps sarunā ar Radio1 atbild uz jautājumiem saistībā ar Jēkabpils saimniecības jautājumiem. Pavasarī tika pieņemts lēmums par Madonas ielas 53a ēkas iedzīvotāju pārcelšanu uz citiem Jēkabpils mikrorajoniem. Par dzīvošanai nepiemērotu to atzina, kad sienās tika atrastas plaisas. Par to, kā norit pārcelšanās process stāsta Kraps.
 
Jēkabpils pilsētvidē izceļas pamestas, brūkošas ēkas. Problēmas sagādā namu privātīpašnieku vienaldzība apsaimniekošanas jautājumā. Lai rīkotos pašvaldība, nepieciešama liela naudas summa. Kraps stāsta, ka vismaz vienai ēkai tiks ierosināts atvēlēt līdzekļus tās nojaukšanai un transportēšanai.
 
Un vēl
 
Jau sešas dienas Daugavpils iedzīvotājiem neērtības rada pārpildītie atkritumu konteineri. Tās sākās kopš ar to izvešanu nodarbojas cits uzņēmums. Pašvaldības konkursā tas uzvarējis, solot tarifu par atkritumu izvešanu samazināt līdz 40 %. Uzņēmuma pārstāvis komentē ka nekārtības rada pārējas periods.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldība izdevusi foto grāmatu ar skaistākajiem Jēkabpils attēliem, kas tapuši pēdējo gadu laikā. Tur var atrast Jēkabpils pilsētvides, Daugavas, dievnamu, kultūras un sporta pasākumu spilgtākos attēlus. Autoru vidū ir Jānis Lācis, Jēkabs Štelmahers un Gatis Balodis.
 
Interneta vietnē ''Mana jūra'' iespējams balsot par labāko, sakoptāko piekrasti Latvijā. Tajā skaitā iespējams atbalstīt Jēkabpils peldvietu Radžu ūdenskrātuvi. Cilvēki iecienītākā pludmale saņems atzinības zīmi "Piekrastes balva". Šogad vadmotīvs ir daudzveidība un sakoptība. Balsošana notiks līdz 1. septembrim.
 
Āfrikas cūku mēris konstatēts meža cūkām Madonas novadā. Kā tika ziņots vakardien, tās tika atrastas starp Jaunkalsnavu un Ļaudonas pagastu. Lems par slimības apkarošanu Krustpils un Pļaviņu novados, jo slimības skartā teritorija ir bīstami pietuvojies. Plašāk par notikuma apstākļiem radio1.lv ziņu portālā.
 
Turpinām ar ziņām
 
Ārkārtējas situācijas teritorijā ietilpst Aglonas pagasts. Pārtikas un veterinārais dienests aicina Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku apmeklētājus un ēdināšanas pakalpojumu sniedzējus ievērot noteikumus. Ceļmalās vai atpūtas vietās nedrīkst atstāt pārtikas produktu atliekas. Vietējo iedzīvotāju piedāvātais cienasts un iegādātā jāizlieto. Nedrīkst iegādāties cūkgaļu vai cūkgaļas produktus promvešanai. Līdzvešanai var iegādāties tikai termiski apstrādātus gaļas produktus oriģinālā iepakojumā. Ievest aizliegts svaigu mājas mājas un meža cūku gaļu, maltu gaļu, subproduktus, gaļas izstrādājumus, kuru sastāvā ir mājas un meža cūku gaļa.
 
Ogrē vakardien kārtības sargi aizturējuši vīrieti, kurš savam pudeles brālim iešāvis galvā, informēja Valsts policijā. Cietušais tika nogādāts slimnīcā. Speciālo uzdevumu bataljona darbinieki iekļuva dzīvoklī, no kura tika veikts šāviens, un iespējamo ļaundari aizturēja. Atrasta gāzes pistole un 18 litri nelegālā alkohola.
 
Un vēl
 
Valsts vides dienests (VVD) izteica pateicību iedzīvotājiem par vēžu glābšanu Daugavā uz Meinarta. Tur problēmas radušās pēc ūdens līmeņa pazemināšanas Rīgas HES. Katru gadu „Latvenergo" jāveic HES remontdarbi. To nav iespējams izdarīt bez ūdens resursiem nodarītiem zaudējumiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Cikos šodien Jēkbpils katoļu draudzes svētceļnieki uzsāka ceļu uz Aglonu? Vai Krievijas sankcijas nopietni skars Latvijas ekonomisko izaugsmi? Un no šodienas iespējams pieteikties pirmajam konkursam ''Latvijas Gada vīns 2014''.
 
Šodien plkst. 15.00 svētceļnieki no Jēkabpils Romas katoļu baznīcas uzsāka gājienu uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā. Pulksten 14.00 baznīcā tika noturēta Svētā Mise.
 
Krievijas noteiktās sankcijas skar aptuveni 0,7% no Latvijas kopējā preču gada eksporta, skaidro «DNB bankas» ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš. Krievijas ietekme uz Latvijas ekonomikas izaugsmi nebūs dramatiska. Gadā skartais eksports lēšams ap 70 miljoniem eiro jeb apmēram 0,7% no Latvijas kopējā eksporta. Visvairāk skartās preces ir siers, biezpiens, sviests un citi piena tauku produkti. Uz vairākām kategorijām sankcijas attiecas daļēji.
 
Sestdien, 9. augustā, Kuldīga notiks 9. Kuldīgas pusmaratons. Tajā būs SEB Bērnu skrējiens, Tautas, ''Nike'' skrējieni un pusmaratons. Balvas izsniegs gan ''Nike'', gan Kuldīgas novada dome, tāpat par trases rekordu pienāksies prēmija - 250 eiro. Līdz šim trases rekords pieder Valērijam Žolnerovičam un Jeļenai Prokopčukai. Šie sportisti šogad maratonā nepiedalīsies.
 
Turpinām ziņas
 
Libērijas prezidente Elena Sirlīfa naktī uz ceturtdienu izsludinājusi ārkārtas stāvokli saistībā ar Ebolas vīrusa izplatību. Tas izsludināts uz 90 dienām. Libērijā inficējušies aptuveni 300 cilvēku. Puse no tiem ir miruši. Ebola ir nāvīgs tropiskais vīruss, kas izraisa drudzi un neapturamu iekšēju, ārēju asiņošanu. Kopš janvāra slimība izplatījusies Gvinejā, Libērijā, Nigērijā un Sjerraleonē.
 
Šodien sākusies pieteikšanās kokursam ''Latvijas Gada vīns 2014''. Tas notiks pirmo reizi un tiks noskaidroti labākie Latvijā pieejamie pasaules vīni. Pieteikties var jebkurš uzņēmums, kas nodarbojas ar vīnu importēšanu un tirdzniecību Latvijā. Septembra sākumā konkursa uzvarētājus noteiks starptautiska žūrija. Viņiem būs jāizvērtē vairāki simti dzirkstošo, balto, sarkano, deserta un stiprināto vīnu, kas pieejami Latvijā.
 
Un vēl
 
Studējošo kredītu no valsts līdzekļiem šogad varētu dzēst 200 cilvēkiem, paredz Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais projekts. To šodien izsludināja Valsts sekretāru sanāksmē. Lielākā daļa no tiem ir politikas pārvaldības vecākie speciālisti, neliela daļa izglītības jomas speciālisti un valsts dibināto augstākās izglītības iestāžu, zinātnisko institūtu un kultūras jomas speciālisti.

Atstājiet komentāru