2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 4. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 4. augustā

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai Radžu ūdenskrātuvē ir droši peldēties? Kā noritēja Vislatvijas ''ēdamo'' pagastu saiets? Un kāds varētu būt iemesls Veselības ministra ilgstošajiem meklējumiem?
 
Jēkabpils pilsētas pašvaldība pirmajā augustā saņēmusi atzinumu no Veselības inspekcijas Latgales kontroles nodaļas par Radžu ūdenskrātuves peldvietas ūdens paraugiem. Tajā teikts, ka testējamie rādītāji atbilst normai un peldēties ir atļauts. Veselības inspekcija šādu atzinumu sniegusi, pamatojoties uz Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR veikto analīžu rezultātiem. Secināts, ka ūdens paraugos Radžu ūdenskrātuvē nav konstatēta salmonellas baktērija un ūdenskrātuves Zilā karoga pludmalē, kā arī pārējā teritorijā ūdens kvalitāte atbilst likumdošanā noteiktajām normām.
 
Nodarbinātības valsts aģentūrā jūnija beigās bija reģistrētas seši tūkstoši astoņdesmit brīvas darba vietas, kas ir gandrīz par simt piecdesmit darba vietām vairāk nekā pērn jūnija beigās. Visvairāk brīvās darbavietas, apmēram četri tūkstoši, jūnijā beigās reģistrētas Rīgas reģionā. Latgales reģionā pieci simti divdesmit sešas, Zemgales reģionā četri simti deviņdesmit astoņas, Kurzemē četri simti piecdesmit sešas, bet Vidzemē četri simti piecdesmit divas darba vietas.
 
Sestdien, otrajā augustā notika sešpadsmitais Vislatvijas „ēdamo" pagastu saiets. Šogad tas noritēja Krustpils novada Kūku pagastā. Latvijā ir seši vairāk vai mazāk veselīgi „ēdami" pagasti un rotācijas kārtībā katru gadu kādā no tiem tiek svinēti garšīgo pagastu svētki. Kūkās pulcējas piedzīvotāji no Tumes, Zirņu, Bārbeles un Kūku ''gardākajiem'' pagastiem. Dalībnieki devās ekskursijā „Raganai pa pēdām", kuras laikā apmeklēja Jēkabpils Vēstures muzeja brīvdabas nodaļu „Sēļu sēta", Asotes pilskalnu un Laukezera Dabas parku. Bet vakarā, pie Zīlānu kultūras nama, pulksten divdesmitos notika Ēdamo pagastu "Mazo Raganiņu performance".
 
Turpinām ziņas
 
Konkurētspējīga atalgojuma neesamība kavē valdības ministru atrašanu, norāda aptaujātie personāla vadības un konsultāciju eksperti. Zināms, ka ministriem atalgojums patlaban nav konkurētspējīgs, norāda Latvijas Personāla vadīšanas asociācijas valdes priekšsēdētāja Eva Selga. Pēc viņas domām, ministru atalgojumu ir jāsaista ar vispārējo attīstības līmeni valstī un pamatojoties uz to, kā paaugstinās atalgojums Latvijā dažādās nozarēs strādājošiem. Personāla vadības konsultāciju kompānijas "HayGroup" atalgojuma informācijas pakalpojumu biznesa vadītāja Latvijā Līga Rode atzīmē, ka pasaules prakse rāda, ka valsts pārvaldē strādājošo algas ir zemākas nekā privātajā sektorā, vidēji par divdesmit līdz trīsdesmit procentiem. Bez panākumiem beigusies veselības ministra amata kandidāta meklēšana. Līdz šim divi uzrunātie kandidāti atteikušies un nav piekrituši stāties šajā amatā.
 
Ņemot vērā slikto demogrāfisko situāciju, aizsardzības nozare šobrīd strādā pie personāla izmaiņām un nākotnē bruņoto spēku sastāva nodrošināšanai varētu izveidot rezervistu pulku. Aizsardzības ministrija rēķinās ar nākotnes demogrāfijas prognozēm, kas ietekmēs visas nozares. Ministrijā skaidroja, ka Nacionālo bruņoto spēku sastāva nodrošināšanai ir uzsākti vairāki galvenie virzieni - Jaunsardzes darbības paplašināšana, kas vienlaikus ir sava veida kadru kalve arī glābšanas dienestiem un policijai. Tāpat uzsākta Zemessardzes lomas palielināšana un aktīvāks darbs ar rezervistiem. Vēl viens resurss, lai nodrošinātu bruņotos spēkus ar cilvēkiem, ir rezervisti. Līdz šim finansējuma trūkuma dēļ nav notikusi viņu iesaiste mācībās, taču nākotnē ir plānots izveidot rezervistu pulku. Šobrīd sistēmā nav līdzekļu. Lai nodrošinātu bruņotos spēkus ar nepieciešamo cilvēku skaitu, obligātais militārais dienests nav politiskajā dienaskārtībā.
 
Un vēl
 
Vairāk nekā divi miljardi pasaules iedzīvotāju dzīvo nabadzībā vai uz nabadzības sliekšņa, un situāciju pasliktina finanšu krīzes, dabas katastrofas, pieaugošās pārtikas cenas un vardarbīgi konflikti. Kaut arī nabadzība pasaulē ir samazinājusies, nopietnus draudus turpina sagādāt pieaugošā nevienlīdzība un sistēmiskas problēmas, teikts ANO gadskārtējā tautas attīstības ziņojumā.. Lielāka nabadzība ir starp nabadzīgajiem, sievietēm, minoritātēm, pamattautību iedzīvotājiem, lauku un nomaļu reģionu iedzīvotājiem, invalīdiem un valstīm, kurām nav pieejas atklātiem ūdeņiem vai ir ierobežoti dabas resursi. Bezdarbs bieži vien ir saistīts ar paaugstinātu noziedzību, pašnāvībām, vardarbību, narkotiku lietošanu un citām sociālām problēmām. Gadskārtējā ANO tautas attīstības pārskatā Latvija ierindota starp pasaules visattīstītākajām valstīm, ieņemot četrdesmit astoto vietu. Pārējās divas Baltijas valstis ir apsteigušas Latviju attīstības ziņā, un attiecīgi Igaunija atzīta par trīsdesmit trešo attīstītāko valsti, bet Lietuva - par trīsdesmit piekto attīstītāko valsti.
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00 – 10.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik cilvēku šogad gājuši bojā satiksmes negadījumos? Kurš veikals radījis gandrīz simts darba vietas Jelgavā? Un kā aizvadītas ''Ghetto Games'' spēles?
 
Šogad līdz trīsdesmit pirmajam jūlijam ceļu satiksmes negadījumos gājuši bojā simt seši cilvēki, kas ir par septiņpadsmit cilvēkiem jeb deviņpadsmit procentiem vairāk nekā pērn šādā laika posmā, skaidro Valsts policija. Šogad gadā avārijās cietuši apmēram divi tūkstošo četrsimts cilvēki, bet pērn traumas guva apmēram divi trūkstoši trīssimts cilvēki. Šogad avārijās bojāgājušo skaits ir nedaudz lielāks par noslīkušo skaitu. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta dati liecina, ka no ūdenstilpnēm šogad izvilktas deviņdesmit četras personas.
 
Nesen atklātais «Rimi» veikals Jelgavā radījis teju simts jaunas darbavietas Jelgavas un tās apkaimes iedzīvotājiem. Tas ir otrais «Rimi» hipermārkets, atklāts pagājušajā piektdienā, divdesmit piektajā jūlijā. Investīciju apjomu jaunā veikala izveidē «Rimi» pārstāve neatklāj. Jaunais tirdzniecības centrs atrodas jaunuzceltā ēkā, kuras būvniecības projektu izstrādājis arhitektu birojs «ARH Stadija» un būvdarbus veicis uzņēmums SIA «NEWCOM Construction». Lielveikala izveidi īstenojis attīstītājs «EfTEN Capital», kas tirdzniecības centra izveidē investējis aptuveni piecus miljonus eiro. «Rimi Latvia» apgrozījums divi tūkstoši divpadsmitajā gadā sasniedzis aptuveni seši simti trīsdesmit miljonus eiro.
 
Krievija cer samazināt savu atkarību no ASV dolāriem, jo Rietumu sankciju rezultātā jebkurā brīdī tie var tikt iesaldēti, vēsta portāls "Russia Today". Pēdējo mēnešu laikā ir manāma uzņēmēju interese par austrumu valūtu, īpaši Ķīnas juaņu, kā arī uzņēmēji plāno atvērt kontus austrumu valstīs. ASV dolāru maiņu uz Ķīnas juaņu, Honkongas dolāriem un Singapūras dolāriem veicināja Eiropas Savienības un ASV vērstās sankcijas pret Krieviju. Krievijas lielākā banka "VTB" jau ir palielinājusi citu valūtu uzkrājumus. Krievija tagad strādā pie jaunas nacionālās maksājumu sistēmas, līdzīgu Ķīnas un Japānas ieviestajai sistēmai.
 
Turpinām ziņas
 
Otrajā augustā, sestdien norisinājās „Ghetto Alianse" Jēkabpils ceturtais posms Jēkabpils pilsētas stadionā. Par čempiona titulu četros sporta veidos - ielu basketbolā, ielu futbolā, ielu florbolā un volejbolā cīnījās trīsdesmit deviņas komandas no Jēkabpils, Madonas, Līvāniem, Ādažiem, Barkavas, Kokneses un Ogres. Šajā posmā komandai, kas kopvērtējumā ieguva pirmo vietu tika piedāvāta iespēja pārstāvēt Jēkabpili „Ghetto Games" festivālā Ventspilī. „Ghetto Games" festivāls Ventspilī notiks no astotajam līdz desmitajam augustam, kas Baltijā ir lielākais ielu kultūras un sporta festivāls. „Ghetto Alianse" Jēkabpils notiek katru otro nedēļu Jēkabpils pilsētas stadionā. Nākošais un noslēdzošais posms gaidāms divdesmit trešajā augustā.
 
Policija domāja, ka Sicīlijas mafija vairs nav drauds, bet atklājās, ka jaunā mafija neizmanto tradicionālos sazināšanās kodus, bet komunicē sociālajā tīklā "Facebook", vēsta portāls "Telegraph". Gadiem ilgi mafijas biedri sazinājās, lietojot zīmītes, uz kurām teksts bija rakstīts šifrētā valodā. Taču tagad jaunā mafija lepojas ar saviem "panākumiem" sociālajā tīklā "Facebook". Viens no jaunās mafijas biedriem Domeniko Palacoto izveidojis "Facebook" profilu ar izdomātu vārdu. Taču tas neliedza vīrietim likt bildes ar sevi, kā viņš brauc ar motorlaivu, kā dzer šampanieti un brauc limuzīnā. Savukārt kādā "Facebook" publicētā video, kur kāds mafijas biedrs bļāva: "Es esmu krusttēvs!" Palacato komentāros pierakstīja, ka viņš ir "oriģinālais" krusttēvs. Palermo policijas pārstāvji norāda, ka ilgi meklējuši Palacato un citus biedrus sociālajā tīklā, jo viņi slēpušies aiz izdomātiem vārdiem.
Palacato ir viens no deviņdesmit pieciem mafijas biedriem, kuru jūnijā aizturēja policija. Policija norāda, ka jaunā Palermo mafija nodarbojas ar izspiešanu, narkotiku biznesu, kā arī sadarbojās ar citu Itālijas pilsētu mafijām.
 
Un vēl
 
Naktī uz pirmdienu gaisa temperatūra Latvijā pazeminājās līdz plus astoņpadsmit līdz plus divdesmit trīs grādiem, vienīgi dažviet valsts austrumos līdz plus sešpadsmit grādiem, un tā bija siltākā nakts kopš divi tūkstoši divpadsmitā gada divdesmit astotā līdz divdesmit devītā jūlija, liecina meteoroloģiskā informācija. Pirmdienas rītā Latvijā ir neliels mākoņu daudzums, bez nokrišņiem. Pūš lēns austrumu vējš. Sinoptiķi vēstī, ka dienas vidū citviet Latvijā gaisa temperatūra var pakāpties no plus trīsdesmit trīs līdz plus trīsdesmit septiņiem grādiem. Ūdens temperatūra lielākajās upēs un ezeros pirmdienas rītā no plus divdesmit diviem līdz plus divdesmit sešiem grādiem, jūras piekrastē no plus sešpadsmit līdz plus divdesmit trīs grādiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda dabas katastrofa satricinājusi Ķīnu? Vai Latvijas produktos atklātās nepilnības ir Krievijas pretsankcijas? Un kurām nevalstiskajām organizācijām piešķirs sabiedriskā labuma organizācijas statusu?
 
Bojāgājušo skaits pēc spēcīgās zemestrīces Juņnaņas provincē Ķīnas dienvidrietumos sasniedzis trīs simti astoņdesmit vienu cilvēku. Vēl aptuveni tūkstoš astoņi simti cilvēki guvuši ievainojumus, bet trīs pazuduši bez vēsts. Sešas, komats, piecas magnitūdas stiprās zemestrīces epicentrs atradās Ludiaņas rajonā. Kā ziņots, reģionā sagruvuši vairāk nekā divpadsmit tūkstoš māju, bet kopumā cietuši vēl aptuveni trīsdesmit tūkstoš ēku. Pārtrūkusi ūdensapgāde, traucēta elektroenerģijas piegāde un telefona sakari. Uz cietušo reģionu līdz svētdienas vakaram bija nosūtīti vairāk nekā divi tūkstoši piece simti karavīru, trīs simti policisti un ugunsdzēsēji, četri simti glābēji ar divpadsmit īpaši apmācītiem suņiem, kā arī desmitiem tūkstoši telšu, gultu un segu. Situāciju sarežģī apstāklis, ka ceļš, kas uz turieni ved, pirms tam cietis zemes nogruvumā.
 
Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta mājaslapā parādās arvien jauni ziņojumi par atklātajām nepilnībām ievestajos pārtikas produktos. Tajos dominē Ukraina, Polija, Ķīna. Uzraudzības dienests sagādājis rūpes arī Latvijas ražotājiem, apturot piecpadsmit tonnu kravu ar šprotu konserviem. Tāpat tiek izvērtēta arī divdesmit tonnu sausā piena krava no Latvijas, jo arī tajā dienests konstatējis mikrobioloģisku neatbilstību. Papildus tam jaunākais ziņojums interneta vietnē liecina, ka, sākot no vienpadsmitā augusta, uz laiku tiek ieviesti ierobežojumi SIA DK Daugava. Problēmas radušās ar uzņēmumā ražoto biezpienu. Šprotu konservu un sausā piena kravas Krievija apturēja uzreiz pēc tam, kad Eiropas Savienība apstiprināja tā sauktās trešās fāzes sankcijas. Krievija nav paziņojusi par pretsankcijām, šo kravu apturēšana Latvijā tiek uztverta kā iespējama atbilde uz ES rīcību. Latvijas atbildīgās institūcijas oficiāli to noliedz.
 
Patlaban uzņēmums Latvijas Dzelzceļš cīnās par kravu tranzīta apjoma nesamazināšanos no Krievijas un tā saglabāšanu pašreizējā līmenī, norāda LDz vadītājs Uģis Magonis. Viņš intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam
''Rīta Panorāma'' skaidroja, ja gada sākumā bija plānots pārvadāt piecdesmit piecus miljonus tonnu kravu no Krievijas, tad patlaban tiek lēsts, ka būs par vienu miljonu mazāk. Tomēr viņš aicināja nedramatizēt situāciju, norādot, ka sankcijas pret Krieviju būtiski neietekmēs Latvijas Dzelzceļa iespējas strādāt ar Krievijas kravām.
 
Turpinām ziņas
 
Ieceļošana no valstīm, kas pievienojas Eiropas Savienībai (ES), ir jāierobežo, šodien grasās paziņot Lielbritānijas vicepremjers Niks Klegs. Šobrīd jauno ES dalībvalstu pilsoņu ceļošanas un darba tiesības vecajās dalībvalstīs var ierobežot septiņus gadus, taču Klegs piedāvā šo periodu pagarināt, ņemot vērā ekonomisko nevienlīdzību starp valstīm, liecina viņa iecerētās runas teksts. Klegs gatavojas arī paziņot, ka jāpārtrauc ieceļošanas atvieglojumi uzņēmējiem, kurus imigranti ļaunprātīgi izmanto, vispirms uzdodoties par biznesmeņiem, bet pēc ierašanās Lielbritānijā sākot strādāt mazapmaksātos darbos. Aptaujas liecina, ka pirms nākamā gada maijā gaidāmajām parlamenta vēlēšanām britus visvairāk satrauc imigrācija.
 
Sabiedriskā labuma komisija nolēmusi ieteikt Valsts ieņēmumu dienestam (VID) piešķirt sabiedriskā labuma organizācijas statusu vēl septiņām nevalstiskajām organizācijām. Komisijas atbalstu sabiedriskā labuma organizācijas statusa piešķiršanai saņēmušas biedrības "Speciālo palīglīdzekļu parks", "Škutāna deju skola", "Ikšķiles bērnu un jaunatnes skola", "Meņģeles makšķernieku skola", kā arī "Latvijas Skeitborda federācija". Tāpat komisijas atbalstu saņēmuši nodibinājumi "Latvijas Ordeņu brālības fonds" un "Fonds "Mākslai vajag telpu"". Pamatojoties uz piešķirto sabiedriskā labuma statusu, nevalstiskās organizācijas var piesaistīt ziedotājus juridiskas personas, kuras ir tiesīgas izmantot likumā par uzņēmumu ienākuma nodokli noteiktās nodokļu atlaides.
 
Un vēl
 
Rīgā, Daugavas koncertzālē, septītajā augustā uzstāsies britu televīzijas talantu konkursa «X Factor» devītās sezonas uzvarētājs Džeimss Arturs, informē «IC Concerts» pārstāvis Aivars Līpenītis. Viņš Latvijā viesosies savā pirmajā, paplašinātajā solo turnejā. Arturs Rīgā ieradīsies ar pavadošo grupu, līdzi vedot turnejas koncerta aprīkojumu. Viņš divu gadu laikā iekarojis klausītāju uzmanību ar kaverversiju «Shontelle» dziesmai «Impossible», kā arī skaņdarbiem «Recovery», «You're Nobody 'til Somebody Loves You», «Get Down» un citiem.

Atstājiet komentāru