2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 1. augustā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 1. augustā

Radio1 ziņas 7.00 -8.00
Radio1 ziņās klausieties: Kur šodien varēs ieraudzīt Jauniešu Dienas krustu Jēkabpilī? Kādai nozarē Valsts ieņēmumu dienests pievērsīs pastiprinātu uzmanību? Un kādus rezultātus Jēkabpils spīdminstonisti guva Eiropas čempionātā spīdmintonā.
 
No divdesmit septītā jūlija līdz astotajam augustam Latvijā ceļo Pasaules Jauniešu dienas krusts, ko pāvests Jānis Pāvils II uzdāvināja visiem jauniešiem Romā. Trešajā augustā, pulksten sešos vakarā tas nonāks Krustpils Vissvētās Trīsvienības Romas katoļu baznīcā, kur notiks svinīgā krusta sagaidīšana. Bet ceturtajā augustā krusts ieradīsies Jēkabpils Romas katoļu baznīcā.
 
Otrajā augustā, Sporta un Atpūtas kompleksā ''Mežezers'' norisināsies jau sestais Pļaviņu Moutan toursm bike Maratons. Mežezerā, Pļaviņu novadā. Dalībniekiem piedāts izvēlēties kādu no četrām distancēm tādejādi atrodot sev vispiemērotāko distanci. Pagājušā gadā pieejamas bija trīs distances.
 
Brodvejā nupat pirmizrādi piedzīvojusi britu dramaturga Rosa Hovarda luga "Iedomājamies sevi Latvijā". Vienā no recenzijām par izrādi minēts, ka tā ir labāka par citām pēdējos gados ASV uzvestajām britu lugām. Darbība norisinās sanatorijā, kurā emocionāli svārstīgie pacienti tomēr šķiet daudz cienīgāki un saprātīgāki par dīvaino un samaitāto apkalpojošo personālu. Viņi cits citā ir iemīlējušies, vai gluži vienkārši cenšas pievērst kāda konkrēta personāža uzmanību, un visiem pa vidu netrūkst arī intrigantu un savedēju. Tiesa, kāpēc izvēlēta Latvija netiek ne lugas aprakstā, ne arī tas minēts recenzijā. Visticamāk Latvija izvēlēta kā abstrakta vide, kuru neviens izrādes skatītājs nevar iztēloties vai asociēt ar jau kādiem zināmiem tēliem
 
Turpinām ziņas
 
Valsts ieņēmumu dienests (VID) vērš uzmanību, ka automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem ir atlicis vēl viens mēnesis – augusts, kuru laikā tiem ir dota iespēja pašiem novērst pārkāpumus nodokļu aprēķinu jomā un deklarēt gan saimnieciskās darbības ieņēmumus, gan darbiniekus, gan darbiniekiem aprēķinātās algas pilnā apmērā, informē VID pārstāve Zane Biķerniece. Ja pārkāpumi netiks novērsti, VID uzsāks vērienīgus preventīvos un represīvos pasākumus automobiļu apkopes un remonta nozares nodokļu maksātājiem. VID ēnu ekonomikas apkarošanā kā vienu no prioritārajām nozarēm ir noteicis automobiļu apkopes un remonta nozari. Attiecīgi VID šajā nozarē strādājošiem nodokļu maksātājiem pievērsīs īpaši pastiprinātu uzmanību.
 
Septiņpadsmitajā augustā Biržu lidlauka teritorijā jaunizveidotajā rallijkrosa trasē "Baroni" tiks sarīkotas pirmās sacensības – "Žiguļu Kauss" septītais posms. Dalību sacensībās apstiprinājis arī pasaules rallijkrosa čempionāta dalībnieks Reinis Nitišs un viņa komandas biedrs Andreas Bakeruds no Norvēģijas.

Un vēl

Aizvadītajā nedēļas nogalē Latvijas spīdmintonisti piedalījās Eiropas čempionātāspīdmintonā Polijā, Varšavā. Jēkabpils badmintona klubu SMASH pārstāvēja trīs sportisti – Ingūna Aldiņa, Uldis Lazdiņš un Andrejs Krūmiņš. Pāru sacensībās Andrejs Krūmiņš ar Santu Paegli izcīnīja sešpadsmito vietu, savukārt Ingūna Aldiņa ar Uldi Lazdiņu – divdesmit otro vietu. Andrejs Krūmiņš piedalījās vīriešu vienspēļu OPEN grupā. Apakšgrupu spēlēs Krūmiņš izcīnīja pirmo vietu savā grupā un kvalificējās nākamajai sacensību kārtai. Kopvērtējumā sacensībās izcīnīta septiņpadsmitā vieta. Sieviešu vienspēļu grupā O trīsdesmit pieci čempionātā startēja Ingūna Aldiņa, viņa savā grupā palika pēdējā vietā. Vīriešu vienspēļu grupā O četrdesmit piedalījās Uldis Lazdiņš. Savā grupā viņš palika trešajā vietā. Kopvērtējumā izcīnīta trīsdesmitā vieta.
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kur notikušas dabas gāzes eksplozijas? Kādas vakardien apstiprinātās Eiropas Savienības sankcijas šodien stājas spēkā? Un kura pilsēta kļuvusi par ''spiegu pilsētu''?
 
Taivānas dienvidu pilsētā Kaosjunā ceturtdienas vakarā notika vairākas stipras dabasgāzes eksplozijas, kurās gājuši bojā vismaz divdesmit četri cilvēki un ievainoti gandrīz trīs simti, šodien paziņoja Nacionālās ugunsdzēsības aģentūras amatpersonas. Pēc eksplozijā izcēlās plaši ugunsgrēki. Tiek uzskatīts, ka sprādzienus izraisījusi gāzes noplūde no pazemes cauruļvadiem. Tie bija tik spēcīgi, ka apgāza automobiļus un saplosīja ielu asfalta segumu. Kaosjunas mērija paziņoja, ka līdz piektdienas rītam lielākā daļa ugunsgrēku tika nodzēsti vai izbeidzās paši no sevis. Gāzes eksplozijas notika divu vai triju kvadrātkilometru plašā rajonā.
 
Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests vakar paziņoja par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestos zivju izstrādājumos un sausajā pienā. Saskaņā ar dienesta paziņojumu uz Krievijas un Latvijas robežas apturēta divdesmit tonnu sausā piena krava, kurā konstatēts pārmērīga baktēriju klātbūtne. "Mikrobioloģiska neatbilstība" konstatēta arī šprotu konservos no Latvijas. Attiecībā uz piena un šprotu konserviem dienests devis rīkojumu lietas steidzīgai izvērtēšanai, lai nolemtu par tālāko rīcību. Šonedēļ Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.
 
Šodien spēkā stājas Eiropas Savienības vakardien oficiāli apstiprinātās ''trešās fāzes'' sankcijas pret Krieviju, cerot šādi apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu. Jaunās sankcijas vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm. Pirmais solis šo sankciju īstenošanā būs Krievijas valstij piederošo banku piekļuves ierobežošana Eiropas finanšu tirgiem, kas palielinās banku darbību izmaksas un mazinās to devumu ekonomikai. ES pilsoņiem un uzņēmumiem turpmāk būs liegts pirkt vai pārdot šo banku izdotās obligācijas, akcijas vai citus parādu instrumentus ar parāda atmaksāšanas periodu ilgāku par deviņdesmit dienām. Aizliegts arī naftas sektora moderno tehnoloģiju eksports. Gāzes sektorā šāds ierobežojums nav noteikts.
 
Turpinām ziņas
 
Veikalu ķēdes «Maxima» īpašniece SIA «Maxima Latvija» šī gada novembrī plāno palielināt automātisko kasu skaitu, investējot aptuveni simt tūkstoš eiro stāsta «Maxima» pārstāvis Jānis Beseris. Viņš atzīmē, ka jaunās kases būs Kārļa Ulmaņa gatvē, Rīgā, kur plānots uzstādīt sešas automātiskās jeb pašapkalpošanās kases. To izvietošana neparedz darbinieku skaita samazinājumu.
 
Vīne kļuvusi par «spiegu galvaspilsētu», kurā pašreiz darbojas vairāk nekā septiņi tūkstoši slepeno aģentu, savā jaunajā grāmatā norādījis austriešu žurnālists Emīls Bobi. Grācas universitātes Izlūkošanas, propagandas un drošības studiju Austrijas centra vadītājs piekrīt Bobi aplēsēm. Žurnālists pēta to, kādēļ Austrija kļuva par ārvalstu aģentu bāzes vietu vēl pirms vienpadsmitā septembra teroraktiem. Viņš apgalvo, ka Vīnē ārvalstu aģenti ieņem augstus amatus vēstniecībās, starptautiskās organizācijās un korporācijās, bet viņu vienīgais mērķis ir iegūt un nodot tālāk slepenu informāciju. Žurnālists apgalvo, ka Austrijas Valsts policija zina par notiekošo, bet neko nedara, lai to apturētu. Spiegošanā Austrijā ir pretlikumīga tikai tad, ja tā vērsta tieši pret Austriju. Ja ārvalstu valdības Vīnē vēlas izspiegot citas ārvalstis, tad tas ir pilnībā likumīgi.
 
Un vēl
 
Dienā saule mīsies ar mākoņiem un austrumu rajonos līdz ar aizejošo atmosfēras fronti vēl gaidāmas pērkona lietusgāzes, iespējama arī krusa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Pūtīs mainīga virziena vējš, kas negaisa laikā brāzmās sasniegs no piecpadsmit līdz astoņpadsmit metriem sekundē. Stiprajam karstumam īslaicīgi atkāpjoties, gaisa temperatūra nebūs augstāka par plus divdesmit diviem līdz plus divdesmit septiņiem grādiem.
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda Latvijā situācija ar jauniešu bezdarbu? Kāda amata kandidāts Eiropas Savienībā varētu būt Valdis Dombrovskis? Vai dzērājšoferu vārdu publiskošana palīdzētu samazināt satiksmes negadījumu skaitu?
 
Šodien no rīta Krievijas transporta kosmosa kuģis tika novirzīts no orbītas un nogremdēts Klusajā okeānā tā sauktajā «kosmosa kuģu kapsētā», paziņoja Krievijas kosmosa aģentūra «Roskosmos». Kosmosa kuģa atlūzu nogrimšanas vieta atrodas apmēram trīs tūkstoš kilometrus uz austrumiem no Jaunzēlandes galvaspilsētas Velingtonas tālu no kuģošanas ceļiem un nerada nekādus draudus kuģu satiksmei. Kosmosa kuģis divdesmit otrajā jūlijā atstāja Starptautisko kosmosa staciju un piedalījās zinātniskā eksperimentā.
 
Nacionālie bruņotie spēki aicina Latvijas iedzīvotājus iesaistīties velobraucienā par godu Baltijas ceļa divdesmit piektajai gadadienai, kopumā nobraucot divi simti sešdesmit kilometru garo Baltijas ceļa posmu Latvijā, portālu Radio1.lv informēja Ārlietu ministrijas Militāri publisko attiecību departamenta Preses nodaļa. Velobrauciens tiks uzsākts divdesmit trešajā augustā pulksten deviņos piecdesmit no Igaunijas robežas un pulksten piecpadsmitos no Lietuvas robežas, savukārt noslēgsies pulksten divdesmitos pie Kongresu nama Rīgā. Ikviens interesents laipni aicināts pieteikties pie sev interesējošā posma atbildīgā Nacionālo bruņoto spēku pārstāvja līdz pirmajam augustam, elektroniski atsūtot savu vārdu, uzvārdu, vecumu, tālruņa numuru, e-pasta adresi, kā arī informāciju par starta vietu. Sīkāk braucienu un tā noteikumiem radio1.lv ziņu portālā.
 
Eiropas Komisijas nākamais prezidents Žans Klods Junkers plāno izveidot jaunu Eiropas Savienības (ES) finanšu sistēmas pārrauga amatu un starp potenciālajiem šī posteņa ieņēmējiem minēts arī Latvijas bijušais premjerministrs Valdis Dombrovskis, vēsta britu finanšu laikraksts "Financial Times". Junkers apsver izveidot vienotu spēcīgu finanšu direktorātu, kā uzdevums būtu finanšu politika un sektora uzraudzība. Pašlaik ES finanšu regulas ir iekšējā tirgus komisāra, bijušā Francijas ārlietu ministra Mišela Barnjē kompetencē. Jaunizveidotais finanšu direktorāts varētu no iekšējā tirgus komisāra pienākumiem pārņemt banku un tirgus uzraudzību, bet no ekonomikas un monetāro jautājumu komisāra – finanšu stabilitātes pārraudzību.

Turpinām ziņas

Šī gada laikā uz Latvijas autoceļiem pieķerti jau apmēram divi tūkstoši divi simti dzērājšoferi. Ceļa satiksmes negadījumos līdz šā gada jūlija beigām bojā gājuši simt pieci cilvēki, pērn astoņdesmit deviņi. Publiskajā telpā izskan drausmo avāriju detaļas, bet avārijas izraisītāju vārdi ir nezināmi. Piecdesmit septiņi procenti Latvijas iedzīvotāju atbalstītu ideju par pieķerto dzērājšoferu vārdu publiskošanu. Valsts Policijas pārstāvis Dairis Anučins stāsta, ka šobrīd dzērājšoferu vārdu publiskošana nav iespējama, to nosaka likums, kas aizsargā personas datus. Viņš piebilst, ja tas būtu līdzeklis kā uzlabot dramatisko situāciju uz Latvijas autoceļiem, tad tāda sistēma jau sen būtu ieviesta, un tas darbotos.
 
Bez darba pašlaik Latvijā ir gandrīz septiņpadsmit tūkstoši jauniešu vecumā no astoņpadsmit līdz divdesmit četriem gadiem, tāpēc jaunu pasākumu ieviešana jauniešu bezdarba mazināšanai ir ļoti būtiska, paudis labklājības ministrs Uldis Augulis. Viņš domā, ka Eiropas Savienības finansēto programmu "Jauniešu garantija", kuras mērķis ir samazināt jauniešu bezdarbu, ir izdevies uzsākt sekmīgi. Sešu mēnešu laikā dalību pasākumos uzsāka apmēram desmit tūkstoši jaunieši bezdarbnieki. Pēdējā pusgada laikā darbā iekārtojušies apmēram pieci tūkstoši jaunieši bezdarbnieki.
 
Un vēl
 
Novosibirskā septiņpadsmitajā augustā notiks "Gājiens par Sibīrijas federalizāciju" ar lozungu "Pietiks barot Maskavu!", ziņo Krievijas mediji. Zināms, ka gājienu atbalsta grupējums "Autonomie nacionālisti" un reģionālistu kustība "Sibīrijas republika tūkstoš deviņi simti astoņpadsmit". Demonstrācijas dalībnieki pieprasīs autonomiju Krievijas sastāvā, atvieglojumus tiem, kas dzīvo aiz Urālu kalniem "sūros klimatiskos apstākļos" un taisnīgu derīgo izrakteņu ieguves nodokļu sadali. Ja tiktu pieprasīta pilnīga atdalīšanās no Krievijas, gājiena dalībnieki varētu tikt uzskatīti par separātistiem, taču Krievija nesen grozīja likumu, kas tagad nosaka, ka par aicinājumiem uz separātismu draud vai nu piespiedu darbi līdz trim gadiem, vai arī cietumsods no četriem līdz sešiem mēnešiem. Gājiena mērķis ir novērst sabiedrību no pseidopatriotiskās histērijas un pievērst uzmanību valsts patiesajām problēmām. Gājienam tiks reģistrēti ne mazāk kā pieci simti cilvēki.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vai uzplaucis azartspēļu bizness? Kādus noziegumus slēpj Japānas policija? Un tiks izmeklēta Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noslēpumainā nāve no radioaktīvas tējas.
 
Ar vien vairāk un stingrākas sankcijas Eiropas Savienība īsteno pret Krieviju, lai apturētu valsts agresiju pret Ukrainu. Sarunā ar Radio1 klausītājiem jautājām vai viņuprāt tās spēs mainīt situāciju. Viedokļus Ineta, Vita, Vineta, Valentīns un Mirdza.
 

Un turpinām ziņas
 
Pēdējā pusgadā azartspēļu un izložu nozarē vērojams apgrozījuma pieaugums, liecina Izložu un azartspēļu uzraudzības inspekcijas dati pēc kapitālsabiedrību operatīvajiem pirmā pusgada pārskatiem. Azartspēļu un izložu ieņēmumu pieaugums ir par apmēram astoņiem procentiem, kopsummā ieņēmumi ir astoņdesmit deviņi miljoni eiro.
 
Japānas lielpilsētas Osaka policija ir atzinusies, ka vairāku gadu laikā nav reģistrējusi vairāk nekā astoņdesmit vienu tūkstoti likumpārkāpumu, mēģinot uzlabot šīs pilsētas tēlu ielu noziedzības jomā, piektdien ziņoja laikraksts ''Asahi''. Šāda rīcība kļuva zināma šonedēļ, kad Osakas policija atzinās, ka no divi tūkstoši astotajam līdz divi tūkstoši divpadsmitajam gadam nav iekļāvusi šos noziegumus Japānas noziedzības statistikā. Tiebija apmēram desmit procenti no visiem šajā laika posmā izdarītajiem noziegumiem. Lielākā daļa no tiem bija zādzības, tostarp desmitiem tūkstošu automašīnu un velosipēdu zādzību, tāpat vairāki simti nopietnāku noziegumu, tostarp laupīšanas un pat slepkavības.
 
Krievijai būs jāatbild lietā par bijušā Krievijas Federālā drošības dienesta darbinieka un Kremļa kritizētāja Aleksandra Ļitviņenko noindēšanu ar radioaktīvu tēju Londonā divi tīkstoši sestajā gadā, ceturtdien paziņoja tiesnesis Roberts Ouens Lielbritānijā, sakot publisku izmeklēšanu par Ļitviņenko nāvi. Ouens piebilda, ka jautājumiem par Krievijas atbildību izmeklēšanā būs "centrālā nozīme". Izmeklēšanas formāts nozīmē, ka pirmo reizi tiesa varēs izskatīt slepenus izlūkošanas dokumentus. Tiesnesis paskaidroja, ka tie ir par Krievijas valsts atbildību nāvē. Ļitviņenko atklāti kritizēja Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu un divi tūkstoši sestā gada pirmajā novembrī viesnīcā Londonā tika nāvējoši saindēts ar tēju, kurai bija pievienots radioaktīvais polonijs.
 
Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Kur notikušas dabas gāzes eksplozijas? Kādas vakardien apstiprinātās Eiropas Savienības sankcijas šodien stājas spēkā? Un kura pilsēta kļuvusi par ''spiegu pilsētu''?
 
Taivānas dienvidu pilsētā Kaosjunā ceturtdienas vakarā notika vairākas stipras dabasgāzes eksplozijas, kurās gājuši bojā vismaz divdesmit četri cilvēki un ievainoti gandrīz trīs simti, šodien paziņoja Nacionālās ugunsdzēsības aģentūras amatpersonas. Pēc eksplozijā izcēlās plaši ugunsgrēki. Tiek uzskatīts, ka sprādzienus izraisījusi gāzes noplūde no pazemes cauruļvadiem. Tie bija tik spēcīgi, ka apgāza automobiļus un saplosīja ielu asfalta segumu. Kaosjunas mērija paziņoja, ka līdz piektdienas rītam lielākā daļa ugunsgrēku tika nodzēsti vai izbeidzās paši no sevis. Gāzes eksplozijas notika divu vai triju kvadrātkilometru plašā rajonā.
 
Krievijas Federālā veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienests vakar paziņoja par kvalitātes nepilnībām no Latvijas ievestos zivju izstrādājumos un sausajā pienā. Saskaņā ar dienesta paziņojumu uz Krievijas un Latvijas robežas apturēta divdesmit tonnu sausā piena krava, kurā konstatēts pārmērīga baktēriju klātbūtne. "Mikrobioloģiska neatbilstība" konstatēta arī šprotu konservos no Latvijas. Attiecībā uz piena un šprotu konserviem dienests devis rīkojumu lietas steidzīgai izvērtēšanai, lai nolemtu par tālāko rīcību. Šonedēļ Krievija masveidā bloķējusi dažādu lauksaimniecības produktu ievešanu no Eiropas valstīm.
 
Šodien spēkā stājas Eiropas Savienības vakardien oficiāli apstiprinātās ''trešās fāzes'' sankcijas pret Krieviju, cerot šādi apturēt Maskavas agresiju pret Ukrainu. Jaunās sankcijas vērstas pret Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm. Pirmais solis šo sankciju īstenošanā būs Krievijas valstij piederošo banku piekļuves ierobežošana Eiropas finanšu tirgiem, kas palielinās banku darbību izmaksas un mazinās to devumu ekonomikai. ES pilsoņiem un uzņēmumiem turpmāk būs liegts pirkt vai pārdot šo banku izdotās obligācijas, akcijas vai citus parādu instrumentus ar parāda atmaksāšanas periodu ilgāku par deviņdesmit dienām. Aizliegts arī naftas sektora moderno tehnoloģiju eksports. Gāzes sektorā šāds ierobežojums nav noteikts.
 
Turpinām ziņas
 
Veikalu ķēdes «Maxima» īpašniece SIA «Maxima Latvija» šī gada novembrī plāno palielināt automātisko kasu skaitu, investējot aptuveni simt tūkstoš eiro stāsta «Maxima» pārstāvis Jānis Beseris. Viņš atzīmē, ka jaunās kases būs Kārļa Ulmaņa gatvē, Rīgā, kur plānots uzstādīt sešas automātiskās jeb pašapkalpošanās kases. To izvietošana neparedz darbinieku skaita samazinājumu.
 
Vīne kļuvusi par «spiegu galvaspilsētu», kurā pašreiz darbojas vairāk nekā septiņi tūkstoši slepeno aģentu, savā jaunajā grāmatā norādījis austriešu žurnālists Emīls Bobi. Grācas universitātes Izlūkošanas, propagandas un drošības studiju Austrijas centra vadītājs piekrīt Bobi aplēsēm. Žurnālists pēta to, kādēļ Austrija kļuva par ārvalstu aģentu bāzes vietu vēl pirms vienpadsmitā septembra teroraktiem. Viņš apgalvo, ka Vīnē ārvalstu aģenti ieņem augstus amatus vēstniecībās, starptautiskās organizācijās un korporācijās, bet viņu vienīgais mērķis ir iegūt un nodot tālāk slepenu informāciju. Žurnālists apgalvo, ka Austrijas Valsts policija zina par notiekošo, bet neko nedara, lai to apturētu. Spiegošanā Austrijā ir pretlikumīga tikai tad, ja tā vērsta tieši pret Austriju. Ja ārvalstu valdības Vīnē vēlas izspiegot citas ārvalstis, tad tas ir pilnībā likumīgi.
 
Un vēl
 
Dienā saule mīsies ar mākoņiem un austrumu rajonos līdz ar aizejošo atmosfēras fronti vēl gaidāmas pērkona lietusgāzes, iespējama arī krusa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Pūtīs mainīga virziena vējš, kas negaisa laikā brāzmās sasniegs no piecpadsmit līdz astoņpadsmit metriem sekundē. Stiprajam karstumam īslaicīgi atkāpjoties, gaisa temperatūra nebūs augstāka par plus divdesmit diviem līdz plus divdesmit septiņiem grādiem.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
Divdesmit sestajā jūlijā Salas novada Sēlpils pagasta gleznainajā Zvejnieklīcī aizvadīti jau divdesmit ceturtie Daugavas svētki! Organizatori izsaka pateicību visiem Daugavas svētku apmeklētājiem un dalībniekiem, jo katra apmeklētāja klātbūtne bija atbalsts šo svētku norisē. Kā arī liels paldies darba grupa, kas organizēja pasākumu, rūpējās par tīrību Zvejnieklīcī un drošību un kārtību pasākuma laikā. Tiekamies Zvejnieklīcī pēc gada augusta pēdējā sestdienā - Daugavas svētku pusapaļajā jubilejā!
 
ElegantOptic informē par Bezmaksas redzes pārbaudi Salas Kultūras namā. Piektajā augustā Salas kultūras namā īpašais piedāvājums – bezmaksas redzes pārbaude ar iespēju iegādāties optiskās brilles un saulesbrilles. Redzes pārbaudē ietilpst: Acs funkciju izmeklēšana – abu acu kopredzes noteikšana, vadošās acs noteikšana, redzes funkciju pārbaude tuvumā, redzes asuma noteikšana, acs struktūras novērtēšana, lai laikus varētu pamanīt dažādu acs saslimšanu pirmsākumus, esošo briļļu stipruma noteikšana. Izbraukumā līdzi ir no simtpiecdesmit līdz divi simti briļļu ietvaru un saulesbriļļu. Piedāvā arī BEZMAKSAS IETVARU kolekciju pasūtot brilles. Brilles pēc pasūtījuma.Acu spiediena mērījums ar bezkontakta tonometru - pieci Eiro. Glaukomas savlaicīgai atklāšanai, klientiem pēc četrdesmit gadu vecuma acu spiedienu rekomendējam mērīt vismaz reizi gadā. Savlaicīgi pierakstīties pa tālruni divi septiņi nulle divi astoņi deviņi astoņi četri (27028984)
 
Vakardien pulksten četrpadsmitos notika Salas novada domes sēde, kurā tika pieņemti vairāki svarīgi svarīgi lēmumi, kas būs pieejami Salas novada mājas lapā www.salasnovads.lv
 
Turpinām ar ziņām
 
Salas novada lauku attīstības konsultante Ligita Kadžule informē, ka no divi tūkstoši piecpadsmitā gada tiek ieviests ZAĻINĀŠANAS MAKSĀJUMS Lauku saimniekiem tiks ieviests jauns maksājums par klimatam un videi labvēlīgu lauksaimniecības praksi jeb zaļināšanas maksājums. Laipni aicināti visu novadu lauksaimnieki uz semināru! Precīzu un detalizētu skaidrojumu par zaļināšanas nosacījumiem Viduslatvijas Reģionālās Lauksaimniecības pārvaldes speciālisti sniegs izglītojošā seminārā „Klimatam un videi labvēlīga lauksaimniecības prakse jeb zaļināšanas maksājums"
 
Piektajā augustā pulksten vienpadsmitos, Biržu tautas namā, Salas pagastā Salas novadā. Semināra programma publicēta mājaslapā www.salasnovads.lv un www.laukutikls.lv. Uzziņām kontakttārunis: divi pieci četri seši nulle četri četri viens (25460441).
 
Un vēl
 
Devītajā augustā Salas novadā kapusvētki ar luterāņu mācītāju notiek šādā kārtībā: Salas pagasta Auzānu kapos pulksten vienpadsmitos, Dzelznavas kapos pulksten divpadsmitos, Biržu kapos pulksten četrpadsmitos, Sēlpils pagasta Zaķēnu kapos pulksten vienapdsmitos, Tiltu kapos pulksten četrpadsmitos, Sēlpils kapos sešpadsmitos.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kas notiks ''Ēdamo'' pagastu saietā Kūkās? Kad notiks pabalstu izmaksa ģimenēm Līvānu novadā? Kādā veidā autofotoorientēšanās posms "Latgale divi tūkstoši četrpadsmit" dalībnieki tiks iesaistīti Ginesa rekorda tapšanā?
 
Sestdien, otrajā augustā Kūku pagastā uz "Ēdamo" pagastu saietu pulcēsies Tumes, Zirņu, Bārbeles un Kūku Visas dienas garumā ēdampagastu tikšanās laiku caurvīs raganu tēma. Dalībnieki dosies ekskursijā "Raganai pa pēdām", kuras laikā apmeklēs Sēļu sētu Jēkabpilī, Asotes pilskalnu un Laukezera dabas parku. Pulksten astoņpadsmitos vakarā sāksies mēģinājumi, bet pulksten divdesmitos visi varēs aplūkot "Ēdamo pagastu Tumes, Zirņu, Bārbeles un Kūku Mazo Raganiņu perfomanci" pie Zīlānu kultūras nama. Pēc perfomances pulksten desmitos zaļumballe.
 
Ģimeņu pabalsta izmaksa Līvānu novadā notiks no ceturtā augusta līdz divdesmit devītajam augustam. Lai atbalstītu novada ģimenes, Līvānu novada pašvaldība to izmaksā jau otro gadu, šogad – īsi pirms jaunā mācību gada sākuma, kad vecākiem ir lielākie tēriņi. Pabalsts tiek piešķirts neatkarīgi no ģimenes ienākumiem, tā ir labvēlīgas attieksmes paušana no pašvaldības puses visiem vecākiem, kas audzina vismaz trīs bērnus. Liela daļa daudzbērnu ģimeņu tikai nedaudz pārsniedz valstī noteikto trūcīgo personu ienākumu slieksni, līdz ar to nevar pretendēt uz atvieglojumiem trūcīgajiem. Pēc Līvānu novada pašvaldības aplēsēm uz šo atbalstu varētu pieteikties ap simt četrdesmit ģimenes.
 
Rēzeknē sākas un līdz trešajam ugustam turpināsies pilsētas septiņi simti divdesmit devītās dzimšanas dienas svinības. Rēzeknes pilsētas svētki šodien iesāksies Rēzeknes pilskalnā, kur no pulksten astoņpadsmitiem vēstures rekonstrukciju klubi no Vitebskas un Pleskavas demonstrēs dažādas amatu prasmes un viduslaiku cīņas mākslu. Sestdien ieradīsies Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa «Rēzekne» komanda, būs iespēja piedalīties dažādās radošajās darbnīcās - mazākie varēs paši izveidot savu kuģa modeli un iesaistīties dārgumu meklēšanas spēlē, lielie - sacensties enkuru celšanas, roku laušanās vai virves vilkšanas sacensībās
 
Turpinām ziņas
 
Otrdien un trešdien Valmierā uzsākta nedēļas nogalē izdemolēto sabiedriskā transporta pieturu labošana. Pieturvietu labošanas izmaksas ir gandrīz divi tūkstoš eiro apmērā. Tāds ir zaudējuma aprēķins par astoņās pieturvietās vienpadsmit izsistiem stikliem un sešiem infopaneļiem. Trešdien strādnieki mēroja ceļu no Rīgas uz Tallinu, lai iegūtu stiklus pieturu labošanai. Vēlāk viņi atgriezās Valmierā un sāka ielikt stiklus pieturām uz Matīšu šosejas. Strādnieku komanda izteica sašutumu par tik liela apmēra huligānismu.
 
No otrā līdz trešajam augustam Daugavpils, Ilūkstes, Krāslavas apkārtnē, kā arī Utenas apriņķī Lietuvā notiks tradicionālais divu dienu autofotoorientēšanās posms "Latgale divi tūkstoši četrpadsmit". Otrajā augustā starts būs no Aknīstes viesu nama ''Liepas''. Šajās dienās būs jāatrod daudz dažādi kontrolpunkti, jāprot orientēties Daugavpils pilsētā, ciemiņus gaidīs arī vīngliemežu audzētava ''Ošu mājas'' Preiļu novadā, kempings ''Skrīveri'', brīvdienu mājas ''Meža Skuķi'' un ''Sidari'' un citi. Dalībnieki sacensību ietvaros piedalīsies arī Ginesa rekorda tapšanas procesā – Lielā Augšdaugavas musturdeķa un „Tautas atmiņu lādes" piepildīšanā.
 
Un vēl
 
Zasas pagastā, īpašuma „Minkas" teritorijā plānots būvēt biogāzes un koģenerācijas staciju, kuru caur siltumtrasi iecerēts savienot ar Zasas ciemata katlu māju. Divi tūkstoši četrpadsmitā gada piecpadsmitajā jūlijā Jēkabpils novada pašvaldība saņēma SIA „Ecobeta" iesniegumu ar lūgumu atļaut veikt siltumtrases izbūvi ceļa Zasa-Ģērķēni un Sila ielas pieguļošajā joslā.

Atstājiet komentāru