2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 1. septembrī

Jēkabpils radio1 ziņas 2014. gada 1. septembrī

Radio1 ziņas pulksten 07.00-08.00
Radio1 ziņās klausieties: Ar kuru valsti tiks apspriestas iespējas eksportēt vairāk Latvijā ražoto preču? Cik starptautisko olimpiāžu dalībnieku šodien suminās Valsts prezidents? Kas atzīts par latviešu tipiskāko ēdienu?
 
Šodien Jēkabpilī sāk kursēt 7. maršruta autobuss, informē SIA "JĒKABPILS AUTOBUSU PARKS". Viesītes ielas remonta laikā pietura "Viesītes iela" pie Gaļas nama tiks pārcelta uz Viestura ielu. Sakarā ar ielu rekonstrukcijas darbiem pilsētā, iespējama visu pilsētas autobusu kavēšanās līdz 10 minūtēm.
 
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs no šodienas līdz 3. septembrim dosies darba vizītē uz Baltkrievijas Republiku. Viņš tiksies ar Baltkrievijas augsta ranga amatpersonām un uzņēmējiem. Tiks apspriestas iespējas palielināt Latvijā ražoto lauksaimniecības un pārtikas preču eksportu uz šo valsti. Kopā ar zemkopības ministru Baltkrieviju apmeklēs Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības valdes priekšsēdētājs Jānis Šolks un Latvijas pārtikas ražošanas uzņēmumu pārstāvji.

Plkst. 15.00 Valsts prezidents Andris Bērziņš, izglītības zinātnes ministre Ina Druviete Zinību dienā sveiks starptautisko mācību priekšmetu olimpiāžu dalībniekus. Svinīgais apbalvošanas pasākums notiks Melngalvju namā, Rātslaukumā. Šovasar 30 Latvijas skolēni piedalījās astoņās starptautiskajās mācību priekšmetu olimpiādēs: fizikā, ķīmijā, bioloģijā, informātikā, matemātikā, ģeogrāfijā, vides projektos un vācu valodā. Mājās atvestas sešas sudraba, astoņas bronzas medaļas un seši atzinības raksti.

Turpinām ziņas
 
Šodien noslēdzas balsošana par Latvijas labāko peldvietu. Par ''Piekrastes balvu'' cīnās Latvijas labākās peldvietas no Rīgas, Jūrmalas, Liepājas, Daugavpils un tajā skaitā arī Jēkabpils. Izcīņa norisinās sadarbībā ar ''Zilā Karoga'' kampaņu. Tā apvieno pašvaldības, kas iegulda darbu piekrastes apsaimniekošanā.
 
No šodienas līdz 30.novembrim Latvijā notiks ostas valsts kontroles inspekciju kampaņa. Tās laikā inspektori pastiprināti kontrolēs, vai uz kuģiem tiek ievērotas un pareizi uzskatītas jūrnieku darba un atpūtas stundas. Latvija ir dalībvalsts Parīzes saprašanās memorandā par ostas valsts kontroli. Nopietnas kampaņas tajās notiek katru rudeni. Vienreiz gadā koncentrējot uzmanību kādai no aktuālākajām kuģošanas drošības problēmām. Eiropas jūras valstis memorandā sāka apvienoties 1982. gadā.

Un vēl
 
Par Latviešu tipiskāko ēdienu atzīti pelēkie zirņi ar speķi, noskaidrots asociācijas ''Lauku ceļotājs'' veiktajā aptaujā. To atzina aptaujātie latvieši un tūristi. Daži norādījuši, ka tie ir štovēti kāposti vai rupjmaize. Tipisko Latvijas ēdienu vidū atbalstu guvusi arī maizes zupa, «Rīgas balzams», aukstā zupa, putra, skābputra, bukstiņbiezputra, asinsdesa, karbonāde un pīrādziņi.

Radio1 ziņas pulksten 09.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Uz ko septembrī aicina SIA ''Jēkabpils siltums''? Kā Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete vērtē skolu gatavību jaunajam mācību gadam? Un kādas filmas tiks izrādītas Baltijas filmu forumā Jēkabpilī?
 
SIA ''Jēkabpils siltums'' aicina savus klientus pilnībā norēķināties par siltumenerģijas piegādes pakalpojumu līdz 2014.gada 30.septembrim. Ja norēķini tiks veikti līdz minētajam datumam, aprēķinātais līgumsods nebūs jāmaksā. Šādu iespēja piedāvāta zinot situāciju un cenšoties atvieglot norēķinus parādniekiem. SIA ''Jēkabpils siltums'' cer, ka šis piedāvājums ļaus samazināt parāda summu un varēs savlaicīgi uzsākt apkures sezonu.
 
Šodien Jēkabpils Muzeja Brīvdabas nodaļā ''Sēļu Sēta'' notiek Zinību dienas pasākums. Tas noritēs no pulksten 12.00-15.00. Tajā īpaši gaidīti pirmklasnieki un viņu ģimenes, kuriem apmeklējums šajā dienā būs bez maksas.
 
Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete atzinīgi vērtē skolu gatavību jaunajam mācību gadam, ziņo aģentūra LETA. Par izglītības iestāžu gatavību mācību gadam ministre pārliecinājās, apmeklējot izglītības iestādes dažādos novados un tiekoties ar pedagogiem. Ministre kopumā piedalījās vairāk nekā 20 pasākumos un konferencēs visā Latvijā. Šodien Druviete apmeklēs trīs izglītības iestādes Rīgā.
 
Turpinām ziņas
 
Sākot no šodienas līdz 10. septembrim Latvijā norisināsies militārās mācības ''Steadfast Javelin II''. Tās ir daudznacionālas apvienotās sauszemes un gaisa spēku taktiskās mācības. Piedalīsies vienības no Latvijas, ASV, Kanādas, Itālijas, Vācijas un Bulgārijas. Aptuveni 1000 ārvalstu militārpersonas. Mācības nepieciešamas, stiprinot Ziemeļatlantijas līguma dalībvalstu sadarbību. Par to norisi rītdien lems valdība.
 
Tāpat visās Maskavas atvalstīto teroristu kontrolētajās teritorijās visas baku un finanšu operācijas tiks veiktas Krievijas rubļos, ziņo krievu radiostacija ''Eho Moskvi''. Iespējams tā notiek, jo rubļi nepieciešami, lai norēķinātos ar Ukrainas austrumos karojošajiem krievu algotņiem.
 
Un vēl
 
Jēkabpils tautas namā no 3. Septembra sākas Baltijas jūras dokumentālo filmu forums. Tas ir ikgadējs Nacionālā Kino centra organizēts starptautisks pasākums. Tiek piedāvāta sešu filmu programma ''Klusuma Spēks''. Tajā šogad iekļautas deviņas starptautisku atzinību guvušas filmas no Dānijas, Indijas, Lielbritānijas u.c. Jēkabpilī izrādīs filmas - „Tēvocis Tonijs, Trīs muļķīši un VDK", „Lidijas īstās mājas", „Dvīnes", „Metamorfozes", „Bītlu labā feja" un „Dejo man!".
 
Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc autovadītājus uzmanīties aicina ''Latvijas valsts ceļi''? Kam šogad Latvijas Ārstu biedrība pasniegs balvu par ieguldījumu medicīnā? Un kādu vēstuli ASV prezidentam Barakam Obamam nosūtījuši Baltijas valstu deputātu klubi?
 
Sākoties jaunajam mācību gadam, ceļu uzturētājs «Latvijas valsts ceļi» aicina autovadītājus šonedēļ pie stūres būt īpaši uzmanīgiem. Satiksme var kļūt manāmi intensīvāka, īpaši rīta un vakara stundās. Reģionos sāks kursēt skolēnu autobusu, pieaugs gājēju kustība. Izglītības iestāžu un sabiedriskā transporta pieturvietu tuvumā jāsamazina ātrumu un jāpievērš uzmanību situācijai uz ceļa.
 
Šogad Latvijas Ārstu biedrība profesora Ilmāra Lazovska balvu par ieguldījumu medicīnā pasniegs Rīgas Stradiņa universitātes profesoram Jānim Raibartam. Tā ziņo biedrības mediju projekta vadītāja Sendija Burka-Šaicanova. Ik gadu balvas laureāts tiek paziņots 1. septembrī – profesora Lazovska vārdadienā. Līdz šim balvu saņēmuši: kardiologs profesors Andrejs Kalvelis, gastroenterologs profesors Anatolijs Danilāns, torakālais ķirurgs Jāzeps Baško.
 
Latvijas, Lietuvas un Igaunijas par neatkarību balsojušo deputātu klubi iesnieguši ASV vēstniecībā Igaunijā ASV prezidentam Barakam Obamam adresētu vēstuli. Tajā lūgts nodrošināt pastāvīgu NATO valstu karaspēka klātbūtni Latvijā, informē aģentūra LETA.
 
Turpinām ziņas
 
Sākot ar šodienu bijušo tieslietu ministre Baiba Broka atjaunota valdes locekļa statusā VAS ''Latvijas gaisa satiksme''. Akcionāru sapulce vienojās, ņemot vērā viņas iepriekšējo pieredzi uzņēmumā. Broka aktīvi strādāja visos uzņēmuma starptautiskajos projektos. Tāpat uzsvērts, ka viņa ir vairāku nozīmīgu aviācijas sertifikātu īpašniece, apguvusi gaisa satiksmes vadību, aviācijas attīstību, vienotās Eiropas debess ieviešanu, aviācijas tiesības vadītājiem.
 
Kā jau tika ziņots, līdz 3. septembra vakaram sakarā ar ASV prezidenta vizīti Igaunijā ieviesta robežu kontrole. Tostarp ierīkoti pagaidu robežkontroles punkti Latvijas un Igaunijas autoceļu savienojumos. Punkti atrodas Ainažos, Veclaicenē, Valkā, Unguriņos, Apē, Ipiķos, Omuļos. Pārējās robežas šķērsošanas vietas pa ceļiem šajā laikā būs slēgtas. Tāpat līdzi jābūt personu apliecinošiem un transportlīdzekļa dokumentiem.
 
Un vēl
 
Latvijā, Arēnā Rīga 17. oktobrī notiks Deivida Getas uzstāšanās, ziņo pasākumu rīkotāji «L Tips Agency». Geta ir mūsdienu elektroniskās mūzikas ikona. Viņš ieradīsies ar jaunu gaismu, skaņas un pirotehnikas šovu. Līdz šim tikai Eiropas lielāko deju mūzikas festivālu apmeklētāji guvuši ieskatu dīdžeja jaunajā programmā sestajam studijas albumam.
 
Radio1 ziņas pulksten 13.00 – 14.00 -15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kā aizvadīts ''Ghetto Games'' noslēdzošais posms? Kur iespējams pietuvojies Ebolas vīruss? Un cik glābšanas darbus aizvadītajā nedēļas nogalē veikuši ugunsdzēsēji glābēji?
 
Ir sācies jaunais mācību gads. Kā jau tika ziņots, šodien Jēkabpils izglītības iestādēs darbu sāk 500 pedagogi. Tajā skaitā 7 jaunie pedagogi. Tāpat mācības Jēkabpilī uzsāk gandrīz 250 pirmklasnieki, kopumā - 1550 skolēnu. Šodien jautājām vai 1. septembris tiek svinēts un uzskatāms par svētku dienu? Viedokļus izteica Rinolds, Lūcija, Marika, Kristīne un Lidija.
 
Kopumā šodien jauno mācību gadu sākušas 773 valsts un pašvaldību vispārizglītojošās skolas. Pēc Izglītības un zinātnes ministrijas aplēsēm, skolas gaitas varētu sākt aptuveni199 000 skolēni. Tas ir gandrīz par 2000 izglītojamo vairāk nekā pagājušo gadu.
 
Turpinām ar ziņām

Sestdien, 30. augustā Rīgā, tika noteikti labākie „Ghetto Games" sestās sezonas ielu basketbolisti, futbolisti, florbolisti un dejotāji. Čempionvienības balvā saņēma ceļojumus uz attiecīgā sporta veida mačiem ASV, Nīderlandē un Zviedrijā. „Ghetto Basket"1. vieta. Jelgavas "Armets". „Ghetto Football" 1. vieta. "Tente". „Ghetto Floorball" 1. vieta Rīgas "Agni".
 
Zviedrijā atklāts iespējams Ebolas vīrusa inficēšanās gadījums, ziņu aģentūrai AFP svētdien atklāja kāda vietējā amatpersona. Amatpersona uzsvēra, ka pagaidām runa ir tikai par aizdomām. Aizdomīgais gadījums konstatēts valsts galvaspilsētā Stokholmā. Cilvēks saslimis pēc atgriešanās mājās no reģiona, kur Ebolas vīruss ir izplatījies. Speciālisti uzskata, ka Ebolas vīrusa uzliesmojuma risks Zviedrijā ir ļoti zems.
 
Un vēl
 
Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 69 izsaukumus. Kopumā dzēsti 29 ugunsgrēki, veikti 34 glābšanas darbi un bija seši maldinoši izsaukumi. Ugunsgrēkos cieta viens cilvēks, ziņo VUGD. Ugunsdzēsēji glābēji palīdzēja arī vairākiem cilvēkiem, kas bija apmaldījušies mežā. Noslīkuši 2 cilvēki.
 
Novadu ziņas pulksten 16.00 un 19.00
 
27.augustā notika Pļaviņu novada domes civilās aizsardzības komisijas sēde. Domes izpilddirektors Aivars Bardovskis ziņoja, ka pašvaldība ir pieteikusies atbalsta saņemšanai dzesētavu iegādei. Tās noderēs Āfrikas cūku mēra un Klasiskā cūku mēra ierobežošanas pasākumu īstenošanai. Dzesētavas paredzētas medniekiem mežacūku liemeņu saglabāšanai līdz analīžu rezultātu saņemšanai no Pārtikas un veterinārā dienesta. Sēdē nolēma veikt iepirkuma procedūru un iegādāties trīs dzesētavas.
 
Augusta pēdējā dienā Pļaviņās notika pilsētas ceļojošā kausa izcīņas 206. turnīrs šahā. Tajā piedalījās 16 dalībnieki. Pirmajā sešiniekā ierindojās: Ģirts Kiršbergs no Jēkabpils ar 24,5 punktiem no 30, Aleksejs Pavlučenko no Rīgas ar 24 punktiem, Uldis Melderis no Pļaviņām ar 23, Jānis Visockis no Rīgas ar 22,5 punktiem, Ivo Saksis no Limbažiem ar 22 punktiem, Matīss Mitenieks no Cēsīm ar 19 punktiem.
 
Turpinām ziņas
 
Notiks pilsētas čempionāta finālspēles futbolā. Pusfināli otrdien 2. septembrī plkst.19.00. Ceturtdien 4. septembrī plkst. 19.00, spēlē Varieši – Veterāni. Fināls svētdien 7. septembrī. Pulksten 12.30 par 3. vietu cīnīsies Pusfinālu zaudētāji. Pulksten 14.00 par 1. vietu Pusfinālu uzvarētāji.
 
Un vēl
 
13.septembrī notiks Sēņošanas sacensības. Pulcēšanās pirms braukšanas uz mežu Kriškalnos pie Aiviekstes pagasta bibliotēkas. Kopējais starts pulksten 10.00. Sacensību uzdevums savākt pēc iespējas vairāk sēņu. Sēņošana jāveic kājām, sacensību organizētāju norādītājā apvidū. Tai dotais laiks būs 2 stundas. Ja dalībnieks finišē pēc 2 stundām, tiek atrēķināti 100 g par katru nokavēto minūti. Vērtēs sēnes bez tārpiem. Sēņotājiem pasniegs balvas par skaistāko, neparastāko un lielāko sēni. Pieteikties var pa telefona numuru – 26334641 vai 29508345.
 
Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kurš medus ieguvis Latvijas atzītākā medus nosaukumu? Kā noslēdzies Kokneses novada atklātais čempionāts pludmales volejbolā? Un par ko Viesītes pašvaldība diskutēja ar Roķišķu mērs?
 
Aizvadītajās brīvdienās Jelgavas Piena, maizes un medus svētku ietvaros 1.vietu un Latvijas atzītākā medus nosaukumu ieguva Madonas novada biškopes Sigitas Stafeckas pļavas ziedu medus.

Otrajā vietā Lielvārdes novada biškopes Lienas Mucenieces meža ziedu medus. Savukārt trešo vietu ieguva - Ķekavas novada zemnieku saimniecības "Dorītes" biškopja Jāņa Sulutaura meža ziedu medus. Lai novērtētu Latvijas biškopju paveikto, katru vasaru tiek organizēti divi konkursi - Garšīgākais Latvijas , kurā labāko medu paši biškopji, kā arī Latvijas atzītākais medus, kurā savu viedokli paust ir iespēja ikvienam Latvijas medus ēdājam.
 
27.augustā Viesītes pašvaldībā viesojās Lietuvas vēstnieks Latvijā Ričardas Degutis un Viesītes pašvaldības sadarbības pilsētas Lietuvā – Rokišķu mērs Egidijus Vilimas. Tā ziņo Viesītes novada pašvaldība.Vizītes mērķis bija izteikt pateicību Viesītes novada pašvaldībai par sadarbību ar Lietuvu ceļa posma Ķīseļi-Muitnieki atjaunošanas darbos. Ceļa posms Lietuvas pusē ir pabeigts. Savukārt Latvijas daļā šobrīd notiek remontdarbi. Apspriesta arī ekonomiskā situācija, importa un eksporta jautājumi un piena produktu tirgus situācija.
 
Šodien Ventspils graudu terminālis nosūtīja lielāko kviešu kuģa partiju eksportam ostas vēsturē, informē AS "Ventspils Grain Terminal". Aptuveni 76 tonnas Latvijas kviešu uz sava borta uzņēma Panamas kuģis "Santa Cruz". Krava tālāk tiks eksportēta uz Tuvajiem Austrumiem. Rekordlielo kviešu kuģa partiju, kas līdzvētīga 1100 piekrautiem dzelzceļa vagoniem jeb 20 piekrautiem vilcieniem, nosūtīja Latvijā lielākais graudu eksportētājs "Latraps".
 
Turpinām ar ziņām
 
Ar trešo posmu 30.augustā Vecbebros noslēdzās Kokneses novada atklātais čempionāts pludmales volejbolā, ziņo Kokneses Sporta centrs. Vīru konkurencē par uzvarētājiem kopvērtējumā kļuva Vasīlijs Trusovs un Edmunds Malta, bet dāmu konkurencē – Gerda Sedoja un Iveta Rutkovska. Posma uzvarētāji tika apbalvoti ar Bebru pagasta pārvaldes balvām. Kopvērtējuma laureāti tika apbalvoti ar turnīra organizatoru – Kokneses novada domes un Kokneses sporta centra balvām.
 
Šodien BK "Jēkabpils" viesojās Jēkabpils skolās, lai psveiktu skolēnus ar jaunā mācību gada sākšanos. Komanda apmeklēja gandrīz visas Jēkabpils skolas. Kā Jēkabpils Valsts ģimnāziju, Jēkabpils vakara vidusskolā, Jēkabpils Agrobiznesa koledžu un citas. Tika teikti laba vēlējumi, dalītas dāvanas un aicināts atbalstīt komandu. Skolām tika uzdāvināta grāmata – "Latvijas Basketbola valstvienība: 90 spēles 90 gados", skolēniem - bezmaksas apmeklējums sezonas atklāšanas spēlei.
 
Un vēl
 
Ātruma festivāla - rallija «Kurzeme 2014» laikā notikušajā Rallija leģendu cīņā uzvarēja komanda sastāvā ar Ivaru Vasaraudzi, Raimondu Kisielu un Reini Nitišu. 2.vietu izcīnīja Liepājas rallija leģendu komanda, kurā brauca Uldis Sesks, Mārtiņš Būčiņš, bet trešie palika Andris Kārkliņš, Agris Staņēvičs un Jānis Lavrinovičs. Rallija leģendas startēja ar vienādām BMW aizmugures piedziņas automašīnām, un bija sadalītas trīs komandās.

Atstājiet komentāru