2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2014.gada 26.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 26.jūnijā

 

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādi satiksmes ierobežojumi šodien stājas spēkā Jēkabpilī; kādu izstādi atklās Krustpils kultūras namā; kādu dzimšanas dienu šodien svinēs Krustpils pilī.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība atgādina, ka no šodienas 26.jūnija, tiek uzsākti tiltam pieguļošā Vienības un Neretas ielu krustojuma rekonstrukcijas darbi. Līdz ar to satiksme pāri tiltam atkal būs ierobežota un transporta kustība notiks tikai pa vienu braukšanas joslu. Automašīnu kustību pār tiltu darba dienās no pulksten 7.30 līdz 18.30 regulēs satiksmes regulētāji, bet pārējā laikā – luksofori. Satiksmes ierobežojumi būs spēkā līdz 8.augustam.

Šajās dienās Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs Briselē piedalās Reģionu komitejas plenārsesijā, kuras laikā notiks plenārsēdes un vairākas tikšanās. Plānots, ka Latvijas delegācija tiksies ar Eiropas Savienības padomnieci reģionālās attīstības jautājumos Indru Ciukšu Paredzēts pārrunāt jautājumus par mazo un vidējo pilsētu attīstību, Eiropas pilsētvides attīstību un citas tēmas.

 

Pētījumi liecina, ka no vardarbības ģimenē ik dienu cieš vairāk nekā 100 sievietes Latvijā. Maldīgs ir uzskats, ka mājas ir drošākā vieta, kur atrasties. Biežāk tieši tur sievietes cieš no vardarbības un agresijas, ko pauž pašu vīri. Tas, ka vardarbību izprovocē pašas sievietes, ir mīts. Realitātē vīri un dzīvesdraugi savas sievietes sit pat par nepareizu mašīnas novietošanu, trauku nenomazgāšanu vai nepareizā TV kanāla izvēli, liecina pētījumi. Ne velti Latvijā ir vairāki palīdzības centri, kuros ik dienu palīdzību meklē 5-6 sievietes.

Turpinām ziņas

12% pedagogu Latvijā nožēlo profesijas izvēli, liecina Starptautiskā mācību vides pētījuma dati par 5.-9.klašu skolotājiem. Neskatoties uz to, ka atkārtotas izvēles iespējas gadījumā par pedagogu izvēlētos kļūt 68% pedagogu, kopumā pedagogi ir apmierināti ar savu darbu. Tā norādīja 91% aptaujāto pedagogu. Tomēr tikai nepilna ceturtdaļa aptaujāto skolotāju uzskata, ka skolotāju profesija sabiedrībā tiek cienīta. Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete norādīja, ka zemo profesijas prestižu veicina negatīvais viedoklis sabiedrībā.

No šodienas līdz 6.augustam Krustpils Kultūras namā būs skatāma Latvijas Leļļu teātra 70 gadu jubilejas izstāde „Leļļu stāsti”. Izstādes atklās pulksten 10.00 un tajā piedalīsies Leļļu teātra pārstāvji. Pilsētas svētku nedēļā izstādi varēs apskatīt bez maksas. Izstāde aicina iepazīt 32 teātra lelles un caur to stāstiem sastapt tādas leģendāras personības kā Pāvils Šenhofs, Arnolds Burovs, Tīna Hercberga, Anna Nollendorfa, Marga Austruma un citas. Darbdienās izstāde būs atvērta no 14.00 līdz 18.00. Sestdienās: no 10.00. līdz 14.00. Svētdienās – slēgts.

Un vēl kāda ziņa

26.jūnijā pulksten 15.00 Krustpils pilī notiks Ziemassvētku vecīša dzimšanas dienas svinības. Jau ierasti divas reizes gadā - ziemas saulgriežos un vasaras saulgriežos, Krustpils pilī viesojas Ziemassvētku vecītis. Ap ziemas saulgriežu laiku vecītis Krustpils pilī iekārto Ziemassvētku biroju, bet uzreiz pēc vasaras saulgriežiem, ierodas Krustpilī, lai svinētu savu dzimšanas dienu. Muzejs aicinām bērnus ierasties Krustpils pilī uz Ziemassvētku vecīša dzimšanas dienas svinībām.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda traģiska avārija notikusi Jelgavā; vai starp aizturētajiem ir arī Imantas pedofils; cik auksts bijis jūnija pirmajās nedēļās.

Vakar pļavā Jelgavā, Slokas ielā, nogāzusies divvietīga lidmašīna. Negadījumā gājis bojā tās pilots, aptuveni 45 gadus vecs vīrietis. Avarējis pašbūvēts "Jodel" tipa koka un auduma jauktas konstrukcijas lidaparāts, aprīkots ar motocikla dzinēju. Šādi lidaparāti pasaulē ir plaši izplatīti, iespējams, tā ir pati izplatītākā lidmašīna pasaulē. Lidmašīnas būvniecības process ticis kontrolēts, tomēr, iespējams, ka tā nav bijusi attiecīgi reģistrēta. Lidmašīnā avārijas brīdī pilots bijis viens pats.

Policija par šaujamieroča munīcijas glabāšanu aizturējusi vīrieti, kurš ar munīcijas maisu ieradies pie bijušās civilsievas. Rīgā, Slokas ielā, pie sievietes bija ieradies bijušais civilvīrs, kurš viesošanās laikā lietoja alkoholiskos dzērienus. Izcēlās konflikts un tā laikā vīrietis bija iespēris pa maisu, un no tā izbira pāris munīcijas lādiņu. Policija atrada un atsavināja 85 patronas un aizturēja iepriekš sešas reizes sodīts par zādzībām.

Turpinām ziņas

Iespējams, starp jau aizturētajiem noziedzniekiem ir arī par Imantas pedofilu dēvētais vīrietis, šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā «Rīta Panorāma» sacīja Valsts policijas šefs Ints Ķuzis. «Tiks veiktas DNS analīzes, lai noskaidrotu, vai kāds no aizturētajiem ir meklētais pedofils,» atzina Ķuzis. Iekšlietu ministrs jau jūnija sākumā pauda pārliecību, ka Imantas pedofils «agri vai vēlu tiks aizturēts». Pavisam aizdomās par pedofiliju aizturēti 12 cilvēki.

"Al Jazeera" žurnālists, Latvijas un Austrālijas dubultpilsonis Pēteris Greste ir sašutis par viņam Ēģiptē piespriesto septiņu gadu cietumsodu un paziņojis, ka lieta pret viņu un citiem "Al Jazeera" žurnālistiem ierosināta ar mērķi apklusināt kritiskas balsis medijos. Greste un vēl divi žurnālisti ir notiesāti par Ēģiptē aizliegtās islāmistu kustības "Musulmaņu brālība" atbalstīšanu un "nepatiesu ziņu izplatīšanu". Tiesā viņi savu vainu neatzina un uzsvēra, ka godprātīgi pildījuši savus žurnālistu pienākumus.

Un vēl kāda ziņa

Jūnija otrajā dekādē gaisa temperatūra bija 2,2 grādus zem normas, vien 11.jūnijā tā bija virs normas. Pēc tam turpmākajās dienās laiks bija vēsāks par ilggadīgajiem vidējiem rādītājiem, viszemāko atzīmi - sešus grādus zem normas - sasniedzot 17.jūnijā, kad dienā gaisa temperatūra bija vien plus 11, plus 16 grādi. Aizvadītā dekāde izcēlās arī nokrišņu daudzuma ziņā - tas bija 163% no normas. Lietus bija gandrīz katru dienu gandrīz visā valsts teritorijā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc no kādas mājas Rīgā evakuēja iedzīvotājus; kā Stūra mājā pieminēs sacelšanos Gulagā; kāds pasākums šodien sākas Gaismas pilī.

Vakar Rīgā, Aleksandra Grīna bulvārī no kādas piestāvu dzīvojamās mājas pamanītas plaisas dēļ evakuēti iedzīvotāji. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, vakar saņemts izsaukums uz kādu piecstāvu dzīvojamo māju, kuras sienā pamanīta plaisa. Drošības apsvērumu dēļ evakuēti vienas kāpņu telpas iedzīvotāji. Ēku apsekojis būvinženieris, kurš atzinis, ka plaisa draudus nerada. Pēc tam iedzīvotājiem ļauts atgriezties savos mājokļos.

Trešdienas vakarā glābēji saņēmuši informāciju, ka lielveikalā «Maxima» Rīgā ievietots spridzeklis. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņu par iespējamu spridzekli lielveikalā «Maxima» Rīgā, Augusta Deglava ielā, saņēmis trešdienas vēlā vakarā. Notikuma vietā ieradušies policisti, glābēji, kā arī mediķu brigāde, taču pēc pārbaužu veikšanas informācija par spridzekli neapstiprinājās.

Turpinām ziņas

Lai pieminētu PSRS soda nometnē Kengirā ieslodzīto sacelšanās 60.gadadienu, šodien Stūra mājā Rīgā notiks tematisks pasākums "Sacelšanās Gulagā". Kengiras sacelšanās bija viena no traģiskākajām politiski ieslodzīto organizētām sacelšanās izpausmēm, stāsta Krieviņa. Tā ilga no 1954.gada 16.maija līdz 26.jūnijam. Tajā piedalījās vairāk nekā 5000 ieslodzīto, to skaitā 43% sieviešu. 40.dienā sacelšanās tika apspiesta, pielietojot pat tankus. Simtiem ieslodzīto gāja bojā. Seši sacelšanās vadītāji tika notiesāti ar nāvessodu.

Šodien pulksten 12 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā sāksies "Gaismas pils" atklāšanas lentes digitālā griešana, kas turpināsies līdz pat bibliotēkas inaugurācijas dienai - 29.augustam. Katrs digitālās lentes griezējs savā īpašumā varēs iegūt "Gaismas pils" lentes fragmentu ar personificētu tautasdziesmu. Plānots, ka "Gaismas pils" atklāšanas lenti fiziski pārgriezīs ap 1000 cilvēku visā Latvijā. Lentes kopējais garums ir 10 tūkstoši metru, uz tās ir izvietots 50 tūkstoši tautasdziesmu.

Un vēl kāda ziņa

Teju trīs ceturtdaļas vāciešu iebilst pret pastāvīgu NATO bāzu izvietošanu Austrumeiropā, kā to, bažījoties par Krievijas draudiem, pieprasījusi Polija un Baltijas valstis. Tā liecina nupat izplatītās sabiedriskās domas aptaujas dati. Krievija ir svarīgs Vācijas tirdzniecības partneris, turklāt Vācija no Krievijas saņem vairāk nekā trešo daļu gāzes. Šīs attiecības Vācijas kanclerei Angelai Merkelei savā reakcijā liek būt apdomīgai.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: ko jēkabpilieši domā par glābējsilītēm un to nepieciešamību Jēkabpilī; kad gaidāms ekspertu slēdziens par Zolitūdes traģēdijas iemesliem; ko Baltijas jūrā atraduši igauņu ūdenslīdēji.

Svētku laikā Latvijas glābējsilītēs atstāti trīs bērni, no tiem divi puikas Rīgā, viens – Madonā. Kopā ar Madonas glābējsilītē atstāto puisīti bijusi arī zīmīte ar bērna dzimšanas datiem un to, cik daudz maisījuma viņš apēd. Puika atrodas Madonas slimnīcā un tās darbinieki viņu iesaukuši par Jānīti. Šī ir pirmā reize projekta vēsturē, kad piecu dienu laikā glābējsilītēs ievietoti trīs mazuļi. Kopš 2009.gada glābējsilītēs Latvijā ievietoti 28 bērni.Radio1 jautāja jēkabpiliešiem, kā viņi vērtē glābējsilīšu ieviešanu un vai tāda būtu nepieciešama arī Jēkabpilī. Cilvēki lielākoties uzskata, ka glābējsilītes ir nepieciešamas, lai mazuļi nokļūtu gādīgās rokās. Labklājības ministrija uzskata, ka glābējsilīšu projekts jāturpina un, iespējams, nākotnē, šāda silīte būs arī Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Valsts policija ekspertu atzinumus Zolitūdes traģēdijas lietā gaida uz rudens pusi, šorīt Latvijas Televīzijā stāstīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Viņš atgādināja, ka pašlaik ir noslēgušies plānotie izmeklēšanas eksperimenti traģēdijas vietā, un nedēļas vai divu laikā izmeklētāji pametīs veikala drupas un atdos tās apsaimniekotājiem. Izmeklējot traģēdiju, Zolitūdes lielveikala drupās izmeklētāji veikuši divus eksperimentus - kontrolētu jumta slogošanu un graušanu un mākslīgi radītus, kontrolētus ugunsgrēkus.

Saistībā ar to, ka noslēdzies iepirkums mājsaimniecību elektroenerģijas skaitītāju modernizēšanai, "Sadales tīkls" šogad plāno bez maksas nomainīt 100 tūkstošus veco skaitītāju uz jaunajiem, kā arī procesu turpināt nākamajos gados. Mājsaimniecībās, kurās dažādu tehnisku iemeslu dēļ būs nepieciešama skaitītāju maiņa un kuru patēriņš gadā ir lielāks par 2500 kilovatstundām, "Sadales tīkls" bez maksas uzstādīs jaunus - viedos - elektroenerģijas skaitītājus. Jaunie skaitītāji ļaus uzskaitīt, kādas iekārtas veido lielāko enerģijas patēriņu.

Un vēl

Igaunijas ūdenslīdēji rietumos no Hījumā salas atraduši korpusu, kas, domājams, pieder 1915.gada novembrī pazudušajai Krievijas impērijas flotes zemūdenei «Akula», ceturtdien vēsta Igaunijas prese. Atrastās zemūdenes priekšgalu saārdījis sprādziens, apliecinot, ka tā uzsprāgusi uz mīnas. Ūdenslīdēji negrasās iekļūt zemūdenē, jo tā ir ļoti šaura, turklāt kapavieta 35 jūrniekiem. Arī virs ūdens tā, visticamāk, netiks izcelta, jo varētu sairt.

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

Latvijas Kopienu Iniciatīvu fonda jau ilgus gadus atbalsta biedrības un nodibinājumus, kuru darbības mērķis ir vietējo iedzīvotāju dzīves kvalitātes uzlabošana. Turpinot iesākto, jūnijā fonds izsludinājis projektu konkursu jaunā programmā „Plaukstošu kopienu attīstībai”. Tajā īpaša uzmanība būs pievērsta sociālās uzņēmējdarbības iniciatīvu atbalstam. Šajā programmā finansējumu var saņemt jaunu pakalpojumu iedzīvotājiem ieviešanai; sociālās uzņēmējdarbības uzsākšanai; mēbeļu un aprīkojuma iegādei, pasākumiem iedzīvotāju izglītības, veselības, un nodarbinātības veicināšanai. Projektu pieteikumus var iesniegt līdz 29. augustam.

Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs 3. un 4.jūlijā organizē semināru augu aizsardzības līdzekļu lietošanas iekārtu jeb smidzinātāju pārbaudes veicējiem. Ministru kabineta noteikumi paredz, ka līdz 2016. gada 26. novembrim visām iekārtām (smidzinātājiem) ir jābūt pārbaudītiem vismaz vienu reizi. Latvijā ir aptuveni desmit tūkstošu smidzinātāju, taču nav pietiekami daudz apmācītu speciālistu, kas varētu veikt to pārbaudi. Mācības sastāv no teorētiskās un praktiskās daļas un ilgst trīs dienas. Trešajā mācību dienā persona kārto eksāmenu un iegūst sertifikātu.Dalību seminārā var pieteikt līdz 30. jūnijam.

Turpinām ziņas

Līdz 29.jūnijam Jēkabpils novada Rubenes pagastā, Kaldabruņā, skolas ābeļdārzā norisinās ikgadējās "Siena dienas 2014". Šodien notiek siena skulptūru veidošana, bet rīt siena skulptūru plenērs turpināsies kopā ar starptautiskā projekta "Māksla un ainava" dalībniekiem, kad kopā ar pašmāju skulptoriem darbosies arī viesi no Itālijas, Grieķijas, Turcijas, Lielbritānijas, Francijas un Norvēģijas. Plenērs noslēgsies 29.jūnijā ar siena skulptūru izstādes atklāšanu, labāko darbu autoru apbalvošanu un Rokišķu rajona Bajoru kultūras nama leļļu teātra izrādi, kā arī garīgā roka grupas "Levīti" koncertu."Siena dienas 2014" rīko biedrība "Ūdenszīmes".

Un vēl kāda ziņa

Dignājas jauno ģimeņu klubiņš aicina pievienoties jaunus dalībniekus. Klubs dibināts 15.maijā un darbojas Dignājas sabiedriskā centra telpās. Patlaban klubā ir vairākas jaunās ģimenes , kurās ir bērni līdz četru gadu vecumam. Pirmajā nodarbībā piedalījās septiņi bērni un sešas mammas, lai uzzinātu un papildinātu savas zināšanas par bērnu attīstību pa vecuma posmiem. Nākamajā tikšanās reizē tapa „Jauno ģimeņu” „karogs” – bērnu roku un kāju nospiedums uz audekla. Jaunie dalībnieki var pieteikties pie kordinatores Ievas Dreimanes.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds incidents šodien notivis Sēlpils pagastā; kā Jūrmalā zaglis mēģināja sadurt policistu; cik auksta bijusi Jāņu nakts.

Neoficiāla informācija liecina, ka šodien Salas novada Sēlpilī norisinās incidents starp kādas mājas saimnieku, elektriķiem un policiju.Kādās mājās elektriķi ieradušies, lai atslēgtu elektrības padevi. Mājas saimnieks elektriķus sagaidījis agresīvi, vicinot dūres, neoficiāla informācija liecina, ka viens no elektriķiem piekauts. Lai savaldītu agresīvo mājas saimnieku, elektriķi esot izsaukuši policiju. Savukārt mājas saimnieks kārtības sargus sagaidījis ar ieroci rokās un pēc tam iemuka mežā. Policija apstiprina, ka bruņotā vīrieša meklēšanā iesaistīta speciālā vienība “Omega”, kas ieradusies ar helikopteru. Tuvākas ziņas policija pagaidām nesniedz. Sekojiet informācijai portālā Radio1.lv.

Jūrmalas iecirkņa policisti aizturējuši mobilā telefona zagli, kurš likumsargam aizturēšanas laikā uzbrucis ar šķērēm. Jūrmalas iecirkņa darbinieki saņēma izsaukumu uz kādu sociālās aprūpes namu, kur medmāsa pamanījusi, ka nozagts viņas mobilais telefons. Patruļpolicija ieradās notikuma vietā un kopā ar apsargu pārmeklēja tuvāko apkārtni. Zaglis, pamanot, ka viņu meklē policija, metās bēgt. Pēc neilga brīža policisti garnadzi panāca. Zaglis pretojās policijas darbiniekiem. Pārmeklēšanas brīdī zaglis izvilka šķēres un ar tām centās iedurt policistam. Vīrietis aizturēts.

Turpinām ziņas

Austrumukrainā no Latvijas ieradies ķirurgs Sergejs Matasovs, lai promaskavisko separātistu kontrolētajā Slovjanskā, Doņeckas apgabala ziemeļos, ārstētu ievainotos kaujiniekus. Kā žurnālistiem Doņeckā pastāstīja Matasovs, viņš uzzinājis, ka Ukrainas dienvidaustrumos trūkst ārstu un ka īpaši akūts esot ķirurgu trūkums. Matasovs nolēmis doties palīgā Donbasa kaujiniekiem profesionālās un pilsoniskās pārliecības dēļ.Viņš uzskata, ka pievienošanās Eiropas Savienībai nenes neko labu postpadomju telpas republikām, īpaši jau to krievvalodīgajiem iedzīvotājiem.

Savulaik populāri politiķi partijas Vienoti Latvijai! līdera Aināra Šlesera vadībā 3.jūlijā plāno paziņot par atgriešanos politikā, piesakot zem šīs partijas nosaukuma savu komandu arī Saeimas vēlēšanās, vēsta laikraksts Diena. Tajās startēs ekspremjeri Aigars Kalvītis un Ivars Godmanis, kā arī bijušais Tautas saskaņas partijas priekšsēdis Jānis Jurkāns, kādreizējais tēvzemiešu līderis un Saeimas priekšsēdētājs Jānis Straume, bijušais ministrs, viens no Tautas partijas līderiem Edgars Zalāns un citi bijušie politiķi.

Un vēl kāda ziņa

Aizvadītā Jāņu nakts bijusi piektā aukstākā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē. Vidējā gaisa temperatūra naktī no 23. uz 24.jūniju bija plus 6,8 grādi. Viszemākā gaisa temperatūra šajā naktī fiksēta Madonā - vien plus 3 grādi. Visaugstākā gaisa temperatūra bijusi Liepājā, taču tie arī bija vien plus 9 grādi. Austrumlatvijā vietām novērota arī salna - temperatūra augsnes virskārtā bija mīnus 1 grāds. Jāņu naktī visvairāk nolijis Stendē un Salacgrīvā - 12 stundās ap 50% no jūnija trešās dekādes normas. Vissausākā Jāņu nakts bija Latgalē

Atstājiet komentāru