2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 4.jūnijā

Radio1 ziņas 2014.gada 4.jūnijā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi Jēkabpils Vēstures muzeja projekti saņēmuši atbalstu; kur valsts ieņēmumu dienests meklē nodokļu nemaksātājus. Kāda sērga plosās Pasaules futbola kausa izcīņas pilsētā Brazīlijā.

Jēkabpils Vēstures muzejs ieguvis finansiālu atbalstu projektiem, kas iesniegti Valsts Kultūrkapitāla fonda un Zemgales Plānošanas reģiona rīkotajos projektu konkursos. Atbalstīts projekts „Krustpils pils sienu gleznojumu restaurācija” 1.stāvā, kur atklāti 18.gadsimta rokoko sienu gleznojumi. Projektam piešķirti kopumā 2500 eiro. Savukārt nepelnīti piemirstā Jāzepa Vītola dziesmu izpildītāja, operdziedātāja Kārļa Bauera – Zemgaļa piemiņas koncerta rīkošanai piešķirti 1000 eiro.

Pēdējās dienās notikušas vairākas zādzības gan Jēkabpilī, gan novados, Tā, piemēram, Variešu pagastā no veikala nozagti trīs gāzes baloni. Savukārt salas novadā no Biržu pamatskolas virtuves telpām paņemti 80 eiro, bet no kāda uzņēmuma teritorijas Jēkabpilī, Zvanītāju ielā, nozagts elektromotors. Visos šajos gadījumos sāktas krimināllietas, bet kādai pusaudzei par smēķēšanu – administratīvais protokols.

Turpinām ziņas

Valsts policija vismaz līdz jūnija vidum plānojusi nodrošināt apsardzi Zolitūdes traģēdijas vietā Priedaines ielā 20, tāpēc apsardze nedēļas nogalē nav noņemta. Papildu finanšu līdzekļi šim mērķim netiks pieprasīti, un izmaksas tiks segtas no Valsts policijai piešķirtās naudas. Jau ziņots, ka valdība martā Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanai kopumā piešķīra papildus vairāk nekā 625 tūkstošus eiro. Lai nodrošinātu apskates objekta saglabāšanu, Krimināllikums paredz, ka var organizēt tā apsardzi.

Ieņēmumu dienests nodokļu nemaksātājus meklē arī sludinājumu lapās, lai arī no sludinājumu ievietotājiem „piedzītu” nodokļus. Daudzi, kas sludinājumu portālos izvietojuši savus piedāvājumus, nemaz neapzinās, ka arī šis ir sava veida bizness, tiek gūta peļņa, un valstij ir jāsamaksā nodokļi. Tā, piemēram, kāda sieviete, kas savā dzīvoklī piedāvāja manikīra pakalpojumus, jutās pārsteigta, kad no VID saņēma brīdinājuma vēstuli par nodokļu piedziņu. VID atgādina, ka vispirms brīdina un tikai pēc tam seko sods.

Un vēl kāda ziņa

Kampinases pilsētā Brazīlijā, kur Pasaules kausa izcīņas laikā mitināsies Portugāles un Nigērijas futbola izlases, plosās līdz šim lielākā pieredzētā tropu drudža epidēmija, ziņo ārzemju mediji.

Slimības simptomi ir drudzis, galvassāpes, muskuļu un locītavu sāpes, kā arī masalām līdzīgi izsitumi. Tā kā pret šo vīrusu nav iespējams vakcinēties, vienīgā iespēja izvairīties no saslimšanas ir vīrusa pārnēsātāju, moskītu, iznīcināšana. Valsts veselības aizsardzības iestādes iesaka futbolistiem turnīra laikā ārpus stadiona nēsāt slēgtu apģērbu un izmantot pretinsektu aerosolus.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kur Jēkabpilī vakar izcēlies paaaugstinātas bīstamības ugunsgrēks; kur Jēkabpilī var bez maksas apgūt angļu valodu; kā arodbiedrība vērtē veselības aprūpes pieejamību Latvijā.

Akciju sabiedrības "Jēkabpils labība" elevatorā vakar vakarā izcēlies paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks, dega viens no labības glabāšanas torņiem. Sākotnējā informācija liecina, ka Jēkabpils ugunsdzēsējiem palīgā atsteigušies arī kolēģi no Pļaviņām. Zināms laiks pagājis, kamēr konstatēta ugunsgrēka izcelšanās vieta. Dzēšanu apgrūtināja tas, ka ugunsgrēka perēklis bija augstu tornī. Pagaidām nav zināmi ugunsgrēka izcelšanās iemesli un apjomi. Par to Radio1 informēs dienas gaitā.

Īstenojot sociālo projektu, izglītības iestāde “Valodu vēstniecība” piedāvā iespēju Jēkabpilī bez maksas apgūt angļu valodu intensīvos divu nedēļu kursos. Tajos varēs apgūt gramatiku, lasīšanu un izrunu zinošu pasniedzēju vadībā. Angļu valodas kursi Jēkabpilī notiks no 9.līdz 20.jūnijam, bet uzzināt plašāku informāciju par kursiem un valodas apguves iespējām var jau tagad, piezvanot pa tālruni 26672558.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada ģimnāzijas pedagogi atbalsta Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības prasības. Viņi ir gatavi turpināt aktivitātes un uzskata, ka būtu vairāk jāskaidro sabiedrībai, ka 37% pedagoga darba netiek apmaksāti. Ja arodbiedrības vadība aicinās, kolektīvs ir gatavs atbalstīt arī daudz radikālākas protesta formas, kā streiku, taču līdz streikam vēl ir iespējamas sarunas ar valdību.

Salīdzinot ar situāciju Lietuvā un Igaunijā, veselības aprūpes pieejamība Latvijā ir desmit reizes sliktāka. Tā šodien intervijā raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. Viņš norādīja, ka Latvijā ir mazāks ārstu un māsu skaits uz noteiktu iedzīvotāju skaitu, nekā pārējās Baltijas valstīs. Kā vienīgo iespējamo risinājumu problēmas risināšanai Keris minēja finansējuma palielināšanu veselības aprūpei.

Un vēl kāda ziņa

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa šodien uz parlamentu aicinājusi Latvijas hokeja izlasi, lai pateiktos par dalību šā gada pasaules čempionātā un Latvija vārda nešanu pasaulē. Āboltiņa sportistiem, treneriem, ārstiem un Hokeja federācijas pārstāvjiem pasniegs atzinības rakstus. Latvijas hokeja izlase šā gada pasaules čempionātā ierindojās 11.vietā, spraigā cīņā uzvarot Somijas, ASV un Kazahstānas valstsvienības.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi ir iespējamie Jēkabpils labības elevatorā notikušā ugunsgrēka cēloņi; par ko šodien preses konferencē informēs Jēkabpils kultūras pārvalde; cik silts bijis šis pavasaris.

Ugunsgrēku, kas vakar vakarā izcēlās akciju sabiedrības “Jēkabpils labība” elevatorā, izdevās nodzēst ap pulksten diviem naktī, ziņo Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis. Ugunsgrēka iemesls, visticamāk, ir elevatora tornī notikušie metināšanas darbi, kuru dēļ kāda dzirkstele nokļuvusi apkārt esošajos putekļos. Dzēšanā piedalījās ugunsdzēsēju brigādes no Jēkabpils, Pļaviņām un Līvāniem. Radio1 jau ziņoja, ka vakar vakarā elevatorā izcēlās paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks.

Šodien pulksten trijos pēcpusdienā Jēkabpils pilsētas domē notiks preses konference, kurā Jēkabpils kultūras pārvalde informēs par gatavošanos Jēkabpils pilsētas svētkiem. Informāciju par to, kādi pasākumi šogad gaidāmi pilsētas svētku laikā, stāstīs kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele un citi darbinieki. Jēkabpils Pilsētas svētku tēma ir pilsētas laiks. Svētki sāksies 5.jūlijā un laika skaitīšana līdz svētkiem sākās jau 100 dienas pirms šā datuma.

Turpinām ziņas

Aizkraukles rajona prokuratūra nodevusi tiesai krimināllietu, kurā par Pļaviņu Romas Katoļu baznīcas prāvesta piekaušanu un aplaupīšanu apsūdzētas trīs personas - divi vīrieši un viena sieviete. Trijotne ieradās pie mācītāja, iesita pa galvu, ar elektrības vadu sasēja mācītāja rokas un kājas, kā arī ar drēbes gabalu aizsēja acis un muti. Viņi nolaupīja divus portatīvos datorus, mobilo telefonu, maku ar naudu, baznīcas naudu, kā arī automašīnu, nodarot kaitējumu vairāk nekā 7500 eiro apmērā. Nolaupīto automašīnu apsūdzētie pameta netālu no Jēkabpils un ar izsauktu taksometru aizbrauca uz Rēzekni, kur tika aizturēti.

Pagājušās nedēļas nogalē pusaudze un kāds makšķernieks Jelgavā izglābuši divus mazgadījus zēnus no noslīkšanas Platones upē, vēsta portāls «zz.lv». Svētdienas vakarā Platones upē slīka divi – piecus un astoņus gadus veci zēni. Nelaimi pamanīja 16 gadus veca meitene un kāds makšķernieks, kurš steidzās palīdzēt zēniem. Abi mazgadīgie zēni ar neatliekamās medicīniskās palīdzības auto nogādāti Jelgavas slimnīcā. Policija lūdz atsaukties makšķernieku, kurš palīdzēja izglābt slīkstošos zēnus.

Un vēl kāda ziņa

Šī gada pavasaris bijis vissiltākais meteoroloģisko novērojumu vēsturē Latvijā. Kalendārajā pavasarī - martā, aprīlī un maijā, vidējā gaisa temperatūra bija plus septiņi ar pusi grādu, kas ir gandrīz trīs grādus virs ilggadīgo novērojumu normas. Līdz šim siltākie pavasari bija 2002. un 2007.gadā. Lielāko ieguldījumu devis marts, kad vidējā gaisa temperatūra bija vairāk nekā trīs grādi. Aprīlis ilggadējo novērojumu vēsturē bija piektais siltākais.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā jēkabpilieši vērtē stingrāku ierobežojumu ieviešanu smēķētājiem; kurām novadu vidusskolām varētu draudēt slēgšana; cik daudz cilvēku ziņojuši par vardarbību ģimenē

Sagatavotas izmaiņas likumdošanā, kas paredz vēl stingrākus ierobežojumus smēķētājiem. Smēķēt būs aizliegts publiskās vietās citas personas klātbūtnē, ja viņa pret to iebilst, kā arī jebkurā vietā, kur atrodas bērni. Ja kādas mājas iedzīvotājiem būs pamatoti iebildumi, smēķēt nedrīkstēs arī uz daudzdzīvokļu dzīvojamo māju balkoniem un lodžijām. Ierobežojumi attieksies arī uz elektroniskajām cigaretēm. Daļa aptaujāto jēkabpiliešu uzskata, ka smēķēšanas aizliegumiem jābūt stingriem, jo smēķēšana publiskās vietās apdraud citu cilvēku veselību, arī uz balkona izžautā veļa ožot pēc smēķu dūmiem, ja blakus balkonā kāds pīpē. Bez tam smēķēšana, viņuprāt, ir slikts piemērs arī bērniem. Aizliegums smēķēt daudzdzīvokļu dzīvojamo māju kāpņu telpās, gaiteņos un citās koplietošanas telpās papildināts ar normu, ka smēķēt nedrīkst arī tuvāk par 10 metriem no šo māju ieejām, ārējām kāpnēm vai lieveņiem.

 

Turpinām ziņas

Desmitiem lauku un dažas pilsētu vidusskolas nepietiekamo audzēkņu skaita dēļ varētu tikt slēgtas. Slēgšana draud laukos vidusskolām, kuru klasē ir mazāk par 15, bet pilsētu – mazāk par 18 skolēniem. Sarakstā iekļautas 98 skolas, kuras pēc pāris gadiem varētu tikt slēgtas nepietiekamā skolēnu skaita dēļ. To vidū ir Krustpils novada Atašienes vidusskola, Salas novada Salas vidusskola un Jēkabpils novada Zasas vidusskola. Jāpiebilst, ka šīs vidusskolas savos novados ir vienīgās.

Vakar Latgalē slimnīcā nogādāts gadu un četrus mēnešus vecs bērns, kurš mājās skrējis pakaļ sunim, paklupis un iekritis dīķī. Notikušo ātri pamanījuši pieaugušie un nekavējoties izvilkuši bērnu no ūdens. Tomēr viņš jau bija paguvis sarīties ūdeni, tāpēc izsaukti mediķi, kuri nogādājuši bērnu slimnīcā novērošanai.Tikmēr Zemgalē slimnīcā ar mutes gļotādas savainojumiem nonācis divus gadus vecs bērns, kurš pārgrauzis vairākas eglīšu rotājumu lampiņas.

Un vēl kāda ziņa

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas rīkotajā telefonakcijā "Vardarbība nav mazs noslēpums. Runā par TO!" saņemti 750 zvani, no kuriem vairāki atklājuši iespējamu emocionālu, fizisku un seksuālu vardarbību. No visiem zvaniem 244 gadījumos sniegtas psiholoģiskas konsultācijas. Zvanītāji lūguši psiholoģisku palīdzību emocionālas vardarbības, fiziskas, bet piecos gadījumos - seksuālas vardarbības dēļ. Sešos gadījumos palīdzību lūguši vardarbības aculiecinieki. Akcija notika no 26.maija līdz 1.jūnijam.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

No šodienas līdz sestdienai notiks Madonas pilsētas svētki, kuros svinēs pilsētas 88. gadskārtu. Svētki sākas septiņos vakarā Madonas kultūras namā ar koncertuzvedumu "Ver durvis-Ienāc". Pilsētā notiks vairāki desmiti dažādu pasākumu, teātra izrādes, kā arī dziesmu un deju koncerti. Svētkos uzstāsies tautas deju ansamblis no Boržomi Gruzijā un notiks "Ex Anima" nakts koncerts pie strūklakas. Programmā būs arī sporta pasākumi - mini rallijs "Madona 2014", Madonas novada atklātais čempionāts svaru stieņa spiešanā no stāvokļa guļus un "Top bumba".

Vakar Latgalē 56 gadus vecu vīrieti naktī pļavā sabadījis bullis, ziņo Netaliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Mediķiem zināms, ka vīrietis gājis bulli pārsiet, jo tas bijis norāvies. Dzīvnieks sadusmojies un sabadījis saimnieku, salaužot viņam vairākas ribas un radot rokas traumas.Citviet reģionā 34 gadus vecu vīrieti uz ielas sakodis svešs suns. Vīrietis bijis alkohola reibumā. Tāpat slimnīcā nogādāts 52 gadus vecs vīrietis, kurš darba vietā, sprāgstot ugunsdzēšamajam aparātam, zaudējis divus pirkstus.

Kandavā no 7.jūlija līdz 13.jūlijam notiks nometne "Gribu būt ornitologs", kuras mērķis ir veicināt jauniešu interesi par Latvijas putniem.Nometnes laikā dalībnieki mācīsies atpazīt tuvākajā apkārtnē dzīvojošos putnus, dosies dienas un nakts ekspedīcijās, kuru laikā ķers un gredzenos putnus kopā ar dabas pētniekiem, kā arī apgūs putnu dziesmas. Nometnē aicināti piedalīties visas Latvijas jaunieši vecumā no 10 līdz 16 gadiem, kurus interesē putni. Pieteikumus var iesniegt līdz 9.jūnijam.

Turpinām ziņas

N o 5. līdz 8.jūnijam jau ceturto gadu pēc kārtas Rozes pilsētā Rēzeknē skatāma rožu izstāde. Par ti informē Rēzeknes Tūrisma un kultūras centrs. Izstāde tapusi sadarbībā ar SIA „Latroze” no Siguldas un visas šīs dienas būs skatāma Latgales Kultūrvēstures muzejā Rēzeknē. Ikvienam būs iespēja satikt pieredzējušos rožu audzētājus un saņemt padomus par rožu kopšanu, kā arī iegādāties rožu stādus.

 

 

Biedrība “SB Koknesis” projektā “Zirgu stacija” saņēmusi sen gaidīto 14 tūkstošu eiro vērto sūtījumu — Polijā ražotu karieti un vagoneti. Vispirms Kokneses ielās tiks izvietotas pieturvietas, bez tam jāsaskaņo gan brauciena dienas, gan precīzs laiks, jāvienojas ar kučieri. Sākumā braucieni ar karieti Koknesē būs reizi nedēļā un ilgs divas līdz trīs stundas. Zirgus braucieniem piedāvā zirgaudzētājs no odzienas Juris Zalāns.

Un vēl kāda ziņa

Neretas novada domes sēdē deputāti apsprieda jautājumu par to, kā garantēt drošību pie Neretas Jāņa Jaunsudrabiņa vidusskolas. Viņi secināja, ka skolas pilnvērtīgai darbībai jābruģē pie izglītības iestādes esošais laukums, kas šobrīd apdraud cilvēku drošību un veselību. Deputāti nolēma ņemt Valsts kasē vairāk nekā 15 tūkstošu eiro aizdevumu laukuma bruģēšanai.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kas šodien iepriecinājis lietuviešus; kādu sodu par Valsts ieņēmumu dienesta datu nopludināšanu pieprasa tā dēvētajam NEO; kādas ir prognozes par slavenā autobraucēja Mihaila Šumahera veselības stāvokli.

Eiropas Komisija un Eiropas Centrālā banka šodien atzina, ka Lietuva ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai. Tādējādi Lietuva nākamā gada 1.janvārī kļūs par eirozonas 19.dalībvalsti. Tiesa gan, Lietuvas iestāšanās eirozonā vēl jāapstiprina arī Eiropas Savienības dalībvalstīm. Galīgo lēmumu Eiropas institūcijas pieņems tuvākā pusotra mēneša laikā. Šāds lēmums Lietuvā tika gaidīts. Kā izteicās Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Lietuva jau sen ir pelnījusi kļūt par šā kluba biedri.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā šodien tiesu debatēs prokurore lūgusi piespriest 280 stundas piespiedu darba Latvijas Universitātes pētniekam Ilmāram Poikānam jeb Neo, kurš apsūdzēts lietā par datu lejupielādi no Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas. Izmeklēšanā esot konstatēts, ka Poikāns neatļauti ieguva savā neierobežotā lietošanā 250 VID elektroniskos dokumentus, pārkāpjot likumā paredzētās tiesības uz komercnoslēpumu. Dokumenti saturēja informāciju par darbinieku vārdiem, personas kodiem, ienākumiem un ieturētajiem nodokļiem, adresēm.

Turpinām ziņas

Labdarības organizācijas «Ziedot.lv» vadībai ir izdevies sazināties ar trim no sešiem cilvēkiem, kuri nepamatoti saņēmuši 711 eiro atbalstu par nodarītajiem kaitējumiem saistībā ar traģēdiju lielveikalā «Maxima». Viņiem izsūtītas ierakstītas vēstules lūdzot naudu atdot. Valsts policija astoņiem cilvēkiem ir anulējusi izziņas, kas apliecināja viņu kā traģēdijā cietušo statusu. Seši no šiem cilvēkiem, pamatojoties uz izsniegtajām izziņām, bija paguvuši pieteikties un saņemt «Ziedot.lv» atbalstu 711 eiro apmērā katrs.

Aknīstes novada Gārsenē no krautuves lielā apjomā nozagti kokmateriāli.Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece informēja, ka Gārsenes pagastā no krautuves nozagti kokmateriāli 55 kubikmetru apjomā. Zādzība konstatēta šodien ap pusdiviem dienā. Par notikušo uzsākts kriminālprocess.

Un vēl kāda ziņa

Garijs Haršteins, bijušais Formula-1 komandas mediķis, Mihaela Šūmahera fanus sarūgtinājis ar paziņojumu, ka, viņaprāt, mēs vairs nekad nesaņemsim labas ziņas attiecībā uz pilota veselības uzlabojumiem. "Žēl, bet esmu par to drošs," viņš sacīja vācu presei. Pagājušas jau 23 nedēļas kopš negadījuma Alpos, kur Mihaels Šūmahers krita, atsitot galvu. Viņš joprojām ir komā; pieklusušas arī cerīgās ziņas, ka sportists mostas un spēj reaģēt uz apkārtējo vidi.

Atstājiet komentāru