2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 15.maijā

Jēkabpils radio1 ziņas 2014.gada 15.maijā

Ziņas pulksten 7-8

Radio1 ziņās klausieties: Kādi ierobežojumi stāsies spēkā, sākoties Brīvības un Neretas ielu krustojuma remontam? Kā turpmāk par teliņa atskriešanu uzzinās Līvānu novada “Rudzāts” fermas saimnieki? Un Kur šodien vēl pēdējo dienu Jēkabpilī demonstrēs filmu “Ekskursante”?

 

Jēkabpils dome šodien lems par aizņēmuma ņemšanu Valsts kasē vairāk nekā 1,8 miljoni eiro apmērā projekta „Kurzemes un Vienības ielu rekonstrukcija un Brīvības – Neretas ielu krustojuma rekonstrukcija” īstenošanai. Aizņēmumu ņems ar atmaksas termiņu 25 gadi. Pamatsummas atmaksu sāks pēc diviem gadiem. Atmaksu garantēs ar pašvaldības budžetu.

Šonedēļ Jēkabpilī, sakarā ar tilta pār Daugavu braucamās joslas otras puses remontdarbu uzsākšanu un Neretas -Vienības krustojuma rekonstrukcijas darbu uzsākšanu, tiks mainīta kustības organizācija. Shēmu skatieties portālā Radio1. Braucot pa Neretas ielu tilta virzienā, paredzēts slēgt labās puses braukšanas joslu līdz 500 metriem, un divvirzienu satiksme organizēta ar luksoforiem pa kreiso braukšanas joslu. Neretas-Vienības krustojuma rekonstrukcijas darbi maksimāli tiks pieskaņoti tilta remontdarbiem, lai nerastos papildus ierobežojumi satiksmes kustībā. Būvdarbu laikā plānots veikt Neretas-Vienības ielu krustojuma rekonstrukciju, visu nepieciešamo komunikāciju pārbūvi, kā arī ielu posma seguma pārbūvi. Būvdarbu kopējās izmaksas ir gandrīz 360 tūkstoši eiro. Neretas-Vienības krustojuma rekonstrukcijas būvdarbus veiks SIA „Ošukalns”.

 

 

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā notiks Vides izglītības fonda starptautiskā tūrisma ekosertifikāta "Zilā karoga" pasniegšanas ceremonija. Pasākumu apmeklēs arī Jēkabpils pilsētas pašvaldības pārstāvji, lai saņemtu Zilo karogu, kas tuvākajā laikā tiks pacelts mastā Radžu ūdenskrātuves pludmalē.

 

Turpin;am ziņas

Līvānu novada zemnieku saimniecība "Rudzāts" šodien kļūs par pirmo fermu Latvijā, kurā govis, kurām gaidāma drīza atnešanās, aprīkos ar inovatīvu sistēmu dzīvnieka dzemdību brīža precīzai noteikšanai ar īsziņu uz mobilo tālruni starpniecību. Kopējās zemnieku saimniecības "Rudzāts" investīcijas pamatsistēmas iegādē un uzstādīšanā ir 4 tūkstoši 500 eiro. Šāda sistēma ir novitāte, kas radīta ar mērķi palīdzēt dzīvnieku turētājiem uzzināt precīzu govs atnešanās laiku un nenokavēt brīdi, kad sniegt dzīvniekam savlaicīgu palīdzību. Saimniecības "Rudzāts" govīm, kurām līdz dzemdību brīdim atlikusi aptuveni nedēļa, ievietos raidītājus, kas monitorēs dzīvnieka organismā notiekošos procesus. Saimnieks vai fermas pārzine turpmāk ikreiz saņems īsziņu uz savu mobilo tālruni par dzīvnieku dzemdību tuvošanos.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis šodienapmeklēs Zemessardzes vienību Preiļos, lai pārrunātu zemessargu praktiskās iemaņas, pieejamo ekipējumu un nepieciešamo apmācību. Jau ziņots, ka 8.aprīlī valdība nolēma atbalstīt Aizsardzības ministrijas iniciatīvu stiprināt Zemessardzi un Jaunsardzi, piešķirot finanšu līdzekļus 780 tūkstoši 250 eiro apmērā. Zemessargu apmācībā paredzēts ieguldīt 680 tūkstoši 250 eiro, bet jaunsargu nometņu organizēšanā - 100 tūkstoši eiro.

Un vēl

 

 

Šodien pulksten trijos dienā Kino Mītnē, Jēkabpils tautas namā Lielajā zālē skolēniem un plkst. 18:30 Kamerzālē pārējiem interesentiem vēl pēdejo dienu demonstrēs lielu popularitāti guvušo un patiesos notikumos balstīto lietuviešu filmu “Eksursante”. Filma vēsta par desmit gadus vecu meiteni, kura izbēg no vilciena ar izsūtītajiem un dodas 6000 km garā un bīstamā ceļā uz savu dzimteni Lietuvu un atspoguļo patiesus notikumus.

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Vai Latvijā ir ēnu izglītība? Kāpēc krivija nepārtrauks gāzes piegādi Eiropai? Un Cik gadu aprit kopš Ulmana apvērsuma?

 

 

Vakar Rēzeknē piecstāvu mājas ugunsgrēkā izglābti trīs cilvēki, viens no viņiem cietis. Izsaukums uz kopmītņu tipa dzīvojamo māju Rēzeknē, Maskavas ielā, tika saņemts appusdivpadsmitiem naktī. Ēkas pirmajā stāvā dega neapsaimniekots dzīvoklis 20 kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji no degošās mājas izglāba divus apmēram 70 gadus vecus cilvēkus - vīrieti un sievieti, kā arī 40 gadus vecu vīrieti, kurš bija cietis un tika hospitalizēts. Savukārt Līvānu novada Jersikas pagastā vakar vakarā 200 kvadrātmetru platībā dega neapsaimniekota ferma.

SIA "Leversa", kuras izplatīto konservēto gurķu tirdzniecību vakar apturēja Pārtikas un veterinārais dienests, nav veikusi vāciņu pārmarķēšanu, to izdarījis Vjetnamas ražotājs, skaidro uzņēmuma mārketinga direktors Viktors Bižans. Lai nepieļautu šādas situācijas atkārtošanos, SIA "Leversa" ir pieņēmusi lēmumu pārtraukt attiecības ar šo Vjetnamas ražotāju, kā arī kopā ar juristiem tiek izskatītas iespējas piedzīt zaudējumus tiesas ceļā. Kā ziņots, veicot pārbaudes pārtikas veikalos, inspektori apturēja produkta "Marinēti gurķi ungāru gaumē" stikla burkās tirdzniecību, jo to derīguma termiņš ir beidzies pirmstrim gadiem 2011.gadā.

 

Roberts Ķīlis, bijušais izglītības ministrs Latvijas Televīzijas raidījumā «Sastrēgumstunda»  norādīja, ka Latvijā ir daudz skolotāju, kas saņem vairāk nekā tūkstots eiro un kas strādā ar privātstundām. Latvijā tā sauktā ēnu izglītība ir salīdzinoša liela, un tas nav pareizi, jo neveicina vienlīdzību, pauda bijušais izglītības ministrs. Viņaprāt, galvenais jautājums ir, kā kvalitātes rādītājus sasaistīt ar darba samaksu. Jau vēstīts, ka šonedēļ notika pēdējo gadu lielākā protesta akcija – vairāk nekā 7 tūkstoši skolotāju izgāja ielās, izrādot savu neapmierinātību ar zemo algu.

 

 

 

Turpinām ziņas

 

 

NATO patruļlidmašīnas vakar Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā Baltijas jūrā pamanījušas Krievijas gaisa spēku helikopteru ''Ka-27''. Patruļlidmašinas veica lidojumu, lai noskaidrotu, kas par gaisa kuģi pietuvojies Latvijai. ''Ka-27'' ir pretzemūdeņu helikopters, liecina Nacionālo bruņoto spēku sniegtā informācija sociālajā tīklā "twitter.com". Jau ziņots, ka Ukrainas krīzes laikā NATO patruļlidmašīnas februārī virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem vairākas reizes tika konstatējušas Krievijas armijas lidmašīnas.

Krievijas gāzes koncerna "Gazprom" gāzes piegādes Latvijai un Eiropai ir "valūtas sūklis, ko tā nekad netaisīs ciet", tāpēc tās bija un būs drošas, šādu viedokli biznesa portāla "Nozare.lv" rīkotajā diskusijā pauda eksperti. Krievijas cauruļvadu kapacitāte Eiropas Savienības virzienā ir 220 miljardi kubikmetru dabasgāzes gadā. Reālā piegāde ir ap 160 miljardiem kubikmetru. Cita alternatīva Krievijai eksportēt gāzi caur sašķidrinātās dabasgāzes mehānismiem ir 14 miljardi kubikmetri gadā. Līdz ar to Krievijai tas ir reāls valūtas sūklis, ko tā nekad netaisīs ciet.

Un vēl

Šodien aprit 80 gadi kopš Ulmana apvērsuma. Pirms 80 gadiem 15.maijā tā laika premjerministrs Kārlis Ulmanis īstenoja valsts apvērsumu. To pamatojot ar "iekšējo nemieru draudiem" un "visplašākās aprindās nemitīgi augošo neapmierinātību", valdība Ulmaņa vadībā apturēja politisko partiju darbību un tādējādi - arī Saeimas darbību. "Ulmaiņlaiki" vēl arvien ir viens no vispretrunīgāk vērtētajiem periodiem valsts vēsturē. Laika posmā no 1934.gada 15.maija līdz pat Latvijas okupācijai 1940.gadā valsts ekonomika uzplauka, tomēr Ulmaņa režīms ierobežoja preses, protestu un citas brīvības, tāpat tā laikā tika apturēta valsts pamatlikuma - Latvijas Satversmes - darbība. Tādējādi atliek vien minēt, vai demokrātiskas valsts pastāvēšanas gadījumā Latvija 1940.gada jūnijā būtu bez pretošanās pakļāvusies PSRS okupācijas varai.

 

 

Radio1 ziņas pulksten 11.00 -12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas paglāba bijušā valdības vadītāja Valda Dombrovska ģimeni no bankrota? Cik daudzi Latvijas iedzīvotāji tuvākā pusgada laikā plāno mainīt darbavietas? Un Kādas krāsas un markas automašīnas zagļi izvēlas visbiežāk?

Atstājiet komentāru