2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 30.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 30.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00, 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāda augsta ASV amatpersona šodien ieradīsies Latvijā? Ko lauksaimniekiem šodien piedāvā Aizkrauklē? Un Kāds pasākums šodien notiks Jēkabpils Tautas namā?

 

Oficiālā darba vizītē šodien Latvijā uzturēsies ASV Eiropas spēku komandieris ģenerālleitnants Donalds Kempbels. Viesojoties Latvijā, ģenerālleitnants Donalds Kempbels tiksies ar aizsardzības ministru Raimondu Vējoni un Nacionālo bruņoto spēku komandieri Raimondu Graubi, pārrunājot divpusējās sadarbības jautājumus un starptautiskās un reģionālās drošības aktualitātes. Vizītes noslēgumā viņš apmeklēs Ādažu bāzi.

 

Šodien Rīgas Juridiskajā augstskolā sadarbībā ar "Sorosa fondu - Latvija" notiks ikgadējā diskusija par Latvijai aktuālajiem cilvēktiesību jautājumiem. Eksperti izskatīs tādas problēmas kā prettiesiska apiešanās un tās efektīva izmeklēšana, taisnīga tiesa, personas brīvība, strīdu izskatīšana saistībā ar bērna interešu ievērošanu laulības šķiršanas lietās un vārda brīvības izpratni kriminālprocesa ietvaros. Diskusiju varēs vērot tiešraidē Rīgas juridiskās augstskolas mājaslapā. Tā sāksies pulksten pusdesmitos.

 

Līdz šodienai ieskaitot visām Latvijā reģistrētām komercsabiedrībām, kooperatīvajām sabiedrībām, Eiropas ekonomisko interešu grupām, Eiropas kooperatīvajām sabiedrībām un Eiropas komercsabiedrībām, kā arī individuālajiem uzņēmumiem, zemnieku un zvejnieku saimniecībām, kuru apgrozījums no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā pārsniedza 200 tūkstoši latu, ir Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz sagatavotais gada pārskats un attiecīgi tam pievienojamie dokumenti. Gada pārskatu var iesniegt arī elektroniski.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Latvijas lauku konsultāciju centra Aizkraukles nodaļas birojā notiks seminārs "Dabas aizsardzības prasības meža apsaimniekošanā. Kompensācijas par saimnieciskās darbības ierobežojumiem". Pasākuma pirmajā daļā būs iespēja uzzināt par dabas aizsardzības normatīvo aktu prasībām Latvijā, kas ilustrētas ar fotogrāfijām no mūsdienu mežsaimniecības prakses. Prezentācijā izmantotas Mežaka fotogrāfijas, kuras uzņemtas laika posmā no 2007.gada līdz 2014.gadam. Pēc tam sekos filma "Meža dabiskie biotopi Latvijā". Savukārt semināra otrajā daļā būs lekcija par to, ar kādiem nosacījumiem meža īpašniekam jārēķinās, lai pretendētu uz kompensācijām par saimnieciskās darbības ierobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās.

 

Šodien Daugavpils teātrī pirmizrādi piedzīvos poļu dramaturga, absurdista un disidenta Slavomira Mrožeka traģikomēdija jeb filozofisks farss divos cēlienos "Emigranti". Luga ir atjaunotā Daugavpils teātra vēstures pirmsākums, jo tieši ar šo uzvedumu 1991.gadā teātris atsāka savu darbību. Toreiz lugu uz lielās skatuves iestudēja režisors Nauris Klētnieks. Pēc 23 gadiem, aktualizējoties lugas tēmai, Slavomira Mrožeka darbs iestudēts vēlreiz, šoreiz Oļega Šapošņikova režijā. Izrādes aktieru ansambli veido Daugavpils teātra aktieri Mihails Samodahovs un Egils Viļumovs, kā arī viesmākslinieks - ASV pilsonis Džordžs Stīls.

 

Un vēl

 

Jēkabpils Tautas namā šodien pulksten piecos pēcpusdienā notiks Pirmais Latvijas izglītības iestāžu Tautas mūzikas festivāla koncerts “Ar saulīti rotāties”. Piedalīsies Latvijas vispārējās izglītības un interešu izglītības iestāžu tautas mūzikas ansambļi, instrumentālie ansambļi, kapelas un vokālie ansambļi, tajā skaitā arī Jēkabpils valsts ģimnāzijas grupas “Pienāc biežāk” un “Horizontāli”, Jēkabpils pamatskolas vokālais trio “Trejmeitiņas”, Jēkabpils 3.vidusskolas instrumentālais ansamblis “Riestava”, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra Tautas mūzikas grupa “Raksti”, Arvīda Žilinska Jēkabpils Mūzikas skolas stīgu instrument klases audzēkņi, kā arī vairāk nekā desmit kolektīvi no Rīgas, Dobeles, Talsiem, Līvāniem un citām pilsētām.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: vai iedzīvotāji pamestu Latviju, ja sāktos karš; un kā vakar spēlēja Jēkabpils basketbolisti.

 

Šodien Jēkabpils Tautas namā notiks I Latvijas izglītības iestāžu Tautas mūzikas festivāls. Tā mērķis ir veicināt tautas mūzikas ansambļu un kapelu muzicēšanas tradīciju veidošanos izglītības iestādēs un popularizēt tautas mūziku skolēnu vidū. No Jēkabpils vien festivālā piedalīsies septiņas mūzikas grupas. Bez tam būs dalībnieki no Rīgas, Limbažiem, Dobeles, Līvāniem, Valdemārpils, Baldones, Jaunpiebalgas un Talsiem. Būs gan ielu koncerti, gan lielkoncerts pulksten 17.00.

 

NATO patruļlidmašīnas pēdējās diennakts laikā virs Baltijas jūras pie Latvijas teritoriālo ūdeņu ārējās robežas konstatējušas Krievijas militārās izlūkošanas lidmašīnas "Il-20". Krievijas lidmašīnas pārvietojās bez ieslēgta automātiskā atbildētāja, bez lidojuma plāna un neatbildēja uz civilās gaisa telpas kontroles radiosakariem. Pirms tam pēdējo reizi Krievijas militāros lidaparātus konstatēja 25.aprīlī.

 

Turpinām ziņas

 

Ja sāktos karš, Latviju pamestu teju piektā daļa valsts iedzīvotāju, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Vairāk nekā puse jeb 55% - respondentu ir pārliecināta, ka paliktu Latvijā. Savukārt 18% atbildēja, ka pamestu valsti, bet 26% nezina, kā rīkotos. Latgalē trešā daļa no aptaujātajiem atzina - ja rastos nopietns militārs apdraudējums, ka citas valsts karaspēks var iebrukt Latvijā, viņi dotos prom no Latvijas.

 

Ieslodzīto bada streiks Brasas cietumā ir signāls ilgtermiņa problēmām cietumos, pēc šī cietuma apmeklējuma secinājusi tieslietu ministre Baiba Broka. Pārrunu rezultātā ar  notiesātajiem kā galvenās problēmas tika iezīmētas medicīniskās aprūpes kvalitāte un komunikācijas jautājumi ar cietuma administrāciju. Jau ziņots, ka pirmdien daļa Brasas cietuma ieslodzīto pieteica badastreiku, taču Ieslodzījumu vietu pārvaldei nebija oficiāli darīti zināmi šādas rīcības iemesli.

 

Un vēl

 

Vakar BK „Jēkabpils” devās izbraukuma mačā pie BK „Ventspils”, lai turpinātu cīņu „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas (LBL) pusfinālā. Spēle aizritēja smagi, jēkabpiliešiem zaudējot visās ceturtdaļās, un tā noslēdzās ar rezultātu 61:110. Šobrīd situācija sērijā līdz trim uzvarām – 1:2 ventspilnieku labā. Rezultatīvākais vīrs BK „Jēkabpils” rindās – amerikānis Kamerons Randls ar 15 gūtiem punktiem komandas labā.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā glābēji palīdzējuši avārijās cietušajiem; par ko šodien spriedīs Kokneses novada domē; kādus draudus rietumu firmām izteicis Krievijas prezidents.

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki pagājušajā diennaktī vairākkārt palīdzējuši atbrīvot cilvēkus no satiksmes negadījumos cietušām automašīnām. Vakar Pļaviņu novadā bija avarējušas divas kravas automašīnas. Cietušā atbrīvošanai no vienas no tām bija nepieciešama glābēju palīdzība. Madonas novadā, Ļaudonas pagastā vieglā automašīna nobraukusi no ceļa un apgāzusies. Vadītājs atbrīvots no automašīnas, izmantojot hidrauliskos instrumentus.

 

Vakar vakarā Rīgā kādā deviņu stāvu dzīvojamā mājā degot liftam, ar dūmiem saindējušies divi bērni - gadu veca meitene un 13 gadus vecs zēns. Izsaukums saņemtsap deviņiem vakarā. Zemes ielā deviņstāvu mājā, iespējams, astotā stāvā īssavienojuma dēļ aizdedzies lifts piecu kvadrātmetru platībā. Abi cietušie bērni, kuri saindējušies ar dūmiem, nogādāti slimnīcā.

 

Turpinām ziņas

 

Kokneses novada dome šodien izvērtēs Kokneses bērnudārza "Gundega" vadības rīcību, pēc iepazīšanās apmeklējumiem atsakot bērnudārzu daudzkārt operētai meitenītei. Kā ziņots, bērnudārza "Gundega" vietā meitenīte tagad apmeklē Kokneses internātpamatskolas-attīstības centra pirmsskolas grupu "Bitīte". Bērns šī bērnudārza profilam neesot atbilstošs. Bērnudārza vadītājas atbildība vēl tiekot noskaidrota.

 

Saeimas deputāti un darbinieki šodien tradicionāli piedalīsies pavasara talkā "Dāvana Latvijai". Godinot pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes piemiņu, viņi sakops viņa dzimtas māju "Auči" apkārtni. Talkā piedalīsies gan Saeimas deputāti, gan darbinieki, gan arī 4.Jauniešu saeimas deputāti. Iecerēts kopīgi sakopt bijušā prezidenta dzimtas māju pagalmu, parku un tuvējo apkārtni, kā arī Čakstes un viņa tēva stādīto augļu dārzu un liepu aleju.

 

Un vēl

 

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar brīdināja, ka jaunās Eiropas Savienības un ASV sankcijas pret Krieviju var negatīvi ietekmēt Rietumvalstu enerģētikas firmu darbību Krievijā, un vēlreiz noliedza Kremļa spēku atrašanos Ukrainas austrumos. ASV ir brīdinājušas, ka drīz var īstenot sankcijas pret Krievijas enerģētikas un banku sektoriem, ja Krievija nemēģinās mazināt krīzi Ukrainas austrumos. Kā zināms, Krievijā atrodas vairāku rietumu firmu pārstāvniecības.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Jēkabpiliešos joprojām sašutumu izraisa satiksmes regulēšana uz tilta pār Daugavu un nīkšana garās rindās lai nokļūtu no viena krasta uz otru, jo īpaši pārmetumi tiek izteikti par kustības organizēšanu brīvdienās. Tāpat arī Rīgas ielas iedzīvotāji sūdzas par milzu putekļiem, kas noklāj gan mazdārziņus, gan visu iedzīvi mājokļos. Tiesa gan šonedēl pirmo reizi būvdarbu zona tika laistīta, lai mazinātu putekļu mākoņus. Sarunā ar Jēkabpils domes pilsētsaimniecības departamenta direktoru Raitu Sirmoviču skaidrojām vai ir paredzēti uzlabojumi satiksmes organizācijā pie tilta pār Daugavu. Jēkabpilieši vairākkārt ir izteikuši ierosinājumu, ka arī brīvdienās nepieciešami satiksmes regulētāji. Šo jautājumu šodien Jēkabpils domes sēde aktualizēja arī deputāte Kristīne Ozola, norādot, ka satiksmes regulētāji nepieciešami arī brīvdienās un svētku dienās, vismaz no pulksten deviņiem līdz trijiem dienā. Raitim Sirmovičam jautājām vai ir iespējams nodrošināt satiksmes regulētāju darbu visās dienās? Viņš atbildēja, ka satiksmes regulētāju darbs brīvdienās. Jau ziņots, ka remontdarbi projektā Kurzemes un Zemgales ielu rekonstrukcija noslēgsies 31.augustā.

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Vēl tikai līdz 8.maijam Preiļu iedzīvotājiem ir iespēja pieteikt savas idejas pilsētas attīstībai un piedalīties "Latvijas Mobilā Telefona" organizētajā projektā "LMT Latvijai". Kopumā šogad plānota sadarbība ar astoņām pašvaldībām – pirmajā kārtā savas idejas pilsētas ikdienas uzlabošanai varēs iesniegt Talsu, Preiļu, Saldus un Tukuma, bet nākamajā - Bauskas, Līvānu, Ogres un Valkas iedzīvotāji. Pieteikumu pašvaldībā var iesniegt jebkura persona vai organizācija, kam deklarētā vai juridiskā adrese ir Preiļu novads.

 

Šodien Līvānos norisinājās Līvānu un Ilūkstes novadu 13.Grāmatu svētki. Līvānu novada Kultūras centra foajē darbojās grāmatu komercizstāde. Pēc tam notika publiskā diskusija „Trūkst darba vai kvalifikācijas?. Tajā piedalījās labklājības ministrs Uldis Augulis, Eiroparlamenta deputāti Inese Vaidere un Krišjānis Kariņš. Grāmatu svētku laikā bija iespēja iepazīties ar zemessardzes ieročiem, ekipējumu un baudīt Zemeesarga spēka putru.

 

Turpinām ziņas

 

Aizkrauklē 1. maijā jau trešo reizi notiks “Kalnu divriteņu velomaratons”, ko rīko biedrība “Garām ejot”. Tas parasti pulcē vairāk nekā 100 velosporta entuziastu — gan pieredzējušus braucējus, gan iesācējus. tautas klasē būs 23 kilometrus gara distance, kas izvēlēta pa Aizkraukles apkaimes ceļiem un takām Daugavas krastā. Sporta klasē braucējiem trasē vajadzēs veikt divus apļus, kopumā nobraucot 46 kilometrus. Starts paredzēts pie Aizkraukles novada kultūras nama.

 

Bebru pagasta Zutēnu kapos vietējā uzņēmuma “RL būvnieks” strādnieki atjauno  kapliču. Tai maina jumtu un grīdas segumu, lielāko daļu koka konstrukciju, kuras laika gaitā stipri bojātas.  No jauna veiks sienu ārējo un iekšējo apdari, ieliks jaunas durvis un logus, ierīkos jaunu veramu logu un kāpnes uz zvanu tornīti. Pie kapličas izveidos arī bruģētu stāvlaukumu automašīnām, veiks citus labiekārtošanas darbus. Projekta kopējās izmaksas ir gandrīz 26 tūkstoši eiro.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Kamēr Neretā remontē  bērnudārzu, mazākie bērni ir izvietoti kultūras namā. Ēdienu bērniem no sociālās aprūpes centra uz kultūras namu ved  katafalkā, sūdzas iedzīvotāji. Neretas novada domes izpilddirektors Rolands Klibiķis skaidro, ka iedzīvotāji esot pārskatījušies. Pašvaldībai ir vairāki kravas mikroautobusi. Transportlīdzeklis, kas iedzīvotājiem atgādina katafalku, esot reģistrēts kā kravas mikroautobuss, nevis katafalks.

 

Ziņas pulksten 17.00. un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kā tiks regulēta satiksme pār tiltu rīt un parīt? Kas Jēkabpilī grasās dibināt sieviešu klubu? Un Kad izškilsies pirmie zivju ērgļu mazuļi?

 

Jēkabpils dome šodien atteicās izsniegt atļauju spēļu zāles JOKER atvēršanai Draudzības alejā 20a. Spēlu zāles Joker īpašnieki vēlējās pārcelt savu iestādi no pašreizējās atrašanās vietas Andreja Pormaļa ielā 29 uz Draudzības aleju 20a. Atteikšanas iemeslus skaidro Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs. Viņš skaidro, ka minētā ēka nav domāta izmantošanai spēļu zāles vajadzībām. Turklāt arī šajā mikrorajonā atrodas izglītības iestādes un vecticībnieku baznīca, kas ir tikai 50 metru attālumā no plānotās spēļu zāles vietas. Leonīds Salcevičs piebilda, ja spēļu zāles Joker īpašnieki iesniegs papildus dokumentus, kas viņiem dod tiesības pārvietot savu iestādi uz citu adresi, šo jautājumu skatīs atkārtoti.

 

Jēkabpils domes Pilsētsaimniecības departamenta direktors Raits Sirmovičs informē, ka svētku dienās – 1.un 2.maijā, proti, rīt un parīt satiksmi uz tilta pār Daugavu no pulksten septiņiem līdz diviem dienā regulēs satiksmes regulētāji, pārējās dienās darbosies luksofors. Jau ziņots, ka jēkabpiliešos joprojām sašutumu izraisa satiksmes regulēšana uz tilta pār Daugavu un nīkšana garās rindās, lai nokļūtu no viena krasta uz otru, jo īpaši pārmetumi tiek izteikti par kustības organizēšanu brīvdienās. Jēkabpilieši vairākkārt ir izteikuši ierosinājumu, ka arī brīvdienās nepieciešami satiksmes regulētāji. Diemžēl Jēkabpils dome neatbalsta šādu ierosinājumu, jo tam nepieciešami papildus līdzekļi, kuru pašvaldībai nav.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijas Sarkanā Krusta Jēkabpils nodaļā, Jēkabpilī, Brīvības ielā 258a, kopš rudens strādā pieredzējusi feldšere Gelena Savicka. Viņa pacientus pieņem divas reizes nedēļā otrdienās un ceturtdienās no pulksten 10 līdz 12. Sarkanā krusta apmeklētāji pie viņas var izmērīt asinsspiedienu un cukura līmeni asinīs, kā arī bez maksas saņemt medikamentus, kuri tobrīd ir piedāvājumā. Cukura līmeņa izmērīšana asinīs maksā 83 eirocentus, bet asinsspiediena mērīšana ir par ziedojumiem.

 

Jēkabpilī tiek gatavots pārsteigums daiļā dzimuma pārstāvēm. Jaunā uzņēmēja Dace Kļava, veikala „Lelle Krelle” īpašniece ir nolēmusi dibināt sieviešu klubu. Viņa stāsta, ka klubs piedāvās dažādus pasākumus, piemēram, kopā doties baudīt mākslu – operu, baletu, teātra izrādes, koncertus. Rūpēties par savu veselību un aktīvu dzīvesveidu un citus pasākumus. Sieviešu klubam „Lelle Krelle” varēs sākt pieteikties no jūlija beigām, līdz augusta sākumam. Atklāšana būs augusta vidū. Grupu sanākšanas paredzētas reizi nedēļā. Plašāku informāciju var iegūt apmeklējot veikalu „Lelle Krelle”.

 

Tiešsaistes kamerās novērojamie zivju ērgļi un jūras ērgļi olas jau ir izdējuši, un pirmie mazuļi varētu būt sagaidāmi šajā nedēļā. Tiešsaistes kamerā redzamā zivju ērgļa ligzda atrodas Viesītes novadā, un ligzdā mītošā ērgļu mātīte olas izdējusi 17., 20. un 23.aprīlī. Kā jau visi plēsīgie putni, arī zivju ērglis perēt sāk uzreiz pēc pirmās olas izdēšanas, tāpēc mazuļi izšķilsies katrs savā laikā. Jau ziņots, ka no 15.aprīļa portālā "Dabasdati.lv" iespējams tiešsaistē sekot līdzi trīs aizsargājamo putnu sugu - jūras ērgļa, zivju ērgļa un melnā stārķa - ligzdās notiekošajam.

 

Un vēl

 

Eiropas rallijkrosa čempions Super1600 klasē Reinis Nitišs rīt 1. maijā dosies uz Portugāles pilsētu Montalegri, lai FIA pasaules rallijkrosa čempionāta pirmajā posmā debitētu spēcīgajā SuperCar klasē. Šis būs Nitiša pirmais, no sezonā paredzētajiem 12 startiem.

Atstājiet komentāru