2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Radio1 ziņas 2014.gada 28.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 28.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā Sēlpils pagastā glāba avārijā cietušus pasažierus? Kāda autosadursme notikusi Jēkabpilī.

 

Sestdien glābēju palīdzība bija nepieciešama, lai no avarējušām automašīnām atbrīvotu cietušos pasažierus. Salas novadā, Sēlpils pagastā, ceļa Sēlija-Ošāni trešajā kilometrā automašīna "Audi 80", kuru vadīja 1989.gadā dzimis vīrietis sadūrās ar automašīnu "Nissan Primera", kuru vadīja 1974.gadā dzimusi sieviete. Negadījumā traumas guvuši un slimnīcā nogādāti abu automašīnu vadītāji, kā arī 1971., 1989. un 1992. gadā dzimuši šo automašīnu pasažieri. Izmantojot hidraulikas instrumentus, no auto atbrīvots 40 gadus vecs pasažieris. Pēc šī negadījuma slimnīcā nogādāti trīs cilvēki. Pavisam avārijā bija septiņi cietušie.

 

Jēkabpilī, Andreja Pormaļa ielā 53 gadus vecs vīrietis, vadot automašīnu "Nissan Primera" sadūrās ar auto "VW Touran", kuru vadīja 33 gadus veca sieviete. Negadījumā traumas guva un slimnīcā tika nogādāta automašīnas "VW" vadītāja un pasažieri – 13 un 10 gadus veci bērni. Slimnīcā nogādāts arī "Nissan" vadītājs kā arī šīs automašīnas pasažieri - 1963.gadā dzimusi sieviete un 1994.gadā dzimis vīrietis.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: ko ierosina autobraucēji rindu mazināšanai pie tilta; cik daudz bērnu cietuši no vardarbības; kā spēlē ar ventspilniekiem veicies Jēkabpils basketbolistiem.

 

Brīvdienās Jēkabpilī atkal bija vērojamas garas rindas pie tilta. Sevišķi garas rindas bija no Daugavas kreisā krasta, kur tās stiepās vairāk nekā kilometra garumā. Kā stāstīja autovadītāji, lai šķērsotu tiltu, viņiem nācās gaidīt pat pusotru stundu. Viņi ierosina, ka arī brīvdienās tomēr satiksmi vajadzētu regulēt regiulētājiem nevis luksoforam, jo no kreisā krasta, kur mašīnu ir vairāk, nelielajā laika sprīdī spēj izbraukt tikai nedaudzas automašīnas.

 

Pēdējā tiesu instancē - Augstākajā tiesā - nonākusi krimināllieta par 13 gadus vecas pusaudzes nožņaugšanu Jēkabpilī 2013.gada februārī. Kā ziņots, izskatot šo lietu pirmajā instancē, Jēkabpils rajona tiesa apsūdzēto 15 gadus veco jaunieti atzina par vainīgu 13 gadus vecas pusaudzes nožņaugšanā un piesprieda viņam astoņu gadu cietumsodu. Apelācijas instances tiesa vēlāk šo spriedumu atstāja negrozītu, bet to pārsūdzēja apsūdzētā aizstāve.

 

Pagājušā gadā Latvijā nogalināti divi bērni, bet no seksuālajām varmākām cietuši 68 nepilngadīgie, liecina Iekšlietu ministrijas statistika. No cietušajiem 87 bijuši vecumā līdz septiņiem gadiem. Pērn noslepkavoti un aiz neuzmanības nonāvēti divi bērni, bet tīši smagi miesas bojājumi nodarīti trīs bērniem. 54 bērniem pagājušajā gadā nodarīti vidēja smaguma un tīši viegli miesas bojājumi.

 

Turpinām ziņas

 

Gatavojoties Eiroparlamenta vēlēšanām, politiķiem tīk vēlētājiem jaukt galvu, piemēram, solot Briselē darīt tādas lietas, kuras patiesībā būtu jārisina šeit pat Latvijā, ne Eiropas līmenī. Rīgas Stradiņa universitātes lektore Simona Gurbo uzskata, ka no visām partiju programmām  tikai 10% nav tukšu solījumu.  Visi solījumi – jāsamazina, jāpalielina - ir varbūtības formā, bet par to, kā – tas nav darīts.» vēsta Latvijas Televīzijas raidījums «De facto».

 

Pirms gada valdība ieviesa mobilitātes jeb pārcelšanās pabalstu. Tas strādā šādi - ja bezdarbnieks atrod darbu, kas atrodas vismaz 20 kilometru attālumā no mājām, pirmajos četros mēnešos viņš var lūgt valstij nelielu pabalstu, kas segtu vai nu dzīvošanu citā pilsētā, vai arī transporta izdevumus. Tomēr Latgalē labi iecerētajai programmai novados ar lielāko bezdarbu gada laikā tā arī nav pieteicies neviens bez darba palikušais.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Vakar BK „Jēkabpils” mājās uzņēma trīskārtējos „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas sudraba medaļa ieguvējus un šīs sezonas regulārā turnīra līderus – BK „Ventspils”, lai aizvadītu otro cīņu LBL pusfinālā. Rinalds Sirsniņš dramatiskā spēles galotnē realizēja kapteiņa cienīgu pustālo metienu, un BK „Jēkabpils” guva pelnītu uzvaru pār ventspilniekiem ar 75:73. Rezultāts sērijā – 1:1.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kad būs zināmi aizdomās turētie Zolitūdes traģēdijas lietā; ko topošā politiķe Inguna Sudraba domā par varas partijām; par ko šodien sākusies parakstu vākšana portālā manabalss.lv.

 

Aizdomās turamie Zolitūdes lietā varētu būt zināmi rudenī, svētdien ziņo Latvijas Televīzijas raidījums "De Facto". Policija nopratinājusi vairumu “ Maximas ” būvnieku, lai saprastu, kādas kļūdas un paviršības ir pieļautas. Nopratināšanas turpinās, tiek precizētas nianses. Pagaidām neviens vainu nav uzņēmies, izņemot apakšuzņēmuma "Monce" īpašnieku, kuram prokuratūra piemērojusi 1920 eiro naudassodu par paraksta viltošanu.

Aizvadītajās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma 358 izsaukumus. Kopumā dzēsti 259 ugunsgrēki, tajā skaitā 169 kūlas ugunsgrēki, veikti 30 glābšanas darbi. Ugunsgrēkos cietuši pieci cilvēki. No liesmām ugunsdzēsēji glābēji nosargāja dzīvojamo māju. Rīgā, Dammes ielā, deg atkritumu konteiners. Mēģinot apdzēst ugunsgrēku pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās, ar dūmiem saindējās 26 gadus vecs vīrietis, kurš tika hospitalizēts. Sestdien Neretas novada Neretas pagastā dega saimniecības ēka 100m2 un malkas šķūnis 20m2 platībā.

 

Latvijas Iekšlietu darbinieku arodbiedrība aicina jebkuru Valsts robežsardzes darbinieku, ieskaitot amatpersonas, vērsties arodbiedrībā ar iesniegumu par uzņemšanu. Arodbiedrībā robežsardzes darbinieki var vērsties no šodienas. Iesnieguma veidlapa atrodama arodbiedrības mājaslapā. Jau ziņots, ka Satversmes tiesa ir atzinusi par neatbilstošu Satversmei normu, kas aizliedz robežsargiem apvienoties arodbiedrībās. Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

 

Turpinām ziņas

 

Bijušajai valsts kontrolierei Ingunai Sudrabai, kura dibinājusi biedrību tautas kustība "No sirds Latvijai", politiskā līmenī nav pa ceļam nedz ar "Saskaņas centru", nedz kādu citu partiju. Intervijā aģentūrai LETA Sudraba kategoriski iebilda publiskajā telpā izskanējušajiem apgalvojumiem, ka Sudrabas topošās partijas galvenā misija ir ievest pie varas Saskaņas centru. Viņa ir kritiska pret ikvienu partiju, jo neuzskata, ka tās būtu darbojušās valsts labā.

 

Portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšanas iniciatīva par aizsardzības nozares budžeta palielināšanu, liecina portālā publicētā informācija. Latvijas Transatlantiskā organizācija, Austrumeiropas politikas pētījumu centrs, Baltijas Melnās jūras alianse un Latvijas sabiedrība aicina Saeimu apstiprināt Aizsardzības ministrijas sagatavoto likumprojektu aizsardzības budžeta palielināšanai līdz 2% no iekšzemes kopprodukta līdz 2020.gadam.Pirmdienas rītā iniciatīvu parakstījuši nedaudz vairāk kā 100 cilvēki.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Kultūras ministrija izsludinājusi konkursu par latviešu vairākpaaudžu ģimenēm domātu saietu programmu attīstīšanu.Uzdevuma veicējam būs jānodrošina latviešu vairākpaaudžu ģimenēm domātu saietu programmu attīstīšana, organizēšana un atbalstīšana. Tas organizēs diasporas un Latvijas vairākpaaudžu ģimeņu saietus pēc "3x3" nometņu organizēšanas metodēm Latvijā, Eiropas un citās valstīs ar lielu latviešu diasporu, kā arī atbalstīs diasporas latviešu jauniešu nometnes.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kā zemessargi vērtē dienestu Bruņotajos spēkos; cik daudz strādājošo Latvijā iet bojā darbavietās; kādu jaunu uzziņu tālruni ieviesis latvijas dzelzceļš.

 

Sestdien Krustpils novadā, bijušās Sūnu pamatskolas apkaimē notika vērienīgas Zemessardzes izlūkvienību sacensības, kurās Zemessardzes 56.kājnieku bataljona komanda no Jēkabpils izcīnīja 2.vietu. Pirmo vietu un ceļojošo kausu ieguva 46.kājnieku bataljona komanda no Ventspils, bet trešo – 54.inženiertehniskā bataljona komanda. Šajās sacensībās piedalījās ne tikai vīrieši, bet arī sievietes. Vienai no sacensību organizetājām seržantei Gunai Freimanei Radio1 jautāja, kāpēc viņa ir zemessardzē, vai slodze nav par grūtu un vai sivietes ir vājākas šādās sacensībās nekā vīrieši. Tāpat arī jautājām, ko vispār nozīmē dienēt Bruņotajos spēkos. Guna Freimane atzina, ka šeit visi strādā komandā un viss balstās uz brīvprātības priuncipu, kas arī nodrošina labākus rezultātus. Viņa arī sacīja, ka šeit nav svarīgs dzimums, bet vēlēšanās kalpot dzimtenei.

 

Turpinām ziņas

 

Katru gadu 28.aprīlī visā pasaulē atzīmē Starptautisko darba aizsardzības dienu, pieminot darbavietās bojā gājušos darbiniekus un pievēršot uzmanību drošai darba veikšanai. Šī tēma šobrīd ir aktuāla arī Latvijā, jo katru gadu darbavietās iet bojā vidēji 30 darbinieku, uzsver Labklājības ministrija. Atzīmējot Starptautisko darba aizsardzības dienu, ministrija aicina gan darba devējus, gan darbiniekus vērīgāk paraudzīties uz savu darbavietu, un kopīgi meklēt risinājumus, lai uzlabotu gan fizisko darba vidi, gan arī psiholoģisko klimatu uzņēmumos.

 

Lai nodrošinātu augstāku uzziņu servisa kvalitāti un iedzīvotājiem atvieglotu nepieciešamās informācijas pieejamību, no šodienas darbu uzsācis jauns bezmaksas dzelzceļa uzziņu tālrunis 8000 1181. Izmantojot jauno uzziņu tālruni, iedzīvotāji varēs bez maksas saņemt informāciju par iekšzemes un starptautisko vilcienu kustību, braukšanas maksu, pārbrauktuvju darbību, kā arī pieteikt mobilo pacēlāju personām ar kustību traucējumiem. Uzziņu dienests strādās 24 stundas diennaktī, septiņas dienas nedēļā un sniegs uzziņas latviešu, krievu un angļu valodās.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Ministru kabineta komiteja šodien nolēma virzīt izskatīšanai valdībā grozījumus likumā, kas paredz aizliegt elektronisko smēķēšanas ierīču un tajās lietojamo šķidrumu realizāciju Latvijā. Lai gan sēdes laikā tabakas nozares pārstāvji iebilda pret Veselības ministrijas sagatavotajiem grozījumiem, ministri ņēma vērā veselības aprūpes nozares pārstāvju argumentus. Jau vēstīts, ka šobrīd Latvijā nav elektronisko cigarešu un tajās lietojamo šķidrumu tiesiskā regulējuma. Tās ir brīvi pieejamas jebkuram iedzīvotājam, arī nepilngadīgajiem.

 

Pļaviņu novada ziņas 16.00 un 19.00

 

Pēc pašu iniciatīvas, bērnu centra “Pepija” apmeklētājas Nastja Oborotova un Zita – Margarita Jansone rīkoja Erudīta sacensības. Tajās piedalījās 16 apmeklētāji, pārējie bija kā skatītāji un atbalstīja dalībniekus. Spēles atmosfēra bija rosīga. Skolēni darbojās trīs grupās: minēja mīklas, spēlēja galda spēles, uzdeva grupas pretiniekiem visdažādākos jautājumus. Abas organizatores ir 3.un 4.klases audzēknes.

 

Aprīlī atsākusies kārtējā orientēšanās sezona. 21. aprīlī „Jaujās”, Aiviekstes pagastā, notika Pļaviņu novada atklātās orientēšanās sacensības, kurās piedalījās ap 60 sportistu no Vestienas, Ērgļiem, Murmastienes, Madonas, Seces, Aizkraukles, Līvāniem, orientēšanās klubiem „Sēlijas mežs”, „Arona” un Pļaviņu novada orientieristi. Katru trešdienas pēcpusdienu notiek „Orientiera” sacensības. 30. aprīlī kārtējais posms notiks Vietalvas pagastā.

 

Turpinām ziņas

 

Pirmdien, otrajās Lieldienās, Vietalvas iedzīvotāji tika aicināti uz Lieldienu pasākumu Vietalvas sporta laukumā. Lieldienu dziesmas skandināja Vietalvas un Odzienas dziedāšanas biedrības ansamblis. Rotaļās piedalījās visi klātesošie. Visi kopā devās uz jauno māju pagalmu, kur pagasts ir uzstādījis šūpoles. Tās izgreznoja ar krāsainiem dzīpariņiem, izmina ļaunās pēdas un deva svētību Lieldienu šūpolēm. Šūpolēs izšūpoja dziedāšanas biedrības saimnieci un tos, kuri vēlējās Lieldienu šūpolēs sev kabatā iešūpot laimi, māju, veselību un citas noderīgas un nepieciešamas lietas.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Šogad Lieldienu svētku brīnumu Pļaviņu novadā ienesa folkloras kopa „Āre”. Pirmā šūpoļu iešūpošana notika sestdien Klintainē. Kad pagasta “saimnieki” bija izšūpoti, sākās tradicionālās Lieldienu sporta spēles. Lielākajiem sacensību dalībniekiem bija iespēja mērot spēkus šautriņu mešanā, šaušanā, dambretē un novusā. Mazākie varēja sacensties olu ripināšanā, zivtiņu makšķerēšanā un maisiņu mešanā mērķī. Laimes brīdi folkloras kopa agri no rīta svētdien radīja sociālās aprūpes centrā „Pļaviņas”. Vecie ļaudis izgreznoja ar krāsainiem dzīpariņiem pūpolu zariņus, klausījās dziesmas un piedalījās rotaļā. Notika arī olu kaujas. Pēc tam folkloras kopa devās uz tirgus laukumu, kur notika pavasara gadatirgus, bet vēlāk – uz Aiviekstes pagastu, kur arī bija jāiemēģina šūpoles.

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādos darbos brīvdienās bija iesaistīti ugunsdzēsēji; kā jēkabpiliešiem veicās taku orientēšanās sacensībās; kā iedzīvotāji vērtē situāciju valstī.

 

Aizvadītajās brīvdienās Jēkabpilī un apkaimē notikuši 10 kūlas un trīs meža ugunsgrēki. Sestdien Ābeļu pagasta Brodos dega mežs 44 tūkstošu kvadrātmetru platībā, bet Krustpils novada Rogāļos – kūla un mežs 600 kvadrātmetru platībā. Savukārt Atašienē mežs dega 35 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Ugunsdzēsēji piedalījās ar glābšanas darbos 26.aprīlī pie Sēlpils skolas, kur divu automašīnu sadursmē bija septiņi cietušie un vienu no viņiem nācās izgriezt no mašīnas.

 

Pagājušonedēļ Jēkabpilī, Kena parkā notika Taku orientēšanās sacensības, kurās piedalījās gan jēkabpilieši, gan orientieristi no Rīgas, Siguldas, Daugavpils, Krāslavas un Kauņas. Dalībnieki startēja paralimpiskajā, iesācē'ju un elites grupā. Iesācēju grupās pirmās divas vietas izcīnīja jēkabpilieši – Normunds Lucijanovs, Rēzija Galdiņa, Madara Jakubovska un Nauris Brūniņš. Sacensības vērtēja galvenais tiesnesis Valdis Strods.

 

Latvijas slimnīcās, īpaši reģionos, speciālistu trūkums ir sasniedzis kritisko robežu - ja Veselības ministrija nekavējoties nesāks rīkoties, reģionu iedzīvotāji paliks bez veselības aprūpes, paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem pauž Latvijas Slimnīcu biedrības pārstāvji. Viņi norāda, ka trūkst visu veidu speciālistu, tajā skaitā ķirurgu, anesteziologu, internistu, narkologu un psihiatru. Reģionālajās slimnīcās vissarežģītāk esot nodrošināt speciālistu dežūras neatliekamās palīdzības sniegšanai. Zemā atalgojuma dēļ ārstus nesaista darbs valsts un pašvaldību slimnīcās, teikts paziņojumā.

 

Turpinām ziņas

 

Pateicoties saulainajam laikam, šonedēļ visā Latvijā ātrāk nekā citus gadus tiks pabeigti vasarāju sējas darbi, vienlaikus zemniekos nopietnas bažas raisa ieilgušais sausuma periods. Eksperti norāda, ka šā gada sezonas meteoroloģiskās īpatnības liek katrai saimniecībai ātri reaģēt uz situāciju un plānot sēšanas darbus. Kā ziņots, šajā ziemā nepastāvīgo laika apstākļu dēļ Latvijā stipri cieta ziemāji un līdz ar vasarāju sēju Zemgalē vien nācās pārsēt līdz pat 80% no graudaugu sējumiem.

 

Sākoties pavasarim, apsīkusi pagājušajā mēnesī novērotā kopējā sabiedrības noskaņojuma pasliktināšanās tendence, liecina "DNB Latvijas barometra" pētījuma rezultāti. Šomēnes visatzinīgāk novērtēta kopējā situācijas attīstība valstī, kā arī iespējas atrast labu darbu Latvijā un valdības darbs. Tomēr Latvijas ekonomiskā stāvokļa prognožu un ģimenes materiālā stāvokļa vērtējums nav uzlabojies.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Aicinot neizniekot balsi gaidāmajās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, Eiroparlamenta Informācijas biroja komanda sāk mēnesi ilgu ceļojumu pa Latviju. Katrā no 33 pilsētām un pagastiem, ko apmeklēs informācijas centra brigāde, tiks iestādīts ķiršu koks kā pie Eiroparlamenta ēkas Strasbūrā. Vēlēšanu ABC tūres laikā informācijas biroja komanda Latvijas vēlētājiem palīdzēs rast atbildes uz neskaidrajiem jautājumiem, tiksies ar pašvaldību pārstāvjiem, sabiedriskajiem aktīvistiem un visiem interesentiem.

Atstājiet komentāru