2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2014.gada 25.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 25.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kur šodien piedalās Jēkabpils skolēni; kā jaunajai sezonai gatavojas rallijkrosa čempions Reinis Nitišs; kāpēc izglītības un zinātnes ministre pieļauj iespēju demisionēt.

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldības izglītības iestāžu audzēkņi un pedagogi 16 cilvēku sastāvā šodien uz Rīgu, lai piedalītos konferencē “Pozitīva komunikācija skolā un internetā”. Konferenci organizē Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcija. Savukārt pulksten 13.00 Jēkabpils pilsētas pašvaldībā, Brīvības ielā 120, notiks Ielu komiteju sanāksme.

 

FIA Eiropas rallijkrosa čempions Super1600 klasē Reinis Nitišs piedalījies FIA pasaules rallijkrosa čempionāta mediju dienā. Kopā ar komandas Olsbergs MSE pārstāvjiem Reinis piedalījās vairākās preses konferencēs, oficiāli prezentēja komandas vizuālo noformējumu šā gada sezonai, kā arī izbrauca ar savu sacīkšu SuperCar klases Ford Fiesta ST auto. Divas dienas trasē Itālijā pulcējās visas FIA pasaules rallijkrosa čempionāta komandas, braucēji un sadarbības partneri, lai medijiem paziņotu pēdējos jaunumus pirms nākamnedēļ, 3. un 4. maijā paredzētā pirmā posma Portugālē.

 

Salas novada veterinārārsts Ēvalds Stalidzāns informē, ka no šī gada būs izmaiņas mājdzīvnieku vakcinācijā pret trakumsērgu.Saskaņā ar likumā pieņemtajiem grozījumiem, šogad ārsts nebrauks pa mājām un netiks veikta suņu, kaķu vakcinācija pret trakumsērgu. Turpmāk tā notiks vienu reizi divos gados. Ja dzīvniekam pirmā pote pret trakumsērgu veikta vecumā no 3-12 mēnešiem, tad pēc gada obligāti jāveic otrā pote. Jaunie dzīvnieki no 3 mēnešu vecuma īpašniekam pašam ir jāpiesaka uz vakcināciju.

 

Turpinām ziņas

 

Ja valdība un Finanšu ministrija neatradīs iespēju piešķirt skolotāju algām trūkstošo naudu, izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete neizslēdz iespēju atkāpties no amata. Pašlaik skolotāju algas minimālajai likmei 420 eiro apmērā trūkst 1 miljona 200 tūkstošu eiro, bet piemaksām par skolotāju kvalifikācijas pakāpēm – vairāk nekā trīs miljonu eiro.Minētās summas trūkst iepriekšējo ministru laikā pieļauto kļūdaino aprēķinu dēļ, un šis finansējums ir jāatrod, jo ministrijas budžetā naudas neesot.

Ukrainas karogu Latvijas un Krievijas izlašu hokeja spēles laikā pieprasīts novākt drošības draudu dēļ. Kā vēstīja telekanāls LNT, Latvijas un Krievijas hokeja izlašu pārbaudes spēlē aizvadītajā nedēļā bijis liegts izmantot Ukrainas karogus, un Rīgas "Dinamo" līdzjutējiem apsargi centušies tos atņemt. Neviena no iesaistītajām pusēm īsti neatzīst, ka tieši viņi būtu šī aizlieguma iniciatori. Latvijas Hokeja federācija norādījusi, ka šādi rīkojusies saskaņā ar Drošības policijas (DP) norādījumiem.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pulksten 13.00 Jēkabpils novada domes sēžu zālē būs iespēja tikties ar vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministru Romānu Naudiņu un parlamentāro sekretāru Eināru Cilinski.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādu traģisku avāriju šodien piemin Latvijā; kāpēc antifaštiem neļāva rīkot protesta koncertu; kādas priekšrocības ir hokeja čempionāta apmeklētājiem Baltkrievijā.

 

Pieminot pasaules lielāko atomelektrostacijas avāriju Černobiļā, šodien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā notiks atceres pasākums. Atceres pasākuma laikā notiks ziedu nolikšana pie Černobiļas traģēdijas upuru piemiņas akmens. No Latvijas avārijas seku likvidēšanas darbos piedalījās vairāk nekā 6000 iedzīvotāju, vairāk nekā 3000 no viņiem ir kļuvuši par invalīdiem, vairāk par 1000 cilvēku ir miruši, un pārējie ir dažādā apmērā zaudējuši darbaspējas.

 

Ņemot vērā Drošības policijas rekomendācijas, Rīgas pašvaldība biedrībai "Nepilsoņu kongress" neatļāva šodien pie Kongresa nama rīkot koncertu "Mēs gribam pārmaiņas". Drošības policijas vēstulē norādīts, ka pasākuma laikā pastāv augsti sabiedriskās kārtības un drošības apdraudējuma riski un koncerta organizatori nespēs nodrošināt kārtības uzturēšanu pasākuma laikā.

Turpinām ziņas

Latvijas Literatūras gada balvu nominācijā "Labākais dzejas darbs" saņēmis Marts Pujāts par krājumu "Nāk gaismā pati lampa", nominācijā "Labākais prozas darbs" - Māra Zālīte par darbu "Pieci pirksti", bet par spilgtāko debiju nosaukts Jāņa Joņeva prozas darbs "Jelgava‘94". Par labāko latviešu autora oriģinālliteratūru bērniem apbalvoja Luīzi Pastori par darbu "Maskačkas stāsts". Kā ziņots, vakar mūzikas namā "Daile" notika Latvijas Literatūras gada balvas pasniegšanas pasākums.

 

Šodien Jelgavā norisināsies Latvijas Pensionāru federācijas un Zemgales pensionāru organizāciju apvienības kopīgā konference par Laimdotas Straujumas valdības 2014. un 2015.gadā solītajiem uzlabojumiem sociālajā, veselības un nodokļu politikā. Konference norisināsies Jelgavas novada konferenču zālē. Plānots, ka konferenci apmeklēs labklājības ministrs Uldis Augulis.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Tie līdzjutēji, kuriem ir biļetes uz Pasaules čempionātu hokejā, no šodienas Baltkrievijā var ieceļot un uzturēties bez vīzas. Lai bez vīzas ieceļotu un uzturētos Baltkrievijā, robežšķērsošanas vietā ceļotājiem būs jāuzrāda pase un biļete vai tās kopija uz čempionāta spēlēm, un tā ir jāsaglabā līdz izceļošanai no valsts. Biļete uz kādu vai vairākām čempionāta spēlēm ļauj tās īpašniekam ieceļot un uzturēties Baltkrievijā bez vīzas no 25.aprīļa līdz 31.maijam.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: par ko satraukti Sēlpils bērnu vecāki; kādus jauninājumus automašīnām grib ieviest Eiropas Savienība; cik liels sals naktī bijis Latvijā.

 

Trešdien Salas novada Sēlpils tautas namā bija sanākuši skolēnu vecāki, kurus satrauc izglītības pieejamība 24 Sēlpils pagasta bērniem. Kopš likvidēta Sēlpils pamatskola, šiem bērniem uz Salas vidusskolu iespējams nokļūt tikai ar sabiedrisko transportu vai vecāki viņus izvadā ar personiskajām automašīnām. Līdz autobusu pieturām dažviet nākas mērot 5 un vairāk kilometrus. Salas novada vadība nesolīja ne prasīto skolas autobusu ne arī apspriest šo jautājumu domes sēdē. Vecāki dzirdēja vien atrunas. Sanāksmes gaitu var klausīties portālā Radio1.lv.

 

Eiropas Savienība atbalstījusi ierosinājumu, lai visas jaunās automašīnas aprīkotu ar automātisko avārijas zvanu sistēmu «eCall», kas automātiski brīdinātu glābšanas dienestus par ceļu satiksmes negadījumiem. Noteikumi pieprasa ražotājiem no 2015.gada oktobra būt gataviem iebūvēt «eCall» ierīces jaunajos vieglo automašīnu un mikroautobusu modeļos. Brisele norāda, ka «eCall» sistēmai ir potenciāls glābt 2500 cilvēku dzīvības gadā.

 

Turpinām ziņas

 

Policija ierosinājusi divus kriminālprocesus par 19.aprīļa notikumiem nelegālā «dragreisa» laikā Strenču novada Plāņu pagasta Kazruņģī, kā arī sākusi administratīvo lietvedību par pasākuma nesaskaņošanu un vērtēs arī zemes īpašnieka atbildību. Jau ziņots, ka 19.aprīlī Kazruņģī noticis nelegāls «dragreiss», kura laikā kāds dzēris autovadītājs izraisīja avāriju, bet cilvēku pūlis izdemolēja, apgāza un aizdedzināja viņa vieglo automašīnu «Volkswagen Passat».

 


Pagājušajā naktī teju visā Latvijā bija salna un gaiss austrumos un Kurzemē atdzisa līdz mīnus 4 grādiem, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija. Madonā un Mērsragā bijis mīnus 3 grāda sals, Daugavpilī - mīnus 2,7 grādi. Jēkabpilī gaisa temperatūra šonakt nenoslīdēja zem mīnus trīs grādu atzīmes. Arī nākamajā naktī sinoptiķi vēl prognozē salnu, taču tā vairs nebūšot tik intensīva kā iepriekšējā naktī.

 

Un vēl

Ukrainā attīstoties sliktākajam scenārijam, Maskava "atcerēsies" par Krievijas parlamenta augšpalātas doto atļauju ievest kaimiņvalstī armiju, paziņojis Krievijas vēstnieks ANO Vitālijs Čurkins. Viņš piebildis, ka gadījumā, ja vardarbība Ukrainas dienvidaustrumos nerimsies, tad Krievija sasaukšot ANO Drošības padomes ārkārtas sēdi.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina visus pilsētas iedzīvotājus, pašvaldības iestādes, valsts iestādes un uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas, garāžu kooperatīvu biedrus 26. aprīlī piedalīties Lielajā Talkā. Jēkabpilieši var izvēlēties vienu no trim oficiālajām talkošanas vietām Jēkabpilī: atpūtas vietās pie Radžu ūdenskrātuves un Mežaparkā, Daugavas labajā krastā no tilta līdz luterāņu baznīcai – pulcēšanās Dārza ielas galā – un Filozofu ielas dīķa malā. Visās vietās pulcēšanās pulksten 9.00.

 

Aktīvists Pēteris Sprukts šodien izplatījis kārtējo aicinājumu pārtraukt Jēkabpils tilta margu nomaiņu. Viņš uzsver, ka tā ir līdzekļu izsaimniekošana, jo esošās margas vēl varot kalpot daudzus gadus. Savukārt jaunās tilta margas viņš aicina pataupīt jaunajam vanšu tiltam. Bez tam Pēteris Sprukts pieprasa sūtīt uz Jēkabpili Valsts kontroli, lai novērstu līdzekļu izsaimniekošanu. Par to plašāk var lasīt portālā Radio1.lv.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Rīt Lielā talka Viesītē notiks pie Mīlestības saliņas. Pulcēšanās paredzēta pulksten 10:00. Cimdus talkotājiem nodrošinās pašvaldība. Mazos un lielos talkotājus pēc labi padarīta darba gaidīs silta tēja un zupa, sportiskas aktivitātēs, tikšanās ar patruļkuģa P-07 „Viesītes” komandu un pārsteiguma balvas foto un zīmējumu konkursa uzvarētājiem.

 

Līvānu novada ziņas 16.00 un 19.00

 

Pagājušo sestdien Latgales mākslas un amatniecības centrā noslēdzās Līvānu mākslinieku un fotogrāfu darbu labdarības izsole, kas bija veltīta Līvānu Svētā Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcai. Uz izsoli reģistrējās 10 dalībnieki, kas bija gan vietējie interesenti, gan arī iebraucēji. Izsolē tika pārdotas visas gleznas un gandrīz visas fotogrāfijas. Kopā tika savākti 793 eiro. Latgales mākslas un amatniecības centrā vēl ir iespēja par ziedojumiem iegādāties desmit mākslinieciskas fotogrāfijas.

 

Turpinām ziņas

 

Sestdien, no plkst.9.00 Lielās Vislatvijas talkas laikā Līvānu novada dome aicina iedzīvotājus uz aktīvās atpūtas takas izveides darbiem Daugavas un Dubnas upes pussalā pie Latgales mākslas un amatniecības centra. Novada iedzīvotāji aicināti talkojot arī sakopt pagastu ciemu teritorijas. Individuāli talkojot, sabiedriskajās vietās savāktos atkritumus dzeltenos vai sarkanas krāsas maisos var atstāt talkas organizatoru izveidotajos publiskajos laukumos: Zemgales ielas garāžu kooperatīva teritorijā vai vecā tirgus laukuma teritorijā Vecbaznīcas ielā.

 

Zivju fonds atbalstījis Līvānu novada pašvaldības iesniegto projektu par zivju resursu papildināšanu Daugavā. Tas nozīmē, ka Daugavas upes baseinā posmā „Madaliņa” – „Bucenieki” tiks ielaisti vairāk nekā 26 tūkstoši zandartu mazuļu. Projektu plānots īstenot līdz šā gada oktobrim. Projekta kopējās izmaksas ir 4 tūkstoši 718 eiro, no kuriem 10% ir Līvānu novada domes līdzfinansējums.

 

Un vēl kāda ziņa

 

26.un 27.aprīlī pulksten 10.00 Līvānu 1.vidusskolas sporta zālē risināsies Līvānu novada atklātais volejbola čempionāts. 26.aprīlī no plkst.15.30 Līvānu 1.vidusskolas sporta zālē notiks Līvānu novada atklātā basketbola čempionāta 2.kārta. Savukārt Līvānu novada kultūras centrā 27.aprīlī pulksten 15.00 notiks novada pašdarbības kolektīvu koncerts "Pavasara mozaīka".

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kur rīt talkos aktīvists Pēteris sprukts un Aknīstes pašvaldība; kāds festivāls notiks Jēkabpils Tautas namā; cik lielu summu, iemaksājot tikai vienu eiro, laimējis kāds Gulbenes iedzīvotājs.

 

Tāpat kā visur Latvijā, arī Jēkabpilī un novados rīt būs Lielā talka. Jēkabpilī uz talku aicina arī aktīvists Pēteris Sprukts. Talka notiks Daugavmalā, kreisajā krastā. Aknīstes novada pašvaldība talkos pie estrādes un Tuņķeļu kapsētā. Asarē talka notiks Asares parkā, pie Zuju ezera un Ancenes centrā, Gārsenes pagastā talka būs rekultivētajā atkritumu izgāztuvē „Kabatas”, sporta laukumā pie „Akācijām” un tūrisma takās.

 

Rīt jau piekto reizi Jēkabpils Tautas namā notiks Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls „Laipiņa 5”. Šogad savas prasmes uz divām skatuvēm demonstrēs 8 radošie kolektīvi: Jēkabpils Tautas nama bērnu teātra studija „Smilšu kaste”, Vīpes kultūras nama jauniešu amatierteātris, Variešu pagasta bērnu teātra studija „Servīzīte”, Ogres valsts ģimnāzijas teātris, Kokneses jauniešu teātra studija, Salas vidusskolas teātris, Glūdas skolas teātra trupa „Klikšķis” un Jelgavas Spīdolas vidusskolas jauniešu teātris.

 

Turpinām ziņas

 

Rīt Krustpils novada Kūku pagastā, bijušās Sūnu pamatskolas apkārtnē notiks vērienīgas Zemessardzes izlūkvadu militārās sacensības “Zemessardzes izlūkvadu maršs 2014”. Mācības notiks no pulksten 7.30 līdz pusastoņiem vakarā.

 

Vēl dažas dienas - līdz 29.aprīlim - iespējams pieteikt iecirkņa maiņu Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes apkopotā informācija liecina, ka līdz šodienai iespēju mainīt iecirkni bija izmantojuši 4632 vēlētāji. Pieteikt iecirkņa maiņu var jebkuras pašvaldības dzīvesvietas deklarēšanas iestādē vai tiešsaistē, PMLP mājaslapas sadaļā "Vēlētāju reģistra e-pakalpojumi".

 

Un vēl kāda ziņa

 

Kāds gulbenietis, ieguldot vienu eiro, tik sekmīgi prognozējis vairāku pasaules sporta spēļu rezultātu, ka izdevies tikt pie 2500 eiro liela laimesta. Triobet vērtē, ka gulbenietim šis bijis ļoti veiksmīgs guvums, ņemot vērā nelielo ieguldījumu – vienu eiro. Veiksminieks ir licis kombinēto likmi uz vairākām Nacionālās hokeja līgas spēlēm un vienu Anglijas Premjerlīgas spēli futbolā, kas bijis pats mazāk iespējamais rezultāts šajā kombinācijā. Tomēr visi rezultāti bijuši kā prognozējis gulbenietis.

Atstājiet komentāru