2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Radio1 ziņas 2014.gada 24.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 24.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādas problēmas cilvēkiem rada potēšanās; kā policisti Rīgā aizturēja bēgošu šoferi; kāpēc vēl vienā veikalā „Maxima” atskanēja trauksmes signāls.

 

ASV armijas karavīri Latvijā uzturēsies vismaz līdz šī gada beigām. Ar mērķi piedalīties militārajās mācībās šodien Latvijā ieradīsies ASV gaisa desanta rota no ASV armijas Eiropā 173.kājnieku brigādes kaujas vienības. Militāro klātbūtni Latvijā ASV nodrošinās rotācijas kārtībā, kas balstīta NATO dažādajās iespējās gaisā, uz zemes un jūrā.

 

Latvijā gada laikā 30-120 cilvēkiem tiek reģistrētas ar vakcināciju saistītas komplikācijas, kas ir ļoti zems rādītājs, ņemot vērā veikto pošu skaitu. Aizvadītajā gadā ar vakcināciju saistītas veselības problēmas reģistrētas 60 cilvēkiem un lielākajai daļai jeb 53 cilvēkiem tās izraisījusi pote pret tuberkulozi. Slimību kontroles un profilakses centrs norāda, ka vakcinācijas rezultātā saslimstība ar vakcīnregulējamām slimībām Latvijā ir samazinājusies vairāk nekā 250 reizes.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts drošības komitejas materiālus, pirms to nodošanas atklātībā, pētīs valdības apstiprināta zinātnieku komisija, trešdien vienojās Saeimas Juridiskā komisija. Komisiju plānots izveidot līdz 2015.gada 1.janvārim. Tāpat deputāti lēma līdz 2018.gada 31.maijam pagarināt iepriekš noteikto termiņu, kādā būtu veicama VDK dokumentu zinātniskā izpēte. Iepriekš laiks bija noteikts par gadu īsāks, bet tas atzīts par nepietiekamu.

 

Valsts policija pēc spraigas pakaļdzīšanās aizturējusi bēgošu pensijas vecuma šoferi. Ceļu policisti Rīgā, Teikā, apturēja kādu automašīnas "Audi" vadītāju, jo viņš brauca bez ieslēgtām gaismām. Pēc apturēšanas policisti pamanīja, ka tā vadītājam rokās ir ierocis, bet, kad policisti pietuvojās transportlīdzeklim, autovadītājs ieroci pavērsa pret likumsargiem. Vīrieša notveršanā tika iesaistītas vairākas policijas ekipāžas, un viņu izdevās notvert tikai ārpus pilsētas robežām.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Vakar ap sešiem vakarā veikalā "Maxima XX" Rīgā  atskanējusi signalizācija, pēc kā no veikala evakuēti cilvēki. Kā informēja SIA "Maxima Latvija" komunikācijas speciāliste Daiga Grūbe, "Maxima XX" telpās izvietotā "PrivatBank" veikusi savas signalizācijas pārbaudi, kā rezultātā signāls atskanējis visā veikala telpā un drošības nolūkā evakuēti cilvēki. Izsaukti atbildīgā uzņēmuma pārstāvji, kas apkalpo signalizācijas sistēmu. Veikala darbība ir atjaunota.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz ASV karavīru šodien ierodas Latvijā; kādu naudu Latvijā saņem bēgļi, cik – pensionāri; kāds piemineklis taps Krievijā bojāgājušajiem latviešiem.

 

Lai piedalītos militārajās mācībās, Latvijā šodien ierodas 150 ASV karavīri, kuri Latvijā uzturēsies vismaz līdz šī gada beigām. Jaunās apmācības ir daļa no ASV kājnieku apmācību klāsta Baltijā un Polijā, kas notiks tuvāko mēnešu laikā. Lai piedalītos līdzīgās mācībās, viena rota vakar ieradās Polijā, un drīzumā papildu rotas ieradīsies Lietuvā un Igaunijā.

 

Šodien aprit premjeres Laimdotas Straujumas valdības 100 dienas un Ministru prezidente, kā arī vairāki valdības ministri šodien informēs par šajā laikā paveikto. Straujumas valdība tika apstiprināta šā gada 22.janvārī pēc tam, kad par demisiju pēc Zolitūdes traģēdijas pagājušā gada novembra beigās paziņoja līdzšinējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis.

 

Vidējā pensija Latvijā ir 248 eiro, ģimenes valsts pabalsts jeb "bērnu nauda" - 11 eiro. Savukārt katrs ārzemnieks, kurš Latvijā ieguvis bēgļa statusu un kuram nav cita iztikas avota, pirmo gadu no mūsu valsts saņem 256 eiro mēnesī un vēl 76 eiro par katru savu nepilngadīgo atvasi. Viņam tiek apmaksāti valodas apguves kursi 50 eiro apmērā ik mēnesi. Pērn bēgļa statuss Latvijā piešķirts 14 cilvēkiem.

 

Turpinām ziņas

 

Krievijā taps piemineklis 2500 Vjatlagā bojā gājušajiem politiski represētajiem latviešiem. Piemineklis tiks veidots Kirovas apgabala Sozima ciemā. Šajā apkārtnē agrāk atradās vismaz desmit Vjatlaga nometnes, kur bija izsūtīti latvieši 1941. un 1949.gadā, kā arī 1937.-1938.gada politiski represētie bijušās Krievijas etniskie latvieši. Piemineklis būs simboliska piemiņas zīme visiem bojāgājušajiem, kuru kapavietas nav zināmas.

 

Divas Krievijas armijas lidmašīnas vakar pietuvojušās Skotijas ziemeļiem, uz ko Lielbritānijas Karaliskie gaisa spēki reaģējuši dodot rīkojumu būt gatavībā diviem saviem iznīcinātājiem, paziņojusi Aizsardzības ministrija. Pērn līdzīgu apstākļu dēļ Anglijas bruņotie spēki bija gatavi izmantot iznīcinātājus astoņas reizes, bet ne reizi Krievijas lidmašīnas nav ielidojušas Lielbritānijas gaisa telpā bez atļaujas.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Prokrievisko separātistu līderis Vjačeslavs Ponomarevs, kas pats sevi pasludinājis par Slovjanskas mēru, piedraudējis darīt visu, lai nepieļautu Ukrainas prezidenta vēlēšanas. Tajā skaitā viņš draud turpināt cilvēku nolaupīšanu un spīdzināt ķīlniekus. Separātisti jau spīdzinājuši un nogalinājuši cilvēkus. 19.aprīlī Slovjanskas apkārtnē tika atrasti divu vīrieši līķi ar spīdzināšanas pēdām. Viens no tiem atpazīts kā Horļivkas pilsētas domes deputāts Vladimirs Ribaks.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: par ko šodien spriež Jēkabpils domes finanšu komitejā; ka palielinājušies Latvijas iedzīvotāju uzkrājumi; kā Valsts prezidents vērtē Straujumas valdības darbu un kādi pasākumi notiks Latgales podnieku dienās.

 

Šodien notiek kārtējā Jēkabpils pilsētas domes Finanšu komitejas sēde. Tajā paredzēts apspriest pavisam 13 jautājumus. Deputāti lems par nekustamā īpašuma nodokļa parāda piedziņu, par to, kā sadalīt valsts piešķirto finansējumu mācību līdzekļu iegādei, Datoru iegādi Jēkabpils Mākslas skolai un līdzekļu piešķiršanu autobusa iegādei Jēkabpils sporta centram. Tāpat deputāti lems par līdzekļu piešķiršanu bērnudārzam „Zvaigznīte”.

 

Swedbank apkopotie dati par uzkrājumu veidošanu šā gada 1.ceturksnī rāda, ka iedzīvotāji arvien vairāk domā par finanšu drošību, uzkrājumu veidošanai novirzot lielākas summas. Lielākais uzkrājumu apjoma pieaugums starp visiem reģioniem vērojams Latgalē, kur iedzīvotāju uzkrājumi pieauga par 16%.  Savukārt vidzemnieki šogad uz ilgāku laiku periodu noguldījuši divarpus reizes lielāku summu nekā pērn. iecienītākais uzkrājumu veids ir krājkonts – to izmanto 84% klientu.

 

Turpinām ziņas

 

Līdz 30. aprīlim vēl var nominēt titulam „Gada lielģimene 2014” un 1000 eiro naudas balvai ikvienu saliedētu, darbu mīlošu un aktīvu Latvijas ģimeni, kurā aug trīs un vairāk bērnu. Titula saņēmēji tiks paziņoti un apbalvoti 11. maijā Lielo ģimeņu dienas pasākumā Rīgas Zooloģiskajā dārzā. Konkursu „Gada lielģimene 2014” jau piekto gadu rīko Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrību apvienība un BIGBANK. Bez tam līdz 25. aprīlim tiek organizēts konkurss „Māmiņdiena mūsu ģimenē”.

 

Pagaidām vēl ir grūti sniegt kvalitatīvu vērtējumu Laimdotas Straujumas valdības 100 dienās paveiktajam, taču pozitīva ir ministru pragmatiskā pieeja darbam. Tā šorīt LNT raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš. Kā pozitīvākos valdības paveiktos darbus Valsts prezidents minēja Eiropas fondu plānošanu un cīņu ar tā dēvētajiem "spaisiem". Runājot par vēl nepaveiktajiem uzdevumiem, Bērziņš pieminēja izglītības un pedagogu algu jautājumu.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Šodien sākas un līdz 26.aprīlim turpināsies Latvijā tik iecienītās "Latgales podnieku dienu - 2014". To laikā notiks atvērto durvju diena Olgas un Valda Pauliņu keramikas darbnīcā Krāslavā, cepļa dedzināšana un keramikas darbu rūdīšana Daugavpils Māla mākslas centrā. Tāpat būs keramikas cepļa kurināšana un fotokluba "Artērija" plenērs, cepļa atvēršana Andra Ušpeļa darbnīcā Rēzeknes novada Griškānu pagastā un citi pasākumi.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kādas grāmatas vislabprātāk lasa jēkabpilieši; cik bīstams ugunsgrēks izcēlies Salas novadā; uz kādu palīdzību nelaimes gadījumos var cerēt cietušie un smagi slimie.

 

Šonedēļ Jēkabpilī ir Bibliotēku nedēļa, kuras laikā notiek dažādi pasākumi. Pilsētas bibliotēkā vakar noitka Grāmatu diena un tās laikā tika veikta aprtauja par to, ko labprātāk lasa cilvēki. Arī Jēkabpils Radio1 veica aptauju par to, kuras lasītājiem ir mīļākās grāmatas un kāpēc.

 

Atbildes liecināja, ka gaumes ir visdažādākās: daudzi lasītāji labprātāk izvēlas ārzemju autoru grāmatas, taču tikpat iecienītas ir arī latviešu, tajā skaitā vietējo autoru darbi, kam ir saistība ar Jēkabpili. Tāpat cieņā ir latviešu tautas pasakas, Jēkabpils rakstnieces Annas Skaidrītes Gailītes grāmatas, detektīvromāni un romāni par mīlestību, tāpat arī vēsturiskas sāgas.

 

Turpinām ziņas

 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests ziņo, ka aizvadītajā diennakti Jēkabpilī un novados nebija saņemts neviens izsaukums. Taču šodien ap pulksten 11.00 ugunsdzēsēji saņēma izsaukumu uz Salas novada Biržiem, kur aizdegusies māja. Ugunsdzēsības dienesta Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis ziņoja, ka deg divstāvu privātmāja – jumts visā platībā un viss otrais stāvs. Sīkāka informācija sekos.

 

Latvijā smagu slimību ārstēšanas un operāciju gadījumos ārvalstīs vai pēkšņas nelaimes brīžos ziedotāji ir teju vienīgais balsts, kas tiešām var palīdzēt. Valsts ārstēšanas un operāciju izmaksas ārvalstīs sedz tikai pēc strikti noteiktiem principiem. Portāls Ziedot.lv minējis piecus gadījumus, kad ziedotāji palīdzējuši glābt dzīvību, viens no tiem – saziedotie 120 tūkstoši latu Zanei Lazdiņai plaušu transplantācijai, kur valsts palīdzība bija atteikta.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Turpmāk bērni bāreņi varēs pretendēt uz pašvaldības dzīvokļa pabalstu pēc tam, kad būs sasniedzis pilngadību, līdz viņa 24 gadu vecuma sasniegšanai, paredz Saeimas atbalstītie likuma grozījumi. Dzīvokļa pabalstu, pamatojoties uz bērna iesniegumu, piešķirs pašvaldība, lai kompensētu dzīvokļa īres maksu, kā arī izdevumus par apkuri, patērēto auksto un karsto ūdeni, elektroenerģiju un citiem saņemtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

 

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

 

Lai veicinātu iedzīvotāju līdzdalību sabiedriskajā dzīvē un sekmētu sadarbību ar pašvaldību, izzinātu iedzīvotāju viedokli par dzīvi novadā, Jēkabpils novada pašvaldība aicina piedalīties aptaujā par novada darbību un atbildēt uz jautājumiem. Aptauja ir anonīma. Viedokļus izmantos pašvaldības darba uzlabošanai un lēmumu pieņemšanai par novada attīstību. Anketas var aizpildīt arī elektroniski, lejupielādējot anketas failu novada mājaslapā jekabpilsnovads.lv līdz 30.aprīlim.

 

Ierobežoto finanšu dēļ turpmāk Jēkabpils novada bezmaksas informatīvais izdevums „Ļaudis un darbi” iznāks ar mazāku lappušu skaitu, sniedzot mazāk kultūras un sporta informācijas. Liela daļa kultūras jaunumu turpmāk tiks publicēti tikai Jēkabpils novada mājaslapā www.jekabpilsnovads.lv un sociālajos tīklos. Bezmaksas izdevuma primārās funkcijas ir iedzīvotāju informēšana un domes lēmumu, saistošo noteikumu un projektu publicitāte.

 

Jēkabpils novads piedalās „Lauku avīze” grāmatas „Latvijas novadu dārgumi” izdošanā. „Lauku avīze” piedāvāja katram novadam atsūtīt šai grāmatai aprakstus un fotomateriālus par trim līdz četriem sava novada dārgumiem vai teritorijai raksturīgām, lietām, ar kurām saistās kāds stāsts vai leģenda. Izdevumā katram novadam būs atvēlēts savs atvērums.Grāmatas veidotāji novada iesūtītos pieteikumus izvērtēja, un ir nolemts kā Jēkabpils novada dārgumu grāmatā iekļaut Kaldabruņas jostu.

 

Turpinām ziņas

 

Jēkabpils novada pašvaldība informē, ka pirmā nodarbība apmācībām amatniecībā notiks rīt, 25.aprīlī, pulksten 9.30. amatniecības centrā „Rūme”, Zasā. Meistardarbnīcas keramikā, tekstila apstrādē un šūšanā, ādas apstrādē un kokapstrādē. Dalība apmācībās ir bez maksas.Apmācības notiek Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas projektā. Jautājumu vai neskaidrību gadījumā var zvanīt pa tālruni 22335439 amatniecības centra vadītājai Dainai Alužānei.

 

Sestdien visos Jēkabpils novada pagastos notiks Lielā Talka. Ābeļu pagastā talku rīko dārzkopības sabiedrība “Veselība” un Helmuts Rieksts, Dignājā – pagasta pārvalde, Dunavā – Dunavas bibliotēka, Kalna pagastā – pagasta pārvalde, biedrība “Cerību logi” un nodibinājums “Mārtiņa fonds”. Leimaņu pagastā talku rīko pagasta pārvalde, Leimaņu tautas nams un Bērzgala pamatskola, Rubenes pagastā – pagasta pārvalde un biedrība “Ūdenszīmes”, bet Zasas pagastā talkos pagasta pārvalde, Jēkabpils novada pašvaldība un biedrība “Pūpols”.

 

Latvijas Vides aizsardzības fonds ir atbalstījis biedrības “Ūdenszīmes” projektu “Pļavas muzeja vides klases izveidošana”. Projekta mērķis ir iesaistīt iedzīvotājus atraktīvas Vides klases izveidošanā, apvienojot teritorijas labiekārtošanas talkas ar izglītojošiem pasākumiem. Projektu 25% apmērā atbalstījusi Jēkabpils novada pašvaldība. Pirmā talka notiks 26.aprīlī. Tās laikā dalībnieki aicināti sakopt un labiekārtot dīķa apkārtni, izgatavot putnu būrus, kā arī piedalīties objektu uzstādīšanas noslēguma darbos.

 

Un vēl

 

16.aprīlī Viesītes kultūras pilī norisinājās skolu kolektīvu deju skate, kurā piedalījās arī Zasas vidusskolas, Rubeņu un Ābeļu pamatskolu bērni. Zasas vidusskolu pārstāvēja pieci deju kolektīvi, visi ar nosaukumu „Dzirnupīte”. 2.-4. klases deju kolektīvs ieguva 2. pakāpi, 5 gadīgo - 1. klases un 7. - 9. klases deju kolektīvi ieguva 1. pakāpi, bet 5.-6. klases un 9. - 12. klases deju kolektīvi - augstāko pakāpi. Rubeņu pamatskolas 1. – 4. klases deju kolektīvs ieguva 1. pakāpi.

 

Jēkabpils novada ziņas sagatavoja sabiedrisko attiecību speciālists Kaspars Sēlis

 

Ziņas 17.00 un 18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: kāds ugunsgrēks šodien izcēlies Salas novada Biržos; vai iedzīvotāji apzinās, ka augsts asinsspiediens ir bīstams; par ko brīdina Baltijas un baltkrievijas sinoptiķi.

 

Šodien Salas novada Biržos nodegusi divstāvu dzīvojamā māja. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis ziņo, ka izsaukums saņemts ap pulksten 11.00. Dega mājas otrais stāvs un jumts pilnā platībā. Dzēšanā piedalījās divas ugunsdzēsēju brigādes no Jēkabpils, kā arī brigādes no Pļaviņām un Viesītes.Māja nodegusi pilnībā, palikuši tikai mūri.Līdz ar to mājas iemītnieki zaudējuši visu iedzīvi. Savukārt pēcpusdienā izcēlās plašs meža ugunsgrēks Ābeļu pagasta Brodos, kas arī patlaban jau apdzēsts. Par tā apmēriem ziņu vēl nav.

 

Apmēram puse Latvijas iedzīvotāju slimo ar hipertensiju jeb paaugstinātu asinsspiedienu, bet tikai 20% no viņiem to apzinās un ārstē, šodien sirds veselībai veltītā pasākumā sacīja kardiologs Iļja Zakke. 2000.gadā augsts assinsspiediens skāra 972 miljonus pasaules iedzīvotāju, tiek prognozēts, ka ap 2025.gadu tādu pasaulē būs pusotrs miljards.35% iedzīvotāju domā, ka paaugstinātu asinsspiedienu var ārstēt, dzerot zāļu tējas, vitamīnus vai uztura bagātinātājus nevis zāles. Ārsdts atgādina, ka hipertensija ir hroniska slimība un tā jāārstē visu mūžu.

 

Turpinām ziņas

 

Jauno psihoaktīvo vielu vispārējais aizliegums nozīmētu, ka psihoaktīvo vielu aprite Latvijā ir aizliegta. Tādējādi par to izplatīšanu, pārvadāšanu un citām darbībām, kā arī reklamēšanu būs paredzēta kriminālatbildība, skaidro Iekšlietu ministrija. Vispārējais aizliegums nozīmētu, ka līdz šim esošais princips "viss, kas nav aizliegts, ir atļauts" vairs nestrādātu, bet gan tiktu mainīts, nosakot, ka viss, kas nav atļauts ir aizliegts. Tādējādi policijai vairs nevajadzētu laiku vielas sastāva noskaidrošanai pirms kriminālprocesa uzsākšanas.

 

Baltijas valstu, kā arī Baltkrievijas sinoptiķi izplatījuši brīdinājumu par tuvākajā naktī gaidāmām bargām salnām, kas apdraudēs šā gada ražu.Latvijā sinoptiķi prognozē gaisa temperatūras pazemināšanos līdz -5 grādiem. Zāles virskārtā gaisa temperatūra būs vēl zemāka un dažviet Vidzemē un Latgalē var sasniegt -10 grādu. Arī naktī uz sestdienu gaisa temperatūra daudzviet Latvijā noslīdēs zem nulles, tomēr salnas vairs nebūs tik spēcīgas kā 25.aprīlī.

 

Un vēl kāda ziņa

 

Ukrainas Iekšlietu ministrija paziņojusi, ka pretterorisma operācijas laikā Slovjanskā ceturtdien iznīcināti pieci prokrieviskie kaujinieki. Ukrainas Iekšlietu ministrijas un Aizsardzības ministrijas vienības pilsētas ziemeļaustrumos ieņēmušas trīs separātistu izveidotos kontrolposteņus. Vienlaikus ministrija norādījusi, ka pretterorisma operācija turpinās. Mediji ziņo, ka ukraiņu bruņutehnika ieiet pilsētā un ka gaisā virs Slovjanskas redzami helikopteri. Krievijas prezidents Vladimirs Putins paziņojis, ka tā esot "noziegums pret tautu".

 

Atstājiet komentāru