2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 14.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 14.aprīlī

Ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda konference šodien notiks Latvijas universitātē? Ko vēlas panākt Latvijas pašvaldību Savienība? Un Cik gadu cietumsods draud Jēkabpils recidīvistam slepkavam?

 

Lauksaimnieki no šodienas var iesniegt platību maksājumu iesniegumus 2014.gadam papīra formātā Lauku atbalsta dienestā. Aizpildīts platību maksājumu iesniegums āiesniedz līdz 15.maijam. Iesniegumi tiks pieņemti arī līdz 9.jūnijam, taču piemērojot 1% atbalsta apjoma samazinājumu par katru nokavēto darba dienu pēc 15.maija. Lai veicinātu apgrozāmo finanšu līdzekļu plūsmu lauksaimniekiem, atbalsta dienests nodrošinās paātrinātu pārejas posma valsts atbalsta avansa izmaksu lauksaimniekiem jau šā gada maijā, nevis jūlijā, kā iepriekš to bija plānots darīt.

 

Latvijas Universitātē šodien notiks konference "Tiesas juridiskās kultūras telpā". Konference tiek rīkota, atbalstot Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta priekšlikumu pieminēt Administratīvā procesa likuma desmito gadadienu. Konferencē diskusiju par juridisko kultūru plānots virzīt trīs galvenajos aspektos - tiesu un politiķu attiecības, tiesu un sabiedrības attiecības, tiesu un mediju attiecības.

 

Viens no Latvijas Pašvaldību savienības mērķiem turpmākajiem gadiem ir panākt, ka Latvijas pašvaldībām vai vismaz pašai pašvaldību savienībai tiktu garantētas likumdošanas iniciatīvas tiesības. Sociālās drošības jomā pašvaldību savienība vēlas, lai valsts uzņemtos finansiālo līdzdalību par pašvaldībās sniedzamo sociālo palīdzību iedzīvotājiem un lai valsts noteiktais garantētais minimālais ienākums tiktu finansēts mērķdotācijas veidā no valsts budžeta. Tāpat arī turpmākajos gados ir plānots panākt, lai valsts, deleģējot savu funkciju izpildi, paredzētu arī tām atbilstošu finansējumu un lai pašvaldību finanšu resursi būtu proporcionāli pienākumiem, kas tām ir noteikti ar likumu.

 

Turpinām ziņas

 

Partija "Vienotība" sestdien parakstīja vienošanos par sadarbību ar reģionālajām partijām - Jēkabpils reģionālo partiju", Kuldīgas novadam", "Ogres novadam", "Tukuma pilsētai un novadam" un "Valmierai un Vidzemei” . Parakstot vienošanos, partijas kļūst par stratēģiskiem partneriem, paredzot sadarbību 12.Saeimas vēlēšanu periodā un visā tās pilnvaru laikā un saskaņotu rīcību arī 8.Eiropas parlamenta vēlēšanās un visā tā sasaukuma periodā.

 

Jēkabpilī vīrieti noslepkavojušā un viņa līķi sadalījušā 29 gadus vecā iepriekš septiņas reizes tiesātā recidīvista lieta nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai. Aizturētais ir Jēkabpils iedzīvotājs, kurš iepriekš ir septiņas reizes tiesāts gan par zādzību, gan laupīšanu izdarīšanu un tikai pagājušā gada 11.jūlijā atbrīvojies no ieslodzījuma vietas. Aizturētais atzinies slepkavības izdarīšanā un līķa sadalīšanā. Par šādu likumpārkāpumu paredzēts sods ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz divdesmit gadiem un mantas konfiskāciju.

 

Un vēl

 

Sestdien 79 gadu vecumā miris Dainis Stalts, Latvijas folkloras kustības un Dziesmotās revolūcijas karognesējs, neatkarības cīnītājs, folkloras draugu kopas "Skandinieki" dibinātājs un ilggadējs Līvu Savienības vecākā vietnieks. Visu dzīvi Dainis atdevis cīņai par savu - līvu un latviešu tautu. Stalts dzimis 1939.gada 3.janvārī Rīgā. 1995.gadā Stalts iecelts par Triju Zvaigžņu ordeņa virsnieku. Viņš bijis arī 5.Saeimas deputāts, 1997.gadā ievēlēts par Rīgas domes deputātu, Rīgas domē darbojies ilgus gadus.

 

Ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kādi celu satiksmes negadījumi norisinājušies brīvdienās? Cik liels bezdarbnieku skaits ir pirmspensijas vecumā? Un Kāds laiks gaidāms Lieldienās?

 

Sestdien ap astoņiem vakarā Jēkabpilī, Brīvības ielā, līdzās veselības centram "Katarse" notika autoavārija - automašīnas "Audi A6" vadītājs nespēja novaldīt stūri un  diezgan taisnajā ielas posmā vispirms ietriecās apgaismes stabā, bet pēc tam arī nākamās mājas stūrī. Notikuma vietā ieradās gan Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, gan ātrās palīdzības un policijas brigādes, uz neilgu laiku bija traucēta arī satiksme šajā Brīvības ielas posmā. Pagaidām nav zināms, kāpēc notikusi šī avārija, bet tās izraisītājs nogādāts Jēkabpils reģionālajā slimnīcā. Likumsargi pieļauj, ka viņš, iespējams, bijis alkohola reibumā. Notikušā apstākļus pārbauda Valsts policija.

 

Sestdien arī Aknīstē cietis vieglās automašīnas vadītājs. Valsts policijas Sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka Skolas ielā, 1990.gadā dzimis vīrietis, vadot automašīnu "Volvo S60", nobrauca no ceļa braucamās daļas un ietriecās šķērslī. Negadījumā cieta transportlīdzekļa vadītājs, kurš ar dažādām traumām nogādāts slimnīcā.

 

Turpinām ziņas

 

No 95 tūkstošiem Latvijā reģistrēto bezdarbnieku 35,9% ir 50 vai vairāk gadus veci, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotie dati. Karjeras konsultantiem ir izveidota metodika darbam ar klientiem šajā vecumā, tajā skaitā pirmspensijas vecuma cilvēkiem, lai sekmētu viņu atgriešanos darba tirgū saskaņā ar viņa darba pieredzi, profesionālajām kompetencēm un iespējām. Lielākā daļa patlaban reģistrēto šī vecuma bezdarbnieku iepriekš bijuši palīgstrādnieki, mazumtirdzniecības veikalu pārdevēji, apkopēji, sētnieki. automobiļu vadītāji un krāšņu kurinātāji. Vidējais bezdarba ilgums cilvēkiem šajā vecumā ir desmit mēneši.

 

Labklājības un Finanšu ministrijas vienojušās, ka valsts līdzfinansētajās vasaras darba vietās viens skolēns varēs strādāt vienu mēnesi, nevis divus, tādējādi kopumā tiks nodarbināts 10 tūkstoši 481 jaunietis, nevis sākotnēji plānotie 5 tūkstoši 575. Darba devēju pieteikšanos skolēnu nodarbināšanai paredzēts izsludināt šī mēneša vidū, savukārt skolēnu pieteikšanās plānota no maija vidus. Kā ziņots, jaunajā nodarbinātības pasākumā varēs iesaistīties 15 līdz 18 gadus veci vispārējo, speciālo vai profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Pasākuma īstenošanai valsts budžetā paredzēti divi miljoni eiro.

 

Pavasarī, atsākot aktīvus āra sporta treniņus vai pievēršoties dārza darbiem, novērots, ka cilvēkiem saasinās dažādas locītavu problēmas - sāpes locītavās, sāpīgas kustības, stīvu kaulu sajūta. Speciālisti uzsver, ka locītavu problēmu gadījumā var rasties arī krampji, kas liecina par magnija trūkumu organismā. Lai locītavas būtu veselas visu gadu, mediķi iesaka vingrot, nēsāt pareizus apavus, būt uzmanīgiem, pastiprināti sportojot, kā arī izvēlēties pareizu ēdienkarti, kurā ir daudz šķiedrvielu, un svarīgi dzert daudz ūdens. Ja locītavu sāpes ir ilgstošas un rada arvien lielāku diskomfortu, obligāti jākonsultējas ar ārstu.

 

Un vēl

 

Tuvākajās diennaktīs gaisa temperatūra Latvijā nedaudz pazemināsies, bet, sākot ar Lieldienām, iespējama ļoti siltu gaisa masu ieplūšana, liecina "Global Forecast System" prognozes. Šīs nedēļas sākumā dažbrīd gaidāms lietus, vietām lietusgāzes un krusa, rīt Austrumlatvijā iespējams arī pērkona negaiss. Iegriezīsies dzestrs ziemeļrietumu vējš, un vēsākā diena, visticamāk, būs trešdiena, kad saskaņā ar jaunāko prognozi gaisa temperatūra nepārsniegs +4..+9 grādus, bet naktī uz ceturtdienu gaidāms neliels sals. Lieldienās gaidāms siltāks laiks. Tuvumā būs gan ciklons, gan anticiklons, un pagaidām nav iespējams droši prognozēt, kā attīstīsies sinoptiskā situācija. Tomēr ir augsta varbūtība, ka jau 19.aprīlī gaisa temperatūra Latgalē pietuvosies +20 grādu atzīmei.

 

Ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds jauns pavērsiens noticis Jaunjelgavs skolā piekautā zēna lietā? Kas iznīcina Rāznas ezera zivju krājumus? Un Kad Jēkabpilī b;us nākamā BK Jēkabpils spēle?

 

Šomēnes aprit gads kopš notikumiem Jaunjelgavas vidusskolā. Pērn aprīlī skolas tualetē starpbrīža laikā piektās klases skolnieki piekāva pirmklasnieku. Šajā lietā ir noticis jauns pavērsiens. Cietušā zēna un mātes advokāts ir vērsies ar prasību tiesā, lai no pāri darītājiem piedzītu kompensāciju par morālo kaitējumu, svētdien vēstīja TV3. Tā ir pirmā reize Latvijā, kad kāds vēršas tiesā ar šādu prasību. Cietušās ģimenes advokāts Edgars Lodziņš kompensāciju - septiņus tūkstošus eiro pieprasa Jaunjelgavas pašvaldībai poar bezdarbību. Kaut arī iesniegumu tā saņēma janvāra beigās, deputāti izvairās pieņemt lēmumu un uzņemties atbildību par tās iestādē notiekošoe. Savukārt no pāri darītājiem – pašiem bērniem un viņu vecākiem – advokāts prasa 20 tūkstoši eiro. Pa 10 tūkstošiem no katras ģimenes.

 

Līdzīgi kā ar Krimu pirms tās atņemšanas Ukrainai Krievijas dienesti slepus pēta arī Latvijas pierobežas iedzīvotāju noskaņojumu, savu pētījumu plāno pasūtīt arī Latvijas valdība, ziņo TV3 raidījums "Nekā personīga". Šādas ziņas satraukušas Saeimas Nacionālās drošības komisiju. Tās vadītājs Valdis Zatlers skaidro, ka mūsu austrumu pierobežā dzīvojošo iedzīvotāju noskaņojuma zondēšana notiekot slēpti, un Krieviju pamatā interesējot sabiedrības attieksme pret Krimas atņemšanu Ukrainai. Eksperti nedomā, ka Krievija būtu gatava šeit īstenot Krimas scenāriju, jo Latvija ir NATO. Tomēr ir skaidrs, ka Latvijas valdība vairs nevarēs nepievērst sevišķu uzmanību pierobežas reģioniem.

 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs izstrādājis korupcijas novēršanas un apkarošanas pamatnostādnes 2014.-2020.gadam. Biroja skatījumā, viens no uzdevumiem, ko vajadzētu ieviest, ir atbildības izvērtēšana amatpersonām par nelikumīgu materiālā stāvokļa uzlabošanos. KNAB uzskata, ka nepieciešams nodrošināt tādu publisku pārvaldību, kas izslēdz motivāciju koruptīvai rīcībai, un izveidot tādu patstāvīgi darbojošos iekšējās kontroles sistēmu, kas maksimāli ierobežo korupcijas rašanās iespējas valsts, pašvaldību vai privātajā sektorā. Tāpat KNAB uzskata, ka nepieciešams nodrošināt neizbēgamību no soda par likumpārkāpumiem, kas saistīti ar dienesta ļaunprātībām un uzticētās varas nelikumīgu izmantošanu. Kā arī nepieciešams ierobežot naudas varu politikā.

 

Turpinām ziņas

 

Rāzna ir viens no skaistākajiem Latvijas ezeriem, kur sastopamas 26 zivju sugas. Nereti to dēvē arī par Latgales jūru, taču vietējie iedzīvotāji noraizējušies, ka pēdējos gados, maluzvejniecības dēļ, ievērojami sarukuši ezera zivju resursi. Atpūtas bāzes "Rāznas Līcis" īpašnieks Edgars Teivāns norāda, ka zivju sarukšanas process sācies ap 2000.gadu, kad sevišķi aktīvi zvejnieki darbojušies ar tīkliem un elektrību. Vairākas no ezerā sastopamajām zivju sugām, kā, piemēram, Eiropas zutis, sīga un sniedze ir aizsargājamas. Lai novērstu ezera izzvejošanu nārsta laikā, noteikti papildu zvejošanas ierobežojumi līdz 30.maijam. Par nelikumīgu zivju ieguvi ir paredzēts naudas sods līdz 700 eiro. Lai gan šobrīd ezera zivju resursi ir samazināti, novēršot maluzvejnieku nodarīto postu, ar laiku zivju populāciju cer atjaunot.

 

Piektdien, 25.aprīlī, un sestdien, 26.aprīlī, Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiks tradicionālais teātru festivāls "Ūsiņdienas 2014", kura laikā apmeklētājiem būs iespēja noskatīties piecas teātra izrādes. Festivālā piedalīsies vietējais Aizkraukles Tautas teātris ar izrādi "Basām kājām pa parku", kā arī Kokneses amatierteātris ar izrādi "Tornis. Teika par Kokneses pili", Gulbenes Tautas teātris ar kamerizrādi "Tiritomba jeb zelta zivtiņa". Tāpat festivālā "Ūsiņdienas 2014" piedalīsies Rīgas pašvaldības kultūras iestāžu apvienības kultūras centra "Iļģuciems" teātra studija "Rampa" ar izrādi "Aklā siena" un Lielvārdes tautas teātris ar izrādi "Trīs košas dāmas". Ieeja festivāla pasākumos - pret ziedojumiem.

 

Un vēl

 

Svētdien, 13. aprīlī BK „Jēkabpils” noslēdza „Aldaris” Latvijas Basketbola līgas regulārā turnīra cīņu pret BK „Latvijas Universitāte”. Jēkabpilieši nepilnā sastāvā atdeva uzvaru Latvijas universitātes studentiem ar rezultātu 64:81. Nākamā cīņa - ceturtdaļfinālā pret BK „Liepāja/Triobet” jau otrdien, 15. aprīlī plkst. 19.30 Jēkabpils sporta namā.

 

Ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties; Kādi plāni jēkabpiliešiem startam Saeimas vēlēšanās? Kāpēc bijušajam Vides ministram Sprūdžam pieškirta balva “Vienaldzīgais ķēziens”? Un Kas Jelgavā sadedzināja Lieldienu zaķi?

 

Partija "Vienotība" sestdien parakstīja vienošanos par sadarbību ar Jēkabpils reģionālo partiju. Tās dibinātājam un līderim, Jēkabpils domes priekšsēdētājam Leonīdam Salcevičam jautājām, ko paredz parakstītais līgums?

AUDIO

Leonīds Salcevičš piebilda, ka Jēkabpils reģionālā partija vēlas iesaistīties nacionāla līmeņa jautājumu risināšanā, jo ir vēlme būt klāt kad tiek risināti svarīgi jautājumi, sniegt nacionālās nozīmes partijai vietējo informāciju par notikumiem un redzējumu par to, kā reģionu skatījumā būtu risināmi daudzi sasāpējuši jautājumi. Nekādus naudas maisus vai projektus apmaiņā pret sadarbību reģionālā partija neprasot, vienīgā interese esot vienmērīga Latvijas attīstība. Tāpat arī viens no iemesliem ir vēlme startēt Saeimas vēlēšanās.

AUDIO

"Vienotības" un Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa, parakstot vienošanos uzsvēra, ka partiju sadarbības mērķis ir nodrošināt Latvijas ilgtspējīgu un līdzsvarotu izaugsmi, Latvijas novadu un pilsētu attīstību, kā arī iespējami plašāku sabiedrības līdzdalību politikas veidošanā. Tāpat arī partiju kopīgs mērķis ir stabilas labēji centriskas valdības koalīcijas izveide pēc 12.Saeimas vēlēšanām, kas balstīta uz ekonomiskās izaugsmes, stingras fiskālās atbildības, ilgtspējas, sociālās solidaritātes, līdzsvarotas reģionālās attīstības principiem.

 

Turpinām ziņas

 

Vides aizstāvju domubiedru grupa jau piekto gadu pēc kārtas piešķīrusi balvas par vides piesārņošanu - tās piešķirtas valsts uzņēmumam, ministrijai, pašvaldībām, kā arī bijušajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam. Balva "Zirgābols" nominācijā "Ķēzienprojekts" piešķirta Latvijas valsts ceļiem par ceļa posma Vāverkrogs-Jugla asfaltēšanas projektu, kas paredz daļēju Lielo Kangaru kalnu grēdas norakšanu, izmainot ceļa seguma šķērsprofilu un garenprofilu, nocērtot arī vismaz 800 koku ceļa malā.

 

Priekules novada domei piešķirta "Zirgābola" nominācija "Ķēzienlēmums" par to, ka tā pērn vienbalsīgi atbalstīja ūdeļu fermas būvniecību Gramzdas pagastā. Nominācija "Ķēzītājs" piešķirta Zemkopības ministrijai par divām lietām. Ministrija sniegusi atbalstu SIA "Ekobaltika Group" iecerei Baltijas jūrā zemūdens sprostos audzēt lašus un foreles. Tāpat ministrija nomināciju izpelnījusies par grozījumiem noteikumos par parku un mežaparku izveidošanu mežā un to apsaimniekošanu.

 

Nominācija "Lielais Zirgābols - 2013" piešķirta visiem vides politikas īstenotājiem Latvijā. Piešķirta arī speciālā nominācija bijušajam vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Edmundam Sprūdžam "Vienaldzīgais ķēziens". Viņam šī nominācija piešķirta par ķēzīšanas pieļaušanu un nereaģēšanu uz Latvijas Dabas fonda pētījumu, kas parādīja Latvijas vides dramatisko situāciju. Bet par pagājušā gada "Ķēzienshēmu" nodēvēts Daugavas kuģu ceļa padziļināšanas un rekonstrukcijas projekts, ko iecerējusi īstenot Rīgas brīvostas pārvalde.

 

Un vēl

 

Jelgavā ļaundari sadedzinājuši parkā no salmiem darinātu Lieldienu zaķi. Ugunsdzēsēji steigušies glābt svētku rotājumu, taču liesmas to bija nopostījušas pilnībā. Pagājušajā diennaktī ugusndzēsibas dienests saņēmis 60 izsaukumus - dzēsts 41 ugunsgrēks, veikti 15 glābšanas darbi, bet četri izsaukumi izrādījušies maldinoši.

 

Pļaviņu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00

 

Pļaviņu novada piecu gadu jubilejas organizēšanas komisija ar aicinājumu „Sakopsim savas mājas apkārtni! Palīdzēsim sakopt sabiedriskos objektus!” vēršas pie visiem novada iedzīvotājiem, rosinot piedalīties Lielajā talkā 26. aprīlī. Pļaviņu novada dome organizēs iedzīvotājiem lietotas sadzīves tehnikas savākšanu un aizvešanu. Aicinājums izvietot sadzīves tehniku pagastu koordinatoru noteiktās vietās. Aizvešana notiks 26. aprīlī. Brīdinājums – sadzīves tehnikas aizvešana neattiecas uz mēbelēm.

 

Galvenie talkošanas objekti novadā: Pļaviņu pilsētā – Raiņa ielas galā pie Baseina ielas aiz garāžām. Par maisiem, darba rīkiem, un tamlīdzigiem jautājumiem zvanīt Aldai Zenfai- 29434984.


Aiviekstes pagastā – „Kriškalnos” pakalni un vecais Madonas apvedceļš, vairāk informācijas, zvanot Giedrei Zvirgzdiņai – 27826151.


Vietalvā paredzēts sakopt Ausekļa ozola apkārtni un „Arkādijas”, ar konkrētiem jautājumiem vērsties pie Daigas – Ingrīdas Melbārdes – 29158876.


Klintainē plānotie darbi galvenokārt būs Rīteru ciematā, arī Daugavas malā un „Pumpuros”, precīzāku informāciju var noskaidrot, zvanot Jolantai Pīķei - 29727965.

Talkas dienā pasākuma organizatori ar autotransportu savāks tikai organizētās talkas maisus, kas būs noteiktā krāsā, nevis individuālos. Lielās talkas krāsainos maisi tiks savākti trīs dienu laikā - 26.,28. un 29. aprīlī.

 

Turpinām ziņas

 

Kārtējā sēdē tikās Pļaviņu novada domes jaunatnes lietu konsultatīvā komisija. Darba kārtībā bija 2 jautājumi: Situācija ar tā dēvēto SPAIS novadā un Jaunatnes atbalsta tīkla izveide Pļaviņu novadā. Bērnu psihiatre un narkoloģe Evija Smilgāja apstiprināja, ka Pļaviņu novadā ir atsevišķi smagi gadījumi, kad jaunieši ir smagi cietuši no narkotisko vielu lietošanas. Pļaviņu pašvaldības policijas priekšniece Zane Grīnberga informēja, ka novadā jaunieši gan lieto narkotiskās vielas, gan tirgo; pašvaldības policija kopā ar valsts policiju veic reidus un rīkojas atbilstoši noteiktajai kārtībai. Pļaviņu novada ģimnāzijas direktore Rita Pole sniedza informāciju par to, ka izglītības iestādē ir izstrādāta un apstiprināta anketa situācijas izzināšanai, tiks veikta jauniešu aptauja, izdarīti secinājumi turpmākajai darbībai; mācību un audzinātāja stundās šie jautājumi ir aktualizēti.

 

Visu aprīļa mēnesi pavasara izstādē Gostiņu bibliotēkā var aplūkot novadnieku darinātās lietas: Valentīnas Čulkstēnas un Līgas Stepes lakatus, Ligitas Arnītes un Ivetas Kačkānes Lieldienu rotājumus, kā arī Gunas Sedlenieces rotas. Izstāde atvērta bibliotēkas darba laikā katru dienu no plkst. desmitiem līdz sešiem vakarā, trešdienās no plkst. desmitiem līdz četriem pēcpusdienā.

 

Pļaviņu novada dome izsludinājusi pieteikšanos uz Pļaviņu novada Zaļā tirgus pārvaldnieka amatu uz nenoteiktu laiku. Prasības pretendentiem: Pieredze tirdzniecības vai pasākumu organizēšanā; Izstrādāta Pļaviņu novada Zaļā tirgus attīstības vīzija; Teicamas saskarsmes spējas, prasme patstāvīgi organizēt savu darbu un neatlaidība; Labas iemaņas darbā ar datoru un B kategorijas autovadītāja apliecība. Pieteikšanās un CV Pļaviņu novada domē jāiesniedz līdz Lieldienu brīvdienām 17.aprīlim.

 

Un vēl

 

Klusajā sestdienā, 19.aprīlī Pļaviņās notiks Lieldienu sporta sacensības. Pulcēšanās Klintaines pagasta Kūlīšos pulksten 11tos no rīta. Sacensības notiks piecos sporta veidos – Ielu skrējiens 1 kilometra garumā, Novusā, Dambretē, šautriņu mešanā un šaušanā ar pneimatisko ieroci. Sacensības notiks bērnu, jauniesu un pieaugušo grupās. Pirmo triju vietu ieguvējus katrā sacensību veidā apbalvos ar diplomiem, medaļām un pārsteiguma balvām. Ielu skŗējiena absolūtos uzvarētājus  vīriešiem un sievietēm apbalvo ar kausiem. Savukārt visi finišējušie ielu skrējiena dalībnieki piedalās vienas dāvanu kartes izlozē.

Pļaviņu novada ziņas sagatavoja Sabiedrisko attiecību speciālists Jānis Penģerots.

 

Ziņas pulksten 17.00-18.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Cik jēkabpiliešiem izmaksājis viens apkures kvadrātmetrs martā? Cik naudas nepieciešams gadā, lai nodrošinātu bezmaksas internetu publiskajās bibliotēkās? Un Kādas ir pašreizējās sinoptiķu prognozes laika apstākļiem Lieldienu brīvdienās?

 

Maksa par martā piegādāto siltumu Jēkabpilī bijusi zemāka nekā iepriekšējos mēnešos, kas izskaidrojams ar silto laiku, stāsta SIA "Jēkabpils siltums" valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Karpenko.

 

Martā vidēji viens apkures kvadrātmetrts jēkabpiliešiem izmaksājis ap 75 eirocenti. Tomēr iedzīvotāju parāds nav mazinājies, bet palicis iepriekšējā līmenī. Aleksandrs Karpenko uzskata, ka iedzīvotāju maksātspēja nav palielinājusies. Daudz optimistiskāka esot situācija ar juridiskajām personām, kas maksājumus kārtojot laicīgāk. Ņemot vērā diezgan apjomīgos iedzīvotāju parādus par apkuri, uzņēmums iesniedzis namu apsaimniekotājiem lūgumu apsvērt iespēju tuvākajās dienās pārtraukt apkuri tajās mājās, kurās par piegādāto siltumu samaksāta puse vai mazāk nekā puse no nepieciešamās summas. Tādu māju skaits šobrīd sasniedz četrus desmitus. Pārējās daudzdzīvokļu mājās apkuri pārtrauks pēc apsaimniekotāju lūguma. Plašāka informācija un tabula ar apkures izmaksām martā pieejama portālā radio1.lv.

 

Kamēr nebūs stājies spēkā spriedums Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka vietnieces Jutas Strīķes strīdā par viņas atbrīvošanu no amata, izdarīt secinājumus ir pāragri, uzskata ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers. Jautāts, vai, pēc viņa domām, nevajadzētu veidot komisiju, lai izvērtētu Streļčenoka atbilstību amatam, ģenerālprokurors atbildēja ar pretjautājumu: "Vai pirmās instances spriedums Strīķes lietā ir nepārsūdzams?" Viņš vēlreiz uzsvēra, ka tas ir tikai pirmās instances tiesas spriedums, un Kalnmeiers nekādus secinājumus, neredzot pilnu un motivētu tiesas spriedumu, nevarot izdarīt.

 

Kā ziņots, Ministru prezidente Laimdota Straujuma nolēmusi iesaistīties KNAB jautājuma atrisināšanā un pieļauj, ka gadījumā, ja biroja vadītājs turpinās uzstāt, ka nespēj sastrādāties ar Strīķi, tad tiks rosināts jautājums par biroja vadītāja nomaiņu.

 

Turpinām ziņas

 

Vairākums Latvijas iedzīvotāju jeb 82% jūtas informēti par eiro valūtas drošības pazīmēm. Tai skaitā "drīzāk informēti" jūtas 47% un "pilnībā informēti" - 35% iedzīvotāju. To atklāj pētījumu kompānijas TNS sadarbībā ar Latvijas Banku šā gada februārī un martā veiktā Latvijas iedzīvotāju 15-74 gadu vecumā aptauja. Biežāk pietiekami informēti par eiro monētu un banknošu drošības pazīmēm jūtas iedzīvotāji vecumā no 15 līdz 24 gadiem, cilvēki ar augstākiem ienākumiem, kā arī studenti un skolēni. Savukārt nepietiekami informēti par eiro monētu un banknošu drošības pazīmēm biežāk jūtas cittautieši, pensionāri, bezdarbnieki un iedzīvotāji Latgalē un Zemgalē.

 

Lai Latvijas bibliotēkās nodrošinātu iedzīvotājiem bezmaksas pieeju datoriem un internetam, valsts budžetā tam būtu jāparedz 1,11 miljoni eiro, aprēķinājusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija. Šādas izmaksas nepieciešamas ik gadu. Saskaņā ar aprēķiniem interneta pieslēguma izmaksas ir 71,14 eiro mēnesī, bet vienotā tīkla uzturēšanas izmaksas mēnesī ir 42,69 eiro. Šādas izmaksas ir 814 bibliotēkām Latvijā, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Pašvaldību lietu ministrija ir sagatavojusi grozījumus Bibliotēku likumā, kur noteikts deleģējums Ministru kabinetam noteikt kārtību, kādā tiek piešķirts valsts budžeta līdzfinansējums datoru, interneta un vispārpieejamo elektroniskās informācijas resursu publiskai pieejamībai pašvaldību bibliotēkās.

 

Un vēl

 

Sinoptiķi prognozē, ka šīs nedēļas nogalē gaidāmās Lieldienas būs saulainas un siltas un gaiss iesils līdz pat plus 19, plus 20 grādiem. Vēl nedēļas pirmajā pusē laiks būs vēss un līs lietus, taču no ceturtdienas laika apstākļi mainīsies. Lielajā piektdienā gaiss iesils līdz plus 14 grādiem, sestdien būs vēl siltāks - plus 17 grādi. Svētdien, Pirmajās Lieldienās, gaisa temperatūra pakāpsies līdz plus 19 grādi. Arī otrajās Lieldienās, 21.aprīlī, būs līdzīgi laika apstākļi, gaiss iesils vēl vairāk līdz plus 20 grādiem. Savukārt nākamās nedēļas turpmākajās dienās iespējams siltums līdz +24 grādiem un vairākkārtējas pērkona lietusgāzes.

Atstājiet komentāru