2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2014.gada 11.aprīlī

Ziņas pulksten 7.00 – 8.00

Radio1 ziņās kalusieties: Kādu lēm,umu pienēmusi tiesa jautājumā par Jutu Strīķi? Kāpēc radās ūdens noplūde un ūdensvada avārija pie Jēkabpils Sociālā dienesta? Un Kad mūžībā pavadīs Jēkabpils Goda pilsoni Antonu Zazerski?


Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa vakar atcēla Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka lēmumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Lieta līdz tiesai nonāca pēc tam, kad Streļčenoks 7.februārī trešo reizi uzteica darbu savai vietniecei Strīķei, bet šoreiz valdības vadība strīdā neiejaucās un Streļčenoka rīkojumu neatcēla.

Jau ziņots, ka kamēr norit tiesas darbi, tikmēr Streļčenoks meklē cilvēku, kuru likt Strīķes ieņemtajā amatā. Vispirms uz šo amatu tika izsludināts konkurss, taču kandidāti, kas tajā pieteicās un kas pamatā nāca no KNAB, tika izbrāķēti. Pēc tam atklājās, ka Streļčenoks šim amatam uzrunājis savu bijušo kursa biedru, Drošības policijas izmeklētāju Aldi Višņevski, kurš jau iesniedzis atlūgumu un drošibas policijā vairs nestrādā, bet KNAB vēl nav pieņemts.


Šodien notiks Ministru kabineta ārkārtas sēde. Valdības ārkārtas sēdē tiks diskutēts par vairākiem ārpolitikas jautājumiem - Latvijas ārpolitikas pozīcijām un iespējamajiem notikumu attīstības scenārijiem, tajā skaitā Ukrainā. Ārkārtas sēdes darba kārtībā ir viens jautājums - Latvijas Republikas nacionālās pozīcijas Eiropas Savienības Ārlietu padomes 2014.gada 14.aprīļa sanāksmei.

Sēde būs slēgta un notiks Mazajā zālē, kas nozīmē, ka izskatāmā informācija ir ierobežotas pieejamības.


Pulksten sešos vakarā grāmatu un kultūrpreču mājā "NicePlace Mansards" notiks Latvijas Literatūras gada balvai nominēto dzejas un atdzejas krājumu autoru lasījumi. Lasījumos piedalīsies spilgtāko 2013.gadā klajā laisto dzejas grāmatu autori - Edvīns Raups, Artis Ostups, Marts Pujāts, Māris Salējs, Guntars Godiņš un dzejas debitanti - Henriks Eliass Zēgners un Jeļena Glazova. Pasākumu vadīs dzejniece Liāna Langa. Ieeja pasākumā ikvienam interesentam bez maksas.

Turpinām ziņas

Ūdens noplūde pie Jēkabpils Sociālā dienesta ēkas Brīvības ielā 45 šajās dienās bija radusies ūdensvada plīsuma dēļ, tā skaidroja SIA „Jēkabpils ūdens” valdes priekšsēdētājs Elmārs Užulis. Viņš sacīja, ka šie ūdensvadi ir vieni no pirmajiem maģistrālajiem ūdensvadiem, kas Jēkabpilī ierīkoti pirms 30-40 gadiem, kad šeit būvēja Autoelektroaparātu rūpnīcu. Tādēļ ūdensvadi ir veci un nolietojušies, turklāt uz dolomīta pamatnes tie bojājas un nereti plīst. Vakar ūdensvadu atraka, lai konstatētu plīsuma vietu un labotu bojājumu.

Šodien Jēkabpils Tautas namā Kino mītnē pulksten 18.30 vēl pēdejo dienu būs skatāma romantiska drāma „Reiz Ņujorkā”. Filmas sižetā - 1921. gads. Tāpat kā tūkstošiem Eiropas emigrantu, māsas Eva un Magda atstāj dzimto Poliju un dodas uz Ņujorku. Taču piepildīt amerikāņu sapni nav nemaz tik viegli. Galveno lomu filmā „Reiz Ņujorkā” režisors piedāvājis balvas „Oskars” ieguvējai Marionai Kotijārai – vienai no visvairāk pieprasītajām mūsdienu franču aktrisēm. Lieliski ir arī vīriešu lomu tēlotāji. Abi nominēti balvai „Oskars” – dramatisko lomu profesionālis Hoakins Fēnikss un spriedzes filmu zvaigzne Džeremijs Renners.

Un vēl

9.aprīļa rītā mūžībā aizgājis izglītības darbinieks un pedagogs, vēsturnieks un novadpētnieks, bijušais un ilggadējais Krustpils pamatskolas direktors, Jēkabpils Goda pilsonis Antons Zazerskis. Jēkabpils domes pasvaldiba norāda, ka Jēkabpilī Zazerskis sniedzis būtisku ieguldījumu gan pedagoģiskajā, gan sabiedriskajā darbībā, un 2012.gadā viņa devums pilsētai tika novērtēts ar Goda pilsoņa nosaukumu par mūža ieguldījumu pedagoģiskajā, sabiedriskajā darbā un novada izpētē. Dzīves laikā Zazerskis saņēmis arī daudzus valsts apbalvojumus, no tiem pēdējais - pērn pasniegtā fonda "Lāčplēsis" Goda zīme. Atvadīšanās no Zazerska notiks trešdien, 16.aprīlī, plkst.12 Jēkabpils pilsētas kapličā.

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Aizkraukles tiesā nācas pārtraukt sēdi un evakuēt cilvēkus? Kas ir Lietuvas bagātākie cilvēki? Un Ko paredz jaunie ceļu satiksmes noteikumi?

Ministru prezidente Laimdota Straujuma nav mainījusi savu nostāju pret Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieku Jaroslavu Streļčenoku. Viņa varētu rosināt izvērtēt Streļčenoka atbilstību amatam. Straujuma norāda, ka pagaidām vēl lēmumu nepieņems, jo nav paspējusi iepazīties ar attiecīgo Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas spriedumu, kas paredz Jutas Strīķes atjaunošanu KNAB priekšnieka vietnieces amatā. Taču pēc tam, kad premjerministre būs iepazinusies ar tiesas sprieduma motīviem, viņa lems par turpmāko rīcību.

Aizkraukles rajona tiesa trešdien izskatīja kāda vietalvieša krimināllietu apsūdzībā par sprāgstvielas vai spridzināšanas ietaises glabāšanu bez atbilstošas atļaujas. Mēģinot pierādīt, ka apsūdzētā glabātie priekšmeti nav bīstami, viņš tiesā uz galda nolika vairākas Pirmā pasaules kara laika granātas, vēsta laikraksts "Staburags". Tā kā nav bijis zināms, vai granātas patiešām nav sprādzienbīstamas, tiesas darbinieki tika nekavējoties evakuēti un izsaukti sapieri no Ogres, kuri priekšmetus pārbaudījuši. Tiesas darbs bija kavēts divas stundas.

Satelītoperators "Viasat" arī pēc atkārtotas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes vēstules ar aicinājumu pārtraukt kanāla "Rossija RTR" retranslāciju, uzsver, ka nepārtrauks kanāla raidīšanu, jo neatrodas Latvijas regulatora jurisdikcijā. Uzņēmuma sabiedrisko attiecību vadītājs Pers Lorencs norāda, ka "Viasat" darbojas atbilstoši Eiropas Savienības likumiem un atbalsta viedokļu daudzveidību un dažādību.

Turpinām ziņas

Francijas pētnieku ikgadējā ziņojumā Latvija paslavēta par ekonomikas progresu, bet nopēlumu saņēmusi par sociālo jautājumu regulējumu. Pēc pētījuma prezentācijas Latvijas vēstniecībā norisinājusies diskusija par Latvijas sociālajiem jautājumiem. Konferencē tika pārspriesta mūsu valsts ekonomiskā attīstība un analizēta krīzes ietekme uz dažādiem rādītājiem.

Lietuvas izdevums "Ekonomika.lt" jau ceturto gadu publicējis valsts bagātāko cilvēku sarakstu, kas balstīts uz Reģistru centram iesniegtajiem Lietuvas uzņēmumu finanšu datiem un citu publiski pieejamu informāciju. Pirmajā vietā jau trešo gadu ierindojies Šveicē dzīvojošais bijušais "Western Petroleum" akcionārs un mecenāts Sauļus Kaross, kura īpašumu vērtība tiek lēsta četros miljardos litu. Otrajā vietā ir veikalu tīkla Maxima īpašnieks Nerijus Numavičs, kura īpašumu vērtība ir aptuveni 3,3 miljardi litu. Par trešo bagātāko cilvēku valstī šogad atzīts krievu izcelsmes Lietuvas pilsonis Dmitrijs Burjaks, kura Kiprā reģistrētā kompānija 19 pasaules valstīs izplata veselības aprūpes produktus un kosmētiku. Viņa īpašumi naudas izteiksmē sasniedz aptuveni 2,9 miljardus litu.

Un vēl

No nākamā gada Latvijā iecerēts ieviest jaunus Ceļu satiksmes noteikumus, kas lielā mērā dublēs jau esošo regulējumu, taču ieviesīs arī būtiskas izmaiņas satiksmes drošības uzlabošanai. Jaunie noteikumi, piemēram, paredzēs, ka tumsā gājējiem obligāti būs jālieto atstarojošas vestes, riteņbraucēji un elektromobiļi varēs izmantot sabiedriskā transporta joslas un Latvijā tiks ieviestas jaunas ceļazīmes un nomainīti apdzīvoto vietu apzīmējumi.

Ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Kuri bibliotekāri no Pļaviņām, Kokneses un Sēlpils pieteikti konkursam “Gaismas nesējs”? Vai no TV3 varētu atteikties arī citi operatori? Un Ko liecina pirmās prognozes par laiku Lieldienu brīvdienās?

Valsts policija izmeklēšanas eksperimentu pērnā gada novembrī Zolitūdē sagruvušā lielveikala Maxima drupās paredzējusi veikt nākamajā nedēļā, laikā no pirmdienas līdz trešdienai. Kontrolēta drupu brucināšana paredzēta otrdien, šodien raidījumā "900 sekundes" sacīja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis. Pirmdien paredzēta eksperimenta sagatavošana, otrdien - pats eksperiments, bet trešdien - eksperimentā iegūto datu nolasīšana, kas būs ļoti svarīga ekspertiem. Eksperimenta pamata būtība ir kontrolēt nobrucināšanu un salīdzināt traģisko notikumu, tā iespējamos iemeslus un pašu nogruvuma sākumu.

Konkursam šogad saņemti vairāk nekā 60 pieteikumi par labi strādājošiem bibliotekāriem no visas Latvijas. Šogad tika gaidīti stāsti par Latvijas pagastu bibliotekāriem, kuri izceļas ar entuziasmu un radošumu, rūpēm par saviem lasītājiem, radošu nodarbju organizēšanu, mājīgas bibliotēkas vides radīšanu, laipnību un smaidu. "Gaismas nesēja" balvai Zemgales reģionā konkursam pieteikta Pļaviņu novada Aiviekstes pagasta bibliotēkas bibliotekāre Kristīne Rulle, Kokneses novada Iršu pagasta bibliotēkas bibliotekāre Dace Grele, Kokneses pagasta bibliotēkas bibliotekāre Ingrīda Grūbe, kā arī Salas novada Sēlpils 1.bibliotēkas bibliotekāre Maija Čakstiņa.

Londonas grāmatu tirgū panākta sadarbība ar Lielbritānijas izdevniecībām, lai rudenī angliski izdotu Zigmunda Skujiņa romānu "Miesas krāsas domino" un Kārļa Vērdiņa dzejas izlasi. Latvijas stendā vislielākā interese bijusi par latviešu bērnu literatūru un prozu. Savukārt bērnu grāmatas varētu būt niša, kurā tālāk attīstīties. Visvairāk no bērnu literatūras apmeklētājus ieinteresējušas Jura Zvirgzdiņa un Māras Cielēnas grāmatas. Prozā bijusi interese par Valentīnas Freimanes grāmatu "Ardievu, Atlantīda!", kā arī Ingas Žoludes darbiem. Latvijai pirmo gadu bija pašai savs stends, kas nodrošina lielāku valsts literatūras redzamību tirgū.

Turpinām ziņas

Maksas TV operatori neapstiprina klientu migrāciju "Lattelecom" un "Modern Times Group" ķildas dēļ, nemierā ar MTG piedāvāto cenas paaugstinājumu ir arī "Baltcom", turklāt līdzīgu prasību prasību gadījumā no TV3 varētu atteikties arī citi operatori, vēsta "Dienas Bizness". Latvijas Elektronisko komunikāciju asociācijas biedri bija gatavojušies, ka pēc TV3 retranslācijas pārtraukšanas "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā būs TV klientu pieplūdums, tomēr nekas tāds nav noticis. Iemesls visticamāk ir tāds, ka interaktīvā televīzija ir komplektā ar internetu, un viss oriģinālais TV3 saturs ir pieejams internetā.

Jau vēstīts, ka mediju grupai "Modern Times Group" un "Lattelecom" nav izdevies panākt vienošanos par jaunu līgumu, tādēļ kopš 2.aprīļa "Lattelecom" interaktīvās televīzijas lietotājiem vairs nav pieejams kanāls TV3.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins vakar brīdināja, ka Krievija varētu pārtraukt gāzes piegādes Ukrainai, tajā pat laikā ierosinot, ka Eiropas Savienībai un Krievijai vajadzētu kopīgi strādāt, lai atrisinātu izveidojušos situāciju. Šādu viedokli Putins paudis 18 Eiropas Savienības valstu līderiem nosūtītā vēstulē. Saskaņā ar Krievijas aprēķiniem Ukraina nav norēķinājusies par Krievijas piegādāto gāzi 2,2 miljardu ASV dolāru apmērā. Putins uzsver, ka gadījumā, ja Ukraina savu parādu nedzēsīs, Krievijas gāzes gigants «Gazprom» būs spiests pāriet uz priekšapmaksas gāzes piegādēm un piegādat tikai to gāzi par kuru būs samaksāts mēnesi uz priekšu.

Un vēl

Zināmas pirmās prognozes par laiku Lieldienu brīvdienās. Sinoptiķi prognoze, ka būtiska gaisa temperatūras celšanās nav gaidāma. Tomēr pastāv varbūtība, ka brīvdienas atnāks ar siltāku laiku, taču šī prognoze vēl jāprecizē nākamajā nedēļā. Meteorologi informē, ka pa laikam lietus gaidāms arī šīs nedēļas nogalē, brīžiem līs arī nākamajā darba nedēļā un tāpat lietus iespējams arī Lieldienu brīvdienās, tomēr nokrišņu daudzums nebūs tik liels kā šis nedēlas sakumā. Nākamajā nedēļā laiks vairs nebūs tik drūms, uzspīdēs arī saule. Naktīs pamatā gaisa temperatūra pieturēsies virs nulles un pakāpsies arī līdz +5 grādiem, taču dienas laikā nākamnedēļ termometra stabiņš augstāk par +6...+12 grādiem visticamāk neuzkāps.  Meteorologi atzīst - pastāv varbūtība, ka Lieldienu brīvdienās gaisa temperatūra pārsniegs +15 grādu, taču pagaidām to nevar droši apgalvot un nākamnedēļ laika prognoze vēl tiks precizēta.


Ziņas pulksten 13.00 – 14.00 – 15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kā speciālisti iesaka autovadītājiem Jēkabpilī braukt pa būvdarbu zonu? Uz cik ilgu laiku atcelta Krievijas pareizticīgās baznīcas galvas patriarha Kirila vizīte Latvijā? Un Kādi jauni regulējum,i noteikti brīvprātīgo darbam?


Pašlaik Jēkabpilī aktīvi norit būvdarbi „Kurzemes un Vienības ielu rekonstrukcija”, līdz ar to Rīgas iela posmā no Zīlānu līdz Kurzemes ielai ir būvdarbu zonā un vienlaicīgi šeit notiek autotransporta plūsma. Daudzi autovadītāji gan Radio1, gan Jēkabpils pilsētas pašvaldības speciālistiem ir sūdzējušies, ka šajā posmā ir lielas bedres un izbraukt to ir ļoti sarežgīti un jautāja, kāpēc ceļu būvnieki iespēju robežās bedres nenolīdzina, turklāt, ja tiem pie rokas ir gan tehnika, gan vajadzīgie materiāli? Šo jautājumu preses konferencē uzdevām SIA „Saldus ceļinieks” atbildīgajam būvdarbu vadītājam Edgaram Brūverim

AUDIO

Sarunā, aizstāvot ceļu būvnieku viedokli un skaidrojot situāciju, iesaistījās arī Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Kraps un Jēkabpils domes fotogrāfs Jānis Lācis, kurš apgalvoja, ka pa būvdarbos izrakņāto ielu brauc kā pasoseju un nekādu bedru šajā posmā neesot.

AUDIO

Speciālistu un pašvaldības darbinieku atbildes liecina, ka Jēkabpils autovadītājiem ir jāsamierinās ar būvdarbu situāciju pilsetā. Jau ziņots, ka Jēkabpilī aktīvi norit būvdarbi divu infrastruktūras uzlabošanas projektu ietvaros – „Kurzemes un Vienības ielu rekonstrukcija”, kā arī 9.aprīlī tika atsākta maģistrālo inženiertīklu rekonstrukcija Jaunā, Zemgales un Viesītes ielā.

Rekonstruējot tiltu pār Daugavu, līdz šim veikti apjomīgi darbi, kas neietekmē satiksmes organizēšanu. SIA „Rīgas tilti” tehniskais direktors Guntis Briedis precizēja, ka otrdien, 15. aprīlī plkst. 10 tiks slēgta tilta pār Daugavu labā satiksmes josla virzienā no Rīgas ielas, un tiks uzsākts tilta brauktuves remonts, ietves izbūve, margu atjaunošana, apgaismojuma izbūve. Būvdarbus plānots veikt divos posmos. Pirmais posms - no 15.aprīļa līdz 1. jūnijam, otrais – no 1.jūnija līdz 15. jūlijam. Būvdarbu laikā no plkst. 7 – 19 satiksmi regulēs satiksmes regulatori, savukārt pārējā laikā – luksofori.

No nākamnās otrdienas, 15.aprīļa, braucot pāri tiltam virzienā no Rīgas ielas, būs atļauts nogriezties tikai pa kreisi uz Neretas ielu. Satiksme pa Vienības ielu posmā no tilta līdz satiksmes aplim Vienības ielā tiks slēgta. Vienības ielu būs atļauts šķērsot, braucot pa Kļavu ielu.

Turpinām ziņas

ASV prezidents Baraks Obama telefonsarunā ar Vācijas kancleri Angelu Merkeli vakar norādījis, ka Vašingtonai un tās sabiedrotajiem jāgatavo pret Krieviju jaunas sankcijas, ja tā turpinās saasināt krīzi Ukrainā. Prezidents uzsvēra nepieciešamību Savienotajām Valstīm, Eiropas Savienībai un citiem globālajiem partneriem būt gataviem stāties pretī ar jaunām sankcijām tālākai eskalācijai no Krievijas puses. Abu valstu vadītāji "atkārtoti aicinājuši Krieviju atvilkt savu karaspēku no robežas reģiona," teikts paziņojumā.

Krievijas pareizticīgās baznīcas galvas patriarha Kirila vizīte Latvijā ir pārcelta uz nenoteiktu laiku. Latvija ir informējusi patriarha pārstāvjus par vēlmi pārcelt vizīti. Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča rīcībā gan vēl neesot informācijas vai ir saņemta atbilde. Kā atzīst ministrs, diplomātiskajā valodā mēdz būt īpatnības, tomēr šajā gadījumā vizītes pārcelšana arī nozīmējot, ka vizīte ir pārcelta, nevis atcelta. Agrākais, kad šāda vizīte varētu notikt, ir šī gada vēls rudens.

Un vēl

Brīvprātīgo darbu nevarēs organizēt un veikt, lai gūtu peļņu, kā arī šā darba veicējus nevarēs iesaistīt reliģiskajā vai politiskajā darbībā un ar tiem nevarēs aizstāt nodarbinātos. Tā, konceptuāli atbalstot Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas Brīvprātīgā darba likuma projektu, vakar lēmusi Saeima. Likumprojekts brīvprātīgo darbu definē kā organizētu fizisku vai intelektuālu darbu, ko fiziska persona pēc labas gribas un bez atlīdzības veic sabiedrības labā, tajā skaitā valsts nozīmes pasākumu sagatavošanā, organizēšanā vai īstenošanā. Brīvprātīgo darbu nevarēs organizēt un veikt, lai gūtu peļņu, kā arī šā darba veicējus nevarēs iesaistīt reliģiskajā vai politiskajā darbībā un ar tiem nevarēs aizstāt nodarbinātos.


Līvānu novada ziņas pulksten 16.00 un 19.00


4.aprīlī Rēzeknes augstskolā notika erudīcijas konkursa  eXperiments  Latgales reģiona pusfināls. Līvānu 2.vidusskolas komanda Fotons ieguva 1.vietu un tika izvirzīta finālam Rīgā, kurš notiks maijā. Komandas kapteine ir Luīze Kundire. Tās sastāvā – Anastasija Koruševa,  Maksims Kolosovs, Aleksejs Mironovs un Dmitrijs Maksimovs. Komandu konkursam sagatavoja fizikas skolotāja Taisija Grabļevska. Konkursa pusfinālā komanda iekļuva, atrisinot sešdesmit uzdevumus un iesniedzot vienu savu uzdevumu citām komandām. Kopā tika iegūti 164 punkti, kas trīsdesmit piecu Latgales komandu konkurencē deva iespēju piedalīties pusfinālā. Kopā atlases kārtā piedalījās 176 Latvijas skolu komandas.


8.aprīlī Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centra zālē notika tradicionālais pavasara seminārs lauksaimniekiem. Arī šogad tas bija kupli apmeklēts- pasākumā piedalījās vairāk kā 60 klausītāji gan no Līvānu novada, gan blakus esošajiem pagastiem. Kā jau katru gadu, viens no jautājumiem, par kuru zemnieki interesējas pavasarī, ir  Eiropas Savienības tiešmaksājumi. Atklājot semināru,  Līvānu novada Lauku atbalsta daļas vadītājs Dominiks Jauja  uzsvēra gadu gaitā izveidojušos veiksmīgo sadarbību ar Lauku atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālo pārvaldi   un sveica Dienvidlatgales tiešo maksājumu daļas vadītāju Aivaru Znotiņu ar Lauku atbalsta dienesta augstākā apbalvojuma- medaļas” Par īpašu ieguldījumu Lauku atbalsta dienesta attīstībā” piešķiršanu. Dienesta speciālisti stāstīja par elektronisko pieteikšanās sistēmu un tās priekšrocībām un  aicināja zemniekus to izmantot, demonstrējot sistēmas lietošanu.


Biedrība „Līvānu novada uzņēmēji” vēlas veicināt vietējo uzņēmēju komunikāciju, sadarbību un apvienošanos kopīgas attīstības vārdā. Līdz ar to 17. maijā Līvānu novadā tiek rīkots tūrisma sezonas atklāšanas un atpūtas pasākums, uz kuru tiek aicināts ikviens vietējais uzņēmējs neatkarīgi no tā pārstāvētās komercdarbības formas – SIA, IK, IU, saimnieciskās darbības veicējs. Neatkarīgi no komercdarbības formas aiz tās stāv cilvēki ar saviem mērķiem, idejām, pieredzi. Pasākuma pirmā daļa tiek plānota kā tūrisma sezonas atklāšana, izbraucot pa Dubnas upi ar kanoe laivām no Rožupes līdz Līvāniem. Pēc izkāpšanas Ubaglīcī pasākuma turpinājums tiek plānots viesu namā „Krasti” atklājot tūrisma sezonu ar pikniku un pirtī iešanu, nesteidzīgām sarunām un kopīgu vakara pavadīšanu.

Turpinām ziņas

Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skola sadarbībā ar Līvānu novada domi rīko VIII Jēkaba Graubiņa Jauno pianistu konkursu.  Tas notiks Jēkaba Graubiņa Līvānu mūzikas skolā rīt pulksten 11. Konkursā var piedalīties Latvijas mūzikas skolu profesionālās ievirzes izglītības programmas Taustiņinstrumentu spēle - Klavierspēle audzēkņi un Latvijas mūzikas vidusskolu 1.-4. kursa klavieru specialitātes audzēkņi. Konkursa dalībnieki uzstāsies četrās vecuma grupās: 6. klase, 7. klase, 8. - 9. klase, un mūzikas vidusskolu 1.-4. kurss, Emīla Dārziņa Mūzikas vidusskolas 9. klase un 1.-3. kurss. Dalību konkursam pieteikuši audzēkņi no 12 Latvijas pilsētām, tajā skaitā arī no Jēkabpils, Preiļiem un Pļaviņām.


Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā, atklāta mākslinieka Pētera Džigura 70 gadu jubilejai veltīta grafikas izstāde "Lai sirds dziesma skan". Līvāni ir pirmā pilsēta izstādes ceļojumā pa Latgali. Izstādes ceļošana pa Latgali ir likumsakarīga, jo Džigurs ir dzimis, audzis un mācījies Balvos. Kamēr izstāde priecēs Latgales mākslas un amatniecības centra apmeklētājus, mākslinieks šodien svin savu 70 gadu jubileju. Līdz ar iespaidīgo gadu skaitli pamatīgs ir arī Džigura ieguldījums Latvijas mākslas vēsturē. Izstādēs mākslinieks piedalās kopš tālā 1974.gada. Viņa darbi eksponēti gan Latvijā, gan arī ārzemēs: Dienvidslāvijā, Vācijā, Francijā un Zviedrijā. Izstāde Līvānos būs skatāma līdz 8.maijam.

Un vēl kādas ziņas

Svētdien, 13.aprīlī plkst.11 Līvānu novada Kultūras centrā Folkloras festivāla „Baltica 2015” skate. Piedalās Preiļu, Riebiņu, Līvānu un Vārkavas novadu folkloras kopas un etnogrāfiskie ansambļi. Vērot skati aicināts ikviens interesents!


Ziņas pulksten 17.00 – 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāda akcija šobrīd norisinās pie tirdzniecības centra Vienības ielā 7? Kāpēc Rēzeknē vīrietis, piedraudot ar pistoli nolaupījis policijas darbinieci? Un Kāda likuma norma neļaus turpmāk izvairīties no atbildības par Valsts kontroles laikā atklātajiem pārkapumiem?


Šobrīd Jēkabpilī norisinās labdarības akcija ''Origami apmaiņā pret zināšanām'', kuras laikā brīvprātīgie palīgi izgatavoja origami, kurus piedāvāja iedzīvotājiem apmaiņā pret ziedojumiem. Par saziedotajiem līdzekļiem tiks iegādāti portatīvie datori, kurus akcijas organizatori dāvās talantīgiem bērniem no maznodrošinātām ģimenēm, kā arī bērniem – invalīdiem. Organizatori skaidro, ka šādu akciju rīko, domājot par talantīgiem bērniem, kuriem ir nepieciešama pieeja jaunākajai informācijai, bet kuriem nav līdzekļu datora iegādei. Akcija "Origami apmaiņā pret zināšanām" patlaban no pulksten pieciem pēcpusdienā norisinās pie tirdzniecības centra – Vienības ielā 7.


Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā martā samazinājies par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 9,8% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita, liecina Nodarbinātības valsts aģentūras apkopotie dati. Tādējādi pēc četru mēnešu bezdarba līmeņa pieauguma tas atkal sācis kristies. Lielākais bezdarbnieku skaits nemainīgi saglabājies Latgales reģionā - 19,4%, kur tas iepriekšējā mēnesī samazinājies par 0,1 procentpunktu. Savukārt zemākais reģistrēts Rīgas reģionā - 6,2%, un, salīdzinot ar februāri, tas nav mainījies. Latvijas lielāko pilsetu vidū Jēkabpilī joprojām ir otrs lielākais bezdarba līmenis – 11,4 procenti no ekonomiski aktīvo cilvēku skaita.


Latvija Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas speciālās novērošanas misijā Ukrainā pagaidām nosūtīs vienu novērotāju, šodien Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Ministrs pauda, ka ir jāaktivizē EDSO speciālās novērošanas misijas Ukrainā darbs. Latvija bija pieteikusi desmit ekspertus, un pašlaik ir atlasīts viens, ņemot vērā, ka šī misija pagaidām nav liela. Iespējams, ka novērotāju skaits vēlāk tiks palielināts.


Turpinām ziņas


Vakar Rēzeknē nolaupīto Valsts robežsardzes koledžas darbinieci bijušais vīrs nošāvis un pēc tam izdarījis pašnāvību. Uzbrucējs ar upuri atrasts meža apvidū, kur abi tika pēdējo reizi redzēti. Kopumā viņu meklēšanā bija iesaistīti ap 200 cilvēku no Valsts policijas, Zemessardzes, kā arī Valsts robežsardzes koledžas kadeti. Notikuma vietā pašlaik strādā eksperti. Vīrietis esot atstājis pirmsnāves vēstuli. Tās saturu gan izmeklēšanas interesēs policija pagaidām neatklāj. Ģimene bija izšķīrusies jau pirms kāda laika. Viņu dēls dzīvojis kopā ar māti. Vīrs nebija samierinājies ar šķiršanos un pārmeta sievai, ka viņa nevelta pienācīgu uzmanību bērna audzināšanai, arī pretim saņemot pārmetumus par savu izturēšanos. Līdz šim vardarbīga rīcība no šķirtā vīra puses neesot konstatēta. Nošautā sieviete ir bijusi pozitīvi novērtēta ilggadēja robežsardzes darbiniece, virsniece, kura koledžā nodrošinājusi izglītības procesu,. Patlaban noskaidrots, ka pistoli vīrietis nozadzis no seifa patēva mājās Strūžānos. Par pistoles nozagšanu sākts atsevišķs kriminālprocess.


Valsts robežsardze secinājusi, ka sirmgalvji joprojām mēģina ceļot ar nederīgām pasēm. Vakar Grebņevas robežkontroles punktā robežsargi bijuši spiesti atteikt izceļošanu kādai 1924.gadā dzimušajai Latvijas valstspiederīgajai. 90gadīgā sirmgalve vēlējās izceļot uz Krieviju, bet uzrādīja pasi, kas nav derīga ceļošanai ārpus Šengenas zonas valstīm. Pase izsniegta 1998.gadā ar derīguma termiņu 50 gadi. Robežsardze atgādina, ka noteikumi par personu apliecinošiem dokumentiem paredz, ka laika laikposmā no 2002.gada 1.jūlija līdz 2007.gada 19.novembrim izdotās Latvijas pilsoņa pases ar derīguma termiņu 50 gadi nav derīgas ceļošanai. Tāpat ceļošanai nav derīgas Latvijas nepilsoņa pases, kas izdotas laikposmā no 1997.gada 10.aprīļa līdz 2007.gada 19.novembrim ar derīguma termiņu 50 gadi. Ar šīm pasēm atļauta ceļošana līdz 2017.gada 19.novembrim vienīgi uz valstīm, kas piemēro Šengenas noteikumus par robežkontroles atcelšanu pie iekšējām robežām.

Un vēl

Valsts kontrole cer, ka amatpersonām vairs nebūs iespējas izvairīties no to atbildības izvērtēšanas pēc V veiktās revīzijas konkrētajā iestādē. Šodien spēkā stājas grozījumi "Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā", kur noteikts, ja minētā likuma pārkāpumus konstatējusi valsts kontrole, veicot revīziju, revidējamā vienība vai tās augstākā iestāde, vai amatpersona piecu mēnešu laikā pēc tam, kad ir stājies spēkā lēmums par revīzijas ziņojuma apstiprināšanu, informē valsts kontroli par personu atbildības izvērtēšanas rezultātiem.

Atstājiet komentāru