2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Radio1 ziņas 2014.gada 2.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 2.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Latvijā samazinājies autoavārijās bojā gājušo skaits; cik daudz notiesāto šobrīd izcieš mūža ieslodzījumu; kā cer panākt, lai pierobežā skanētu Latvijas Radio.

Šodien notiks Zemgales reģiona pašvaldību pārstāvju un Nacionālā veselības dienesta sadarbības sanāksme. Tās darba kārtībā paredzēts izskatīt jautājumu par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un to apmaksu Zemgalē, par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, par obligāto veselības apdrošināšanu, kā arī citus jautājumus. Jēkabpili tajā pārstāvēs pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

Pērn jau otro gadu pēc kārtas Eiropā ievērojami samazinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits, tomēr Latvijā ceļu satiksmes drošības stāvoklis iepriekšējā gadā nav uzlabojies. Turklāt Latvijā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ir augstāks par Eiropas Savienības vidējo.Eiropā salīdzinājumā ar 2012.gadu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits sarucis par 8%. Vismazāk bojā gājušo ir Lielbritānijā un Zviedrijā, visvairāk – Polijā, Lietuvā, Grieķijā un Latvijā.

Ieslodzījuma vietās patlaban sodu izcieš 52 vīrieši, kuri notiesāti ar mūža ieslodzījumu. No tiem divi slepkavas cietumā atrodas kopš 1993.gada. Četras personas ir iesniegušas apžēlošanas lūgumu. No šiem vīriešiem vienam apžēlošanas lūgums noraidīts, otrs gaida apžēlošanas lūguma izskatīšanu, bet trešajai personai nav pagājis Apžēlošanas likumā noteiktais termiņš - 20 gadi. Par uzturēšanas apstākļiem uz mūžu ieslodzītajiem spriedīs seminārā, kas šodien notiks Daugavgrīvas cietumā.

Turpinām ziņas

Ministru Kabinets atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu, lai nodrošinātu Latvijas Radio 4.programmas pārraides austrumu pierobežas rajonos. Premjere Laimdota Straujuma skaidroja, ka pārraides nepieciešams nodrošināt, jo tā ir Latvijas Radio programma, kas raida krievu valodā. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas aprēķiniem tam mēnesī būs nepieciešami papildus 6000 eiro. Pārraides austrumu pierobežā būs iespējams nodrošināt viena līdz četru mēnešu laikā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas uzlabot Latvijas cilvēku dzīvi ilgtermiņā, nevis gūt ātru un lētu popularitāti. Viņš uzskata, ka savā darbībā nav jācenšas par katru cenu izpatikt visiem, līdz ar to no amata Bērziņš atkāpties negrasās. Tā sacīts Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā atbildē uz atklāto vēstuli, kurā viņš aicināts atstāt amatu. Atklātajā vēstulē, ko parakstījuši 400 kultūras darbinieki, teikts, ka Andris Bēziņš nav paudis noteiktu nostāju krimas aneksijas jautājumā un tāpēc nevar pārstāvēt Latvijas intereses.

Un vēl kāda ziņa

Valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu novirzīt papildus vairāk nekā 3 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda jaunu bezmaksas publisko interneta pieejas punktu izveidošanai un jau esošo pilnveidošanai novadu pašvaldībās. Tas tiks darīts, lai Latvijas novados paaugstinātu ne tikai iedzīvotāju piekļuvi bezmaksas internetam, bet arī sniegtu atbalstu tūrisma attīstībai reģionos, tā kā tūristiem tiks atvieglotas iespējas iegūt informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem novadā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: vai NATO izvietos savas bāzes Baltijas valstīs; kāpēc rosinaa sākt krimināllietu pret Eiroparlamenta deputāti Tatjanu Ždanoku; ar ko šodien mačā tiksies Jēkabpils basketbola komanda.

Reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas aneksiju, NATO izvērtēs savas iespējas alianses militāro resursu izvietošanai austrumu pierobežā esošajās dalībvalstīs, ziņo avoti aliansē. NATO Baltijas valstu drošībai plāno vairākus būtiskus pasākumus - jau drīzumā Baltijā izveidot vēl vienu NATO patruļlidmašīnu bāzi un kādu ostu pielāgot NATO militāro kuģu piekļuvei. Minētie pasākumi pagaidām plānoti līdz šā gada beigām.

Drošības policija veic pārbaudi par iesniegumu, kurā Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis lūdzis izvērtēt kriminālprocesa sākšanu pret EP deputāti Tatjanu Ždanoku. Šadurskis vaino deputāti Ždanoku par dalību un darbību organizācijās, kuru mērķis ir atjaunot PSRS, tādējādi faktiski vēršoties pret Latvijas Republikas iekārtu un valsts neatkarību. Ždanoka 2.martā piedalījusies arī konferencē Krievijā, kur lemts par Krimas aneksiju.

Neskatoties uz salu, pagājušajā diennaktī Latvijā reģistrēti 103 pērnās zāles jeb kūlas dedzināšanas gadījumumi. Kā informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, kūlas dedzināšanas dēļ nodegušas arī divas saimniecības ēkas, savukārt Daugavpils apkārtnē aizdedzies arī mežs vairāk nekā viena hektāra platībā. Kopumā vakar ugunsdzēsības dienestā saņemti 150 izsaukumi.

Turpinām ziņas

No šodienas "Lattelecom" interaktīvās televīzijas lietotājiem vairs nav pieejams kanāls TV3. Tā kā mediju grupai "Modern Times Group" un "Lattelecom" nav izdevies panākt vienošanos par jaunu līgumu, "Lattelecom" atslēdz TV3 kanālu interaktīvajā televīzijā. Lai kompensētu šī kanāla neesamību, jau kopš vakardienas "Lattelecom" interaktīvajā televīzijā videonomā pieejamās filmas skatāmas bez maksas

Aizvadītajā diennaktī lielākajā daļā Latvijas upju ūdenslīmenis ir samazinājies, un arī turpmākajās dienās gaidāma tā pazemināšanās. Daugavā ūdens līmenis pazeminājies par 1-23 centimetriem un pie Jēkabpils tas patlaban ir trīs metri. Ūdens līmenis krities arī Dubnā par 4 centimetriem, bet Aiviekstē - par 11 līdz 17 centimetriem. Ūdens temperatūra šorīt bija plus 1 plus 5 grādu robežās.

Un vēl

Šodien pulksten 19.30 “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” mājās aizvadīs satraucošu maču ar LBL iepriekšējo trīs sezonu uzvarētājiem - “VEF Rīga”. LBL sezonā šī ir pirmā un vienīgā tikšanās regulārajā turnīrā. Vefieši sezonu LBL uzsāka decembrī un līdz šim ir aizvadījuši 11 spēles, no kurām pretiniekam nācies piekāpties divas reizes. Turnīra tabulā VEF ir otrajā vietā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: cik bīstamas patiesībā ir sintētiskās narkotikas; vai Latvijā palielinās Āfrikas cūku mēra riski; kā kāds ASV iedzīvotājs kļuva par miljonāru.

Sintētiskās narkotikas ir pat 100 līdz 800 reižu kaitīgākas par dabīgajām, stāsta Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centra narkoloģe Astrīda Stirna. Augu maisījumos esošā narkotiskā viela var izraisīt šizofrēniju un neatgriezeniski sabojāt cilvēka veselību uz mūžu. Tos lietojot, cilvēks kļūst agresīvs un vairs nekontrolē savu rīcību. Sintētiskie ir tie pīpējamie augu maisījumi, ko var iegādāties speciālos kioskos, un pašlaik tie ir legāli pieejami, jo to tirgotāji apiet Latvijas likumdošanu.

Āfrikas cūku mēra draudu līmenis Latvijā ir ļoti augsts, šorīt telekanālā LNT uzsvēra Pārtikas un veterinārā dienesta vadītājs Māris Balodis. Viņš sacīja, ka Latvijā Āfrikas cūku mēris joprojām nav konstatēts, taču pa diviem gadījumiem atklāti Lietuvā un Polijā, bet Krievijā un Baltkrievijā tas notiekot regulāri, tāpēc atrodamies paaugstināta riska zonā. Viņš arī norādīja, ka aptuveni 70 tūkstošu lielā mežacūku populācija Latvijai ir pārāk liela, tāpēc mednieki tiek aicināti šaut vairāk dzīvnieku.

Turpinām ziņas

Policija nodevusi kriminālvajāšanai lietu par krāpšanos ar Zolitūdes traģēdijas ziedojumiem. Sieviete ieguvusi personu uzticību un solījusi nodot ziedojumus kādai Zolitūdes traģēdijā cietušai sievietei, taču pati tos piesavinājusies. Viņa aizturēta pagājušā gada decembrī. Izmeklēšanā noskaidrots, ka sieviete kādai personai izkrāpusi 50 latus, bet otrajā gadījumā tikpat lielas naudas summas izkrāpšana, izmantojot viltus profilu sociālajos tīklos, nav izdevusies.

Neraugoties uz pēdējo dienu vēso laiku, kopumā šogad laika apstākļi bijuši pietiekami labi, lai ātrāk nekā citus gadus varētu uzsākt vasarāju sēju. Līdz ar to masveida sējas darbi sāksies jau nākamnedēļ. Latgalē un daudzviet Vidzemē zeme vēl mitra, tādēļ tur sējas darbi, visticamāk, sāksies aprīļa vidū. Kā pirmie šajā sezonā tiks sēti vasaras kvieši un pupas, bet nedaudz vēlāk sekos arī vasaras miežu un vasaras rapša sēja.

Un vēl kāda ziņa

ASV pieteicies februārī izlozēta milzu laimesta saņēmējs, kurš atminēja laimīgos skaitļus, kļūstot par 425 miljoniem ASV dolāru jeb 304 miljoniem eiro bagātāks. Izlozes «Powerball» pārstāvji pastāstījuši, ka laimīgais ir Reimonds Bakstons no Ziemeļkalifornijas. Pēc laimīgo skaitļu nosaukšanas laimīgais sēdējis pie sava datora un neticējis savām acīm, tāpēc vairākkārt atkal un atkal pārbaudījis savu loterijas biļeti.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā vajadzētu ierobežot legālo narkotiku izplatību Latvijā; kādu kampānu rīkos, lai veicinātu dzīvības glābšanu sirds apstāšanās gadījumos; cik daudz naudas pagājušajā gadā uzkrājis ārlietyu ministrs Rinkēvičs.

Mediķiem vakar nācies palīdzēt desmit augu maisījumu smēķētājiem. Legālo narrkotiku izplatība jauniešu vidū vēršas plašumā. Tādēļ Radio1 Jēkabpils ielās sastaptajiem cilvēkiem jautāja, kā vajadzētu ierobežot legālo narkotiku izplatību Latvijā. Aptaujātie izteicās, ka valdībai jāizvērš plašāka cīņa pret šo narkotiku izplatību un arī vecākiem vajadzētu stingrāk kontrolēt savus bērnus. Patlaban arī policija izvērsusi pastiprinātu cīņu legālo narkotiku ierobežošanai, tomēr pagaidām efektīva risinājuma šai problēmai nav.

Turpinām ziņas

Latvijā tiks atklāta kampaņa, aicinot sabiedriskās vietās izvietot aprīkojumu, kas palīdz glābt cilvēku dzīvību pēkšņas sirds apstāšanās gadījumos vēl līdz mediķu ierašanās brīdim. Programmas būtība ir sabiedriskās iestādēs un ēkās izvietot vienkāršus un drošus automātiskos ārējos defibrilatorus, ar ko sniegt palīdzību, līdz ierodas mediķi. Kampaņu organizē neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība rīt tiksies ar labklājības ministru Uldi Auguli, lai apspriestu iespējas piešķirt izdienas pensijas daļai pedagogu. Arodbiedrība uzskata, ka izdienas pensijas būtu nepieciešamas tiem pedagogiem, kas ir īpaši pakļauti izdegšanas sindromam, tas ir, sporta, speciālās un pirmsskolas izglītības jomās strādājošajiem pedagogiem. Latvijā patlaban ir 1009 pirmsskolas izglītības skolotāji un 303 sporta skolotāji vecumā no 50 līdz 62 gadiem.

Un vēl kāda ziņa

Ārlietu ministra Edgara Rinkēviča uzkrājumi banku kontos pagājušajā gadā bijuši 231 289 eiro, liecina Valsts ieņēmumu dienestā iesniegtā amatpersonas deklarācija. Rinkēvičs bezskaidro naudu uzkrājis "Rietumu bankā" un "Swedbankā". Uzkrājumi banku kontos bijuši gan eiro, gan latos. Gada laikā ministrs nopelnījis algu gandrīz 21 tūkstoša latu apmērā.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Īstenojot Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansētu projektu, Jēkabpils novada Zasā gandrīz par 22 tūkstošiem eiro tiks uzbūvēta klēts,  informē Jēkabpils novada pašvaldība. Projekta "Klēts - latviskās dzīvesziņas krātuve" mērķis ir uzbūvēt sēļu arhitektūras kanonam atbilstošu un audēja amatam autentisku klēti, lai popularizētu latvisko dzīvesziņu un seno amatu prasmes.

1.aprīlī Aknīstes novada domes zālē notika sapulce par Augšzemes ielas rekonstrukciju. Tajā piedalījās Aknīstes novada pašvaldības, rekonstrukcijas darbu un tranzītielas rekonstrukcijas darbu izpildītāji. Ielas rekonstrukcijas darbus veiks SIA „Saldus ceļinieks”. Uzstādīt norādes un uzsākt darbus plānots 7.aprīlī.  Tā kā paralēli tiks īstenoti divi projekti, pašlaik notiek projektu un laika grafiku saskaņošana, kā arī  transporta kustības organizācijas saskaņošana. 

Turpinām ziņas

Kokneses novada Bebru pagasta  Jura Sprukuļa zemnieku saimniecībā “Vec­siljāņi” ražotais “Ievas siers ar amoliņu” ir izvēlēts par Latvijas ģimenes saimniecības mājražošanas īpašo produktu. To vakar prezentēja Slovēnijas galvaspilsētā Ļubļanā starptautiskā ražotāju apmācības projekta konferencē “Lauksaimniecības pārtikas produkti —  izaicinājumi un iespējas”. Konferencē produkciju kopā ar Latviju rādīja  arī Slovēnijas, Turcijas, Itālijas, Grieķijas mājražotāji.

Līvānu novada dome izsludinājusi skiču konkursu oriģināla lielformāta vides objekta - mūsdienīgas pilsētas robežzīmes "Līvāni" - izveidei. Robežzīmei ar uzrakstu "Līvāni" jābūt vismaz četrus metrus augstai, diennakts tumšajā laikā izgaismotai. Būtiski, lai objekts atspoguļotu Līvānus kā pilsētu ar senām stikla ražošanas tradīcijām, vienlaikus akcentējot pilsētas moto: "Līvāni - atslēga Latgales vārtos!" Skiču projekti iesniedzami līdz 30.maijam Līvānu novada domē.

Un vēl kāda ziņa

Gatavojoties Lielajai talkai, Koknesē organizē radošo darbu konkursu oriģināliem telpiskiem darbiem, kas darināti no otrreiz izmantojamiem materiāliem. Lai piedalītos konkursā, jāizveido telpisks darbs no otrreizēji izmantojamiem materiāliem. Šis konkurss tiek rīkots, lai pievērstu bērnu un jauniešu uzmanību atkritumu tēmai, aicinot uz videi draudzīgu atkritumu apsaimniekošanu un to šķirošanu.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz kūlas ugunsgrēkun reģistrēti Jēkabpilī; kādas automašīnas plāno iegādāties Jēkabpils pilsētas dome; kādas vērtīgas gleznas atrastas Itālijā.

Vakar Jēkabpilī un novados konstatēti trīs kūlas ugunsgrēki. Par to ziņo ugunsdzēsības Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis. Jēkabpils pilsētā vislielākajā platībā kūla degusi Daugavsalā. Jēkabpils novada Leimaņu pagastā pērnā zāle degusi 5000 kvadrātmetru platībā. Tāpat arī pērnā zāle degusi Jēkabpils pilsētas teritorijā apmēram 10 tūkstošu kvadrātmetru platībā. Bez tam deguši siena ruļļi Krustpils novada Atašienes pagastā.

Jēkabpilī pašvaldība ņems Valsts kasē aizņēmumu gandrīz 50 tūkstošu eiro  apmērā divu vieglo automašīnu iegādei, kas nepieciešamas pašvaldības funkciju veikšanai. Par aizņemtajiem līdzekļiem plānots iegādāties divas automašīnas "Škoda", kas paredzētas pašvaldības priekšsēdētāja vietnieku Jāņa Raščevska un Aivara Krapa vajadzībām. Viņi līdz šim izmantoja vecākas automašīnas. Galīgo lēmumu šajā jautājumā paredzēts pieņemt Jēkabpils domes sēdē.

Turpinām ziņas

Vairākām iedzīvotāju kategorijām gada ienākumu deklarācija par pērn gūtajiem ienākumiem obligāti jāiesniedz līdz šā gada 2.jūnijam ieskaitot, informē Valsts ieņēmumu dienests. Lai deklarācijas aizpildīšana būtu ērtāka un vienkāršāka, VID aicina to darīt elektroniski, izmantojot VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmu. Deklarācija par ienākumiem jāiesniedz Latvijas iedzīvotājiem, kuri veikuši saimniecisko darbību, piemēram, ir individuālā uzņēmuma īpašnieki.

Rīgas Centra rajona prokuratūra ar 50 piespiedu darba stundām nolēmusi sodīt sievieti, kura draudēja noslepkavot Rīgas mēru Nilu Ušakovu. Par pieskaitāmu atzītā sieviete no speciāli izveidotas elektroniskā pasta adreses nosūtīja e-pasta vēstuli Rīgas mēram, paužot viņam draudus nogalināt vai nodarīt smagus miesas bojājumus. To pašu apsūdzētā persona izdarīja arī no savas elektroniskā pasta adreses.

Un vēl kāda ziņa

Itālijā atrastas divas franču mākslinieku Pola Gogēna un Pjēra Bonāra gleznas, kas tikušas nozagtas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, trešdien paziņoja Kultūras ministrija. Miljoniem dolāru vērtās gleznas atradusi Itālijas policijas īpašā nodaļa, kas izmeklē ar kultūras mantojumu saistītās lietas. Policija prezentēs arī jaunu aplikāciju viedtālruņiem un planšetdatoriem, kas ļaus pilsoņiem aktīvi iesaistīties nozagtu mākslas darbu meklēšanā, iesūtot fotogrāfijas.

Atstājiet komentāru