2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2014.gada 1.aprīlī

Radio1 ziņas 2014.gada 1.aprīlī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Latvijā samazinājies autoavārijās bojā gājušo skaits; cik daudz notiesāto šobrīd izcieš mūža ieslodzījumu; kā cer panākt, lai pierobežā skanētu Latvijas Radio.

Šodien notiks Zemgales reģiona pašvaldību pārstāvju un Nacionālā veselības dienesta sadarbības sanāksme. Tās darba kārtībā paredzēts izskatīt jautājumu par veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību un to apmaksu Zemgalē, par obligātajām prasībām ārstniecības iestādēm, par obligāto veselības apdrošināšanu, kā arī citus jautājumus. Jēkabpili tajā pārstāvēs pilsētas domes priekšsēdētāja vietnieks sociālos jautājumos Jānis Raščevskis.

Pērn jau otro gadu pēc kārtas Eiropā ievērojami samazinājies ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits, tomēr Latvijā ceļu satiksmes drošības stāvoklis iepriekšējā gadā nav uzlabojies. Turklāt Latvijā ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits ir augstāks par Eiropas Savienības vidējo.Eiropā salīdzinājumā ar 2012.gadu ceļu satiksmes negadījumos bojāgājušo skaits sarucis par 8%. Vismazāk bojā gājušo ir Lielbritānijā un Zviedrijā, visvairāk – Polijā, Lietuvā, Grieķijā un Latvijā.

Ieslodzījuma vietās patlaban sodu izcieš 52 vīrieši, kuri notiesāti ar mūža ieslodzījumu. No tiem divi slepkavas cietumā atrodas kopš 1993.gada. Četras personas ir iesniegušas apžēlošanas lūgumu. No šiem vīriešiem vienam apžēlošanas lūgums noraidīts, otrs gaida apžēlošanas lūguma izskatīšanu, bet trešajai personai nav pagājis Apžēlošanas likumā noteiktais termiņš - 20 gadi. Par uzturēšanas apstākļiem uz mūžu ieslodzītajiem spriedīs seminārā, kas šodien notiks Daugavgrīvas cietumā.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets atbalstīja papildu finansējuma piešķiršanu, lai nodrošinātu Latvijas Radio 4.programmas pārraides austrumu pierobežas rajonos. Premjere Laimdota Straujuma skaidroja, ka pārraides nepieciešams nodrošināt, jo tā ir Latvijas Radio programma, kas raida krievu valodā. Saskaņā ar Satiksmes ministrijas aprēķiniem tam mēnesī būs nepieciešami papildus 6000 eiro. Pārraides austrumu pierobežā būs iespējams nodrošināt viena līdz četru mēnešu laikā.

Valsts prezidents Andris Bērziņš vēlas uzlabot Latvijas cilvēku dzīvi ilgtermiņā, nevis gūt ātru un lētu popularitāti. Viņš uzskata, ka savā darbībā nav jācenšas par katru cenu izpatikt visiem, līdz ar to no amata Bērziņš atkāpties negrasās. Tā sacīts Valsts prezidenta kancelejas izplatītajā atbildē uz atklāto vēstuli, kurā viņš aicināts atstāt amatu. Atklātajā vēstulē, ko parakstījuši 400 kultūras darbinieki, teikts, ka Andris Bēziņš nav paudis noteiktu nostāju krimas aneksijas jautājumā un tāpēc nevar pārstāvēt Latvijas intereses.

Un vēl kāda ziņa

Valdība atbalstīja Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas priekšlikumu novirzīt papildus vairāk nekā 3 miljonus eiro no Eiropas Reģionālās attīstības fonda jaunu bezmaksas publisko interneta pieejas punktu izveidošanai un jau esošo pilnveidošanai novadu pašvaldībās. Tas tiks darīts, lai Latvijas novados paaugstinātu ne tikai iedzīvotāju piekļuvi bezmaksas internetam, bet arī sniegtu atbalstu tūrisma attīstībai reģionos, tā kā tūristiem tiks atvieglotas iespējas iegūt informāciju par piedāvātajiem pakalpojumiem novadā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu diskusiju Jēkabpilī rīkoja Einara Repšes partija; kādi eksāmeni turpmāk būs jākārto mopēdu vadītājiem; vai 1.aprīlis turpmāk Jēkabpilī būs svinama diena.

Vakar partijas "Latvijas Attīstībai" līderis Einārs Repše, kopā ar saviem partijas biedriem, to vidū arī bijušo Jēkabpils domes deputātu Vladimiru Reskāju,  tikās ar Jēkabpils domes priekšsēdētāju Leonīdu Salceviču un deputātiem, kas pašvaldībā ievēlēti no "Jēkabpils reģionālās partijas". Partija "Latvijas Attīstībai" Jēkabpilī rīkoja diskusiju "Birokrātijas mazināšana valsts pārvaldē" un pilsētā ieradās partijas autofurgons, kas apceļo visu Latviju.

Ņemot vērā izmaiņas normatīvajos aktos, kas paredz atlikt elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām līdz 2015.gada 1.janvārim, no šodienas līdz gada beigām "Latvenergo" turpinās pārdot elektroenerģiju atbilstoši līdz šim spēkā esošajiem līgumiem un par "Starta" un "Pamata" tarifu. Tas nozīmē, ka klients no 1.aprīļa par pirmajām 1200 patērētajām kilovatstundām norēķināsies pēc "Starta" tarifa, bet par pārējām - pēc "Pamata" tarifa.

Turpinām ziņas

Lai uzlabotu mopēdu vadītāju drošību un kopējo ceļu satiksmes drošību, no šodienas topošajiem mopēdistiem vadītāja apliecības iegūšanai jākārto ne tikai teorijas eksāmens, bet arī vadīšanas eksāmens. Tas nozīmē, ka līdztekus datortestam ar 20 jautājumiem topošajiem mopēdistiem jādemonstrē zināšanas par mopēda uzbūvi.  Tāpat mopēda vadītājam laukumā jāizbrauc figūras, ievērojot ceļu satiksmes noteikumu un drošības prasības.

Šodien pēdējo dienu politiskajām partijām un to apvienībām Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā publicēšanai internetā jāiesniedz gada pārskati par 2013.gadu. Līdz 31.martam KNAB ir iesniegti 36 gada pārskati, tajā skaitā viens gada pārskats iesniegts elektroniskā veidā, kura oriģināls tiks iesniegts tuvākajā laikā. Kopējais aktīvo partiju skaits, kurām jāiesniedz gada pārskati par 2013.gadu, ir 68.

Un vēl kāda aprīļa ziņa

Saeimas deputātu grupa nākusi klajā ar ierosinājumu 1.aprīli noteikt par svinamu dienu. 1.aprīlī tik un tā nekāda nopietnā strādāšana nesanākot, jo deputāti cenšoties viens otru apcelt un izjokot, arī likumprojektiem iesniegtie priekšlikumi bieži vien tiekot uztverti kā joki. Arī Jēkabpils dome atbalsta šo ieceri un noteikusi, ka turpmāk Jēkabpilī 1.aprīlis būs svinama diena, kad jāizkar valsts karogi. Šī Jēkabpilī būs brīvdiena.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko kultūras darbinieki brīdina Valsts prezidentu; vai emigrācija no Latvijas turpinās; kādu tauatas tērpu iegādājusies Jēkabpils domes deputāte Kristīne Ozola.

Gandrīz 400 kultūras un dažādu citu nozaru darbinieku parakstījuši atklātu vēstuli Valsts prezidentam, valdībai un Saeimas deputātiem, kurā aicina Andri Bērziņu pašu izvērtēt iespējas turpināt ieņemt Valsts prezidenta amatu, jo neuzskata, ka tāds prezidents pārstāv Latvijas tautas intereses. Vēstules autori aicina Valsts prezidentu iepazīstināt sabiedrību ar rīcības plānu gadījumam, ja Krievijas impērijas atjaunošanas plāni neapstātos tikai Ukrainā.

Valsts policija saistībā ar Imantas pedofilu saņem zvanus arī no citām pilsētām. Policija arī pieļauj, ka pedofils varētu būt mainījis savu izskatu, vai arī to slēpj viņa ģimenes locekļi. Neesot izslēgts, ka pedofils varētu būt pametis Rīgu. Jau ziņots, ka jauns vīrietis vecumā no 15 līdz 20 gadiem Pārdaugavā uzbrucis četrām mazām meitenēm, kuru dzīvesvieta varētu būt Dammes vai Zentenes ielā. Noziedznieks pagaidām nav atrasts.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests interesējas par aptuveni 20 tūkstošiem fizisku personu, kuras dzīvo pāri saviem līdzekļiem. ka šīs personas identificētas pateicoties 2012.gadā īstenotajai sākumdeklarēšanai. Jau ziņots, ka līdz 2012.gada 1.jūnijam fiziskajām personām bija jāieskaita banku kontos skaidras naudas uzkrājumus, kas pārsniedz 10 tūkstošus latu jeb vairāk nekā 14 tūkstošus eiro.

Emigrācija no Latvijas turpinās, tomēr pēdējos gados tā ir nedaudz pierimusi, šorīt LTV stāstīja Latvijas Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstnieks Rolands Lappuķe. Krīzes karstumā no 2008. līdz 2010.gadam iedzīvotāju negatīvā migrācija no Latvijas sasniegusi ap 40 tūkstošus cilvēku, savukārt pērn no Latvijas izbraukuši par aptuveni 9000 cilvēku vairāk nekā iebraukuši.

Šorīt daudzviet Latvijas austrumu un ziemeļu rajonā gaisa temperatūra noslīdējusi līdz mīnus 7 un vairāk grādiem, bet visaukstākais bijis Zosēnos - tur fiksēta gandrīz mīnus 9 grādu temperatūra. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotā informācija liecina, ka Latvijas austrumu reģionā un Ziemeļvidzemē gaiss šorīt plkst.7 atdzisis līdz mīnus 6, mīnus 7 grādiem. Zīlānos šorīt bija mīnus 6 grādi.

Un vēl kāda aprīļa ziņa

Jēkabpils pilsētas domes deputāte Kristīne Ozola šorīt iegādājusies Nīcas tautas tērpu un ceturtdien domes sēdē plāno ierasties, ģērbusies šajā tautas tērpā, viņa atklāja portālam aprilapril.lv. Kristīne Ozola sacīja, ka Nīcas tautas tērps esot īpašs, sevišķi vainagā esošo pērlīšu dēļ, kuras savulaik izmakšķerētas Daugavā pie Jēkabpils. Kristīne Ozola ir ne tikai deputāte, bet arī juriste un viņa solījās nostiprināt nacionālo garu arī tiesas sēdēs, kur turpmāk ieradīsies, ģērbusies Nīcas tautas tērpā.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai iedzīvotāji ir pieraduši pie jaunās valūtas eiro; kādu dāvanu Ķīnas prezidentam sarūpējusi Vācijas kanclere Angela Merkele; kādu spēkratu šodien reģistrējis Jēkabpils domes deputāts Aigars Nitišs.

Pagājuši pilni trīs mēneši, kopš Latvijā ieviesta jaunā valūta – eiro. Sākumā tas radīja arī ne mazums pārpratumu un daudzi Latvijas iedzīvotāji eiro ieviešanu vērtēja negatīvi, uzsverot, ka eiro nav tik vērtīga valīta kā lati un līdz ar to viss kļūšot dārgāks. Pētījumi apliecinājuši, ka kopš eiro ieviešanas cenas nav palielinājušās. Aptauju dati liecina, ka vairums iedzīvotāji joprojām salīdzina cenas eiro un latos.

Turpinām ziņas

Krievijas Ārlietu ministrija pauda bažas par Latvijas valdības plāniem no 2018.gada pilnībā pāriet uz mācībām skolās tikai latviešu valodā. Tādēļ Krievijas puse aicina Eiropas Padomes, Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas un Eiropas Savienības struktūras atbilstoši ietekmēt Latviju, lai tā izbeigtu krievvalodīgās sabiedrības daļas diskrimināciju.

Vācijas kanclere Angela Merkele sarūpējusi savdabīgu dāvanu Ķīnas prezidentam, proti, viesim pasniegta vēsturiska karte, kurā Ķīnas impērijas teritorijās parādās arī daļa tagadējās Krievijas teritoriju. Šī dāvana jau izraisījusi plašu rezonansi un "lepnuma vilni" Ķīnā, ziņo ārvalstu mediji. Savukārt Merkele dāvanā pasniegusi "pirmo precīzo Ķīnas karti", kas 1735.gadā izgatavota Vācijā.

Un vēl kāda aprīļa ziņa

Saskaņā ar CSDD rīcībā esošo informāciju, Jēkabpilī šodien, 1.aprīlī, reģistrēts 1932. gada kabriolets Bentley. Automobiļa jaunais īpašnieks ir Jēkabpilī pazīstams uzņēmējs, Jēkabpils domes deputāts Aigars Nitišs. Neoficiāli avoti ziņo, ka Nitišs spēkratu iegādājies, lai būtu „ekskluzīvs vāģis ar ko pavadīt dēlu braucienos uz pasaules auto sacīkstēm”. Šodien pulksten trijos dienā laukumā pie ieejas uzņēmumā "Ošukalns" Aigars Nitišs demonstrēs retro spēkratu jēkabpiliešiem.

Atstājiet komentāru