2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 31.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 31.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kas uzvarēja volejbola sacensībās „Lāses kauss”; kā iedzīvotāji vērtē valdības darbu; ko nolēmuši uzsākt Krimas tatāri.

Par volejbola sacensību „Lāses kauss” uzvarētājiem vecākajā grupā sestdien kļuva Jēkabpils Valsts ģimnāzija un Talsu 2.vidusskola. Grupā, kurā sacentās 1994.-1997.gadā dzimuši puiši, Jēkabpils komandai sekoja Kokneses vidusskola un Aizputes vidusskola. Finālsacensībās piedalījās 118 komandas jeb vairāk nekā 1200 dalībnieki no visas Latvijas. Arī šogad sacensībās piedalījās divas uzaicinātās komandas no Igaunijas.

Vairākas smagas traumas aizvadītajā diennaktī Zemgalē pēc kritiena no motocikla guvis kāds 13 gadus vecs zēns. Precīzas informācijas mediķiem nav, bet pēc cietušā stāstītā jaunietis pa trasi atmuguriski braucis ar motociklu. Nenovaldījis spēkratu, zēns atmuguriski kritis. Motocikls jaunietim uzkritis virsū. Kritiena rezultātā zēns guvis vairākas smagas traumas un nogādāts slimnīcā Rīgā.

Februārī pasliktinājies valdības darba vērtējums, liecina jaunākā "DNB Latvijas barometra" aptauja. Lai arī valdības darbs februārī joprojām tiek vērtēts kopumā kritiski, attieksme it pasliktinājusies un no 69% janvārī līdz 72% februārī ir palielinājies ar valdības darbu neapmierināto īpatsvars. Janvārī ar valdības darbu apmierināti bija 22% iedzīvotāju, bet februārī - 19%.

Turpinām ziņas

Naktī uz svētdienu Latvijā veiksmīgi ir notikusi pāreja uz vasaras laiku - pulksteņa rādītāji pulksten trijos tika pagriezti par vienu stundu uz priekšu, informē Ekonomikas ministrija. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. Jau ziņots, ka divas trešdaļas Latvijas iedzīvotāju neatbalsta praksi pavasarī pāriet uz vasaras laiku un rudenī atgriezties Latvijas laika joslā.

Sestdien „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK „Jēkabpils” izbraukumā aizvadīja pēdējo cīņu regulārajā turnīrā pret BK „Jūrmala/Fēnikss”. Spēle izbraukumā noslēdzās ar kārtējo panākumu jēkabpiliešiem - 101:62. Savstarpējā cīņā pēc četriem apļiem rezultāts – 4:0, „lūšu” labā. Komandas sastāvu izbraukuma mačā pastiprināja Rinalda Sirsniņa un Mihala Hlebovicka atgriešanās laukumā.

Un vēl kāda ziņa

Krimas tatāru tautas padomes priekšsēdētājs Refats Čubarovs paziņojis par nacionālās autonomijas izveides uzsākšanu tautas vēsturiskajā teritorijā Krimā. "Krimas tatāri kā Krimas pamata tauta grib izmantot savas pašnoteikšanās tiesības atbilstoši ANO deklarācijai par pamatiedzīvotāju tiesībām uz pašnoteikšanos,” sacījis Čubarovs. Jau ziņots, ka Krimas tatāri referendumu par pussalas pievienošanos Krievijai boikotēja.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds traģisks ugunsgrēks vakar noticis Jēkabpilī; kādu krimināllietu šodien skatīs Augstākā tiesa; un ko Krievija dara Latvijas pierobežā.

Vakar ap pulksten sešiem vakarā izcēlās ugunsgrēks kādā mājā Jēkabpilī, Rīgas ielā. Dega gan dzīvojamā ēka, gan arī piebūve, kurā atrodas auto rezerves daļu veikals. Ugunsgrēkā bojā gāja šīs mājas īrnieks, kāds 55 gadus vecs vīrietis, pēc neoficiālas informācijas Variešu pagasta iedzīvotājs. Ugunsgrēka dzēšanā piedalījās trīs ugunsdzēsēju ekipāžas. Precīzāku informāciju Radio1 sniegs turpmāk.

Augstākās tiesa šodien apelācijas kārtībā skatīs krimināllietu par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 000 latu vērtajām narkotikām, kā arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu. Iepriekš Augstākā tiesa atzina, ka nav ievērotas apsūdzēto tiesības, jo lieciniekus nenopratināja pirmās instances tiesā. Kā ziņots, Zemgales apgabaltiesa Dainim Baufalam piesprieda 14 gadu cietumsodu, Aleksandrs Barhatovs un Vitālijs Tavkins tika sodīti ar brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem.

 Turpinām ziņas

Šodien ir pēdējā diena, kad 302 Latvijas Pasta nodaļās vēl var samainīt latus pret eiro. Pēc tam valūtas nomaiņu neierobežoti ilgu laiku varēs veikt Latvijas bankā. Līdz jūnija beigām latus pret eiro var mainīt arī komercbankās. Pašlaik no janvāra sākuma līdz 25.martam pasta nodaļās visā Latvijā pret eiro samainīti jau 24 ar pusi miljoni latu jeb aptuveni 34 miljoni eiro.

Latvijas pierobežā Krievija veido bāzi ar pasaulē modernākajiem kaujas helikopteriem, kas stundas laikā varētu sasniegt Rīgu, vēsta TV3 raidījums «Nekā personīga». 50 kilometru attālumā no mūsu robežas Krievija veido vienu no plašākajām aviobāzēm šajā reģionā. Militāristi uz Krievijas aktivitātēm raugās ar bažām. Latvijas armijai lidaparātu, ar kuriem būtu iespējams dot bruņotu triecienu, nav.

Un vēl kāda ziņa

No šodienas policijai būs plašākas tiesības aizsargāt ģimenes vardarbībā cietušos, nekavējoties pieņemot lēmumu par varmākas nošķiršanu. To nosaka Saeimā pieņemtie grozījumi likumā «Par policiju». Tāpat policija  varēs liegt personai, kas rada draudus, kontaktēties ar aizsargājamo personu. Saeimā jau iepriekš pieņemti grozījumi, kas nosaka personu pret vardarbību aizsargāt arī civilprocesā, mājokli pametot varmākam, nevis viņa upuriem.

Trešdien tehnisku iemeslu dēļ būs slēgta Krustpils Kultūras nama kase. Savukārt no 1.līdz 13.aprīlim notiks Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas krājuma inventarizācija. Šajā laikā nodaļa būs slēgta. Grāmatu nodošanas termiņi tiek pagarināti. Jēkabpils Galvenās bibliotēkas krājuma inventarizācija beidzas šodien, un no rītdienas - 1.aprīļa - bibliotēka atkal gaida savus lasītājus.

Pēc mēneša, 1.maijā, pirmo reizi publikai tiks atvērta bijusī VDK ēka jeb Stūra māja - nams Brīvības un Stabu ielas stūrī. Stūra māja būs pieejama apskatei līdz 19.oktobrim. Pirmā stāva pamatekspozīcija "Izstaigā stūra māju" būs bez maksas. Būs pieejama arī ekskursija "Čekas pagrabos" gidu pavadībā un piecas izstādes - "Draudzības (re)konstrukcija", "Latvieša koferis", "Par spīti visam", "10 lietu stāsti par cilvēku un varu" un "Liktens lietu muzejs”.

Un vēl kāda ziņa

29.martā aiz Salas Kultūras nama Salas novada Jauniešu dome pie Salas Kultūras nama rīkoja pasākumu „Labvakar, Zemes Stunda”. Tajā piedalījās ap 90 cilvēku, kas noklausījās skolnieces Egijas Paplavskas stāstījumu par to, kas ir Zemes stunda. Piecas komandas mērojās spēkiem atjautībā, izveicībā un komandas saliedētībā piecos tematiskos orientēšanās punktos „Zemes skrējienā”. Vakara gaitā muzicēja grupa „Sala”.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kur uzturēsies bērnudārza „Kāpēcītis bērni remonta laikā; kāpēc būs slēgta Galvenās bibliotēkas bērnu nodaļa; kāda izstāde bbūs skatāma bijušajā čekas jeb tā dēvētajā stūra mājā

Rīt sāksies būvdarbi bērnudārzā “Kāpēcītis”. Šodien preses konferencē darba grupa informēja par plānotajiem remontiem, izmaksām un bērnudārza darbu. Jēkabpils domes Būvniecības nodaļas vadītāja Anita Vanaga pastāstīja par projekta izmaksām.

Renovācijas darbus pirmsskolas izglītības iestādē "Kāpēcītis" veiks SIA "Jēkabpils PMK". Darbus plānots sākt no rītdienas, 1.aprīļa. Par plānotajiem darbiem stāsta SIA “Jēkabpils PMK” pārstāvis, Jēkabpils domes deputāts Māris Dimants. Remontdarbu laikā bērnudārza “Kāpēcītis” bērni tiks pārvietoti uz citām telpām. Bērnudārza “Kāpēcītis” vecāko grupiņu mazuļi dosies uz Jēkabpils pamaskolas telpām, bet jaunāko grupiņu uz bērnudārza Zvaigznīte telpām. Gadījumos, kad vienas ģimenes bērni ir dažāda vecuma grupās, tie varēs doties uz vienu vietu, lai vecākiem nav no rītiem viens bērns jāved uz Krustpils pusi, bet otrs - uz Jēkabpils pusi.

Pļaviņu novada ziņas 16.00 un 19.00

Pļaviņu aizsargdambja rekonstrukcijas projekts Būvnieku asociācijas organizētajā  konkursā „Gada labākā būve Latvijā 2013” ieguvusi 3. vietu nominācijā Rekonstrukcija. Darbu pasūtītājs -bija Pļaviņu novada dome, projektētājs: SIA Meliorprojekts. Galvenos būvdarbus veica SIA Jēkabpils Apbalvojumu 28. martā saņēma Pļaviņu novada domes priekšsēdātāja Gunta Žilde.

Pagājušajā nedēļā Pļaviņu novada domes komisija, un Apvienotās Kokneses būvvaldes darbinieki pieņēma ekspluatācijā kopumā četrus ievērojamus būvobjektus. Vietalvas pagasta Odzienā ekspluatācijā nodots un atklāta lauksaimniecības produktu pārstādes būve „Pilsbrūzis”. Savukārt  Vietalvas pagasta „Ragārēs” atklāta jaunlopu novietne ar barības noliktavu un kūtsmēslu krātuvi un stacionāru ganību žogu. Bez tam komisija pieņēma ekspluatācijā alus ražotni „Āboliņi” un Spridzēnu spēkstaciju.

Turpinām ziņas

Uzņēmums ”Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” rīko Lieldienu akciju. Uzņēmums paziņo, ka nomaksājot komunālo maksājumu parādu 100 procentu apmērā, kavējuma naudu neiekasēs. Lieldienu akcija ir spēkā no 1.aprīļa līdz  30.aprīlim ieskaitot.

Īpašais, kas Pļaviņas atšķir no citām pilsētām, ir nesen pabeigtais, rekonstruētais aizsargdambis gar Daugavu, kas jau kļuvis par pilsētas vizītkarti. Tāpēc pašvaldība aicina cilvēkus izturēties saudzīgi pret vides objektiem pilsētā, un nemest atkritumus uz dambja. Pašvaldība arī atgādina, ka uz aizsargdambja ir izvietotas 19 atkritumu urnas. Tāpat novada dome aicina visus piedalīties Lielajā talkā 26.aprīlī, tajā skaitā dambja sakopšanā.

Un vēl kāda ziņa

Pļaviņu novada ģimnāzija turpina pieņemt iesniegumus skolēnu uzņemšanai 1. klasē. Iesniegumu var aizpildīt Pļaviņu novada ģimnāzijas kancelejā darba dienās no pulksten 8:30 -līdz 11.00 un no 12.00 līdz 17.00, iesnieguma veidlapa uzņemšanai 1. klasē atrodama arī skolas mājas lapā png.edu.lv. Visi pirmklasnieki būs laipni gaidīti.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties; kāds ir iespējamais ugunsgrēka cēlonis Jēkabpilī; cik ilgā laikā latvijas iedzīvotāji saziedoja naudu smagas slimības ārstēšanai; cik daudz gājputnu sugas ir atgriezušās Latvijā.

Policija nosaukusi sākotnējo iemeslu, kādēļ vakar Jēkabpilī, Rīgas ielā izcēlās ugunsgrēks kādā dzīvojamā mājā –  ugunsnelaimes iemesls varētu būt elektroinstalācija. Tomēr vēl notiek pārbaudes un izmeklēšana un policija ierosinājusi krimināllietu. Jau ziņojām, ka ugunsgrēks izcēlās svētdienas vakarā ap pulksten sešiem. Tajā bojā gāja 55 gadus vecs vīrietis, šīs mājas īrnieks. Sākotnējā informācija liecina, ka viņš ir no Variešu pagasta.

Augstākās tiesa šodien nopratināja vienu liecinieci krimināllietā par 2008.gadā Jēkabpilī atrastajām 400 tūkstošus latu vērtajām narkotikām, kā arī kādas personas nolaupīšanu un slepkavības mēģinājumu. Tiesa lietā pasludināja pārtraukumu līdz 9.aprīlim.Iepriekš tiesa secināja, ka ir pārkāptas apsūdzēto tiesības, jo netika nopratināti liecinieki. Jau ziņots, ka visiem trim apsūdzētajiem - Dainim Baufalam, Aleksandram Batrhatovam un Vitālijam Tavkinam tika piespriesti ceitumsodi. Jēkabpilī atrastās narkotikas bija paredzēts izplatīt četros rajonos.

Turpinām ziņas

Zane Lazdiņa vēl nesen dzīvoja laimīgu dzīvi - līdz brīdim, kad ārsti viņai atklāja smagu slimību – pulmonālo arteriālo hipertensiju. Lai dzīvotu, bija nepieciešami 120 tūkstoši eiro. Valsts viņai pateica – nē. Taču – ko nevar valsts, spējam mēs paši. Nepilna mēneša laikā Zanei saziedoti plaušu transplantācijai nepieciešamie līdzekļi. Cerība jaunās sievietes sirdī nemirst ne brīdi, un kuru katru brīdi viņa dosies uz Vīni, kur viņai veiks plaušu transplantāciju.

Šodien bija pēdējā diena, kad valsts amatpersonas vēl var iesniegt savas ienākumu deklarācijas valsts Ieņēmumu dienestā. Gada ienākumu deklarāciju par 2013.gadā gūto ienākumu bija jāsniedz jau no  no 2014.gada 3.marta. Savukārt fiziskajām personām, kas veic saimniecisko darbību, kā arī individuālo uzņēmumu, zemnieku un zvejnieku saimniecību īpašniekiem gada ienākumu deklarācijas VID ir jāiesniedz līdz 2.jūnijam.

Un vēl kāda ziņa

Līdz marta beigām Latvijā ir atgriezušās jau vairāk nekā 60 pavasara gājputnu sugas, liecina portālā "Latvijasputni.lv" publicētie novērojumi. Šogad vairākas putnu sugas Latvijā pēc ziemošanas atgriezušās krietni vien ātrāk, nekā ierasts, uzstādot jaunus atgriešanās rekordus putnu novērojumu vēsturē. Pirmie pavasara putni novēroti jau februāra sākumā, piemēram, 14.februārī Tukuma apkārtnē manītas pirmās dzērves Pagaidām vēl nav novērots, ka Latvijā būtu atgriezušies zivju ērgļi, griezes, bezdelīgas un lakstīgalas, kā arī vairāku citu sugu putni.

Atstājiet komentāru