2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 28.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 28.martā

 

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: cik gadus pēc dzērumā izraisītas avārijas nedrīkstēs sēsties pie stūres; cik daudz Latvijas iedzīvotāju nenodarbojas ar sportu; ko par situāciju Krimā saka krievu žurnālists.

Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā, vakar atjaunots apgaismojums, novēroja Radio1. Jau iepriekš ziņojām, ka apgaismojums laukumā nedega veselu nedēļu un Jēkabpils domes Saimnieciskās daļas vadītājs Pēteris Lazdāns skaidroja, ka iemesls esot būvdarbi Vienības un Brīvības ielas krustojumā. Apgaismojumu atjaunot bija uzdots bīuvniekam – uzņēmumam „Saldus ceļinieks”, kas to arī izdarīja.

Saeima atbalstīja grozījumus Krimināllikumā, kas paredz, ka par avārijas izraisīšanu reibumā, ja cietušajam nodarīti miesas bojājumi, tiesības varēs atņemt uz laiku līdz desmit gadiem. Patlaban maksimālais tiesību atņemšanas termiņš ir pieci gadi. Vienlaikus par šādu nodarījumu paredzēta brīvības atņemšana no trim līdz 15 gadiem. Grozījumi vēl jāizskata trešajā lasījumā Saeimas sēdē.

Latvijas Ugunsdzēsības muzejā šodien atklās akciju "Glābējs - darbs un misija", kuras mērķis ir izrādīt cieņu un atzinību Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Rīgas reģiona pārvaldes ugunsdzēsējiem glābējiem par drosmi, pašaizliedzību un varonību gan Zolitūdes traģēdijas dienās, gan ikdienas darbā. Akcijas laikā visa Latvijas sabiedrība ir aicināta paust atzinību ugunsdzēsējiem glābējiem.

Turpinām ziņas

Saeimas nacionālās apvienības frakcijas deputāts Kārlis Krēsliņš nolicis deputāta mandātu, jo viņa dēls aizturēts saistībā ar legālajām narkotikām.  Pēc Krēsliņa teikā, dēls sākotnēji aizturēts aizdomās par cita nozieguma izdarīšanu, tikai vēlāk izrādījies, ka dēla drauga automašīnā atrastas arī tā dēvētās legālās narkotikas. Mandātu deputāts nolicis, lai nemestu ēnu uz Nacionālās apvienības frakciju.

Kā liecina jaunākie Eurobarometer dati, 39% Latvijas iedzīvotāju vispār nenodarbojas ar sportu, bet ļoti reti to dara vēl 30%. Ja neskaita pensionārus, tad visslinkākās šajā ziņā ir mājsaimnieces un fiziskā darba darītāji, bet daudz neatpaliek arī pašnodarbinātie, vadītāji un biroju darbinieki.  Izrādās, ka kopumā vīrieši tomēr ir naskāki sportotāji nekā sievietes, lai arī atšķirība nav liela.

Un vēl kāda ziņa

Nevajag domāt, ka visa Krievija atbalsta valsts prezidenta Vladimira Putina politiku un situāciju Krimā. Tas nav visu krievu viedoklis, bet gan Kremļa viedoklis, tā politiskajā diskusijā "Krievija, kurp tu traucies?" Rīgā izteicās Krievijas žurnālists Romāns Dobrohotovs. Žurnālists sacīja, ka strauji samazinājies to mediju loks, kuros informācija nebūtu cenzēta, un tiek izteikti draudi ne tikai politiķiem, bet arī žurnālistiem.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādā spēlē šodien piedalās Jēkabpils valsts ģimnāzijas audzēkņi; par ko turpmāk varēs piespriest kriminālsodu; kādā akcijā Latvijas iedzīvotājus aicina piedalīties Laimdota Straujuma.

Šodien Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 11. klases skolēni piedalās spēlē „Jūras saimnieku parlaments”, kur kopā ar jauniešiem no visas Latvijas mēģinās vienoties par gudru Latvijas jūras teritorijas apsaimniekošanu. Spēles laikā skolēni iejutīsies nozaru ekspertu lomās un piedāvās idejas integrētai jūras pārvaldībai. Kopumā tiek apspriestas 12 jūrā un ap to saimniekojošas nozares.  Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jaunieši spēlē iejutīsies vietējo kopienas pārstāvju lomā.

Saeimas deputāti otrajā lasījumā atbalstīja Krimināllikuma grozījumu projektu, kas paredz sodīt arī ar brīvības atņemšanu par PSRS vai nacistiskās Vācijas pret Latviju īstenotās agresijas publisku noliegšanu, attaisnošanu vai slavināšanu. Personu krimināli varēs sodīt arī tad, ja tā publiski būs slavinājusi genocīdu, noziegumu pret cilvēci vai kara noziegumu. Patlaban ar brīvības atņemšanu var sodīt par šādu noziegumu publisku noliegšanu vai attaisnošanu.

Turpinām ziņas

Ņemot vērā Krievijas rīcību Ukrainā, Latvijai jābūt gatavai, ka ilgtermiņā militāra apdraudējuma riski Latvijas drošībai var ievērojami pieaugt, uzskata aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis.  Viņš norāda, ka Latvijai pašlaik nav tiešu militāru draudu. Tomēr šajos apstākļos pastiprināti jārūpējas par valsts aizsardzību, un vistuvākajā laikā aktīvi attīstīs Latvijas bruņotos spēkus, īpaši zemessardzi, kā arī pastiprinās sadarbību ar NATO valstīm.

Latvijas Televīzija pārtraukusi raidīt militāri patriotisko raidījumu «Laiks vīriem?», kurš televīzijā tika demonstrēts kopš 1996.gada februāra. Rekrutēšanas un jaunsardzes centrs šo raidījumu veidoja nacionālajā apraides tīklā LTV 7. LTV informējusi, ka minētais raidījums nav iekļauts 2014.gada sabiedriskajā pasūtījumā un raidījuma demonstrēšana pārtraukta kopš janvāra. Raidījuma režisors un operators turpmāk sižetus gatavos Latvijas armijas interneta resursiem.

Un vēl kāda ziņa

Ministru prezidente Laimdota Straujuma aicina visas valsts un pašvaldību iestādes, kā arī sabiedrību piedalīties akcijā «Zemes stunda» un taupīt elektroenerģiju. Akcija notiks sestdien, 29.martā, no pusdeviņiem līdz pusdesmitiem vakarā un tās laikā ikviens aicināts izslēgt apgaismojumu un elektriskās ierīces uz vienu stundu, pievēršot uzmanību klimata pārmaiņām pasaulē un resursu efektīvai izmantošanai. Akciju organizē pasaules Dabas fonds.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā Jēkabpils dome vērtē vienošanos par jaunā tilta būvniecību; kad notiks pāreja uz vasaras laiku; kuras automašīnas Latvijā apzog visvairāk.

Radio1 jau ziņoja, ka Jēkabpils dome ar Satiksmes ministriju parakstījusi vēsturisku vienošanos – par jauna tilta būvniecību. Dokumenta parakstīšanas brīdī Jēkabpils domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs izteica gandarījumu, ka daudzu gadu darbs un ceļš uz šo brīdi vainagojies panākumiem. Leonīds Salcevičs piebilda, ka pašvaldība ņems kredītu aptuveni pusmiljons eiro, lai privātīpašniekiem atsavinātu zemi tilta būvniecības vajadzībām. Savukārt Satiksmes ministrs Anrijs Matīss norādīja, ka noslēgtā vienošanās ministrijai ir saistoša un noteic abu pušu funkcijas un atbildību.

Satiksmes ministrs arī sacīja, ka jaunā tilta pār Daugavu Jēkabpilī būvniecība sāksies 2016.gadā. Jau ziņots, ka tiks būvēts vanšu tilts. Jaunā tilta izmaksas svārstās aptuveni no 13,5 līdz 18, 5 miljoniem eiro jeb no 11 līdz 13 miljoniem latu. Paredzēts, ka tas atradīsies Bebru ielas galā ar tilta pieeju pieslēgumu Neretas ielai kreisajā krastā un Rīgas ielai un Daugavpils ielai labajā krastā. Par jauna tilta pār Daugavu būvniecību Jēkabpilī jau sāka spriest 2008. gadā. Tad Satiksmes ministrija un Jēkabpils dome nolēma veidot kopīgu darba grupu, lai vienotos par veicamajiem darbiem. Satiksmes ministrija līdzekļus tilta būvniecībai plāno piesaistīt no Kohēzijas fondiem.

Turpinām ziņas

Šīs nedēļas nogalē, 30.martā, Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Pāreja uz vasaras laiku notiks 30.martā pulksten trijos - naktī no sestdienas uz svētdienu. Patlaban pavasarī un rudenī pulksteņu rādītājus stundu uz priekšu un atpakaļ griež aptuveni 70 pasaules valstu iedzīvotāji. Latvijā vasaras laiks pirmo reizi tika ieviests 1981.gadā. vasaras laiks ir spēkā līdz oktobra pēdējai svētdienai.

Dānijas banka piešķīrusi finansējumu siera ražotājam un eksportētājam Latvijā uzņēmumam "Preiļu siers" vairāk nekā deviņu miljonu eiro apmērā. Daļu aizņēmuma uzņēmums novirzījis esošo kredītsaistību dzēšanai, bet aptuveni trešdaļu ieguldīs produkcijas sortimenta paplašināšanā ar visaugstāko pievienoto vērtību. "Preiļu siers" aptuveni 60% saražotās produkcijas eksportē uz vairāk nekā 40 valstīm.

Un vēl kāda ziņa

Šopavasar arvien populārāka zādzība kļūst auto riteņu noskrūvēšana, nereti spēkratu atstājot vien stāvot "uz klučiem", liecina apdrošināšanas sabiedrības "Balta" dati. Gada sākumā no zagļu uzbrukumiem, paliekot bez auto riteņiem vai to rezerves riteņiem, cietuši jau 11 autovadītāji. Visvairāk apzagtas „Toyota”, „RAV4”,  "BMW" un "Volkswagen" markas automašīnas.

Līvānu novada ziņas 16.00 un 19.00

Līvānu novada pašvaldība izsludinājusi konkrusu jaunas Līvānu pilsētas robežzīmes skices izstrādei. Lai ieinteresētu māksliniekus, dizainerus un arhitektus, Līvānu novada dome labākās skices autoram sola balvu 500 eiro apmērā,  kā arī tiesības turpināt darbu pie objekta. Robežzīmei ar uzrakstu „Līvāni” jābūt vismaz 4 metrus augstai, diennakts tumšajā laikā izgaismotai. Būtiski, lai objekts atspoguļotu Līvānus kā pilsētu ar senām stikla ražošanas tradīcijām, vienlaikus akcentējot pilsētas moto: „Līvāni – atslēga Latgales vārtos!” Mākslinieki no visas Latvijas savus skiču projektus aicināti iesniegt līdz 30.maijam Līvānu novada domē.

21.martā Daugavpils Universitātē pulcējās labākie Latgales reģiona vidusskolu skolēni, lai prezentētu zinātniski pētnieciskos darbus. No Līvānu novada vidusskolām tika iesniegti  11 zinātniski pētnieciskie darbi. Pirmo vietu ieguva Līvānu 1.vidusskolas skolnieces Laimas Anetes Miltas darbs par nitrātiem gurķos un Dainas Lazdānes darbs kuram piešķirts diploms par 2.vietu. Konkursa noslēgums paredzēts no 25. līdz 27.aprīlim Rīgā.

Turpinām ziņas

27.martā Līvānu 1.vidusskolas Laimiņas skolā notika tradicionālās dziedāšanas konkurss "Dziesmu dziedu, kāda bija", deju konkurss “ Vedam danci!” un tradicionālās muzicēšanas konkurss “Klaberjakte”.  Uz konkursu finālu, kurš notiks 26.aprīlī Rīgā, ceļazīmi saņēma tradicionālās dziedāšanas konkursa "Dziesmu dziedu, kāda bija” I pakāpes ieguvēji Mareks Nečajevs, Dilans Lukjanovs, Edgars Neicenieks, Lauma Praņevska, Sabīna Zinovjeva un Marta Vilcāne no Līvāniem. Konkursā „Klaberjakte”ceļazīmi uz finālu Rīgā saņēma  folkloras kopas „Ceiruleits” visas trīs  kapelas.

 Svētdien, 30.martā, pēc dievkalpojuma pulksten 11.30 Līvānu Romas katoļu draudze aicina vecākus ar bērniem uz Pirmās Komūnijas apmācībām, kas turpināsies līdz pat maija beigām. Aicināti arī jauni dziedātāji baznīcas jauniešu korī - pulcēšanās pirms dievkalpojuma pulksten 9.00 kora balkonā. Jauni dalībnieki aicināti arī pieaugušo korī "ConAmore" - pulcēšanās pulksten 11.00.

Un vēl

Sestdien Līvānos, Jaunatnes centra „Kvartāls” telpās notiks sacensības novusā. Tās sāksies pulksten 9.30. Savukārt sestdien pulksten 17.00 Rudzātu saieta namā visi ir laipni gaidīti uz lustīgu un pavasarīgu koncertu kopā ar divkārtējiem Latvijas Šlāgeraptaujas uzvarētājiem - populāro grupu "Galaktika".

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: Kas naktī no sestdienas uz svētdienu jādara Latvijas iedzīvotājiem; cik ilgi pasta nodaļās vēl varēs samainīt latus; kāds koncerts sestdien notiks Jēkabpilī un ar ko sestdien sacentīsies Jēkabpils basketbolisti.

Radio1 atgādina, ka naktī no sestdienas uz svētdienu pulksten trijos Latvijā notiks pāreja uz vasaras laiku. Pulkstenis būs jāpagriež vienu stundu uz priekšu, tā ka jau pirmdien nāksies celties veselu stundu agrāk. Radio1 jau ziņoja, ka pāreja uz ziemas un vasaras laiku notiek 70 pasaules valstīs, bet Latvija šogad iesniegusi Eiropas komisijai ierosinājumu šo normu atcelt, jo pret to iebilst vairāk nekā puse mūsu valsts iedzīvotāju.

Pirmdien būs pēdējā diena, kad Latvijas Pasta nodaļās būs iespējams samainīt latus pret eiro. Pēc tam valūtas nomaiņu neierobežoti ilgu laiku varēs veikt Latvijas bankā. Pašlaik no janvāra sākuma līdz 25.martam pasta nodaļās visā Latvijā pret eiro samainīti jau 24 ar pusi miljoni latu jeb gandrīz 35 miljoni eiro. Šīs 302 pasta nodaļas ir noteiktas latu apmaiņai pret eiro vietās, kur nav pieejami banku pakalpojumi un bankomāti, un tās iespējams identificēt pēc speciālām uzlīmēm.

Turpinām ziņas

Neveiksmīgi beidzies ārstu mēģinājums glābt gadu un astoņus mēnešus vecu meitenīti, kura bija norijusi bateriju. Bērnu klīniskajā slimnīcā norāda, ka pat neliela izmēra baterija var apdraudēt bērna dzīvību. Bateriju norīšanas gadījumā mirstība ir 80 līdz 90%. Baterijās ir aktīvas ķīmiskās vielas, kas burtiski izdedzina audus, radot gļotādas tūsku un ļoti sarežģītus orgānu bojājumus.

Rīt pulksten 18.00 Krustpils kultūras namā jauktais koris „Noskaņa” un viesos uzaicinātie kori no Pļaviņām, Amatas, Jelgavas un Cēsīm rīkos koncertu „Mēs tiksimies martā”. Jēkabpiliešus priecēs vienīgais Zemgales reģiona vīru koris „Ozols”, Amatas pagasta vīru koris „Cēsis”, Pļaviņu sieviešu koris „Loreleja”, Cēsu Kultūras un Tūrisma centra jauktais koris „Wenden” un  Jelgavas jauktais kamerkoris „Tik un tā”.

Un vēl kāda ziņa

Sestdien pulksten 17.00 “Aldaris” Latvijas Basketbola līgā BK “Jēkabpils” pēdējo reizi regulārajā turnīrā tiksies ar BK “Jūrmala/Fēnikss”. Līdz šim Jēkabpils komandai visas cīņas pret jūrmalniekiem ir vainagojušās uzvarām. Jūrmalnieki pamatturnīra tabulā atrodās sestajā vietā ar 21 uzvarām no kopumā 33 aizvadītajām cīņām. “Jēkabpils” komanda ar 23 uzvarām 32 cīņās ieņem trešo vietu.

Atstājiet komentāru