2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Radio1 ziņas 2014.gada 7.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 7.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kas šodien vērtēs nevalstisko organizāciju projektus; pret ko protestēs latvijas ukraiņu kongress; kādu jaunu likumu pieņēmusi Saeima.

Noskaidrots īpašnieks automašīnai “Volvo”, kura iepriekšējā naktī taranēja Jēkabpils Svētā gara klostera sienu un sabojāja vārtus. Valsts policijas Jēkabpikls iecirkņa priekšnieks Zigmunds Januševskis Radio1 pastāstīja, ka auto īpašnieks pats nav bijis pie “Volvo” stūres un nevarējis arī pateikt, kurš ar to braucis. Ja pārgalvīgo braucēju neizdosies noskaidrot, administratīvais sods būs jāmaksā īpašniekam. Cik zināms, avārijā neviens nav cietis.

Šonedēļ beidzās Jēkabpils pilsētas pašvaldības izsludinātais projektu konkurss nevalstiskajām organizācijām, kurā projektu pieteikumus varēja iesniegt no 3.februāra līdz 3.martam. Arī šogad nevalstisko organizāciju aktivitāte ir bijusi samērā liela, jo kopumā iesniegti 29 projektu pieteikumi, kuru atbilstību konkursa nolikumam šodien vērtēs NVO projektu izvērtēšanas darba grupa.

Šodien biedrība «Latvijas ukraiņu kongress» organizēs piketu iepretim Krievijas vēstniecībai, lai protestētu pret krievu mediju melīgās propagandas kampaņu. «Latvijas ukraiņu kongress» vēlas aicināt Latvijas valdību izskatīt iespējas cīnīties ar kaitniecīgu, nepatiesu un naidu kurinošu informāciju, kuru izplata Krievijas masu mediji. Latvijā, tāpat kā Ukrainā, dzīvo ievērojams skaits gan krievvalodīgo, kas ir Kremļa melīgās propagandas tiešā mērķa auditorija. Pikets notiks piecos pēcpusdienā iepretim Krievijas vēstniecībai.

Turpinām ziņas

ASV noteikusi vīzu ierobežojumus tiem Krievijas un Ukrainas pilsoņiem, kuru darbības apdraud Ukrainas suverenitāti un integritāti, ziņo aģentūra «Interfax». ASV prezidents Baraks Obama arī parakstīja dekrētu, kas nosaka sankcijas tiem uzņēmumiem un privātpersonām, kuri nodara kaitējumu Ukrainas varas iestādēm un ir atbildīgi par valsts līdzekļu piesavināšanos vai paziņojuši par varas pārņemšanu kādā Ukrainas daļā bez Ukrainas valdības atļaujas.

Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, kas ieradusies Briselē uz Eiropas Savienības ārkārtas samitu par Ukrainas krīzi, ceturtdien brīdināja, ka Krimas okupācija ir Krievijas mēģinājums pārzīmēt valsts robežlīnijas. Tādējādi pēc Ukrainas nākamajām tāda Krievijas rīcība draud Moldovai, Baltijas valstīm un Polijai. Viņa aicināja Eiropu būt vienotai savā reakcijā uz Krievijas «spēka demonstrāciju, neparedzamas starptautiskās uzvedības demonstrāciju»

Un vēl kāda ziņa

Saeima galīgajā lasījumā pieņēma jauno Arodbiedrību likumu, kura mērķis ir noteikt arodbiedrību un to apvienību dibināšanas un darbības vispārīgos noteikumus.Likumā tiek nošķirtas uzņēmuma līmeņa arodbiedrības un arodbiedrības, kuras izveido ārpus uzņēmuma, piemēram, nozarē vai profesijā. Paredzēts, ka uzņēmuma arodbiedrību varēs dibināt 15 cilvēki vai ne mazāk par vienu ceturtdaļu strādājošo. Savukārt arodbiedrības, kuru izveido ārpus uzņēmuma, dibinātāju skaits nevarēs būt mazāks par 50 strādājošajiem.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko jēkabpiliešus brīdina glābšanas dienests; kādi šorīt ir braukšanas apstākļi Jēkabpilī; cik gadus cietumā aizvadījis Daugavpilī aizturētais laupītājs.

Aicinot iedzīvotājus drošības apsvērumu dēļ nekāpt uz Daugavas un citu ūdenskrātuvju ledus, Jēkabpilī abos Daugavas krastos, kā arī pie Krustpils pils dīķa un Radžu ūdenskrātuves uzstādītas brīdinājuma zīmes. SIA "Jēkabpils pakalpojumi" šogad ir atjaunojusi un izvietojusi pie Daugavas un citām ūdenskrātuvēm kopumā vairāk nekā desmit brīdinājuma zīmes. Glābšanas dienests aicina iedzīvotājus neriskēt ar dzīvību un nekāpt uz ledus.

Vietām Latvijā uz ceļiem šorīt veidojas apledojums, tādēļ brauktuves tiek apstrādāta ar pretslīdes materiāliem, informē "Latvijas Valsts ceļi". Braukšanas apstākļus valsts lielākajā daļā un arī Jēkabpils apkaimē apgrūtina bieza migla, tomēr uz visiem valsts nozīmes, reģionālajiem un vietējiem ceļiem Jēkabpils apkaimē tie ir apmierinoši. Latvijas Valsts ceļi brīdina par melnā ledus veidošanos un aicina braucējus būt uzmanīgiem.

Turpinām ziņas

Lietuvas Gaisa kara spēku bāzē pie Šauļiem vakar no Lielbritānijas ieradušies seši ASV Gaisa spēku iznīcinātāji F-15C «Eagle», ar ko nolemts pastiprināt NATO Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misiju. Šauļos nolaidušās arī divas lidmašīnas, kas paredzētas iznīcinātāju degvielas krājumu papildināšanai gaisā. Ar tām atlidojis iznīcinātājus apkalpojošais personāls - vairāk nekā pussimts cilvēku.

Saeimas deputātu grupa sadarbībai ar Ukrainas parlamentu plāno tikties ar šīs valsts vēstnieku Latvijā. Latvijai ir iespēja sniegt praktisku palīdzību, gan daloties parlamentārā darba pieredzē, gan Latvijas pieredzē krīzes pārvarēšanā. Grupa iepriekš ir sākusi sadarbību ar Ukrainas deputātiem farmācijas un veselības jomā. Uz sēdi iecerēts aicināt Ukrainas vēstnieku Latvijā un ukraiņu biedrību pārstāvjus, pēc tam arī ukraiņu parlamentāriešus.

Un vēl kāda ziņa

Daugavpilī aizdomās par laupīšanas izdarīšanu aizturēts kāds 44 gadus vecs vairākkārt tiesāts vīrietis, kurš tikko atbrīvojies no ieslodzījuma un brīvībā pavadījis mazāk par vienu dienu. 1.marta naktī Daugavpilī kādam vīrietim uzbrukusi nezināma persona un nodarot miesas bojājumus, nolaupījusi maku ar dokumentiem, naudu un mobilo telefonu. Uzbrucējs tikai pirms nepilnas dienas bija atbrīvojies no cietuma, bet ieslodzījumā kopumā pavadījis 25 gadus.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko tiesai sūdzēsies Apvienība pret nacismu; kā cer mazināt vardarbību pret sievietēm; kur Latvijā dzīvo visvairāk sieviešu.

Biedrība «Apvienība pret nacismu» vērsīsies tiesā, lai apstrīdētu Rīgas domes aizliegumu 16.martā piketa laikā izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas. Biedrības pārstāvis Jānis Kuzins vienlaikus norādīja, ka apvienība gatavojas 16.martā rīkot «dziesmu svētkus» - tikšot savākti vairāki kori un skaļi dziedātas dziesmas. Jau ziņots, ka Rīgas dome nolēma atļaut visus 16.martā pieteiktos pasākumus, nosakot, ka pretēju viedokļu paudējiem būs liegts izmantot skaņu pastiprinošas iekārtas.

Krimas krīzes kontekstā Saeimas deputāts un bijušais ārlietu un aizsardzības ministrs Artis Pabriks rosina katrā Baltijas valstī izvietot pa NATO karaspēka vienībai. Pabriks teica, ka 16.martā paredzētais referendums par Krimas statusu nevar būt likumīgs, jo Ukrainas teritorijā atrodas svešas valsts karaspēks. Bez tam šis referendums tiek organizēts ar Maskavas atbalstu. Pabriks aicina rietumvalstu novērotājus atteikties piedalīties «šādā farsā».

Turpinām ziņas

Lai mazinātu vardarbību ģimenē pret sievietēm un bērniem, 31.martā spēkā stāsies likuma grozījumi, kā arī paredzētas policijas darbinieku apmācības. Grozījumi paredz pienākumu draudu radītājam atstāt mājokli, kurā pastāvīgi dzīvo apdraudētā persona, kā arī aizliegumu draudu radītājam tajā atgriezties un uzturēties. Grozījumi paredz aizliegumu draudu radītājam šim mājoklim atrasties tuvāk par tiesas lēmumā minēto attālumu.Pētījumi liecina, ka Eiropā no vardarbības cieš katra trešā sieviete.

Krievijas rubļa vērtība vakar piedzīvoja strauju kritumu attiecībā pret eiro pēc tam, kad izskanēja ziņas par plānoto referendumu par Krimas pievienošanos Krievijai, kā arī ziņām, ka ASV un Krievija pagaidām nav panākušas kopīgu izpratni par Ukrainas krīzes pārvarēšanu. Krievijas rubļa vērtība pret eiro tirdzniecībā ceturtdien pēcpusdienā bija 50 rubļi, kas ir par pusrubli vairāk nekā trešdien.

Un vēl

Pagājušajā gadā Latvijā dzīvojušas vairāk nekā miljons sieviešu. Vislielākais sieviešu īpatsvars ir bijis Rīgā - 56%, bet mazākais - Burtnieku novadā – nepilni 48%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. No kopējā sieviešu skaita 39% ir precējušās, 27% - neprecējušās. Vidējā darba alga sievietēm Latvijā pērn bijusi 629 eiro, kas ir tikai 83% no vidējās vīriešiem izmaksātās algas. Pētījumi par sievietēm tiek veikti katru gadu pirms 8.marta.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā jēkabpilieši svin Starptautisko Sieviešu dienu un vai sveic sievietes šajos svētkos; vai bijušais Ukrainas prezidents vēl ir dzīvs; kādi kultūras pasākumi šovakar notiks Jēkabpilī.

Rīt pasaulē atzīmēs Starptautisko Sieviešu dienu. Ir gājušas un nākušas dažādas varas, bet dažādas aptaujas liecina, ka Sieviešu diena joprojām ir ļoti populāri svētki un 8.martā ziedu veikalos pavasara puķes tiek izpirktas jau no paša rīta. Jēkabpils Radio1 jautāja ielās satiktajiem vīriešiem, kā viņi sveiks sievietes šajos svētkos un ko viņām novēlētu. Vīrieši sivietes sveic galvenokārt ar ziediem un novēl viņām labu veselību un pārticību. Sieviešu dienu visvairāk svin Austrumeiropā, taču tās pirmsākumi meklējami Amerikas savienotajās valstīs vairāk nekā pirms 100 gadiem.

Turpinām ziņas

Vakar Latgalē slimnīcā nogādāti četri aptuveni 13 gadus veci pusaudži, kuri centušies apreibināties, ostot līmi. Zēni atradušies neapdzīvotā ēkā. Viņus atradis apsargs, kurš izsaucis policiju, savukārt policijas darbinieki, zinot, ka līmes ostīšana var radīt toksisku ietekmi uz cilvēka organismu, izsaukuši mediķus.Citviet Latgalē kāds 14 gadus vecs pusaudzis nonācis slimnīcā pēc neprecizētas psihoaktīvas vielas smēķēšanas. Viņam sākušies psihiskās uzvedības traucējumi un dzirdes halucinācijas.

Bijušais Ukrainas prezidents Viktors Janukovičs smagā stāvoklī hospitalizēts vienā no Maskavas medicīniskajām iestādēm, atsaucoties uz savu avotu, vēsta kāds Krievijas laikraksts. Pēc avīzes rīcībā esošās informācijas, ir aizdomas, ka Ukrainas eksprezidentam bijis infarkts un viņa veselības stāvoklis tiek vērtēts kā smags. Tikmēr internetā aizvien uzstājīgāk izplatās baumas, ka Janukovičs ir miris. Pēdējo reizi viņš redzēts 28.februārī Rostovā pie Donas.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pulksten 18.30 Krustpils kultūras namā notiks Rīgas Krievu Drāmas teātra iestudētā Gaurana lugas „Viss par sievietēm”izrāde. Ieeja būs ar ielūgumiem. Izrāde būs veltījums Starptautiskajai Sieviešu dienai, ko pasaulē svinēs rīt. Savukārt Jēkabpils Tautas namā šovakar pulksten 19.00 notiks Jēkabpils apriņķa un pilsētas vokālo ansambļu skate. Tajā piedalīsies sieviešu, vīru un jauktie vokālie ansambļi no visiem bijušā Jēkabpils rajona teritorijā esošajiem novadiem.

Salas novada ziņas 16.00 un 19.00

Pērn Aknīstes un Salas novada iedzīvotājiem bija iespēja piedalīties savu ideju īstenošanas projektu konkursā, ko finansēja Nīderlandes fonds. Noteicošais faktors projekta atbalstam bija doma, lai īstenotā ideja dotu pēc iespējas lielāku sabiedrisko labumu. Pagājušajā gadā tika iesniegti 28 projektu pieteikumi un finansēti 7 projekti, no kuriem Salas novadā ierīkotā rotaļu mājiņa bērniem saņēma veicināšanas balvu 500 eiro apmērā. Ar Nīderlandes fonda atbalstu Salā tika izveidota velonovietne un uzbūvēta rotaļu mājiņa, Sēlpils ciemā ierīkots bērnu rotaļu laukums.Projekts turpinās divus gadus.

28.februārī Salas novadā tika nodibināta Jauniešu dome. Tajā var iesaistīties novada jaunieši no 13 līdz 25 gadu vecumam. Jauniešu domes mērķis ir pārstāvēt jauniešu intereses un dot iespēju realizēt savas idejas, kā arī iesniegt priekšlikumus pašvaldīvbai. Jauniešu dome organizēs dažādus pasākumus, akcijas, vasaras nometnes, īstenos savus projektus un atbalstīs brīvprātīgo darbu, bez tam līdzdarbosies ar jauniešiem saistītu lēmumu pieņemšanā Salas novadā. Dome kopā sanāks reizi mēnesī.

Turpinām ziņas

Šā gada 1.martā pēc biedrības „Holista” aicinājuma Salas ciemā notika Birzītes sakopšanas talka un pavasara iesildīšana. Pavisam talkā piedalījās 45 brīvprātīgie - Salas Jauniešu domes pārstāvji, novada iedzīvotāji, pašvaldības pārstāvji, Salas novada brīvprātīgo ugunsdzēsēju biedrības puiši, sporta kluba "Mustangs" biedri no Jēkabpils un biedrība „Holista”. Birzītē taps atpūtas un sporta komplekss – nūjotāju un baskāju takas, ielu vingrotāju vingrošanas stieņi un āra trenežieri. Mežā tika nozāģēti un izcirsti krūmāji, salasīti stikli un plastmasa. Nākamā talkošanas diena notiks 15.martā pulksten 10.00. Tikšanās pie Salas vidusskolas sākumskolas.

Vēl kāda ziņa

Salas novadā šīs nedēļas nogalē notiks vairāki kultūras un atpūtas pasākumi. Jau šovakar pulksten 19.00Salas kultūras namā notiks Starptautiskajai Sieviešu dienai veltīts grupas “Dricānu dominantes” koncerts, bet pulksten 22.00 – balle. 8.martā pulksten 17.00 Sēlpils kultūras namā notiks pavasara ieskaņas koncerts “Cīruļdziesma”, kurā piedalīsies Jēkabpils mūzikas skolas audzēkņi un zēnu koris. 8.martā pulksten četros pēcpusdienā Biržu Tautas namā būs Sieviešu dienai veltīta svētku balle.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: vai šogad plūdu nebūs; kur visvairāk svilina kūlu; kādi sporta un kultūras pasākumi brīvdienās notiks Jēkabpilī.

Siltās ziemas un plānās sniega segas dēļ šopavasar tradicionālajās vietās plūdi nav gaidāmi, prognozē sinoptiķi. Pieturoties siltajam laikam, upēs ledus sega samazinās. Taču Daugavā Baltkrievijas un Krievijas teritorijā ledus biezums ir no 21 līdz 43 centimetriem, Latvijas teritorijā - ap 28 centimetriem. Vienīgā vieta, kur Daugava varētu iziet no krastiem, ir pie Zeļķiem, Krustpils novadā, - tur varētu applūst pļavas. Taču Pļaviņām, kur tradicionāli ir jācīnās ar upes iziešanu no krastiem, šogad, visticamāk, izdosies izvairīties no plūdiem.

Šogad kūlas dedzināšana vienlaicīgi sākusies visos Latvijas reģionos, taču visaktīvāk kūla tiek dedzināta Latgales reģionā. Jēkabpilī un novados līdz šodienai reģistrēti 10 pērnās zāles ugunsgrēki. Speciālas kampaņas par kūlas dedzināšanas bīstamību ugunsdzēsēji neplāno. Taču Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests atgādina, ka fiziskām personām par kūlas dedzināšanu draud sods no 280 līdz 700 eiro. Par zāles nepļaušanu, lai novērstu kūlas veidošanos, naudas sods fiziskajām personām ir no 140 līdz 700 eiro.

Turpinām ziņas

Sestdien kārtējo maču Latvijas Basketbola līgā „Aldaris” aizvadīs BK „Jēkabpils”un izbraukuma spēlē cīnšies pret turnīra pastarīšiem – BK „Saldus”. Savā starpā komandas tiksies noslēdzošo – ceturto reizi. Spēles sākums pulksten 17.00. Līdz šim aizvadītajās trīs spēlēs BK „Jēkabpils” bez lieka sasprindzinājuma ir guvis pārliecinošas uzvaras pār LBL debitantiem. „Saldus” komanda pašlaik turnīra tabulā ierindojies devītajā vietā ar 11 uzvarām 31 spēlē. BK “Jēkabpils” turnīra tabulā patlaban ir trešajā vietā.

Brīvdienu kultūras pasākumi sestdien pulksten11.00 sāksies ar Anitas Urtānes fotogrāfiju izstādes "Ieskatīties klusumā..." atklāšanu Jēkabpils pilsētas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē. Izstāde būs apskatāma līdz 4. aprīlim. Savukārt Krustpils kultūras namā rīt pulksten 14.00 koncertēs Dainis Skutelis un "Belcanto" orķestris. Koncertā skanēs latviešu populārās mūzikas pērles no senākiem laikiem, viena no tām – „Auga, auga rūžeņa”, kā arī aktuālā mūzika jaunos aranžējumos, Paula skaistākās dziesmas un līdz šim nedzirdēti maestro skaņdarbi.

Un vēl kāda

Rīt pulksten 17.00 Jēkabpils tautas namā uz Sieviešu dienai veltītu koncertu un groziņballi aicina Jēkabpils Krievu biedrība „Rodņik”. Koncertēs mazākumtautību kolektīvi – baltkrievu „Spatkanne”, poļu „Rodacy” un krievu „Rodņik”. Skatītājus priecēs arī Daugavpils Kultūras pils cirka studija „Jaunība”. Svētku ballē muzikālo pavadījumu nodrošinās vokāli instrumentālais ansamblis „Lardo” no Daugavpils.

Atstājiet komentāru