2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 4.martā

Radio1 ziņas 2014.gada 4.martā

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc Saeima atlikusi eleketrības tirgus atvēršanu mājsaimniecībām; cik daudz Latvijas iedzīvotāji saziedojuši Ukrainas nemieros cietušajiem; kuras valstis atsaukušas savus vēstniekus no Krievijas.

Zemgales apgabaltiesa Aizkrauklē vakar atstāja spēkā Jēkabpils rajona tiesas spriedumu krimināllietā par 13 gadus vecas pusaudzes nožņaugšanu Jēkabpilī 2013.gada februārī. Jādējādi 16 gadus vecajam jaunietim cietumā būs jāpavada astoņi gadi, kā jau lemts iepriekš. Spriedumu bija pārsūdzējusi apsūdzētā jaunieša advokāte. Jau ziņots, ka nogalinātā meitene tika atrasta februāra vidū Jēkabpilī nomaļā vietā - pie Daugavas tilta balstiem, uz sauszemes.

Valdību veidojošo partiju koalīcijas pārstāvji vakar vienojās līdz 2015.gada 1.janvārim atlikt elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām atvēršanu. Koalīcija vienojās, ka tirgus atvēršana jāatliek, jo saistībā ar notikumiem Ukrainā jādara viss, lai Latvijas iekšpolitiskā situācija būtu stabila, kā arī jānovērš jebkādi provokāciju riski. Jau ziņots, ka Latvijas Pensionāru federācija 13.martā gatavojas protesta akcijām visā Latvijā, iebilstot pret valdības lēmumiem, kas pasliktina iedzīvotāju dzīves līmeni.

Pusotras nedēļas laikā Latvijas iedzīvotāji Ukrainas nemieros cietušo atbalstam ziedojuši 1892 eiro. Kā ziņots, 21.februārī, atsaucoties ārlietu ministra Edgara Rinkēviča aicinājumam, Latvijas Sarkanais Krusts atvēra ziedojuma kontu, kurā, norādot ziedojuma mērķi "Ukrainai", savāktos līdzekļus nodos Ukrainas Sarkanajam Krustam. Ziedotā nauda tiks izmantota tikai pirmās palīdzības sniegšanai nepieciešamo materiālu nodrošināšanai.

Turpinām ziņas

Ārlietu ministrija Latvijas vēstnieci Krievijā Astru Kurmi atsauks gadījumā, ja tas nāks par labu notikumiem Ukrainā. Ministrija šo iespēju neizslēdz, bet pašlaik neplāno, jo neuzskata to par nepieciešamu. Tikmēr vairākas valstis jau paziņojušas par savu vēstnieku atsaukšanu. Par savu vēstnieku atsaukšanu no Krievijas paziņoja Kanāda un Lietuva, tādējādi nosodot Maskavu par militāro iejaukšanos Ukrainā.

Krievijas rīcība Ukrainā ir provokatīva un ar šādu uzvedību nākotnē ir jārēķinās arī Latvijai, atzina aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis. Krievija, pārkāpjot starptautiskās tiesību normas, praksē nostiprina doktrīnu par militārā spēka lietošanu krievvalodīgo tautiešu ārzemēs aizsardzībai, kas ir bīstams precedents. Pēdējā laikā Aizsardzības ministrija novērojusi paaugstinātu Krievijas bruņoto spēku aktivitāti Latvijas ārējo robežu tuvumā. Tāpēc ir ļoti svarīgi, lai iedzīvotāji Latvijā saglabātu mieru un nepakļautos provokācijām.

Un vēl kāda ziņa

Pirms Baltijas Basketbola līgas spēles starp BK Ventspils – Lietkabelis Ventspils pilsētas domes vadība olimpietim Mārtiņam Rubenim pasniedza unikālu un vērtīgu balvu par izcīnīto bronzas medaļu kamaniņbraucēju komandu stafetē Soču Olimpiskajās spēlēs. Rubenis savā īpašumā no Ventspils ieguva 19. gadsimta sudraba trauku ar iegravētu vēlējumu. Mārtiņš Rubenis Sočos izcīnīja ne vien trešo vietu kamaniņu sporta stafetē, bet arī desmito vietu kamaniņu sporta individuālajā disciplīnā.

 

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko šodien lems Latvijas Nacionālās Drošības padomes sēdē; kā krīze Ukrainā iespaido Latvijas ekonomiku; ko šodien Jēkabpilī apspriedīs apvienotajā Civilās aizsardzības komisijas sēdē.

Aptuveni 16 tūkstoši Krievijas karavīru šobrīd atrodas Krimā, taču karš šonakt nav sācies. Tomēr gatavošanās pie Krievijas robežas ļauj izteikt minējumus, ka Krievija varētu iebrukt arī citos Ukrainas austrumu reģionos. Tā ANO Drošības padomē pavēstīja Ukrainas vēstnieks ANO Jurijs Sergejevs. Viņš uzsvēra, ka Krievijas karavīru klātbūtne Krimā ir nelikumīga okupācija, un Krievija nav uzrādījusi likumīgu iemeslu spēku izvietošanai.

Šodien notiks Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas ārkārtas sēde, kurā spriedīs par mūsu valsts drošības aktuālajiem jautājumiem saistībā ar situāciju Ukrainā. Sēdē analizēs iespējamos draudus Latvijas drošībai, kādus var radīt politiskās situācijas saasināšanās Ukrainā, kā arī pārbaudīs Latvijas Nacionālo bruņoto spēku un drošības dienestu gatavību šos iespējamos draudus novērst.

Turpinām ziņas

Latvijas uzņēmēji, kuriem ir ārējā tirdzniecība ar Ukrainu, jau cieš zaudējumus, atzīst  Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš. Vairāki no tirdzniecības un rūpniecības kameras biedriem ir norādījuši, ka pieprasījums pēc viņu precēm Ukrainā ir krities, attiecīgi arī piegādes un norēķini par darījumiem samazinājušies.

Šodien pulksten 14 Jēkabpilī, Krustpils novada pašvaldības telpās, notiks ikgadējā pašvaldību apvienotās civilās aizsardzības komisijas sēde. sēdes gaitā paredzēts izvērtēt atbildīgo valsts dienestu un institūciju resursus un gatavību palu laikam, kā arī citu krīžu pārvaldīšanai. Tāpat plānots veikt izmaiņas komisijas sastāvā, kā arī pārrunāt citus civilās aizsardzības organizācijai svarīgus jautājumus.

Un vēl kāda ziņa

Latvijas klubs "Jēkabpils" pirmdien savu vēsturē pirmo Baltijas Basketbola līgas sezonu noslēdza ar pārliecinošu zaudējumu, turnīra astotdaļfināla atbildes spēlē ar 63:84 piekāpjoties Igaunijas komandai Tartu TU/"Rock". Līdz ar to divu spēļu summā "Jēkabpils" kapitulēja pretinieku priekšā ar 116:168, izstājoties no dalības turnīrā. "Jēkabpils" sastāvā ar 13 punktiem izcēlās amerikāņu leģionārs Trojs Bārnīss.

 

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda avārija vakar notikusi Jēkabpilī; kāpēc pensionāri negrib atcelt protesta akcijas 13.martā; cik daudz jauniešu ik dienas saindējas ar psihotropām vielām.

Vakar Jēkabpilī, Zemgales ielas un Draudzības alejas krustojumā, pagaidām nenoskaidrota automašīna notrieca gājēju, 45 gadus vecu vīrieti, un aizbrauca no notikuma vietas. Cietušais gājējs guva kājas traumu un ir nogādāts slimnīcā. Zemgales ielas un Draudzības alejas krustojums Jēkabpilī ir viens no bīstamākajiem, jo tajā nereti notiek avārijas, kurās cieš gājēji. Krustojums ir slikti apgaismots un nav regulējams.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis šodien tiksies ar premjerministri Laimdotu Straujumu, lai pārrunātu aktuālos notikumus Ukrainā un aizsardzības budžeta pieaugumu. Vējonis uzsver, ka jāatrod iespēja finansējumu aizsardzības jomai pakāpeniski nodrošināt 2% apmērā no Latvijas iekšzemes kopprodukta. Tas nepieciešams arī Latvijas saistību izpildei NATO.

Latvijas Pensionāru federācija pagaidām neplāno atcelt 13.martā paredzētās protesta akcijas, kaut arī Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa vakar aicināja protestus nerīkot Ukrainas krīzes dēļ. Protestus varētu atcelt vai atlikt tad, ja līdz 13.martam tiks ņemta vērā vismaz daļa pensionāru aicinājumu, piemēram, par veselības aprūpes likumu un kompensācijām elektroenerģijas tirgus atbrīvošanas gadījumā.

Turpinām ziņas

Slimnīcu toksikoloģijas nodaļās Latvijā katru dienu nonāk ap 300 bērnu un jauniešu, kuri ir saindējušies ar dažādām psihotropajām vielām, norādīja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis. Viņš uzsvēra, ka šie 300 cilvēki dienā nevis ārstējas kādā no valsts narkoloģijas dienestiem, bet gan reāli ir apdraudējuši savu dzīvību. Lai mēģinātu ierobežot kaitīgu psihotropo vielu izplatību valstī, šobrīd Veselības ministrija izstrādā likumdošanas paketi.

Elektrības tirgus atvēršanas mājsaimniecībām atlikšana no šā gada 1.aprīļa līdz 2015.gada 1.janvārim radīs zaudējumus tirgotājiem atzina viena no elektroenerģijas tirgotājiem "Baltcom TV" elektroenerģijas produktu grupas vadītāja Elizabete Podinska. Tas radīs būtiskus zaudējumus arī "Baltcom TV", jo uzņēmums ir investējis gan pakalpojumu izstrādāšanā, gan iedzīvotāju informēšanā par jauno piedāvājumu.

Un vēl kāda ziņa

Lai aktualizētu jautājumu par sievietes veselību darba vidē, Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība šodien rīkos diskusiju "Darba vide un sievietes veselība". Ir daudz nozaru, kurās galvenokārt strādā sievietes, piemēram, izglītībā un tirdzniecībā. Notiek pieļaujamo darba stundu pārstrāde, stress darbavietā aizvien pieaug - līdz ar to veselības problēmas saasinās. Diskusijā arodbiedrības vēlas apspriest iespējas šo situāciju mainīt.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kā jēkabpilieši vērtē Krievijas iebrukumu Ukrainā; kad veikalos varēs nopirkt “Rītausmas” gurķus; kāpēc baltkrievijas pilsonis muka no Latvijas robežsargiem

Krievija pagaidām nav izpildījusi ultimātā izteiktos draudus par plaša uzbrukuma sākumu Ukrainai šorīt pulksten piecos, tomēr patlaban Krimā atrodas ap 16 tūkstoši krievijas karavīru, bet vēl ievoerijams militārpersonu skaits atrodas pie Krievijas un Ukrainas robežas un ir piln;ā kaujas gatavībā. Tāpēc eksperti pieļauj iespēju, ka Krievija varētu uzbrukt arī citiem Ukrainas reģioniem. Jēkabpils Radio1 jautāja jēkabpiliešiem, kā viņi vērtē Krievijas iebrukumu Ukrainā un kā situāciju šajā valstī varētu ietekmēt Latvija un citas rietumvalstis.Lielākā daļa aptaujātouzskata, ka krievijai nevajadzēja iejaukties Ukrainas iekšējās lietās. Tajā pašā laikā daudzi arī domā, ka ne Latvija, ne citas Eiropas valstis nevar būtiski ietekmēt Krievijas nostāju attiecībā par Ukrainu.

Tikmēr Krievija atkāpties nedomā un paziņojusi, ka tai ir tiesības Krimā vien izvietot ap 25 tūkstošus savu karavīru.

Turpinām ziņas

Amerikas Savienoto Valstu sankciju dēļ Krievija nespēs atdot kredītus amerikāņu bankām. Par to šodien paziņojis Krievijas prezidenta padomnieks Sergejs Glazjevs. Turklāt Krievija ieteiks visiem pārdot amerikāņu valsts obligācijas. Iespējams, Krievijai nāksies izmantot citas valūtas un radīt arī pašai savu norēķinu un maksājumu sistēmu. Jau ziņots, ka ASV paziņojušas par sankcijām pret Krieviju Ukrainas krīzes dēļ.

Šogad pirmos Latvijā audzētos garos gurķus veikalos varēs iegādāties jau tuvākajās dienās, pavēstīja aptaujātie tirgotāji. Savukārt Salas novada uzņēmuma "Rītausma" gurķi veikalos nonāks marta vidū. Patlaban veikalos Maxima nopērkami Mārupē aaudzētie gurķi. Tos var iegādāties arī veikalos Rimi. Savukārt veikaalos Elvi gurķus varēs iegādāties marta vidū un šim veikalu tīklam tos piegādās arī SIA „Rītausma”.

Un vēl kāda ziņa

Baltkrievijas pilsonis, kurš mēģināja aizbēgt no robežsargiem un nedēļas nogalē taranēja Latvijas un Baltkrievijas robežpunktu un salauza robežsardzes posteņa barjeru, būtiskus materiālus zaudējumus nav radījis. Jau ziņots, ka Silenes robežkontroles punktā Baltkrievijas pilsonis nav nokārtojis robežkontroles procedūras un, mēģinot ievest kontrabandas cigaretes, divreiz centās aizbēgt no robežsargiem.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Pļaviņu novada dome kārtējā sēdē apstiprināja sabiedriskās apspriešanas rezultātus par iespējamo lielveikala būvniecību Pļaviņās, Raiņa ielā 30. Sabiedriskās apspriešana slaikā, kas ilga no 6.janvāra līdz 21.februārim, bija iesniegta 471 iedzīvotāju aptaujas anketa. No tām 137 bija pausts atbalsts lielveikala būvniecībai, 21 anketā – daļējs atbalsts, bet 313 anketās lielveikala būvniecība noraidīta. Ņemot vērā iedzīvotāju vairākuma viedokli, Pļaviņu pašvaldība, noraidīja lielveikala celtniecību. Veikala celtniecībai tiks ieteikts izvēlēties citu vietu.

Pļaviņu novada dome nolēma piedalīties Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta finansēto projektu atklātajā konkursā, lai siltināti Pļaviņu ģimnāzijas sporta zāli. Projekta kopējās izmaksas ir vairāk nekā 142 tūkstoši eiro, bet Pļaviņu domes līdzfinansējums ir gandrīz 47 tūkstoši eiro jeb ptuveni trešā daļa no kopējām izmaksām. Lai nodrošinātu projekta izpildi, novada dome ir nolēmusi ņemt kredītu Valsts kasē. Plānots siltināt sporta zāles sienas, jumtu un ierīkot ventilāciju.

Pļaviņu novada domē saņemts biedrības “Savējie” iesniegums par līdzekļu piešķiršanu ekspedīcijas rīkošanai. Biedrība plāno rīkot pētniecisku ekspedīciju kuras laikā tiks uzņemta filma un arī veidota grāmata par Daugavu Pļaviņu apkārtnē, kā arī par tās nozīmi cilvēku sadzīvē un kultūrā. Pļaviņu novada pašvaldība šim projektam atvēlēja visu prasīto summu 500 latu apmērā. Filma un grāmata būs dāvana Latvijai 100.dzimšanas dienā.

Turpinām ziņas

1.martā Aknīstē notika Senioru dienas centra atklāšanas svētki. Pagājušajā gadā Aknīstes novada pašvaldība veselības veicināšanas funkciju novadā deleģēja biedrībai „Manai mazpilsētai Aknīstei”. Lai iegūtu finansējumu senioru centra izveidošanai, Aknīstes novada pašvaldība iesniedza projekta pieteikumu biedrības „Lauku partnerība Sēlija” rīkotajā LEADER programmas projektu konkursā. Centra izveidošanas izmaksas bija 9249 eiro.

Februārī Viesītes novada pašvaldībā domes sēdē apstiprināti saistošie noteikumi par veļas mazgāšanas un žāvēšanas pakalpojumiem novada trūcīgajiem iedzīvotājiem un daudzbērnu ģimenēm. Veļas mazgāšanas un žāvēšanas pakalpojumi izveidoti, lai nodrošinātu Viesītes novada trūcīgajām ģimenēm, daudzbērnu ģimenēm, invalīdiem un pensionāriem, iespēju izmazgāt veļu, ja nav iespējams to izdarīt dzīvesvietā. Pakalpojumi tiek nodrošināti Smilšu ielā 39, Viesītē otrdienās un ceturtdienās no pulksten 9.00 līdz 16.00.

Un vēl kāda ziņa

Valsts policijas darbinieki atsavinājuši Latgalē pēdējos gados lielāko narkotiku partiju, kā arī aizturējuši un apcietinājuši narkotiku dīleri. Policisti no apgrozības izņēmuši trīs kilogramus metamfetamīna. Atsavināto narkotiku kopējā vērtība melnajā tirgū ir aptuveni 45 tūkstoši eiro. Daugavpilī aizturēts kāds noziedzīgās grupas dalībnieks, pie kura atrasti un atsavināti 15 grami metafmetamīna.Vīrietim piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda augsta ASV amatpersona ieradusies Kijevā; cik lielas pensijas vēlētos saņemt latvijas iedzīvotāji; par ko maijā lekcijas Rīgā lasīs Dalailama.

Kijevā šodien ieradies ASV valsts sekretārs Džons Kerijs, lai apspriestu situāciju Ukrainā. Jau ziņots, ka ASV valsts departamenta vadītājs Krievijas darbošanos Krimā atzinis par prātam neaptveramu agresijas aktu, kam var būt ļoti nopietnas sekas. Tāpat jau ziņots, ka Amerikas savienotās valstis apsolījušas jaunajai Ukrainas valdībai finansiālo palīdzību viena miljarda dolāru apmērā.

Latvija ir sākusi juridisko procedūru īstenošanu, lai ieviestu sankcijas pret personām, kuras ir atbildīgas par Ukrainas valsts līdzekļu izsaimniekošanu un cilvēktiesību pārkāpumiem.Sankcijas attiecas uz ceļojuma ierobežošanu un aktīvu iesaldēšanu. Ārlietu ministrija neatklāj konkrētas personas, kuras iekļautas sarakstā. Jau vēstīts, ka Austrija un Šveice iesaldējušas aktīvus gāztajam Ukrainas prezidentam Viktoram Janukovičam un vēl 17 bijušajām amatpersonām, kuras tiek turētas aizdomās par cilvēktiesību pārkāpšanu un saistību ar korupciju.

Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis šodien valdību informējis par situāciju valstī. Policijas priekšnieks prognozē, ka šogad 16.martā situācija būs "citādāka nekā pērn". Iekšlietu ministrija un Drošības policija pagaidām gan atturas minēt, vai šogad, vēlēšanu gadā, latviešu leģionāru piemiņas dienā gaidāmi augstāki drošības riski, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem. Jau ziņots, ka šajā dienā pasākumus pie Brīvības pieminekļa pieteikušas piecas organizācijas.

Turpinām ziņas

Vairums Latvijas iedzīvotāju pensijas vecumā vēlētos saņemt savai pašreizējai darba algai līdzīgus ienākumus, bet tikai piektā daļa iedzīvotāju veido uzkrājumus, liecina AS "Swedbank" veiktā aptauja. Tāpēc banka mēneša garumā veiks Pensiju eksperimentu, lai noskaidrotu, kā šodienas strādājošais spētu īstenot savas vajadzības ar uz pusi mazākiem mēneša ienākumiem, piemēram, tādiem, kas pielīdzināmi vidējai pensijai. Tāpat eksperimentā noskaidros, no kā ir gatava atteikties ģimene, kurai jāuztur vēl viens cilvēks.

Pagājušajā gadā valstī bija nodarbināti gandrīz 894 tūkstoši jeb 58% iedzīvotāju no 15 līdz 74 gadiem. Tas ir par diviem procentiem vairāk nekā gadu iepriekš, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Pērn nodarbināto sieviešu bija nedaudz vairāk kā vīriešu. Apsekojuma rezultāti arī liecina, ka valstī samazinājies to cilvēku skaits, kuri zaudējuši cerības atrast darbu – viņu ir par 200 cilvēkiem mazāk nekā gadu iepriekš.

Un vēl kāda ziņa

5.un 6.maijā Latviju atkal apmeklēs Dalailama, lai sniegtu divu dienu mācības par galvenajiem budisma garīgā ceļa aspektiem - gudrību un līdzjūtību. Līdz šim Tibetas budistu garīgais līderis Latvijā viesojies trīs reizes, ikreiz vizītē iekļaujot arī publiskās lekcijas, taču vēl ne reizi nav šeit sniedzis budisma mācības. Šoreiz pēc Latvijas un kaimiņvalstu budistu lūguma Dalailama mācīs budisma filozofijas pamatus. Mācības paredzētas gan budistiem, gan citiem interesentiem ne tikai no Latvijas, bet arī no kaimiņvalstīm - Igaunijas un Lietuvas, kā arī Krievijas.

 

Atstājiet komentāru