2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Radio1 ziņas 2014.gada 4.februārī

Radio1 ziņas 2014.gada 4.februārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāda autosadursme notikusi uz Baļotes ezera; cik daudz latu gada sākumā apmainīts pret eiro; cik bieži janvārī Latvijā spīdējusi saule.

Krustpils pagasta Kūku pagastā uz Baļotes ezera ledus, transportlīdzekļiem saduroties, avarējušas divas vieglās automašīnas "BMW 318" un "Opel Vectra". Negadījums noticis 1.februārī ap pusvieniem dienā. 24 gadus vecais "BMW" vadītājs  izraisīja sadursmi ar 20 gadus vecas sievietes vadīto "Opel". Sadursmē bojāti transportlīdzekļi, cilvēki nav cietuši.

Jau trešo mēnesi ilgst dienesta izmeklēšana par neatliekmās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieka Mārtiņa Šica „noziegumu” – Zolitūdes traģēdijas upuru vārdu nopludināšanu. Tomēr skaidrības par izmeklēšanas rezultātiem joprojām nav. Jāteic gan, ka pēc tam upuru vārdi tika izziņoti oficiāli. Uz izmeklēšanas laiku Šics atstādināts no amata, nesaņem algu un viņš nevar strādāt arī nekur citur.

No 2. līdz 31.janvārim Latvijas Pasta 302 pasta nodaļās, kurās notiek latu maiņa pret eiro, veikti 92 tūkstoši maiņas darījumu un apmainīti vairāk nekā 19 miljoni latu. Visaktīvāk latu maiņa pret eiro noritējusi Rīgas reģionā. Gada pirmajās dienās bijis vērojams visaugstākais maiņas aktivitātes līmenis, kad dienā pret eiro tikai mainīts vairāk nekā viens miljons latu. Savukārt mēneša beigās, 30.janvārī, pret eiro samainīti 184 tūkstoši latu.

Turpinām ziņas

Valsts kontrole apšauba plānošanas reģionu darbības lietderību, jo ik gadu tiem tiek novirzīti ievērojami līdzekļi, bet mērķi netiek sasniegti. Plānošanas reģioniem ik gadu ir novirzīti gandrīz 13 miljoni latu, tomēr to darbībai izvirzītie mērķi netiek sasniegti. Šādu situāciju izraisa ne tikai kļūdas pašu plānošanas reģionu darbā, bet arī likumdošanas nepilnības, finansējuma nepietiekamība un uzraudzība.

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas Eiropas iedzīvotāju un 83% Latvijas iedzīvotāju piekrīt, ka korupcija viņu valstī ir izplatīta, teikts Eiropas Komisijas Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā. 4% eiropiešu un 6% Latvijas iedzīvotāju apgalvo, ka pagājušajā gadā no viņiem prasīts vai sagaidīts kukulis. Kopumā četri no desmit uzņēmumiem Eiropā uzskata, ka korupcija ir šķērslis uzņēmējdarbībai.

Un vēl kāda ziņa

Janvāra trešajā dekādē Latvijā saule spīdējusi piecas reizes vairāk par normu, ziņo  meteorologi. Anticiklona ietekmē janvāra pēdējā dekādē nokrišņi bija tikai 6% apmērā no normas. Saules spīdēšanas ilgums valstī kopumā bija piecas reizes lielāks par normu. Līdz ar to šī dekāde bija saulainākā janvāra trešā dekāde Latvijas saules spīdēšanas ilguma novērojumu vēsturē.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu palīdzību valsts piedāvā vēža profilaksei; kā Latvija var palīdzēt Ukrainas dumpiniekiem; cik lielus zaudējumus cūkkopībai var radīt Krievijas noteiktais cūkgaļas importa aizliegums.

Šodien Latvijā tiek atzīmēta Pasaules Pretvēža diena, kuras mērķis ir veicināt izpratni par onkoloģiskajām slimībām. Speciālisti uzsver, ka būtiskākais ļaundabīgo audzēju novēršanā ir to savlaicīga atklāšana. Tāpēc sievietēm no 25 līdz 70 gadiem valsts reizi trijos gados apmaksā dzemdes kakla vēža skrīningu, bet sievietēm 50 līdz 69 gadu vecumā reizi divos gados tiek piedāvāta bezmaksas mamogrāfija, savukārt visiem iedzīvotājiem no 50 gadiem reizi gadā tiek apmaksāta zarnu vēža profilaktiskā pārbaude.

Latvija varētu uzņemt līdz desmit Ukrainas protestos cietušo, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā «Panorāma» sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Latvijas vēstniece Ukrainā patlaban apkopojot informāciju, lai saprastu, kam šāda palīdzību būtu nepieciešama. Rinkēvičs pieļāva, ka ārstēšanas izmaksas 10 cietušajiem varētu būt aptuveni 20-25 tūkstoši eiro, kurus varētu ņemt no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem.

Turpinām ziņas

Krievijas noteiktā cūku un cūkgaļas importa aizlieguma dēļ Latvijas cūkkopības nozares provizoriskie zaudējumi varētu būt vairāk nekā 13 miljoni eiro. Zemkopības ministrijas aplēses liecina, ka patlaban saražotās cūkgaļas apjoms Latvijā varētu būt 35 700 tonnas, savukārt eksportēto dzīvo cūku apjoms - 8500 tonnas. Krievija cūkgaļas importu aizliedza Lietuvā atklātā Āfrikas cūku mēra dēļ.

Priekuļos, Valmierā un Raiskuma pagastā no šodienas līdz 7.februārim notiks 1.Baltijas valstu Karavīru ziemas sporta spēles. Vairāk nekā 150 Latvijas, Lietuvas un Igaunijas karavīru un jaunsargu pirmajās ziemas sporta spēlēs sacentīsies vairākos sporta veidos un disciplīnās: biatlonā, sprintā, stafetē, zemledus makšķerēšanā un hokejā. Ziemas sporta spēļu atklāšana notiks šodien plkst.17 Instruktoru skolā Cēsīs.

Un vēl

Neskatoties uz laika apstākļiem, vakar reģistrēts pērnās zāles jeb kūlas ugunsgrēks. Kā informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā, vakar ap pieciem pēcpusdienā saņemts izsaukums uz Vārkavas novada Rožkalnu pagastu, kur degusi pērnā zāle 100 kvadrātmetru platībā. Šis ir jau otrais kūlas ugunsgrēks šajā sezonā. Pirmais tika reģistrēts pagājušajā nedēļā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kad varētu būt zināmi aizdomās turamie Zolitūdes traģēdijas lietā; kāds pikets šodien notiek Rīgā; cik vērtīgas dāvanas grib izpirkt ekspremjers Valdis Dombrovskis.

Iekšlietu ministrija vērtēs, vai civilās aizsardzības plānā būtu jānosaka rīcība ar personu datiem. Tāds lēmums pieņemts pēc neskaidrībām ar bojāgājušo vārdu publicēšanu pēc Zolitūdes traģēdijas, ko atklātībā nodeva Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta direktora vietnieks Mārtiņš Šics. Patlaban likums gan neparedz personu datu slepenību, ja tās gājušas bojā stihiskās nelaimēs.

Uz būtisku virzību Zolitūdes krimināllietas izmeklēšanā var cerēt pēc izmeklēšanas eksperimenta, kuru plānots veikt šā gada pavasarī. Eksperimentā plānots pārbaudīt sagruvušajā lielveikalā "Maxima" izmantoto būvkonstrukciju izturību, šorīt telekanālā LNT pieļāva iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis.Viņš uzskata, ka lielveikala sagrūšanu izraisīja vairāku faktoru kopums, līdz ar to pie atbildības būtu saucami vairāki cilvēki, kuri bija iesaistīti ēkas būvniecībā.

Turpinām ziņas

Āfrikas cūku mēris, kas janvārī tika atklāts Lietuvā, no Latvijas ir vēl tālu, taču tas tuvojas ar ātrumu 350 līdz 400 kilometri gadā, šorīt Latvijas Radio atzina zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS). Viņš stāstīja, ka Lietuvā ir atklāti pāris krituši meža dzīvnieki, tāpēc ir apturēta dzīvu cūku kustība no slimības skartā reģiona. 10 kilometru platā joslā gar robežu nolemts izšaut visas mežacūkas, par katru maksājot 70 eiro, kā arī likvidēt mājas cūkas, par ko saimniekiem izmaksās kompensācijas.

Šodien no pulksten 11.30 līdz 12.30 Rīgā, iepretim Ministru kabinetam, notiek pikets, lai paustu atbalstu izglītībai krievu valodā. Piketa dalībnieki protestēs pret premjerministres Laimdotas Straujumas pausto, ka agrāk vai vēlāk visās valsts skolās mācības notiks tikai latviešu valodā. Protesta organizatori ir pārliecināti, ka šie centieni neveicina mieru un harmoniju sabiedrībā, bet tās sašķeltību.

Un vēl kāda ziņa

Bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis izpirks vairākus sudraba šķīvjus un rotaslietu lādīti, ko viņam uzdāvinājušas citu valstu amatpersonas. Kopumā Dombrovskis izpirks astoņu amatpersonu dāvinātās lietas, kuru kopējā vērtība ir 604 eiro. Visdārgākās dāvanas ir Spānijas karaļa Huana Karlosa I un Spānijas karalienes Sofijas dāvinātais sudraba šķīvis ar Spānijas karaļa pils attēlu un apaļas formas sudraba rotaslietu lādīte ar iniciāļiem.

Ziņas 13.00, 14.00, 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai iedzīvotāji jau ir izvēlējušies elektrības piegādātāju; kādas traumas cilvēki guvuši, krītot uz slidenajām ielām; kādu pastmarku laidīs klajā Latvijas pasts.

1.aprīlī stāsies spēkā jaunie Ministru kabineta noteikumi par elektroenerģijas tirgu. Tie paredz, ka mājsaimniecības turpmāk varēs izvēlēties izdevīgāko elektroenerģijas piegādātāju un noslēgt līgumu atbilstoši savām interesēm. Jēkabpilī sastaptajiem cilvēkiem Radio1 jautāja, vai viņi jau ir domājuši, kuru elektrības piegādātāju izvēlēties – līdzšinējo „Latvenergo” vai kādu citu un kādās jomās imājsaimniecībā tiek patērēts visvairāk elektrības. Pagaidām iedzīvotājus vairāk uztrauc gaidāmais elektrības cenu kāpums nevis piegādātāja izvēle.

Turpinām ziņas

Valsts policija aizdomās par izspiešanu aizturējusi kriminālajās aprindās pazīstamo Raiti Kononovu. Izmeklēšanā noskaidrots, ka aizturētais, piedraudot ar vardarbību, izspiedis no cietušās personas 10 000 eiro. Pret vīrieti ierosināts kriminālprocess par izspiešanu. Aizturētais, 53 gadus vecs vīrietis, iepriekš vairākkārt tiesāts. Viņam piemērots drošības līdzeklis apcietinājums.

Slideno ielu un ietvju dēļ dažādas traumas aizvadītajā guvuši un slimnīcā nogādāti 14 cilvēki, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola. Visos gadījumos mediķi traumas ir atzinuši par smagām. Visvairāk, krītot uz slidenajām ielām un ietvēm, gūti kāju lūzumi - sešos gadījumos. Tāpat konstatētas trīs galvas traumas, divi roku lūzumi. Pa vienam gadījumam ir aizdomas par muguras traumu un ribu lūzumiem.

Un vēl kāda ziņa

Latvijas Pasts piektdien, 7.februārī, kad norisināsies Soču olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija, izdos jaunāko sporta sērijas pastmarku - "Skeletons". Prezentācijas laikā ikviens interesents jauno pastmarku varēs apzīmogot ar speciālu zīmogu un nosūtīt sveicienus mūsu sportistiem Sočos. Jaunā pastmarka paredzēta vienkāršas vēstules nosūtīšanai uz jebkuru pasaules valsti ārpus Eiropas Savienības - tās nominālvērtība ir 85 eiro centi.

 

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

 

Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina Latvijas vispārizglītojošo un profesionālās izglītības iestāžu sākumskolas, vizuālās mākslas, vēstures un kultūras vēstures skolotājus piedalīties konkursā "Rotko balva". Konkursa dalībnieki ir aicināti sagatavot vizuālās mākslas vai mākslas vēstures stundas darba lapas materiālu, kurā raksturota Marka Rotko dzīve un daiļrade.Sagatavotie darbi un aizpildītas konkursa pieteikuma anketas iesūtāmas pa e-pastu vai pastu vai iesniedzamas personīgi līdz 28.martam.

Rēzeknē nošautā SIA "Andris Auto" līdzīpašnieka Andra Lucatnieka izvadīšana notiks ceturtdien, 6.februārī, Rēzeknē, no Baltās baznīcas. Kā viena no ticamākajām Lucatnieka slepkavības versijām neoficiāli tiek minēta viņa profesionālā darbība, ņemot vērā, ka auto tirdzniecība nav bijis vienīgais bizness, ar kuru nogalinātais nodarbojies. Kā vēl viena iespējamā slepkavības versija tiek minēti personīgie iemesli. Policija plašāku informāciju par notikušo un iespējamām slepkavības versijām pagaidām nesniedz.

Pļaviņu novada domes deputāti apstiprināja amatā jauno Pļaviņu novada ģimnāzijas direktori Ritu Poli, kura šobrīd strādā par Laidzes profesionālās vidusskolas direktori. Pļaviņu novada ģimnāzijas vadītāja vieta kļuva brīva pagājušā gada novembrī, kad pašvaldība pauda neuzticību toreizējam skolas direktoram Vladimiram Samohinam un uzteica viņam darbu.

Turpinām ziņas

Aizkraukles profesionālajā vidusskolā atklāta mācību virtuve, kur nākamie pavāri apgūs šīs profesijas praktiskās iemaņas. Ēdināšanas pakalpojumu speciālista mācību programmu Aizkraukles profesionālā vidusskola šajā mācību gadā pārņēma no Viesītes filiāles, jo nu tā ir slēgta. Tā kā Viesītes audzēkņiem vajadzēja nodrošināt mācības šajā programmā, piedāvāja šo specialitāti apgūt arī citiem jauniešiem.

Kokneses novada domē pieņemts lēmums atbalstīt Kokneses vidusskolas izstrādātos noteikumus par stipendiju piešķiršanu 10. līdz 12. klases skolēniem ar labām sekmēm. Naudu varēs saņemt katru mēnesi, arī par jau aizvadīto janvāri. Minimālais vērtējums, no kura var pretendēt šim atbalstam, ir septiņarpusi balles liela vidējā atzīme. Stipendija līdz vidējai atzīmei – astoņas balles būs 10 eiro mēnesī, bet par vidējo atzīmi no 8 līdz 10 ballēm – 20 eiro mēnesī.

Un vēl kāda ziņa

Jaunjelgavas novada dome Sēlijas tūrisma bukleta izdošanai piešķīra 281 eiro līdzfinansējumu. Nedēļas nogalē starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā norisināsies 21. starptautiskā tūrisma izstāde — gadatirgus “Balttour 2014”. Tajā varēs apskatīt arī jauno tūrisma bukletu, kas ir praktisks palīgs tūristiem, apceļojot Sēliju.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu medikamentu Latvijā turpmāk varēs dabūt bez maksas; kāpēc izsaka iebildumus pret centralizēto eksāmenu fizikā un ķīmijā; kur pavasarī koncertus sniegs grupa “prāta vētra”

No šodienas Latvijas pretvēža medikaments "Rigvir", kas paredzēts smagākās ādas vēža formas - melanomas - ārstēšanai, valsts iedzīvotājiem būs pieejams bez maksas. Zāles būs pieejamas visos Latvijas onkocentros un onkologu privātpraksēs, un pacientiem tiks izsniegtas vai pielietotas pēc tam, kad ārsts onkologs uzskatīs, ka pastāv aizdomas par melanomas esamību. Patlaban valsts kompensē minēto medikamentu tikai pēc tam, kad laboratoriski pierādīta melanomas diagnoze. Vidējā "Rigvir" viena iepakojuma cena ir 85 eiro.

Jauni mežacūku inficēšanās gadījumi ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā nav konstatēti, šodien Ministru kabineta sēdē ziņoja Pārtikas un veterinārā dienests. Lietuva ir veikusi papildu medību pasākumus, iegūstot 600 jaunus paraugus, no kuriem neviens nav bijis pozitīvs. Pēc neoficiālas informācijas, Krievijas dienesti esot pieņēmuši iekšējo dokumentu par papildu drošības pasākumiem cūkgaļas produktu importam, taču šī informācija vēl nav oficiāla un līdz šim neviena krava uz robežas nav tikusi apturēta.

Šodien Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēdē vairāku organizāciju pārstāvji izteica iebildumus pret piektā centralizētā eksāmena ķīmijā vai fizikā ieviešanu.Jāzepa Mediņa Mūzikas vidusskolas direktors Roberts Liepiņš uzsvēra, ka jautājums par šāda eksāmena ieviešanu rada satraukumu, jo minētie priekšmeti šādas profesionālas ievirzes vidusskolā netiek mācīti un nav atbilstošu kabinetu un tehnoloģiju to mācīšanai. Iebildumus izteikuši arī citu specializēto skolu pārstāvji.

Un vēl kāda ziņa

Šodien Rīgā notikušais pikets krievu skolu atbalstam ir jāvērtē kā vēršanās pret Latvijas sabiedrības integrāciju ar mērķi uzturēt un veidot divkopienu valsti. Tā uzskata Eiropas Parlamenta deputāts Kārlis Šadurskis.Viņaprāt, lai sasniegtu izvirzīto mērķi par to, ka latviešu valoda un kultūra ir Latvijas sabiedrību vienojošais pamats, ir nepieciešams turpināt izglītības reformu, pārejot uz pilnībā latvisku mācību procesu valsts finansētās vispārizglītojošās skolās.

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis šodien uz Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm pavadīja divus aizsardzības nozari pārstāvošus olimpiešus - biatlonistu Andreju Rastorgujevu un slēpotāju Jāni Paipalu. Pavadīšanas pasākumā ministrs uzsvēra, ka olimpiskās spēles ir ļoti nozīmīgs sporta pasākums visiem sportistiem, lai sasniegtu vislabākos rezultātus.Rastorgujevam ministrs īpaši novēlēja parādīt, ka viņš ir labāks par titulēto Norvēģijas biatlonistu Emilu Hegli Svendsenu.

Un vēl kāda ziņa

Latvijas grupa "Prāta vētra" aprīlī dosies koncertturnejā uz Krievijas Tālajiem Austrumiem. Tur grupai paredzētas uzstāšanās Habarovskā un Vladivostokā. Pa ceļam uz turieni būs koncerts arī Irkutskā. Konkrēti datumi un pilsētas, kurās "Prāta vētra" uzstāsies, pagaidām vēl nav precizēti, taču grupa cer, ka notiks arī koncerts Petropavlovskā-Kamčatskā. Kaut arī "Prāta vētra" daudzkārt uzstājusies Krievijā, tik tālu tā vēl nekad nebija ceļojusi.

Atstājiet komentāru