2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 3.februārī

Radio1 ziņas 2014.gada 3.februārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko vizītes laikā Krustpils novadā interesējās vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs; kur konstatēts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks; kā spēlē brīvdienās veicās Jēkabpils basketbolistiem.

Vizītē Krustpils novadā sestdien bija ieradies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs  Einārs Cilinskis. Tikšanās laikā Krustpils novada domē viņš paskaidroja, ka šī ir iepazīšanās vizīte un viņš vēlas uzklausīt pašvaldības problēmas, lai pēc tam kopā ar valdību lemtu, kā tās risināt. Galvenie jautājumi bija par atkritumu apsaimniekošanu, ūdenssaimniecības projektiem un izglītību. Ministrs arī piedalījās labāko novada darbinieku aapbalvošanas ceremonijā.

Šobrīd visi cietušie Zolitūdes traģēdijas seku likvidētāji ir izrakstīti no slimnīcas. Glābēji ārstējas mājās ģimenes ārsta uzraudzībā vai atkārtoti veic rehabilitācijas kursu kādā no Jūrmalas rehabilitācijas centriem. Jau ziņots, ka pērnā gada decembrī deviņi Zolitūdes traģēdijas seku likvidēšanā iesaistītie glābēji turpināja fiziski un morāli atgūties Jūrmalas rehabilitācijas centros, savukārt viens ārstējās slimnīcā.

Sestdien Latvijā reģistrēts šogad pirmais kūlas ugunsgrēks. Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka sestdien kūla 500 kvadrātmetru platībā degusi Līvānu novada Līvānos, Zaķusalā. Līdz šim agrākais kūlas ugunsgrēks tika reģistrēts pērn, marta sākumā, kad lielāko daļu Latvijas teritorijas vēl klāja sniegs. Arī Jēkabpilī pirmie kūlas ugunsgrēki bija konstatēti pagājušā gada marta sākumā.

Turpinām ziņas

Pērn decembrī Saeimas deputātiem atalgojumā izmaksāti gandrīz 115 tūkstoši latu pēc nodokļu nomaksas. Mazāko atalgojumu, kas nepārsniedza 1000 latu, decembrī saņēma Inita Bišofa no Reformu partijas un Irina Cvetkova no Saskaņas centra. Lielāko atalgojumu decembrī saņēma Saeimas Prezidija locekļi. Piemēram, Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa atalgojumā saņēma 1716 latus.

Vatikānā apsver uzaicinājumu pāvestam Franciskam apmeklēt Latviju. Latvijas vēstnieks Einars Semanis janvāra vidū prezidenta vārdā izteica pāvestam atkārtotu uzaicinājumu apmeklēt Latviju. Vēstnieks informēja, ka 2015.gadā aprit 800 gadi, kopš pāvests Inocents III nodēvēja toreizējo Livonijas teritoriju, mūsdienu Latviju un Igauniju, par Terra Mariana jeb Māras zemi. Pāvests Francisks Latvijā vēl nav viesojies.

Un vēl

Sestdien Jēkabpils Sporta namā BK „Jēkabpils" aizvadīja kārtējo maču „Aldaris" Latvijas Basketbola līgā. Jēkabpilieši mājās uzņēma LBL debitantus – BK „Saldus". Ar šo spēli BK „Jēkabpils" iepazīstināja savus līdzjutējus ar jauno treneru sastāvu. Igora Miglinieka un Edmunda Valeiko vadībā jēkabpilieši guva cerēto uzvaru pār viesiem ar 84:74.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kā pieaugusi saslimstība ar onkoloģiskām slimībām; kuri Jēkabpils basketbolisti sestdien piedalīsies Zvaiogžņu spēlēm; kur ārstēsies Ukrainā spīdzinātais dumpinieks.

Sagaidot Pasaules Pretvēža dienu, šodien Veselības ministrijā tiks sniegta informācija par onkoloģisko situāciju Latvijā un analizētas saslimšanas ar ļaundabīgiem audzējiem tendences. Statistika liecina, ka Latvijā ļaundabīgie audzēji ir otrs biežākais iedzīvotāju mirstības cēlonis un pēdējos desmit gados mūsu valstī onkoloģisko pacientu skaits ir pieaudzis vairāk nekā par 24%. Pasaules Pretvēža dienu katru gadu visā pasaulē atzīmē 4.februārī.

Līdzjutēju balsojumā par Aldaris Latvijas Basketbola līgas Zvaigžņu spēles sastāviem vislielāko atbalstu saņēmis Leģionāru komandas saspēles vadītājs Dī Brauns. Leģionāru izlases pamatsastāvā iebalsots BK "Jēkabpils" uzbrucējs Mihals Hlebovickis. Zvaigžņu spēles komandu sastāvā iekļauti vēl četri BK "Jēkabpils" basketbolisti: Rinalds Sirsniņš, Pāvels Veselovs, Trojs Bārniss un Kamerons Randls. Zvaigžņu spēle notiks 9.februārī Jēkabpilī.

Turpinām ziņas

Lielākā daļa Baltijas iedzīvotāju pārtikai tērē līdz pat 50% no ģimenes ikmēneša ienākumiem, liecina pētījumu kompānijas "GfK" pētījums. Saskaņā ar pētījumu Igaunijā un Lietuvā līdz pat 50% no ģimenes ienākumiem pārtikai tērē 53% aptaujāto iedzīvotāju, savukārt Latvijā - 48%. Tāpat pētījums liecina, ka nozīmīgākais kritērijs pārtikas iegādē Baltijas iedzīvotājiem ir produkta kvalitāte un produkta svaigums.

Ukrainas opozīcijas aktīvistu mobilo patruļu jeb tā dēvētā Automaidana dalībnieks Dmitro Bulatovs, kura liecības par spīdzināšanu šokējušas starptautisko sabiedrību, svētdien vēlu vakarā ieradās Viļņā. Dažas stundas pirms tam Kijevas tiesa viņam bija atļāvusi pamest valsti, lai ārzemēs saņemtu medicīnisko palīdzību. Aktīvists 22.janvārī bija nolaupīts, tika spīdzināts un piekauts. Viņu atrada tikai pagājušopiektdien.

Un vēl kāda ziņa

Vakar, Sveču jeb Ziemas Māras dienā vai Murkšķa dienā, Alsungas novada Reģos mītošie murkšķi guļ dziļā ziemas miegā un nemaz nedomā vēl kādu laiku mosties. Tā kā šajā ziemas periodā līdz jaungadam Latvijā īstas ziemas nebija, tad arī murkšķi uzvedās, kā nu kurš, un īsti uz ziemas miegu aizgāja tikai ar stiprāka sala iestāšanos. Ziemas miegā murkšķi gulēs līdz februāra beigām - marta sākumam, tad pamazām modīsies.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: ko jaunais vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs domā par pašvaldību apvienošanos; cik daudz cilvēku janvārī guvuši apsaldējumus; kāpēc pat par niecīgāko ugunsnelaimi jāziņo ugunsdzēsējiem.

Jēkabpils Radio1 jau ziņoja, ka sestdien Krustpils novadā vizītē bija ieradies vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Viņš sacīja, ka ieradies iepazīšanās vizītē, jo vēlas rast priekšstatu par katras pašvaldības, tajā skaitā Krustpils novada galvenajām problēmām. Ne tik sen Eināra Cilinska priekštecis Edmunds Sprūdžs rosināja jaunu administratīvi teritoriālo reformu. Tā nozīmētu atkal lielāku pašvaldību veidošanu. Einārs Cilinskis sacīja, ka šai valdībai atvēlētajā īsajā laikā tik kardinālu reformu paveikt nav iespējams. Viņš arī norādīja, ka jau iepriekšējās reformas laikā tērēts gana daudz līdzekļu, tāpēc ir apsverams, vai ir lietderīgi tērēt līdzekļus vēl vienai reformai.

Turpinām ziņas

Janvārī ar apsaldējumiem vai ķermeņa atdzišanu slimnīcās nogādāti 150 cilvēki, ziņo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Jaunākā cietusī bijusi astoņus gadus veca meitene, kura guva virspusējus kāju apakšstilbu apsaldējumus, ejot mājās no skolas. Savukārt vecākajam cietušajam bijuši 95 gadi. Vīrietis mājās kritis un atsitis galvu pret palodzi, vairākas stundas nogulējis nekurinātā telpā un guvis ķermeņa atdzišanu.

Ministru kabineta komiteja šodien virzīja skatīšanai valdībā jaunu likumprojektu, kura mērķis ir noregulēt ūdenssaimniecības pakalpojumu nozari. Noteikta arī valsts un pašvaldību kompetence ūdenssaimniecības pakalpojumu sniegšanā. Jaunās likuma normas dos iespēju iedzīvotājiem pieslēgties vienotajam ūdensvadu un kanaliozācijas tīklam, tādējādi saņemot kvalitatīvu dzeramo ūdeni. Procesu uzraudzīs pašvaldības.

Un vēl kāda ziņa

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina uz sabiedriski nozīmīgām būvēm izsaukt ugunsdzēsējus, pat ja degšanu izdevies likvidēt pašu spēkiem. Tikai ugunsdzēsēji līdz galam var pārliecināties par to, vai kaut kur nav palikusi kāda dzirkstele, kas pēc pāris stundām var izraisīt jaunu ugunsgrēku. Ugunsdzēsības dienests atgādina, ka ēku īpašnieki ne vienmēr spēj novērtēt patieso drošības situāciju pēc uguns apdzēšanas.

Pļaviņu novada ziņas 16.00 un 19.00

"Latvenergo" izsludinājis iepirkumu Pļaviņu hidroelektrostacijas pārgāznes dzelzsbetona virsmas atjaunošanas remontam. Kā skaidroja "Latvenergo", paredzēts remontēt visu pārgāzni no jūnija līdz 2015.gada novembrim. Apsekojot Pļaviņu HES pārgāznes dzelzsbetona virsmu, konstatēts, ka pārgāznes virsmā ir iedobumi no četriem līdz 11 centimetriem, ir sairusi betona virskārta, izdrupumos redzams atsegts stiegrojums. Defekti radušies no bojājumiem, ko izraisa ūdens plūsma un atmosfēras iedarbība.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada kultūras centrā sākti remontdarbi, lai uzlabotu ēkas siltumefektivitāti. Projektu īsteno ar Klimata pārmaiņu finanšu instrumenta atbalstu. Fasādei veiks vienkāršoto renovāciju, un darbi galvenokārt notiks iekšpusē, nemainot ēkas ārējo izskatu. No ārpuses paredzēts mūrējuma šuvju remonts, atjaunos arī uzbrauktuvi un salabos ēkas apmali. Celtnieki šobrīd strādā telpās, siltinot ārsienas — noņem daļu sienas mūrējuma, klāj siltināmo materiālu un veic apdari. Pārbūvētas tiek arī logu ailes. Projekta kopējās izmak¬sas ir vairāk nekā 212 eiro.

Pļaviņu ģimnāzijas projekta nedēļas laikā bērnu bibliotēkā darbojās vairāki 6.b klases audzēkņi. Kāpēc jāēd dārzeņi un augļi? Kāpēc jāvingro? Kāpēc jātīra zobi katru dienu? Uz šiem un daudziem citiem jautājumiem par veselīgu dzīvesveidu atbildes mazajiem bērnudārza „Bērziņš” bērniem sagatavoja un sniedza Pļaviņu novada ģimnāzijas 6.b klases deviņi audzēkņi.

Un vēl kāda ziņa

Pļaviņu evaņģēliski luteriskajā baznīcā ar koncertu “Mīlestība nekad nebeidzas” 9. februārī pulksten 13.00 viesosies leģendārais tautas dziesminieks Haralds Sīmanis. Koncertā skanēs dažādu laiku dziesmas ar Eduarda Treimaņa — Zvārguļa, Arvīda Ulmes un Māras Zviedres vārdiem, būs dziesmas arī ar franču dzejnieka Fransuā Vijona vārdiem. Melodijas tapa Sunākstes baznīcā, kur Haralds Sīmanis veica restaurācijas darbus. Koncerts būs par ziedojumiem.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kas Latvijā ir izplatītākais nāves cēlonis; cik oizplatīta Eiropā ir  korupcijaa; vai Latvijā ir nepieciešama mežacūku izšaušana.

Pērn Latvijā līdzīgi kā gadu iepriekš, vēzis atklāts ap 11 tūkstošiem cilvēku. Lai gan pilni dati par onkoloģiskajām saslimšanām Latvijā pērn gaidāmi pavasarī, ārstu prognozes liecina, ka arī pērn biežākā onkoloģiskā saslimšana valstī bijusi ādas vēzis. Visbiežāk tika atklāts ādas vēzis, kam sekoja zarnu vēzis, plaušu, krūts un prostatas vēzis. No minētajiem pacientiem vairāk nekā seši tūkstoši bija sievietes, kurām visbiežāk tika atklāts krūts vēzis, ādas un zarnu vēzis.

Korupcija vēl joprojām ir problēma Eiropā, kas ietekmē visas Eiropas Savienības dalībvalstis, un Eiropas ekonomikai katru gadu tā izmaksā 120 miljardus eiro. Tā teikts Eiropas Pretkorupcijas ziņojumā. Šādu ziņojumu Eiropas komisija publisko pirmo reizi. Pretkorupcijas ziņojumā ir paskaidrota situācija katrā dalībvalstī - kādi ir izstrādātie pretkorupcijas pasākumi, kuri no tiem ir iedarbīgi, ko varētu uzlabot un kādā veidā to darīt.

Turpinām ziņas

Ja arī Latvijā pieņems lēmumu par noteikta skaita mežacūku izšaušanu, lai izvairītos no Āfrikas cūku mēra, tas nebūs risinājums problēmai, uzskata Latvijas Dzīvnieku aizsardzības biedrība. Ja tiks izšauta kāda daļa mežacūku - kaut vai 90%, neesot garantijas, ka atlikušajos 10% kāda nebūs inficējusies ar bīstamo slimību. Latvijā saistībā ar draudošo slimības tuvošanos ir noteikts augstākais trauksmes līmenis.

Kopumā Baltijas iedzīvotāji dzīvo mazāk taupīgi nekā pirms gada. Latvijā 25%, Lietuvā un Igaunijā pa 19% iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 65 gadiem atzīst, ka iegādājas par daudz pārtikas, tāpēc to kā pārpalikumu nākas izmest, liecina pētījumu kompānijas "GfK” pētījums. Pētījums apliecina, ka taupīga saimniekošana raksturīga Baltijas pensijas vecuma cilvēkiem - biežāk nekā citi iedzīvotāji pensionāri iegādājas tieši tik daudz pārtikas, cik nepieciešams, un neko neizmet.

Un vēl kāda ziņa

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis 4.februārī uz Soču Ziemas olimpiskajām spēlēm pavadīs trīs aizsardzības nozari pārstāvošus olimpiešus. Ar aizsardzības nozares vadību tiksies biatlonisti - kareivis Andrejs Rastorgujevs no Militārās policijas un zemessardze Žanna Juškāne no Studentu bataljona, kā arī slēpotājs - zemessargs Jānis Paipals no 25.kājnieku bataljona.

Atstājiet komentāru