2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Radio1 ziņas 2014.gada 31.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 31.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc vakar no Saeimas evakuēja cilvēkus; cik maksā elektrība Latvijā, cik – Igaunijā; kādu mantojumu saņēmusi Latvijas Lauksamniecības universitāte.

Saeimas galvenajā namā vakarrīt bez iepriekšēja brīdinājuma ieslēdzās trauksmes signalizācija un notika cilvēku evakuācija. Saeimā atskanēja trauksmes paziņojums vairākās valodās. Deputāti un Saeimas darbinieki pameta parlamenta ēku. Trauksme atskanēja parlamenta sēdes pārtraukuma laikā. Vēlāk noskaidrojās, tā bija mācību trauksme, lai izvērtētu apsardzes un Saeimas darbinieku rīcību ārkārtas situācijā.

Igaunijā no aprīļa elektroenerģija mājsaimniecībām maksās par aptuveni trijiem centiem mazāk nekā Latvijā. Latvenergo piedāvā no 1.aprīļa iegādāties elektroenerģiju par nepilniem 17 centiem, bet Igaunijas kompānija „Esti energia” piedāvātā cena nesasniedz 14 centus par kilovatstundu, turklāt tas ir šīs kompānijas dārgākais piedāvājums. Igaunijā par elektrību jāmaksā arī mazāk nekā šobrīd pēc Latvijā noteiktā tarifa.

Kailsala dēļ 80% no apdrošinātām ziemāju sējumu platībām pastāv paaugstināts izsalšanas risks, liecina apdrošināšanas sabiedrības BTA apkopotā informācija. Vislielākās ziemāju sējumu platības no BTA apdrošinātiem sējumiem, kas varētu izsalt, ir ziemas kvieši - aptuveni 1000 hektāru, ziemas rapsis - aptuveni 500 hektāru, kā arī hibrīdie rudzi. vislielākais izsalšanas risks ziemājiem pastāv Latvijas centrālajā daļā.

Turpinām ziņas

Saeima atbalstīja grozījumu projektu likumā, kas paredz, ka par neattaisnotu veselības stāvokļa pārbaudes neveikšanu iekšlietu sistēmas amatpersonas varēs atstādināt no amata un atvaļināt no dienesta. No amata pienākumiem par šādu pārkāpumu varēs atstādināt uz laiku, kas nepārsniedz trīs mēnešus. Par šo laiku amatpersonām netiks izmaksāta arī darba samaksa.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte saņēmusi pusmiljonu ASV dolāru vērtu mantojumu no ASV dzīvojušās un jau mirušās absolventes Mirdzas Oškalnes. Viņa 1938.gadā Latvijā ieguvusi agronomes grādu un novēlējusi, lai pēc nāves viss viņas īpašums tiktu nodots toreizējās Jelgavas Lauksaimniecības akadēmijas tagadējās pēcteces - LLU - rīcībā. Mantojumu veido gan skaidra nauda, gan akcijas.

Un vēl

Leģendārā F-1 pilota Mihaela Šūmahera pārstāvji ceturtdien oficiāli apstiprinājuši, ka mediķi sākuši darbības, lai Šumaheru pamodinātu no mākslīgās komas. Šūmahers komā atrodas jau mēnesi. Atgādinām, ka F1 pilots guva smagas traumas pērnā gada 29.decembrī slēpojot un ārsti viņam izraisīja mākslīgo komu. Pagaidām nav zināms, kad mediķu centieniem būs kāds rezultāts.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāpēc Latvenergo igauņiem elektrību pārdod lētāk; cik daudz ārstu izbrauc uz ārzemēm; kāda svinīga ceremonija vakar notikusi Sočos.

Krievija apturējusi cūkkopības produkcijas importu no Eiropas Savienības valstīm saistībā ar Āfrikas cūku mēri Lietuvā. Importu atsāks, kad Krievija būs saņēmusi no Eiropas Komisijas drošības garantijas par iespējamo šīs slimības izplatību valstīs, kas robežojas ar Lietuvu. Pagājušajā nedēļā, kad divām Lietuvas dienvidos nomedītām mežacūkām tika atklāts Āfrikas cūku mēris, Krievija jau aizliedza Lietuvas cūkgaļas importu.

"Latvenergo" piedāvājums elektroenerģijas daļai Igaunijā ir par aptuveni 6% lētāks nekā Latvijā. Tas tiek skaidrots ar to, ka elektroenerģija tiek piegādāta no elektroenerģijas biržas Igaunijas cenu apgabala. Latvijā elektrība esot dārgāka tāpēc, ka starp Igauniju un Latviju ir tehniski pārvades ierobežojumi, kas sadārdzina elektroenerģijas cenu vasaras un rudens mēnešos.

Latvijas Ārstu biedrībā notika diskusija par plaušu transplantācijas iespējām un nepieciešamību Latvijā. Visi dalībnieki bija vienisprātis, ka tas Latvijā ir nepieciešams, bet tuvākajos gados finansējuma tam, visticamāk nebūs. Operācijas cenas dažādās valstīs atšķiras, piemēram, Austrijā tie ir apmēram 120 tūkstoši eiro, bet Igaunijā un Baltkrievijā - 60 tūkstoši eiro.

Turpinām ziņas

Pērnā gada laikā uz ārzemēm devies strādāt 201 ārsts - visvairāk tādu, kas tikko saņēmuši ārsta diplomu, un zobārsti, pastāstīja Latvijas Ārstu biedrībā. Visvairāk ārstu aizbraukuši uz Lielbritāniju un Vāciju. Galvenais iemesls, kāpēc uz ārsti dodas strādāt uz ārzemēm, ir zemais atalgojums Latvijā un izdevīgākas iespējas turpināt profesionālo apmācību rezidentūrā.

Pērn salīdzinājumā ar 2012.gadu mazumtirdzniecības apgrozījums kopumā ir pieaudzis par 4%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati. Decembrī straujākais apgrozījuma pieaugums bija mēbeļu, apgaismes ierīču un cita veida mājsaimniecības piederumu mazumtirdzniecībā,  lietotu preču,  tekstilizstrādājumu un mājsaimniecības elektroierīču mazumtirdzniecībā

Un vēl

Vakar Sočos svinīgās ceremonijās durvis vēra XXII Ziemas olimpisko spēļu sportistu ciematiņi, vēsta Krievijas masu mediji. Centrālajā ciematā, kas atrodas pie olimpiskā stadiona un ledus hallēm, var apmesties līdz 3000 cilvēku. Šī ciemata mēra pienākumi uzticēti slavenajai krievu vieglatlētei Jeļenai Isinbajevai. Otrs lielākais olimpiskais ciemats atrodas kalnos un tajā pārsvarā dzīvos kalnu slēpotāji, snovbordisti un frīstailisti.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu balvu ieguvusi Jēkabpils ārste Mirdza Brikmane; cik lielas algas saņem Latvijas bankas sētnieki un sekretāres; vai sala dēļ odu vasarā būs mazāk.

Apkopojot vairāk nekā 5700 sabiedrības balsojumā iesniegtās balsis, noskaidroti pērnā gada populārākie veselības aprūpes speciālisti Latvijas reģionos. Gada ārstu TOP 20 iekļuvusi Jēkabpils ģimenes ārste un bērnu daktere Mirdza Brikmane. Šodien Rīgā notiks Gada balvas medicīnā ieguvēju svinīgā apbalvošana, kurā ikviens nomināciju ieguvējs saņems balvu – statueti, veidotu kā dzīvības asnu.

Šodien Latvijā ieradīsies divi Lietuvas Ugunsgrēku izmeklēšanas centra eksperti, lai Latvijas policijas izmeklētājiem nodotu Rīgas pils ugunsgrēka izcelšanās iemesla un vietas ekspertīžu rezultātus. Rīgas pils, kurā noritēja rekonstrukcijas darbi, dega pērn 20.jūnijā, un policija solīja, ka jau rudenī būs zināms, kāpēc tā aizdegusies. Pēc tam sekoja termiņa pagarinājumi, jo lietuviešu kolēģu darbi ieilga.

Turpinām ziņas

Latvijas Bankas administratīvie izdevumi, ieskaitot darbinieku atalgojumu, ir augstāki nekā Lietuvas vai Igaunijas centrālajās bankās, ja rēķina uz vienu iedzīvotāju, šodien raksta „Neatkarīgā”. Sētnieks šajā iestādē saņem vidēji 433 eiro mēnesī, sekretāres un lietvedes no 1000 līdz 2000 eiro, galvenie speciālisti – līdz 2600 eiro, bet bankas prezidents – vairāk nekā 9000 eiro. Banka pērn apmaksājusi saviem darbiniekiem arī apģērba iegādi prestižos veikalos un izklaides pasākumus.

Ventspils mērs Aivars Lembergs ir atteicies no Zaļo un zemnieku savienības premjera amata kandidāta lomas, tomēr pieļauj, ka nākotnē varētu piedalīties kādās vēlēšanās. „Nekad nesakiet – nekad!” viņš izteicies intervijā „Neatkarīgajai”. Viņš diez vai startētu Eiroparlamenta vēlēšanās, jo uzskata, ka tur varot sajukt prātā no nekā nedarīšanas. Taču Latvijas parlamentā Lembergs varētu startēt.

Un vēl kāda ziņa

Valda uzskats, ka silta ziema veicina insektu vairošanos vasarā, bet auksta ziema tos iznīdē. Latvijas Dabas muzeja entomologs Jānis Dreimanis skaidro, ka šībrīža laikapstākļi neietekmē ne odus, ne ērces. Tas, vai insekti pārdzīvos ziemu, ir atkarīgs nevis no temperatūras, bet gan no nokrišņu daudzuma. Ja šoziem tā arī normāli neuzsnigs, tad odu pavasarī būs mazāk. Toties ērces neietekmē ne aukstums, ne nokrišņi, skaidro speciālists.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Jēkabpils Namu pārvaldi atkal nodos privatizācijai; kādu īpašu vitrāžu šovakar prezentēs Krustpils kultūras namā; kāda izrāde šodien notiks Jēkabpils Tautas namā. Jēkabpils domes Finanšu komitejas sēdē tika skatīts lēmuma projekts, kas paredz samazināt privatizējamās SIA „JK Namu pārvalde” pamatkapitālu un tas nozīmē, ka tuvākajā laikā varētu sākties Jēkabpils namu pārvaldes privatizācija. Jēkabpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Raščevskis pastāstīja, ka pamatkapitāls samazināts, izpildot tiesas nolēmumu. Iepriekš Namu pārvaldes privatizācija tika izsludināta 2006.gadā. Lēmuma projekts vēl jāpastiprina Jēkabpils domei.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 19.00 Krustpils kultūras namā notiks Rīgas Doma jaunās vitrāžas "Ar degsmi par brīvu Latviju" prezentācija. Sabiedriskā kustība "Mans Doms" ir Rīgas Doma un biedrības "Ascendum" ilgtermiņa sadarbības projekts. Šobrīd projekta „Mans Doms" lielākā aktivitāte ir Rīgas Doma jaunā vitrāža "Ar degsmi par brīvu Latviju", kas ir veltījums 1991. gada barikāžu dalībniekiem un atmodas laikam kopumā.

Šodien pulksten 18.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Jēkabpils Tautas teātra izrāde – Aivara Bankas pārpratumu komēdijas „Meitiņa” iestudējums. Šī luga pirmizrādi piedzīvoja pagājušā gada novembrī Amatierteātru festivāla „Laipa” norises laikā. Izrādes režisore ir Inta Ūbele. Lomās ir Jēkabpilī visiem zināmi aktieri, tajā skaitā Maija Veide, Aivars Eglītis, Jānis Saliņš, Inita Zarkeviča, Agrita Vidže un citi.

Un vēl kāda ziņa

Par Latvijā vērojamo salu sūdzēties būtu grēks - citviet pasaulē mēdz būt krietni vēsāks. Pasaulē aukstākās pilsētas titulu bez grūtībām iegūst Krievijas pilsēta Jakutska, kur vidēji siltā ziemā gaisa temperatūra ir -40 grādi, bet šajās dienās termometra stabiņš svārstās ap -50 grādiem pēc Celsija. Siltās vasaras dienās gaiss Jakutskā iesilst līdz +25 grādiem, kamēr ziemā noslīd līdz -60 un pat zemāk.

Līvānu novada ziņas 16.00 un 19.00

Šonedēļ kārtējā domes sēdē apstiprināts Līvānu novada domes šā gada budžets. Ieņēmumos plānoti vairāk nekā 12 miljoni eiro, bet izdevumos – gandrīz 14 miljoni eiro. Lielākā daļa izdevumu jeb 32 procenti tiks novirzīti izglītībai, tajā skaitā brīvpusdienu apmaksai visiem skolēniem līdz 12.klasei. Turpmāk Līvānu novadā vairs nebūs jāmaksā arī par sporta skolu. Tāpat budžeta līdzekļus plānots tērēt algu paaugstināšanai pašvaldības iestādēs. Pašvaldība turpinās arī pērn iesāktos darbus. Šogad budžetā paredzēti 67 tūkstoši eiro Līvānu 1.vidusskolas ēdnīcas kompleksa remontam. Budžetā plānots piešķirt naudu arī Līvānu npilsētas centra labiekārtošanai un apgaismojuma uzlabošanai.

 

Šodien Līvānos rekonstruētajās jauniešu centra "Paspārne" telpās atklāts multifunkcionāls jaunatnes iniciatīvu centrs "Kvartāls". Centrā tiks piedāvātas neformālās izglītības, brīvā laika pavadīšanas, brīvprātīgā darba un dažādas pašu jauniešu iniciatīvas iespējas. Vasarā "Kvartāls" saviem apmeklētājiem piedāvās arī futbola laukumu ar mākslīgo segumu un tribīnēm, skeitparku, pludmales futbola un volejbola laukumus, kā arī strītbola laukumu ar sešiem groziem. Projekta kopējās izmaksas ir divi miloni 344 eiro, no kuriem 85% ir Eiropas reģionālās attīstības fonda finansējums.

Nākamnedēļ, 8.februārī, svinīgā pasākumā Līvānu novada Kultūras centrā pasniegs pašvaldības "Gada balvu kultūrā". Par Labāko amatiermākslas kolektīvu atzīts Līvānu novada kultūras centra tautas deju ansamblis "Silava". Balvu nominācijā "Labākais vadītājs" saņems Līvānu novada kultūras centra sieviešu senioru kora "Sendienas" vadītājs Edgars Znutiņš. Par labāko kultūras pasākumu Līvānu novadā aizvadītajā gadā atzīts Dziesmu svētku ielīgošanas pasākums. Tā galvenā organizētāja ir Dienvidlatgales folkloras kopu koordinatore Anna Kārkle.Savukārt par labāko vizuāli estētiskā tēla veidotāju kultūras iestādēs atzīts Līvānu novada kultūras centra speciālists Artis Ojārs Skrūzmanis.

Un vēl

Šovakar pulksten 18.00 Līvānu kultūras centrā notiek Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde - tautas komēdija LATGOLA .LV. Izrādes režisors ir Valdis Lūriņš. Izrādē spēlē tādi pazīstami aktieri kā Uldis Dumpis, Dace Bonāte, Indra Burkovska un Voldemārs Šoriņš. Biļetes uz šo izrādi Līvānos tika izpārdotas jau pirmajā dienā.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kādi noteikumi jāievēro, kurinot krāsnis; kaas rīt ieradīsies vizītē Krustpils novada domē; kādi sporta un kultūras pasākumi rīt noitks Jēkabpilī.

Aukstajā laikā pieaug ugunsgrēku skaits, ko izraisījusi sodrēju degšana. Tādēļ ugunsdzēsēji atgādina, kādi noteikumi jāievēro, lai izvairītos no šīs nelaimes. Ugunsdrošības noteikumi paredz, ka ķieģeļu dūmvads jātīra ne retāk kā vienu reizi gadā, savukārt ķieģeļu dūmvadi ar oderējumu un metāla dūmvadi - ne retāk kā vienu reizi divos gados. Jāatceras, ka izdedžus drīkst bērt tikai metāla traukos un nekādā gadījumā nedrīkst tos uzglabāt kurtuves telpā. Kurtuves priekšā ir jābūt degt nespējīgam - vislabāk metāla – klājam.

Šosestdien, 1. februārī, Krustpils novada pašvaldībā vizītē ieradīsies Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis. Ministrs tiksies ar Krustpils novada pašvaldības vadību, bet no pulksten 16.00 līdz 16.50 Krustpils novada pašvaldības konferenču zālē Rīgas ielā 150a jebkuram būs iespēja tikties ar ministru un uzdot viņam jautājumus. Ministram plānota arī piedalīšanās Krustpils domes administrācijas labāko darbinieku apbalvošanas pasākumā Krustpils kultūras namā.

Turpinām ziņas

Rīt Jēkabpilī, auto trasē pie Radžu ūdenskrātuves sāksies tradicionālās ziemas autobraukšanas sacensības "Lūsis 2014". 2WD un 2WD-R klasēs sāksies pulksten 10, bet apbalvošana – pusvienos dienā. Pulksten 11 sāksies reģistrācija pilnpiedziņas automašīnām, bet sacensības šajā klasē – pulksten 13.00. Sacensībās atļauts piedalīties dalībniekiem, kuri ir pieteikušies un izgājuši automašīnas tehnisko pārbaudi. "Lūsis 2014" būs jau trešās ziemas braukšanas sacensības, kuras ar Jēkabpils pilsētas pašvaldības atbalstu organizē biedrība "SKN Sports".

Rīt pulksten 17.00 Jēkabpils Tautas namā notiks Ligindras Veides 50 gadu jubilejas koncerts. Tajā piedalīsies vairāki tautas mākslas kolektīvi - Krustpils Kultūras nama jauktais koris „Noskaņa”, bērnu vokālā studija „Dziesmiņa”, meiteņu vokālais ansamblis „Supermeitenes”. Koncertu kuplinās arī jauniešu deju kolektīvs „Delveri” un mūzikas skolas „Yamaha” audzēkņi. Koncertu vadīs Jēkabpils tautas teātra aktieri Maija Veide un Pēteris Draņevičs.

Un vēl kāda ziņas

Vēl šodien līdz pusnaktij ir iespējams nobalsot par tautas deju kolektīva “Sadancis” projektu „Dalība XIV latviešu dziesmu un deju svētkos Kanādā”. Projekta mērķis ir iegūt 4269 eiro finansējumu daļēju deju kolektīva ”Sadancis” ceļa izdevumu segšanai uz Kanādu. Balsot var sociālajos tīklos - draugiem .lv - sadaļā LabieDarbi.lv. Dziesmu svētki Hamiltonā notiks no 3.līdz 6.jūlijam.

 

Atstājiet komentāru