2024.gada 16. aprīlis

Alfs, Bernadeta, Mintauts

Radio1 ziņas 2014.gada 30.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 30.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: cik daudz cilvēku saslimuši ar gripu; ko par krievu skolu ieviešanu Latvijā domā izglītības ministre; kādi neparasti taksometri ieviesti kādā pilsētā Norvēģijā

Pagājušās nedēļas laikā ar diagnozi «gripa» slimnīcās nogādāti deviņi pacienti. Tas vērtējams kā pieaugums, salīdzinot ar gada trešo nedēļu, kad ar gripu netika hospitalizēts neviens pacients, informē Slimību profilakses un kontroles centrs. Aizvadītās nedēļas laikā pie ģimenes ārstiem vērsušies divi pacienti, kuriem konstatēta gripa - tas ir tieši tikpat, cik nedēļu iepriekš. Jēkabpilī nedēļas laikā nav konstatēts neviens saslimšanas gadījums ar gripu.

Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete, tiekoties ar Krievijas vēstnieku Latvijā Aleksandru Vešņakovu, uzsvērusi, ka nekādas Krievijas vispārējās izglītības iestādes Latvijā netiks atvērtas. Ministre paudusi stingru nostāju, un norādīja, ka mazākumtautību izglītība Latvijā jau patlaban ir labā līmenī.Druviete apšauba, ka Krievijai varētu izdoties īstenot savu ideju, ievērojot Latvijas normatīvos aktus.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība joprojām uztur prasību par izdienas pensiju saņēmēju loka paplašināšanu un par to informēja arī jauno labklājības ministru Uldi Auguli. Arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers uzskata, ka pašreizējā koncepcija ir "nabadzīga un nelabvēlīga darbiniekiem". Labklājības ministrs tikšanās laikā esot devis pārliecību, ka visi arodbiedrību priekšlikumi tiks izskatīti un tiem kopīgi tiks meklēti risinājumi.

Turpinām ziņas

Valsts ieņēmumu dienests, Valsts policija un Valsts robežsardze pagājušajā gadā no nelikumīgas aprites izņēmušas aptuveni 310 tūkstošus litru degvielas un aptuveni 114 tūkstošus litru dažādu alkoholisku dzērienu. No aprites izņemtās degvielas lielākā daļa bijusi dīzeļdegviela. Pagājušā gadā ir saglabājusies tendence ievest valstī degvielu no trešajām valstīm. Likvidēti vairāki uzņēmumi, kas tika izmantoti, lai ar atvieglotiem noteikumiem varētu ievest dīzeļdegvielu.

Pirmā topošo pilsoņu svinīgā solījuma par uzticību Latvijai ceremonija plānota 21.februārī Saeimas Sarkanajā zālē.Plānots, ka solījumu dos ap 30 vai 40 personas, kuras uzņem Latvijas pilsonībā. Persona šo solījumu dod, ja noskaidrots, ka nav šķēršļu tās uzņemšanai Latvijas pilsonībā. Svinīgās ceremonijas kārtību nosaka Ministru kabinets Pilsonības likumā noteiktais pasākums tiks rīkots sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi.

Un vēl kāda ziņa

Cerībā pievilināt tūristus kāda lidosta Norvēģijas tālajos ziemeļos ieviesusi suņu kamanu taksometrus. Pirmais no astoņiem suņu kamanu taksometriem izbrauca no lidostas vakar no rīta, lai 45 minūšu braucienā cauri sniegotajai apkaimei nogādātu pasažierus Sniega viesnīcā. Viesnīca cer, ka divu līdz piecu gadu laikā suņu kamanu taksometri kļūs par komerciāli izdevīgu pakalpojumu un liks izvēlēties tieši šo, nevis kādu citu vietu Norvēģijā.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: par ko šodien lems Līvānu novada dome; kur ārstējas Kijevā piekautie demonstranti; kā vakar veicies Jēkabpils basketbola komandai.

Līvānu novada domes deputāti šodien lems par ieceri piešķirt brīvpusdienas visiem bērniem, kuri apmeklē Līvānu novada skolas un pirmsskolas izglītības iestādes, no piecu gadu vecuma līdz pat 12.klasei. Ģimeņu budžetā tādējādi tiks ietaupīti vidēji 17 eiro mēnesī par vienu skolēnu, pusdienu cena Līvānu novada skolās ir 85 centi. Pērn Līvānu pašvaldība piešķīra brīvpusdienas bērniem līdz 9.klasei.

Minimālā darba alga zemākajam medicīnas personālam Latvijas slimnīcās ir 239 eiro jeb 168 lati likumā noteikto 320 eiro jeb 225 latu vietā, pastāstīja Latvijas Slimnīcu biedrības vadītājs Jevgēņijs Kalējs. Arī slimnīcu finansējums nav pietiekams minimālo algu palielināšanai. Slimnīcu biedrība uzskata, ka šāda situācija nav pieļaujama un šis jautājums jārisina valdības līmenī nevis Veselības ministrijai vienai pašai.

Policijas darbinieki atsavinājuši vērienīgu nelegālo cigarešu partiju, kas no Baltkrievijas tikusi pārvietota pa Daugavu. Aizturēts arī iespējamais noziedzīgais sešu cilvēku grupējums, kas ar to nodarbojies. Nelegālā prece – 11 tūkstoši paciņas cigarešu uzieta un izvilkta upes krastā Daugavpils pilsētas robežās. Plosts bija maskēts tā, lai līdzinātos ledus gabalam, kā arī bija aprīkots ar novērošanas mehānismu.

Turpinām ziņas

Sadursmēs Kijevā cietušie protestētāji baidās meklēt palīdzību slimnīcās, jo tieši no palātas viņi var tikt aizvesti uz izmeklēšanas izolatoru, neraugoties uz to, cik smags ir viņu stāvoklis. Tā situāciju raksturojis pirmais ievainotais ukraiņu protestētājs, kas nogādāts Lietuvā, lai saņemtu medicīnisko palīdzību. Lietuva apņēmusies ārstēt un sniegt rehabilitāciju desmit Ukrainas protestos cietušajiem, atvēlot tam kopumā 50 tūkstošus 000 litu jeb 14 500 eiro.

Apritējis mēnesis kopš septiņkārtējais Formula-1 čempions neveiksmīgi krita, Alpos slēpojot. Pēc galvas operācijām Mihaels Šūmahers ieslīga komā, un izskanēja prognozes, ka viņš var vairs nepamosties. Šūmaheru uzraugošie ārsti ir gatavi sākt viņa atmodināšanu, taču pieļauj, ka pēc tam viņš vairs nebūs Šūmahers. Bažas izraisa tieši iespējamais stāvoklis pēc atmodināšanas, jo sportists pārāk ilgi bijis komā.

Un vēl

Vakar „Aldaris” Latvijas Basketbola līgā Jēkabpils basketbolisti izbraukumā ar 77:81 piekāpās BK „Liepāja/Triobet” komandai. Šī spēle BK „Jēkabpils” komandai bija nozīmīga ar Igora Miglinieka un Edmunda Valeiko debiju treneru amatā. Papildus spriedzi izbraukuma mačā radīja tas, ka komandas šobrīd atrodas līdzās LBL pamatturnīra tabulā - BK „Jēkabpils” – ceturtā vieta, BK „Liepāja/Triobet” – piektā.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu filmu šodien varēs noskatīties Jēkabpils Tautas namā; kā Saeimas deputāte tikusi pie pensionāru personas datiem; kāda stihija piemeeklējusi ASV dienvidu štatus.

Šodien pulksten 18.00 Jēkabpils tautas namā pirmo reizi tiks demonstrēts dokumentālā filma par Atzinības Krusta kavalieri, Jēkabpils Goda pilsoni Valdi Sakaru. Viņš strādājis par fizkultūras skolotāju, auto apmācības instruktoru, 30 gadus vadījis fotopulciņu. Sakara vadībā tapušas 73 filmas, kuras atzinīgi novērtētas ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā. Filmas režisore ir Inga Nestere, tekstu autore Aleksandra Ugrika, operators – Ģirts Spēlmanis.

Šodien stājas spēkā Āfrikas cūku mēra dēļ noteiktais aizliegums no Lietuvas inficētās teritorijas ievest Latvijā dzīvnieku barību. Aizliegums attiecas uz Druskininku, Traķu, Alītas, Lazdiju un Varēnas rajona teritoriju. No šīs teritorijas nedrīkst ievest tur ražoto, pārstrādāto vai pārpakoto dzīvnieku barību. No minētās Lietuvas teritorijas noteikts arī aizliegums dzīvu cūku ievešanai. Tāpat joprojām Latvijā noteikta pastiprināta cūku turēšanas kontrole.

Turpinām ziņas

Krievijas uzraudzības dienestu noteiktie ierobežojumi Latvijas šprotu ražotājiem bija tehniska, nevis politiska problēma un patlaban incidents ir izsmelts, norādīja Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs. Jau ziņots, ka Krievijas veterinārais dienests 13.janvārī paziņoja par paaugstinātu benzopirēna līmeni Latvijas šprotēs un no tirdzniecības izņēma 24 tūkstošus uzņēmuma „Kolumbija” šprotu kārbas.

Kāda Jūrmalā dzīvojoša pensionāre, kas personīgi nepazīst Saeimas deputāti Ivetu Griguli un ir pārliecināta, ka nav devusi piekrišanu savu datu izpaušanai, no Grigules saņēmusi personīgi adresētu apsveikumu Jaunajā gadā, vēsta LTV raidījums "Panorāma". Izrādās, ka kopumā Jaunajā gadā Grigule sūtījusi apsveikumus aptuveni 800 cilvēkiem, galvenokārt pensionāriem. Nav gan zināms, kā viņa tikusi pie viņu personas datiem.

Un vēl kāda ziņa

Savienoto Valstu dienvidus trešdien paralizējis sniegputenis.  Naktī uz trešdienu tūkstošiem bērnu bija spiesti nakšņot skolās, jo ceļi bija neizbraucami. Savukārt autovadītāji bija iesprostoti uz piesnigušajiem ceļiem. Ziemas vētras dēļ dzīvību zaudējuši 12 cilvēki. Aukstums skāris pat tādus štatus kā Teksasa, Alabama un  Florida, kur daudzām pilsētām vispār nav sniega tīrītāju un automašīnu sāls kaisīšanai uz ceļiem.

 

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: kur un kāpēc no šodienas Jēkabpilī tiks atvērta jauna patvēruma vieta bezpajumtniekiem aukstajā laikā? Vai pašvaldībām jāsedz Sarkanā Krusta organizācijas rēķini par siltumu; kāda grāmata izgusrota ASV

Jau vairākas nedēļas Latvijā valda sals un termometra stabiņš naktīs noslīd zem mīnus 20 grādu atzīmei, bet dienās pakāpjas tikai līdz mīnus 15 - mīnus 10 grādu atzīmei. Aukstajā laikā visgrūtāk klājas cilvēkiem bez noteiktas dzīves vietas. Jēkabpilī pašvaldība ir noteikusi vairākas patvēruma vietas aukstajā laikā, kas atvērtas visu diennakti - Jēkabpils Sociālā dienesta vestibilā, Brīvības ielā 45, nakts patversmē, Zaļajā ielā 7, Ģimenes krīzes centrā, Rīgas ielā 237 un Jēkabpils autoostā. Izprotot situāciju un nepieciešamību palīdzēt bezpajumtniekiem aukstajā laikā, iedzīvotāji neatbalsta Jēkabpils autoostas pārvēršanu par patvēruma vietu. Vairāki autoostas pasažieri ir sūdzējušies, ka patlaban neesot iespējams uzturēties autoostā normāliem pasažieriem, jo telpā valda neciešama smaka, ko rada bezpajumtnieku antisanitārais dzīves veids. Sūdzības ir uzklausījusi Jēkabpils dome, Jēkabpils autobusu parks un policija. Tāpēc nolemts, ka no šodienas pulksten četriem pēcpusdienā bezpajumtniekiem tiek atvērtas telpas Zaļā ielā līdzās nakts patversmei uz kurām tiks nogādāti no Jēkabpils autoostas tie bezpajumtnieki, kas tur atradīsies alkohola reibumā vai kuru apģērbs būs tik antisanitārs un smakojošs, ka konkrētais cilvēks ar savu klātbūtni radīs neiespējamu citu cilvēku līdzāspastāvēšanu. Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Dainis Līcis uzsvēra, ka neatkarīgi no saņemtajām sūdzībām aukstajā laikā visas patvēruma vietas, arī Jēkabpils autoostā paliks atvērtas visu diennakti, jo ikviena cilvēka dzīvība ir nozīmīga un pašvaldībai jārada iespēja cilvēkiem paglābties no sala.

Jēkabpils domes Finašu komitejas sēdē šodien deputātu diskusiju izraisīja lēmuma projekts par komunālo maksājumu segšanu Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļai. Tika diskutēts, vai pašvaldībai būtu jāsedz maksa par siltumu sabiedriskā labuma biedrībām. Šis lēmuma projekts jāapstiprina Jēkabpils domes sēdē.

Turpinām ziņas

Saeimas deputātu vairākums šodien atbalstīja ieceri vēl 30 gadus neatvērt čekas maisus un neatklāt datus par personas sadarbību ar valsts drošības komiteju. Patlaban spēkā esošais likums paredz, ka šis termiņš noslēdzas šogad 19.maijā. Par tā dēvēto čekas maisu atvēršanu Latvijā diskutēts jau kopš neatkarības atjaunošanas. Taču arī norādīts, ka Latvijā atrodamajos čekas maisos palikušas vien 5000 kartītes, lai arī to bijis pat vairāk par 25 tūkstošiem.

Valsts ieņēmumu dienesta kinologi ar skaidras naudas meklēšanas darba suņiem pērn 12 gadījumos ir atklājuši nedeklarētu skaidru naudu vairāk nekā 210 tūkstošu eiro vērtībā. Pērn atklāts mazāk nedeklarētas naudas nekā 2012.gadā, kad tika atklāta nedeklarēta nauda kopumā vairāk nekā miljona eiro apmērā. Par nedeklarētas naudas pārvietošanu pērn noformēti 33 administratīvā pārkāpuma protokoli.

Un vēl kāda ziņa

Masačūsetsas tehnoloģiskā institūta pētnieki radījuši "dzīvu" grāmatu, kura žņaudz savu lasītāju un liek fiziski just līdzi grāmatas varoņiem. Lai "dzīvā" grāmata pildītu savas funkcijas, tajā iemontēti raidītāji, kas savienoti ar īpašu vesti, kas lasīšanas laikā jāvalkā lasītājam, vēsta ārvalstu mediji. Piemēram, ja grāmatas galvenais varonis nokļūst bīstamā situācijā, vesta saraujas. Kad jāuztraucas - veste sāk vibrēt.

 

Jēkabpils novada ziņas 16.00 un 19.00

 

Jēkabpils novada koris "Putni" aicina jaunus dalībniekus, no Ābeļiem, Vidsalas, Leimaņiem, Slates, Dignājas, Dunavas, Rubeņiem un Kaldabruņas, un citiem pagastu nostūriem. Vecuma ierobežojuma nav, galvenais ir vēlēšanās un varēšana dziedāt. Mēģinājumi notiek ceturtdienu vakaros no pulksten 18.30 Zasas kultūras namā. Novads nodrošina ikvienam kora dalībniekam transportu uz mēģinājumiem. Lai pieteiktos, ir jāzvana Anitai Ķikutei pa tālruni 26810767 vai 20371520.

Turpinām ziņas

Svētdien, 26. janvārī, Ābeļu pamatskolā notika Jēkabpils novada sporta diena. Dalībnieki sacentās volejbolā, šautriņu mešanā, galda tenisā, dambretē un svara stieņa spiešanā guļus. Vislielākā dalībnieku pārstāvniecība, neapšaubāmi, sacentās volejbola turnīrā, kurā startēja 8 vīriešu un 3 sieviešu komandas. Volejbola turnīrā sievietēm uzvaru turnīrā svinēja Jēkabpils novada komanda. Volejbolā vīriešiem pārāka izrādījās komanda “Šūli”, kura uzvarēja Ābeļu komandu. Šautriņu mešanā sieviešu grupā uzvarēja Madara Jakubovska, vīriešu konkurencē - Raitis Doļņikovs.Galda tenisā sievietēm 1.vietu ieguva Jekaterina Jekaraševa, vīriešiem - Andis Znotiņš. Svara stieņa spiešanā guļus sievietēm 1.vietu ieguva Guna Stūrīte, Vīriešiem – Rolands Degro.

Un vēl kāda ziņa

Jēkabpils novada sporta dienā labus rezultātus izcīnīja dambretisti.Vīriešiem grupā 50+ uzvaru svinēja Alberts Veigurs. Dambretē vīriešiem uzvaru svinēja Kristaps Vanags. Dambretē sievietēm dalību bija pieteikušas tikai 3 dalībnieces, taču, izspēlējot savstarpējās spēles, 2. vietā ierindojās Andra Lemaka, 1. vieta Kristīnei Lemakai. 1. vietu sievietēm dambretes grupā 50+, pierādot savu meistarību, nopelnīja Anita Lemaka.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kādas elektrības cenas piedāvā uzņēmums “Baltcom”; kas jāatceras, iegādājoties gāzes balonus; cik daudz Latvijas iedzīvotāju Latvijā sevi uzskata par turīgiem.

Šodien Krustpils novada pašvaldības izbraukuma domes sēdē Kūku pagastā pašvaldības deputāti vienbalsīgi apstiprinājuši pašvaldības 2014.gada budžetu. Ieņēmumos paredzēti 6 miljoni 917 tūkstoši eiro, kas ir par 8 % mazāk nekā pērn. Izdevumos plānoti 8 miljoni 567 tūkstoši eiro jeb par 5%. Lielākie ieņēmumi plānoti no iedzīvotāju ienākuma nodokļa – vairāk nekā miljona latu apmērā. Viena no prioritātēm pašvaldībai būs vispārējās vidējās, pamatizglītības un pirmsskolas izglītības pieejamības nodrošināšana novadā.

Aizvadītajā diennaktī ķermeņa atdzišanu vai apsaldējumus guvuši 10 cilvēki, bet viens vīrietis gājis bojā, ziņo Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. 53 gadus vecs vīrietis Zemgalē no rīta atrasts nekurinātās telpās antisanitāros apstākļos. Vīrietim konstatēts alkohola reibums un smaga ķermeņa atdzišana. Mediķi veikuši reanimēšanas pasākumus, taču vīrieti glābt nav izdevies. Četros gadījumos ķermeņa atdzišana konstatēta cilvēkiem Rīgā un viens – Pierīgā. Visi cietušie ievietoti slimnīcā.

«Baltcom» no 1.aprīļa mājsaimniecībām elektroenerģiju piedāvās par 16,1 līdz 16,8 centiem par kilovatstundu, informēja uzņēmumā. Elektroenerģija klientiem turpmāk tiks piedāvāta gan kā atsevišķs produkts, gan komplektos ar citiem «Baltcom pakalpojumiem» - internetu, televīziju vai telefonsakariem. Visiem «Baltcom» telekomunikāciju pakalpojumu klientiem, tiks piedāvāta zemāka elektroenerģijas cena, sola uzņēmums.

Turpinām ziņas

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā, kas paredz paplašināt valsts amatpersonas deklarācijā obligāti norādāmās informācijas apjomu. Amatpersonai deklarācijā turpmāk būs jānorāda, ka tā ir patiesais labuma guvējs no citai personai piederošas vai pārvaldīšanā nodotas lietas kapitāla daļām vai akcijām. Būs arī jānorāda, ka tai ir uzkrājumi privātajos pensiju fondos vai dzīvības apdrošināšanā.

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs pērn veica pārbaudes 28 gāzes balonu tirdzniecības vietās, pārbaudot gandrīz 1000 balonus, un 253 no tiem jeb ceturtā daļa bijuši neatbilstoši baloni. Centrs atgādina patērētājiem, ka gāzes baloniem jābūt pildītiem Latvijas teritorijā vai arī marķētiem ar "pī" zīmi. Ir jābūt informācijai un pārvadāšanas, glabāšanas informācijai valsts valodā, kā arī ziņām par pēdējo balona uzpildītāju, kura parasti tiek norādīta uz balona drošības uzlīmes un garantijas talonā.

Un vēl kāda ziņa

Par materiāli nodrošinātiem sevi uzskata 40% Latvijas iedzīvotāju, liecina SKDS veiktās aptaujas dati. Savukārt par materiāli nenodrošinātiem sevi atzīst 52% aptaujāto. Šāds iedzīvotāju materiālās situācijas pašvērtējums saglabājas kopš 2011.gada. Visaugstāk savu materiālo nodrošinātību pēdējo desmit gadu laikā cilvēki vērtējuši 2007.gadā, kad par materiāli nodrošinātiem sevi uzskatīja gandrīz puse iedzīvotāju, bet par nenodrošinātiem – 42%.

Atstājiet komentāru