2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Radio1 ziņas 2014.gada 6.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 6.janvārī

 

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds negadījums sestdien, iespējams noticis Jēkabpilī; kā mediķi izglāba mirstoša cilvēka dzīvību. Ko kristiešiem novēl Rīgas un visas Latvijas metropolīts.

Sestdien Jēkabpilī no tilta Daugavā, iespējams, ielēkuši divi cilvēki, pastāstīja operatīvo dienestu pārstāvji. Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests sestdien ap pusdeviņiem vakarā saņēma izsaukumu, ka divi cilvēki ielēkuši no tilta Daugavā. Ugunsdzēsības Jēkabpils daļas komandieris Dzintars Cvilikovskis Radio1 sacīja, ka glābēji pārmeklēja upi, taču neko neatrada. Glābēji turpina meklēt iespējamos cietušos.

Sestdien Valsts policija uz Latvijas ceļiem aizturējusi 21 transportlīdzekļu vadītāju alkohola vai narkotisko vielu reibumā, 11 no viņiem bija sēdušies uz velosipēda vai mopēda, bet desmit - pie automašīnas stūres. Sestdien uz Latvijas ceļiem policisti noformējuši arī 230 administratīvā pārkāpuma protokolus par atļautā braukšanas ātruma pārsniegšanu.

Pateicoties mediķu neatlaidīgām pūlēm, pagājušā diennaktī izdevies glābt kāda vīrieša dzīvību, kuram ceļā uz slimnīcu vairākas reizes apstājusies sirdsdarbība. Vīrietis cieš no miokarda infarkta, tāpēc nekavējoties veikti reanimācijas pasākumi. Ceļā uz slimnīcu vīrietim vairākas reizes apstājusies sirdsdarbība, tāpēc transportēšanas laikā reanimācijas pasākumi veikti atkārtoti. Slimnīcā vīrieša stāvokli izdevies stabilizēt.

Turpinām ziņas

Pārejot uz eiro valūtu Latvijā, izmantojot bezmaksas informatīvo tālruni, iedzīvotāji interesējušies, vai Latvijā ir izmantojamas arī citu valstu eiro monētas, kā arī sūdzējušies par tirgotājiem, kuri ārvalstu eiro monētas nepieņem. Vecāka gadagājuma cilvēkiem bieži nākas skaidrot, ka abām valūtām ir atšķirīgs kurss, un lati pret eiro netiek konvertēti kā viens pret vienu.

Vakar pēcpusdienā notika "Vienotības" valdes sēde. "Vienotības" valdes priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa norādīja, ka tik svarīgos jautājumos kā premjera kandidāta izvirzīšana gala lēmumu pieņem "Vienotības" valde, tāpēc līdz sēdes norises beigām no Āboltiņas nekādu komentāru nebūšot. Kā ziņots, Straujuma jau iepriekš bija minēta kā iespējamā premjera amata kandidāte.

Un vēl

Rīgas un visas Latvijas metropolīts Aleksandrs Kristus piedzimšanas svētkos novēl, lai jaunais gads būtu miera un Dieva labvēlības gads. Metropolīts norāda, ka neizsakāmi dziļa ir Kristus piedzimšanas svētku nozīme. Pareizticīgā baznīca seko Jūlija Cēzara kalendāram, tāpēc tajā pirmie Ziemassvētki tiek svinēti 7.janvārī. Latvijā ir aptuveni 400 tūkstoši tādu konfesiju pārstāvju, kuri Ziemassvētkus svin 7.janvārī.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: kāds traģisks negadījums vakar noticis Rīgā; kuri ministri varētu palikt amatos jaunajā valdībā; kāda stihija piemeklējusi ASV un Kanādu.

Vakar vakarā Rīgā, pie Ziepniekkalna kapiem noticis sprādziens, kurā gājis bojā viens cilvēks, ziņo policija. Sprādziena vietā atrasti trīs uzspridzinātāji un trīs tukšas čaulas. Uzspridzinātājs ir daļa no munīcijas, kas ir galvenā sastāvdaļa, lai notiktu sprādziens. Sprādziens noticis saimnieciskajā ēkā. Tajā sprāguši pagaidām nezināmi lādiņi. Vēl nav noskaidrots, vai sprādziens bijis ķīmisks vai mehānisks.

Ja premjera amatam tiks virzīta zemkopības ministre Laimdota Straujuma un Valsts prezidents Andris Bērziņš uzticēs viņai valdības veidošanu, tad savos pašreizējos posteņos, iespējams, varētu palikt seši ministri. Savos amatos, visticamāk, paliktu iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis un ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Tāpat amatā varētu palikt satiksmes ministrs Anrijs Matīss un kultūras ministre Dace Melbārde, veselības ministre Ingrīda Circene un aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Premjers Valdis Dombrovskis, visticamāk, atcels Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu par viņa vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Tā svētdienas vakarā ziņoja raidījums "Nekā personīga". Streļčenoks savu lēmumu uzskata par pamatotu, savukārt Juta Strīķe vāc ietekmīgu cilvēku parakstus savai aizstāvībai.

Turpinām ziņas

Šodien Rīgas Brāļu kapos, godinot Pirmā pasaules kara Ziemassvētku kaujās kritušos latviešu strēlniekus, notiks tradicionālais svecīšu gājiens. Pasākumā piedalīsies aizsardzības nozares vadības pārstāvji, Zemessardzes vienību komandieri, karavīri un zemessargi. Ar svecīšu gājienu Rīgā un svinīgo pasākumu pulkveža Oskara Kalpaka dzimtas mājās "Liepsalas" šodien aizsākas Ziemassvētku kauju atceres pasākumi.

Šodien pasta centrā "Sakta" notiks pastmarkas "Imants Ziedonis ziedēs mūžīgi" prezentācija, informē Latvijas Pasts. Jaunās pastmarkas autore ir grafiskā dizainere Andra Pētersone, un uz pastmarkas attēlotā Ziedoņa portreta pamatā ir Leonīda Tugaļeva dzejnieka fotogrāfija, kas 1982.gadā Spānijā ieguva pirmo vietu starptautiskā fotokonkursā. Pastmarka nodrukāta 300 000 eksemplāru tirāžā.

Un vēl kāda ziņa

ASV ziemeļaustrumos un daļā Kanādas plosās spēcīga ziemas vētra, un sinoptiķi prognozē, ka vietām gaisa temperatūra var noslīdēt līdz pat mīnus 51 grādam pēc Celsija. Atsevišķos reģionos sniega segas biezums jau sasniedzis 60 centimetrus. Skarbo laikapstākļu dēļ pēdējo dienu laikā dzīvību zaudējuši jau 16 cilvēki un aizvadītajā nedēļas nogalē atcelti vairāk nekā 3700 avioreisu.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: vai atrasti sestdien Daugavā it kā ielēkušie vīrieši; kā politologs vērtē Laimdotas Straujumas izredzes kļūt par premjeri; kā vakar mājas spēlē klājās Jēkabpils basketbolistiem.

Glābēji tā arī nav atraduši divus cilvēkus, kuri sestdienas vakarā no tilta it kā ielēkuši Daugavā. Jau ziņots, ka sestdien neilgi pirms deviņiem vakarā glābēji saņēma zvanu, ka Daugavā no tilta ielēkuši divi vīrieši. Tajā pašā vakarā glābēji sākuši meklēšanu divarpus kilometru garumā gar labo un kreiso krastu, taču neko neatrada. Arī policija ziņo, ka fakts nav apstiprinājies, un patlaban pārbauda zvanītājas personību.

No šodienas plānots atjaunot krājobligāciju piedāvājumu. Krājobligāciju emisija nav notikusi no 18.decembra. Iegādāto krājobligāciju vidū lielākais īpatsvars bija krājobligācijām ar desmit un piecu gadu termiņu, kas arī decembrī bija pieprasītākās. Krājobligāciju būtība ir nodrošināt iespēju ikvienam Latvijas iedzīvotājam iegādāties valsts vērtspapīrus, tādējādi aizdodot savu naudu uz laiku valstij. Šo ieguldījumu valsts garantē pilnā apjomā.

Valsts prezidentam Andrim Bērziņam būs grūti noraidīt Laimdotas Straujumas kandidatūru un nevirzīt viņu Ministru prezidenta amatam, pat ja viņš to gribētu, LNT raidījumā “900 sekundes” atzina politologs Juris Rozenvalds. Viņš atzīmēja, ka valdība, kas tagad tiek veidota, "lieliem darbiem nav domāta", jo ir gaidāmas vēlēšanas, taču tai ir gaidāmas vairākas smagas izšķiršanās būtiskos jautājumos.

Turpinām ziņas


Pēc tam, kad šā gada vasarā tiks ieviesta bezmaksas veselības aprūpe tiem, kas maksā nodokļus, tiesībsargs Juris Jansons tiesu darbus neparedz. Jau vēstīts, ka Saeima decembra sākumā pirmajā lasījumā atbalstīja jauno veselības aprūpes likumu, kas paredz ieviest obligāto veselības apdrošināšanu. Veselības aprūpes minimumu plānots nodrošināt visiem valsts iedzīvotājiem neatkarīgi no nodokļu maksāšanas, piemēram, neatleikamo palīdzību.


Latvieši visaugstāk vērtē demisionējušā premjera Valda Dombrovska darbību, krievi - Rīgas mēra Nila Ušakova darbu. Savukārt abās iedzīvotāju grupās kopā populārākais ir Ventspils mērs Aivars Lembergs, liecina kompānijas SKDS pētījums. Latviešu vidū nākamie populārākie ir Valsts policijas vadītājs Ints Ķuzis, aizsardzības ministrs Artis Pabriks un Inguna Sudraba. Visnegatīvāk vērtēts ekspremjers Andris Šķēle.

Un vēl kāda ziņa

Vakar Jēkabpils Sporta namā BK „Jēkabpils” cīnījās ar līdz šim sīvākajiem konkurentiem - BK „Valmiera”. Šajā reizē abas komandas savā starpā mērojās spēkiem Baltijas Basketbola līgā. Lai arī mūsējie sākotnēji bija noskaņojušies uzvarai, mačs veiksmīgāk aizritēja viesiem. Cīņa noslēdzās ar rezultātu 73:79 BK „Valmiera” labā.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: ko cilvēki vēlas redzēt premjera amatā; kā iedzīvotāji potējas pret gripu; kāpēc Rīgas latviešu biedrība nekomentē savā ēkā notikušo jaungada pasākumu ar Krievijas prezidenta Putina uzrunu

Joprojām notiek aktīva jaunās valdības veidošana un šodien partija “Vienotība” virzīs kārtējo savas partijas kandidāti premjera amatam. Šoreiz tā ir Laimdota Straujuma. Iepriekšējo “Vienotības” virzīto pretendentu Arti Pabriku Valsts preizdents izbrāķēja, tāpat netika nosaukts arī neviens cits no izvirzītajiem pretendentiem. Radio1 jautāja jēkabpiliešiem, ko viņi vēlētos redzēt premjera amatā un kādam vispār vajadzētu būt valdības vadītājam. Lielākā daļa aptaujāto pozitīvi vērtēja ekspremjera Valda Dombrovska darbu un vēlas, lai jaunais valdības vadītājs darba stilā līdzinātos viņam. Daļa aptaujāto sacīja, ka neredz piemērotu kandidātu premjera amatam.

Turpinām ziņas

Šajā gripas sezonā iedzīvotāji pret lipīgo vīrusu vakcinējas aktīvāk nekā iepriekšējos četrus gadus. Tā, piemēram, oktobrī pret gripu bija vakcinējušies ap seši tūkstoši  iedzīvotāju, kamēr 2012.gadā – gandrīz trīs reizes mazāk. Šādu tendenci mediķi daļēji saista ar aizvadītās gripas sezonas sekām, kad no vīrusa izraisītajām komplikācijām nomira 79 cilvēki. Līdz šim visaktīvāk pret gripu potējušies Rīgas un Latgales reģiona iedzīvotāji.

"Vienotības" līderi šodien pulksten 15 plāno tikties ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lai informētu viņu par partijas izvirzīto Ministru prezidenta amata kandidāti - pašreizējo zemkopības ministri Laimdotu Straujumu. Tāpat šodien paredzētas politiskās konsultācijas ar Reformu partijas pārstāvjiem. Vēlāk jautājums par premjera kandidāti tiks pārrunāts ar pārējiem koalīcijas partneriem.

Un vēl kāda ziņa

Pirmais Rīgas Latviešu biedrības mērķis oficiāli deklarēts "sargāt un kopt latviešu tautas kultūru, valodu, un nacionālo identitāti. Tomēr biedrības vadība izliekas, ka neko nezina par gadumijas pasākumu biedrības ēkā, kur bija iespēja pusnaktī pēc Krievijas laika noskatīties Krievijas prezidenta Vladimira Putina uzrunu. Producentu centrs Impresa tur organizēja Venēcijas karnevālu - pasākumu krievu valodā. Biedrība šo faktu nekomentē.

Pļaviņu ziņas 16.00 un 19.00

Šonedēļ Valsts asinsdonoru centrs rīkos izbraukumu uz Pļaviņu novada kultūras centru. Donoru diena norisināsies rīt, 7.janvārī, no pulksten 10.00 līdz 13.00, Pļaviņās, Daugavas ielā 49. Valsts asinsdonoru centra medicīnas darbinieki aicina donorus ziedot asinis, jo ārstniecības iestāžu pieprasījums pēc asins komponentiem ir liels. Lai apmierinātu slimnīcu vajadzības, ir nepieciešama donoru atsaucība. Par asins donoru var kļūt personas vecumā no 18 līdz 65 gadiem.

Pēc SIA „Dzelzceļa būve” lūguma no 7. līdz 17.janvārim transporta kustībai tiks slēgta dzelzceļa pārbrauktuve Pļaviņās, Vietalvas ielā. Pārbrauktuve tiek slēgta būvdarbu dēļ saistībā ar otrā sliežu ceļa būvniecību dzelzceļa iecirknī Rīga – Krustpils. Transporta kustība tiks organizēta pa dzelzceļa pārbrauktuvi Odzienas ielā, uzstādot informējošas ceļa zīmes autovadītājiem.

Pļaviņu novada pašvaldība aicina bērnu vecākus, vientuļos pensionārus un pirmās grupas invalīdus, kuri nav saņēmuši Ziemassvētku paciņas, ierasties Sociālajā dienestā 1. Maija ielā, saņemt saldumu paciņas līdz 2014. gada 31. janvārim. Plašāku informāciju var saņemt pa tālruņiem 65133864 vai 26132846.

Turpinām ziņas

Pļaviņu novada ģimnāzija izsludina pieteikšanos vakantajam direktora vietnieka amatam informācijas tehnoloģiju jomā. Pretendentam vēlama augstākā pedagoģiskā izglītība informācijas tehnoloģiju jomā, pieredze izglītības iestādes vadības darbā, praktiskā darba pieredze izglītības jomā ne mazāka par pieciem gadiem un teicamas prasmes darbā ar datoru un citām informācijas tehnoloģijām. Dokumenti jāiesniedz Pļaviņu novada ģimnāzijas kancelejā līdz 15.janvārim.

Kluba „Pļaviņas DM” jaunie U-11 futbolisti ar panākumiem piedalījušies turnīros gada nogalē. U-11 zēnu komanda 30. novembrī starptautiskā turnīrā Ķedaiņos Lietuvā astoņu komandu konkurencē izcīnīja 6. vietu, nospēlējot 4:4 ar Viļņas zēnu komandu. Komanda arī cīņā par 5. vietu spēlēja 3:3 ar „Alytis RESE” komandu, zaudējot pēcspēles soda sitienos ar 1:2. Gadu zēnu komanda noslēdza ar uzvaru starptautiskā turnīrā „Dobeles Dzirnavnieka kauss”, kur 7 Latvijas un Lietuvas komandu konkurencē jaunie futbolisti izcīnīja tikai uzvaras un guva astoņus vārtus.

Un vēlPagājušā gada nogalē Pļaviņu bērnu centrā “Pepija” notika Prinču un Princešu Ziemassvētku balle. Tajā pulcējās prinči un princeses krāšņos tērpos, mācījās galda kultūru, skaitīja mīļākos Ziemassvētku dzejoļus un piedalījās skatē. Pēc tam tika spēlēta čakluma spēle princesēm ar zirņiem, nācās arī meklēt zelta kurpīti, bet sarīkojuma beigās tika izvēlēta balles karaliene.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kādu prasību Rīgas domē iesnieguši Nacionālās apvienības deputāti; kuras televīzijas programmas pērn skatītas visvairāk; ko pareizticīgajiem Ziemassvētkos novēl premjers Valdis Dombrovskis.

Zemkopības ministri Laimdotu Straujumu izvirzot par Ministru prezidenti, viņa kļūst par pirmo sievieti Latvijas vēsturē, kurai uzticēti premjerministra amata pienākumi.Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien aicināja Straujumu veidot jauno Ministru kabinetu, kas strādās aptuveni desmit mēnešus - līdz oktobrī paredzētajām Saeimas vēlēšanām.Līdz šim augstākajos valsts amatos ir bijušas četras sievietes - par Saeimas priekšsēdētājām bijušas Ilga Kreituse, Ingrīda Ūdre un pašreizējā Saeimas spīkere Solvita Āboltiņa, kā arī Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Nacionālās apvienības Rīgas domes deputātu frakcijas vadītāja Baiba Broka šodien Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam iesniegusi pieprasījumu sasaukt domes sēdi, lai lemtu par neuzticības izteikšanu Rīgas mēram un atbrīvotu viņu no amata. Pieprasījumu par domes sēdes sasaukšanu parakstījuši arī "Vienotības" deputāti, kā arī bijušais "Saskaņas centra" frakcijas deputāts Vadims Jerošenko. Nākamā Rīgas domes sēde plānota 14.janvārī.

Valsts sociālās apdrošināšanas sistēmas pielāgošana eiro ir notikusi veiksmīgi un problēmas ar savlaicīgu pensiju vai pabalstu izmaksu nav konstatētas.Iedzīvotāju iekšzemes vai ārvalsts bankas kontos 2.janvārī tika ieskaitītas 5., 6., 7. un 8.janvāra pensijas un 4.janvāra slimības, maternitātes un paternitātes pabalsti.Savukārt Pasta norēķinu sistēmas kontos iedzīvotājiem šīs izmaksas tika ieskaitītas 3.janvārī.

Turpinām ziņas

Nākamnedēļ savu trīspadsmito pastāvēšanas gadadienu atzīmēs Latvijas Anonīmo spēlmaņu kustība, informē Latvijas Anonīmo spēlmaņu dienestā. Anonīmie spēlmaņi ir vīriešu un sieviešu sadraudzība, kas nozīmē, ka cilvēki dalās savā pieredzē, lai atrisinātu tiem kopējo problēmu un palīdzētu citiem atveseļoties no azartspēļu atkarības. Kustības pamats ir pašu spēlmaņu pašpalīdzības grupas, kuru sapulces notiek reizi nedēļā. Patlaban ir piecas šādas grupas – Liepājā, Rīgā un Jelgavā.

Jau trešo gadu pēc kārtas skatītākais televīzijas kanāls Latvijā bijis TV3, bet koncerna "Modern Times Group" (MTG) pārvaldītajiem kanāliem veltīti vismaz 35% no kopējā televīzijas skatīšanās laika. Otrs skatītākais bijis MTG kanāls LNT, bet trešais – PBK. LTV1 kanāls skatīts nedaudz mazāk un ir ceturtajā vietā. Kanālu FOX un "National Geographic Channel" katra skatīšanās laika daļa bija pusprocents.Laiks, ko viens televīzijas skatītājs Latvijā pavadījis pie televīzijas ekrāna, pērn bija vidēji piecas stundas dienā.

Un vēl

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis pareizticīgo Ziemassvētkos vēl, lai tuvie cilvēki ikvienam sniedz miera sajūtu un atbalstu. Apsveikumā pareizticīgo Ziemassvētkos Dombrovskis norāda, ka Ziemassvētki ir nozīmīgākie kristīgās pasaules svētki, kuros smeļas cerību, iedvesmu un spēku.Viņš piemin pagājušo gadu, kas ikvienā ir atstājis neizdzēšamas pēdas un mainījis arī Latviju. "Tas atgādināja garīgo vērtību nozīmību. Viņš novēl, lai ikviena sirdī deg mīlestība, līdzjūtība un labestība.

Atstājiet komentāru