2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Radio1 ziņas 2014.gada 7.janvārī

Radio1 ziņas 2014.gada 7.janvārī

Ziņas 7.00 un 8.00

Radio1 ziņās klausieties: cik bērnu Latvijā nav reģistrēti nevienā skolā; kāpēc atcelta jaunatnes Ziemas olimpiāde; kā trīs pusaudzes mēģināja izbraukt uz Londonu.

Šodien Jēkabpils pilsētas pašvaldības izpilddirektors Dainis Līcis Rīgā piedalīsies Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksmē. Tajā spriedīs par pašvaldību šā gada budžetiem, elektroniskajiem iepirkumiem Eiropas savienībā, kā arī ārpustiesas parādu piedziņu. Jēkabpils pilsētas budžeta apspriešana vēl turpinās.

Izglītības kvalitātes valsts dienests apkopojis 119 pašvaldību sniegto informāciju par bērniem, kuri šajā mācību gadā nav reģistrēti nevienas izglītības iestādes sarakstā. Apkopotie dati liecina, ka kopējais bērnu skaits ir pieaudzis – tie ir vairāk nekā 14 tūkstoši bērnu. Iepriekšējos gados viņu skaits nedaudz pārsniedza 12 tūkstošus. Nereģistrēto bērnu skaita pieaugumu, noteicis no valsts izbraukušo bērnu skaits. Pašvaldību dati liecina, ka 22 bērni ir bezvēsts prombūtnē, bet 39 bērni adoptēti uz ārvalstīm.

Turpinām ziņas

Latvijas veselības aprūpe būtu jākoncentrē uz rezultātu, preses konferencē uzsvēra veselības ministre Ingrīda Circene. Pirmais solis veselības aprūpes uzlabošanai Latvijā ir obligātās veselības apdrošināšanas ieviešana. Ministre arī piebilda, - ja Saeima pieņems jauno Veselības aprūpes finansēšanas likumu, jau nākamgad iedzīvotāji sajutīs pozitīvas pārmaiņas, piemēram, 50% līdzmaksājuma mazinājumu par ārstēšanos stacionārā.

Ziemai neraksturīgo laika apstākļu dēļ šogad nenotiks Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiāde. Sacensības bija plānotas 7.februārī un 8.februārī. Ik gadu tās notiek Ērgļos.Latvijā salu sola tikai janvāra otrajā pusē, bet pirmo pastāvīgo sniegu tikai februārī, bet sagatavot biatlona, distanču un kalnu slēpošanas trases, kā arī slidošanas un hokeja laukumus Ērgļos tik īsā laikā nebūšot iespējams. Nākamā Latvijas Jaunatnes ziemas Olimpiāde plānota 2015.gada 5. un 6.februārī.

Un vēl kāda ziņa

Lidostā «Rīga» aizvadītajās brīvdienās liegts izceļot trim nepilngadīgām jaunietēm, jo meitenes nevarēja uzrādīt vecāku notariāli apliecinātu piekrišanu bērnu patstāvīgai izceļošanai no valsts, informēja robežsardzes pārstāve Jevgēnija Pozņaka. Visas trīs Latvijas pilsones - 13, 16 un 17 gadīgas jaunietes vēlējās izceļot uz Londonu, bet vecāku pilnvaru trūkuma dēļ bija spiestas palikt Latvijā. Lai bērni līdz 18 gadu vecumam vieni paši izceļotu ārpus Šengenas zonas valstīm, ir jāuzrāda vismaz viena vecāka notariāli apliecināta piekrišana.

Ziņas 9.00 un 10.00

Radio1 ziņās klausieties: cik lielas kompensācijas pieprasa Zolitūdes traģēdijā cietušie; kā turpmāk par parādiem brīdinās nodokļu maksātājus; kāds sods par būvniecības noteikumu neievērošanu, iespējams, būs jāmaksā uzņēmējam Ķirsonam.

Šorīt gaisa temperatūra daudzviet noslīdējusi līdz 0 grādu atzīmei, Latvijas austrumu rajonos uz valsts galvenajiem un reģionālās nozīmes ceļiem veidojas apledojums. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem Alūksnes, Balvu, Krāslavas, Ludzas, Madonas, Preiļu, Rēzeknes un Valkas apkaimē. Jēkabpilī šorīt gaisa temperatūra ir plus trīs grādi, braukšanas apstākļi uz galvenajiem un vietējās nozīmes ceļiem ir apmierinoši.

Rīgas apgabaltiesa ierosinājusi lietu Zolitūdes traģēdijā cietušo pieteikumā par 100 miljonu latu piedziņu no "Maximas" lielveikala būvētājiem, attīstītājiem un Rīgas domes. Prasības pieteikums iesniegts par 100 miljonu latu piedziņu no tirgotāja SIA "Maxima Latvija", būvuzņēmuma "Re&Re", sagruvušās ēkas īpašnieka SIA "Tineo", SIA "Homburg Zolitūde" un Rīgas domes. Pieteikums iesniegts trīs privātpersonu vārdā.

Valsts ieņēmumu dienesta Elektroniskās deklarēšanas sistēmas lietotāji turpmāk tiks informēti par nodokļu parādiem. Nodokļu maksātājam ieejot sistēmā, parādīsies brīdinājums, kurā nodokļu parāds būs redzams detalizēti atšifrēts pa maksājumu veidiem. Pirms turpināt darbu sistēmā, lietotājam būs jāapstiprina, ka ir iepazinies ar informāciju par parādu. VID aicina nodokļu maksātājus būt atbildīgiem un laikus nomaksāt nodokļus.

Turpinām ziņas

Nīderlande uz sava eiro likusi karalieni, Austrija – Mocartu, Slovēnija – savu izcilāko dzejnieku. Katra eirozonas valsts monētas reversu – aizmuguri – veido atšķirīgu, un tādējādi ir gandrīz simts dažādu monētu, kas kopš 1. janvāra ir derīgas arī Latvijā. Tirgotājiem tās ir jāpieņem kā oficiāls maksāšanas līdzeklis. Jau ziņots, ka atsevišķos veikalos tirgotāji bija atteikušies pieņemt citu valstu eiro monētas.

Rīgas domes Administratīvā komisija šodien lems par soda apmēru ēstuves "Ķirsons Māja" īpašniekam Gunāram Ķirsonam par būvnormatīvu neievērošanu, izmantojot ekspluatācijā nenodotu ēku. Kā ziņots, Ķirsons savu jauno ēstuvi apmeklētājiem atvēra jau vasaras vidū, taču 2.decembrī viņam to nācās uz laiku slēgt, jo atklājās, ka tā nav nodota ekspluatācijā. Soda apmērs ir no 50 līdz 5000 latiem.

Un vēl kāda ziņa

Šodien pareizticīgie un vecticībnieki Latvijā svin Ziemassvētkus - Kristus piedzimšanas svētkus. Šodien notiek svētku dievkalpojumi arī abās pareizticīgo baznīcās un vecticībnieku dievnamā Jēkabpilī. Latvijā ir ap 400 tūkstoši pareizticīgo un vecticībnieki, kuri Ziemassvētkus svin pēc Jūlija Cēzara kalendāra 7.janvārī. Iepriekš bija rosināts šo dienu izsludināt par brīvdienu, taču Saeima to neatbalstīja.

Ziņas 11.00 un 12.00

Radio1 ziņās klausieties: vai Laimdota Straujuma kandidēs premjera amatam arī pēc Saeimas vēlēšanām; kā krāpnieki pieviļ osteoporozes slimniekus; cik liels sals šajās dienās novērots Jakutijā.

Ministru prezidenta amatam nominētā Laimdota Straujuma šajā amatā grasās nostrādāt līdz Saeimas vēlēšanām, bet pēc tām nedomā kļūt par valdības vadītāju. Pašlaik Straujuma ir saņēmusi visu centriski labējo partiju atbalstu kļūšanai par Ministru prezidenti. Viņa domā, ka jauno valdību varētu apstiprināt līdz 23.janvārim, piemēram, 21. vai 22.janvārī. Šajās dienās sāksies topošo koalīcijas partneru sarunas par amatiem.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jaroslavs Streļčenoks pauž neizpratni par to, ka Ministru prezidents Valdis Dombrovskis, iespējams, atcels viņa rīkojumu par vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Viņš lūdz premjeru pārliecināties, vai minētā rīkojuma tiesiskuma pārbaude ir Ministru prezidenta kompetencē. Viņaprāt, KNAB vadītāja rīkojumus var kontrolēt tikai tiesa.

Latvijas Osteoporozes un invalīdu asociācijas vārdā tiek veikti viltus zvani, aicinot iegādāties «īpašus» osteoporozes matračus. Zvanītāji apgalvo, ka to lietošanas gadījumā vairs nebūšot jādzer zāles, vitamīni, kā arī jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm. Asociācijas pārstāvji uzsver, ka šāda darbība nav saskaņota, kā arī aicina ikvienu, kurš saņēmis šādu maldinošu zvanu, nepiekrist matrača iegādei.

Turpinām ziņas

Tūristu krāpšanas gadījumu skaits Rīgā samazinās, pastāstīja Rīgas Tūrisma attīstības biroja valdes locekle Vita Jermoloviča. Viņa norāda, ka tūristi, kas brauc uz lielajām ballītēm, ir potenciālie krāpnieku upuri, bet šādu tūristu tagad ir mazāk. Līdz ar to samazinās arī apkrāpto skaits. Viņa atzīmēja, ka tūristu krāpšanas gadījumu skaita ziņā Latvija būtiski neatšķiras no citām Eiropas valstīm.

Latvijas hokeja izlasei gaidāmajās Soču olimpiskajās spēlēs kā minimums jāizcīna augstāka vieta nekā Austrijai, uzskata Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans. Soču Olimpiādes hokeja turnīrs norisināsies no 12. līdz 23.februārim, un tajā jau ceturto reizi pēc kārtas piedalīsies arī Latvija, aizvadot cīņas vienā grupā ar Šveici, Čehiju un Zviedriju. Latvijas izlases sastāvs tiks nosaukts šodien.

Un vēl kāda ziņa

Zemākā gaisa temperatūra pasaulē šajās dienās ir Krasnojarskas novadā, Krievijā, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Krasnojarskas novada pilsētā Noriļskā gaisa temperatūra pirmdien un naktī uz otrdienu nepakāpās augstāk par -45 grādiem. Lielākais sals, -57 grādi, naktī uz otrdienu reģistrēts Vidussibīrijas plakankalnē Krasnojarskas novadā un Jakutijas jeb Sahas Republikas rietumos.

Ziņas 13.00, 14.00 un 15.00

Radio1 ziņās klausieties: cik bieži un kādus gaļas ēdienus uzturā lieto jēkabpilieši; kā robežsargi izglāba pašnāvnieci; ko Ēģiptē atklājuši amerikāņu pētnieki.

Par spīti reklāmām, kas iesaka uzturā vairāk lietot augļus un dārzeņus, bet izvairīties no gaļas produktiem, gan Latvijā, gan Eiropā vismaz 85 procentiem iedzīvotāju gaļas ēdieni ir iecienītākie un tos lieto vismaz trīs līdz četras reizes nedēļā. Pusdienu ēdienkartē gaļas ēdieni ir neiztrūkstoša sastāvdaļa lielākajai daļai rietumeiropiešu. Arī Latvijas iedzīvotāji tiek uzskatīti par gaļēdājiem. Jēkabpils iedzīvotāji arī sevi uzskata par gaļēdājiem. Ir tādi, kuri uzturā lieto tikai mājās audzētu cuku vai liellopu gaļu, bet lielākoties cilvēki iepērkas veikalā. Visbiežāk gatavotie ēdieni ir karbonādes, kotletes, frikadelles, kā arī sautējumi. Pieredze liecina, ka vismazāk gaļas uzturā patērē Dienvidaustrumāzijas un Tibetas iedzīvotāji.

Pašlaik jau divas trešdaļas skaidrās naudas maksājumu notiek eiro valūtā, liecina aptaujas rezultāti. Vairāk nekā trešā daļa aptaujāto iedzīvotāju sacījuši, ka skaidro naudu savos makos nēsā tikai eiro valūtā. Jau decembrī Latvijas iedzīvotājiem bija iespēja iegādāties eiro monētu starta komplektu. Aptuveni 584 tūkstoši starta komplektu pārdoti līdz 2013.gada 31.decembrim.

Vakar, 6.janvārī, robežsargi Latvijas-Baltkrievijas pierobežā izglāba Daugavā slīkstošu sievieti, ziņo robežsardze. Ap desmitiem vakarā Piedrujas robežapsardzības nodaļas robežsargi nolaida motorlaivu Daugavā, lai pārbaudītu upē peldošu plostam līdzīgu priekšmetu. Taču motorlaivas patruļas laikā Daugavas upes vidū robežsargi pamanīja sievieti. Baltkrievijas pilsone paskaidroja, ka esot sastrīdējusies ar vīru un nolēmusi izdarīt pašnāvību.

Un vēl kāda ziņa

Pensilvānijas universitātes arheologu grupa Ēģiptē atradusi faraona Sebekhotepa I kapenes, ziņo aģentūra "France Presse". Aptuveni 60 tonnas smagās kapenes ASV pētnieki atraduši jau pirms gada, tomēr tikai tagad izdevies noskaidrot to piederību. To izdarīt zinātniekiem izdevies, kad viņi atšifrējuši kapeņu malās iegravētos uzrakstus kā arī atraduši zīmējumus, kuros redzams tronī sēdošs faraons.

Novadu ziņas 16.00 un 19.00

Vakar pulksten stoņos no rīta Skrīveros, uz dzelzceļa pārbrauktuves Daugavas ielā, vilciens notrieca velosipēdistu, kurš brauca Klidziņas virzienā. Vilcienu satiksme bija bloķēta līdz pulksten 9.40. Kā “Staburagam” pa tālruni pastāstīja aculiecinieki, vēl pulksten 9 bojāgājušais vīrietis bija zem vilciena un notikuma vietā strādāja policijas darbinieki. Policija lūdz palīdzību noskaidrot bojāgājušā personību. Iespējamie aculiecinieki aicināti zvanīt policijai uz tālruni 110.

Vakar Latgalē astoņus gadus vecam zēnam uz ielas uzbrucis svešs suns, sakožot bērnu kājā. Aizvadītajā diennaktī notikuši arī divi nopietni darba negadījumi. Rīgas reģionā darbā no vairāku metru augstuma nokritis 35 gadus vecs vīrietis, gūstot smagu galvas traumu, ribu lūzumus, muguras traumu un iekšējo orgānu bojājumus. Savukārt Zemgalē 39 gadus vecam vīrietim darbā uz galvas uzkritis smagums, radot smadzeņu satricinājumu un iespējamu asins izplūdumu galvā.

Turpinām ziņas

Aizvadītā gada nogalē 28. decembra Viesītes novada domes sēdē pieņemts lēmums izveidot jaunu amata vienību Aprūpētājs, kas veiks atbalsta personas pienākumus riska ģimenēs. Šis darbinieks palīdzēs pilnveidot sociālās prasmes un paaugstinātt ģimeņu motivāciju līdzdarboties un risināt savas sociālās problēmas. Štata vienība izveidota, jo Viesītes novadā kļūst arvien vairāk daudzbērnu ģimeņu, nepilno ģimeņu, ģimeņu, kurās bērnu vecāki auguši ārpus ģimeņu aprūpes iestādēs un šiem vecākiem trūkst iemaņu bērnu audzināšanā.

Viesītes skolēnu Saeima aizvadītā gada decembrī uzsāka Ziemassvētku labdarības akciju „Esi rūķis Viesītē”. Tās mērķis bija palīdzēt novada vecajiem ļaudīm, tostarp veicināt novadā dāvināšanas prieku un līdzcietību, kā arī, pievērst jauniešu uzmanību sociālajiem jautājumiem. Pavisam saziedoti 237 eiro un 15 centi. Tādējādi ir savākti līdzekļi viena loga nomaiņai Viesītes veco ļaužu namā. Viesītes novada pašvaldības Sociālā dienesta šā gada budžetā ir paredzēts finansējums septiņu logu nomaiņai. Tagad būs iespēja nomainīt astoņus logus, pateicoties saziedotajiem līdzekļiem.

Un vēl kāda ziņa

Lai plānveidīgi papildinātu zivju krājumus Latvijas ūdeņos, nākamajos trijos gados Latvijas upēs tiks ielaisti desmit līdz 46 miljoni zivju mazuļu ik gadu, paredz valdības akceptētais pamatnostādņu projekts.Iecerēts pavairot Daugavas baseina zivju resursus, kompensējot hidroelektrostacijas kaskādes darbības izraisītos zaudējumus un papildinot zivju krājumus vairāk nekā par sešiem miljoniem kāpuru un mazuļu gadā. Tiek paredzēts ik gadu papildināt arī Gaujas, Ventas un mazo upju baseinu zivju resursus.

Ziņas 17.00 un 18.00

Radio1 ziņās klausieties: kā premjers atcēla KNAB priekšnieka lēmumu par Jutas Strīķes atbrīvošanu; cik centralizēto eksāmenu turpmāk būs jākārto vidusskolēniem; kāds pārsteigums šodien atgadījies lielveikalā Bauskā.

Par vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizdomās turamais Valsts policijas Jēkabpils iecirkņa inspektors Salvis Tihanovskis uz izmeklēšanas laiku ir atstādināts no amata pienākumu pildīšanas. Aizdomās par kāda 58 gadus veca vīrieša piekaušanu līdz nāvei aizvadītā gada 29.decembrī tiek turēts arī Tihanovska brālēns, Jēkabpils cietuma apsargs Kaspars Tihanovskis, un kāda sieviete. Jau ziņots, ka šis policists sabiedrībā pazīstams kļuva pēc tam, kad piedalījās spēļu zāles "Fēnikss" aplaupītāju aizturēšanā Jēkabpilī. Viņš saņēma titulu "Gada jēkabpilietis" un "Gada policists".

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis šodien atcēlis Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieka Jaroslava Streļčenoka rīkojumu par savas vietnieces Jutas Strīķes atbrīvošanu no amata. Juristi konstatējuši, ka Streļčenoka lēmums ir prettiesisks, jo Strīķes atkārtotā novērtēšana par laiku pērnā gada maija līdz novembrim, veikta saskaņā ar spēku zaudējušu normatīvo aktu. Tādēļ tas nevar būt par pamatu šādam lēmumam.

Gadījumā, ja paši kandidāti piekristu un tiktu panākta vienošanās ar Ministru prezidenta amata kandidāti Laimdotu Straujumu, uz ministru amatiem Zaļo un zemnieku savienība varētu virzīt deputātus Uldi Auguli, Jāni Dūklavu un Kārli Seržantu. Augulis varētu tikt virzīts labklājības ministra amatam, Dūklavs kā zemkopības ministrs, bet Seržants kā iekšlietu ministrs. Partija esot gatava virzīt savus pārstāvjus arī citiem amatiem, piemēram, ārlietu ministra postenim.

Turpinām ziņas

Izglītības un zinātnes ministrs Vjačeslavs Dombrovskis šodien rosināja centralizēto eksāmenu sarakstu papildināt ar vēl vienu eksāmenu. Patlaban vidusskolēniem ir jākārto četri centralizētie eksāmeni - latviešu valodā, matemātikā, svešvalodā un vienā izvēles priekšmetā. Ministrs rosināja šo sarakstu papildināt ar vēl vienu izvēles eksāmenu ar nosacījumu, ka tas būs vai nu fizikā, vai ķīmijā. Ministrs uzsvēra, ka šāda eksāmena izvēle būs būtiska tiem vidusskolēniem, kas savu nākotni vēlēsies saistīt ar eksaktajām zinātnēm.

Valsts prezidents Andris Bērziņš šodien Lielās talkas organizatoriem pauda gatavību piedalīties šī gada talkas darbos, kas iecerēti 26.aprīlī, par konkrētu talkošanas vietu un veicamajiem darbiem apņemoties vienoties laika gaitā. Bērziņš ar Lielās talkas organizatoriem tikās, lai pārrunātu šī gada talkas norises plānus un ieceres, kā arī paustu savu kā Lielās talkas patrona redzējumu par tās sasniedzamajiem mērķiem šogad un laika posmā līdz 2018.gadam.

Un vēl kāda ziņa

Šodien "Rimi" veikalā Bauskā piedzimusi meitenīte. "Šodien "Rimi" veikalā Bauskā patiešām notika brīnums un pasaulē nāca veselīga meitenīte," stāsta "Rimi" pārstāve. Viņa norāda, ka veikala darbinieki operatīvi izsauca Neatliekamo medicīnisko palīdzību, kas nogādāja jauno māmiņu un viņas jaundzimušo mazuli vietējā slimnīcā.

Atstājiet komentāru