2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 16.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 16.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 - 8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kurus Jēkabpils domes deputātus šodien uz tikšanos uzaicinājuši jēkabpilieši? Kad Latvijā šoruden audzētu tomātu raža nonāks veikalos? Un Kāds pētījums veikts par cilvēkiem, kas miegā krāc?

 

Šodien jēkabpilieši tiksies ar pašvaldības deputātiem, kas šajā sasaukumā domē ievēlēti pirmo reizi. Uz tikšanos ar biedrību “Sasaiste” dosies Kristīne Ozola, Nikolajs Anuškevičs, Kaspars Skruzmans, Raivis Ragainis un Andris Rutko. Biedrības pārstāvji vēlas deputātiem izskaidrot nevalstisko organizāciju darbības būtību, kā arī runāt par sadarbības iespējām.

 

Jēkabpils galvenajā bibliotēkā apmeklētāji var aplūkot izstādi „Hameleons”. Tās autore ir Solvita Pudāne un šī ir viņas otrā personālizstāde. Tajā var vērot meistarību stikla, flīžu un eglīšu rotājumu apgleznošanā.

 

Savukārt Jēkabpils pilsetas bibliotēkas Izstāžu un tikšanās zālē ir skatāma dokumentāla Daiņa Ormana izstāde "Jēkabpils fotohroniku veidojot...". Fotogrāfs aktīvi piedalījies gandrīz visos Latvijai nozīmīgos pasākumos, iemūžinot tos fotogrāfijās. Laika gaitā izveidojusies ievērojama vēsturisko fotogrāfiju kolekcija no kuras daļa aplūkojama izstādē.

 

Bet Jēkabpils mākslas skolas zālē vēl tikai šodien var aplūkot Dinas Lukstiņas izstādi „7 lampas”. Tajā izvietoti septiņi funkcionējoši gaismekļi, kas izgatavoti, pielietojot dažādas tehnikas, savienojot šķietami nesavienojamus materiālus - dziju un špakteļmasu un lampu raupjo virsmu izceļot ar krāsojumu.

 

Turpinām ziņas

 

Eiropas Savienība arī turpmākos septiņus gadus finansiāli atbalstīs Latvijas bezdarbniekus. Paredzēts, ka atbalstu piešķirs arī jaunām bezdarbnieku grupām, piemēram, pašnodarbinātajiem vai ar noteikta laika darba līgumiem nodarbinātajiem. Lēmums šodien vēl jāapstiprina Eiropas Savienības Padomei, lai programma varētu stāties spēkā no 1.janvāra.

 

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums SIA "Getliņi Eko" ir novācis pirmo šīs sezonas oranžo tomātu ražu. No šodienas tos var iegādāties lielveikalos visā Latvijā. Getliņu tomātu sezona turpināsies līdz nākamā gada augusta beigām. Vietējo tomātu jaunā raža pie pircējiem nonāk īsi pirms Ziemassvētkiem otro gadu pēc kārtas.

 

Izdota pirmā grāmata latviešu valodā, kas autovadītājiem palīdzēs izprast uz ceļa reāli notiekošo un kļūt par pilnvērtīgiem satiksmes dalībniekiem. Drošas autovadīšanas rokasgrāmata ''Mācies braukt droši!'' ir domāta tiem, kuriem jau ir vadītāja tiesības, un tiem, kuri vēl tikai grasās tās iegūt, jo padomi derēšot visiem, kas brauc. Šodien Rīgā notiks šis grāmatas prezentācija.

 

Un vēl

 

Rīgas Stradiņa universitātes Miega laboratorijas ārsts Juris Svaža veicis pētījumu par elpošanas apstāšanos miegā un tās ārstēšanu. Šāds pētījums Latvijā iepriekš vēl nav veikts. Lai iegūtu datus, ārsts pētīja pacientu miegu un anketēja ģimenes locekļus. Pētījumā ņemti vērā dati par 97 pacientiem - 86 vīriešiem un 11 sievietēm -, kuriem bija sūdzības par krākšanu vai citiem elpošanas traucējumiem miegā. Šodien ārsts Juris Svaža aizstāvēs savu zinātnisko pētijumu.

 

Šīs un vēl daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 9.00 – 10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kuri Latvijas sportisti turpinās cīņu par Latvijas gada balvu 2013? Kādu nākotni prognozē cūkkopībai? Un Kur nopērkamas jēkabpiliešu darinātās dāvanas Ziemassvētkiem?

 

Šorīt apgrūtināti braukšanas apstākļi ir uz valsts galvenajiem autoceļiem Latgalē, kā arī vietām Vidzemē. Gaisa temperatūra ir ap 0 grādu un nokrišņu dēļ veidojas apledojums. Autovadītājiem jābūt uzmanīgiem arī uz reģionālās nozīmes ceļiem Aizkraukles, Jēkabpils, Madonas un Preiļu apkārtnēs, kā arī uz vietējās nozīmes ceļiem gandrīz visā Latvijā.

 

Noslēgusies "Latvijas Gada balvas 2013" līdzjutēju balsojuma par populārāko sportistu pirmā kārta un zināmi trīs kandidāti, kuri turpinās cīņu otrajā kārtā. Visvairāk punktu līdz šim ir ieguvis tenisists Ernests Gulbis, otrajā vietā autosportists, jēkabpilietis Reinis Nitišs un trešais - orientierists Edgars Bertuks. Otrās kārtas balsošana par trīs populārākajiem sportistiem sāksies šodien un noslēgsies 26.decembrī. Savukārt 2013.gada Latvijas populārākā sportista vārds tiks paziņots "Gada balvas sportā 2013" svinīgajā apbalvošanas ceremonijā 27.decembrī.

 

Turpinām ziņas

 

Lielākajā daļā Eiropas Savienības valstu situācija cūkkopības sektorā šogad vērtējama kā laba, savukārt jau tuvākajos gados nozarē tiek prognozēts uzplaukums, kas skaidrojams ar jau patlaban veiktajām investīcijām un pieprasījuma pieaugumu tirgos. Šādas prognozes izskanēja Eiropas Savienības lauksaimnieku organizācijas cūkgaļas ražotāju darba grupā. Vidējā cena par cūkas kautsvaru Eiropas Savienībā septembrī bija 1,9 eiro par vienu kilogramu, un tā bija augstākā pēdējo 16 gadu laikā.

 

Latvijā ir aptuveni 8 tūkstoši 709 jaunieši-bezdarbnieki 15 līdz 24 gadu vecumā, no kuriem lielākā dala - 65% nevēlas meklēt darbu. Situācija ir līdzīga visos Latvijas reģionos, tomēr salīdzinoši mazāk motivēti meklēt darbu ir jaunieši Rīgas reģionā. Tai pat laikā galvaspilsētā ir daudz lielākas iespējas atrast darbu. Nodarbinātības valsts aģentūras eksperti, izpētot jauniešu bezdarba cēloņus, novērtē, kāds atbalsts tiem ir vispiemērotākais, lai iekļautos darba tirgū.

 

Šogad līdz 1.decembrim adoptēti 218 Latvijas bērni. Latvijas iedzīvotāji adoptējuši 103 bērnus, savukārt ārvalstu iedzīvotāji - 115. Patlaban rindā uz adopciju gaida vēl 115 Latvijas iedzīvotāji un 32 ārvalstu adoptētāji. Savukārt savus jaunos vecākus vēlas atrast vēl tūkstots 380 bērni. Lielākā daļa jeb 929 ir vecumā no desmit līdz 18 gadiem. Reģistrā ir ziņas arī par 16 bērniem, kuri vēl nav sasnieguši gada vecumu.

 

Un vēl

 

No šodienas līdz 22.decembrim Rīgā sporta namā "Daugava" notiks ikgadējais Ziemassvētku tirdziņš, kurā savus darinājumus pārdos cilvēki ar īpašām vajadzībām. Tur būs nopērkami rakstiem bagāti cimdi un zeķes, siltas šalles, pašdarinātas Ziemassvētku kartītes un dekorācijas, gardas piparkūkas, vasarā vāktas tējas, pīti grozi, smalki tamborējumi, austas segas un citi rūpīgi izstrādāti rokdarbi - viss, ko gada garumā Ziemassvētku tirdziņam sarūpējuši amatnieki un rokdarbnieki no Jēkabpils, Kokneses un citām Latvijas pilsētām.

Šīs un vēl daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc Zolitūdes traģēdijas lietā kriminālprocess ir sākts par pārkāpumiem celtniecībā, nevis par slepkavību? Kur Līvānos mācīs, kā tirgot preces internetā? Un Par ko šodien vēsta Portāls Radio1.lv?

 

Saistībā ar Zolitūdes traģēdiju kriminālprocess ir sākts par pārkāpumiem celtniecībā, nevis par slepkavību, jo slepkavība ir apzinātas darbības, kas vērstas uz to, lai cilvēkam atņemtu dzīvību, bet neviens celtnieks vai projektētājs nedara savu darbu ar mērķi, lai ēka beigu beigās sagrūtu un ietu bojā cilvēki, intervijā Latvijas Radio un laikrakstam "Vesti" sacījis prokurors Arvīds Kalniņš, kurš uzrauga Zolitūdes lietas izmeklēšanu. Uz norādi, ka par pārkāpumiem būvniecībā maksimālais sods ir tikai četri gadi cietumā, Kalniņš atzīmējis, ka šis ir jautājums nevis izmeklētājiem, bet gan likumdevējiem, kuri vēl šī gada pavasarī likumā mīkstinājuši sankcijas. Prokurors uzsvēris, ka tālākā izmeklēšanā varētu tikt vērtēta arī amatpersonu atbildība.

 

Noraidot premjera amata kandidātu, kuram faktiski jau bijis savākts Saeimas vairākuma atbalsts, Valsts prezidents Andris Bērziņš ir pietuvojies viņam parlamentārā valstī piešķirto pilnvaru robežām, uzskata aizsardzības ministrs un divreiz noraidītais premjera amata kandidāts Artis Pabriks. Viņš šorīt telekompānijā LNT izteicās, ka brīžiem rodoties iespaids, ka "Vienotība" no vienas puses tiek mudināta uzņemties iniciatīvu valdības veidošanā, bet no otras puses tā varētu piedāvāt jebkuru kandidātu un savākt pat visu 100 Saeimas deputātu atbalstu, taču tās piedāvātais kandidāts premjera amatam tiktu noraidīts.

 

Turpinām ziņas

 

Īrijā nedēļas nogalē jūrā iekritis un pazudis makšķernieks no Latvijas, vēsta laikraksts "Irish Times". Par makšķernieka pazušanu ziņoja viņa draugs. Abi vīrieši kopā makšķerējuši no klintīm aptuveni 100 metru attālumā no Blekhedas bākas. Viens no makšķerniekiem iekritis ūdenī, bet viņa draugs devies meklēt palīdzību. Kad viņš atgriezies, viņa draugs vairs ūdenī nebija redzams. Plašā glābšanas operācijā Īrijas krasta apsardze un policija svētdien pārmeklēja jūru un piekrasti, taču pazudušais vīrietis nav atrasts. Šorīt meklēšanas operācija atsākta.

 

Šodien Līvānu Inženiertehnoloģiju un inovāciju centrā notiks bezmaksas seminārs "Roku darinājumu pārdošanas iespējas un veidi interneta vidē". Seminārā stāstīs, kā sākt pārdošanu internetā, izmantojot dažādas platformas, un uzklausīt ekspertu ieteikumus, kā labāk noformēt un ievietot savas preces piedāvāumu internetā. Lai nodrošinātu efektīvu pārdošanu internetā, tiks izskatīti arī ar preču dizainu saistīti jautājumi, ņemot vērā dažādas preču grupas un to īpatnības. Pasākumā runāts arī par norēķinu sistēmas sasaiti ar pārdošanas platformu.

 

Un vēl

 

Portālā Radio1.lv šodien lasiet: cik lielas algas oktobrī saņēmuši Saeimas deputāti; kādi ir braukšanas apstākļi uz Latvijas ceļiem un cik gados pirmo reizi uzsnidzis sniegs Ēģiptē.

 

Ziņas pulksten 13.00 -14.00 -15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādas ir jēkabpiliešu iecienītākās Ziemassvētku tradīcijas? Kas ir mainījies Administratīvo pārkāpumu procesa likumā? Un Kā notiks iedzīvotāju informēsana par eiro gadumijas naktī?

 

Ziemassvētki ir vieni no mīļākajiem svētkiem, ko svin lielākā daļa cilvēku. Šajos svētkos tiek piekoptas dažādas tradīcijas. Vienas no populārākajām ir savstarpējā apdāvināšanās, došanās uz svētku dievkalpojumu vai ciemos pie saviem tuviniekiem un kopīgas svinības pie svētku galda. Sarunā ar jēkabpiliešiem skaidrojām, kādas ir viņu iecienītākās Ziemassvētku tradīcijas? Viedokļus izteica Egons, Dana, Viktors, Lonija, Stefans un Diāna.

 

VIEDOKĻI

 

Gandrīz divas trešdaļas jeb 62% Latvijas iedzīvotāju ziemas brīvdienās plāno palikt mājās un atpūsties kopā ar ģimeni, taču katrs desmitais šajā laikā iecerējis doties ceļojumā uz ārvalstīm, liecina veiktā aptauja. Starp populārākajām izvēlēm ziemas brīvdienu pavadīšanā ierindojas arī tuvinieku un draugu apciemojums, kā arī kultūras pasākumu apmeklēšana Latvijā.

 

Turpinām ziņas

 

Ministru kabineta komiteja šodien uzdeva Tieslietu ministrijai atkārtoti saskaņot ar ieinteresētajām institūcijām Administratīvo pārkāpumu procesa likumu, kas tapis, lai Latvijā beidzot ieviestu mūsdienīgu procesu. Atbilstoši Tieslietu ministrijas piedāvājumam, pēc jaunā likuma pieņemšanas vienīgie pamatsodi par administratīviem pārkāpumiem būs naudas sodi un aizrādījumi. Tas nozīmē, ka starp likumā noteiktajiem pamatsodiem vairs nebūs paredzēta automašīnas konfiskācija. No pamatsodiem plānots izslēgt arī administratīvo arestu, personām piešķirto speciālo tiesību, piemēram, autovadītāja tiesību vai ieroča nēsāšanas atļaujas atņemšana vai aizliegumi ieņemt noteiktus amatus.

 

Patlaban norisinās veikalu ķēdes "Maxima" drošības instrukciju un tajās paredzēto procesu detalizēts audits, kura veikšanai piesaistīti neatkarīgi eksperti, stāsta uzņēmuma pārstāvis Jānis Beseris. Viņš norāda, ka, tiklīdz būs saņemti viņu atzinumi un ieteikumi par to, vai un ko nepieciešams uzlabot instrukcijās, uzņēmums strādās pie to ieviešanas. "Maxima Latvija" pilnībā atbalstot glābšanas dienesta izteikto iniciatīvu aprakstīt vienotu, konkrētu un detalizētu rīcības plānu, kā rīkoties ugunsdzēsības trauksmes gadījumā.

 

Un vēl

 

Gadu mijas naktī bezmaksas informatīvais tālrunis par eiro 8000 3000 strādās visu diennakti. Arī 27., 28., 30.decembrī varēs zvanīt ilgāk - no pulksten astoņiem ritā līdz desmitiem vakarā. Patlaban informatīvais tālrunis sniedz atbildes uz iedzīvotāju zvaniem un jautājumiem katru darba dienu no astoņiem rītā līdz astoņiem vakarā, pārējā laikā nodrošinot iedzīvotāju informēšanu latviešu un krievu valodā par darba laiku un iespēju ierakstīt jautājumu, lai operators vēlāk varētu atzvanīt.

 

Šīs un vēl daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

 

Ziņas pulksten 16.00 – 19.00

Pļaviņu novada ziņas

 

 

Pļaviņu novada tradīciju zālē Klintaines pagasta “Kūlīšos” godināja tos laulātos pārus, kuriem šī gada laikā ir nozīmīgas kāzu gadskārtas. Šogad tādu bija 20. Dimanta kāzas Pļaviņu novadā ir vienam pārim, smaragda kāzas— sešiem, bet zelta kāzas — 13 pāriem. Uz pasākumu bija ieradusies apmēram puse jubilāru. Sveicot viņus šajās skaistajās gadskārtās, Pļaviņu novada domes priekšsēdētāja Gunta Žilde atzina, ka šie cilvēki ir novada zelta fonds.

 

Pļaviņās, Daugavas malā iepretī novada kultūras centram, atklāta informatīvā siena. Tā izveidota, Pļaviņu biedrībai “Kopsolis” piedaloties biedrības “Daugavas savienība” 2012. — 2013. gada mērķprogrammas projekta īstenošanā. Ar šo projektu turpina veidot tūrisma taku pilsētā gar Daugavu, lai cilvēkiem būtu arvien plašāka informācija par Pļaviņām un apkārtni. Pirmais stends bija par plostniekiem, un tagad ir pilsētas veidošanās apraksts latviešu un angļu valodā, karte un neliels atskats pagātnē fotogrāfijās.

 

 

Turpinām ziņas

 

No 7.tā līdz 13. decembrim, Pļaviņās norisinājās 6. skvoša kausa izcīņa. Kopumā sacensībās startēja 31 dalībnieks. Vecuma grupā līdz 13 gadiem pirmo veitu izcīnīja Anna Esiņa un Aivis Jokums, vecuma grupā jauniešiem līdz 18 gadiem Igors Babaks un sieviešu iesācēju grupā Rita Zvirbule, savukārt sieviešu konkurencē nepāspēta palika Olita Znotiņa, bet vīriešu – Jurijs Cupikovs.

 

 

Pļaviņu Novada kultūras centrā norisinājās šī gada pēdējais šaha turnīrs. Pēc turnīra tika apbalvoti 3 uzvarētāji šajā turnīrā un 6 labākie dalībnieki gada kopvērtējumā. Pavisam gada laikā šaha turnīros Pļaviņās piedalījās 46 dalībnieki un 20 no viņiem spēlēja vismaz trijos turnīros, līdz ar to nopelnot gada ieskaiti. Jāatzīmē, ka pirmais šaha turnīrs Pļaviņās notika pirms 40 gadiem atpakaļ – 1973.gada decembrī un šajos gados kopumā ir notikuši 203 turnīri.

 

 

Pļaviņu bērnu centrā PEPIJA norisinājās „Viltīgo bumbiņu” pēcpusdiena. Bērni izspēlēja vairākas spēles, kuru laikā varēja pilnveidot sadarbības, saskarsmes prasmes, noteikumu ievērošanu un prasmi klausīties un sadzirdēt. Pēc spēlēm visi kopā secināja, ka šajā reizē tomēr bumbiņas bija veiklākas. Savukārt, bērniem jāaizdomājas par attieksmi vienam pret otru un vairāk laika jāvelta reālām spēlēm ar citiem bērniem. Turpmāk centrā „Pepija” arvien biežāk būs izslēgti datori un bērni varēs izmantot tikai centra piedāvātās spēles.

 

Un vēl

 

Bērnu centra „Pepija” kolektīvs un bērni vienmēr ir priecājušies par aktīviem un radošiem vecākiem, kuri rāda lielisku piemēru gan saviem bērniem, gan pārējiem centra apmeklētājiem. Šajā reizē ar Radio1 starpniecību paldies tiek teikts Sabīnes Lasmanes mammai Evai Lasmanei, kura ar savu brīvprātīgo darbu ir palīdzējusi centra PEPIJA ikdienas dzīvē.

 

Ziņas pulksten 17.00 -18.00

 

Radio1 ziņās lasiet: Kādu balvu saņēmusi Jēkabpils Vakara vidusskolas skolotāja Rainelda Muižniece? Kas un kāpēc ieņēmis veikalu Elvi Rīgā? Un Kad atklās šokolādes muzeju?

 

Sestdien Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas telpās godināja konkursa pedagogiem par labāko klases audzināšanas stundu finālistus. Skolotāji bija aicināti sūtīt savu klases audzināšanas stundu aprakstus un dokumentējumus. Konkursa mērķis bija dot iespēju pedagogiem radošā un atraktīvā formā runāt par jaunajiem izaicinājumiem skolas un klases vidē un radīt mācību materiālu, kas varētu būt noderīgs arī citiem skolotājiem. Vidusskolu grupā izcilības rakstu vērtēšanas komisija piešķīra Jēkabpils vakara vidusskolas pedagoģei Raineldai Muižnieceii. Atzinību izpelnījās arī Līvānu 1.vidusskolas skolotājas Annas Kurcišas darbs.

 

Šonedēļ varētu tikt saņemta būvatļauja sagruvušās "Maxima" būvkonstrukciju nostiprināšanai. Ir noslēgts līgums par projekta izstrādi un saskaņošanu. Saņemot būvatļauju, būs iespējams nostiprināt konstrukcijas, lai sagruvušajā ēkā varētu ieiet eksperti un sākt savu darbu. Šonedēļ arī plānots pieņemt lēmumu par nepieciešamās ekspertīzes veikšanu. Joprojām šajā lietā nevienai personai nav piemērots aizdomās turamās personas statuss. Lai to izdarītu, ir jāpierāda katra vaina vai ir jābūt aizdomām par katras konkrētās personas vainu. Lai to izdarītu, nepieciešams veikt ekspertīzi, kas būs iespējama, tikai nostiprinot sagruvušās ēkas konstrukcijas.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien ēkas īpašnieks liedzis pieeju "Elvi" veikalam Viestura prospektā 35a, Rīgā. Veikals slēgts gan pircējiem, gan darbiniekiem, gan veikala telpu nomnieka, "Elvi" franšīzes partnera "Dominante AO" pārstāvjiem. Ēkas īpašnieks ir viens no zīmola "top!" franšīzes pārstāvjiem - uzņēmums SIA "Madara 89", kas iegādājās ēku Viestura prospektā 35a šī gada februārī. Nomas līgums par telpu iznomāšanu veikalam netika lauzts, īres maksājumi tika veikti laicīgi. Līdz šim nekas neliecinājis, ka uzņēmums "Madara 89" būtu plānojis veikt šādu akciju, pielietojot pretlikumīgas metodes, ieņemt veikalu. Notiek apstākļu skaidrošana.

 

Latvijas robežsargi Daugavā pagājušajā nedēļā aptuveni 250 metru attālumā no valsts robežas izvilkuši plostu ar kontrabandas cigaretēm. Piedrujas robežsargi konstatēja netālu no krasta piepeldējušu ledus gabalu ar kārbām, kuras bija maskētas ar agroplēvi un uz kurām bija redzamas divas izsekošanas ierīces. Par iespējamo kontrabandas preču nelikumīgu pārvietošanu pāri valsts robežai pa Daugavu Latvijas robežsargus iepriekš bija brīdinājuši Baltkrievijas robežsargi. Kārbas tika izceltas no upes un tajās konstatētas 160 tūkstoši cigarešu. Par noziedzīgiem nodarījumiem tautsaimniecībā sākts kriminālprocess.

 

Un vēl

 

Šonedēļ, 18.decembrī, tiks atklāts AS "Laima" šokolādes muzejs, kura ekspozīcijas izveidē, kā arī telpu renovācijā ieguldīti vairāk nekā 500 tūkstoši latu. Muzejs atradīsies Rīgā, Miera ielā 22, šokolādes fabrikas teritorijā. Vēsturiskajā vietā - Miera un Palīdzības ielas stūrī - ir atjaunots arī savulaik populārais saldumu veikals un kafejnīca. "Laima" ir lielākais un atpazīstamākais šokolādes un saldumu ražotājs Baltijā.

 

Šīs un vēl daudzas citas ziņas lasiet portālā Radio1.lv

Atstājiet komentāru