2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 14.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2013.gada 14.decembrī

Ziņas pulksten 7.00 -8.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kāpēc šodien ir darba diena? Kur notiks Blusu tirgus un, kur mācīs Ziemassvētku dzejoļus? Un Kāpēc Daugavpilī slēgs McDonald's uzņēmumu?

 

Šodien Latvijā ir darba diena, kad strādā visas valsts un pašvaldības iestādes un uzņēmumi. Tā ir viena no šajā mēnesī pārceltajām darba dienām. Šāds lēmums pieņemts, lai iedzīvotāji varētu pilnvērtīgi izmantot darbu un atpūtu. Jau ziņots, ka decembrī ir pārceltas divas darbadienas - pirmdiena, 23.decembris, pārcelts uz sestdienu, 14.decembri, un pirmdiena, 30.decembris, uz sestdienu, 28.decembri. Savukārt darba inspekcija atgādina, ka šodien darba devējiem jātceras, ka šī ir pirmssvētku diena, tātad ar saīsinātu darba laiku.

 

Atsevišķi Valsts ieņēmumu dienesta muitas kontroles punkti, kas darbojas diennakts režīmā, strādās bez darba laika izmaiņām gan pārceltajās darba dienās – šodien un 28.decembrī, gan Ziemassvētkos un gadumijā. Diennakts režīmā Rīgā strādās lidostas, Rīgas brīvostas un Šķirotavas muitas kontroles punkts, kā arī visi Latgales muitas punkti.

 

Saeimas deputātiem līdz šodienai bija jāizvirza trīs kandidāti Fiskālās disciplīnas padomei. Kandidāts bija jāizvirza apvienojoties vismaz desmit Saeimas deputātiem. Šodien taps zināmi izvirzito personu vārdi. Fiskālās disciplīnas padomi apstiprina Saeima uz sešiem gadiem un tā strāda kā neatkarīga koleģiāla institūcija.

 

Turpinām ziņas

 

Šodien Alsungas amatnieku darbnīcā "Rija" turpināsies savdabīgs pasakums - "Blusu tirgus", kur ir iespējams iegādāties saimniecībā noderīgas lietas. Tirgū aicināti piedalīties visi, kam mājās ir dažādas mantas, kas ir lietošanas kārtībā, bet pašiem nav vajadzīgas. Savukārt, ja ir kādas lielākas lietas, piemēram, ledusskapis vai skapis, tad pietiks atnest fotogrāfiju un aprakstu. "Blusu tirgū" varēs iegādaties traukus, apavus, somas, drēbes, virtuves piederumus, darba rīkus, sadzīves tehniku, rotaļlietas, dažadi tekstila izstrādajumi, grāmatas, žurnāli un citas mantas.

 

Šodien Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļā "Dauderi" notiks cikla "Ģimene muzejā" šāgada noslēdzošais pasākums - "Mācīsimies Ziemassvētku dzejolīti muzejā jeb Mazās Māras ziemas stāsts". Tuvojas Ziemassvētki un ikviens bērns tajos cer saņemt kādu dāvanu. Lai godam sastaptu Ziemassvētku vecīti, jāzina vismaz viens dzejolītis. To parasti iemācās mājās, bērnudārzā, skolā, bet var mācīties arī muzejā. Jāņa Jaunsudrabiņa dzejoļa “Mazā Māra" apguvi papildinās iespēja aplūkot senas fotogrāfijas ar ziemas skatiem no muzeja krājuma.

 

Un vēl

 

No šodienas Daugavpilī tiek slēgts vienas no lielākajām restorānu ķēdēm Latvijā "McDonald’s" restorāns. Kā paskaidrojusi uzņēmuma vadība, šāds lēmums pieņemts, jo divu gadu laikā kopš restorāna atvēršanas Daugavpilī nav sasniegta plānotā investīciju atdeve. Uzņēmuma vadība visiem darbiniekiem ir piedāvājusi līdzvērtīgu darbu un atalgojumu kādā no "McDonald’s" restorāniem Rīgā. Tiem, kuri dažādu apsvērumu dēļ nevar pieņemt jauno darba piedāvājumu, nodrošinās kompensāciju četru līdz sešu algu apmērā un praktiskas apmācības sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūras Daugavpils filiāli.

 

Ziņas pulksten 9.00 -10.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kā veicās Jēkabpils basketbolistiem vakardienas spēlē? Cik naudas loterejā laimējusi latviete Īrijā? Un Kādas izmaiņas šodien ir vilcienu kustības sarakstos?

 

"Jēkabpils" basketbolisti ar 88:60 uzveica Rakveres "Tarvas" komandu no Igaunijas. Ja vēl pēc pirmā puslaika rezultāts bija neizšķirts, otrajā cīņas daļā mājinieki bija ievērojami labāki. Uzvarētājiem pa 19 punktiem guva amerikāņu leģionāri Trojs Bārnīss un Kemerons Randerss, bet ar 15 punktiem un 15 atlēkušajām bumbām atzīmējās Jānis Pozņaks. "Jēkabpils" sastāvā šajā mačā ar deviņiem punktiem atgriezās Jurijs Aleksejevs. Klubi savā starpā tikās sezonas pirmajā spēlē, kurā Latvijas komanda izbraukumā piekāpās "Tarvas" basketbolistiem ar 73:74.

 

Mediju koncerns "Modern Times Group" jeb MTG, kam ir ekskluzīvas tiesības pārraidīt Latvijas hokeja valstsvienības spēles Soču olimpisko spēļu turnīrā un pasaules čempionātā, meklē iespējas bezmaksas virszemes apraidē šīs spēles raidīt ierakstā, nevis tiešraidē. Likums to atļauj. Ņemot vērā, ka MTG bezmaksas apraidē no 1.janvāra nebūs, koncernam jārod iespēja kā to izdarīt. Tāpēc tiek meklēta iespēja nopslēgt vienošanos ar kādu no bezmaksas kanāliem un olimpiskās spēles un pasaules čempionātu hokejā pārraidīt ierakstā.

 

Turpinām ziņas

 

Aizkraukles novada pašvaldībā strauji samazinājies izglītojamo skaits, tāpēc tiek plānotas izmaiņas skolu sistēmā, izskatot arī iespēju reorganizēt sākumskolu un lēmuma pieņemšanā iesaistot bērnu vecākus. Tāpēc nakamnedēļ, 18.decembra vakarā Aizkraukles pilsētas kultūras namā notiks pašvaldības, pedagogu un vecāku tikšanās. Pat pavirši aprēķini liecina, ka ik gadu, atsakoties no sākumskolai nepiemērotās ēkas pilsētas rūpnieciskajā zonā un piepildot brīvās klašu telpas pārējās skolās, varētu ietaupīt 70 līdz 80 tūkstošus latu saimniecisko izdevumu. Pašvaldībā secināts, ka skolas atrašanās šajā pilsētas zonā kavē arī rūpniecības attīstību.

 

Vakar Īrijas medijiem kļuvis zināms, ka 10. decembrī notikušajā loterijas "EuroMillions Plus" izlozē kāda Īrijā mītoša sieviete no Latvijas laimējusi pusmiljonu eiro. "Melnajā piektdienā" veiksminiecei Īrijas valsts loterijas birojā izsniegts čeks par minēto summu. Par loterijas biļeti sieviete samaksājusi nieka 6 eiro un to iegādājusies tikai vienu dienu pirms loterijas. Sieviete Īrijas medijiem stāstījusi, ka šis gads viņai bijis grūts, taču pēdējo divu nedēļu laikā viņas dzīvē atgadījušies divi laimīgi notikumi - vispirms viņa saderinājusies, bet īsi pēc tam uzzinājusi par pusmiljonu eiro vērto laimestu.

 

Jaunākā informācija liecina, ka datorvīruss, kas pārtver internetbanku maksājumus un zog paroles, inficējis vairāk nekā tūkstoti datoru un turpina izplatīties. Vīruss jau inficējis vairāk nekā tūkstoti datoru. Jau ziņots, ka vīruss izplatās ar e-pastu starpniecību, kas Latvijā masveidīgi tiek izplatīti no 6.decembra. "Ļaundabīgo e-pastu galvenās pazīmes ir nosaukumā vai saturā minēta "sūdzība nodokļu dienestam", "informācija par sūdzību" vai līdzīgs teksts un vēstulei pievienots pielikums ar dubulto paplašinājumu "DOC.zip." formātā. Inficēšanās riskam ir pakļauti datori, kuri izmanto "Windows" operētājsistēmu.

 

Un vēl

 

Saistībā ar darba dienas pārcelšanu no 23.decembra uz sestdienu, šodien noteiktas izmaiņas vilcienu kustības sarakstā maršrutos no Rīgas uz Krustpili, Daugavpili un Rēzekni. Papildus tiks norīkoti dīzeļvilcieni, kuri atbilstoši sarakstam parasti kursē darba dienās, savukārt vairāki brīvdienu vilcieni būs atcelti. Šodien arī elektrovilcieni kursē saskaņā ar darba dienās noteikto sarakstu. Sīkākas uzziņas dzelzceļa stacijās.

 

Ziņas pulksten 11.00 – 12.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kad remontēs Zvaigžņu ielu Jēkabpilī? Kā pagājusi diennakts operatīvajiem dienestiem? Un Par ko šodien vēsta portāls Radio1.lv?

 

Radio1 iedzīvotāji no Zvaigžnu ielas Jēkabpilī ziņoja, ka strauji pasliktinās šīs brauktuves neasfaltētās daļas tehniskais stāvoklis. Tā ir bedraina, dubļaina un gandrīz neizbrienama un neizbraucama. Šādu situāciju radījusi intensīvā smagā transporta plūsma. Patlaban Krustpils dzelzceļa stacijā notiek vērienīgi remontdarbi un to laikā ir slēgta pārbrauktuve, kas ved uz ceļu Jēkabpils-Antuži. Līdz ar to uzņēmumu, kas atrodas šajā mikrorajonā, kā arī dzelzceļa būvei nepieciešamā smagā gtransporta intensīvā kustība pa Zvaigžnu ielu ir to tikpat kā sagrāvusi. Radio1 sazinājās ar Jēkabpils domes priekšsēdetāja vietnieku Aivaru Krapu, lai noskaidrotu vai izdangāto ielu ir paredzēts remontēt. Viņš sacīja, ka zina šo situāciju un dzelzceļnieki solījuši, ka ielu sakārtos līdz 18.decembrim.

 

Ar jauno Eiropas Robežu uzraudzības sistēmu Eiropas Savienības valstīs iecerēts samazināt nelegālo imigrantu skaitu, kuri cenšoties sasniegt Eiropu, iet bojā, šķērsojot jūras robežas. Viņiem palīdzēs saskaņā ar Eiropas un starptautiskajām saistībām, tajā skaitā ņemot vērā neizraidīšanas principu. Līdz ar šīs sistēmas īstenošanu īpaša uzmanība tiks pievērsta, lai nodrošinātu cilvēktiesības, priekšroku dodot neaizsargātām personām - bērniem, nepavadītiem nepilngadīgajiem un personām, kurām vajadzīga neatliekama medicīniska palīdzība.

 

Turpinām ziņas

 

Latvijā pagājušajā diennaktī ugunsgrēkos gājuši bojā trīs cilvēki. Traģiskie ugunsgrēki izcēlušies Līgatnē un Cesvainē. Bojā gājuši 65 un 58 gadus veci vīrieši un 60 gadus veca sieviete. Ugunsgrēku izcelšanās iemesli tiek noskaidroti.

 

Vakar augstceltņu "Z-Towers" būvlaukumā, krītot no augstuma, gājis bojā 21 gadu vecs strādnieks. Uz notikumu vietu tika izsaukti glābēji. Viņi konstatēja, ka vīrietis bija kritis no liela augstuma un iekritis šahtā trešā stāva līmenī, tādējādi uzkrītot uz sastatnēm. Ugunsdzēsēji jaunieti izvilka, un mediķi konstatēja viņa nāvi. Valsts darba inspekcijas speciālisti nekavējoties devušies uz notikuma vietu, lai sāktu nelaimes gadījuma apstākļu noskaidrošanu.

 

Kopš Zolitūdes traģēdijas ugunsdrošības signalizācija "Rimi" veikalos vai tirdzniecības centros, kuros atrodas "Rimi" veikali, ir nostrādājusi četras reizes. Uzņēmums informē, ka ir mainīta kārtība, kā tiek reaģēts uz trauksmes signalizāciju. Tagad nekavējoties tiek veikta apmeklētāju un darbinieku evakuācija un tikai pēc tam skaidrots iemesls, kāpēc nostrādāja signalizācija.

 

Un vēl

 

Portālā Radio1.lv šodien lasiet: kā Jēkabpilī iededza pilsētas galveno egli; par ko sūdzas autobraucēji Jēkabpilī; kāda veiksme uzsmaidīja medniekiem Salas pagastā.

 

Ziņas pulksten 13.00 -14.00 -15.00

 

Radio1 ziņās klausieties: Kādus vēlējumus jēkabpilieši saņēma Zelta kāzās? Kāpēc daļa Latvijas pilsoņu nevar piedalīties vēlēsanās? Un Par Kādu jaunu Eiropas Savienības finansēšanas programmu stāstīs jēkabpiliešiem?

 

Šonedēļ Jēkabpils tautas namā notika svinīga pieņemšana, kurā godināja Jēkabpils Zelta pārus – cilvēkus, kuri laulībā nodzīvojuši 50 gadus. Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Silvija Leikuma sacīja, ka šogad Jēkabpilī ir pavisam 27 Zelta pāri, bet godināšanas pasākumā piedalījās 10 pāri. Skanot kāzu maršam, visus zelta pārus zālē ieveda pilsētas mērs Leonīds Salcevičs un ilggadējā bijusī Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ilga Stare.

 

VIEDOKLIS

 

Apsveikuma vārdus un vēlējumus viņiem teica Leonīds Salcevičs.

 

VIEDOKLIS

 

Visi zelta pāri parakstījās Zelta Goda grāmatā un saņēma dāvanas. Tradīcija iedibināta pagājušajā gadā.

 

Turpinām ziņas

 

Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs nekomentē iespējamo pretendēšanu uz Ministru prezidenta amatu. Aģentūrai LETA Pildegovičs nenoliedza, bet arī neapstiprināja, ka viņam būtu piedāvāts pretendēt uz šo amatu, un nevēlējās atbildēt, kāda būtu viņa reakcija uz šādu piedāvājumu.  Kā ziņots, Pildegoviča vārds iespējamo premjera amata pretendentu vidū izskanēja jau nedēļas sākumā kopā arī citiem, tajā skaitā, Latvijas pastāvīgo pārstāvi NATO Māri Riekstiņu, «Vienotības» politiķi Jāni Reiru, satiksmes ministru Anriju Matīsu, kā arī ārlietu ministru, Reformu partijas pārstāvi Edgaru Rinkēviču.

 

Ja Saeimas, Eiropas Parlamenta vai pašvaldību vēlēšanas notiktu šodien, tajās nevarētu piedalīties vairāk nekā 20 tūkstoši Latvijas pilsoņi, kuriem kā vienīgais personu apliecinošais dokuments uz šo brīdi ir elektroniskā identifikācijas karte. Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ka vēlēšanās personas var piedalīties tikai ar pasi un tajās nedrīkst izmantot personu apliecinošās kartes. Tas nozīmē, ka tiem, kuriem pases nav un, kuri vēlas piedalīties vēlēsanās ir steigšus jāatjauno šis dokuments.

 

Un vēl

Trešdien, 18.decembrī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas dienesta viesnīcas sēžu zālē Zemgales plānošanas reģiona Eiropas savienības struktūrfondu informācijas centrs sadarbībā ar Valsts izglītības attīstības aģentūru organizē bezmaksas semināru par  Erasmus+  programmu. Šī ir jauna Eiropas Savienības programma izglītības, apmācības, jaunatnes un sporta jomā 2014.-2020.gadam. Seminārā piedalīsies izglītības iestāžu, nevalstisko organizāciju, interešu izglītības pārstāvji, studenti un privātpersonas.

Atstājiet komentāru