2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 15.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Valdība šodien lems par Latgales speciālās ekonomiskās zonas likumu; Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē skatāma Ziemassvētku egle, kuru rotā 500 māla zvaniņi; un Šodien beidzas tautas mikroskaitīšana.

 Valdība šodien lems par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas izstrādāto Latgales speciālās ekonomiskās zonas jeb SEZ likumu. Galvenie izvirzītie kritēriji ir sekojoši – teritorijas piederība, teritorijas infrastruktūras stāvoklis, plānotās investīcijas teritorijas infrastruktūras stāvokļa uzlabošanai, plānotie rezultāti, teritorijai piešķirot speciālās ekonomiskās zonas statusu. Vienlaikus paredzēts, ka Ministru kabinetam ir tiesības noteikt papildu plānotos rezultātus, teritorijai piešķirot speciālās ekonomiskās zonas statusu. Uz to var pretendēt arī Preiļu un Līvānu novadi.

Valsts apdraudējuma gadījumā iedzīvotājus plānots nodrošināt ar ziepēm, tualetes papīru, segām, apakšveļu, sezonai atbilstošu apģērbu, galda piederumu komplektu, ar gaismas avotu ar baterijām un citām precēm, liecina Ekonomikas ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kuru šodien skatīs valdība. Tas paredz, ka iedzīvotājiem valsts apdraudējuma gadījumā plānots izsniegt pirmās nepieciešamības preces noteiktā daudzumā.

Turpinām ziņas

 No šodienas līdz janvāra vidum Latgales mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē skatāma Ziemassvētku egle, kuru rotā 500 māla zvaniņi. Jau ziņots, kaLatgales mākslas un amatniecības centrs kopā ar Līvānu novada iedzīvotājiem visu novembra mēnesi darināja īpašu Ziemassvētku egles rotu – māla zvaniņus. Zvaniņu darināšanas prasmes ierādīja Līvānos zināmā, un bērnu vidū, visiem tik iemīļotā veidošanas skolotāja, profesionālā keramiķe Eleonora Pastare. Darbnīcas ieguva tik lielu popularitāti, ka no paredzētajām 4, kopumā norisinājās 11 radošās darbnīcas, kurās piedalījās gandrīz 200 dalībnieku.

Līvānos šodien sievietes tiek aicinātis apmeklēt mobilo mamogrāfu, kas apmeklētājus pieņems pie Līvānu slimnīcas. Uz mamogrāfa pārbaudi aicināta sievietes pēc iepriekšējā pieraksta. Izmeklēšanu nodrošina veselības centrs 4.

Un vēl

Šodien noslēgsies tautas mikroskaitīšana. Tās mērķis bija pārbaudīt demogrāfiskās statistikas kvalitāti. Mikroskaitīšana tika veikta, gatavojoties 2021.gada tautas skaitīšanai, kurā visu nepieciešamo informāciju Centrālās statistikas pārvaldē plānots iegūt tikai no administratīvo datu avotiem. Plašāka informācija par 2015.gada tautas mikroskaitīšanu pieejama vietnē "www.csb.gov.lv/skaitisana".

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Aknīstē šodien notiks Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēde; Jēkabpils policija operatīvi aiztur laupītājus; Un Kādu bukletu izdevusi Līvānu novada pašvaldība?

Jēkabpils domes priekšsēdētājs leonīds Salcevičs šodien dosies uz Aknīstes novadu, kur notiks Zemgales plānošanas reģiona attīstības padomes sēde. Tās dienas kārtībā jautājumi par izglītības sistēmas aktualitātēm un turpmāko attīstību, “Zemgales reģiona Rīcības plāna enerģētikā 2012-2020” izpilde 2014.gadā un citas aktualitātes.

Šodien pulksten divos dienā Jēkabpils pilsētas pašvaldības domes sēžu zālē notiks biedrības “Jēkabpils NVO resursu centrs” projekta “Vidusdaugavas reģiona NVO darbības atbalsts” noslēguma preses konference. Tajā projekta dalībnieki stāstīs par divos gados paveikto un sasniegtajiem rezultātiem.

Turpinām ziņas

Aizdomās par mobilā tālruņa un naudas - 65 eiro - nolaupīšanu kādam 52 gadus vecam vīrietim Jēkabpilī operatīvi aizturēti divi policijas redzeslokā iepriekš nonākuši vīrieši. Laupīšana notika naktī uz pirmdienu, Jēkbpilī, Slimnīcas ielā. Aizdomās turētos, policijas redzeslokā jau iepriekš nonākušos vīriešus pēc cietušā sniegtajām pazīmēm policisti aizturēja Jēkabpilī, pie laupītājiem tika atrastas arī nolaupītās mantas - mobilais tālrunis un nauda. Uzreiz pēc laupīšanas cietušais vērsās policijas iecirknī, un drīz vien policisti laupītājus aizturēja. Saistībā ar notikušo sākts kriminālprocess par laupīšanu, ja to izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Par šādu likumpārkāpumu vainīgajām personām paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz astoņiem gadiem.

Nākamā gada 8.februārī Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā paredzētas debates Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietā, ko skata apelācijas kārtībā. Vakar šajā lietā tika pabeigta tiesas izmeklēšana un lietas iztiesāšana tika atlikta līdz februārim, lai dotu iespēju procesa dalībniekiem sagatavoties tiesu debatēm. Jau ziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus visiem notiesātajiem. Savukārt - pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Un vēl

Gada nogalē, 30.decembrī Līvānos, Latgales mākslas un amatniecības centrā, norisināsies Līvānu stikla fabrikas darbinieku atmiņu stāstu brošūras "Dzīvais stikls. Līvānu stiklinieku stāsti." prezentācija. Pasākumā piedalīties visi intervētie stikla fabrikas darbinieki. Brošūrā lasāmi 13 bijušo darbinieku atmiņu stāsti par laiku, kas aizvadīts, strādājot Līvānu stikla fabrikā. Intervijas veica Ginta Kraukle, atmiņu stāstu stāstītājus iemūžināja fotogrāfs Jānis Magdaļenoks, brošūras dizainu izstrādāja Raimonds Vindulis. Brošūra ar Līvānu stiklinieku likteņstāstiem ir tapusi, pateicoties Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstam. Brošūras interesentiem būs pieejamas latviešu, krievu un angļu valodā.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās kalusieties: Eiropas Savienības līderi šdebatēs par sankcijām, kas noteiktas Krievijai; Līvānu novada dome atradusi iespēju padomju laika dzīvojamo ēku atjaunošanai; Un Cik miljardus eiro viltojumu dēļ ik gadu zaudē rotaļlietu ražotāji?

Eiropas Savienības līderi šonedēļ samitā debatēs par sankcijām, kas Krievijai noteiktas saistībā ar tās iebrukumu Ukrainā, un ir sagaidāms, ka tās tiks pagarinātas vēl uz sešiem mēnešiem. Jau ziņots, ka sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas ekonomikas finanšu, aizsardzības un enerģētikas nozarēm.

Izskatīšanai valdībā tiek virzīti nedaudz mainīti noteikumi par atalgojuma noteikšanu valsts kapitālsabiedrību valdes un padomes locekļiem, paredzot, ka atalgojuma palielinājums gadā nevar pārsniegt 25%. Sākotnēji valdībā tika virzīti noteikumi, kas paredzēja tikai konkrētu koeficientu, kādu ņem vērā algas noteikšanai un kādi ir atalgojuma griesti lielās, vidējās un mazās kapitālsabiedrībās. Tomēr, saņemot ministru iebildumus un bažījoties, kāda būs sabiedrības reakcija, tika pieņemts lēmums meklēt citu risinājumu.

Turpinām ziņas

Līvānu novada dome paudusi atbalstu Ēku saglabāšanas un energotaupības biroja izstrādātajam finanšu instrumentam padomju laika dzīvojamo māju atjaunošanas veikšanai, kas paredz izveidot speciālu investīciju platformu finanšu līdzekļu piesaistei. Domes vadība norādīja, ka tā varētu būt patlaban labākā alternatīva, lai nodrošinātu ilgtermiņa risinājumu dzīvojamā fonda atjaunošanas problēmai Līvānos un arī visā Latvijā.

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs vakar pasniedza darba apliecības pirmajiem astoņiem Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem no dažādiem Latvijas reģioniem.Viņiem tiks doti uzdevumi savas pārraudzības reģionā apzināt situāciju valsts valodas lietošanas jomā un ziņot Valsts valodas centra amatpersonām par konstatētajām nepilnībām, kā arī sniegt konsultācijas latviešu valodas lietošanas jautājumos. Paredzēts, ka pirmie astoņi Valsts valodas centra sabiedriskie palīgi strādās Rīgā, Valkā, Liepājā, Jēkabpilī, Iecavas novadā un Skaistkalnes pagastā.

Un vēl

Ik gadu Latvijas uzņēmēji rotaļlietu viltojumu dēļ zaudē četrus miljonus eiro ieņēmumu. Tie ir 12,7 % no nozares kopējā pārdošanas apjoma valstī, liecina Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja pētījums par intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu ekonomiskajām izmaksām rotaļlietu un spēļu ražošanas nozarē.Salīdzinot Latvijas datus ar citām Baltijas valstīm, Igaunijā zaudējumi ir 10,6 % no kopējā pārdošanas apjoma, savukārt Lietuvā – 14,5 %. Vidējais rādītājs Eiropas Savienības dalībvalstīs ir 12,3 %. Pētījumā aprēķināts, ka Eiropas Savienības valstīs viltotu rotaļlietu un spēļu tirgošana šo produktu legālajiem ražotājiem, mazumtirgotājiem un izplatītājiem katru gadu rada 1,4 miljardu eiro lielus zaudējumus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Jauna informācija par Krievijas lidmašīnas katastrofu Ēģiptē; Vai plānotais aizliegums smēķēt automašīnā ir ielaušanās personīgajā telpā? Un Ar ko šis decembris ieies latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Akciju Sabiedrība "Ventbunkers" izteikusi gatavību investēt Latvijas nacionālajā lidsabiedrībā "airBaltic", patlaban gan neatklājot iespējamo ieguldāmo summu. Šādu piedāvājumu uzņēmums izteicis "airBaltic" valdes priekšsēdētājam Martinam Gausam, "airBaltic" padomei un Satiksmes ministrijai, aicinot pārrunāt investīciju iespējas lidsabiedrības "airBaltic" attīstībā. Konkrētu summu, ko "Ventbunkurs" būtu gatavs investēt "airBaltic", uzņēmums neatklāj. Taču vienlaikus "Ventbunkers" vadība uzsver, ka investīciju apmērs būtu pietiekams, lai lidsabiedrība varētu atjaunot savu floti.

Krievijas Federālā Drošības dienesta eksperti noskaidrojuši, kāda tipa spridzeklis tika izmantots «Kogalimavia» lidmašīnā, kura nogāzās virs Sīnāja pussalas Ēģiptē. Lai arī Ēģiptes izmeklētāji noraidījuši terorakta iespējamību, Krievijas eksperti norāda, ka lidmašīnā atrasts plastīts. Neliela bumba varēja tikt izgatavota no spridzekļa, kas analogs plastītam, un tā varēja būt izvietota lidmašīnas salonā tuvu vidusdaļai. Ar šādiem secinājumiem izmeklētāji nākuši klajā pēc tam, kad veikta lidmašīnas izpēte un pasažieru personisko mantu ekspertīze. Tiek pieļauts, ka sprādziena rezultātā lidmašīnā radās caurums, kura lielums bija mērāms vismaz metrs diametrā, un tas izraisīja tūlītēju salona dehermetizāciju un lidmašīnas sabrukšanu. 

Turpinām ziņas

Plānotais aizliegums smēķēt automašīnā pilnīgi noteikti ir ielaušanās personīgajā telpā, un tā vērtējama kā nesamērīga no cilvēktiesību aspekta, uzskata tiesībsargs Juris Jansons. Viņš norāda, ka ir apsveicama ministrijas ideja cīnīties ar šo atkarību, tomēr šī izskatoties pēc ierēdņu pārcenšanās. Jau ziņots, ka veselības ministrijas ieceri aizliegt smēķēt automašīnā akceptējusi valdība. Ja to apstiprinās arī parlaments un aizliegumam būs likuma spēks, tad, pēc tiesībsarga domām, to varētu apstrīdēt arī Satversmes tiesā.

Jau astoto gadu 3. Adventes svētdienā Pļaviņu novada Mākslas skolas audzēkņu keramikas darbi kopā ar sveču liesmiņām emocionāli papildināja Mūzikas skolas audzēkņu koncertu. Vēl izstādi nedaudz savādākā izkārtojumā varēs aplūkot Pļaviņu novada kultūras centra mazajā zālē no 15. – 18. decembrim.Ieskatu par Pļaviņu Mākslas skolas audzēkņu keramikas darbu izstādi „Ziemassvētku gaismas putni” varat gūt foto galerijā portālā radio1.lv.

Un vēl

Šā gada decembris, visticamāk, kļūs par otro siltāko decembri Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē, liecina pašreizējās sinoptiķu prognozes. Līdz šim siltākais decembris piedzīvots 2006.gadā, kad mēneša vidējā gaisa temperatūra bija +4,3 grādi jeb 6,6 grādi virs normas. Sagaidāms, ka šis rekords šogad netiks pārspēts. Pērnā gada decembra zemākā gaisa temperatūra valstī bija -23,1 grāds naktī uz 30.decembri Rucavā, 2013.gada noslēgumā sals Latvijā nepārsniedza -17 grādu, 2012.gadā pirms Ziemassvētkiem valdīja aukstums līdz -19 grādiem, savukārt 2011.gada decembrī zemākā reģistrētā gaisa temperatūra bija tikai -7,2 grādi. Rekordsiltajā 2006.gada decembrī zemākā gaisa temperatūra bija -9 grādi naktī no 25. uz 26.datumu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Policija likvidējusi trīs marihuānas audzētavas; Turpmāk autovadītājiem, veicot CSDD tehnisko apskati, nāksies škirties no lielākas naudas summas; Un Hokeja čempionāta biļete nebūs priekšrocība Krievijas vīzas iegūšanai.

Policija novembra beigās likvidējusi trīs marihuānas audzētavas, atsavinājusi 12 kilogrami gatavās produkcijas un vairāk nekā 30 kilogrami "zaļās masas", kā arī ieročus. Kopumā aizturētas astoņas personas. Latgales reģionā, pierobežas teritorijā atklātas divas lielas audzētavas, viena bija izveidota pamestā divstāvu ēkā. Policija noskaidrojusi, ka noziedznieki īpašumu iegādājas, kurā izveidoja audzētavu. Tāpat netālu bija audzēšanai iekārtots šķūnis. Trešā audzētava tika atklāta Rīgā, zem kādas garāžas grīdas. Policijas aizturētajā grupā ietilpst organizētājs, audzētājs, kurš kopā ar savu palīgu pieskatīja un kopa marihuānas stādus. Tāpat aizturēts arī cilvēks, kurš bija investējis naudu audzētavu labiekārtošanā, kā arī persona, kura organizēja tirgošanu.

Valdība šodien atbalstīja grozījumus noteikumos, kas paredz no nākamā gada 1.janvāra palielināt iekšlietu dienestu amatpersonu – policistu un ugunsdzēsēju mēnešalgu vidēji par 100 eiro pirms nodokļu nomaksas. Tāpat paredzēts palielināt kadetu mēnešalgu no 412 eiro uz 433 eiro. Vienlaikus plānots palielināt piemaksas par speciālo dienesta pakāpi apmēru, izveidojot jaunu skalu pēc noteiktiem principiem, proti, piemēram, ierindniekam no 2,85 eiro uz 14 eiro, kaprālim no 7 eiro uz 21 eiro, seržantam no 11 eiro uz 28 eiro, bet virsseržantam no 15 eiro uz 36 eiro, savukārt ģenerālim no 142 eiro uz 170 eiro. Valdība arī atbalstīja speciālo piemaksu amatpersonām, kuras veic zemūdens darbus.

Turpinām ziņas

Šodien valdība apstiprināja vairākas izmaiņas Ceļu satiksmes drošības direkcijas pakalpojumu cenrādī. Turpmāk tehniskajā apskatē tiks kontrolētas automobiļu elektroniskās vadības un drošības sistēmas, notiks pieslēgšanās pašdiagnostikas sistēmai – bremžu antibloķēšanas sistēmas pārbaude, elektroniskās stabilitātes kontroles sistēmas pārbaude un gaisa spilvenu drošības sistēmas pārbaude, pastiprināta riepu protektora un vecuma kontrole. Tā rezultātā nepieciešams modernāks aprīkojums, kā arī palielinās patērētais laiks automobiļa kontroles veikšanai. Cenas izmaiņas skars tikai vieglos automobiļus un kravas automobiļus ar pilnu masu līdz 3,5 t – cenas par tehnisko apskati vidēji palielināsies par 2,80 eiro.

Valdība šodien no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem atvēlēja Satiksmes ministrijai vairāk nekā 3 miljoni eiro, lai segtu tās paspārnē esošāLatvijas pasta zaudējumus, kas radušies saistībā ar abonētās preses piegādi. Atbilstoši Pasta likumam komersantam no valsts budžeta kompensē zaudējumus, kas radušies, sniedzot abonēto preses izdevumu piegādes pakalpojumus laika posmā no 2013.gada 1.janvāra līdz 2019.gada 31.decembrim.

 Un vēl

Līdzjutēji, kuri vēlas klātienē apmeklēt Pasaules čempionātu hokejā Krievijā, vīzas varēs saņemt vispārējā kārtībā, norāda Krievijas vēstniecība. Tas nozīmē, ka biļetes uz pasaules čempionātu nekalpos kā veicinošs faktors, lai ātrāk vai vienkāršāk saņemtu Krievijas vīzas. Pēdējā gada laikā medijos, it īpaši Krievijas plašsaziņas līdzekļos, vairākkārt izskanējuši pieņēmumi, ka biļetes uz Pasaules čempionātu hokejā, kas risināsies Maskavā, varētu kalpot kā vīza iebraukšanai Krievijas Federācijā. Līdzīgi tas bija noorganizēts 2014. gadā Baltkrievijā, kad čempionāts risinājās Minskā – līdzjutējiem vīzas nebija jākārto un, lai šķērsotu robežu, pilnīgi pietika robežsargiem uzrādīt derīgu jebkuras čempionāta spēles biļeti. Taču cerības, ka šāda situācija varētu būt arī Krievijā, nepiepildās. Līdzjutēji vīzas varēs kārtot vispārpieņemtā kārtībā.

Atstājiet komentāru