2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 14.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties:latvija sākusi bēgļu uzņemšanas procesu; Kūku pagastā nodegusi pirts; Un Kādi bijuši Jēkabpils sportistu sasniegumi brīvdienu mačos?

 Latvijas Iekšlietu ministrija sadarbībā ar Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldi Itālijai un Grieķijai paziņojusi par gatavību sākt patvēruma meklētāju uzņemšanu. Tāpat ir nosūtīti patvēruma meklētāju uzņemšanas kritēriji un laika grafiks.Latvija ir norādījusi, ka vēlas uzņemt ģimenes ar bērniem un ka būtiskas ir svešvalodu prasmes, iegūta pamatizglītība vai profesionālā izglītība, vēlama darba pieredze vai prasmes, derīgi ceļošanas dokumenti. Lai pārvietotu patvērumu meklētājus uz Latviju, sadarbībai ar Itāliju un Grieķiju ir nozīmēti divi sakaru virsnieki jeb koordinatori.

Reģistrētā bezdarba līmenis novembrī pieaudzis par 0,1 procentpunktu un bija 8,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju kopskaita. Oktobrī un septembrī bezdarba līmenis bija 8,3%, augustā - 8,5%, bet iepriekšējos trīs mēnešus bezdarba līmenis bija 8,6%. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis novembrī bija Rīgas reģionā - 5,2%, bet augstākais Latgales reģionā - 18,3%. Jēkabpilī reģistrētā bezdarba līmenis novembrī bija 9,9%. Salīdzinot ar oktobri, novembrī bezdarbs sarucis tikai Rīgā, kur tas samazinājies par 0,1 procentpunktu. Jēkabpilī bezdarba līmenis pieaudzs par 0,5 procentpunktiem.

Turpinām ziņas

 

Krustpils novada Kūku pagastā naktī uz svētdienu nodegusi pirts un saimniecības ēka.Izsaukums saņemts pēc vieniem naktī. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatējuši, ka uguns izplatījies 200 kvadrātmetru platībā. Dzēšana noritēja līdz svētdienas rītam. Cietušo nav.

Jēkabpils rajona tiesa nākamā gada 20.janvārī sāks skatīt krimināllietu, kurā kāds vīrietis saukts pie kriminālatbildības par 16 gadu vecumu nesasniegušas audžumeitas vairākkārtēju izvarošanu, kā arī cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar viņu. Vīrietim celta apsūdzība arī par cietsirdīgu un vardarbīgu apiešanos ar saviem mazgadīgajiem audžubērniem, regulāri rīkojot konfliktus ar bērnu māti. Vīrietis apsūdzēts arī par viegla miesas bojājuma tīšu nodarīšanu minēto bērnu mātei.

Un vēl

 

Pēdējā laikā sekmīgu sniegumu demonstrējošā "Jēkabpils" komanda sestdien "Aldaris" Latvijas Basketbola līgas regulārā čempionāta mačā savā laukumā ar 72:66 pieveica vienu no turnīra līderēm "Valmiera"/ORDO. "Jēkabpils" sastāvā 20 punktus iemeta amerikānis Tailers Larsons, kamēr 16 pievienoja lietuvietis Ronalds Rutkausks. "Jēkabpils" visu turnīru ietvaros šobrīd tikuši pie sešām uzvarām pēc kārtas.

 

Savukārt Jēkabpils sporta skolas komanda Latvijas sieviešu handbola virslīgas mačā spēja izraut neizšķirtu pret Dobeles REIR vienību. Mačs Jēkabpilī noslēdzās 31:31. Jēkabpils sporta skolas sastāvā 16 vārtus pamanījās iemest Simona Ārmane. Jēkabpils sporta skolas vienība šajā sezonā ir savākusi 11 punktus un ierindojas turnīra tabulas ceturtajā vietā.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00

Radio1 ziņās klausieties: Šorīt teju visā Latvijā apgrūtināta braukšana pa reģionālajiem ceļiem; Panākta vienošanās par globālās sasilšanas ierobežošanu; Un Ko liecina jaunākā prognoze par laika apstākļiem Ziemassvētkos?

Šorīt teju visā Latvijā apgrūtināta braukšana pa reģionālajiem ceļiem, slideni arī daudzi šoseju posmi, liecina uzņēmuma "Latvijas Valsts ceļi" operatīvā informācija. Autoceļu kaisīšanā no diviem naktī iesaistīta 151 "Latvijas autoceļu uzturētāja" ziemas dienesta tehnikas vienība. Arī dienā daudzviet snigs un ceļi vietām būs slideni, bet vakarā daudzviet veidosies apledojums. "Latvijas Valsts ceļi" aicina autovadītājus būt piesardzīgiem, izvēlēties laikapstākļiem un ceļa stāvoklim atbilstošu braukšanas ātrumu, kā arī ievērot lielāku distanci starp braucošiem transportlīdzekļiem.

Šodien Zemgales apgabaltiesas Aizkraukles tiesu namā ar ekspertu iztaujāšanu plānots turpināt apelācijas kārtībā skatīt Jēkabpils spēļu zāles aplaupīšanas krimināllietu. Pagājušajā nedēļā, 8.decembrī uz tiesas sēdi neieradās apsūdzētā Arvo Žagara aizstāvis un sēde atlikta līdz šodienai.jauziņots, ka 2012.gada nogalē Zemgales apgabaltiesa šajā lietā piemēroja bargus sodus visiem notiesātajiem. Bet pērn pavasarī gan prokuratūra, gan vairāku apsūdzēto aizstāvji spriedumu pārsūdzēja.

Turpinām ziņas

Parīzes ANO klimata konferencē 195 valstis sestdien panākušas vienošanos par cilvēka darbības izraisītās globālās sasilšanas ierobežošanu. Šī ir pirmā reize, kad visas 195 valstis ir apņēmušās samazināt siltumnīcefekta gāzu izmešu daudzumu, lai nepieļautu globālo sasilšanu, kas pārsniegtu divus grādus pēc Celsija salīdzinājumā ar pirmsindustriālo laikmetu. Vienošanās daļēji ir tiesiski saistoša, bet daļēji brīvprātīga. 31 lapaspusi garajā vienošanās tekstā teikts, ka klimata izmaiņu radītās briesmas ir daudz lielākas, nekā iepriekš atzīts, un pausta apņēmība samazināt siltumnīcefekta gāzu emisiju.

Ugunsgrēkā psihiatriskajā slimnīcā Voroņežas apgabalā, Krievijas dienvidrietumos, vakar gājuši bojā 23 cilvēki. Vēl 23 cilvēki cietuši un ievietoti slimnīcā. Savukārt no liesmām izdevies izglābties aptuveni 50 cilvēkiem. Kāda amatpersona atklāja, ka ugunsgrēku, visticamāk, izraisījusi bojāta elektroinstalācija vai īssavienojums.

Un vēl

Pēc dažām vēsākām dienām nedēļas sākumā, piektdien no jauna ieplūdīs ziemai neraksturīgs siltums un gaisa temperatūra sasniegs +9 grādus. Arī Ziemassvētki gaidāmi silti, vējaini un lietaini, liecina pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Naktī uz otrdienu, 15.decembri, gaisa temperatūra noslīdēs līdz -1..-7 grādiem, valsts centrālajā un austrumu daļā vietām vēl snigs. Arī nedēļas vidū gaidāms neliels sals, nokrišņu būs maz. Piektdien un naktī uz sestdienu pastiprināsies dienvidrietumu vējš, ar kuru ieplūdīs silts gaiss - temperatūra pakāpsies līdz +5..+9 grādiem. Gaidāms lietus. Ja piepildīsies pašreizējā prognoze, Ziemassvētku nedēļa būs stipri vējaina un ar biežiem nokrišņiem, galvenokārt gaidāms lietus. Gaisa temperatūra pārsvarā būs virs nulles.

Radio1 ziņas pulksten 11.00 – 12.00

Radio1 ziņās klausieties: Ar kādām precēm iedzīvotāji tiks nodrošināti valsts apdraudējuma gadījumā? Cik naudas labdarībai ziedots šī gada Ziemassvētku vecīšu skrējienā? Un Vai Latvijas valdībai ir interese par ārvalstīs dzīvojošajiem valstspiederīgajiem?

Aizdegoties matracim, svētdiena vakarā Aknīstes novada Asares pagastā cietusi kāda 35 gadus veca sieviete. Izsaukums saņemts ap deviņiem vakarā. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji konstatēja, ka vienstāvu dzīvojamā mājā dedzis matracis pusotra kvadrātmetra platībā. Ugunsgrēks likvidēts pirms ugunsdzēsēju ierašanās. Cietušajai sievietei konstatēta saindēšanās ar degšanas produktiem, un viņa nodota ātrās palīdzības mediķu rokās.

Valsts apdraudējuma gadījumā iedzīvotājus plānots nodrošināt ar ziepēm, tualetes papīru, segām, apakšveļu, sezonai atbilstošu apģērbu, galda piederumu komplektu, ar gaismas avotu ar baterijām un citām precēm, liecina Ekonomikas ministrijas sagatavotais Ministru kabineta noteikumu projekts, kuru rīt skatīs valdība. Iedzīvotājiem valsts apdraudējuma gadījumā plānots izsniegt pirmās nepieciešamības preces noteiktā daudzumā. Tās ir arī atšķirīgas dažādām iedzīvotāju vecuma grupām. Piemēram, iedzīvotājiem vecumā līdz divu gadu vecumam paredzēts izsniegt arī autiņbiksītes, dvieļus, barošanas pudelīti ar diviem knupīšiem. Savukārt iedzīvotāji no diviem līdz 18 gadiem saņems arī zobu pastu, mitrās salvetes, kā arī higiēnas preces meitenēm un sievietēm. Par 18 gadiem vecāki iedzīvotāji papildus saņems sveces, sauso spirtu, gāzes šķiltavas vai sērkociņus, kā arī radio.

 Turpinām ziņas

 Vakar Doma laukumā Rīgā gandrīz 700 dalībnieku piedalījās tradicionālajā Ziemassvētku vecīšu labdarības skrējienā un tajā saziedoti 10 tūkstoši eiro. Skrējienā piedalījās dažāda gadagājuma cilvēki - gan mazi bērni, gan seniori. Skrējienā devās arī ģimenes ar bērniem ratiņos, bet vairāki dalībnieki skrējienā devās kopā ar saviem četrkājainajiem draugiem. Labdarības skrējiens izraisīja lielu rīdzinieku un pilsētas viesu interesi. Skrējiena dalībnieki ar dalības maksu palīdzēja 42 smagi slimu bērnu māmiņām, atbalstot - auklīšu dienesta nodrošināšanu.

Zemgales tūrisma konferencē Rundāles pilī secināts, ka šogad tūrisma objektu un piedāvājumu skaits Zemgalē ir palielinājies. Piedāvājumu klāsts un apmeklējumu tendence ļauj prognozēt 100 tūkstoši tūristu gadā tuvāko gadu laikā. Konferencē atzīmēja vairākas Zemgales tūrisma vietas, kas izveidotas nesen un jau izraisījušas tūristu interesi, kā arī pasākumus, kas piesaista arvien jaunus apmeklētājus. Tajā skaitā arī Odzienas pili Pļaviņu novadā, “Radošo māju” Koknesē un alternatīvo kamermūzikas festivālu "Sansusī” Aknīstē.

Un vēl

Liela daļa ārvalstīs dzīvojošo Latvijas valstspiederīgo ir pārliecināti, ka Latvijas valdību neinteresē tādi cilvēki kā viņi, liecina grāmatas "Latvijas emigrantu kopienas. Cerību diaspora" autoru veiktā aptauja.Mēģinot noskaidrot, kāda ir ārvalstīs dzīvojošo attieksme pret Latvijas valdību, atklājies, ka 55,1% latviešu tautības emigrantu nemaz neuzticas Latvijas valdībai un tāda pati nostāja ir 69,7% krievvalodīgo Latvijas valstspiederīgo. Lielākā daļa ir tādu, kuri ir pārliecināti, ka Latvijas valdību neinteresē tādi cilvēki kā viņi. Tā uzskata 81% ārvalstīs dzīvojošo latviešu un 90,7% krievvalodīgo. Pētījuma autori gan piebilst, ka arī paši Latvijas iedzīvotāji valdības darbu vērtē ļoti kritiski.

Radio1 ziņas pulksten 13.00 -14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties:Valsts policija noraida sociālajos tīklos izskanējušu informāciju, ka Muceniekos patvēruma meklētāji aplaupījuši 17gadīgu meiteni; Ģimenes ārsti algu pieaugumu 5% apmērā nākamajā gadā sauc par simbolisku un lūdz atalgojumu palielināt par 10%; Un vēl Krustpils novadā noslēdzas Ziemassvētku eglīšu iededzināšanas maratons.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien "Rīgas satiksmes" darbiniekam, kurš apsūdzēts par 42 seksuāliem noziegumiem pret 20 meitenēm, piesprieda 17 gadu cietumsodu. Viņam arī piemērota probācijas uzraudzība uz trim gadiem bez mantas konfiskācijas. Pilns spriedums lietā būs pieejams 28.decembrī, un to desmit dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Valsts policija noraida sociālajos tīklos izskanējušu informāciju, ka Muceniekos patvēruma meklētāji aplaupījuši 17gadīgu meiteni. Valsts policija informē, ka vakar un šodien sociālajā tīklā "Twitter" policija saņēma daudzu iedzīvotāju jautājumus par kādas lietotājas sniegto informāciju, proti, it kā notikušu noziegumu Muceniekos, uz kuru policija neesot reaģējusi. Pārbaudot šo informāciju, noskaidrots, ka "Twitter" lietotāja informāciju pārkopējusi no cita sociālā tīkla - portāla "draugiem.lv", savukārt šeit informācija pārkopēta no komentāra portālā Tvnet. Pārbaudot informāciju, policija ir noskaidrojusi, ka šāds noziegums nav noticis. Policija aicina iedzīvotājus neizplatīt nepārbaudītu un dezinformējošu informāciju, kā arī klaji nosoda šādu rīcību.

Turpinām ziņas

Ģimenes ārsti algu pieaugumu 5% apmērā nākamajā gadā sauc par simbolisku un lūdz mediķu atalgojumu palielināt par 10%. Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide informē, ka saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem strādājošo vidējā mēneša darba alga 2014.gadā, salīdzinot ar 2008.gadu, pieauga par 12%, bet šī gada 3.ceturksnī tā bija par 22% lielāka nekā 2008.gadā. Savukārt ārsta noteiktais atalgojuma lielums pērn bija par 9% mazāks, nekā tas bija noteikts 2008.gadā. Tāpat Veide vērsa uzmanību, ka sarūk starpība, par kādu ģimenes ārsta atalgojums ir lielāks par vidējo algu valstī.

Parakstu vākšanai elektroniski varēs izmantot portālā "Latvija.lv" pieejamās autentificēšanās iespējas, paredz šodien Ministru kabineta komitejā atbalstītie grozījumi parakstu vākšanas tiešsaistes sistēmu drošības un tehniskajās prasībās. Noteikumu projekts stāsies spēkā 2016.gada 1.februārī.

Un vēl

Šodien noslēgsies Krustpils novada Ziemassvētku eglēšu iededzināšanas maratons. Šodienpulksten 16.30 tiks iedegta galvenā egle pie pašvaldības ēkas Jēkabpilī, Rīgas ielā. Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Ziemassvētku egles iededza Krustpils novada Atašienes, Mežāres, Variešu, Kūku, Krustpils un Vīpes pagastos.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties:"Vienotība" ir palaidusi garām iespēju veidot jauno valdību; Gandrīz puse jeb 45% darba devēju uzskata, ka atrast labus darbiniekus kļūst arvien grūtāk; Un Kādas problēmas pircējiem sagādā jaunā 20 eiro banknote?

"Vienotība" ir palaidusi garām iespēju veidot jauno valdību, šādu viedokli pauda Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis. Politiķis sacīja, ka ZZS neskatās, ko "Vienotība" pašlaik dara un viņu lēmumi ZZS nav saistoši, jo viņi savu iespēju ir palaiduši garām. Viņš izteicās, ka tā būtu “Vienotības” izvēle, ja tagad šī partija virzītu savu premjerministra amata kandidātu, vienlaikus uzsverot, ka to viņi varēja darīt "vakar vai aizvakar". Pati ZZS, visticamāk, tikai 28.decembrī izvirzīs savu Ministru prezidenta amata kandidātu. Jau vēstīts, ka pēc pirmajām politiskajām konsultācijām arvien reālāks kļūst scenārijs, ka tieši ZZS varētu izvirzīt nākamo premjera amata kandidātu.

Gandrīz puse jeb 45% darba devēju, raksturojot tendences darba tirgū, uzskata, ka salīdzinājumā ar pagājušo gadu darbinieku atrašana kļūst arvien grūtāka, kas skaidrojams ar sarūkošo iedzīvotāju skaitu un attiecīgi pieaugošo vakanču daudzumu. Darba devēji norāda, ka arvien biežāk saskaras ar atbilstošu kandidātu trūkumu vai lielāku pasivitāti nekā krīzes periodā, kad, piemēram, darba ņēmēji uz iepriekš norunātu darba interviju pat neierodas. Savukārt 34% no aptaujas dalībniekiem nepiekrīt apgalvojumam, ka šogad ir grūtāk atrast atbilstošus darbiniekus, bet 18% atzina, ka viņiem nav iespējams situāciju salīdzināt. Tikai 3% uzskata, ka nav nekādu izmaiņu saistībā ar jaunu, atbilstošu kandidātu atrašanu.

Turpinām ziņas

Jēkabpils rajona tiesa krimināllietu, kurā par sievietes tīšu slepkavību apsūdzēts kāds vīrietis, sāks skatīt 5.februārī. Lietu skatīts tiesnesis Viktors Trušels. Saskaņā ar lēmumu par lietas nodošanu tiesai, šā gada aprīļa beigās starp apsūdzēto un cietušo personu izcēlās konflikts. Apsūdzētais, atrodoties savā dzīvesvietā, savstarpējā konflikta laikā, aiz dusmām, tīši ar virtuves nazi cietušajai sievietei nodarīja vairākas grieztas brūces. No gūtajiem smagajiem miesas bojājumiem iestājās minētās sievietes nāve.

Drošības policija izbeigusi kriminālprocesu, kurā tika noskaidrots, kā plašsaziņas līdzekļu rīcībā nonāca Valsts kancelejas sagatavotais ierobežotas pieejamības dokuments, kurā analizēta iespējamā notikumu attīstība saistībā ar aviokompānijas "airBaltic" ilggadējā vadītāja Bertolta Flika prasību pret valsti. Šis 2013.gadā sāktais kriminālprocess izbeigts saistībā ar kriminālatbildības noilguma iestāšanos.

Un vēl

Nepilnas trīs nedēļas - kopš 25.novembra - apritē ir jaunā 20 eiro banknote. Neraugoties uz sabiedrības un uzņēmēju informēšanas kampaņu, šajā laika posmā daži iedzīvotāji, mēģinot norēķināties ar jaunajām banknotēm, piedzīvojuši situācijas, kad veikalos tās netiek pieņemtas, jo eiro banknošu atpazīšanai izmantotās ierīces jaunās banknotes neatpazīst. Šādas situācijas veidojas gadījumos, kad uzņēmēji nav laikus pārprogrammējuši savos veikalos esošās banknošu atpazīšanas iekārtas. Latvijas bankas pārstāvji informē, ka gadījums, kad cilvēkam ir jaunā banknote, bet veikalā to nepieņem ir likumpārkāpums, un par to ir sods administratīvo pārkāpumu kodeksā. Ja cilvēks sūdzas valsts ieņēmumu dienestā, sodu tirgotājam var piemērot. Taču Latvijas banka aicina pircējus būt saprotošiem un ņemt vērā, ka tā ir jauna nauda.

Atstājiet komentāru