2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2015.gada 11.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī šodien norisināsies Ziemassvētku tirdziņš; Jēkabpilī, Kūkās un Krustpilī šodien iedegs galvenās Ziemassvētku egles; Un Aizsardzības ministrs raimonds Bergmanis šodien apmeklēs Preiļus.

 Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs šodien dosies uz Briseli, lai piedalītos Eiropas Savienības Reģionu komitejas Teritoriālās kohēzijas politikas un Eiropas Savienības budžeta komisijas sēdē. Tajā aplūkos tēmu - Teritoriālās attīstības rādītāji — iekšzemes kopprodukts un ne tikai”, kā arī runās par konkrētiem pasākumiem Eiropas Savienības pilsētvides attīstības programmas īstenošanai.

 Šodien no pulksten 11tiem līdz sešiem vakarā Jēkabpilī, Vecpilsētas laukumā norisināsies Ziemassvētku ieskaņas amatnieku gadatirdziņš. Tajā varēs iegādāties dāvanas Ziemassvētkiem, nopirkt lauku speķi svētku pīrādziņiem, iegādāties daudzas citas gan ēdamas, gan neēdamas lietas. Ziemassvētku tirdziņš Jēkabpilī tiek rīkots jau otro gadu pēc kārtas.

 Noslēdzoties Ziemassvētku tirdziņam pulksten sešos vakarā Vecpilsētas laukumā iemirdzēsies mūsu pilsētas galvenā egle. Šogad egle tiks iedegta kopā ar radošās apvienības “Teātris un Es” varoņiem - Sunīti un Kaķīti. Mazajiem Jēkabpiliešiem būs jāpalīdz abiem draugiem noskaidrot, kā jāsvin Ziemassvētki. Pie egles ieradīsies arī Ziemassvētku vecītis.

Jau ziņots, ka šogad Jēkabpils galveno Ziemassvētku rotu – egli izvēlējās Selpils virmežniecības Viesītes iecirknī. Egle ir vairā nekā 15 metrus augsta, 41 gadu veca, tai ir divas galotnes un bagātīgs čiekuru klāsts augšējos zaros. Egli nocirta un Vecpilsētas laukumā uzstādīja SIA “Jēkabpils pakalpojumi” darbinieki, savukārt to rotā pilsētas māksliniece Sanda Mālniece. Eglei šogad uizmantos jau iepriekšjo gados iegādātos rotājumus lampiņu virtenes, bumbas un skrejošās gaismas virtenes. Ar gaismas objektu “Stalaktīts” izrotāta arī strūklaka pie Jēkabpils tautas nama. Patlaban Jēkabpilī pilsētas ielās jau ir izvietoti 86 gaismas rotājumi.

Krustpils novadā šodien turpināsies eglīšu iedegšanas maratons. Šodien eglītes iemirdzēsies divos pagastos. Pulksten 17.30 – Kūku pagastā un pulksten 19.00 Krustpils pagastā. Savukārt rīt, 12.decembrī egli iedegs Vīpes pagastā. Krustpils novadā eglīšu iedegšanas maratons noslēgsies pirmdien – 14.decembrī pulksten 16.30 ar galvenās egles iedegšanu pie pašvaldības ēkas Jēkabpilī, Rīgas ielā. Šīs nedēļas pirmajā pusē egles jau iedegtas Atašienē, Mežārē un Variešu pagastā.

Un vēl

Šodien aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis dosies reģionālajā vizītē uz Preiļiem, kur apmeklēs Zemessardzes 35.nodrošinājuma bataljonu Preiļos, kā arī tiksies ar Preiļu novada domes priekšsēdētāju Marutu Plivdu, lai pārrunātu aktuālos sadarbības jautājumus.

Radio1 ziņas pulksten 9.00 - 10.00

Radio1 ziņās klausieties: Latvijā par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturēta liela vjetnamiešu grupa; Vienu no Rīgas simboliem - lielo pulksteni pie Rīgas Centrālās stacijas - kādu laiku nerotās uzraksts "Rīga"; Un vai Ziemassvētki būs balti?

Šodien notiks ziedojumu kastīšu atvēršana labdarības akcijā “Pasniedz roku atbalstam, kopā izeidosim Jēkabpils slimnīcas kapelu ar kapelāna praksi”. Labdarības akcijas vadītāja Ligita Upīte informē, ka pirmo ziedojumu kastīti šodien no rīta atver Pļaviņu pilsētas domē, pēc tam Jēkabpils katoļu baznīcā, pareizticīgo Svētā Gara klosterī, Svētā MiķeļaLuterāņu baznīcas kancelejā un Jēkabpils domē. Pulksten trijos dienā ziedojumu kastīti atvērs Jēkabpils slimnīcā, bet kā pēdējo vērs vaļā ziedojumu kastīti Krustpils katoļu baznīcā. Savukārt Jēkabpils slimnīcas kapelas svinīga atklāšana notiks 28.decembrī pulksten 13.30 Jēkabpils reģionālās slimnīcas ceturtā stāva zālē. Pasākumā muzicēs Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolas audzēkņi.

 

 

Zilupes novadā robežsargi trešdien par valsts robežas nelikumīgu šķērsošanu aizturējuši lielu personu grupu no Vjetnamas, kopumā aizturētas 24 personas. Par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupā uzsākts kriminālprocess. Likumpārkāpēji ievietoti Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā „Daugavpils”.

Turpinām ziņas

Sākusies pretendentu pieteikšana latgaliešu kultūras gada balvai "Boņuks 2015", kas tiek piešķirta par sasniegumiem un padarīto latgaliešu kultūrā šajā gadā. Balvu saņēmēji tiks noskaidroti svinīgā ceremonijā 2016.gada 28.februārī, pasniedzot tās jau astoto reizi. "Boņuks" ir vienīgā balva, kas īpaši izceļ un godina sasniegumus latgaliešu kultūras dzīvē. Šā gada balvai pretendentu pieteikumi tiek pieņemti 19 nominācijās, kas skar sabiedrisko aktivitāšu, mūzikas un literatūras sfēras. Aizpildītas pieteikuma anketas balvai "Boņuks 2015" elektroniskā formātā, pa pastu vai aizpildītas tiešsaistes pieteikuma veidā Latgales vēstniecība "Gors" gaidīs līdz 2016. gada 11.janvārim.

Vienu no Rīgas simboliem - lielo pulksteni pie Rīgas Centrālās stacijas - kādu laiku nerotās uzraksts "Rīga". Patlaban no pulksteņa tiek noņemts uzraksts, lai burtus atjaunotu. Burtu virsmas tīrīšana notiek vismaz reizi piecos gados vai arī biežāk - pēc nepieciešamības, kad burti izskatās netīri. Plānots, ka darbi tiks veikti iespējami ātri un jau pirms Ziemassvētkiem uzraksts atgriezīsies ierastajā vietā. Kā zināms, Stacijas pulkstenis, agrākais ūdenstornis, savā vietā atrodas vairāk nekā 40 gadus, atklāts 1965.gadā. Pulkstenis slejas 43 metru augstumā, kopā ar burtiem "Rīga" tas sasniedz 46 metrus, diametrs ir 4,2 metri. Tajā vairākos stāvos izvietota kafejnīca, no kuras paveras skats uz Rīgas centru.

 

 

Un vēl

Sinoptiķi prognozē, ka piektdien dienas vidū un pēcpusdienā, kā arī sestdien laikapstākļi mainīsies. Latvijas centrālajos un austrumu rajonos lietus pāries slapjā sniegā un sniegā, pazemināsies arī gaisa temperatūra. Pa laikam nokrišņi gaidāmi arī svētdien un nākamās nedēļas pirmajā pusē. Pamazām spēkā pieņemsies sals – jau darba nedēļas sākumā naktīs piesals teritorijas lielākajā daļā, termometra stabiņš nakts laikā varētu sasniegt pat -10 grādu atzīmi, arī diena gandrīz visā Latvijā temperatūra saglabāsies zem 0 grādiem. Līdz ar to nelielā sniega sega, kas valsts austrumu rajonos izveidosies vēl šajā nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā, pieturēsies. Tomēr ziemas laika apstākļi nesaglabāsies ilgi – pastāv augsta varbūtība, ka nākamās nedēļas nogalē iestāsies atkusnis.

Līdz ar to Ziemassvētku laiks tuvosies ar nepastāvīgiem laika apstākļiem, augstāka varbūtība ir tam, ka šajā periodā saglabāsies tā sauktā rietumu gaisa masu plūsma, kas ievērojami samazina iespēju, ka Ziemassvētki būs “balti” un ar stabilu salu, skaidro sinoptiķi.

Radio1 ziņas pulksten 11.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Nodota ekspluatācijā "Preiļu siers" jaunā 2,6 miljonus eiro vērtā katlumāja; Lielākajai daļai mediķu algas nākamgad varētu pieaugt par 8%; Un Valsts asinsdonoru centrā samazinājušies visu asins grupu krājumi.

Nodota ekspluatācijā piena pārstrādes uzņēmuma "Preiļu siers" jaunā 2,6 miljonus eiro vērtā katlumāja, kurā kā kurināmais tiks izmantota koksnes biomasa – šķelda. Katlumājā ir uzstādīts Lietuvā izgatavots katls ar ražību 12,3 tonnas tvaika stundā, nominālā siltuma jauda - 8 MW. Projekta laikā ir veikti ievērojami būvdarbi - uzbūvēta 15 metrus augsta katlumāja, astoņus metrus augsta šķeldas noliktava, autosvari, piebraucamie ceļi un laukumi, sakārtota infrastruktūra un labiekārtota vide apmēram viena hektāra platībā.

Šogad līdz 1.novembrim saņemti 77 ziņojumi par 92 aizdomīgiem darījumiem, taču terorisma finansēšanas gadījumi Latvijā nav apstiprinājušies. Šogad ziņojumu skaits pieaudzis. Pērn šādu ziņojumu bija mazāk – kopumā 39 par 52 darījumiem. Pārsvarā par iespējamo terorisma finansēšanu ziņojušas kredītiestādes, kurām ir radušās aizdomas, ka nauda «ceļo ne tā, kā vajag, un liekas aizdomīga». Personu loks, kas veikušas aizdomīgos darījumus, ir plašs - rezidenti, nerezidenti, juridiskās, fiziskās personas, Latvijas pilsoņi un ārzemnieki.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība un Veselības ministrija konceptuāli vienojās par mediķu darba samaksas pieauguma modeli, kas paredz ārstu, medicīnas māsu, ārstu palīgu, vecmāšu un citu skaitliski plaši pārstāvētu medicīnas darbinieku vidējās algas pieaugumu nākamgad par 8%. Savukārt šobrīd jau labi atalgotiem darbiniekiem jeb "augstākā ranga vadībai" vidējās darba samaksas pieaugums plānots mazāks. Tāpat arī mazāks darba samaksas pieaugums gaidāms tiem veselības nozarē strādājošajiem, kuri salīdzinoši lielu algas pieaugumu jau saņēma saistībā ar minimālās algas paaugstināšanu, proti, mazāk kvalificētajam darbaspēkam.

Lielās ikdienas noslogotības dēļ diriģents Māris Sirmais pēc paša vēlēšanās lūdzis atbrīvot viņu no darba Dziesmu un deju svētku padomē. Sirmais paudis gatavību vajadzības gadījumā padomei sniegt konsultācijas. Ņemot vērā, ka Sirmais nolēmis vairs nedarboties Dziesmu un deju svētku padomē, tiks izsludināts konkurss uz vakanto koru nozares eksperta vietu. Diriģents bija arī Dziesmu un deju svētku Mākslinieciskās padomes priekšsēdētājs, tādējādi līdz ar jauna cilvēka atnākšanu kora nozarē padomei būs jāpārvēl arī savs priekšsēdētājs.

Un vēl

Latvijas valsts asinsdonoru centrā samazinājušies visu asins grupu krājumi, tāpēc centrs aicina cilvēkus ziedot asinis. Īpaši gaidīti ir 0 negatīvās, A pozitīvās, A negatīvās, kā arī B negatīvās asins grupu donori. Jēkabpilī asinis var ziedot Jēkabpils reģionālajā slimnīcā Asins sagatavošanas nodaļā pirmdienās no divpadsmitiem līdz trijiem dienā un otrdienās no deviņiem līdz vieniem dienā. Tālrunis uzziņām: 65237853.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Kāds būs galvenais Latvijas ārpolitikas uzdevums nākamgad? No janvāra Būvniecības valsts kontroles birojs sāks būvspeciālistu sertifikāciju; un Valsts policija izvērtēs policijas darbinieku reaģēšanas laiku uz izsaukumu Garkalnē.

Turpinās jaunās valdības veidošana un jaunā valdības vadītāja amatam tiek minēti vairāki pretendenti. Opozīcijas partijas "Saskaņa" līderis Jānis Urbanovičs uzskata, ka tikai "Vienotības" priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa var saganīt šo "draudzīgo bardaku" jeb koalīciju. Viņš norāda, ka tas ir jāsaprot gan visai koalīcijai, gan "Vienotībai", gan arī jāatzīst Valsts prezidentam Raimondam Vējonim. Urbanovičs prognozēja, ka arī nākamo koalīciju varētu veidot pašreizējie valdības partneri.

Nākamā gada pirmais un galvenais ārpolitikas uzdevums būšot ārējās drošības stiprināšana, tajā skaitā nodrošināt būtisku NATO spēku klātbūtni Latvijā. Līdz nākamajam NATO samitam, kas norisināsies Polijā, iecerēts panākt vienošanos par ilgstošu un būtisku NATO karavīru klātbūtni Latvijā un Baltijas reģionā kopumā. Nākamais gads būs smags gads diskusijām par Eiropas Savienības nākotni, tajā skaitā saistībā ar migrāciju un vēlmi izveidot sava veida "mini Šengenas zonu". Tāpat arī nākamgad turpināsies darbs, palīdzot uzņēmējiem pārorientēties uz citiem tirgiem, ņemot vērā Krievijas noteiktās sankcijas.

Turpinām ziņas

Spēcīgi reģionālās attīstības centri ir priekšnoteikums valsts turpmākai attīstībai, tiekoties ar Reģionālo attīstības centru apvienības pārstāvjiem norādīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Tikšanās laikā Valsts prezidents un novadu pašvaldību vadītāji pārrunāja jautājumus par reformām izglītībā, reģionālās nozīmes autoceļu tīkla sakārtošanu, atbalstu uzņēmējdarbības aktivitātei, dalītā īpašuma problemātiku, paredzēto finansējumu Eiropas Savienības fondu projektos, kā arī jautājumus par valsts iestāžu teritoriālo izvietojumu un iespējamām turpmākām reformām. Uz tikšanos ar prezidentu bija ieradušies 20 novadu pārstāvji.

No 2016.gada janvāra Būvniecības valsts kontroles birojs sāks būvspeciālistu sertifikāciju. Jaunās sistēmas mērķis ir veikt būvspeciālistu kompetences novērtēšanu un prakses uzraudzību, lai nodrošinātu kvalitatīvu būvekspertīžu veikšanu. Sertifikācija notiks divos posmos - tests par normatīvā regulējuma izpratni ekspertīžu veikšanai un praktiskais eksāmens. Praktisko eksāmenu būs iespējams noskatīties Būvniecības valsts kontroles biroja interneta mājaslapā videoierakstā.

Un vēl

Valsts policija veiks dienesta pārbaudi, kurā izvērtēs policijas darbinieku reaģēšanas laiku uz izsaukumu par Garkalnes novadā atrasto sievietes līķi. Valsts policija informē, ka šorīt ap plkst.9 saņemts izsaukums no Latvijas Radio žurnālists Aida Tomsona. Viņš informējis, ka netālu no dzelzceļa sliedēm ieraudzījis sievietes līķi. Uz notikuma vietu izbraukusi policijas ekipāža un atradusi gados vecākas sievietes līķi ar miesas bojājumiem. Policijā sākts kriminālprocess, lai noskaidrotu, vai sievietes nāve bijusi vardarbīga vai arī miesas bojājumi iegūti citādākā veidā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilieši Ziemassvētku tirdziņā steidz iegādāties dāvanas; Valsts prezidents Raimonds Vējonis pabeidzis pirmo sarunu kārtu ar partijām par jaunas valdības veidošanu; un Kāds laiks gaidāms šonakt?

Jēkabpilī šodien norisinās Ziemassvētku tirdziņš, kas šogad nevar lepoties ar kuplu dalībnieku un apmeklētāju skaitu. Tomēr tirgus piedāvājumā ir liela dažādība - sākot ar piparkūkām un karstvīnu un beidzot ar visdažādākajiem metāla izstrādājumiem. Tirgū var nopirkt dažādas rotaslietas, cepures, cimdus, šalles, zeķes, veļu, maizi, gaļu, medu, pīrāgus, plātsmaizes, konfektes, našķus, koka izstrādājumus, eglīšu dekorus, sveces un vēl daudzas citas lietas. Radio1 tirgū sastaptie jēkabpilieši sacīja, ka atnākuši nolūkot dažādas dāvanas, kas jāsteidz nopirkt, jo ir jau pēdējais laiks tās saiņot un gaidīt Ziemassvētkus. Ziemassvētku tirdziņš šodien jēkabpilī darbojas līdz pulksten sešiem vakarā, kad sāksies pasākums bērniem un notiks Jēkabpils galvenās rotas - Ziemassvētku egles iedegšana. Fotoreportāžu no Ziemassvētku tirdziņa skatieties portālā radio1.lv.

14.decembrī svinīgajā pasākumā tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs pasniegs darba apliecības pirmajiem deviņiem Valsts valodas centra sabiedriskajiem palīgiem.Tie noslēgs līdzdalības līgumus, lai uzsāktu darbu savos pārraudzības reģionos, tajā skaitā arī Jēkabpilī. Sabiedrisko palīgu galvenais uzdevums būs publiskās informācijas tekstu izvērtēšana atbilstoši latviešu literārās valodas normām un ieteikumu sniegšana konstatēto neatbilstību novēršanai. Sabiedriskiem palīgiem tiks doti uzdevumi savas pārraudzības reģionā apzināt situāciju valsts valodas lietošanas jomā un ziņot Valsts valodas centra amatpersonām par konstatētajām nepilnībām, kā arī sniegt konsultācijas latviešu valodas lietošanas jautājumos.

Turpinām ziņas

Valsts prezidents Raimonds Vējonis, šodien pabeidzot pirmo sarunu kārtu ar partijām par jaunas valdības veidošanu, nosauca virkni darbu, kuriem būtu jābūt jaunās valdības prioritātēm, bet nenosauca nedz premjera amata kandidātu, nedz deva mājienu, kurai no partijām būtu jāuzņemas valdības veidošana. Sarunās ar partijām pārliecinošs atbalsts kādam noteiktam koalīcijas modelim vai Ministru prezidenta kandidātam nav izveidojies, sacīja Vējonis un aicināja partijas ne vēlāk kā līdz šī gada beigām piedāvāt konkrētus premjera amata kandidātus un iespējamos koalīcijas modeļus.

Krievijas īstenotās pretsankcijas Latvijas ekonomikai radījušas zaudējumus 0,25% apmērā no iekšzemes kopprodukta. Lai palīdzētu vietējiem ražotājiem, Latvija pagjušā gada laikā turpinājusi atbalstīt uzņēmējus jaunu eksporta tirgu apgūšanā. Tā, piemēram, Ārlietu ministrija turpina paplašināt savu vēstniecību un goda konsulātu tīklu, šogad nosūtīts arī pirmais Latvijas diplomāts vēstniecības atvēršanai Dienvidkorejā, Seulā. Tiek attīstīta sadarbība tirdzniecības jomā arī ar Ķīnas republiku.

Un vēl

Šodien pēcpusdienā daudzviet Latvijā līst vai snieg, vakarā vietām Sēlijā – Jēkabpils apkārtnē un Latgalē, naktī uz sestdienu gaidāms stiprs sniegs. Nokrišņi sestdienas naktī un dienā būs arī pārējā valstī, Tajā skaitā vietām iespējama krusa un pērkona negaiss. Minimālā gaisa temperatūra naktī no 0..-1 grādam. Sniega sega rīt dienā var sasniegt 5-6 centimetrus.

Atstājiet komentāru