2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Slimnīcās, arī Jēkabpilī, pietrūkst speciālistu

Slimnīcās, arī Jēkabpilī, pietrūkst speciālistu

Slimnīcas cita pēc citas iegūst arvien modernāku veidolu. Pateicoties Eiropas fondiem, tās kļūst aizvien gaišākas un pacientam draudzīgākas. Taču skaistās telpas nespēj kompensēt daudz lielāku problēmu – ārstu trūkumu reģionos, kas īpaši skaudri jūtams atvaļinājumu laikā, vēsta telekompānija LNT.


Bērnu nodaļa Jēkabpils reģionālajā slimnīcā šonedēļ atsāk darbu pēc mēnesi ilga atvaļinājuma. Funkcijas gan ne brīdi netika pārtrauktas – tās piesedza pārējās nodaļas.


Citām slimnīcām gan trūkstošos speciālistus aizvietot bijis grūtāk. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests regulāri saņem vēstules no reģioniem, kur vienīgais speciālists saslimis vai atpūšas, un nav, kas pieņem pacientus.


Šovasar Ogrē trīs nedēļas nebija, kas pieņem dzemdības. Daugavpilī tika slēgta bērnu ķirurģija, jo vienīgais ķirurgs devās atvaļinājumā. Līdzīgas problēmas bija arī Rēzeknē, Madonā, Kuldīgā un virknē citu slimnīcu.


Lai arī Jēkabpils spējusi nodrošināt visu profilu palīdzību, slimnīcas vadītājs atzinis, ka tas neesot bijis viegli. Speciālistu tik un tā pietrūkstot, un viņš ņemtu darbā jebkuru ārstu – ķirurgu, traumatologu vai terapeitu.


Latvijas ārstus aizvilinājušas Vācijas un Norvēģijas labās algas, bet tie, kuri palikuši tepat, bieži izvēlas privātpraksi.
Vai valstij šāda interese ir, Jēkabpils reģionālās slimnīcas vadītājam pilnas pārliecības nav.


Ministrijā turpretī atbild, ka nodrošināt visus profilus – tā ir katras slimnīcas pašas atbildība. Turpmāk tikšot vēl stingrāk sekots līdzi, vai līgums pret valsti tiekot pildīts.


Savukārt ārstus laukiem centīsies piesaistīt, konkursā uz rezidentūru augstskolās dodot priekšroku tiem jaunajiem speciālistiem, kuriem būs līgums ar reģiona slimnīcām. Efekts gan būs jūtams vien pēc vairākiem gadiem.

Informācijas avots: LNT

Atstājiet komentāru