2024.gada 28. aprīlis

Gundega, Terēze

Teju 80 pārbaudīto uzņēmumu pārkāpj pārtikas uzglabāšanas prasības

Teju 80 pārbaudīto uzņēmumu pārkāpj pārtikas uzglabāšanas prasības

Iestājoties karstajam laikam, cilvēkiem nepieciešams kritiski izvērtēt risku, iegādājoties tādus pārtikas produktus kā gaļu, zivis un pienu. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) karstajās dienās veic pastiprinātas pārbaudes tirdzniecības vietās, un rezultāti ir nepatīkami – gandrīz 80% gadījumu uzņēmēji pārtiku neuzglabā atbilstoši ražotāja noteiktajām prasībām.


Temperatūrā no 25 līdz 40 grādiem vislabāk vairojas dažādi mikroorganismi, tāpēc karstajās dienas cilvēkiem ir rūpīgi jādomā, kur un kādi pārtikas produkti tiek iegādāti.

"Vislielākā bīstamība ir tiem produktiem, kas ātri bojājas. Tā ir gaļa, zivis, piens, piena produkti un konditorejas izstrādājumi ar krēmu. Šiem produktiem uzglabāšanas temperatūra ir plus seši grādi. Ja tie netiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā, tad palielinās iespējamība cilvēkiem saindēties ar šo pārtiku," stāsta PVD Pārtikas izplatīšanas uzraudzības daļas vecākā eksperte Vineta Grīnberga.

PVD karstajās dienās veic pastiprinātas pārbaudes ēdināšanas uzņēmumos, ielu tirdzniecības vietās, dažādos tirgos un gadatirgos.

Dati ir neiepriecinoši - 77% kontrolēto uzņēmumu ir bijušas problēmas ar pārtikas uzglabāšanu. Arī Rīgas Centrāltirgū šā iemesla dēļ vairākas tirdzniecības vietas šogad nācies slēgt.

Lielākajā daļā gadījumu nepatīkama smaka būs galvenais rādītājs, ka ar produktu kaut kas nav kārtībā. PVD atgādina, ka pircējam ir tiesības no pārdevēja prasīt gan pataustīt, gan apostīt produktu.

Informācijas avots: lsm.lv

Atstājiet komentāru