2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Uzzied sniegpulkstenītes, manīti pirmie tauriņi, pārspēts siltuma rekords (FOTO)

Uzzied sniegpulkstenītes, manīti pirmie tauriņi, pārspēts siltuma rekords (FOTO)

Brīvdienās pie savas mājas Jēkabpilī Zīlānu ielā pamanīju, ka piesaulītē jau uzplaukušas pirmās sniegpulkstenītes. Vērīgi ielūkojoties, arī citos dārzos šur un tur Jēkabpilī var redzēt ziedam pirmos pavasara vēstnešus, bet Līvānos jau manīti pirmie tauriņi. Pirmdien Jēkabpilī pārspēts 9.marta siltuma rekords.

 

Baltā jeb sniegbaltā sniegpulkstenīte (Latīņu val. – Galanthus nivalis) ir ļoti dekoratīvs daudzgadīgs, sīks vai neliels (7-20 cm) amariļļu dzimtas pavasara sīpolaugs, kas zied no februāra līdz maijam atkarībā no pavasara agruma konkrētajā gadā. Pēc izskata tik trauslais, baltais pavasara zieds, sniegpulkstenīte, patiesībā ir īpaši aukstumizturīgs augs un zied jau tad, kad garās ziemas beigās zemi vēl klāj sniegs. Kad vēl neviens augs neuzdrošinās izlīst no zemes, sniegpulkstenīte drosmīgi stiepj savas lapiņas pretī aukstajai pavasara saulei.

 

 Savukārt Līvānu iedzīvotāji šodien manījuši šogad pirmos taurenīšus, informē Līvānu novada Ārējo sakaru un  sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Ginta Kraukle. Līvāniete Ilze pamanījusi kārklu raibenīti (attēlā).  Arī citviet Latvijā iedzīvotāji manījuši pirmos kukaiņus, kuri modušies no ziemas miega.

 

Sniegpulkstenīšu uzziedēšanu un kukaiņu mošanos veicinājis pēdējo dienu siltais laiks. Šodien Jēkabpilī reģistrēts jauns 9.marta maksimālās gaisa temperatūras rekords. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija liecina, ka Zīlānos ir labots 1997.gada rekords - plus 9,1 grāds. Jaunais rekords ir plus 10,3 grādi.

 

aTaurins

Atstājiet komentāru