2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpilietim atceļ tuvošanās aizliegumu, viņš mēģina cietušo nolaupīt

Jēkabpilietim atceļ tuvošanās aizliegumu, viņš mēģina cietušo nolaupīt

Pēc pagājušajā gadā notikušās traģēdijas Jēkabpilī, kad Leons Rusiņš pēc ilgstošas vajāšanas nogalināja sievieti, ļoti līdzīgs gadījums gandrīz notika naktī uz piektdienu, tomēr šoreiz likumsargiem izdevās novērst traģēdiju un varmāku aizturēt, vēsta Latvijas televīzija.

Pērn vīrietis tika aizturēts aizdomās par seksuāla rakstura noziegumu pret divdesmitgadīgu sievieti. Tiesa viņam piemēroja apcietinājumu, bet vēlāk to nepagarināja un izlaida brīvībā. Vīrietis piecas reizes pārkāpa aizliegumu sazināties ar cietušo, un policija lūdza vīrietim atkal piemērot apcietinājumu. Taču 18. janvārī slēgtā tiesas sēdē pagaidu aizsardzība tika atcelta.

Vaicāts, kāpēc tuvošanās aizliegums cietušajai tika atcelts, Zemgales rajona tiesas tiesnesis Valdis Muižnieks skaidrojis, ka neesot vairs konstatēts pamats tā turpmākai piemērošanai. "Tiesas sēdē piedalījās arī pati prasītāja un apliecināja, ka vairs nepastāv viņas apdraudējums," apgalvoja tiesnesis.

Tomēr Valsts policija ir pretējās domās, jo vīrietis jau pusaudža vecumā ir izcietis cietumsodu par izvarošanu.

Arī prokurors piekrīt, ka šādi varmākas jāuztver nopietni, un šis gadījums to kārtējo reizi pierāda. "Jāsaka milzu paldies policijas darbiniekiem, kuri devās no Jēkabpils uz Rīgu. Informācijas apmaiņa bija teicama," skaidroja Zemgales tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors Aigars Bičušs.

Tajā pašā dienā, kad spriedums stājās spēkā – 1. februārī –, jēkabpilietis mēģināja sievieti nolaupīt. Tomēr šoreiz situācija norisinājās Rīgā, nevis Jēkabpilī. Pēc tam, kad tiesa atcēla liegumu tuvoties cietušajai, vīrietis bija ieradies pie viņas un, bruņojies ar nazi, centies sievieti nolaupīt. Iesaistoties kaimiņiem, sievietei izdevies izglābties, bet uzbrucējs devies prom no Rīgas ar vilcienu, kur policijas darbinieki viņu Salaspilī aizturējuši.

Piektdien, 2. februārī, tiesa piemēroja aizturētajam policijas prasīto drošības līdzekli – apcietinājumu. "Manuprāt, tiesnesim būs ļoti grūti argumentēt, kāpēc nepiemērot apcietinājumu," sprieda prokurors.

Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks uzsver, ka pret varmākām tiek ieturēta nulle tolerances, un policija to pašu sagaida no tiesnešiem.

"Mēs esam būtībā pieteikuši karu varmākām. Un grozījumi likumā par vajāšanu, par draudiem, par pagaidu aizsardzības pārkāpumu ļauj mums iedarbināt citus mehānismus," televīzijai teica Ruks.

Ja policijas prasīto sankciju vietā tiesa piemēro maigākus līdzekļus, tad policija ir bezspēcīga. Šajā gadījumā tikai par mata tiesu izšķīrās tas, ka nenotika jaunās sievietes slepkavība vai sakropļošana. "Mums vakar izdevās novērst lielu nelaimi," pauda Valsts policijas Austrumzemgales iecirkņa priekšniece Evita Galviņa.

Aizturētais uzbrucis policistiem, pēc tam izdemolējis izolatoru un mēģinājis pārgriezt sev vēnas, pastāstīja Evita Galviņa.

Jaunais vīrietis jau kopš pusaudža vecuma bija izcietis cietumsodu par izvarošanu, un no saviem 23 gadiem sešus pavadījis ieslodzījumā.

Latvijas televīzijas sižetu var noskatīties šeit.


Avots: LTV, LETA

Atstājiet komentāru