2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Tiesai nodod apvienotu 109 kriminālprocesu lietu par viltotu latu izgatavošanu un izplatīšanu

Tiesai nodod apvienotu 109 kriminālprocesu lietu par viltotu latu izgatavošanu un izplatīšanu

Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nodevusi tiesai lietu, kurā apvienoti 109 kriminālprocesi par viltotu Latvijas latu izgatavošanu un izplatīšanu, tajā skaitā arī Jēkabpilī un Pļaviņās.

Tiesai nodota krimināllieta, kurā par viltotu Latvijas latu monētu izgatavošanu un izplatīšanu apsūdzēts kāds vīrietis. Šī paša vīrieša dzīvesbiedre pie kriminālatbildības saukta par viltotas naudas izgatavošanas atbalstīšanu un naudas izplatīšanu.

Laikā no 2012.gada janvāra līdz tā paša gada oktobra sākumam vīrietis ir izgatavojis ne mazāk kā 56 viltotas monētas, kas pēc ārējām pazīmēm atbildušas Latvijā apgrozībā esošajām viena lata monētām, kā arī 598 monētas, kas atbildušas 50 santīmu monētām. Vīrietis naudu izgatavojis mājamatnieciskā veidā no alvas-svina-antimona sakausējuma, izlejot ģipša liešanas formās un vēlāk katru viltoto monētu apstrādājot ar vīli. Sieviete šajā pašā laika posmā izplatījusi ne mazāk par 53 viltotām viena lata monētām un ne mazāk par 593 monētām, kuru nominālvērtība bija 50 santīmi.

Ar viltoto naudu notikusi norēķināšanās par pirkumiem un pakalpojumiem Rīgas mikrorajonos. Taču viltotās monētas apgrozībā nonākušas arī Bauskā, Cēsīs, Jelgavā, Jūrmalā, Jēkabpilī, Madonā, Pļaviņās, Smiltenē, Tukumā un citās pilsētās.

Lieta izskatīšanai nodota Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesai.

Par šādu nodarījumu var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Materiāls tapis sadarbībā ar LETA

Atstājiet komentāru